I'm the master of my faith. I'm the captain of my ship.

Profile picture for user Sisyfos

Det är lite intressant på nåt sätt, det där periodvisa drickandet med uppehåll. Det finns så många här som har beskrivit det.
Typ:
Dag 1 aldrig mer, fy fan!
Dag 2 åh vad bra jag mår
Dag 3, är nog inga större problem med mitt drickande, jag kan ju sluta…
Dag 4 men kanske ändå, jag kan ju sluta i morgon igen.
Nåt sånt. Dag 5 var värst för mig har jag för mig.
Bra gjort att sluta med Benzo. Det tar säkert ett tag att komma i fas efter ett sånt avslut också. Nu dricker du istället.
Ångestpåslaget kan verkligen vara en direkt följd av alkoholen. Jag som numera dricker väldigt sällan märker hur kroppen reagerar om det blir för mycket. Inte så trevligt.
Du skriver att du har svårt att tänka dig 90 dagar utan. Vad är det då du tänker?
Alkoholen har ju varit min ventil och jag kan ibland känna mig helt utan ventiler. Men alkoholen dämpade också allt annat. De stora fördelarna med att inte dricka för mig är att jag är mer närvarande. Det är kanske också det som är jobbigt ibland. Kroppen är spänd skriver du. Kanske kan du testa yoga, mindfulness övningar o.dyl. För mig tror jag att de har god effekt. Lycka till nu och se det som en process. Du håller på att lära känna dig själv igen.

Profile picture for user Natalia

@Sisyfos

Det här blir ett långt inlägg till dig ❤
Men också en hälsning till er andra som snällt skrivit till mig.

Vill börja med att säga att jag är så oerhört tacksam för att just du skrev till just mig. Och det menar jag verkligen! 🙏
Förmodligen på sätt du inte har en aning om.

Läste ditt inlägg väldigt tidigt imorse.
Innan jag hade läst det kände jag mig väldigt vilsen i min målsättning med A och vägen framför var otydlig.
Just A är ju ett lite nytt problem, även om beroendeproblemstik funnits tidigare. Har haft svårt att angripa det på ett bra sätt. Känns mest som jag irrat på okända skogsvägar utan karta. Bara träd omkring. Så många träd!🌲🌲🌲🌲🌲
Men det var något med ditt sätt att skriva och just denna fråga;
"Du skriver att du har svårt att tänka dig 90 dagar utan. Vad är det då du tänker?"
Men det var även din uppmaning att se det som en process. Ord jag hört i många formuleringar och tankar jag har själv.
Men din tex liksom pratade med mig och min kognition svarade med god logik.
Inom loppet av 30 minuter blev allt glasklart och visste jag precis på vilken väg jag befann mig. Visste vart jag var påväg och hittade även en mycket tydlig karta att följa på resan mot mål🏃‍♀️👣

Det är som du säger, en process och i den processen har jag inte ännu kommit så långt. Viljan att förändra mitt drickande är både stark och nödvändig men fortfarande är jag långt ifrån ett beslut om total nykterhet. Därför har jag haft väldigt svårt med målsättningen, och ett beslut om tex. 90 dagars avhållsamhet är inte ännu förankrat i mig på ett bra sätt. Och hur jag än söker, finner jag ingen motivation till att avlägga ett sådan löfte för mig själv idagsläge. Vet att jag skulle bryta det löften upprepade gånger och sedan känna mig dålig och svag. Dessa känslor gynnar varken mig eller ett motiverat tillstånd.

Till att börja med är det tydligt att jag har en bit kvar innan jag bör befinna mig på forumet "alkoholfri".
Det är svårt att känna sig hemma i en miljö när jag ännu inte harmoniserar med tanken. Värdigt många av er är så ohyggligt duktiga och starka i era beslut. Och jag förstår det. Ni har tydliga mål och har kommit långt i processen innan ni beslutade att vara just alkoholfria.

För att min process ska kunna bli hållbar och utvecklas behöver jag börja där jag faktiskt är mentalt. Och för att kunna nå och upprätthålla motivation på vägen behöver jag nog börja i mindre skala för att det inte ska upplevas övermäktigt eller ogenomflrbart.
Vill gärna kunna sätta upp ett mål som kan förankras på ett bra sätt i mina känslor, och som kan glädja när jag uppnår det.

Så återigen stort tack för det inlägg som gav mig fri sikt och en karta. Det har nämligen tagit mig månader av huvudbry att försöka finna en tankegång som kan skapa tydliga mål, som är genomförbart, mätbart och hållbart.

Kommer nog istället vända mig mer till forumet "förändra mitt drickande" och ta det stegvis frammåt.

Önskar en riktigt skön söndagskväll.
Och solen kommer skina hela veckan. Iaf där jag bor. Man får nyttja det till sköna promenader ❤

Profile picture for user Sisyfos

Tack för dina ord Natalia här och i min. Jag tror att det kan vara klokt att byta till en tråd där man inte känner sig misslyckad hela tiden, särskilt om man inte har målet helt klart för sig.
Jag tror att ett beslut om total avhållsamhet många gånger är lättare att hålla, men vi är några stycken som inte har valt den vägen och som därför kanske också har trasslat runt mer i alkoholträsket. Men ibland får man helt enkelt börja där man är. För min del har det blivit mindre och mindre alkohol. Jag har en tendens att vilja medicinera med alkohol och det är en riktigt, riktigt dum idé. Om man sätter kriteriet att man bara får dricka när man mår bra, bara i sociala sammanhang och högst två glas… då försvinner en hel del vits med alkoholen om man egentligen vill få effekten att försvinna iväg. För mig är det ganska klart nuförtiden att det jag önskar och det jag får, inte alls stämmer överens. Jag vill ha lugnet, men jag får inte det jag önskar mer än möjligtvis en kort stund och då vill jag inte ens ha det. Jag vill inte vara full, gillar det inte. Och oron, ångesten etc som kommer med alkohol och som jag uppfattar är värre när man dricker sällan, den vill man inte ha.
Varför skriver jag det här då? Jag tänker att det är farligt att laborera med alkoholens effekter på våra signalsubstanser. Det är en dum idé att ersätta benzo med alkohol. Alkohol är en smutsig drog som påverkar brett i kropp och knopp och säkert olika beroende på hur vi är som personer (och hur våra receptorer ser ut).
För mig har det suttit extremt långt in att välja bort helt och jag har ännu inte gjort det. Jag har kunnat hantera alkohol i större delen av mitt liv och i sociala sammanhang i väldigt måttliga mängder. Men jag har också använt alkoholen som ventil, för att orka, för att få lite tunnelseende. Det är på sätt och vis en sorg att det inte funkar. Och jag tänker att du behöver vara där och gräva om du fortsätter att dricka. Läs i Vinägers tråd… jag har liknande erfarenheter av när alkoholen ”tar över” och man blir besatt. Helt galet och man tror aldrig att man ska hamna där. Men oavsett om man slutar att dricka helt eller drar ner så är det en process tror jag. I alla fall för mig som har medicinerat, inte sökt berusningen. Så var försiktig, ha respekt för den här jäkla drogen och undvik att använda den som medicin. Det är mitt råd.
Och det låter bra att du har en plan som inte innebär konstanta misslyckanden. lycka till!

Profile picture for user Natalia

God kväll!

Vill bara korrigera ett påstående som visat sig vara fel, utifall någon snappat upp det jag skrivit och försöker göra samma sak.

Skrev tidigare om att jag via vården fått en remiss till det självhjälprogram som erbjuds här. Skrev att skillnaden då skulle vara att även få personlig uppföljning enligt KBT.

Har just påbörjat detta program, och det stämmer att uppföljning kommer att ske i stöd av en psykolog. Innehållet är inte är detsamma som inom alkoholhjälpens självhjälpkurs. Dock liknande upplägg och från samma stödenhet.

Men är alltså inte samma sak.
Ville bara få det sagt så inte admin här blir fundersamma.

Vill dock fortsätta rekommendera denna sidas självhjälprogram. Det är ett riktigt välformulerat och bra upplägg!

Ha det gott 🌱

Profile picture for user Natalia

@Vinägermamman

Hej🙂

Har inte varit aktiv i min tråd på en tid...
Har gått lite knöligt med nu börjar det gå lite bättre faktiskt!

En stor del i min trassliga process ligger för mig i att jag ännu är hemmavarande efter lång sjukskriven tid. Känslor av tristess, meningslöshet, inte tillräcklig social stimulans och ja, avsaknaden av att ha en betydande roll. Utöver en beroendeproblematik är det sådant som kan göra det lätt för mig att vilja fly in kvällar med vin.

När jag nu mår så mycket bättre efter utmattning och depression har dessa rastlösa känslor kommit starkt över mig. Jobbar just nu därför mycket med att skapa en vardag som jag kan trivas i och känna en tillfredsställelse med på sikt.

