Min fjärde tråd

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Härligt, känns som du kommit upp på banan igen, den raka och sanna vägen mot nykterhet🤗. Håller med, varje dag är en ny dag med en ny möjlighet att må bra. Med många sådana dagar i bagaget är oddsen och förutsättningarna att må bra och få det liv man önskar leva, väldigt höga.
Ha en fin dag🌸💕

Profile picture for user Tackohej

Ja just nu känner jag mig på banan. Nu gäller det för mig att komma ihåg hur illa det är att falla, för jag kommer garanterat känna att faran är över efter 10-14 nyktra dagar. Känner mig ok med att vara seg på dagarna, nu är det bara sömnbrist. Känns också toppen att vara alert i möten på jobbet. Jag har ju tidigare vid tillfällen jobbat påverkad och ångesten att ha glömt något viktigt p.g.a berusning är inte kul.
Allt blir faktiskt bättre utan alkohol.

Profile picture for user Tackohej

Känner mig väldigt mycket på banan idag. Sömnen är helt knäpp och jag måste nog få hjälp med den såhär i början. Måste få kontakt med beroendecentrum men kommer tidigast kunna åka dit nästa vecka. Men även då kommer läkarträff antagligen dröja. Funderar på läkartid digitalt och kanske få något hjälpmedel utskrivet för några veckor. Måste såklart vara ärlig med situationen och att det måste vara icke-beroende-framkallande medel.

I övrigt får jag såna skamsköljningar ifall jag har skadat något barns anknytningmönster eller liknande efter att ha lyssnat på en del poddar inom ämnet. Samtidigt när jag pratar med frun om det upplever inte hon att vi har haft något dysfunktionellt. Vi är i stort en väldigt harmonisk och kärleksfull familj. Men jag tror mina barn har en bättre radar än min fru så självklart måste några spår satts från mina sämsta år.
En fråga att ta upp med min framtida psykologkontakt tänker jag.

Profile picture for user vår2022

@Tackohej det är så otroligt lätt att tänka att man inte varit/är en tillräckligt bra förälder och få ångest över det. Visst kunde man ha gjort bättre i många situationer men det är aldrig försent att gottgöra. Sedan har man många gånger föreställningen om att man vill vara den perfekta föräldern, som jag tror inte existerar i verkligheten. Good enough är bra. Genom att sluta dricka, vara nykter och ta ansvar för sitt liv är att finnas till för sina barn och är mycket vunnet. Lägg fokus på den kampen. Laddat ned appen, smiling mind, mindfulness, olika korta avslappningsövningar att ta till när man behöver. Lyssnade när jag skulle sova igår, det var skönt och avslappnande.

Ha en bra dag, du kämpar på fint💪💕

Profile picture for user juni22

@Tackohej känner igen mig så väl i dina tankar runt barnen. Finns faktiskt inga ”perfekta” föräldrar utan alla har sina egna strider. Det kan vara alkohol, som i vårt fall men finns mycket annat att kämpa om i livet. Dina barn vet att du älskar dem, försök att enbart tänka framåt och var den bästa föräldern du kan, ”god enough” som @vår2022 skriver är bra ord att ha med sig för många saker i livet.
Nu kör vi en nykter Onsdag❤️
Kram

Profile picture for user Tackohej

Tack snälla vår2022 och juni22 för andra perspektiv. Jag ska blicka mer framåt och framförallt dagligen göra allt för att vara en bra förälder.

Kommer på mig själv med att surfa runt på 16 weeks of hell och var nära att anmäla mig 😂 mitt mönster alltså. Total Depp, total glädje. Ingen träning, 16 weeks of hell.
Ska inte missbruka diagnoser för dom som har dom på riktigt men ”bipolära drag” ser jag ju. Tror verkligen jag måste träna på lagom som jag varit inne på tidigare.
Men det är ändå något som lockar med 16woh. Just att man verkar få in vanan och livsstilen i kombination med en så tydlig tidsbegränsad utmaning.

Ja idag blir det nykter dag. Dag 5 om jag hade räknat och som vanligt en stor skillnad i måendet dag 5.

Profile picture for user Tackohej

Notering till mig själv: eftermiddagen dag 5. Svårt att beskriva men oro, social fobi, hettningar i ögon/ansikte. Dimmig syn, Sug, någon konstig abstinens eller börjar jag bli sjuk? Bara trötthet? Tankarna for iväg en kort stund ”röd dag imorgon, kan köra ett vin-race till så börjar jag om till på måndag med nykterheten”.

Tog en promenad, andades. Faran gick över kring alkoholtankarna.

Känslorna kan verkligen åka bergochdalbana samma dag.

Profile picture for user Kebne1

Känner igen mig! Men du andas dig igenom skiten! Tänk inte ens tanken på nått vinrace! Då måste du ju börja om med den här skiten igen! För mig hjälper det jättemycket om jag får upp pulsen; typ köra intervaller eller hoppa rep. Toksvettas en stund. Efteråt är jag nöjd och suget är oftast lättare. KÄMPA NU!!!!! 🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼@Tackohej

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Känner också igen det. Det där jäkla suget som alkoholdjävulen lockar med! Anders Hansen skriver i boken Depphjärnan: ångest kan beskrivas som ”stress i förväg” och att ångest utlöses av att vi tänker på något som skulle kunna vara ett hot. Jag har ofta dämpat ångest attacker med alkohol för att skapa lugn, men som vi vet leder det bara till ännu mer ångest och misär.

