Hur ska man göra

Profile picture for user AmandaL

Grattis an1! Det är helt normalt att tänka på alkohol så i början av sin nykterhet, och man kan fortsätta att tänka på alkohol även långt in i nykterheten, man måste försöka påminna sig själv om vad det är som har lett till att man velat bli nykter. Det finns ju en anledning till att man tagit det beslutet någon gång, om man inte mår bra när man dricker känns det ju så dumt att börja om att göra det när man klarat av att vara nykter. Och nu har du äntligen fått din första nyktra vecka, grattis! Det är bra jobbat ??? och inget konstigt att du tänker på alkohol, det är en drog som du varit beroende av och försöker sluta med, du är jätte stark ???

Profile picture for user Majblomman

Som svar på av AmandaL

Gillar verkligen de lediga morgnarna som jag vaknar utan bakfylla. Frukost, kaffe, promenad och avslappningsövning utan alkohol? på axeln.

Glad över ditt stöd AmandaL och glad över att läsa i din tråd att det går så bra för dig??.
Känns skönt att helgen snart är avklarat utan alkohol?

?

Profile picture for user VaknaVacker

Jag med! Det är det som är att vakna vacker?

Man får så mycket mer tid som nykter. Att disponera till det man försummat, man mår så mycket bättre i livet?

Bra jobbat! Ha en bra söndag?

Profile picture for user Andrahalvlek

Bra att du fokuserar på fördelarna med nykterheten - den nyktra resan går så mycket lättare då.

Tankar är bara tankar, och känslor är bara känslor. De går över. Och de lyfter aldrig glaset till din mun. Det viktiga är att inte agera på känslor och tankar utan att direkt tillrättavisa sig själv: ”Nej, jag ska inte dricka.” Då går suget över.

Kram ?

Profile picture for user Majblomman

Vakna vacker, tack det har jag haft, hoppas din söndag varit bra också?
Andra halvlek, känns bra att vara nykter, känt lite sug men det är ju bara en känsla precis som du säger. Den gick över.

Dag 8 nykter har gått bra, inget större sug faktiskt. Skönt att vara klar i tanken. Och då kom nästa tanke - går inte detta alldeles för lätt? Kan vara nu jag ska vara på min vakt mot ? ????
Godnatt?

Profile picture for user AmandaL

Bra an1! Du ska vara stolt över att du klarat det här, att det går lätt för dig är för att du verkligen har bestämt dig med hela ditt inre och all din kraft. Det är superbra! Men man ska aldrig släppa garden, alkoholdjävulen kan komma efter över ett år som nykter, helt plötsligt när man inte trodde man någonsin skulle dricka igen så woops sitter man där med ett glas vin i handen, om man inte ständigt är på sin vakt! Så sluta inte vara stolt och glad över att du klarar det och att det går lätt för dig, men släpp aldrig din gard så vet jag att det kommer att gå bra för dig ✊??

Profile picture for user Majblomman

Och nu kom suget... nästan väntat på det. Men ska stå emot det. Kvällsmat nu och sen ut, powerwalk eller cykeltur. Ska fan vinna över alkohol?. ???????

Profile picture for user Vjlo

Ah, bra du på ett sätt varit förberedd att det ska komma, och bra du beslutat dig stå emot och fylla på med lite fysisk aktivitet istället! Hoppas du njuter av den raska promenaden eller cykelturen!

Profile picture for user AmandaL

Hej an1! Jag tror aldrig att vi kan bli helt 100% fria från att få sug, det kan komma och gå under hela ens nyktra tid, men det är viktigt att vi under våra starkaste stunder har bestämt en plan på hur vi ska göra just när suget slår till! Så väldigt bra att du hade en förbestämd plan, äta mat, ut och gå eller cykla, sug försvinner, det är ju en känsla som kommer, precis som glädje eller irritation, känslorna går över, så en promenad eller cykeltur kan avleda suget och när du kommer hem kan det ha försvunnit och du lyckades lura alkoholdjävulen som varit och knackat på idag! Jag hoppas att det gått bra för dig ???

Profile picture for user Majblomman

VillJuLevaOckså och AmandaL, tog en lång powerwalk med musik i öronen. Andades havsluft. En kopp te med en vän. Film. Suget minskade men finns där svagt. Går att leva med, är ju bara en känsla. Blev dag 9 utan alkohol.
Tack för ert pepp❤️
Hoppas det går bra för er!
?

Profile picture for user AmandaL

Wiho så bra! Jätte bra med en strategi och du lyckades säga f*ck you till alkoholdjävulen ? starkt ??? Sov nu gott och stolt över att du har fixat nio nyktra dagar helt på egen hand ? bra gjort ?? ?

Profile picture for user Majblomman

Tack AmandaL? kändes bra att vinna över alkohol?.

Idag är allt ok, inga planer på att dricka, inget sug hittills.
?

Profile picture for user Kml

Så kul att läsa att det går bra för dig. Bra kämpat och kul att även du hittat glädjen i promenader ? Jag tycker det är så otroligt skönt att komma ut på kvällarna och rensa huvudet. Promenader ner till havet är favoriten

Profile picture for user Majblomman

Hej på er.
I kväll bestämde jag mig för att dricka tre glas vin med en god vän. Håller mig till det och det känns bra.
Borde väl va ok om det är något jag bestämt själv och håller mig till??
Imorgon är det alkoholfritt igen som gäller!

?

Profile picture for user Majblomman

Ja idag känns det bra även om jag drack tre glas vin igår kväll. Stoppade vid det och hade bestämt mig innan att tre glas, inte mer.
Känner inget sug idag.
Finns inga planer på att dricka alkohol idag och så får det bli??
Ha en fin dag ?

Profile picture for user Majblomman

Som svar på av Kml

Tack? det går faktiskt bättre än jag trodde.
Visst är det skönt med en powerwalk vid havet, ger energi och rensar hjärnan.

Som jag skrev innan så drack jag tre glas vin igår, vilket jag funkade bra för mig. Inget sug idag. Vill ju egentligen kunna ta två-tre glas vin och stoppa med det och må bra.
Men funkar det inte för mig så får det bli helvitt.
Hoppas det är bra med dig?