Det är tex dags att återgå i arbete. Eller arbetsträning till att börja med. Det är dags att göra de saker jag vet att jag mår bra av men inte mäktat med på en lång tid. Det är dags att börja leva igen! I enlighet med vad som får mig att må bra.

Tar nu små steg framåt åt det håll jag vill vara på de olika planen. Ibland tappar jag tålamodet och fokuserar ofördelaktigt till hur det inte ännu är, istället för att se att jag faktiskt kämpar hårt för att komma dit jag vill vara. Just idag är en sådan dag som präglas av negativa tankar. Men imorgon är en ny dag ☀️

Hur har du det?

Tack för ditt inlägg ❤

Profile picture for user Natalia

@Vinägermamman

Hej 🙂

Mår rätt bra. Kroppen känns lite högspänd bara i nån form av sug eller lätt abstinens. Brukar gå bra att hålla mig borta från vin några dagar. Har dock brukat ge efter i förhadlingen vid ca dag 3-5 dagar, så hittills har det blivit vin ett par kvällar varje vecka. Känner att jag gör klokt i att låta bli helt en period och komma bort från den dåliga vanan.
En orsak till att jag ger efter ligger nog i att mina mål varit luddiga och att jag inte ännu kommit fram till ett beslut om att helt avstå. Att ha 3 veckor som mål känns som en överskådlig tid att kämpa för. I 3 veckor jan jag gott härda ut. Så får jag ta nästa beslut därefter.

Det som känns i kroppen är egentligen inte något jag inte kan stå ut med men vet att suget som talar om för mig att köpa vin, kommer att slå på starkt från imorgon.
Ska våga härda ut den här gången ❤

Hur mår du ikväll?
Har du också en vacker och solig kväll?

Kram

Profile picture for user @CatLady

@Natalia grymt att du satt upp ett mål och är påväg mot det, bra jobbat 💪💕
Såg att du skrev att kroppen kändes spänd igår, hur känns det idag i kropp och sinne?
Kram 💕

Profile picture for user Natalia

@@CatLady

Hej!

Är inte så aktiv i min egen tråd.
Jo igår fredag var en jobbig dag. Fortsatt högspänd och med många impulser att köpa vin. En del i att det kan kännas jobbigt består också i tristess och helgerna brukar vara en fallgrop för mig.

Det är många delar i livet och vardagen som inte ännu är som jag vill och mår bra av. Brist på sysselsättning är en av dem. Jobbar på det här besväret och försöker styra upp en vardag jag trivs i både socialt och aktivt. Är på väg att återgå i arbete inom snarare tid. Hemmavarande gör mig smått galen och har svårt att just nu nå den stimulans jag behöver för att må bra och känna mig tillfreds.

Det här med tristess blir ju lite vad jag själv gör det till. Jag jobbar på det 🙂

Profile picture for user Friluftstok

@Natalia snabbläst stora delar av din tråd nu 😊 Det glädjer mig att du är på bättringsvägen och att gå tillbaks till arbete/arbetsträning är på G. Rutiner, att vara i ett sammanhang, ha ett syfte är nog så viktigt!

Profile picture for user Natalia

@Friluftstok

Ja verkligen viktigt! Hamnar lätt i känsla av meningslöshet när sånt brister.

Blev så utslagen i mitt tablettavslut att jag blev både kognitivt och fysiskt dysfunktionell många månader, och det kunde jag acceptera i det goda syftet. När energin däremot återvände gjorde den det med sån kraft att jag har inte riktigt hunnit styra upp vardagen och aktiviteter samma raska takt. Blev nästan överrumpladnde att vara så avslagen för att sedan bli påslagen i en sådan handvändning.

Och eftersom jag, som du och jag pratade om, har den fullgoda diagnosen H och nu är helt understimulerad, är katastrofen ett faktum 😂
Nu gäller det att snabbt som attan ordna upp aktiviteter! Eller som dem utan H skulle uttrycka det, ta det stegvis i det där utomjordiska ordet - lagom takt.
...men, om jag blir för uttråkad kan jag ju alltid frosta av frysen eller trakassera dig 😉

Träning och promenader är igång iaf och det är härligt med ljusa och soliga dagar 🙂

Profile picture for user Natalia

@Friluftstok

Har dock två katter som jag också kan trakassera 🥰 underbara små kompisar som förövrigt just nu försöker sno min lördags chokladglass.
Imorgonbitti ska jag sticka ner min nos i deras frukost och slicka på den så får vi se om dom tycker det är lika roligt när det här beteendet går åt båda håll...

Profile picture for user Friluftstok

@Natalia hahaha! Jag skrattar högt åt den inre synen av när du snor katternas mat 🤣 Smakade det gott? 😉

Lagom takt ja. Vad är det? Det där är ju så individuellt. Mitt ex, som jag levde ihop med i 12 år, vande sig/accepterade aldrig hur jag "städade". Han blev superstressad när jag for runt och städade lite här och var samtidigt som jag bytte låt på Spotify konstant för att hitta en jag fick feeling för 🤣 Vi levde verkligen livet i olika tempo, på gott och ont.

Jag har aldrig varit utmattad eller liknande men känner så väl igen det där när energin kommer åter efter en period när man varit låg 😅 Som en tsunami! Man blir helt överrumplad. När det skedde i samband med alkoholstoppet blev jag nästan hög på den känslan. Jag orkade ju allt! Jag var bäst! Supermorsa, superkollega, superkompis. Ja, det gick ju jättebra. Ett tag. Sen behövde jag ligga på soffan och dagdrömma flera kvällar och gick runt på jobbet och kände mig nästan deprimerad 🙈 Det var det där med att hushålla och inte svepas med i allt... 😅

Profile picture for user TappadIgen

@Natalia Jag har länge funderat på den finurliga twisten på det klassiska uttrycket du har i namnet på din tråd. Jag är nyfiken på vad den betyder för dig egentligen, men har inte vågat fråga förrän nu.

Profile picture for user Natalia

Hej @TappadIgen!

Har två ggr idag besvarat din fråga och sedan raderat det hela.
Det ligger mycket eftertanke i varför jag ändrat citatet till en innebörd som passar mig. Och vad det sedan betyder för just mig. Det handlar om hur jag förhåller mig men det ligger också många trauman bakom.

Jag återkommer när jag funderat över hur öppen jag vågar vara. Annars återkommer jag men en mer generellt version 🙂

Hur har du det idag?
🌸

Profile picture for user TappadIgen

@Natalia Du behöver såklart inte svara om du inte vill, men jag blev lite nyfiken. Det gör man ju som man själv vill här, hur mycket man delar med sig av. Vissa saker kan ju vara skönt att tala om, för att det är en del av en bearbetningsprocess eller ett förändringsarbete, men andra saker gör man nog bäst i att hålla för sig själv.

:) Med mig är det bara bra, tror jag. Hoppas att det är ok med dig med.

Profile picture for user Natalia

Godkväll!

Ikväll behöver jag skriva av mig.
Det har över lag gått lite bättre att vara avhållsam på senaste men hela påskveckan har kantats av på tok för mycket och för många kvällar med vin för att det ska var acceptabelt. Även denna kväll. Just nu upplever jag bara ångest, känner mig hopplös och dålig. Försöker tänka att imorgon är en ny dag och att kommande vecka ska bli bättre men det känns väldigt jobbigt inom just nu.

Hoppas ni haft en skön påskhelg och fått avnjuta det fina vädret ❤

Profile picture for user Natalia

Nu har jag hällt ut det vin jag hade kvar i flaskan ikväll. Har inte druckit så mycket ikväll och inte heller fort. Men hu vilken ångest jag har. Det underlättar lite att skriva.

Profile picture for user Natalia

Hej!

Sitter på balkongen med en kopp kaffe och mobilen i handen. Passar på att skriva lite för att jag inte har något annat för mig 🙂

Har haft för mål att minska mitt drickande men kommer allt närmre ett beslut om att inte dricka alls. För det är som många av er skriver. Det är trassligt att minska drickandet. Bråka med sug och den inre förhandlingen om huruvida jag ska dricka vin en kväll eller inte. Och när jag väl gjort det får jag bara bakisångest, blir trött och tycker inte att det varit värt det. Om det blivit vin en kväll är det också lätt hänt att det blir en kväll till och sedan ännu mer bakisångest och ännu en dag som går till spillo.

Börjar uppleva det många av er beskriver, att det vore lättare att helt avstå än att fortsätta trassla omkring med tillåtna dagar. Det tar för mycket energi. Energi jag så mycket hellre lägger på annat.

Dricker inte varje vad och tycker om mina nyktra pigga och energirika dagar. Funderar på hur dum jag måste vara som ändå väljer att förstöra dem när suget kommer som starkast. Nu handlar det kanske inte om att vara dum. Beroendeajukdom är svårt. Det är bara till att konstatera.

Min egen tilltro att att klara att vara helt avhållsam är dock varierande. Vet att jag så här långt tenderat att ge efter lite för fort. Det vore bättre om jag lät det gå en längre tid och också få uppleva att det faktiskt kommer en dag när suget kommer avta. Just nu känns det som jag bara vill ha ett slut på den här krokiga resan.