Bra att du andades och tog en promenad och att det hjälpte. Då vet du vad du ska göra nästa gång.
Kämpa på nu!!! Ge inte upp!!! 💪💪💪

Profile picture for user Tackohej

Tack snälla ni för pepp! Jag kommer absolut inte falla idag. Laddat ner små spel-appar på telefonen. Bryter hjärnan med kluriga spel, tar promenader. Känns som jag alltid är i flight or fight mode. Antingen fly eller kämpa. Längtar så till lagom… och det fina ordet sinnesro. 🙂
Fyllt kvällen med bilburna aktiviteter. Mig lurar du inte idag alkoholdjävulen!

Profile picture for user Tikka

@Tackohej Låter bra, Försök hitta på nåt att göra nu så du inte blir rastlös.
Då ska du se att denna dag blir bra också.
Och slå bort alla tankar på vin-race nu, ajabaja!

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Ha, ha! När man ska låta bli att tänka på något så tänker man ännu mer på det. Grattis till dina 6 dagar🎉. Skönt med bättre sömn och ingen ångest. Kämpa på!

Profile picture for user Tackohej

Dagen flyter på bra. Jag försöker göra allt som behöver göras. Någon skruv ska fixas, något barn ska skjutsas osv. Fascinerad över hur 6 dagar kan kännas som en evighet. För en normal person är det liksom bara en vecka innan lite vin på fredagen typ. Känt mig helt ok hela dagen och inga flykttankar alls idag.

Profile picture for user Tackohej

Hade jag räknat så dag 7 😂
Sover ändå en del även om jag vaknade upp 4-5 ggr inatt. Trenden för sömnen är positiv så kanske ordnar det upp sig utan medicin. Drömde olika stress-drömmar. En av dom var om att dricka alkohol.
Idag ska jag inte dricka.

Profile picture for user Tackohej

@vår2022 Tack, känns bra.
Jag läste igenom mina andra tre trådar här och fick svart på vitt vilket mönster jag snurrar runt i. Samma typ av inlägg, samma typ av tankar. Jag tror det går rätt bra men jag har verkligen återfallit och återfallit och återfallit sista två åren.

Jobbet gick bra idag.
Ansiktet mindre rött och svullet.
Jag har upplevt riktiga endorfiner och skrattat.

Känns fantastiskt att gå in i helgen med en vecka nykter.
Har släppt tankarna på 16woh men har fått med mig frun på att börja gå till gymet två ggr per vecka. Ska bli skönt att komma mer i form igen.

Men först fredagsmys med snacks så jag får lite mer fett att bränna på gymet sen 😂

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Vad bra att du ser mönster och då kan du göra på annat sätt denna gång för att inte återfalla. Lära sig av misstagen och se vad det är som får dig att återfalla. Gym är super på alla sätt och vis, ska också komma igång med träningen igen nu när jag är typ nästan frisk.

Fredagsmys är gott, här blir det kolaglass men det bränner vi bort😂

Profile picture for user Tackohej

Sömnen går fortfarande åt rätt håll. Många uppvaknanden men tror nog det går snabbare och snabbare att somna om. Sov 2-3 h i sträck. Funderar på att ge det 30 nyktra dagar innan jag eventuellt ber om hjälp från vården med sömnen. Jag var ju även inställd på antabus häromdagen men börjar fundera på att klara det här även utan det. Men jag får se upp så det inte är mitt undermedvetna som vill ha en fri väg till återfall. Känner mig väldigt stark i beslutet och vägen framåt nu.
Men om jag kommer igång med träningen, ringer sponsorn varje dag, går på möten som planerat, följer stegen/programmet så tror jag det ska gå bra.
Dag 8 om jag hade räknat 🙃

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Lika bra du börjar räkna igen för du gör ju det ändå😂. För mig är det motiverande att räkna och se hur längre och längre jag är nykter och längre och längre bort från när jag drack senast. Tar en dag i taget i alla fall men är så motiverad att aldrig dricka igen ändå och få ett nytt härligt nyktert liv.

Ja, kolla dina mönster från förr så att du inte lurar dig själv med risk för återfall. Säkra allt! Denna gång ska du lyckas och genomskåda när du ev försöker lura dig själv och alkoholdjävulen visar sig. Bra strategier med träning, daglig sponsorkontakt och gå på möten. Det kommer att gå bra!💪😀

Profile picture for user Tackohej

@vår2022, tack. Jag ska verkligen fundera på vad som är vad. Sist jag tog antabus fick jag lite biverkningar och hade svårt att jobba fokuserat, samt beroendecentrum jag gick till ville nästan att jag skulle ta någon medicin som gjorde att jag kunde dricka enstaka tillfällen men inte få merbegär. Kan det varit naltrexon eller Campral? Kanske hade dom rätt men jag blev livrädd för förslaget, jag vill ju verkligen inte dricka alls. Ska fundera igenom noga i helgen mitt nästa steg.

Profile picture for user Natalia

@Tackohej

Jag tycker du ska vara riktigt stolt över alla dina nyktra dagar. Vad jag kan se är att de nyktra dagarna långt fler än de onyktra.

Ser också att du lider av samvetet som får dig att reflektera över om någon tagit skada av just drickandet. Tror sådana reflektioner är ofrånkomliga. Men kom dock ihåg att ingen annan slår ner på dig. Om något är dina nära nog mest glada över den förändring du gör.
Men jag vet att man kan slå sig själv rikligt hårt för hur situationer varit bakåt.

