Extremt fungerande alkoholist

13 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Västligvind
Extremt fungerande alkoholist
Västligvind
Han är ju helt "normal"!?

Jag har varit med min man i tio år, två barn (ej mina biologiskt, men haft dem på heltid sen tvåårs ålder, så de är "mina" barn), fint hus i Gbg, två egna firmor var som går kanon.

MEN! Min man dricker extremt mycket öl. Inget annat, bara starköl. Han kan inte dricka sprit, vin eller annan alkohol då han blir personlighetsförändrad då, och han vet om det så det låter han bli självmant (även när folk trugar på en AW tex)

Men han dricker säkert 5 starköl i snitt per kväll. Man märker det knappt på honom. Om han druckit mer någon kväll märker jag det och konfronterar honom. Men, han blir aldrig "full" (förutom när vi är på fest och alla är lite fulla),

Han dricker alltså varje kväll. Men det är inga problem, han sköter sin firma, tränar fem dagar i veckan, fixar och donar hemma, lagar mat mm... Han är perfekt. Förutom att jag tycker han dricker för mycket.

Han tar inga återställare, om vi varit på säg en kräftskiva med bara vuxna och det blivit en del så att säga så dricker han inget dagen efter...

Men fortfarande ca fem starköl per dag i snitt. Jag har koll så jag vet att han inte gömmer nått + att man märker tydligt när han är full.

Det jag egentligen vill fråga är, hur får jag honom att sluta med ölen? Eftersom det aldrig blir några problem är det svårt att visa på konsekvenser.. Han har druckit så här sen jag träffade honom, inte mer och inte mindre. Är det ett problem fast det inte är ett " problem" egentligen.. största anledningen till att jag vill att han slutar är 1: för jag tror det är skadligt för honom
2: Jag skäms. Han dricker mer än alla våra bekanta och det vet folk.

Vad tycker ni?

Västligvind
Fortsättning

Det ska dock nämnas att jag själv inte spottar i glaset. Dricker gärna en flaska vin och nån öl i veckan . När det väl är fest är det nog jag som är onyktrats av oss två (som sagt så dricker han enbart öl) Dock aldrig en droppe på vardagar eller när jag ska gör något eller har planer.

När vi båda är onyktra har vi väldigt kul ihop och intressanta diskussioner.

Ville bara nämna det så ni ser hela bilden..

//Det har varit frånlandsvind hela sommaren

Ullabulla
Jag ser

..

Västligvind
Tack för svar och välkomnande

Tack för svar och välkomnande :)

Jag har läst en massa här på sidan och det gör mig både ledsen och förvirrad. I majoriteten av inläggen så är det mycket mer "fylla". Min man går upp fem varje morgon för att träna/jobba mm. Köra barn till träning senare osv. Han är aldrig bakfull, har aldrig förstört för familjen genom att sova hela dagen eller vara trött. Aldrig planerat (vad jag vet) kring sitt drickande. Om vi ex ska på semester och upp tidigt så går han och lägger sig tidigt och går upp när han ska.

Blir så förvirrad bara, han dricker för mycket men utan problem för någon. Eller jo.. eftersom jag skriver här är det ju uppenbarligen ett problem.
Men det är mest för att jag är orolig för att det ska påverka hans hälsa i långa loppet. Vill ju bli gammal med min man.

En gång var han rejält onykter framför barnen. Då hade vi ett långt samtal dagen efter och han skämdes som en hund. Sen dess har det aldrig hänt igen.

Jag lever mitt liv som vanligt. Om jag vill göra något (Gå och träna ex) så gör jag det. Jag har sagt till honom att jag tycker han dricker för mycket och borde dra ner för sin egen skull. Han säger mest "Ja,ja jag hör vad du säger". Så där är det stopp.

Under alla dessa år har det varken ökat eller minskat. Han dricker lika mycket under ledighet som inte. Under jul som under höst. Varken mer eller mindre. Aldrig snapsar vid jul eftersom han inte kan dricka starksprit. Aldrig extra på sommaren. När han är sjuk dricker han inte.

Jag tror drickandet är en slags ångestdämpande/nedstressande grej. Vilket såklart inte är bra.

Ja... så många funderingar..

Ullabulla
..

..

Blade Runner
Halloj västlig vind

Hur gammal är din man och hur många år har drickandet pågått som välfungerande?
Jag är ingen expert, men delar gärna min resa. Min man var välfungerande och högpresterande i ca 15 år innan han se sista 10 åren tappade det gradvis, från det att han fyllde 45 ungefär. Idag fungerar han utåt sett när han vill, men här hemma har allt kollapsat. Kramar Blade Runner

Västligvind
UllaBulla... Jag försvarar

UllaBulla... Jag försvarar honom inte. Jag bara konstaterar att detta är hans sätt att dricka på. Att det aldrig blivit några problem. Förutom en gång framför barnen.