Önskar er en skön söndag ❤

Profile picture for user Geggan

@Natalia det är precis som du säger, det är inte värt det att hålla på och deala. Har man väl drabbats av sjukdomen så finns ingen väg tillbaka . Det blir bara elände, förr eller senare. Men så länge man inte dricker kan man tillfriskna och få ett bra liv. Önskar dig styrka!

Profile picture for user Geggan

@Natalia det är precis som du säger, det är inte värt det att hålla på och deala. Har man väl drabbats av sjukdomen så finns ingen väg tillbaka . Det blir bara elände, förr eller senare. Men så länge man inte dricker kan man tillfriskna och få ett bra liv. Önskar dig styrka!

Profile picture for user Natalia

Godmorgon!

Skulle vilja höra med er vad ni har för erfarenhet av antabus eller hur ni ställer er till abtabus.

Har aldrig provat antabus men min mottagning är mycket för läkemedel som behandlingsform medan jag istället har ett starkt motstånd till läkemedel och långt hellre ser långsiktig framgång genom KBT, vilket också är en behandlingsform jag håller på med just nu.

Mitt motstånd bottnar i att jag har en hög känslighet för biverkningar av allehanda preparat. Har alltid haft. Och med läkemedel som likt antabus har trötthet som främsta bieffekt brukar jag få biverkningar som inaktivitet, dåligt humör, sinnesförändring, extrem trötthet på ett obehagligt sätt, ångest och avsaknad livslust. Jag får till och med ångest av preparat som verkar mot just ångest. Får jag ett dåligt mående i dagsläge är det isf alkoholutlöst. Och det är inte ett dagligt tillstånd.

Om jag rannsakar mitt nuvarande motstånd till läkemedel tror jag att det bottnar i att jag rätt nyligt tillfrisknat från depression och utmattning. Är så glad över att återigen kunna få vara glad, energirik, ångestfri och livsglad att jag har ett avigt motstånd till alla preparat som sänker det tillståndet.
Det ingen som kräver att jag ska ska använda antabus men mottagningen lyfter ofta att det är det bästa alternativet för att nå en omedelbar framgång i förändringsarbetet. Att man får ta det onda med det goda.
Jag förstår givetvis den långsiktiga fördelen med antabus men är så avig att jag inte ens vill riskera biverkningar. Är lika avig inställd mot antabus som ett litet barn kan vara mot lök.

Motståndet gör att jag inte kan se rationellt på det. Jag accepterar inte nackdelarna som kan komma med fördelarna. Vill hellre fortsätta min väg fram utan läkemedel alls.

Vad säger egentligen ni?
Kram till er och önskar en fin dag!
🙂☀️

Profile picture for user Geggan

@Natalia förstår det motstånd. Tog en natraxol (?) sugdämpande men mådde inte bra. Provade antabus för flera år sen, blev jättetrött o visade sig att jag fick förhöjda levervärden! Tyvärr, för att ibland ta en antabus skulle annars passa mig. Tyckte jag då, nu är jag lite som du- hellre ren och mig själv!

Profile picture for user TappadIgen

@Natalia Jag tänker väl att som med så mycket annat får man väga fördelarna mot nackdelarna. Antabus kan ju vara ett bra hjälpmedel och har ju hjälpt väldigt många. Samtidigt, så är det klart att den har biverkningar, så det är såklart inget man går och knaprar i onödan. Kanske är jag lite tråkig nu, men i princip tänker jag såhär.

Klarar man att hålla sig nykter utan Antabus, ja då är det ju onödigt.
Klarar man inte att hålla sig nykter utan Antabus, då är det värt alla biverkningar man kan tänkas få.

Eller gjorde jag det för lätt för mig genom att svara på frågan på det sättet? Är man lite mittemellan och kanske inte vet riktigt om man klarar det utan så kan man ju kanske sätta upp något slags mål och förhålla sig till det. Nu tar jag bara fritt ett exempel från huvudet, men man får ju laborera lite själv och komma fram till vad man vill men alltså något som att "Under kommande 30 dagar kommer jag att hålla mig helt nykter och faller jag dit en gång så ber jag direkt om Antabus". Sen kan man sätta ett nytt mål när den perioden är slut. Det kanske också blir en sporre att veta att man har bestämt sig för Antabus om man inte klarar målet och så är det ju inte det man helst vill.

Egentligen är det väl inte något konstigare än en del andra mediciner som t.ex. statiner. De har inte särskilt roliga biverkningar heller, men måste man ta dem så är det ju så.

Profile picture for user Natalia

Tack för era tankar 🙂

Geggan jag har också Naltrexon hemma men mår dåligt av dem med. Det är lite synd. Har funderat på om det finns något bra naturmedel som kan hjälpa till att lugna när suget ibland kännas jobbigt att slåss mot. Ibland har upplever jag oönskade bieffekter även av dem men någon känner till något bra rogivande naturmedel tar jag gärna emot förslag!

🌱

Profile picture for user Natalia

Hälsokostpreparat-prat igen...

Har nu beställt hem både Teanin och Tyrosin 🙂

Teanin ska vara rogivande och har effekt på både serotonin och dopamin.
Tyrosin ska däremot vara uppiggande och har effekt på dopanim. Inte för att jag behöver bli mycket piggare men jag förbereder förrådet ändå.

Uppdaterar när jag provat dem. Ska iaf bli väldigt spännande att se hur jag svarar på Teanin och om det på något sätt kan vara till ett dämpande stöd mot sug och den här överspändheten jag upplever i kroppen beroende på nån form av utsättningssymtom. Har ju ännu inte tagit mig förbi det stadiet i och med det här lite hattiga drickandet jag fortfarande har. Men skam den som ger sig. Eller hur!

Vill verkligen komma till bukt med det här och ta mig igenom den första jobbiga tiden som ju faktiskt ska passera. Den passerar definitivt inte så länge jag fortsätter dricker för mycket vin vissa kvällar.
Men alla vägar leder till Rom sägs det ju och jag försöker verkligen hitta just min väg dit.

Känner jag mig smått misslyckad bland er som lyckats bättre och kommit längre på vägen. Men vad jag ser har många varit där jag själv är just nu. Trasslat runt och bökat en tid innan ni kommit till ett fast och bestämt beslut med tydliga mål. Det är väldigt glädjande att läsa att det går bra för er och att ni mår bra 🙂
Jag mår överlag väldigt bra jag med skulle klart må ännu bättre om jag slapp spända utsättningssymtom.

Önskar er en fin eftermiddag ❤

Profile picture for user Natalia

Godkväll.

Jag har lite tråkigt ikväll och skriver mest för att prata lite. Jag dricker inte idag och mår i vanlig ordning väldigt bra mina nyktra dagar. Kroppen är dock överspänd och jag sitter och ömsom tokspelar ordspel på mobilen, ömsom tittar på serier. Nu har jag paus från ordspelet och sitter ute med en kaffekopp i friska luften.

Med tanke på ordspel och andra snabba tidsfördriv och distraktioner tänker jag att det kanske vore en bra idé om den här sidan hade lite sådant lättillgängligt för oss att tillgå. Olika typer av lättillgängliga spel, korsord och möjlighet att spela med varandra. Fker änkar till intressanta texter och motiverande små textereller liknande. Ja, iaf för oss som gillar sånt. Personligen uppskattar jag att ha snabba och lättillgängliga distraktioner när jag är i utsättning eller när jag har krångligt med sug och behöver slåss för glatta livet mot mitt beroende.

Nu är det ju lätt att själv ladda mer spel och liknande på sin mobil eller dator. Men den här sidan skapar ändå en viss gemenskap i och med de öppna diskussionerna. Många upplever väldigt ensamhet i livet och att finna gemenskap oberoende av form är en så viktig del för välbefinnandet. Alla tycker heller inte om att skriva men skulle säkert kunna uppskatta att uppleva gemenskap på det här forumet på andra lättillgängliga sätt.
Alla sätt som gagnar motivation och avhållsamhet är bra sätt 🙂

Hoppas ni får en god sömn inatt ❤

Profile picture for user Ny dag

Läste ditt inlägg om hälsokostpreparaten teanin och tyrosin, googlade runt en timme och inhämtade blandad fakta. Har också beställt och får förhoppningsvis leverans redan idag. Hade aldrig hört talas om dessa aminosyror tidigare... återkommer när jag testat. Allt som kan hjälpa i nykterheten är av godo tycker jag. Och man ångrar aldrig en nykter dag! Ha en fin afri dag!🌱💪

Profile picture for user Natalia

Hej @Ny dag!

Vad spännande att du också ska prova dem! Jag är väldigt förväntansfull inför de båda produkterna 🙂 vi får ha uppföljningsmöten när vi fått hem dem.