Profile picture for user Andrahalvlek

Bra att du skriver även de dagar du dricker, då har du lite koll på hur det går för dig. Jag tror att vi alla behöver prova om vi kan dricka ”normalt”.

Sen tror jag personligen att det är svårt om man druckit sig till ett missbruk. Men det spelar ingen roll vad folk säger, man måste prova själv!

Kram ?

Profile picture for user Majblomman

Ja det är min tanke att skriva varje dag, som en slags dagbok.
Att kunna läsa sen och följa mina tankegångar.
Tack för dina kloka ord och ditt pepp!
Ha en fin dag?

Profile picture for user Majblomman

Tänk att det gick att låta bli alkoholen igen efter tre glas vin i onsdags kväll. Hade bestämt mig för att klara det men det är ju ingen garanti för att jag lyckas. Så glad över det.
Kommit på att det gäller att hålla igång och inte tänka för mycket. Har funkat igår och idag iallafall.
Det gick bra att umgås och ha kul utan alkohol ikväll, bra att komma ihåg!
Ja mer än så skriver jag inte ikväll. Jag mår bra, faktiskt.

?

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag har sett någon som skriver tex 13-1 om de har druckit en dag. Då blir det extra tydligt, och de nyktra dagarna ska ju helst vara många fler än de onyktra.

Kram ?

Profile picture for user Torn

Håller med Andrahalvlek, så är ju en bra variant att räkna. Eller är det alla dagar där du klarat att max dricka tre glas vin du räknar? Då kan du ju räkna vidare som vanligt.

Kram

Profile picture for user Majblomman

Hej Torn och Andrahalvlek: har räknat de dagar som jag haft kontroll över alkoholen. Totalt 13 dagar hittills. Ditt förslag Andrahalvlek att dela upp dagarna tycker jag låter bra!
Så 12-1 var det för mig igår?

Gått ganska lätt hittills. Tänker inte slappna av och sänka garden nu, för då vet jag att det är lätt att trilla dit igen. Det vill jag verkligen inte, usch och fy. Vill inte må så igen.

Läser i andras trådar, ger mig mycket att ta del av olika erfarenheter.Så många som kämpar med detta! Vi är alla olika men har alkoholproblem och eller alkoholism som gemensam nämnare.

Kämpa på alla ni, en dag i taget???

Kram från mig?

Profile picture for user Majblomman

Hmm, rastlösheten från helvetet slår till med full kraft och i o med det kom suget.
Varför? Funderar på det.

Kanske kan det bero på fint väder, semester, sommar och helg. En kombo som för mig oftast inneburit ett... två- sex glas vin.

Ser alla dessa människor runtomkring som är ute på olika vad jag tolkar det som, trevliga saker.
Ensamhetskänsla..
Fast jag inte är ensam, har folk omkring mig nästan jämt. Varför känns det då ensamt?? Det har jag inte kommit på ännu. Har barn och barnbarn, fina vänner och nån dejt då och då...
Skumt, känns lite knäppt.

Någon som känner igen sig?

Alkoholen, den låter jag bli. I allafall i min ensamhet.
Får bli en promenad istället??

Kämpa på alla ni
?

Profile picture for user Soffpotatis

Som svar på av Majblomman

Jag känner igen mig till 100 % gällande ensamheten. För min del handlar det nog om den jag är som person. Jag har svårt att helt lämna ut mig själv till folk och har alltid en liten mask på mig. Rädd att bli sviken antar jag. Har alltid tyckt att det är enklare med djur än med människor för att de är ärliga.

För min del är detta något jag behöver jobba på eftersom det håller mig kvar i missbruket, då kan masken släppa.

❤️

Profile picture for user Ensam1984

Ensamhet vet jag allting om. Men just i detta fall, som du beskriver An1 tänker jag att du känner ensamhet för du har lämnat din bästa vän. Att lämna sin bästa vän, sin följeslagare som dämpar, förhöjer... är där för alla dina känslor och inte dömer eller kräver något för stunden. Det är klart att man saknar en sån "person". Men du har ju gjort slut med vännen av en anledning.

Ensamhetens känns jättemycket mer ensam i nyktert tillstånd, men lyckan och stoltheten känns också 100% mer i nyktert tillstånd. För det är äkta, och inte fake.

Kram

Profile picture for user Majblomman

Rastlösheten försvann efter en powerwalk och bad, tacksam för det???

Ensam 1984: så kan det mycket väl vara. Min ständige följeslagare på helgerna har jag dumpat. Hen får bara komma och hälsa på vid vissa utvalda tillfällen som jag bestämmer. Så har jag tänkt iallafall.

Kör på att försöka dricka under kontrollerade former och då vill jag inte dricka vin om jag har bautasuget. Låter konstigt kanske men jag tänker och tror att det ska gå!

Annars lägger jag av helt, så får det bli. Aldrig sitta och dricka glas efter glas i min ensamhet!!

Ha en fin kväll alla kämpar?

Profile picture for user Majblomman

Skrev inte igår för jag skäms lite över mig själv. Men skriver nu i allafall.
Meningen är ju att skrivandet ska vara som en slags dagbok för mig själv. Om ni vill läsa och ta del av mina knäppa tankar så får ni gärna göra det.

Lördagskvällen blev det ett antal glas vin. Ja minst sex glas, sanningen ska fram.
Hälsade på hos kompisar, de är väldigt trevliga och roliga att umgås med. Jag visste samtidigt att där kan vi (jag) sitta och dricka vin hela kvällen. För så brukar vi umgås. Så det var en stor anledning till att jag cyklade dit. Har jag kommit på nu efteråt...
Smart av mig, not! Det där med att dricka max tre glas vin det löftet till mig själv glömde jag snabbt bort.

Söndagen började med bakiskänsla, ingen ångest konstigt nog. Fast ånger över alla glas vin jag druckit. Seg i huvudet halva dagen.

Sen, på kvällen när jag skulle äta så kunde jag inte låta bli att dricka upp resten av vinet jag hade hemma. Nästan en flaska rött. Efter det slog det slint, eller vad man kan kalla det för. Misskbrukarpersonligheten kom fram som gubben i lådan. Godis, kakor, glass, allt jag hade hemma åt jag upp. Sen chat i mängder på datingsidor...

