I'm the master of my faith. I'm the captain of my ship.

Profile picture for user vår2022

@Natalia Härligt att det blev en lugn, skön och mysig kväll tillsammans med din vän utan alkohol. Det blir lite så att man måste se över vilka umgängen man orkar vara med i när man inte dricker. Livet blir ju lite annorlunda med nya vanor och rutiner när man slutat dricka. Man måste tänka om och välja det som man värderar högst och det egna måendet måste ligga högst i prio om man vill må bra och lyckas hålla sig nykter. Det är så lätt att man dricker för andras skull, eller som i ditt fall för att orka med umgänget om det dricks. Tänker att din vän var ett stort stöd för dig när du kämpade för att bli av med ditt tablettmissbruk, nu kan han säker vara ett lika stort stöd för dig i din nykterhetsresa genom att inte dricka i ditt sällskap😁.

Fortsätt ditt arbete och process med att inte dricka, du gör det så bra!💪💕

Profile picture for user Natalia

10 poäng. Näääe.
(- 1✖️)
...🤔
9 poäng?
🤯

Nu uppstod en riktigt kognitiv dissonans gällande poängsystemet. Kan naturligtvis inte få 10 poäng idag om jag bommade fredagkväll. Eller så är jag 10 poäng in i en omfattande förändring, men det känns oriktigt.
1 poäng får man ju inte utan lyckad prestation.

Hade inte trott att det här skulle bli dagens huvudbry men det känns på riktigt väldigt skevt i tanken just nu. Gillar ändå det här med poäng. Eller ska jag istället tänka att 100 poäng är maxpoäng för utförd prestation under bestämd tidsfrist om 100 dagar och att varje eventuell ✖️ ger ett poängs avdrag i slutresultatet?

Profile picture for user Onkel F

@Natalia Det där blev visst ett projekt i projektet😉 Helgen har väl bjudit på 1: En lektion i vad som inte funkar, och 2: En lektion i vad som funkar. Bara att ta med sig det och jobba vidare. Bra gjort att välja bort A direkt i lördags!💪👍
Du känns stark och målmedveten. Slutbetyget kommer att vara MVG (jag tror att det heter så på grundskolenivå), men det här är ju på en liiite högre nivå.

Profile picture for user Natalia

11 poäng

@Onkel F @Varafrisk
Tack mina hjärtor 🥰

Känner mig fortfarande stark och besluten men såg som sagt också att det är lätt att falla ändå. Har haft många tankar kring poäng och betygssystemet jag upprättat. Personligen tycker jag det är en långt bättre idé än den bestraffningstanke jag tänkt applicera om jag skulle misslyckas med 100 poäng. Ser hellre att belöna mig för goda framsteg och känna mig glad för nyktra dagar och helger.

Vad tycker ni om det hela?
Det kan se förlåtande ut, jag håller med. Men tro mig, mitt sätt att bestraffa misslyckande föder inte motivation alls. Det är utifrån den vetskap jag upprättade ett lite mer snällt system.

85 poäng G
90 poäng VG
95 poäng MVG

Krigar-killen tycker att systemet rättfärdigar att få dricka men det är inte den inställningen jag själv har. Mitt mindset är fortfarande intakt. Beroende och abstinens ska bort. Jag kan inte tillåta ett problematiskt drickande igen. Har ju även regler för vad som skulle vara ett acceptabel fall på vägen. Ett klusterdrickande är inte acceptabelt. Att dricka flertal dagar på en och samma vecka är inte hur jag planerar att ha det. Planerar fortfarande att inte dricka mina 100 dagar. Har fortfarande för mål att komma förbi det där skymda krönet och få köar sikt igen.

Mitt drickande som det sett ut senaste året kan aldrig igen få se likadant ut. Men OM de här 100 dagarna visar att jag får svårt att tillexempel inte falla 1 dag per vecka, varanna, tredje eller fjärde vecka, skulle det ändå indikera att jag gjort långt bättre ifrån än innan. Vill fortsätta dra lärdom och öva på hur jag kan göra bättre ifrån.
Systemet är till för att jag ska klara av att förlåta mig själv om det inte skulle gå så rakt jag vill. Att kunna se att vara glad över att ha gjort en stor förändring åt helt rätt håll.