Har använt många hälsokostpreparat genom åren men har haft svårt att finna just ett rogivande preparat som inte skapar oönskade bieffekter. Det har varit lättare att finna bra uppiggande preparat.

Något jag annars med vet funkar mot sug är cbd-snus! Det ger lindring inom 30 minuter. Dessvärre fick jag bieffekter i form av att jag blev lite för inaktiv och seg. Men behöver poängtera att jag är också mycket känslig för bieffekter. Det är därför jag också har svårt för läkemedel, vilka jag kommit att förkasta helt om det inte skulle bli absolut livsnödvändigt. Därför roddar jag runt bland hälsokostpreparat istället 🙂

Just Cbd finns sedan länge som olja och många som använder den uppskattar dess egenskaper. De flesta i min omgivning som provat cbs-snus eller cbd-olja har inte upplevt effekten negativt, men istället bara positiva effekter. Googla på det med om du vill. Det ger om inget annat ge en väldigt direkt lindring i akut läge!

Idag är det fredag och det brukar innebära skarpt läge för mig med många fallgropar och en önskan om att dricka ett gott mousserat vin. Inte minst då solen skiner. Men det slutar aldrig vid bara några glas, inte heller vid en flaska. Det slutar vid två flaskor. Och om jag dricker kväll kommer hela lördagen bli förstörd av trötthet och ångest. Om jag dricker ikväll kommer jag med hög sannolikhet även dricka imorgon. Således blir även söndagen förstörd.
Kan behöva påminna mig själv om det!

Önskar en fin dag!
🌱🌞

Profile picture for user Li-Lo

Hej Natalia

Stannade till vid ditt inlägg ovan. Börjar med att skriva att det är inspirerande att läsa om hur bra du mår, som vanligt, nyktra dagar. :-)

I inlägget sätter du fingret på en av de faktorer som är hjälpsamma då en befinner sig i en förändringsprocess. Alternativ. Nya vanor & rutiner. Du funderar på hur och om forumet skulle kunna bidra till detta. För att det här är en trygg plats. För att det kanske skulle vara möjligt att sträcka ut den där handen en haft knuten i fickan. För att vi vill varandra väl.

Vi arbetar hela tiden för att utvecklas och vara så hjälpsamma som möjligt samtidigt är vi ibland begränsade ibland hjälpta av de ramar Alkoholhjälpen omges av. Vi har ansvar för det som skrivs här och vill fortsatt kunna driva sidan som den anonyma mötesplats vi är. Det innebär att vi undviker till exempel länkar. Till och med tar bort dem då de dyker upp då vi inte har möjlighet att följa upp dem eller kan se om innehållet förändras.

Precis som du säger finns det många möjligheter, utanför oss, dit en kan vända sig för distraktion då en behöver. Vi hoppas på att vara ett komplement till annat. Ett medvetet rum dit en är välkommen. En mjuk fåtölj att vila i. Ett samtal som rymmer det spontana och det mer eftertänksamma. En plats att öva på det omöjliga och möjliga. En arena för att prova sina tankar och få känna.

Tack för att du är med oss och har modet och kreativiteten att skriva om hur vi kan bli bättre. När det kommer till det där med att redigera egna inlägg hänvisar jag till en tråd från min kollega och hoppas att det var ok att jag dök in här.

Om att redigera: https://alkoholhjalpen.se/forum/fran-radgivarna/192737

Varma hälsningar
Li-Lo
Alkoholhjälpen

Profile picture for user Natalia

Hej @Li-Lo!

Läste just igenom dilemmat om det här med att redigera. Förstår att det är knivig. Måste medge att jag ibland valt att dölja vissa inlägg ibland då jag skrivit om något som är känsligt för mig och som dagen därpå känns för utlämnande. Ibland endast på grund av stavfel och ibland för att jag i efterhand ser att ett inlägg möjligtvis skulle kunna vara, kanske inte provocerande, men är för öppet för feltolkning. Och det kan även hända att man misstagligen kan råka posta något som inte varit färdigskrivet.

Jag tänker att vi idag är så vana vid våra privata sidor på sociala medier där vi fritt kan ändra och ta bort utifrån vår egen vilja om vi inte vill ha det kvar. Är nog lätt hänt att vi tar med oss den tanken och känslan hit med. Att det är lätt att glömma att det här är en offentlig sida med andra lagkrav. Samtidigt skulle det kunna resultera i att man drar sig från att skriva om man för noggrant börjar betänka alla tänkbara aspekter av hur ett innehåll kan tolkas eller huruvida man kan ha varit för utlämnande. Att man börjar lägga för mycket tid åt att betänka sitt innehåll att enkelheten med att sätta sig och skriva av sig eller diskutera i någons tråd går förlorad.
Men det verkar inte vara ett så stort problem sivitt jag kan se. Vi är glada att forumet finns för oss 🙂
Är ändå glad att dölj-funktionen finns.

Önskar en fin helg!

Profile picture for user Natalia

Hälsokostexperiment Dag 1.

Godmorgon!

Jag hoppas att jag inte bryter några regler som dokumenterar detta i min logg. Isf tar jag bort det 🙂

Idag påbörjar jag ett hälsokostexperiment på mig själv i syfte att försöka nå bättre framgång i alkoholavhållsamheten och lindra de utsättningssymtom jag upplever.

Som jag tidigare skrivit trasslar jag med min avhållsamhet och har haft svårt att avstå alkohol under längre perioder. Idagsläge varierar mina dryckestillfällen mellan 1-3 kvällar per vecka och konsumtionen varierar mellan 1-2 flaskor vin per dryckestillfälle. Mellan dessa tillfällen upplever jag utsättningssymtom i form av fysisk överspändhet och störs ofta av impulserna att vilja köpa vin. Den situationen är psykiskt påfrestande även om jag annars är ångestfri och med ett gott välmående.

Hälsokostpreparatpreparatet jag provar är givetvis lagligt och heter Teanin, vilket ska ha rogivande egenskaper och ge effekt på både dopamin och serotonin. Preparatet föreslås inför sömn men också för att dämpa ångest och för att komma i ro.

Min förhoppning är att den fysiska överspändheten ska dämpas i bästa fall även lura dopaminsystemet att tro sig vara tillfredsställt.
Vi får se hur det går med det.
Hoppas även att slippa oönskade bieffekter eller alltför påtaglig dåsighet.
Om det sker har jag ett annat preparat som heter Tyrosin. Det ska istället vara uppiggande men också ha effekt på dopamin.

Dag 1
Ingångsläge - fysiskt spänd och rastlös
Teanin 200 mg - kapsel
Intag kl. 07.30

Upplevelse kl 8.15 - avspänd.

Profile picture for user Natalia

Uppdatering

4,5 timmar efter intag. Fortsatt avspänd. Utsättningssymtomen är helt upplösta och har ingen tanke på att köpa vin idag, vilket mitt huvud så frekvent annars tjatar om. Speciellt när solen skiner och det är lördag. Vill inte alls ha nåt vin idag.

Upplever ingen oönskad seghet men är heller inte så rastlös som jag brukar vara. Fokus är inte försämrat och inte heller välbefinnandet. Är bara harmonisk.

Det känns lite för bra för att vara sant och jag litar inte på att det inte snart kommer en hög oönskade bieffekter. Men jag flyter med och hoppas på det bästa ❤

🙂

Profile picture for user Ny dag

@Natalia Det låter nästan för bra för att vara sant! Men så härligt för dig, är spänd på att testa. Har testat de snus du rekommenderade men känner absolut ingen skillnad.... har testat i en dryg vecka, dock har sömnen blivit bättre vilket känns bra. Vet inte om det beror på cbd eller ej... men jag är glad för att jag somnar lättare och vaknar färre ggr på natten, många bäckar små👍. Ha en fortsatt fin afri lördag!🌱

Profile picture for user Natalia

@Ny dag 🙂

Så du fick ingen effekt av cbd? Så märkligt hur olika man reagerar. De flesta får iaf en effekt av nån sorts lugn i kroppen. Men det kan säkert stämma att det hjälpt dig sova bättre.

Hela den här dagen har jag upplevt ett nästan meditativt tillstånd. Som när jag sitter och tittar ut över en solnedgång vid vattnet. Helt rofylld. Det kanske inte är önskvärt som ett konstant tillstånd men det är inte obehagligt. Jag brukar vara så full av energi men kan stå ut med den här känslan en period om det hjälper mig till avhållsamhet. Nu tog jag ju den direkt på morgonen också för att jag redan då hade mycket spändhet och vilja att dricka vin denna kväll. Har fortfarande ingen tanke på vin alls. Fortsättningsvis ska jag ta den på kvällen tänker jag.

Jag hoppas att du kan få en liknande effekt av den 🌸

Profile picture for user Natalia

Kl. 16- Jättetrött!

Kan dock bero på att jag vaknade vid 03 inatt och inte kunde somna om, kombinerat med att jag tog det dämpande prepsratet direkt på morgonen. Tror kvällstid är att föredra. Men åter att poängtera är att jag har en hög känslighet för alla preparat oberoende om det är hälsokost eller läkemedel.