Skäms över det, men har lovat mig själv att vara ärlig i det jag skriver.
Där är jag nu.
Bakiskänsla och kan inte tänka.
Ska ta denna dagen att fundera över mitt beteende och vad jag kan göra åt det.
Kommer att skriva ner mina tankar och planer.
Väl medveten om att detta skadar min kropp och hjärna, men det hjälper inte när alkohol? tar över.

Vet inte om man kan kalla denna dagen 14-3, eller om jag ska börja om på nu kula, igen.

Återkommer.

Ha en bra dag, alla ni som kämpar på olika sätt.
?

Profile picture for user Andrahalvlek

Du har helt rätt. Om det här forumet ska hjälpa dig så måste du vara ärlig. För din egen skull. Vi problemdrickare är annars mästare på att stoppa huvudet i sanden.

Man hänger inte på ett sådant här forum om man inte har problem med alkoholen. Sen får man själv bestämma hur man vill hantera det problemet.

Se helgen som en lärdom! Försök att analysera vad som hände, och hur du ska undvika att göra samma misstag igen. Gå tillbaka i din tråd och läs, se om du hittar något mönster.

Det är SÅ jävla jobbigt när autopiloten tar över och bara kör, som om man helt tappar kontrollen själv. Been there done that.

Kram ?

PS. Jag skulle börja räkna på 1 igen om jag var du eftersom du inte tycker att du hanterade alkoholen bra alls i helgen.

Profile picture for user AmandaL

Jag skrev precis som det här hos någon annan, anledningen till att jag kör noll tolerans är inte för att jag inte klarar att dricka två glas vin en gång, det gör jag också, men när jag börjar experimentera så klarar jag det en gång; två gånger kanske även tre men till sist blir det kaos igen, och jag vill inte utsätta mig själv för den ryska rouletten varje gång, kommer det att gå den här gånger eller ger jag mig in i ett självmordsförsök? ??‍♀️ Det är därför jag måste köra hundra procent alkoholfritt eftersom jag är trött på att använda mig själv som Kamikaze pilot och försökskanin.
Jag hade också börjat om att räkna mina nyktra dagar, för du har ju inte varit nykter och det viktigaste är att du är ärlig mot dig själv, idag är jag uppe i 46 dagar och jag vill inte börja om på dag 1 imorgon, dricker jag idag och sedan fortsätter på dag 47 imorgon så inser jag ju inte att jag misslyckades med min nykterhet och varför ska jag då kämpa varje dag med att vara nykter om jag ändå får fortsätta att räkna nyktra dagar som att jag varit det även om jag felat!? ? börja om på ny kula och försök komma ihåg det här, en problemdrickare kan aldrig dricka två glas vin en gång och stanna där, du kommer endast närmare och närmare kulan i den ryska rouletten för varje ”ett glas vin” tillfälle du tar! Jag vet att du kan börja om och klara fler nyktra dagar den här gången, du har fått ett litet bakslag, det varade inte länge så var stolt över det och börja nu på ditt hälsosamma nyktra liv igen, jag hejar och rider bredvid dig på hästen ?

Profile picture for user Majblomman

Tack både Andrahalvlek och AmandaL, fina och kloka stöttepelare ni är båda två❤️❤️.

I dag är det dag 1, så får det bli. Ännu en gång....

Kram?

Profile picture for user AmandaL

Bra an1! Du ska vara stolt över att du är på dag 1 efter tre dagars återfall.. jag har haft betydligt längre återfall än så! Jag är imponerad över hur snabbt du hoppade upp på hästen igen! Håller du dig nu bara på den här banan ska du se att du snabbt är uppe på dina 13+ dagar igen! Viktigt och mycket starkt gjort att vara 100% ärlig mot dig själv här, det är din nyktra resa, var snäll och ärlig med hur du tar dig fram! Jag är stolt över dig ?? ?

Profile picture for user Majblomman

Klarat denna dagen utan alkohol.
Ville bara skriva det.
Tänker fortsätta att skriva och vara ärlig mot mig själv i hur jag hanterar detta.

Tack AmandaL? glad att det går så bra för dig. Har förstått att du kämpat mot alkohol?i omgångar.

Skriver mer imorgon
?

Profile picture for user AmandaL

Wiho. Jippi och grattis an1! Precis som du skriver är detta tredje gången för mig jag är nykter.. alkoholen har varit min bästa vän och största fiende i allt för många år så jag hoppas nu på tredje gången gillt.. men bra jobbat med dag 1, ingenting är härligare än att vakna stolt och nykter imorgon ???

Profile picture for user Majblomman

Tack igen för gott stöd och hejarop. Stärker mig och får mig att tro på mig själv och det jag gör.
Dagens tillstånd är nyktert. Inga problem med det idag.
En dag i taget.
I morgon vaknar jag utan bakiskänsla.
?

Profile picture for user AmandaL

Att vakna utan bakiskänsla och hjärtklappning är bara någonting som en förre detta alkoholist kan förstå värdet av ?? Grattis till det an1 ?? Jag tycker du gör ett jättebra jobb ?? Kämpa på ???

Profile picture for user Majblomman

Ingen bakiskänsla i morse, yes.
Däremot en trötthet och svårighet att tänka ändå.
Tror att det beror på att jag har mycket i huvudet och inte varvar ner som jag borde göra nu när jag är ledig.
Försöker fylla dagarna med olika små aktiviteter, svårt att bara vara. Jag träffar folk, chattar, läser på nätet, kollar film, lyssnar på musik eller poddar... .varför är det så svårt att bara vara?
Det ska jag öva på resten av ledigheten.

Inte hållit mig helt nykter idag ska jag erkänna. Hade gäster, två stycken goda vänner. Vi åt och jag drack två glas rött till maten. Samt en fördrink. Blir så glad och förundrad över hur det kan vara med alkoholvanor. Den ena personen körde och den andra sa efter två glas vin, nej tack nu är det bra. Innebar att jag inte heller drack något mer och var inte ens sugen.
Har tänkt på att jag har minskat mitt drickande en hel del sedan jag gick med här.