Förlåt dig själv.
Iinget bra kommer ur att straffa sig själv. Inte mer än att man mår ännu sämre. Och det är ju inte dit du ska. Du ska försöka finna ett välmående i vardagen så gott du kan och försöka befinna dig i sådant du mår bra av.
Det mår både du och dina nära bäst av.

Sömn är ett h-e.
Lidit av insomnia sedan jag var barn. Har idag stöd av den "snälla" sömntabletten Propavan.
Tycker personligen inte om den men den fördel jag ser är att den hjälper mig att dämpa den mentala hyperaktivitet. Och då de snurrande tankarna upphör blir det således lättare att både somna och få sova genom natten.

Själv är jag på dag 146 efter ett avslutat tablettmissbruk. Så de starkare sömntabletter som fungerar bäst för mig är inte ett alternativ för just just nu.

Men då sömnen är så viktig för återhämtning kan jag dock tycka att även de starkare sömntabletterna borde kunna förskrivas även till oss med beroendeproblematik. Skulle nog föreslå att det då förskrivs mindre recept så man inte har många hemma per uttag. Och under en begränsad tid.

Blev en lång text... 🙃
Det jag ville tala om är att jag tycker du ska vara stolt. Och att inte slå dig själv mer. Var snäll mot dig.

Profile picture for user Tikka

Hej @Natalia, ser att du inte har någon tråd än, så jag skriver till dig i @Tackohej tråd.
Jag har också propavan, hur många tar du innan du går och lägger dig?
Jag får såna krypningar i benen om jag tar 2.
Kämpa på @Tackohej och @Natalia

Profile picture for user Natalia

@Tikka

Kan ta och starta en egen tråd 🙂

Men gällande Propavan har jag förskrivits 50 mg per kväll. Dvs två st 25mg.
Tar dock bara en tablett då jag tycker att jag blir så trött dagen efter. Blir dock lika trött då jag tar en tablett.
Ibland tar jag det onda med det goda. Men gillar dem inte.

Profile picture for user Kebne1

Heja alla! Jag fick lergigan när jag hade problem med sömnen för några år sedan. De är ”snälla”. Jag sov bra med dem och kunde sluta efter ett kort tag. @tackochhej nu har jag fått campral och jag har verkligen inget sug mer. Kämpa på! Det finns inga genvägar hur gärna vi än vill det!

Profile picture for user Onkel F

@Natalia Jag har också Propavan. Fungerar sådär. Problemet med krypningar blir mindre om man tuggar (smakar apskit) eller krossar tabletterna. När jag påtalade för min läkare att jag var "bombad" dagen efter fick jag rådet att ta Propavan lite tidigare på kvällen. Har nyligen fått Atarax utskrivet. Också ett "snällt" preparat. Hjälper mig mot känslor av oro och ångest. Blir lite dåsig efter ett tag, men jag sover som ett vaggat barn. Lite skumt, men jag drömmer mer "positiva" drömmar när jag tar Atarax. Kanske för att de hjälper mig att slappna av?
Kanske något att prova? Alla medel är tillåtna när man vill sluta använda alkohol som universalmedicin!

Profile picture for user Natalia

@Onkel F

Ja jösses. Det finns en djungel av snälla mediciner. Har använt många av dem. Och förstår att alla inte mår dåligt av dem. Själv blir jag mest loj. Motivationslös, nedstämd och alldeles för dåsig för att vilja använda dem på sikt. Det ät lite synd.

Många uppskattar Naltrexon mot alkohol just för att den inte låter belöningssystemet gå igång.
Tycker det är jättebra att den finns.
Har dock förkastat även den pga den extrema tröttheten.

Men den är värt att testa. Kanske finner någon av er andra att den fungerar jättebra!

Profile picture for user Tackohej

Wow, tack för alla tips och erfarenheter. Jag vill helst ordna sömn på naturlig väg just pga bieffekter/dåsighet etc. Har för mig att jag i perioder tidigare fått atarax, theralen och lergigan i olika omgångar. Har för mig att jag sov bra på theralen och lergigan.
Som jag tänker just nu så ska jag köra en vecka till nykter samt komma igång med träningen vilket jag även tror kommer hjälpa. Så ska jag ta en ny fundering nästa helg beroende på hur sömnen är då.

Profile picture for user Tackohej

Snart slut på dag 8. Har tränat. Fixat saker i hemmet. Åkt iväg med barnen på spontana saker. Kommer somna bra känner jag. Träning tror jag kommer hjälpa mer än jag trott. Mår hur bra som helst.

Profile picture for user Tackohej

@kebne1 önskar att jag kan bli biten av löpning, jag har försökt komma igång med löpning många gånger. Ska ge det ett försök till.

Dag 9. Börjar kännas normalt i huvudet.
Bästa sömnen på länge. Tror jag sov 4h oavbrutet. 1-2 korta uppvaknanden. 7,5h totalt. Bästa natten på väldigt länge.
Ska testa Lunixen som finns receptfritt på apoteket, ser ut att hjälpa mot uppvaknanden.

Tror jag har bestämt mig för att klara detta utan antabus. Får bli träning, AA, hjälp med sömnen om det inte stabiliserar sig (men trenden är fortsatt positiv). Vaknade ångestfri igen. 🙌😃

Det som känns extra bra just nu är att jag faktiskt gillar livet och nykterheten.
Ska försöka klämma in en träning även idag. Men får se upp även där, jag brukar ju bete mig som ett tomtebloss. Det blir full fart en kort tid sen tar det slut. Måste hitta långsiktigheten och lagom i allt.

