Hej hej!

Hoppas någon som har använt sig av någon av medicinerna (Naltrexon, Nalmefen) som ibland benämns som "Sinclair metoden" vill dela med sig av sina erfarenheter.

Så länge tänkte jag bara sticka in med denna blänkare om du eller någon annan vill veta mera. Sinclair metoden brukar dyka upp då och då i trådarna här.

Naltrexon och Nalmefen har varit till stöd för många och det kan även stärkas av ytterligare psykosocialbehandling (såsom ex. terapi, 12-steg, KBT m.fl)
Annan medicin med annan effekt som burkar erbjudas är campral och antabus. Tillsammans med läkare får man ta beslut om vilken medicin som kan passa just den individen bäst.

Socialstyrelsen rekommenderar Naltrexonbehandling med denna motivering:

Motivering till rekommendation:
Avgörande för rekommendationen är att naltrexon har en snabbt isättande effekt och ger färre tunga dryckesdagar samt har låg kostnad per effekt.

Beskrivning av tillstånd och åtgärd:
Alkoholberoende i studierna utgår från definitionen i DSM IV.
Naltrexon är en specifik opioidantagonist med endast minimal agonistisk aktivitet. Verkningsmekanismen för naltrexon vid alkoholberoende är inte fullständigt klarlagd, men det antas att påverkan på det endogena opioidsystemet spelar en viktig roll. Den i Sverige rekommenderade dosen är 50 mg peroralt en gång dagligen. Det finns också en långtidsverkande injektionslösning med 50–400 mg per injektion, en gång var fjärde vecka. Denna beredningsform är i dagsläget inte godkänd av Läkemedelsverket.

Vilken effekt har åtgärden?
Vid alkoholberoende ger läkemedelsbehandling med naltrexon (peroralt)
• en minskning med 17 procent på återgång till tungt drickande jämfört med placebo
• en minskning med 4 procent på återgång till drickande jämfört med placebo
• en minskning med 4 procentenheter på andel dryckesdagar jämfört med placebo

Vill ni läsa mera så gå in på Socialstyrelsens hemsida och sök på "Naltrexon" så kommer det fram mer information och forskning.

Och som sagt, hoppas det finns medlemmar här på forumet som har testat och vill dela med sig av sina erfarenheter.

Varma hälsningar
Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet