Alkohol och COVID-19

Världshälsoorganisationen (WHO) har kommit ut med korta råd angående alkohol COVID-19 (se bild här nedanför). Mycket är kanske självklart för de flesta, som att dricka alkohol inte hjälper mot viruset (även om alkoholprodukter används för att rengöra händer och ytor). Andra saker kan vara bra att påminna sig om, som att inte använda alkohol för att hantera negativa känslor som kan uppstå.

Att helt eller mestadels stanna hemma och inte gå till arbete eller skola kan påverka mer än vad en tror. Både känslor av stress, ångest och nedstämdhet kan dyka upp när rutinerna ställs på ända och det inte går att träffa andra människor. Att dricka alkohol kan lindra i stunden men leder ofta till att negativa känslor förvärras dagen efter eller på lite längre sikt. Hör gärna av dig till oss på vårt forum, med en fråga eller på telefon till Alkohollinjen om du behöver kommunicera med någon.

Rökning kan göra att COVID-19 blir farligare. Rökning hänger inte sällan ihop med både vardagliga rutiner och med att dricka alkohol. Om du röker så kanske du ska ta chansen att ändra båda dessa vanor nu när dina vardagliga rutiner har ändrats. Det finns forskning som visar att det kan vara lättare att sluta dricka och röka på samma gång än att göra en sak i taget. Om du vill ha mer tips eller råd om hur du kan sluta röka så är du välkommen att kontakta oss.

WHO information om alkohol och COVID-19