I morgon planerar jag att ta det lugnt. Ta en långpromenad med en vän är det enda som jag tänkt göra. Njuta av ledigheten.

Sist men inte minst, Tack AmandaL och Kml. Hoppas ni också haft en bra dag.
?

Profile picture for user Majblomman

Dricker morgonkaffe i lugn och ro. Katten ligger på stolen jämte mig och spinner. Mår bra och känner att jag faktiskt har det bra? go känsla. Vill förmedla det till er (och mig själv) på något sätt.
Tänker på alkoholen jag har kvar hemma efter gårdagens lilla kalas. Oöppnad Bag-in-box, visst kan man lämna tillbaka till Systemet om man har kvitto kvar??

Ha en fin dag alla?

Profile picture for user Andrahalvlek

Och det ska du göra! Lämna tillbaka vinboxen alltså ? Vilket underbart statement!

Minns i mitt tidigare liv hur jag förundrats över att någon vill lämna tillbaka alkohol som inte gått åt på ett kalas. Varför? Det går ju ändå åt förr eller senare? I mitt nyktra liv önskar jag att jag hade någon alkohol att lämna tillbaka ?

Kram ?

Profile picture for user Majblomman

Som svar på av Andrahalvlek

tack, vad bra. Då ska boxen tillbaks där den hör hemma.
Ja, har inte heller förstått mig på det tidigare, att lämna tillbaka alkoholen?
Vi gjorde det en gång för många år sedan, efter ett studentfirande. Men då var det en ganska stor mängd alkohol som blev över vill jag minnas. Annars har det varit mig totalt främmande?

I dag blir det en långpromenad i sol och moln om vartannat. Blåser som bara den, som vanligt men det gör inget.

Kram?

Profile picture for user AmandaL

Men jaa det kan du! Komma och lämna tillbaka en bag in box, fattar du vilken otrolig tillfredställelse det kommer att ge dig? Du kommer känna dig som världens drottning när du går därifrån! Skriv gärna och berätta om den känslan sen! ???

Profile picture for user Majblomman

Det ska jag göra AmandaL, skriva om känslan. Inte varit i stan idag, men boxen ligger oöppnad i kylen. Ska återlämnas snarast.??
?

Profile picture for user Majblomman

Har inte skrivit i min tråd på ett par dagar, bara inte blivit. Får bli en liten sammanfattning av dagarna.
Mår bra, faktiskt. Hittat på lite av varje, fortfarande semester. En vecka till.
I torsdags blev det lång skogspromenad med en ny vän med lite fika i skogen. Ger energi att komma ut och vandra och känna att man kan prata om det mesta. På kvällen blev det ett glas vin till maten, var ju kvar ca två glas vin i flaskan som öppnades vid gårdagens kalas. Hade nog druckit upp båda glasen själv om jag inte fått besök...av mitt ex som känner till mina alkoholproblem på gott och ont. Han fick glas nummer två. Sen fick det vara bra.
Fredagen var jag barnvakt åt barnbarn på förmiddagen, full fart att leka med den lille.
På eftermiddagen hjälpte jag min mamma med diverse saker som hon inte klarar. Känns bra att kunna hjälpa till med det jag kan.
Alkohol blev det även på fredagkvällen. Ut på restaurang med väninna, fyra glas vin och en drink blev det. Det kändes hanterbart, fast det jag tänkte på under kvällen var att jag drack betydligt fortare än henne, fick liksom bromsa mig. Hade nog kunnat hälla i mig två glas under tiden hon drack ett. Det gjorde jag inte tack och lov utan kunde hejda mig.
Lördagen var alkoholfri, inget direkt sug faktiskt. Ute och åt lunch med vännen. Han sa, ta du ett glas vin till maten om du vill. Jag hörde mig själv säga nej tack... Yes det kändes så bra, för någon månad sedan hade jag garanterat sagt ja tack och sen druckit minst två glas vin.
I dag söndag, en folköl till maten sen inget mer.
För mig är det framsteg, känns hanterbart just nu och hoppas det fortsätter så. Är inte helnykter men tänker att det kanske blir så längre fram. Rätt eller fel, vet inte men det känns ok just nu. Vill och hoppas kunna fortsätta att må bra.
Skriver om mitt alkoholintag här på forumet för att det känns bra att kunna gå tillbaka och läsa sen. Och då måste jag vara ärlig och skriva precis hur det är... funkar för mig just nu. Lägger jag ett totalförbud mot alkohol för mig själv så vet jag av tidigare erfarenheter att jag gör precis tvärtom, dvs dricker mer. Konstigt men så är det.
En dag i taget. Godnatt
?

Profile picture for user Majblomman

Ny dag. Dricker mitt morgonkaffe utan att vara bakis. Gillar verkligen den känslan, får inte glömma det. Ändå är jag så trött i huvudet, kan bero på alla tankar som flyger runt i hjärnan. Svårt att stilla dem. Någon som känner igen det??
Mår bra ändå och är glad. Det är värt mycket!
Sju hela lediga dagar innan det är dags för jobb, inte mycket inplanerat utan försöker ta dagen som den kommer.
Idag blir det ett välbehövligt besök hos frisören?
?

Profile picture for user Majblomman

Måndagen blev helt alkoholfri! Var inte ens sugen på ett glas vin.
Regn idag men får försöka komma ut ändå på en promenad. Blev en lång runda i skogen igår kväll, rensar tankarna och gör att jag känner mig lite lugnare i sinnet.
?

Profile picture for user Andrahalvlek

Då kan du dels gå tillbaka och läsa, men viktigast är nog att det är ett tillfälle för reflektion. Vi tenderar att höra så mycket i livet utan att reflektera ett dugg. Vi bara kör på, ofta rakt in i väggen på ett eller annat sätt.

Kram ?

Profile picture for user Majblomman

Andrahalvlek, visst är det viktigt att stanna upp och tänka till och reflektera över vad man gör. Vet med mig att jag ofta bara kör på i 110. Men försöker stanna upp då och då, blivit bättre på det senaste tiden tycker jag. Att skriva här eller skriva dagbok är ett bra sätt.

