Gustav

Körkortslagen och yrkestrafiklagen reglerar läkares anmälningsskyldighet då en patient har missbruksproblem. Läkare har skyldighet att anmäla patienter som av medicinska skäl kan vara olämpliga för innehav av körkort (tidigare gällde regeln uppenbart olämpliga).

Om en läkare vid undersökning bedömer att en körkortsinnehavare är olämplig att inneha körkort av medicinska skäl och körkortsinnehavaren motsätter sig fortsatt undersökning eller utredning ska läkaren anmäla förhållandet till Transportstyrelsen. Tidigare stod det att läkaren fick anmäla sådana förhållanden. En annan skärpning är att det räcker med att läkaren har gått igenom journalhandlingar för att han eller hon ska kunna anmäla en patient. Tidigare krävdes en undersökning. Förändringen gäller fortsättningsvis både för körkortsinnehavare.

Jag har haft tankar på att gå till min vårdcentral för att be att få ett läkemedel som heter Camporal vilket minskar suget. Jag lär behöva redogöra hur mycket jag dricker och hur stort suget är. Jag har kommit fram till att jag har ett missbruk av alkohol som är "risk". Läkaren lär komma fram till det också. En läkare begår fel om han inte hör sig för om jag har körkort och rapporterar mitt missbruk till Transportstyrelsen. Vad som sedan händer vet jag inte men jag är inte redo att riskera mitt körkort under några som helst omständigheter. Jag avstår att söka denna hjälp och öht tala om mina alkoholproblem med läkare. Jag vill köra min lilla röda bil.

Det orimliga i denna rapporteringsskyldighet (med beaktande av att en ansenlig del av befolkningen har ett visst alkoholmissbruk, det är alltså
fungerande människor med jobb, bil och familj oftast) har ifrågasatts i media som fått svar på tal i ett öppet brev från Transportstyrelsen. De står på sig och ställer sig på presumtiva offer för rattonykterhets sida. Alkoholmissbruk SKA rapporteras till Transportstyrelsen, punkt slut.

Rapporterar Alkoholhjälpen till Transportstyrelsen? Ja eller nej?

Nej, vi anmäler inte användare på alkoholhjälpen. Juridiskt så beror det på att användarna inte är identifierade patienter. Även om en del anger sig epost för kontot så har vi inte och samlar inte in uppgifter om användarnas identitet. Användare på alkoholhjälpen är inte heller patienter och tjänsterna omfattas inte av hälso- och sjukvårdslagen.

När det gäller läkares anmälningsplikt till transportstyrelsen så ser praxis lite olika ut. Det finns nog ställen där alla med beroende eller överkonsumtion av alkohol anmäls. På många ställen så görs anmälan först då alkoholkonsumtionen om provsvar visar tydligt förhöjda värden eller om konsumtionen kan kopplas till bilkörandet. När det gäller hur olika mottagningar gör så brukar det vara bäst att först ta kontakt anonymt via telefon och fråga.

/magnus
alkoholhjälpen