Igår drack min man 11 st 33 cl folköl under tiden han lagade mat, under middagen och efter. Jag kommenterade antalet burkar efter middagen och han svarar ”3,5:or är folköl”. Han var ”bladig” under middagen, glad i hatten, fånig. Somnade som en stock i soffan kl 21. Jag vill inte umgås prata med honom när han är så. Det är inte den personen jag älskar. Är orolig för nästa helg då jag ska på en grej med mitt äldsta barn och min yngsta ska ha en kompis hemma med bara pappa. Tror att han drack mycket förra helgen då han var på båthelg med en kompis. Helgen innan det var han borta på 50-års fest. Blev nog mycket alkohol då med. Blir ju orolig. 3,5:or är också alkohol, speciellt den mängden är riskbruk. Dricker aldrig vin hemma tillsammans. Det är en anpassning jag har gjort på grund av att han aldrig kan lämna ngt kvar i flaskan. Behövde bara skriva av mig.

Hej Kaffekopp,
Det låter som en jobbig situation och jag kan förstå att du är orolig. Jag känner igen situationen med att vara orolig för personen och för barnen, och samtidigt mötas av att det ju bara är folköl. En 33 cl folköl innehåller ca 3cl sprit, så 11 flaskor ger drygt 30 cl ren starksprit så det är inte konstigt om han blir bladig och sedan somnar.

Precis så resonerar en missbrukare. Att dricka 11 stycken (!) av något över huvud taget under en kort period är inte "bara"- det är ett allvarligt problem. Hur hanterar du hans drickande? Att du själv avstår har givetvis ingen effekt, för det är inte du som har problem - även om du förstås tar ansvar. Har du pratat med honom, hans chef, andra familjemedlemmar, hans läkare, in läkare, präst, barnens skola osv?
Alkoholmissbruk får aldrig vara en familjehemlighet, det löser nämligen inga problem att gömma undan det. Det enda som hjälper är att prata med andra. Och prata gärna med någon om hur du kan skydda era barn också, det är inte bra för dem att växa upp i ett hem där det konsumeras så där mycket. Har du funderat på att sätta ner foten och säga var dina gränser går? Att acceptera hans beteende verkar inte vara ett alternativ.

@Kaffekopp Det låter som att du verkligen kan ta din oro på allvar och att det är bra att du gör det, välkommen hit till forumet. Du skriver att du bara ville skriva av dig men man blir ju nyfiken. Har du berättat för honom om din oro för helgen som kommer?