AmandaL, vinboxen är inte återlämnad till systemet, har inte varit i stan ännu. Men det är på gång nu i veckan har jag tänkt.

Ingen alkohol idag heller?? Inget sug. Glad för det. Känns lugnt.

Har pratat med sonen idag om hans alkoholvanor. Känner igen mig själv som ung i hans sätt att hantera alkoholen.
Berättade som det var att jag är orolig för honom och berättade lite om mitt eget riskbeteende/alkoholmissbruk. Han lyssnade och pratade, fick nog en tankeställare. Vill inte att han ska bli som mig. Vi har det i släkten, alkoholmissbruk. Inte mina föräldrar utan andra släktingar, men ändå.
Kändes rätt att prata med honom och hoppas verkligen att det hjälper honom.

?

Profile picture for user Majblomman

Tredje helnyktra dagen på rad, glad över det.
Ikväll hände en grej som gjorde mig besviken och ledsen. Träffat en trevlig man några ggr. Kände att vi kunde prata om saker och ting på ett bra sätt. Vi sågs senast igår. Idag skriver han att vi inte ska ses mer, vadå tvära kast. För någon månad sedan hade jag druckit på den känslan. Känner att jag kan stå emot idag. ????. Om jag väljer att dricka alkohol så ska det fan inte bero på att någon behandlat mig illa!
Och ja, jag får sluta hålla på i dejtingträsket. Chansen att man träffar rätt verkar vara lika med noll. Verkar som att de bara är ute efter en sak, och inte är det min humor eller min intelligens. Karma, säger jag?
Nog om det, fortsätter med mitt liv. En dag i taget.

?

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag är säker på att det finns guldkorn i dejtingträsket, men de är förbannat svåra att hitta ?

Och nu ska du ABSOLUT inte dricka, då skickar du bara en massa sms som du kommer att ångra!

Kram ?

Profile picture for user Majblomman

Som svar på av Andrahalvlek

Ja de är i så fall väl gömda eller så har jag bara haft otur. Får vila från det ett tag... inse att man kan må bra även om man lever ensam.
Låter bli alkoholen ikväll, inga stolpskott ska få mig att dricka. Och sen skicka fyllesms som du skriver, det vill jag inte göra igen.
Du är en klok kvinna. Läser i din tråd och det ger mig mycket.
Kram?

Profile picture for user Majblomman

Bra dag idag, ingen alkohol. Inget sug, yes.
Varit på utflykt, vandring på en ö i Bohuslän med ett par familjemedlemmar.
Nu på väg hem, ett par timmars bilresa.
Glad.
?

Profile picture for user Majblomman

Tråkigt att skriva att man är trött, men det är så jag känner mig just nu. Kanske beror det på att jag gjort för många olika saker, eller på att hjärnan är full av tankar och inte får den vila den behöver. Vad vet jag. Trött är jag i alla fall.

Gårdagen var en bra dag egentligen. Långpromenad och prat med en vän jag inte sett på ett tag. Sen kaffe med en annan vän senare på em. Socialt och trevligt båda träffarna.
Kan bli för mycket ändå? Vet inte riktigt. Får fundera på det.

Drack en folköl till kvällsmaten, sen fick det räcka. Och det gjorde det. Kanske mest för att jag fick frågan av två familjemedlemmar om de kunde övernatta hos mig. Det fick de gärna och jag ville inte vara berusad när de kom.

Lördag idag och fint väder. Snart dags för frukost. Ungdomarna sover ännu och jag vill vänta tills de vaknar så vi kan äta tillsammans.
Funderar på hur jag ska ta hand om mig själv på bästa sätt, någon skrev så bra om självsamhet i en tråd. Tror det var andrahalvlek, ska se om jag hittar inlägget och läsa det sedan. Minns att jag tyckte det var bra.
Vill fokusera på att må bra i mig själv och inte vara beroende av andra för att må bra, om ni förstår hur jag tänker? Känner att jag har ett stort behov av uppmärksamhet och att bli sedd, har inte alltid varit så utan kommit senaste tiden, året?
Kan det ha med min separation för lite mer än ett år sedan att göra? Ja inte vet jag... och antagligen ingen annan heller. Det var jag som ville separera sådet är inte det. Han vill fortfarande inte släppa taget utan hör av sig varje dag. Ibland får han komma hit på en fika, kanske det river upp det gamla inom mig. Vill vara snäll och har svårt att säga nej.

Mycket att fundera på. Känns som jagskrivit ner massa osammanhängande tankar, vet inte ens om det har med mitt alkoholmissbruk att göra men det kändes bra att skriva av sig.

Ha en fin lördag?

Profile picture for user Garageper

Som svar på av Majblomman

Kloka tankar An1.
Inget konstigt i att vara trött i början av sin nykterhet. Jag upplever samma sak. Huvudet är fullt av allt möjligt, mest osorterat och i ett virrvarr. Var man landar känns ganska osäkert just nu, men vi är på väg mot något mycket bättre än det vi utsatt oss själva för, så vi får stå ut med trötthet och bisvärm av tankar ett tag framöver.
Ha en fin lördag i solen och ta hand om dig.
GP

Profile picture for user Majblomman

Som svar på av Garageper

Tack för din återkoppling. Skönt att höra att jag inte är ensam om såna tankar, även om jag inte vill att någon annan ska känna så här om du förstår vad jag menar?
Bara att härda ut och hoppas det lugnar sig.
Tror jag hamnat in nån slags identitetskris. Vad ska jag göra om jag inte sitter och dricker vin på helgkvällar?
Lära mig att leva själv och komma på vad jag tycker om.
Tål att tänkas på.
Ta hand om dig du med?

Profile picture for user Majblomman

Varit ute och firat en kompis som fyllt jämnt, bjudit henne på mat och dryck. Haft trevligt. Nu är jag hemma igen och kan inte sluta dricka av vinet jag har kvar. Smakar gott och känner mig inte berusad, trots fem glas vin och en kaffedrink hittills. Vet att imorgon kommer jag kanske att må skit men det spelar ingen roll nu.
Vet inte vad jag vill när jag skriver nu men det känns bra att skriva, ventilera sina tankar på något vis.
Måste hitta mina egna strategier för att må väl. Tänker att det är ok att skriva även om jag inte lyckas med nykterheten.
Fortsätter att tänka över vad jag vill göra med mitt liv.
Identitetskris de lux...

