Nykter livet ut

Profile picture for user Tofu på besök

@Se klart En sådan tjänst tror jag på. Om man tittar sig runt är det inte många som kan växter så man kan kombinera olika växter till en välgenomtänkt rabatt. Man köper lite strött. En enkel tjänst där man får hjälp med kombinationer och antal vore super. Letade det svaret igår men fann inte hur nära man bör planter. Drog till med en siffra själv som troligtvis är helt tagen ur luften.

10 meter med 20 cm bredd. Hur mycket bör jag köpa av varje och vilka passar ihop? Den hade varit toppen att få svar på!

Profile picture for user Se klart

Åh @tofu jag är inte säker på att jag är rätt person.
Men: 20 cm djup är rätt så grunt. Med tanke på att växter just…. växer.
Om det är där du tänkt höjd (vet inte om jag förstod rätt) så skulle stockrosor kunna vara ett alternativ om du vill ha lite tidigare blomning- höstsilverax funkar fint långt bak i en rabatt men lite osäker på hur den blir på egen hand.

Funkia är ju en väldigt fin växt (finns en miljard sorter) men väldigt tålig och snygg. Den skulle kanske kunna vara ett alternativ- och så sätter du luktärter (med stöd) bakom? De sår du själv eller köper plantor. Men de är ettåringar så då kan man bestämma år för år vad en vill ha.

Vad gäller hur många- så beror det ju mycket på hur stor växten blir som vuxen.
De allra flesta plantor och växter kommer med anvisning om avstånd, jag brukar aldrig följa dem så mina växter hamnar alltid för tätt.

Gjorde en snabb sökning, testa tex rabattförslag smal rabatt, finns massor av tips hos tex Blomsterlandet och andra.
Lägger länk här men vet inte om den passerar admin-ögat 🥺

(Borttagen länk//Admi.) Det är det där med reklam/försäljning...//Li-Lo ;-)

Kram!

Profile picture for user Se klart

Förlåt för att jag nog för fjärde dagen i rad börjar med: Trött.
Men den här förkylningen har tagit enormt på krafterna. Vill helst sova efter bara ett par timmars jobb. Skönt med fredag, drar tidigt till landet idag.
Invigt vår balkong med kaffe och jordgubbar. 😍

Profile picture for user Sattva

@Se klart Förkylningar tar tid...tålamod! Perfekt läge att träna på acceptans😇.
Men förstår dig. Vill inte heller känna mig nedsatt och orkeslös. Hoppas du komnernpå fötter snart!
Alltså, allt är så himla grönt och fint nu. Det är lycka bara det!
Ps. Har köpt glassformar att göra egen pinnglass. Tänkte testa ett veganrecept på chokladglass i helgen.

Profile picture for user Se klart

@sattva tack för påminnelsen 😻 vi är inte direkt ”klara” utan får stångas lite med de här sakerna- tålamodet, tiden.
Ett starkt minne jag har från tiden med alkohol är att jag så ofta var arg på mig själv. Arg när jag inte orkade. Arg när jag var trött. Det hängde säkert ihop med att jag var arg på mitt drickande. Men i efterhand tänker jag att det verkligen var strängt. Idag är det ytterst sällan. När jag som nu- är hostig och lite matt, så tänker jag ändå: aha, seklart - det blir inte den helgen du tänkt, när du skulle hinna med så mycket. Blir en annan sorts helg. Det blir bra det med.
Dahliorna batch 1 står på trappan och avhärdas. Vi ska isolera några vinfat för att kunna plantera där.
Min favorit- Kungsängsliljan tittar upp och ses sig omkring.
Njut av dagen.
Ps. @tofu, man får pröva sig fram lite. En hel del av min tid är att gå runt i trädgården och… tänka. Hur vill jag ha det här? Jag har korta och långa planer.
Ettåriga och femåriga. Om man bara tänker bort ordet ”bli klar” så blir det så mycket skönare. 🥰