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Låter som ett skönt uppvaknande. Tycker det tog tid innan sömnen blev bättre, men ju mer tiden går nykter desto bättre blir den. Tror att det beror på att hjärnan behöver tid att återhämta sig och bli balanserad, det gjorde mig motiverad att stå ut. Håller med, livet är så mycket bättre nykter och man mår så mycket bättre. Livet blir roligare nykter. Tycker du reflekterar bra kring dig själv och du vet att du lätt kan bli ett tomtebloss. Då kan du lägga upp strategier kring det och hur du ska göra. Träning är lyckopiller och superbra!

Ha en fin söndag💪❄️

Profile picture for user Tackohej

Dag 9 blev en helt fantastisk dag.
En kvällsnotering för att kunna se tillbaka på sömnens utveckling:
Tagit 1 Lunixen nu, receptfritt från apoteket. Spännande att se om sömnen blir bättre inatt. Kan ju ha en placeboeffekt också men funkar det så funkar det :) Tror man ska använda regelbundet 2-4 veckor för maximal effekt.

Profile picture for user Tackohej

Dag 10 - tvåsiffrigt igen.
Märkbart piggare utseende i hud, ansikte och ögon.
Sömn - katastrof 😂 sov Max 45 min i taget. Massa uppvaknanden. kanske ska testa melatonin, men behöver nog något starkare. Men även träning och över tid kommer det bli bättre är jag övertygad om.

Börjat lyssna igenom Rebecka Åhlunds ”jag som var så rolig att dricka vin med” en gång till. Den är riktigt bra och så mycket igenkänning.

Idag ska jag inte dricka, för jag är alkoholist.

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Härligt med tvåsiffrigt! Fin effekt av att inte dricka, piggare i hela ansiktet😀. Den där jäkla sömnen är ett gissel, men det bli ju bättre ju längre man är nykter, märker en tydlig skillnad. I natt drömde jag massor, minns inte riktigt vad, kändes som ytlig sömn och att det var något som skulle fixas hela tiden😝. Beror säkert på att jag har lite oro för jobb och framtid.

Håller med idag ska jag inte dricka, för jag är alkoholist. Och jag kan inte dricka för jag är alkoholist.

Profile picture for user Tackohej

Tack @Tikka och @vår2022.
Måste notera att dagen idag inte var så bra. Oro, myror i kroppen, socialt utmattad. Men var inte så mycket tankar på att fly med alkohol. Mer en längtan till kvällen/natten och få vara i fred. Men det var ändå känslan som historiskt växt sig starkare och starkare fram till återfall. Nu har jag identifierat den, och behöver bara hitta andra sätt att bli av med den.

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Bra att du identifierat faran i vitögat! Prata högt med dig själv om att du vet vad som är på gång men tänker inte luras av det. Be alkoholdjävulen fara! Kanske träna? Prata med din fru om vad som är på gång. Jag brukar säga högt till min man om sug kommer, oerhört effektfullt! Ring din mentor.

Kämpa på nu och ge dig inte, du vet vad det innebär, ruta 1 igen! Kämpa💕

Profile picture for user Tackohej

@vår2022 - Pratade med frun, bra tips, det funkade.
Dag 11 idag. Vaknar trött men neutral i måendet. Inte ångestfylld. Bra att jag noterar sånt tror jag för när jag är nere tror jag att jag alltid är det.
Sömnen: 4h i sträck följt av massa uppvaknanden sista två timmarna. Ändå bra för att vara jag.

Just nu kretsar tankarna mycket kring meningslöshet. Jobbet. Varför ska jag äta middag med x, varför bokade jag in det där med y osv.

Ska inte tänka så mycket tror jag 🙂

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Vad bra att det funkade. Då har du en bra strategi när de känns tungt. Man ska inte vara ensam om att kämpa, man blir så mycket starkare av att dela med sig till sin partner, det skapar också starkare band och tillit. Jättebra att du synar och identifierar fallgropar nu, så var på din vakt. Vet hur det kan kännas med inbokade möten som känns meningslösa. Förmodligen känns det bara så just nu i stunden, du är lite bräcklig och det skapar osäkerhet. Då brukar jag tänka, nu gör jag det här, precis som planerat, det är bara att göra, det blir bra! Eller kör, det här är rätt att göra. Känner mig sedan nöjd efteråt. När du kommit längre i din nykterhet så kommer dessa inplanerade möten inte alls kännas lika jobbiga.

Ha en bra dag och kämpa på, du kommer snart över på andra sidan💪

Profile picture for user Tackohej

@vår2022 - så tacksam för dina kloka ord. Jag känner mig lite dålig själv på att följa din och andras trådar men ser fram emot att komma längre och kunna inspirera andra. Idag känner jag mig piggare och starkare igen.
Har även bytt perspektiv på mitt föräldraskap och min oro för att ha påverkat barnen. Dels har jag frågat min fru vad hon tror och hon upplever det inte särskilt farligt alls. Jag har nog hållt väldigt mycket inom mig.

Sen tänker jag att jag kan hjälpa mina barn med perspektiv, lärdomar, dels av egna erfarenheter men även visdomar ur 12-stegsprogrammet. Så dom får en bra grund inför vuxenlivet. Märker speciellt på ett av barnens kontrollbehov och viljan att kontrollera andra. Där tänker jag att jag snarare kan vara till hjälp att skapa nya perspektiv och tankebanor tidigt i hens liv.