?

Profile picture for user Majblomman

Fast jag vet inte om den är så god egentligen, bakfull och ångest över mina sms igår.
Behöver vända detta beteendet NU. Tar tacksamt emot all hjälp och stöttning jag kan få.
Började i allafall med att hälla ut all alkohol i vasken nyss. En halv bag-in-box, en flaska vin och fem starköl.
Kampen(igen) mot alkohol? har börjat.

?

Profile picture for user Torn

Du verkar ha det jobbigt nu och mycket tankar som snurrar. Hela din hjärna har inte bestämt sig riktigt för hur du vill ha det. Så det är väldigt bra att du häller ut alkoholen tycker jag. Jag tror du skulle behöva en längre tids helnykterhet för att kunna känna av hur du vill ha det i framtiden. Minimum 3 månader. Sedan måste du verkligen vilja göra detta för din egen skull, och inte bry dig om vad andra tycker eller säger. Gör ett seriöst försök och lägg allt krut på att inte ta det första glaset. Det är jobbigt, tråkigt och segt som sirap ett tag, men dag för dag så blir det lättare och du kommer uppleva en massa fördelar.

Du kan fixa det, liksom många andra här har gjort. Och du kommer inte ångra dig.

Lycka till! ??

Profile picture for user Jullan65

Hej ani, det verkar jobbigt för dg nu. Har ju själv varit i din sits många gånger. Det snurrar bara på och det verkar inte finnas nåt stopp.....men kanske du som ovan nämns oxå, behöver lite längre nykterhet för att veta mer vad du vill och inte. Försök att inte ta nykterheten som en kamp, utan mer bara surfa på den 24 timmar i taget. Släpp taget helt enkelt. Om du bara ser en stund i taget blir det lite lättare. En dag klarar man lätt. Nytt löfte blir 2 dgr, sedan blanda upp tankarna med att du får dricka, men inte just idag eller... jag kan dricka sen om en vecka om jag vill.... ju längre du håller på såhär och är nykter, desto mer VILL du vara nykter. Man lurar hjärnan eller adjävulen, som jag säger. Så dagarna går och du känner dig gladare, piggare och märker vinsterna. En dag i taget. Kram

Profile picture for user Majblomman

Ensamdrickaren: ja det kändes och känns fortfarande riktigt bra att ha hällt ut alkoholen????En liten seger på vägen. Vi är nyktra idag.

Torn och Jullan65: ja det är rörigt i min hjärna med alla tankar och gårdagens alkoholintag gjorde ju inte saken bättre. Behöver fundera över saker och ting i mitt liv och ändra på vissa saker. För att må bra. Tack snälla för att ni delar med er av kloka tankar och goda råd Ska klara detta, för min egen skull.

Dag 1 har gått utan det minsta alkoholsug. Konstigt vore det annars med tanke på gårdagens alkoholmängd.
Hur mycket klarar en hjärna av egentligen kan man undra. Vet i alla fall att mitt minne inte är vad det borde vara. Sen om det beror på alkoholen eller om det är sviter efter utmattningssyndrom och stress, inte vet jag. Kanske en kombination av båda. Ska bli intressant att se om minnet och tankeförmågan förbättras när jag inte dricker alkohol längre. Koncentrationsförmågan är lika med noll, nästan, svårt att fokusera och läsa ens en dagstidning.
Bara en reflektion, det som dök upp i tanken just nu. Skriver ner det som en påminnelse om hur läget är just nu.

Hoppas huvudet fungerar imorgon när jag ska börja jobba igen. Behöver vara skärpt på jobbet. Har ett stort ansvar för människor i mitt yrke. Men det har fungerat bra hittills så det gör det imorgon med tänker jag.

Ha en fin kväll?

Profile picture for user Majblomman

Var orolig igår för att inte huvudet skulle vara med mig idag när jobbet började igen efter semestern. Men, surprise, det gick riktigt bra, trots lördagens alkoholintag. Kunde ju lika gärna varit tvärtom så som det kändes igår.

Ingen alkohol idag. Inget sug men det allra konstigaste är att en liten, väldigt liten del av min hjärna säger knappt hörbart: till helgen då kanske du kan ta lite vin. Alkohol? som gör sig påmind? Men så snabbt med tanke på hur jag mådde igår. Mycket märkligt. Fast jag sa till mig själv, kvinna du är inte klok, glöm det. Tänker verkligen inte dricka men ville skriva ner hur knäppt min hjärna beter sig. Någon som varit med om något liknande?

Dags att sova snart. Ny dag, nya tag imorgon. Fokusera på det som är viktigt i livet och släpp det andra. Hitta det som ger energi och glädje. Skippa sånt som tar energi. Visst låter det klokt, ska göra mitt bästa mer kan man inte göra.

Godnatt?

Profile picture for user Jullan65

Ja det är nog ganska många som upplevt detta fenomen, det är så det funkar, adjävulen viskar att man kan dricka, att det är ok, planerar in dagar och verkar leva sitt eget liv därinne i skallen. Att man nog inte har så stora problem egentligen... allt för att vi ska falla dit igen. Låt det viskas bara, du håller dig till en dag i taget, har du tur kommer fredagen med noll sug. Vi vet inte vad som händer på fredag, vi vet bara att vi har en önskan att vara nyktra. Känns det jobbigare fram i veckan.....skriv och läs mer här, hälsa på nyktra personer, träna, unna dig nåt nytt, ät nåt gott. Ta inte det första glaset, håll i och håll ut. Det kommer funka. Kramiz

Profile picture for user Majblomman

Jullan65: Precis så verkar det vara för mig.
Tänker ta en dag i taget, idag blir det en helnykter dag??. Tack för ditt stöd
Kram?

Profile picture for user Majblomman

Ha, inget sug eller tankar på att dricka vin idag. Inga tankar på att dricka vin i helgen heller, måste vara ett gott tecken eller hur?