Jag gillar faktiskt inte din ton. Har du inte läst mina inlägg. Min man är inte ständigt onykter. Långt ifrån faktiskt. Han dricker för mycket absolut. Men han är inte onykter konstant. Mellan 18-21 varje kväll är han påverkad av alkohol. Men inte annars.

Jag vill inte på något sätt skydda hans beteende. Det finns inget att skydda. Han gör ju aldrig något dumt. Jag är inne här för att jag vet att min man dricker för mycket och är orolig för honom.

Västligvind
UllaBulla... Jag försvarar

UllaBulla... Jag försvarar honom inte. Jag bara konstaterar att detta är hans sätt att dricka på. Att det aldrig blivit några problem. Förutom en gång framför barnen.

Jag gillar faktiskt inte din ton. Har du inte läst mina inlägg. Min man är inte ständigt onykter. Långt ifrån faktiskt. Han dricker för mycket absolut. Men han är inte onykter konstant. Mellan 18-21 varje kväll är han påverkad av alkohol. Men inte annars.

Jag vill inte på något sätt skydda hans beteende. Det finns inget att skydda. Han gör ju aldrig något dumt. Jag är inne här för att jag vet att min man dricker för mycket och är orolig för honom.

Västligvind
Bladerunner.. Min man är 42

Bladerunner.. Min man är 42 år. Han har druckit så här i ca 15 år. Det är precis det jag blir rädd för. Inte att ha det som det är nu, utan om det blir mer eller om han blir sjuk. Tack för att du delade med dig

Ullabulla
Jag vill inget ont

Jag ska inte skriva i din tråd mer.
Du behöver stöd och förståelse för just din situation.
Och återigen,jag menade inte att göra dig upprörd.

Blade Runner
Västlig vind

Jag förstår din oro så väl och förvirringen. Det du beskriver liknar resan min man gjorde, men betyder inte att de får samma väg. Kan du prata med honom och berätta om din oro och hur mycket energi det tar ifrån dig? Se hur han reagerar på ett sådant samtal som jag förstår kan kännas jobbigt för er båda. Kan han pröva vara utan alkohol en månad och ersätta sin ”självmedicinering” ( eller vad du tänker att det är) med något annat som kanske ger ro? Kram kram Blade Runner

IronWill
Hej

Din man är lika gammal som jag. Jag var på väg till den nivå han ligger på. Men det var på vardagar ofta folköl och inte varje dag. Alltså hemma var jag mindre onykter än ute. Men iofs möjligen att det var liknande eftersom jag överdoserade oftare.
Jag valde efter många halvhjärtade löften om att dra ner, att lägga av helt.

Jag var och hade säkert fortsatt att vara fungerande ett bra tag till men att vara onykter varje kväll är dåligt på många sätt. Hälsan är väl en sida av myntet. Men även att han inte kan köra på kvällar eller hämta barnen, köra till sjukhus med mera. Sen att du inte har dialog med din ”riktiga man” kvällstid kanske gnager?
Att dricka varje dag är väldigt obra i längden och 5 starköl är ganska mycket. Har du frågat varför han måste ha sina öl? I mitt fall var det ”medicin” mot stress press och tristess. I sociala sammanhang smörjmedel.
Svårigheten är att du troligen inte kan göra så mycket annat än att berätta din syn på saken klart och tydligt. Men om han ska kunna ta sig ur ett så pass långvarigt och stort beroende så måste han verkligen vilja själv. Men tappa inte bort dig själv i det här, vad du vill är väldigt viktigt men du måste fokusera på hur du ska lösa problemet i värsta fall utan hans hjälp. Dvs att du gör egna aktiveter kanske med barnen. Eller i värsta fall om du till slut inte kan leva med det, lämnar honom.
Jag vill bara säga att barn märker om en förälder är full. Mina barn märkte, jag märkte på min pappa. Det var ett stort skäl till att jag slutade. Det behöver inte vara så att personen är uppenbart full, utan det rör sig om sinnesstämning, tal och kroppsspråk. Sånt som barn plockar upp till och med bättre än vuxna. Sen även lukt som säkerligen märks efter 5 starköl.

Bra å ena sidan att han är fungerande men samtidigt kanske det hindrar honom från att ta tag i saken. Men ta en diskussion med honom och var ärlig med hur du känner. Han kanske förvånar. Jag själv ignorerade ”gnäll” från min fru (hon hade givetvis rätt och det var inte gnäll) men förnekelsen kan sitta långt inne. Det var inte före den sista pusselbiten föll på plats som jag fattade. Men jag drack å andra sidan alldeles för mycket med jämna mellanrum också. Så det fick alla möjliga konsekvenser.

Hur som helst hoppas det ordnar sig till det bättre för dig. Kan hända vem som helst och som du märker här är forumet fullt med folk från alla sidor av problemet, så det är bara att ventilera på.