Bra stunder som idag är jag nästan glad att jag kraschade hyfsat tidigt i livet och är nyfiken på vem jag är/kommer bli.

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Tänker att när man har fullt upp med sig själv så finns nog inte så mycket energi för annat, man skriver när man har tid och lust. Har gått igenom en skilsmässa för över 15 år sedan. Oroade mig mycket för hur barnen skulle ta skada av det. Läste då vad en psykolog skrev, det är aldrig försent för en lycklig barndom och att genom att bryta med något som inte är bra, så visar du vägen för dina barn att man kan bryta upp från något om man inte mår bra. Detta har jag med mig sedan dess.

Ja, det finns ju talesätt: bryt ihop och kom ingen eller att man måste dö för att födas på nytt. Ligger mycket i det😀

Profile picture for user Tackohej

Tungt med skilsmässa, men vilken bra sägning från psykologen @vår2022.

Dag 12 - det rullar på. Ångestfri vaknar jag igen men trött.
Sömn: bästa hittills, 5,5 oavbruten plus en timme till sen. 6,5 totalt. Hoppfull att det kommer ordna upp sig.
Tänker inte så mycket på alkohol längre. Men lyssnar bara på poddar och böcker om beroende. Har snart läst/lyssnat på allt som finns känns det som 😃

Profile picture for user Tackohej

Dag 12, ovanligt hård arbetsdag och ska träffa folk på middag ikväll (litet och corona-säkert). Gick nyss förbi ett systembolag och tankar på att köpa med lite hem, få en stunds lugn i huvudet, jobba hemifrån imorgon dök upp. Sitter nu och läser igenom hur det blir när jag faller. Sakta klingar tankarna bort. Mig lurar du inte alkohol-djävul. Jag ska inte dricka idag. Tror det här forumet betyder mycket för mig.

Profile picture for user Tikka

@Tackohej Det var bra gjort att fortsätta förbi bolaget och fortsätta hem.
Det är inte bara en gång jag gått förbi,, men vänt om efter 100 meter och gått tillbaka.
Djävulen tog över....
Nu går jag inte ens i närheten av bolaget, har ingen anledning.

Profile picture for user majsan_nu

@Tackohej Bra beslut att låta tankarna klinga bort, dom gör ju det om en tar sig tid att vänta ut tillräckligt länge! Var rädd om dina dagar nu...Låt inte a-skurken vinna!!!
Styrkekram från mig 🤗

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Bra där!💪. Och vad bra att du går tillbaka och läser, synar och identifierar tidigare mönster och fallgropar. Du kommer att få allt lättare att känna igen dem och alkoholdjävulens list. Han lyckades inte lura dig! Bra att du skriver om det här. Det ger dig kraft!💪💕

Profile picture for user Tackohej

Åh tack snälla ni för pepp och push. 🙏 jag har nu haft en middag - nykter! Och det var………… trevligt!!! 😃 man kan ju ha kul nykter tydligen. Helt slut efter dagen, borde bli bra sömn. Tror jag visade något viktigt för mig själv ikväll. Suget var långt. Men jag kom förbi det.

Profile picture for user Tackohej

Dag 13.
Börjar med det positiva: sov nästan helt oavbrutet. Cirka 6h så lite för få timmar men att uppvaknanden var borta är ju superbra.
Det negativa: otroligt trött i kropp och huvud, lite malande oro. Måste läsa igenom mina trådar igen, falla tillbaka efter 10-14 dagar nykter känner jag mycket väl igen. Det är som att en fjäder skruvas upp i hela kroppen och till slut blir trycket för stort och vips - alkohol dricks som en ”ventil”. Tror det är farligt att se det som en ventil för det är ju fejk, blir ju bara värre allting sen.
Mitt beslut att ordna upp sömnen utan medicin känns rätt i alla fall. Känns också rätt att AA blir min långsiktiga lösning. Men jag måste komma igång med regelbundna möten. Verkar vara något som tar emot, vet inte vad det är.

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Bra gjort! Skönt med sömnen. Sov som en stock men så jäkla tung i huvudet idag, den ena natten är inte den andra lik. Måste bara stå ut och ge det tid, hjärnan håller på att återhämta sig från alkoholförstörelsen där. Sedan finns ju allt annat som pågår i livet som bearbetas i det undermedvetna på nätterna. Att bara låta detta vara och inte fokusera på det hjälper mig. Annars är det lätt att vara orolig innan man ska sova och det påverkar. Bara acceptera läget som det är just nu. Har börjat med mindfulness på kvällen, det har känts skönt.

Nu gäller det att vara på din vakt mot återfall, du vet ju det sen förr. Alkoholdjävulen är fortfarande pigg och har inte gett sig, den sitter och lurpassar hela tiden. Det visar symptomen i ditt mående. Känner inte till exakt din tidigare alkoholbakgrund, men förstått att du kämpat. Kanske ändå en bra idé att ta kontakt med beroendekliniken? Du känner ett motstånd till AA men vet inte varför, kan du försöka fundera på vad motståndet ligger i? Kanske kan det hjälpa dig framåt? Vill du vara ”duktig” på AA och inte blotta dig?

Ha en fin dag🌷💕

Profile picture for user Tackohej

Ska verkligen fundera på motståndet och lösa det kring möten/AA. Ska inte stänga dörren till beroendekliniken heller.

En insikt jag fick nu (som jag fått tidigare men glömt bort) är att jag löste en del saker på jobbet. Vips - suget borta. Brukar finnas något som inte står rätt till när jag vill fly.