Vi har ju ofta pratat om hur att förankra sig i beslut och jag kan säga att jag är tacksam så länge mindset och motivation bär. Men jag litar inte på att det ska bära hela vägen. Tryter det behöver jag istället fatta beslut byggt på rationalitet eftersom alternativet är för illa. Jag tänker
go with the flow
så länge det håller i. Om det av en eller annan anledning börjar tryta får jag gå in på ett mer aktiv strategistbete istället.

Ska göra en utvärdering när jag närmar mig 90 dagar och ta ett nytt beslut i hur jag ska tänka och vilka mål jag vill sätta därefter. Behöver få se hur de här 100 dagarna går innan jag kan tänka så långt som tiden efter det. Är säker på att mina egna tankar hinner både utvecklas och det ska bli spännande att se vilka nya klarheter som framkommer.

Men jag mår bra. Är glad att känna att A inte är en fråga idag heller. Fokuserar till heltvandra trevliga saker att ägna min tid till.

Hur upplevde ni att er helg kändes?
Kram

Profile picture for user Onkel F

@Natalia skrev: "Krigar-killen tycker att systemet rättfärdigar att få dricka" Lite varningsklocka för Dangerous aquaintances där. Lite synd att han inte är med dig och stöttar, om man har sug och kanske vacklar blir det inte lättare av att någon tycker att det är ok att dricka "bara lite". Men du har ju tänkt igenom det här och har en plan, det kommer att gå bra.
Kom ihåg titeln på din tråd!

Profile picture for user Natalia

Du har helt rätt @Onkel F.
Jag skulle verkligen behöva prata om det här men krigaren. Vet inte riktigt hur utan att det blir för privat. Samtidigt är ju det privata högst relevant.

Profile picture for user Sisyfos

Jag tror nog att du vet vad som passar dig bäst, men med det poängsystem du nu tänker så hade nog jag sett möjligheten att dricka 5 dagar och ändå få MVG. Sen skulle jag troligtvis råka dricka en gång till och såg 5 dagar till utan att sabba betyget VG osv. Men vi är alla olika härinne och jag har haft rätt lätt att förlåta ett snedsteg på vägen. Det var enstaka isolerade händelser. För mig var det av större betydelse att analysera varför jag trillade dit, så kan man istället arbeta förebyggande. Men vi funkar lite olika vi härinne så att hitta sin egen fungerande strategi är viktigt. Alla nyktra dagar räknas, jag vet att det finns personer på forumet som inte håller med om det, men det är klart att 9 nyktra dagar, eller kanske i slutet av månaden 29 av 30 nyktra dagar räknas, elller 99 av 100. Jag tänker att det viktiga är det du har ägnat dig åt - att se över varför du beställde med Krigarkillen. Med alkohol måste man både bekämpa vanor och beroende, och längtan efter avslappning tror jag.
Jag har haft en krokig väg till avhållsamhet. Dricker enstaka glas nu. Väldigt enstaka, eftersom det aldrig ska vara på känslor. Jag ska må bra, inte vara trött, Det ska aldrig vara risk för att det blir fler än 2 glas. Ja, om man tänker aktivt på om man vill ha eller inte väljer jag ofta bort. Jag vet nu att alkohol i mycket små mängder påverkar mig negativt. Alla härinne funkar olika, men jag skulle önska att man bara fortsätter rakt fram efter ett snedsteg. En liten analys om hur man går tillväga nästa gång för att undvika att köra i diket på samma sätt igen, Du är så bra på gång nu, så håll huvudet högt och blicken stadig.