Profile picture for user Se klart

Mamman jag vill vara.
I helgen firar min son och hans vänner gemensam 30-årsfest här på landet. De bor i ett eget hus, men igår bjöd vi dem på ett glas vin och lite snacks.
Mysigt! Under kvällen kom de över och lånade några småsaker. Jag gick över med lite bröd jag hade bakat på eftermiddagen.
Jag tänkte att de är precis den här mamman jag vill vara för mina barn. Trygg. Redig. Att räkna med.
Det känns oerhört skönt att det är precis så. 🙏🏻

Profile picture for user Sisyfos

Fin insikt SeKlart 💜! Jag har en sambo som kanske inte växt upp under de lättaste förhållanden. Han bestämde sig innan han fick barn för att hans barn aldrig skulle vara i situationer där han inte var kapabel att ta hand om dem. Så har det heller aldrig varit. Jag tänker att den övertygelsen har hjälpt honom att hitta rätt. Det går att bestämma sig för vem man vill vara och köra på det. Sen är det svårt när man är i ett beroende och det blir kanske inte alltid som man tänkt sig, men jag tänker att alla som skriver här och kämpar har ambitionen att det ska se annorlunda ut. Och att göra reflektioner som den du gjorde nu att du är den där trygga, rediga personen att räkna med, som kommer med nybakat bröd. DET är viktigt. Det är väl målbilden för alla föräldrar. Tänker på en trasig ungdom i min närhet som nu tar studenten och inte vill fira. Det gnager i mig. Hens föräldrar är inte med i bilden och det är så svårt att veta om det är på grund av den situationen som hen inte vill delta. Jag och några till kan såklart ta emot hen och fira så att hen har några som möter upp. Men hen vill inte gå dit. Det gnager eftersom jag tänker att hen är värd att uppleva en av livets lyckligaste dagar. För just studenten var väl det. Ursäkta trådkapet. Och jävla alkohol!!! För det är såklart en av orsakerna till den situationen.

Profile picture for user vår2022

@Se klart Vad fint💕. Håller med, att vara den som står redigt med fötterna på jorden, trygg och som alltid finns där såväl i medgång som i motgång och som kan vara en vägvisare för sina barn.

Ha en fin söndag!🌞🌷💕

Profile picture for user Se klart

@sisyfos @vår och @sattva tack för inlägg 🥰 @sisyfos visst är det precis så som du skriver- att beroendet tar självbestämmandet ifrån oss- vår vilja krymper ihop istället kliver självbedrägeriet fram i dess ställe. Det är verkligen ingen enkel match detta. Att bli den man vill vara.
Ibland tänker jag också att man måste förlika sig med den personen fullt ut och att det är en process. Tar tid. Att vika ner alla ”skojiga galna och lättsamma” bilder av oss som vinpimplande partyhöjare. Alla dricker ju inte av de skälen. Men vi som gjort det.
Jag märker nu att det är vissa spontana aw-grejer som jag plötsligt inte är med på. Inte sådär att inbjudan går ut- utan mer att man messar runt bland vänner fredag eftermiddag och kollar om några vill mötas upp efter jobbet. Jag är inte med där längre. Helt okej. Jag har inte så stor lust att sitta och frysa på en uteservering med en Loka citron och fira in helgen.
Då är jag helt fine med att vila lite efter veckan. Ladda lite ny kraft så att jag har energi till helgen.
Men om nån sagt det för två år sedan hade jag blivit… fundersam. Ledsen kanske? Tvekat kring nykterheten - helt klart.
Nu hamnade jag nog off topic 🤗
Festen här blev så bra @sattva
Det åts, dracks och dansades. När jag lade mig vid halv ett var det fullmåne och jag hörde röster nere vid bryggan där gänget avslutade kvällen.
Ha en fin dag nu! 🍀🌱🌿

Profile picture for user Se klart

Stannade kvar på landet så jobbar idag med usel uppkoppling men tjusig vy. Betat av arbete och nu lite vila. Trött på att starta dagen med dubbel Treo och noll aptit.
Men tålamod tålamod.
Kram på er, friska som förkylda. 🤧

Profile picture for user Torn

@Se klart Hej där! 🤗 Det var en rackarns seg förkylning du har åkt på.❤️ Har du testat om det är Covid? Det är ju en del som åker på det flera gånger har jag hört.

Försök att vila så mycket som möjligt, det viktigaste är ju att må bra. Krya på dig!