Mycket att göra på jobbet, stressigt som bara den. Sprang som en skållad råtta och tänkte att behöver jag hjälpa en enda människa till nu så skriker jag högt eller börjar storgråta. Tack o lov hände det inte?. Detta är bara andra dagen efter semestern och det kan bero på att vi haft semester och lite neddragen verksamhet och behöver komma ikapp. Samt dålig planering och hantering av vår arbetssituation från våra chefer. De struntar i hur vi har det., vet att vi löser det mesta och slår knut på oss själva för att hjälpa människorna vi ska ta hand om. Jag är full av beundran över de människor jag möter dagligen, verkliga kämpar och vardagshjältar. Det ger så mycket tillbaka att arbeta med det jag gör, dessa människor vi ska hjälpa., Låt mig få hålla på med det som egentligen är mina arbetsuppgifter och slippa göra sånt som någon annan egentligen borde göra.

Hur kom jag in på detta? Och har det egentligen med mina alkoholproblem att göra? Kanske. Blir jag trött och stressad så är det lätt att trilla dit på ett (fem-sex) glas vin. Trött och stressad är jag ofta när veckan är slut. Tål att tänka på.

För övrigt så är det en fin kväll med sol. Kopplar av med min katt och skriver några rader här. Känns bra.

?

Profile picture for user Andrahalvlek

Vi är summan av vårt liv. En viktig del i nykterheten för mig har varit ett större inre lugn. Jag oroar mig inte lika mycket, för någonting egentligen. Jag gör så gott jag kan och det är alltid tillräckligt.

Sitter också i skiten så till vida att jag har en chef som fattar beslut i sista minuten, eller inte alls, eller fattar huvudlösa beslut. Och det påverkar mig massor. Det är min största utmaning, att förhålla mig till det på bästa möjliga sätt.

Bra jobbat med nykterheten!

Kram ?

Profile picture for user Majblomman

Andrahalvlek, jo allt i livet hänger ihop på ett eller annat sätt. Tror det är viktigt att inte bli för trött eller stressad, då är det lätt att man sänker garden och baam så sitter man där med ett glas vin eller två.

Att ta hand om sig själv och unna sig att vila. Kunna njuta av att bara ta det lugnt, får öva mer på det.

Ingen alkohol idag, däremot lite tankar på vin det måste jag erkänna. Proppat i mig massa annat onyttigt istället, glass, choklad och kaka. Får bli väl.

?

Profile picture for user Majblomman

Femte nyktra dagen på rad, bra. Har ju jobbat och då brukar jag inte dricka kvällen innan jobb. Det är ju bra.
Utmaningen kommer nu, helg och fint väder. Då kommer suget igen och tankarna, mysigt att gå ut och dricka vin, eller ta lite vin hemma.
Är det så för er med?
Jobbar på att ändra tankarna, verkligen. Gett mig ut till havet nu. Har ingen alkohol hemma.
Det här ska gå bra????

?

Profile picture for user Andrahalvlek

Det handlar väldigt mycket om att bryta vanor. Dricka något annat, göra något annat. Första nyktra helgen är tuff. Helg nummer 25 not so much.

Kram ?

Profile picture for user Se klart

... är den nyktres kvällar.
Jag har bytt mitt kvällsvin mot morgonkaffe- tröttnar aldrig (till skillnad från vinet som jag verkligen tröttnat på) ?

Profile picture for user Majblomman

Har inte skrivit på ett tag. Märkte att jag tänkte mer på alkohol när jag skrev och läste varje dag, konstigt kanske men så är det för mig. I allafall just nu.
Jag mår bra. Har druckit alkohol på helgen men det har varit hanterbart.
Ville uppdatera ifall någon undrar hur det går.
Kommer säkert att bli mer aktiv här igen om ett tag.

kram och fortsätt kämpa alla ni. På olika sätt och mot olika mål. En del mot att kunna dricka kontrollerat och en del mot nykterheten. Inget rätt eller fel i det, var och en får göra sitt eget val och kämpa mot det.
?

Profile picture for user Majblomman

Nytt försök att bli nykter och låta bli alkoholen.
Startar idag.
Påminna mig själv att läsa detta när alkoholsuget kommer. Kommer antagligen på fredag om jag känner mig själv rätt.
Idag är jag tung i huvudet av för mycket vin igår kväll, illamående och besviken på mig själv.
Behöver påminnas om dessa känslor när suget sätter in!
Alkohol? ????

Profile picture for user Kennie

Bit för bit..
Hittar man sin egen väg.. Ibland behöver man snubbla några gånger för att inse att det här med att dra ned på eller sluta med alkoholen är något man gör av en anledning, att man faktiskt inte mår bra av den..

Profile picture for user Majblomman

Kennie: bra reflektion, tack. Snubblat har jag gjort några gånger nu men hoppas och tänker att jag ska klara det denna gången. Mår helt klart inte bra av alkoholen.

Lyssnat på Skål, ta mej fan! av Torbjörn Åberg. Bra bok. Köpt Tänka klart, av Annie Grace. Ska läsa den med.

Profile picture for user Se klart

Det är bra att bygga lite teoretisk kunskap kring vad som händer i kroppen och framförallt psyket/hjärnan och hur vi luras att tro att det är alkoholen som får oss att må bra. När vi i själva verket medicinerar alkoholens skadeverkningar med mer av samma krut. Tipsar i vilket fall om ett längre uppehåll, för att nyktert kunna ta bra beslut för framtiden.
Bra att du kommer igen!

Profile picture for user Majblomman

Se klart: tror det är viktigt att lära mig mer om alkoholens inverkan på kroppen och hjärnan och hur hjärnan fungerar. Började läsa ”Tänka klart” av Annie Grace igår. Verkar bra.
Får ta en dag i taget, verkar vara klokt.
Idag blir det ingen alkohol!
Försöka att inte tänka för mycket på mitt alkoholproblem, då är det lätt att det slår tillbaka och att jag istället gör tvärtom och dricker mer.
Idag blir det jobb och sedan träning.
?

Profile picture for user Andrahalvlek

Annie Grace har tre tips för lyckosam nykterhet:

1) Tro på att du klarar av det.