Seg och rätt dålig dag idag men tar nya tag imorgon, känns som sömnen liksom börjat fungera och vill bara gå och sova. Får se hur natten blir..,

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Du berättar att du vill fly när något inte står rätt till. Att när du löser saker på jobbet, vill du inte fly och suget försvinner. Anders Hansen säger i boken Depphjärnan, att ångest är när man i förväg oroar sig för att något ska inträffa, typ tänk om jag inte klarar av att göra uppgiften i tid. Stress utlöses när man inte gjort uppgiften i tid och tex får utskällning av chefen. Kan det vara så att du i förväg oroar dig = ångest och när det inträder vill du fly från situationen och då uppstår sug. Kan det vara likadant med AA att du får ångest vilket ger motstånd att gå?

Profile picture for user Tackohej

@vår2022 - väldigt smart skrivet. Ligger nog mycket i det. Kanske en oro/rädsla att liksom få stämpeln ”alkoholist” för mycket. Som att det blir ens hela identitet. Men även att jag kanske oroar mig för att verkligen kunna komma ofta, göra service etc och inte bara droppa in då och då. Och att det blir halvdant. Dvs en dålig 12-stegare. Måste gå till botten kring det här med prestation tror jag.
Tror jag hittat en psykolog nu med erfarenhet av beroendeproblematik. Ska boka in ett första möte.

Profile picture for user Tackohej

Dag 14 - två veckor ju. Det är ju jättebra.
Men har haft två veckor så många gånger förr. Vaknade glad och fri från ångest/oro. Sov bra och oavbrutet 5h. Så fortsatt positiv trend. Skönt att jag höll ut igår, tankarna snurrade länge kring att dricka igår.
Idag ska jag inte dricka. Jag har heller inget sug eller tankar på det just nu.
Kommer vara på min vakt.

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Grattis till 14 dagar🎉💫🌟. Du säger att du har haft två veckor så många gånger förut, kan du se någon skillnad på tidigare gångerna och denna gång?

Ha en fin nykter dag🌷💕

Profile picture for user Tackohej

Tack @vår2022 och @Kebne1.
Skillnad - bra fråga men en viktig skillnad är att jag faktiskt oftare upplevt lycka, haft kul nykter osv. Det tror jag är avgörande, att få ett kul nyktert liv. Inte bara nyktert.
Har senaste nyktra perioderna varit mer aktiv med barnen, åkt iväg på saker osv.

Idag känner jag mig hur stark, glad och pigg som helst. Känns litegrann som jag kom över någon tröskel igår. Liksom vann mot längsta suget på länge.

Heja alla andra kämpar därute!

Profile picture for user Tackohej

Måste bara notera. Frun lagar mat och dricker vin. Brukar känna olika grad av avundsjuka men nu - inget faktiskt.
Ser fram emot mysig kväll ihop, och när hon somnar för tidigt i soffan (som hon gör varje fredag om hon dricker vin) har jag en stund för mig själv senare kväll. Hoppas det fortsätter kännas lika lätt och bra att fortsätta nykter nu som det gjort idag.

Profile picture for user majsan_nu

@Tackohej Dina sista inlägg är så positiva! Så härligt 👍Kanske är det som du skriver - du har tagit dig över en tröskel o nu blir det bara bättre!
Det gäller att hålla i dén känslan så länge den finns, det är min upplevelse i alla fall! Känslor, i alla fall mina, dom kommer o går...
Och som du skriver "Ett kul kul nyktert liv"!
Hoppas det kommer att kännas så som du önskar!
Kram 🤗

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Härligt att höra att du är glad och känner dig så stark😁. Du jobbar på asbra💪. Tänk vad bra du ska må imorgon när du vaknar jämfört med frun😀
Ha en fin fredag🌷💕

Profile picture for user Tackohej

Dag 15 - sömnen - bra och oavbruten.
Kom i säng väldigt sent efter sjukdom hos en i familjen, så skönt - fredagkväll och saker behövde inhandlas=bilkörning. Kunde lätt ordna allt. Blir personen sämre - kan jag åka till akuten när som helst. Vilken frihet.

Det negativa då: familjemedlemmen testade positivt för Corona (inte jag). Så nu blir det karantän för hela familjen och meddela kontakter/smittspårning.

Hoppas och ber att det blir en lindrig sjukdom och att ingen kommer behöva vård.

Ur perspektivet nykterhet känns det som jag fått en vecka gratis, kommer inte vara ett dugg sugen på flykt eller alkohol när familjen är sjuk, där tar pappa-instinkterna över totalt och vill finnas för dom sjuka.

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Skönt med bra sömn. Hoppas det blir en lindrig form av sjukdomen. Först fick min man covid, 5 dagar efter testa jag mig, hade inga symptom. Testet visade covid på mig också och jag insjuknade dag 6. Det blev två veckors karantän för mig. Maken kunde gå ur sin karantän efter 7 dagar.

Tänk vad skönt att kunna ta det ansvaret att köra bil och finnas till för familjen, nykter😀💕

Profile picture for user Tackohej

Dag 16.
Sömn: 5-6h utan uppvaknanden. Sen lite blandat 2-3h till. Känns verkligen som det börjar funka mer normalt nu.
Blir lugn dag i sjukstugan. Väldigt glad att jag inte återföll i torsdags när jag kämpade lite.

Profile picture for user Tackohej

Tack @vår2022. Känns faktiskt som jag klarar det denna gång.