Det här upplevs dock som en naturligt trötthet. Inte samma konstiga trötthet, passivitet, humörsänkning och hjärndimma som jag får av sjukvårdens läkemedel, såsom exempelvis Lergigan, Theralen, Atarax och Propavan. Är långt mer klar i huvudet.

Fortfarande är de spända utsättningssymtomen frånvarande och ingen tanke på vin. Det är iaf positivt! 😃

Profile picture for user Ny dag

Kan inte tröttheten också bero på att du helt enkelt slappnar av tänker jag? Och att du vaknade 03 förstås. Kanske ändå bra att fortsätta prova dagtid, iaf imorgon då det är söndag (om du inte behöver jobba förstås). Tänker att det viktigaste är att förminska suget efter alkohol och du skriver att du blev avspänd och kvitt utsättningssymptomen direkt. Åkte till hälsokosten då min beställning inte kommit än men de hade inte teanin i butiken.... Jag hade så gärna velat prova idag för jag är så spänd, alla nerver befinner sig på utsidan av kroppen och jag känner stor irritation i kombination med rastlöshet. I dessa lägen brukar vin hjälpa..... men inte nu längre💪, jag vill aldrig mera gå den vägen. Hoppas du får en fin kväll!

Profile picture for user Natalia

Summering av dag 1 med hälsokostpreparatet.

Jag tror faktiskt att jag, precis som Ny dag, skriver, att min högspänning släppte så jag kanske helt enkelt slappnade av och kunde känna mig trött. Vilade en stund och sen blev det lite bättre. Morgonintaget på 200 mg hjälpte mig hela dagen. Utsättningssymtom och sug har helt uteblivit idag. Har inte stört mig att jag varit trött. Rätt skönt faktiskt. Att bara slappna av och vila. Just nu har jag kaffe utomhus. Skönt att inte känna rastlösheten i kroppen. Så skönt!

Nu ska jag och min inre harmoni gå tillbaka till soffan och titta på film.

Önskar en fin kväll 🙂

Profile picture for user Natalia

Hälsokostexperiment Dag 2

Godmorgon 🙂

Har sovit gott och sitter sitter ute och dricker kaffe. Har en mentalt rofylld morgon men börjar känna att kroppen blir mer spänd igen. Hade tänkt vänta till kvällen innan intaget. Men tog den nyss. Nu är ju inte ett hälsokostpreparat svaret på min alkoholförändring, jobbar aktivt i ett KBT program. Men jag får lite stöd på vägen och det känns uppskattat.

Tänker att jag behöver ha ett första mål när mina förutsättningar att lyckas ta mig igenom de första kritiska veckorna faktiskt känns möjliga att ta mig förbi. Ett kort överskådlig första mål.

Mål:
14 dagars avhållsamhet med dagligt stöd av Teanin.

Önskar en skön söndag 💕

Profile picture for user TappadIgen

@Natalia skrev:"Nu är ju inte ett hälsokostpreparat svaret på min alkoholförändring, jobbar aktivt i ett KBT program. Men jag får lite stöd på vägen och det känns uppskattat."

Jag tror att det är jättebra och det blir som ett stöd för dig. Nu har säkert Teanin en effekt i sig, men bara det att det också gör att att du fokuserar på ditt mål och stannar upp och reflekterar hur du känner dig, tror jag är en stor hjälp i sig.

Jag brukar ju rekommendera för de som har slutat precis och kanske har abstinens att ta lite kosttillskott av b-vitaminer och magnesium samt dricka rikligt med vatten. Det är ju inte bara den fysiska biten med att man hjälper kroppen med sina behov utan att det blir ju också ett sätt att göra det man själv kan för sig själv samtidigt som man låter tiden ta hand om de andra sakerna man inte kan rå på.

Jag tycker att du har satt ett bra mål och har en bra plan. Det känns som att det kommer att gå bra.

Profile picture for user Natalia

Hej @TappadIgen!
Och tack så mycket 🙂

Även den här dagen upplevs med harmoni. Samma rofyllda känsla som första dagen och ingen tanke på vin. Och det skönaste är att jag också finner ro i att göra ingenting så jag passar verkligen på att avnjua att göra ingenting speciellt. Det är en riktig skön söndag 🙂

Trevlig kväll!

Profile picture for user Natalia

Hälsokostexperiment Dag 3

Tog Teanin kl. 08.30
Efter dagens intag upplevde jag mig lite mer spänd i kroppen än de första två dagarna. Men idag är dag 3 och det är normalt en kritik dag i både fysisk högspändhet och sug. Idag mår jag bra och tänker inte ens på vin. Det är inget jag vill ha. Att jag sedan är lite mer spänd i kroppen idag stör inte för jag behöver inte slåss mot nåt sug.

Vi får väl se om jag kan komma att behövs göra dosjusteringar.

Allt går bra just nu och känner inget besvärande sug.

Profile picture for user Natalia

Hälsokostexperiment Dag 4

Hej 🙂

Inatt tog jag 200 mg Teanin vid 04. Hade svårt med sömnen. Somnade dock om en stund efter Intag. Har uteslutit att ta Propavan inför sömn då jag velat se vilken effekt Teanin kan tänkas ha på nattsömnen. Om jag ska få ett bättre stöd för sömn behöver jag nog dock förlägga ett intag på kvällen med. Ska låta de kommande dagarna avgöra hur jag ska förlägga doseringen för bäst stöd.

Ser att en rekommenderad dos för sömn är 250-400 mg en timme före sänggående. Medan rekommendationer för valet bruk rekommenderas till 100 mg 1-4 ggr dagligen.

Nåväl, dag 4 idag. Normalt är alla dagar från dag 3 kritiska dagar där suget är stort och svårt att styra runt men jag upplever inte så nu. Känns lite konstigt men mitt skepp går väldigt lätt att styra just nu. Vattnet är stilla. Minns inte helt när vattnet sist var så stilla. Livet har minst sagt varit utmanande. Och så är väl livet mer eller mindre, alltid något att rodda sig igenom, vilket också får vara ok. Men det är tacksamt att bara få vara.

💕

Profile picture for user Natalia

Hälsokostexperiment Dag 5

Godmorgon 🙂

Det är en väldigt fin dag igen. Verkligen avnjuter morgonkaffet på balkongen. Det går fortsatt bra och upplever inget sug. Inga tankar alls på att vilja dricka vin. Kroppen är fortsatt mer spänd än första två dagarna med Teanin och om jag vill lugna kroppen behöver jag öka doseringen. Känner dock inte behov av det riktigt än. Mår bra i övrigt. Att slippa uppleva det här förhandlingarna och suget är redan över all förväntan. Och inga oönskade bieffekter så här långt.

Önskar en fin dag 💕

Profile picture for user Ny dag

@Natalia Återhämtar mig från migrän, kommer testa teanin from imorgon. Läste att att dagtid ska man ta tablett i samband med kaffe...??? Så härligt att du känner av minskat sug och att det känns bra överlag.

Profile picture for user Natalia

Hälsokostexperiment Dag 6

Godmorgon!
Igår lade jag till ett intag på kvällen med. Men det verkar gå vägen det här. Det är dag 6 och det känns inte jobbigt. Än så länge.

Kram

Profile picture for user Natalia

Hej @vår2022!

Det är lite för tidigt att utvärdera Teanins inverkan på sömnen men känner att jag nog skulle behöva ett lite högre intag innan sömn om det det ska kunna stödja sömnen. Har alltid jättesvårt med sömnen så det ska mycket till för att något ska stödja just sömn. Just nu finns även andra moment som brister i min vardag för att sömnrutinen ska kunna bli ok. När jag inom kort kommer igång med arbetsträning kommer jag få bättre rutiner, mer stimulering och i bästa fall även känna behov av att vila.
Återkommer när jag mer på allvar testar det för just sömn 🙂

Profile picture for user Natalia

Hälsokostexperiment Dag 9

Godmorgon!

Helgen passerar utan sug efter vin. Och när det där suget uteblir uppstår heller ingen vilja till vin. Trivs bäst när jag bara är hög på livet. Just nu är jag mest bara glad att något hjälper mig över tröskeln mot bättre avhållsamhet.

Förra veckan var jag ganska inkännande och skeptisk inför att Teanin skulle kunna stödja mig. Gjorde inget speciellt och var ganska tillfreds med lugnet. Kommande vecka ska jag använda till lite mer stumulerande aktiviteter igen.

Önskar en skön söndag
☀️🙂

Profile picture for user Natalia

Hälsokostexperiment Dag 10

Godmorgon 🙂

Nu har det passerat lite tid med Teanin och kan konstatera att det inte stödjer mina sömnproblem. Hade dock inte räknat med att det skulle stödja sömnen för det är det få preparat som gör.

Men dag 10 idag 😃
Inget sug och bara det är över förväntan. Känns lite konstigt att inte bråka med sug faktiskt. Känns ovant. Det har tagit så mycket energi.