Kram

Profile picture for user Se klart

Tack snälla @torn, japp testat 2 gånger men negativt.
Segt som bara den. Men imorrn ska jag gå till jobbet iaf några timmar. Tror jag. Och du har helt rätt i att det viktigaste är att vara frisk och må bra ❤️🌸🤧

Profile picture for user Se klart

Jao @sattva 🥰
Och tålamodet fortsätter att leverera på högvarv. Tänk vad jag brukade vara arg på mig själv för att jag var sjuk ”förr i tiden”
Måste varit som att bli smått torterad av sig själv de där pikarna och otillräcklighet.
Sanna- var de ju! jag var ju trött och blev ofta sjuk- för att jag drack och hade dåligt immunförsvar. Men det hjälpte inte att bli arg. Det hjälpte att sluta dricka.
Kram fina forumvänner! 🤧🍀🥰

Profile picture for user Tofu på besök

@Se klart Det var bra input du kom med häromdagen till mig. Att det kan vara bra att bejaka / acceptera vissa saker hos sig. Alltså inte ordagrant men i den stilen.

Är ovan vid detta. Så fort jag tar upp något med maken är hans respons nästan alltid nä inte så. Allt för att ta udden av känslor och eventuell irritation. Slätstruket är bra beteende i hans värld. Jag är mycket mer ok när folk lever ut. Visar sin personlighet. Inte rädd för känslor - inte ens starka. De är mer en form av språk för mig.

Det du sa fick mig att tänka till. Jag duger som jag är. Det blir mer färg med mig. Högt och lågt. Nästan aldrig grått. Det måste få vara ok. Det gör att jag känner mig levande. Jag behöver inte eftersträva en grå palett. Menar inte att man måste kasta ur sig allt åt höger / vänster men helt ok att ha ett målande språk. Jag måste inte gå åt sidan och tystas samtidigt som man trycker ner olika känslomönster för att behaga andra. Det är ok att jag är jag 🤗.

Profile picture for user Se klart

Helt sant @tofu, du behöver aldrig gå undan. Sen hör det såklart till vuxenlivet att vi lägger band på vissa basala känsloyttringar men det är ju inte det vi pratar om utan att gå varvet kring sig själv och helst gilla, men som minst acceptera den jag- du är. Det går att samsas med grå paletter, alla behövs, men det är viktigt att bli gillad för sitt färgsprakande, inte att det betraktas som något som behöver korrigeras. Vi har korrigerat vårt drickande. Hittat andra vägar fram. Det är stort som bara den! Lev i fred med den som är just du! Kram 🤗🌱

Profile picture for user Se klart

Godmorgon solen och forumet,
Vaknar till en underbar dag (vad jag vet än så länge) öppnar balkongdörren och släpper ut mina plantor. I helgen är tanken att några av dem ska planteras ut.
Var på en ovanligt stor och påkostad sommarfest igår. Drinkar på stan och sedan fest och mingel på lokal. Jag åkte hem vid halv nio, då var mitt sociala kapital förbrukat.
Jag har ju alltid varit en sån som festat till sist - eller iaf länge, det jag inser nu är att jag inte orkar det, egentligen. Om jag inte dopar mig med alkohol så tar det på krafterna att le, vara glad och utåtriktad. Jag gillar det, och tycker det är kul att vara med människor, men det tar på krafterna! Det tänker jag är genomgående tema för en del- kanske många av oss här. Att vi inte riktigt har koll på vad som tar på krafterna.
Nu åkte jag hem och vittjade postlådan på en märklig pelargon (stickling) som jag köpt. Alltså detta är så kul men de här vilda pelargonerna- otroligt fina, inte alls så himla frodiga men vackra.
Saker man gör när man inte dricker.

