Nilli

Hej. Jag har en undrar om blodprover i samband med drickande. Hur länge ska man avstå för att alla värden är inom gränsen? Tex cdt tester .

Du har funderingar kring prover i samband med alkoholen. Vi ger generellt inte medicinsk rådgivning här på forumet utan för tryggast svar är det alltid bäst att prata med någon inom vården.
Det finns flera olika prover som kan tas och det ser olika ut med olika prover. Du nämner exempelvis den som mäter CDT. Det går inte att ge ett rakt och säkert svar men jag kan beskriva lite kortfattat och hoppas det på något vis blir hjälpsamt för dig.

Det finns flera olika prover som används inom vården, en del för att försöka se hur konsumtionsmängden ser ut andra om levern kan ha påverkats. När det kommer till dessa prover är det effektivaste att få ner värdena till ett normalt värde att vara nykter. Vad som är normalt är individuellt och en helhetsbedömning av en läkare behövs. Det finns också mediciner som kan påverka dessa värden och vad som är ett förhöjt värde kan vara olika mellan personer.

Det kan ta allt mellan 2 - 5 veckor eller mer av nykterhet för att få ett normaliserat värde. CDT som du nämner brukar vara 3-5 veckor.

Det var som sagt lite genomsnittliga svar, hoppas det ändå på något vis blev hjälpsamt för dig. Det bästa är som sagt om du träffar en läkare och får en helhetsbedömning och där kan fråga kring dessa prover.

Nu fick du lite information, vad tänker du själv kring det här?

Om du vill få stöd kring din förändring här av oss och andra användare får du gärna berätta lite mer om det så kan vi försöka finnas här som ett stöd.

Varma hälsningar,
Rosette

Alkoholhjälpen & Anhörigstödet