Usch. Eller Hurra ska jag kanske säga. Senaste dryga 3 åren har jag avslutat 5 olika substanbruk som jag haft beroende av. Det började med läkarförskrivna beroendeframkallande läkemedel mot smärta, panikångest, depression, utmattning och sömnbesvär. Den senaste substansen som avslutades var en ren självmedicinering. Iaf inledningsvis. Det är 269 dagar sedan det sista tablettbruket avslutades. Därefter blev vin mer och mer en problematik jag inte riktigt hade innan. Har avslutat ett preparat i taget och det har tagit ca 6 månader att återhämta mig efter varje avslut. Det har varit sjukt påfrestande men är glad att kunna säga att tabletter inte längre är ett problem. Vill sanneligen inte ha ett alkoholproblem heller. Inte någon beroendeproblematik alls. Det känns som jag äntligen funnit ett sätt att nå bättre framgång i avhållsamhet från vin. För det har minst sagt gått trögt och har varit svårt för mig att komma till avstamp. Vet inte om det är en bristande kraft att kämpa som har brustit för mig mentalt. Otydliga målbilder. Eller att jag nyligt har kommit på benen och mår bra igen efter tablettavslutet och att jag kanske ännu inte haft den fulla mentala styrkan att resa mig och börja slåss mot nästa problem - vin. På något sätt har jag bara velat andas ut lite innan nästa kamp. Något har iaf gjort det svårt att förankra mig i ett beslut och suget är vad jag gett efter för. Men det känns inte svårt längre, bara väldigt ovant så i början att kunna lägga fokus på något annat än kamp och ständiga strategier.

Önskar er en fin dag 💕☀️

Profile picture for user Natalia

Hälsokostexperiment Dag 11

Hej!

Fortfarande uppstår inget sug. Är dock långt mer rastlös än de första dagarna och har en oönskvärd överskottsenergi men det är inte ett ovanligt tillstånd för mig. Jag nästan lider av för mycket energi på daglig basis och det krävs mycket för att dämpa den känslan. Det är dock en känsla jag kan göra något åt. Hoppas dock att den del av rastlösheten som beror på utsättning snart ska vara förbi. Det kan vara rätt påfrestande att så konstant ägna sig åt strategier för att dämpa rastlöshet.

Om ni också upplevt rastlöshet och att kroppen blir så fysiskt spänd i utsättningen, när har ni isf upplevt att det passerar?

Kram på er som läser 💕

Profile picture for user Natalia

Hej igen!

Är lite rastlös men försöker sitta still och dricka kaffe så jag passar på att skriva lite till 🙂

Läste nåt så oerhört, ska nog inte säga kul, men säger kul ändå eftersom det berör svårigheterna kring ett beroende och de knäppa lösningar som kan passera genom huvudet när man slutar med något.

Satt just och läste på ett forum för att sluta med tobak och fastnade helt i en inläggstråd. Hen tipsade med många glada emoji, att tobakssuget helt försvinner om man röker cannabis. Hen rekommenderade det som ett bra sätt att sluta röka tobak eftersom hen ansåg att det ju var mycket lättare att sluta röka cannabis än tobak.
Suck...

Trodde att hen drev med folket men det gjorde inte hen. Det var en lång tråd med många svarsinlägg där det undrades om hen inte var klok. Det undrades hur hen hade tänkt göra när hen framöver skulle sluta röka joint. Skulle hen dämpa abstinensen med chack då och sedan heroin för att sluta med chack (🤷‍♀️)

Jag tänker nog på det här iom att jag faktiskt tog stöd av vin i min utsättning av tabletter. Hade önskat en övervakad nedtappnig men det tog en månad innan jag fick tid på beroendemottagningen så vin blev mitt sätt att trappa ur tabletterna på egen hand. Är givetvis jäkligt arg på mig själv för att jag gjorde så med tanke på att jag underhållit mitt beroende men med vin istället. Inte i samma utsträckning som tabletter men det har blivit ett problem jag behöver få bukt på.

Då kommer jag till mitt sätt att minska alkoholkonsumtionen vilket ju nu handlar om att underlätta utsättningsoerioden med Teanin. Det har ju helt dämpat mitt sug och även mina hungerkänslor.
Funderar givetvis mycket på vad Teanin egentligen gör med mina signalsubstanser och om jag framöver kommer att behöva fasa ut dem för att inte svara negativt om jag bara tar bort dem. Men för nu väljer jag att vila i att det stödjer mig och att det inte ska skapa ett beroende. Tänker dock att antidepressiva läkemedel inte heller skapar ett beroende men lik förbannat är väldigt jobbigt att sluta med om man så gör tvärt. Nu rekommenderas ingen att inte sluta tvärt men jag gjorde det ändå för ca 1 år sen då jag var så fullkomligt less på hur avtrubbad jag blev av dem. Ville bara få dem ur systemet. Det var mentalt svårt i flera månader.

Har också tänkt mycket på det faktum att det kan komma att påverka någon att prova Teanin när jag så öppet skriver om det. Men kom isf ihåg att läsa på ordentligt innan en bestämmer sig för en specifikt hälsokost. Många hälsokostpreparat ska undvikas om man har ett hälsotillstånd eller om man använder något läkemedel då det kan störa effekten av det läkemedel man använder. Rådfråga din läkare!

Läs på ordentligt även om du inte använder läkemedel alls. Om du exempelvis ofta har ångest, är depressiv, suicidal avråds vissa typer av hälsokostpreparat. Om du blandar olika hälsokostpreparat rådfråga gärna säljaren och läs på nätet så vitt och brett det går för att se hur de korrelerar med varandra.

Nu ska jag ta mig en till kopp kaffe ☕️

Kram

Profile picture for user Natalia

Hälsokostexperiment Dag 12

Hej!
Har inte tagit Teanin ännu idag. Möjligt att jag har en liten effekt kvar sedan igårkväll men vill försöka se hur tankarna går utan dem idag. Vill försöka ta dem bara till kvällen.
Så här långt känns det bra.

Önskar en fin onsdag 😘

Profile picture for user Natalia

Hälsokostexperiment Dag 13

Hej!

Hur jag svarar på Teanin har förändrats från förra veckan. Inget mentalt sug men högspänd och rastlös i utsättning. Huvudvärk och lite så. Inget märkligt, har även en hög energi även då jag inte är i utsättning. Men då vet jag att jag inte kan luta mig mot att Teanin ger ett stöd för dessa känslorna och får gå vidare på ett annat sätt.

Det är dag 14 imorgon och dags för ett nytt delmål!

Har inte fått några direkt oönskade bieffekter men en effekt av Teanin som inte korrelerar väl med den rastlösheten är att jag upplevt ett mindre mentalt driv till aktiviteter. Känner att jag behöver anstränga mig för komma igång eller så uteblir vissa moment jag vill ta mig an. För att jag ska kunna dämpa högspänning och rastlöshet krävs istället hög fysiskt och socialt aktiv under dagarna och det är då inte gynnsamt att känna en viss dämpning i drivet att ta mig an.

Från idag slutar jag att använa Teanin och har valt att prova mitt andra hälsokost Tyrosin som istället ska skärpa vakenhetsgraden och stödja dopanimproduktionen. Vi får se hur jag svarar på det. Preparatet ska verka uppiggande men även bidra till koncentreration och välbefinnande. Är inte alls i behov av en uppiggande effekt, det är dopanimproduktionen jag vill åt i ett fortsatt syfte att minska sug, men tänker att då det krävs mer fysiskt aktiv än vanligt för att lyckas dämpa utsättningssymtomen och öka välbefinnandet kan det här kanske passa mig bättre. Eller så krockar det helt med min redan höga energinivå 💥🏃‍♀️💣🤸‍♂️🏋‍♂️😅

Sätter ett nytt delmål på ytterligare 14 dagar med förändrade strategier under den perioden.

Hur mår ni idag?

💕

Profile picture for user vår2022

@Natalia Verkligen bra att du klarat att hålla upp så många dagar och att du nu ska prova på ny strategi med ytterligare 14 dagar💪.

”För att jag ska kunna dämpa högspänning och rastlöshet krävs istället hög fysiskt och socialt aktiv under dagarna och det är då inte gynnsamt att känna en viss dämpning i drivet att ta mig an.”

Jag hänger inte riktig med. Det är väl abstinenssymptom som du känner av? Högspänd, rastlös och huvudvärk, kan inte fysisk aktivitet motverka detta? Berätta mer😁

Profile picture for user Natalia

Hej @vår2022 🙂

Precis så.
Jo det är aktiviteter
som hjälper mig mot abstinens och aktiv kan jag vara även utan något hälsokost alls. Att jag vill testa det här andra mer uppiggande preparatet är med en fortsatt förhoppning om ett minskat sug en tid till i och med stimulans av dopanimproduktion.
Det har varit väldigt tacksamt att åtminstone slippa slåss med förhandlingen om att dricka eller att inte dricka vin. Kände att Teanin försvårat att vara så aktiv som jag behöver vara för att må bra. Att Tyrosin istället ska främja vakenhetsgraden och välbefinnandet tänker jag skulle vara positivt i det ändamålet.