Det här året har jag trappat ner ssri till en minimal dos, som jag troligen kommer att äta hela livet.
Jag har- efter gud vet hur många år med diverse sömn-mediciner, helt slutat med dessa. Det som funkar bra har jag efter lång tid av testande av diverse, är att ta en atarax på kvällen. Det gör att min hjärna inte kickar igång på nya grejer - alldeles för sent. Det är också en medicin som går att använda utan risk. Så jag känner mig rätt så detoxad på det mesta.
Försökt gå över till vitt snus men det går inte. Nytt försök ev efter sommaren.
Nu längtar jag efter helg, även om jag enligt min egen princip gilla läget- ska försöka att njuta av denna dag så som den vecklar ut sig. Kram på er 🌸

Profile picture for user Sattva

@Se klart Kram yillbaka Se klart!
Så härligt att vara detoxad på diverse. Att hitta sin " lägsta effektiva hjälpmedelsnivå" liksom, så bra!
Ja, ens krafter behöver man till sig själv i första hand. Och bra att veta i förväg vad man vill o inte. Tänker på en grej på jobbet, en spring/ gågrej där "alla" utom jag o en till anmälde sig till. Vi två fick en del gliringar då i februari. Men vad hände? Jo minst hälften hoppade ju av när det väl gällde. Då känns det skönt att ha lyssnat på sig själv från början🌸
Kram❣

Profile picture for user Se klart

Heja @sattva- nä, gå och spring har man nog av utan att dokumentera det för allmänheten 😊
När jag kom hem igår och grejade med mina små pelargon-paket sa min man att jag har något drag av maniskhet i min personlighet. Alltså jag har behov av att fylla på och fylla på. Blir engagerad i nya grejer. Och fixar och trixar för att kunna göra så många saker som möjligt. När jag inte ligger på soffan och stirrar på mina fötter.
Jag undrar om jag haft den där, kanske oron, utan att lyckas ”göra om” den till - pelargonintresse eller vettigt jobb. Och att det hänger ihop med varför jag blev en sån som drack så mycket att jag fick sluta.

Jag har aldrig, och gör inte heller idag, funderat över ev diagnoser. Har inte något av det som jag bara ytligt känner till som drag/tecken. Däremot har jag en stark extra växel och den kan gå igång med sån jäklar kraft. Som när ett plan ska lyfta. Och då kan jag lyfta- mig själv, min organisation. Men en lärdom som jag jobbar hårt med fortfarande är den där ”cooling down” som alla motorer behöver efter längre flygningar.
På landet vet jag hur man gör. Då knyter jag på mig ett förkläde och gör en massa saker som ”bara” är helt konkreta. Det gör mig inte trött i hjärnan.
Men jobbet- fortfarande svårt att dra ner.
Men övar! Idag blev det foodora-middag, goda grönsaker från libanesiskt litet kök.
Ser fram emot ledig helg och sällskap av ett barnbarn som jag inte träffat på ett par veckor. My kind of fun. Kram 🤗

Profile picture for user vår2022

@Se klart Regn även här. Känner mig nöjd över att min plan var så bra innan regnet kom. Har jobbat i trädgården i fyra tunga dagar och gett den en fin start med jordförbättring, rensning, krattning, sådd och gräsklippning. Redo att börja växa och blomma. Nu är det bara att underhålla allt, vattna, ge den näring emellanåt och kärlek🌱. Nu är tankarna på vad jag ska plantera i mina stora krukor ute och att inte plantera för tidigt, med risk för att frosten tar dem. Har hänt mig då jag är så dålig på att täcka dem. Sugen på att hämta en ormbunke i skogen, sett fina resultat på nätet. Oj, det blev mycket skrivet om detta i din tråd, men vet att du gillar odling och växter😁.

Krya på er och hoppas att ni snart är friska och att ni får en skön ledig helg!💕🌷

Profile picture for user Se klart

Härligt att läsa @vår, i den här lilla hörnan är odling extra välkommet! Jag läste tusen råd om olika strutbräken och ormbunkar- satte två för några år sedan men utvecklingen har varit mycket mager… ska flytta dem i år faktiskt. Liksom allt möjligt annat som jag flyttar runt. En hel rabatt ska ”tömmas”, för jordförbättring och nya bättre anpassade växter.
Har först i år fattat grejen med att göra jorden redo, så går det när man dricker och inte kan hålla kunskap kvar i huvudet. Men nu lagras den, kunskapen.
I mina större krukor/fat blir det två små träd, men en med dahlia och en med en blyblomma som jag ska försöka få att övervintra. Vi får se. Ett ständigt lärande är det- på så kul vis.
Lite svårt är det nu att veta när jag ska sätta plantor i jorden ute. Frost blir det nog inte, men regn och blåst. Har bla a två krukor Ranunkler jag drivit upp som verkligen behöver komma i jorden.
Ja det var allt från tant Mandelmann… kram 🥰