Dag 17 - skönt ändå med karantän. Inga barn ska iväg. Kunde sova längre (igen 5,5h oavbrutet, följt av blandat några timmar till). Märker skillnad i måendet när jag får sova mer.

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Att ha tilltro till den egna förmågan, att du tror på att du klarar av det, har en avgörande inverkan på att man lyckas. Många studier visar att tilltro till den egna förmågan är den största prediktorn för att tex kunna återgå till ett jobb eller att få ett nytt jobb om du varit långtidssjuk. Min tilltro till att kunna fortsätta nykter ökar ju längre jag är nykter och i samband med det ökar även min tilltro till att snart ha hittat ett nytt jobb.

Karantän kan verkligen vara skönt på ett sätt, en möjlighet att pausa och kunna reflektera över sitt liv. Framför allt om sjukdomen är mild. Ha en fin dag🌷💕

Profile picture for user majsan_nu

@Tackohej Så fint att det går bra för dig o att det känns bra också 👍Dag 17 - snart tre veckor... Det är att hålla o i o hålla ut! Sömnen är superviktig, det är den för mig också! Men ibland är det si o så med den, är tacksam när det känns som att en fått sova ut... Dock inte denna natt, vinden har stört mig jättemycket + att jag hade en telefontid att passa.
Önskar dig en fin a-fri dag!
Kram 🤗

Profile picture for user Tackohej

Tack fina forumkompissr.
Dag 18 - drömde om alkohol, men den här gången avstod jag från att dricka i drömmen när folk försökte bjuda mig. Det måste ju vara ett bra tecken.
Sömnen: samma som sista nätterna, sover oavbrutet 5,5h sen oroligt med flera uppvaknanden några timmar till. Men det känns så mycket bättre än för några veckor sen.

Profile picture for user Tackohej

Snart slut på dag 18. Reflekterar lite på att jag kanske finns där för andra nu lite för mycket. Har lagat mat, städat, jobbat hemma, servat sjukt barn, tagit 100 procent av sysslorna samt jobbat hemifrån. Märker att jag börjar hamna i någon slags prestation även där. Måste verkligen träna på lagom. 😂😅

Profile picture for user Tackohej

Dag 19. så trött. Undrar om det är som vår2022 brukar påminna om att hjärnan tar 3-6 månader på sig att stabilisera efter missbruk eller om det kan vara corona. Ska testa mig idag. Verkar som inga fler i familjen smittats ännu. Kanske jag då, har haft huvudvärk och är väldigt trött.

Sömn: 4h bra, 4h dålig men många uppvaknanden. Verkar fastnat i det mönstret men jag är glad för förbättringen.
Har tät kontakt med sponsorn igen.

Profile picture for user vår2022

@Tackohej För mig har det gått upp och ned i trötthet, huvudvärk och även känslomässigt med glädje och att vara låg. Läkare/forskning säger att hjärnan behöver 3-6 månader för att återhämta sig helt från hög alkoholkonsumtion, olika funktioner i hjärnan behöver olika mycket tid. Det gäller att ha tålamod och ge hjärnan tid. Så även om man får en annan sjukdom så pågår hjärnåterhämtningen från alkohol.

Krya på dig🌷💕

Profile picture for user Tackohej

Dag 20 -
Sömn: katastrof, vaknade hela tiden. Drömde stressdrömmar. Men är mycket på jobbet just nu. Försöker bara jobba på helt enkelt. Lite allmän oro och känsla av meningslöshet men det får tiden ordna. Viktigast att jag inte dricker idag.

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Det är berg- och dalbana ett tag, håll ut! Äter du B-1 vitaminer innehållande tiamin? Det råds att äta detta då det råder brist på det vid stort alkoholintag.

Kämpa på! Du har kommit en bra bit nu med dag 20🎉🌟💕

Profile picture for user Tackohej

@vår2022 - bra tips, det gör jag inte men ska testa. Har ofta kontakt med sponsorn nu, han hjälper mig mycket. Imorgon blir det ju faktiskt tre veckor.
Ikväll njuter jag av att vara nykter, närvarande och att hänga med barnen.

Profile picture for user Tackohej

Dag 21, tre veckor.
Sömn: blandat. Ska bli skönt med helg, intressant att se hur natten blir utan någon klocka som ringer. Känner mig stabil och tror att valet att just nu inte ta hjälp av medicin är rätt för mig. För att veta vad som är vad utan att tänka på t.ex biverkningar som gör mig trött av antabus.
Har inte kommit igång med träningen ännu, det måste jag se till att börja med.

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Grattis till 21 dagar!🎉🌟💫💐💪. Snyggt jobbat! Super att du har tät kontakt med sponsorn och att stödet är bra. När väl även träningen kommer in i bilden kommer det att kännas ännu bättre.

Kämpa på!🌷💕

Profile picture for user majsan_nu

@Tackohej Grattis till dina tre veckor! Och att du verkar må så fint Att ha en sponsor som du uppskattar låter också bra, är det genom AA då?
Önskar dig en fortsatt fin a-fri dag!
Kram 🤗

Profile picture for user Tackohej

Tack alla! Känns riktigt bra med tre veckor.
Några reflektioner över tiden (som jag gjort tidigare när det gått bra men känner mig som en guldfisk, som nyheter varje gång) 😂
- nu är det stor skillnad i ögon och hud, ser frisk och yngre ut.
- enorm skillnad i grundmående.
- vaknar ångestfri ofta
- har plockat upp en del saker jag tycker är kul att göra
- det som kändes oöverkomligt på jobbet känns nu som enkla saker
- Jag får mer kärlek och harmoni från både fru och barn

@majsan_nu: Ja det är via AA. Är en sån otrolig hjälp att kunna ringa någon som vet hur det är med den sjuka delen av hjärnan och han kan snabbt föreslå väldigt enkla saker enligt 12-stegen.