Gick det ihop? 🙃 formulär mig kanske lite tokigt.

Kram

Profile picture for user vår2022

@Natalia Intressant! Tänker på det här med dopamin. Om du redan är aktiv i dig själv, blir det inte ännu mer aktivt med mer dopamin? Eller är det dämpande effekt på din aktivitetet om du höjer dopaminet?

Profile picture for user vår2022

Lite snurrig nu😁. Vad jag förstår förändras hjärnans belöningssystem av alkohol om man blivit beroende och dopaminet sjunker under normalnivån. Man måste då dricka för att höja dopaminet för att inte må dåligt. Men om man slutar dricka så återställer sig hjärnan till normalnivån efter en tid och man behöver inte alkohol för att höja dopaminet längre. Börjar man dricka kickas belöningssystemet igång igen, dopaminet sjunker under normalnivån igen och man måste dricka för att höja nivån.

Det du vill åt är att höja dopaminet utan att ta till alkohol innan hjärnan återhämtat sig till normalnivån?

Profile picture for user Natalia

@vår2022

Det är det som ska bli intressant att se. Tyeosin sägs ha en uppiggande effekt samtidigt som det inte ska medföra ett obehag av för hög energi om man tar en lagom dos. Pigg men med ett välbefinnande och en koncentration vad jag förstår.
Det skulle kunna slå fel med min redan höga energinivå. Men är som mest ute efter ett minskat sug. Det är just i suget jag inte litar på mig själv. Har haft svårt att stå emot suget innan trots full aktivitet och strategier. Det har liksom inte tagit mig hela vägen.

Profile picture for user Natalia

@vår2022

Om vi säger att Teanin ju faktiskt dämpade mitt sug, sägs Tyrosin kunna göra detsamma. Och om det visar sig fungera att även det uppiggande preparatet också dämpar sug föredrar jag att vara allert nog att ta mig an aktiviteter tillskillnad från det frånvarande drivet det lugnande preparatet medförde. Det stämmer bättre överens med min egen energi.

Profile picture for user vår2022

@Natalia Vad jag förstår är det bra för personer med ADHD att öka dopaminet, så att man blir mindre impulsiv och får bättre koncentration. Tänkte på att du säger att du har så hör energinivå ändå. Det ska bli intressant att se vilken effekt Tyrosinet har på dig, hoppas det blir jättebra!😁

Profile picture for user Natalia

@vår2022

Tror faktiskt den här kan passa mig riktigt bra!
Har både hyperaktivitet och bristande impulskontroll 😂 tack och lov dock inga koncentrationsbesvär 🙏

Tog det nya Tyrosin imorse och har fått en helt annan inre känsla redan idag. Är ännu tidigt att säga och vet heller inte om energin och glädjen jag upplever är mitt normala jag eller om det är en effekt av tabletten. Om det är en effekt av energi jag upplever är den väldigt lik mitt eget
sinnestillstånd 🤸‍♂️🤸‍♀️🤸 upplever också ett positivt välbefinnande och ingen rastlöshet. Men framförallt ingen som helst vilja till alkohol och jag hoppas den effekten kan få hålla i sig med även det nya preparatet 🙂
Får uppdatera men känner mig väldigt nöjd i hela kroppen just dag!

Kram på dig och ha en fin eftermiddag ❤

Profile picture for user vår2022

@Natalia Ja, de flesta har nog någon släng av något, du fick dubbelpott😂. Viktigaste är att kunna hantera det, sig själv, och ta hjälp om det blir ett hinder i livet. Låter som fin effekt hittills.

Kram och ha en fin kväll🌷💕

Profile picture for user Ella69

@Tikka ja precis så känner och tänker jag. Jag har bestämt mig för att inte dricka en dropp alkohol mer. Men det du skriver......blir inget så kul längre.....? Det är det jag är orolig för. Alkoholen har gett mig energi och lycka (de 2-3 första glasen, sen tvärt om, och ångest och skam dagen efter)
Min första dag idag och det är vid denna tiden jag brukar ta min första fredagsöl eller fredagsvin..... Men inget idag!

Profile picture for user Natalia

Godmorgon 😕

Av någon dum anledning drack jag vin sent igårkväll på balkongen med en granne. Och jag drack för mycket.
Det handlade inte om att det uppstod ett sug som var svårt att motstå, mer en tanke om att det nog kunde vara trevligt att dricka vin ihop. Det valet gjorde jag för fort och lite för lätt. Men det var inte trevligt, mådde beydligt bättre innan jag valde att dricka vin. Berusningen gav mig mest ett dåligt humör där många jobbiga känslor kom fram.

Brukar få attacker av ptsd när jag blir påverkad. Kanske inte varje gång men relativt ofta. Ptsd kan uppstå även då jag är nykter men långt mer sällan. Då är det alltid situationsbundet och jag kan förstå vad som utlöste det och kan hantera det på ett ganska bra sätt. Som nykter kan jag förstå att det rör dig om just ptsd och kan se att mina känslor och reaktioner inte står i proportion till vad som egentligen sker. Det här är inte alls nytt, det är något jag lärt mig hantera genom åren. När jag är påverkar kan det istället ske sporadiskt och det behöver inte vara situationsbubundet. Som påverkad kan det ta tid innan jag själv förstår varför jag får alla känslor och tankar och även om jag förstår kan jag inte hantera det alls. Det blir överrumplande och jag kan inte agera rationellt. Det händer att jag skadar mig själv och får tankar om att jag önskar att livet var över. Får en mental kaos.

Idag känner jag mig förfärad över det hela. Känner mig dum över gårkvällens panikartade beteende.
Nä fy. Det är inte såhär jag vill må.
Kommer inte att dricka idag och fortsätter mot nästa delmål.

Profile picture for user Natalia

Med närmare eftertanke har jag ingen egen erfarenhet av hur Tyrosin interagerar med alkohol. Har läst att Tyrosin kan skapa humörförändringar och att det i höga doser kan leda till ångest. Jag är ju väldigt känslig för effekter och biverkningar. Vet också att jag får ångest när jag dricker. Tyrosin i kombination med alkohol kan helt klart ha bidragit till att kvällen slutade i ett rent kaos.

Profile picture for user Ny dag

@Natalia Döm inte dig själv för hårt, ett gupp på vägen ska inte slå ner på dig. Superbra att du reflekterar här nu. Låt inte tankar på gårdagen dra ner dig utan försök ge dig själv löftet ”Att vara nykter idag för jag ångrar ju aldrig en nykter dag”. Tänker på dig och hoppas skicka styrka och kraft💪🌱🥰!

Vi får hjälpas åt och vi har samma mål och dessvärre samma fiende den där jäkla förbannade alkoholdjävulen som även fast man inte känner fruktansvärt sug så dyker han upp i en annan skepnad i form av att det skulle ju vara trevligt med ett glas, det kan väl inte skada😈😈😈! Adjävulen är så förbannat lömsk, men vi är smartare.... och vi ska besegra hen! Så, ta hand om dig idag, försök inte klanka ned på dig själv utan bygg upp dig igen! Vi klarar det här! Kram och önskar dig ”en fin lördag med omtanke om dig själv”s tecken (inte bra svenska men....)💕💕💕

Profile picture for user Natalia

@Ny dag
du har helt rätt. Jäkla alkohol-hen alltså! 😅
Får akta mig för den där 😈

Tänker inte sluta räkna dagar och tänker inte börja på dag 1 idag. Jag hade 13 avhållsamma dagar och en dipp dag 14. Men idag är det bannemig dag 15. Det hade varit annorlunda om jag hade fortsatt halka ett par dagar varje vecka. På så vis kommer jag aldrig frammåt i utsättningen och inte heller i förändringsarbetet. Det blir inte värt att räkna dagar då. Nu har jag ändå kommit en liten, liten bit fram och ska fortsätta fram.

Vet inte vad jag tycker om att räkna dagar mer än att det blir mätbart och kan ge en indikation om hur långt i utsättning jag kommit och vad jag kan förvänta mig av mitt mående en period. Att mina målbilder fortfarande är något luddiga är kanske inte positivt men har fortfarande svårt att förbinda mig till livslång avhållsamhet i tanken. Tror att jag behöver komma lite längre fram i nykterheten, mår bra och får uppleva mig mer stabil i den innan jag själv kan se att förankra mig i en livslång målbild tror jag. Nu är jag fortfarande så inne i det att det kan kännas svårt att tänka på något annat än att ta mig frammåt. Just nu vill jag bara ta mig förbi de första jobbiga månaderna och komma till den punkt då vardagen upplevs mer som vanligt och tankarna inte centreras till nykterhet, beroendeproblematik och att ta sig fram. Mitt mål är att bli fri igen. Fri från beroende.

