Stöd för dig som lever nära någon som dricker för mycket

Är du närstående till någon som dricker för mycket? Vill du förbättra din livskvalitet och öka möjligheten att påverka den som dricker att minska sin alkoholkonsumtion och söka vård?  

Bild på förälder som kramar sitt barn

Just nu pågår en studie i samarbete mellan Karolinska Institutet och Beroendecentrum Stockholm där vi erbjuder ett stödprogram i gruppformat för närstående till personer med alkoholproblem. Erfarna behandlare inom Beroendecentrum Stockholm håller i stödprogrammet som ges digitalt. 

Vem vänder vi oss till? 

Studien vänder sig till dig som: 

  • är över 18 år 
  • har en närstående som är över 18 år och dricker för mycket 
  • har en närstående som inte har deltagit i behandling för sina alkoholproblem under de senaste 3 månaderna 
  • inte har deltagit i någon stödinsats som riktat sig till dig som anhörig under de senaste 3 månaderna 
  • kan delta i video-möten 

Är du intresserad: Maila ditt namn och telefonnummer till anhorigstod.slso@regionstockholm.se. Skriv ’CRAFT i grupp’ i ämnesrutan. Du kommer sen att bli kontaktad av studiegruppen för mer information om studien och deltagande.

För dig som vill veta mer i detalj om studien, läs nedan: 

Bakgrund 

Det är vanligt att anhöriga till personer med alkoholproblem upplever negativa konsekvenser och ofta har behov av stöd och hjälp i sin situation. Många studier har visat att individer som får hjälp med sina alkoholproblem ökar sina möjligheter att förbättras. Närstående kan påverka den som dricker att snabbare söka vård och minska sin alkoholkonsumtion. 

Stödprogrammet CRAFT (Community Reinforcement Approach and Family Training) är baserat på kognitiv beteendeterapi och syftar till att hjälpa närstående till förbättrad livskvalitet och ökad möjlighet att påverka den som dricker att minska sin alkoholkonsumtion och söka vård. 

Vad utvärderas? 

I den här studien utvärderas ett stödprogram för anhöriga till personer som har alkoholproblem, programmet ges i gruppformat. Programmet som utvärderas är inte tidigare utvärderat i Sverige i gruppformat. 

För vem passar studien?

Studien vänder sig till dig som är närstående till någon som dricker för mycket och vill ta del av anhörigstöd i grupp. Både du och personen med alkoholproblem ska vara över 18 år. 

Gruppsessionerna sker via videolänk så det krävs att du har en pålitlig internetuppkoppling. 

Vilket stöd erbjuds? 

Deltagare i studien kommer att slumpvis fördelas till att antingen ta del av stödprogrammet direkt, eller till att vänta i 12 veckor innan de får ta del av stödprogrammet. Detta innebär att, om du deltar i studien, kommer du få ta del av det stödprogram som utvärderas. 

Studien genomförs via Riddargatan 1 och huvudman för studien är Beroendecentrum Stockholm (SLSO).

Beroendecentrum Stockholm logotypKarolinska Institutet logotyp