Profile picture for user vår2022

@Se klart Ja, det är roligt när man ger sina växter kärlek och substral (det sa min mormor alltid). Sista åren har jag allt mindre sköt om mina växter, bara kastat ut näringskulor för att jag inte orkat kånka jord, gödsel och vända det i landen. Hade ju inte tiden eller orken då vinet upptog all min uppmärksamhet och tillvaro. I år har jag både haft tid och lust till att ge växtligheten bättre förutsättningar att gro och växa. Som att strunta i ett bra underhållsarbete vid renovering/målning, resultatet blir inte bra då. Lite tråkigt och tungt, men det blir roligare sedan när man får se allt växa och skörda frukterna😁. Både dahlia och ranunkel är så vackra. Blyblomma kände jag inte till men googlade, verkligen fin! Kanske får du bygga någon typ av vind och regnskydd?

Ha det gott!🌷💕

Profile picture for user Varafrisk

@Se klart Ibland skulle man önska att man kunde se bilder här på forumet. Skulle vilja se din trädgård men jag har en bild inom mig hur det ev skulle kunna se ut😃 Har både bilder inom mig både när det gäller ditt hus på landet och lägenheten i centrum. Kontraster men båda lika fina fast jag får en känsla av mer avkoppling på landet. Det låter ju inte som du är en liten odlare så mycket växter som du nämner, planterar, flyttar omkring och driver upp. Är du frisk nu? Du får vara rädd om dig för jag upplever att lite virus drabbar dig då och då. Fast du är ju klok som en bok❤️

Jag ska dela på mina daggkåpor som tar över nästan hela rabatten. Ta bort mossfloxen. Förra lördagen grävde min son och man våra två träd, ett äpple och ett plommon. Ska inte plantera ngt nytt nu ska fundera hur jag vill ha det framöver.

Önskar dig en fin lördag! Kram❤️

Profile picture for user Varafrisk

@Se klart Ibland skulle man önska att man kunde se bilder här på forumet. Skulle vilja se din trädgård men jag har en bild inom mig hur det ev skulle kunna se ut😃 Har både bilder inom mig både när det gäller ditt hus på landet och lägenheten i centrum. Kontraster men båda lika fina fast jag får en känsla av mer avkoppling på landet. Det låter ju inte som du är en liten odlare så mycket växter som du nämner, planterar, flyttar omkring och driver upp. Är du frisk nu? Du får vara rädd om dig för jag upplever att lite virus drabbar dig då och då. Fast du är ju klok som en bok❤️

Jag ska dela på mina daggkåpor som tar över nästan hela rabatten. Ta bort mossfloxen. Förra lördagen grävde min son och man våra två träd, ett äpple och ett plommon. Ska inte plantera ngt nytt nu ska fundera hur jag vill ha det framöver.

Önskar dig en fin lördag! Kram❤️

Profile picture for user Se klart

Ja @varafrisk ibland önskar man att det gick att dela bilder 😊🌸 Jag håller på med mina olika projekt men tar det lugnt också. Du har rätt i att rätt vad det är får jag en förkylning (ofta faktiskt när jag haft barnbarnen hos mig och i typ samma säng…) men från ”förr” vet jag också att det är det sätt som min kropp pratar med mig. Säger stopp. Jag är inte så bra på det själv, men jag övar. Har en överväxel som är bra men som jag behöver vara mer sparsam med när den används.
Nu ska jag iaf planetera ut en laddning dahlior. Dessutom har de fått nån (ofarlig) bladlus så de måste ut ur sina krukor.
Grejar med gödsel och annat, sått lite vallmo. Ja, detta intresse tar mycket av min tid men något bra behöver jag göra av ledigheten, jag är inte mycket för att sitta på en stol. Min man/vi har ju mycket med detta gamla hus också, så våra helger är pyssliga sedan länge, men det passar mig. Kan åka till brädgård och Ica men helst inte längre utflykter.
Nu ropar 7-åring efter lunch. Kram! 🥰

Profile picture for user Varafrisk

@Se klart Det där med att bli sjuk när man träffat barnbarnen. Har en kollega som oftast blir sjuk efter att ha träffat barnbarnen. Senast var hon hemma tre dagar fr jobbet. Fast jag tänker att hon kommer fortsätta att träffa sina barnbarn…skulle jag gjort. Jag har noterat att du drabbas av förkylningar då och då…så var rädd om dig🥰
Hade du uppehåll hos dig igår så du kunde greja i trädgården el grejade du ändå?