Profile picture for user Tackohej

Dag 22 - sömnen katastrof inatt igen.
Ska boka in den där psykologtråffen.
Jag inser att jag har för lätt till oro/ångest. Även om mycket kan vara kopplat till både postakut abstinens och alkohol har jag börjat tänka tillbaka långt tillbaka i tiden och den där oron/stressen tror jag alltid funnits där. Jag började nog väldigt tidigt fly från den/slappna av med hjälp av alkohol. Sen när det eskalerade utvecklade jag även det fysiska beroendet. Så AA/sponsor för nykterheten. Psykolog för övrigt. Träning för kroppen. Det är min plan nu, Ska bara se till att börja med träningen och psykologen sen få in det som rutin.
Var en liten skitgrej igårkväll som triggade igång min oro/ångest i helt orimliga proportioner. Överkänsliga systemet kan ju hänga ihop med alkoholen men kanske går jag runt med generellt ångest syndrom eller vad det kallas, eller hsp-personlighet också. Det får jag reda ut med psykologen. Har en liten hatkärlek till min hjärna. Har rätt låg självkänsla så inget skryt men är rätt smart/snabbtänkt vilket gjort mycket i livet lätt för mig, men å andra sidan har samma system i hjärnan extremt lätt för att scenariotånka ett stort antal konsekvensscenarion för alla beslut/saker som kan hända både i jobblivet och privatlivet. Känns som jag tappar kontrollen över mina tankar och till slut är det så många trådar och avgreningar igång så det ser ut som ett avancerat kopplingsschema från NASA i huvudet. 😵‍💫
Katastroftankar kanske det även kan kallas. Hörde i en psykologpodd att det handlar om att ta bort tröst-tankarna då för att stoppa flödet. Inser att jag nu börjar skriva någon slags första brief till psykologen här. Någon som känner igen sig?

Idag ska jag inte dricka, för jag är allergisk mot alkohol.

Profile picture for user Tackohej

Dag 22 update - åååååh… att jag aldrig lär mig. Kom på vad som skapade oron, satte mig vid datorn. Löste det som skavde. Vips - ångest borta. Det är alltid något. Blir så uppenbart. ”Mod att ändra det jag kan..” från sinnesrobönen är lösningen varenda gång. Måste bara stanna upp längre och förstå vad som skaver och sen bara försöka lösa så gott det går direkt.

Nu mår jag toppen igen.
Ska ändå boka psykolog 😃

Profile picture for user vår2022

@Tackohej Jag kan känna igen mig. Den ena tanken kan trigga igång massor av tankar på en och samma gång, som ett enda stor härva av sladdar där man inte vet var den första börjar eller slutar. När jag pratar med min man börjar jag med en sak, innan den är klar har jag påbörjat nästa och nästa sak. Han har ingen chans att hänga med i det jag pratar om. Den ena associationen ger den andra. Tycker det är skillnad nu när jag varit nykter ett tag, dels att jag har mindre oro som ger katastrof tankar, att jag inte får lika många tankar på en och samma gång, att jag bättre kan börja och sluta på en tanke åt gången. Jag tycker även att mindfulness är hjälpsamt, det upprepas ideligen att tankar är just det, bara tankar, acceptera dem och låt dem passera. Det krävs träning i detta och tar lite tid men jag är på väg. Jag tror att hjärnan/tankarna spelar oss ett stort spratt när vi konsumerat så mycket alkohol. Ge hjärnan tid att läka. Vi är olika mottagliga för oro och ångest, jag är väldigt mottaglig men det har blivit avsevärt mycket bättre i och med nykterheten. Tror det är väldigt bra att träffa en psykolog och prata om detta, det hjälper mig.

Tänk att tankar är bara tankar, inget annat🌷💕

Profile picture for user majsan_nu

@Tackohej
Känner igen mig så mycket i det du skriver i dina två senaste inlägg! Oro/ångest o att det inte behövs så jättemycket för att minska de känslorna... Att ta itu med det som skaver hjälper 👍 Synd bara att det är så svårt att komma till skott o bara GÖRA! Där behöver jag verkligen bättra mig!
Hoppas det ska gå framåt för dig också!
Styrkekram till oss båda o till er andra som känner likadant! 💪🤗👍

Profile picture for user Tackohej

Skönt att det finns fler 😅🙏 man känner sig mindre ensam då. Tror det är mycket av framgången, både med forumet här och gemenskaper inom AA. Är ju omöjligt att förklara för en frisk hjärna hur man t.e.x blir radiostyrd mot systemet fast man inte vill.

Trevlig lördagkväll! Jag ska äta god mat och godis. Har ju inte börjat träna än 😃💪

Profile picture for user Tackohej

Dag 23.
Sömn: många uppvaknanden, men känns som jag får bra sömn i perioder på natten. Det är något jag kommer ta upp med psykologen, skulle underlätta med lite sömnhjälp på nätterna såhär i början i väntan på att det stabiliseras naturligt.

Vaknar ångestfri. Vänder mig direkt utåt och hjälper andra i familjen med saker. Bra rutin att inte börja leta inåt/fokusera på mig själv. Det ska jag fortsätta med.