2) Slå inte på dig själv om du snubblar. Upp igen direkt och ta sikte mot målet. Fokusera samtidigt på alla fördelar med nykterheten och lyft dem mot skyarna.

3) Identifiera dig som nykter på samma sätt som du skulle gjort om du utövade en hobby/idrott seriöst.

Annie Grace och Craig Beck är mina husgudar på den här nyktra resan.

Kram ?

Profile picture for user Majblomman

suget efter vinet finns där ikväll, visste på något vis att det skulle komma. Det är ju fredag och det brukar betyda vin för min del.
Har tränat och ska äta och kolla tv nu.
Vill inte och tänker inte dricka alkohol.
Får bli vatten till maten.
?

Profile picture for user Majblomman

Schweppes Ginger Ale smakar överraskande gott, hittade en liten flaska i kylen. Blir min fredagsdrink, alkoholfri sådan?

Profile picture for user Majblomman

Det var gott. Och vinsuget har försvunnit, poff.
Vad är det i din drink mer än grapefrukt?
Kram?

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag blandar en 1,5 liter kolsyrat vatten med grapefruktsmak (Ica), med 1 liter Godmorgonjuice röd grapefrukt och en liten flaska grapetonic i två 1,5-litersflaskor.

Det räcker ett tag ? Har alltid minst två sådana flaskor liggande i kylen. Så gott! Om man gillar grapefrukt alltså ?

Drack mycket iskall alkoholfri öl tidigare, men jag tröttnade på alla burkar som skulle pantas.

Vatten dricker jag hela dagarna, minst 2 liter, så kvällstid vill jag dricka något gott. Jag gillar inte läsk, det är för sött.

Kram ?

Profile picture for user Majblomman

Tack för recept Andrahalvlek, gillar grapefrukt så den drinken kommer jag att prova.
VaknaVacker, får fortsätta upptäcka goda alkoholfria drycker. Det är det som gäller för mig nu!
Idag är allt ok, bara vanlig trötthet som kan bli efter en jobbvecka. Inte bakis??

Ha det gott, kram

Profile picture for user Majblomman

Ingen alkohol ikväll heller.
Däremot en massa annat onyttigt, kakor och choklad i mängder. Är åtminstone bättre än alkohol.

Kram

Profile picture for user Majblomman

jag var nykter en hel helg. Denna helgen har varit helnykter. Har gått bra, hade vinsug i fredags kväll men det gick över.
Ersatte vinet igår med kakor och choklad men det må vara hänt?
Typiskt mig att inte kunna begränsa mig..
Men det får bli en senare fråga. Nu tänker jag fortsätta utan alkoholen.
Mår bättre utan!

Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

Nyktra helger blir förvånansvärt snabbt det normala. Många fler lediga timmar får man, när man slipper vara bakfull.

Kram ?

Profile picture for user Majblomman

en bra känsla att inte vara bakfull Andrahalvlek.
Fortsätter den nya veckan, utan alkohol. En dag i taget.
?

Profile picture for user Majblomman

På fredag är det AW med jobbet, funderar på hur jag ska göra.
Finns tre alternativ som jag ser det. 1: stanna hemma. 2: följa med och dricka alkoholfritt. 3: följa med och begränsa mitt alkoholintag.
Har hållit mig ifrån alkohol i 10 dagar idag och det känns bra.
Lutar mest åt att jag stannar hemma, kanske är det bästa alternativet just nu. Är nog lätt att falla för frestelsen att dricka mer än jag borde.
Någon som har några kloka tankar och idéer?
Önskar att jag vore en sån som kan dricka två glas vin och sen vara nöjd med det. Ibland går det men oftast inte. Svårt att vet vilken av gångerna det funkar.

Kram?

Profile picture for user Sommarbarnet

Som svar på av Majblomman

göra såsom du redan tänkt, stanna hemma. När jag var så tidigt in i nykterheten tordes jag inte äventyra något?Men det är jag. Känn efter om du kan hålla dig till alkoholfritt för att försöka begränsa är svårt. Men allt beror hur du själv känner inför nykterheten. Vill du gå all in och inte dricka alls?

Fundera lite. Du kommer att fatta rätt beslut för dig?

Kram?

Profile picture for user Andrahalvlek

Skyll på halsont. Det blir fler aw. Dina då 13 nyktra dagar är värt så mycket mer. Tycker jag.

Snart är du stark nog att säga ”nej tack, jag tar något alkoholfritt”. Det tar lite tid att hamna där.

Kram ?

Profile picture for user Leonie

Eftersom du frågar om råd, annars tycker jag att det är så extremt individuellt, hur man pallar att hantera sociala situationer tidigt i sin nykterhet. Eftersom du själv känner att du inte litar på att du inte kommer falla för frestelsen så hade jag stannat hemma. Om du värdesätter att vara nykter mer än ett återfall (även om intentionen var alkoholfritt), stanna hemma.

Men se till att kanske bulla upp med något gott hemma, kanske någon film/serie/bok som du ser fram emot vad det än må vara.

Men bara du vet vad som är rätt för dig!

Profile picture for user Majblomman

För att ni ger mig råd och återkoppling❤️
Kommer att stanna hemma från AW, litar inte på mig själv ännu.
Har provat att dricka kontrollerat men det gick inte så bra, drack mer istället.
I morgon får det bli fika med en kompis, träning på sen em och sen äta något gott.
Provat din grapefruktdrink Andrahalvlek, mycket god??

?

Profile picture for user Majblomman

Gick på AW ikväll och drack en alkoholfri öl, hade dessutom väldigt roligt.
Ska villigt erkänna att jag från början tänkte när jag var på väg dit att nu ska det bli gott med vin.
När jag sen skulle beställa så var det nåt som flög i mig, kände att det vore ju fan om jag inte skulle fixa detta. Så det blev alkoholfritt i kväll.
Så glad o nöjd, längesen det kändes så bra.
Ville bara berätta det.
??alkohol?

?

Profile picture for user Majblomman

Känns verkligen toppen. Känner mig fri på något vis, svårt att förklara. Ungefär samma känsla när jag äntligen skilde mig och skaffade mitt eget, fast det är en annan historia.
?