Ha en fin söndag🤗

Profile picture for user Se klart

@varafrisk, mitt jobb är ju så på gott och ont att jag sällan behöver vara sjukskriven-dvs det finns inte riktigt någon att delegera till så jag jobbar på om jag inte är dödssjuk. Då sover jag.
Inte en droppe regn här så det blev många sköna timmar då kroppen fick jobba. Kram!

Profile picture for user Se klart

I morse splankulerade jag runt i trädgården och övermannades av - total uppgivenhet- över allt som ska göras. Det är kirskål upp till ljumskarna bland bärbuskarna. Ogräs i grusgångarna. Ett hallonlandet som gett upp.
Men inser samtidigt att det här projekt trädgård är lite projekt nykterhet. Går inte att se hela processen utan börja på ett litet hörn och beta av.
Nåväl. Från den plats jag sitter nu med mitt kaffe ser jag endast rensad rabatt samt några fina ekfat där jag satt ner två gulliga träd enligt konstens alla regler. Dahliorna har klarat natten. Ska ta fram några bambu-pinnar och knyta torn till luktärterna. En sak i taget med andra ord.
Kram på er! Ursäkta de småtråkiga uppdateringarna här men i det vidare livet går alkoholen (frånvaron av den) bara som små kalla strömmar genom en dag. Tacksamhet är vad jag känner över att jag fått mitt liv tillbaka.

Profile picture for user Se klart

”Splankulerade” - bra nyord @seklart 🥇
Tog tag i de där jobbiga grejerna- rev och röjde, grävde och myllade kogödsel.
Planterade ett gäng dahlior som sedan fick ett tält av fiberduk över sig.
Men onsdag ska de befrias och deras kull syskon grävas ner.
För de stackare som läst inlägg här en evighet så försökte jag redan första året nykter att lyckas med dahlior. Gick urdåligt. Andra sommaren också. Men i år- av 16 knölar är 15 frodiga och höga. Bör klara t om sniglar nu, även om de flesta planteras i krukor och pallkragar.
En MASSA saker jag förr har sett som omöjliga- är möjliga. Jag har fixat svåra saker. Pappas sjukdom och död. Svåra utmaningar på jobbet. Och jag har klarat allt bra nog.
Jag tycker att förutom att få barn så ör nykterheten den mest utvecklande tiden i mitt liv. Så coolt att få vara med om. Allt det här växandet, det är spännande.
Och drickandet var allt annat. Som att simma i en liten glasburk med grumligt vatten. Nu är jag utsläppt i havet!
Njut av den ljusa kvällen. Kram 🥰

Profile picture for user Tofu på besök

@Se klart Väldigt fint beskrivet. Håller verkligen med. Skillnaden är natt & dag.

Zombie - lite åt det hållet var det nu när man ser skillnaden. Jag var rädd att mitt driv skulle slockna. Istället kom en ny form av harmoni & balans in. Det är lite som att lära känna sig själv på riktigt 🤗.

Profile picture for user Se klart

Svårt att sova inatt. Men om imorgon är halvdag (på min arbetsplats) så är det ju som… torsdag idag.
Idag ska jag till kontoret- det är toppen. Älskar att träffa mina kollegor. Vi jobbar 2 dagar/vecka på kontoret och är så nöjd med det. Tycker också om att få använda mina ”jobbkläder” - vilket det inte blir så mycket av annars.
Jag är - just precis i denna tid i livet- en väldigt lyckligt lottad människa och jag är medveten om att inget är statiskt, livet förändras. Men just här och nu; bra.
Njut av den fina dagen! 🌱🙏🏻🤗