Jag måste få ställa en fråga.
Hur lång tid har ni upplevt att det tagit er innan vardagen upplevs med mer ro och utan att tankarna centreras till att vara avhållsam?
Hur lång tid har det tagit er andra att landa i lite bättre det?

Mår bättre nu då jag skrivit av mig. Har hunnit jobba bort ångest och bakfyllan har hunnit släppa. Jag väljer glädje och tacksamhet och tänker se till att skapa en riktigt bra dag.

För;
I'm the master of my faith
I'm the captain of my ship

Kram 🥰🤸☀️

Profile picture for user TappadIgen

@Natalia skrev:"Vet inte vad jag tycker om att räkna dagar"

Det är ju väldigt individuellt. För många kan det nog vara till hjälp genom att det är ett kvitto på vad man åstadkommit på något sätt. En objektiv kvantifiering av insatsen. En del föredrar ju mer subjektiva mått som hur man faktiskt mår o.s.v. vilket jag förstår, men det ena utesluter ju inte det andra. Även om jag inte har sett fram emot milstolpar har jag ändå känt mig stolt när de väl inträffat och jag känner nog att det har hjälpt mig. Men man får ju känna efter själv.

@Natalia skrev:"Hur lång tid har ni upplevt att det tagit er innan vardagen upplevs med mer ro och utan att tankarna centreras till att vara avhållsam?"

Bra fråga och även det här är nog väldigt individuellt. För mig tog det nog inte särskilt långt tid alls för att komma till den punkten att mina tankar inte var centrerade kring avhållsamheten. Men jag tror att det var på grund av att jag hållt på med det så länge att när jag väl bestämde mig var klar, så att säga. Sen kommer det ju alltid finnas där någonstans och jag tror inte att tankar kring det kommer att försvinna helt, men det tror jag inte att de ska göra heller. Nästnästa vecka blir min första flygresa sedan jag blev nykter och att vara på resande fot var ju en legitim ursäkt för alkoholbruk på annars förbjudna tider på dagen. Jag kommer säkert att ägna några tankar åt det, men jag vet att tankarna inte kommer att konsumera mig.

Jag tror ju inte att det är ett binärt tillstånd där man går från att tankarna är centrerade kring alkohol till att de inte är det, utan snarare är det väl en gradvis process som egentligen aldrig når ända fram. För min egen del är det väl kanske en icke-fråga och jag har ju minskat min närvaro här på forumet, men samtidigt vill jag aldrig glömma och göra misstaget att åka dit igen så det är nog bäst att inte sluta fundera på det helt.

Men för att försöka ge ett mer konkret svar på din fråga. När jag slutade hade jag inte satt ett datum i förväg utan det blev den dagen det blev. När jag drack för sista gången visste jag inte att det aldrig skulle ske igen. Det tog nog ett par veckor att landa i det helt, innan jag verkligen bestämt mig och kände mig bekväm i det och sedan dess har nog tankarna aldrig varit centrerade kring avhållsamheten. Det ska bli intressant att se vad andra har att säga om det.

Profile picture for user vår2022

@Natalia Först och främst, klanka dig inte mer för att du drack igår. Det var igår och idag en ny dag och du verkar var redo att fortsätta ditt experiment, bra!❤️

Vad gäller att räkna dagar är det något som sporrar mig och mina tankar går till hur många dagar sedan det var när jag senast drack, att jag kommer allt längre ifrån det. Är väldigt målinriktad av mig så det passar mig att räkna.

Jag var så otroligt taggad på att sluta dricka, visste sedan tidigare när jag hållit upp några veckor hur otroligt bra jag mådde, utan ångest, skuld och skam. Att självförtroendet och självkänslan blev bättre. Att jag ville komma igång med träningen igen och äta mer hälsosamt. Den målbilden taggade mig som sagt och jag mådde verkligen dåligt såväl fysiskt som psykiskt. Även här var jag oerhört målinriktad och utmaningen att sluta dricka taggade mig. Var även rätt osäker och lite orolig på om jag skulle lyckas, jag visste också att de första 4-5 dagarna är så otroligt jobbiga med abstinensen och känns som en evighet, skulle jag orka och stå ut. Men måste ha varit att jag var så taggad som gjorde att jag dag 4 bestämde mig för att aldrig mer dricka, då hade även den värsta abstinensen lagt sig. Jag kände mig också helt övertygad om att jag skulle lyckas. Min ökade självkänsla gav mig tilltro till mig själv och min egna förmåga och det har varit min styrka under min nykterhetsresa, mitt arbetssökande, min hälsoresa. Har/hade också stöd från min familj, min man, min psykolog och från detta forum. Jag har också värderat om mitt liv om vad det ska innehålla och styr min riktning mot det. Fortsätter min nykterhetsresa och tror det kommer att bli ännu bättre, i alla fall så kan jag hantera motgångar på ett helt annat sätt som nykter och även njuta av medgångar bättre😁

Ha en fin lördag och kämpa på!🌷💕

Profile picture for user Ny dag

@Natalia Det med att räkna dagar kan ju vara en sporre, för mig är det så egentligen men det känns ju onekligen tröstlöst när jag hela tiden börjar om på dag ett.... Men jag tänker för mig själv att sedan jag började skriva här igen har jag haft så många fler nyktra dagar än då jag inte gjorde det, dvs 2-3 nyktra veckor när måendet blev bättre och bättre för att sedan ha ibland en, ibland 2-3 destruktiva dagar med a. Så du kanska kan tänka att du har/det står 14✅dagar och 1❌dagar i kampen mot 😈. Så hittills leder ju du överlägset. Och i takt med det så kommer du hela tiden närmare att bli fri från beroendet. 💪🌱🥰

Profile picture for user Natalia

Hej @Ny dag!

Jaa lite så känner jag. Hoppas att du också kan känna så. Att vi ändå gör en förändring till det bättre. Tycker absolut att man ska räkna det med 🙂
Iaf när det faktiskt börjat gå frammåt.

🌱🌹

Profile picture for user Natalia

God kväll!

Jag har mått bra idag. Mest bara lite tröttare. Har annars haft ett gott välbefinnande och varit glad.
Fortsätter med Tyrosin och känner inte att gårdagens dipp kommer göra en skillnad till det sämre i utsättningen. Däremot ser jag att jag behöver akta mig för HEN som visst kommer i många skepnader. Innan mina hälsokoststest har jag bara behövt slåss mot det direkta suget och hade innan igår inte behövt ta ställning genom ett aktivt val som inte hade med sug att göra. Det kändes ju nämligen som att det var jag själv som valde och inte HEN. Det kanske har HEN som tackade ja trots allt. Isf var det en skepnad jag inte mött innan och inte heller har fått öva in en strategi för att undvika. Ser det som en erfarenhet att dra lärdom av fram. Nästa gång kan jag möta skepnaden med en strategi. Så jag tycker faktiskt jag förtjänar att få ha dag 15 idag ändå 💕

Jag dricker efterkvälls-kaffe. Vad det är kanske kommer framgå senare ☕️

Så God efterkvälls-kaffe på er 🙂

Profile picture for user Natalia

Dag 16 (med en ❌️ dag 14)

Hej!

Fortsätter framåt mot bättre avhållsamhet. Något jag reagerat på de senare två veckor med Teanin är att jag upplevde en skillnad i mitt naturliga driv. Det är nog inte konstigt då Teanin ska verka i rogivande syfte, men det var ett litet minus för mig. Träning och motion uteblev till stor del, vilket annars sker med god vilja. Funderar lite över hur jag ska fortsätta frammåt. Har gått över till Tyrosin nu den är istället uppiggande. Den dämpar också suget. Känner mig mer allert med Tyrosin och väldigt, måste säga taggad! Har hetsigare rörelser och mitt sätt att prata är förändrat. Låter nästan som jag skulle vara arg eller väldigt bestämd när jag pratar. Jag hör det själv. Minskade hungerkänslor och känner mig nästan lite, vet inte vad jag ska säga men, lite avtrubbad i huvudet på något vis. Eller så är det så att jag får mer ro och tankar som normalt finns parallellt med varandra kanske dämpas. Det kanske helt enkelt blir mer tyst i huvudet. Och att den känslan är så ovan för mig att jag tror att det istället hänt något dåligt? Men det är rätt skönt att kunna släppa tankarna för en stund. Det är af inte obehagligt men lite annorlunda känner jag mig helt klart. Tror ändå det passar mig perfekt för kommande två veckors delmål. För det första för att det minskar suget och jag tror jag behöver det stödet en tid till innan jag vågar minska på hälsokosten. Sedan använder jag Propavan som stöd för sömn. Den funkar inte jättebra på mig. Men mellan varven stödjer den sömnen. Om inte annat så kommer jag ner i varv när jag tagit Propavan.

Hur som helst...
Tyrosin synkar bättre med min naturliga aktivitet 🙂🤸‍♀️🌸
Så mot dag 21 nudå 💕