Profile picture for user Allegra

Fint inlägg @Sisyfos !! Just att aldrig dricka på affekt👌 Och kör på @Natalia med ditt system om det funkar för dig✨ Jag har ett annat slags system, tror jag, bortom numerologi men hitom någon form av harmoni😅 Kram fr. Allegra

Profile picture for user Natalia

13 poäng

Jag fick minuspoäng igår. Säger fyfan idag. Viljan är intakt men bär inte helt. Jag antar att det var nån sorts sug som fick mig att vilja gå ut igårkväll. Alkohol blev både en fråga och ett svar och det var inte roligt att vakna imorse. Vet inte helt vad som fick mig att låta det bli så men vet att jag släppte inpå en sorts tankar igår som kändes lite jobbiga. Behöver inte gå in på dem för jag är inte redo att agera fullt ut på tankarna men ser att jag behöver göra en förändring i vardagen på det plan det berör.

Har skrivit om det förr men min återhämtning efter tablettavslutet pågår fortfarande. Med min psykiska bakgrund är jag medveten om att den återhämtningen kan ta långt över ett år. Nu då nära ett år passerat känner jag tydligt att det sker förändringar fortfarande. Ibland hänger jag inte med. Ena månaden kan jag uppleva att något kan upplevas svårt eller stört omöjligt. Att jag ännu inte mäktar med eller är redo. Det kan beröra känslor eller vardagliga saker som upplevs blockerade eller tröga. Månaden därpå har en spärr släppt och jag står plötsligt öppen och redo vad gäller olika saker eller situationer. Det sker så fort att jag inte själv hinner med och kan resultera i att jag upplever mig otillfreds eller att jag får väldigt många tankar att samla ihop.
Jag behöver liksom hela tiden göra förändringar i vardagen för varje spärr som öppnas och vara medveten om vad det är jag plötsligt behöver förändra eller göra för att känna mig mer tillfreds. Ibland kan jag plötsligt känna mig redo eller öppen för olika sorters förändringar på ett vis som verkligen kräver mycket eftertanke och ibland med mycket känslomässig förankring. Det kan rent av bli jobbigt ibland att se eller inse vad jag behöver förändra. Jag tror att ni som kommit långt i nykterheten kan känna igen sig. Det är sannerligen ett aktivt jobb att uppleva sin återhämtning.

Vad gäller A känner jag att jag bommat rätt tätt nu och jag litar inte fullt på mindset och klarhet. Det är tydligt att det sviktar och att det kan svikta fort. Är inte redo att acceptera Antabus. Det ligger fortfarande alldeles för långt bort och tror inte att någon kan övertyga mig just nu. Men tror att jag kan behöva nån sorts motiverande ord om att helt låta bli A och att det kommer att bli lättare.
Kommer inte dricka idag och vill heller inte.

Kram

Profile picture for user Onkel F

@Natalia skrev: "Kommer inte dricka idag och vill heller inte." Låter bra!

Du skall naturligtvis inte vända ut och in på ditt själsliv på ett forum, men för dig själv: Kan du identifiera känslan som får dig att ta återfall? Kan du analysera den och lära dig känna igen den när den börjar göra sig påmind så att du kan försöka parera den?
Och där slutar jag för jag insåg just vad jag håller på med. Jag, en alkis som behöver Antabus för att inte kröka, ger råd till en kvinna som är stark nog att avsluta ett tablettberoende.

@Natalia, du vet vad du behöver göra och du vet att du kan göra det om du ger dig fan på det. Du började j..ligt starkt, lägg det här bakom dig och gå vidare!

Profile picture for user Natalia

Idag börjar jag om på 1 poäng.
Vet inte om behöver poäng mer, det känns bra att kalla det Dag 1 och startade just om min tidräknare på telefonen.

Det flyger väldigt många tankar idag. All eloge till er som klarar det här bra! Verkligen ❤

Just nu har jag en mental inställning som säger att jag aldrig mer vill dricka. Det är förstås lätt att tänka så när man är bakis men faktum är att jag bör inte dricka igen alls och den tanken ger mig faktiskt mest ro och en känsla av frihet. I det här träsket känner jag mig bara låst och allt annat än fri. A måste helt bort. Jag gör slut med A.

Förknippat med att arbetsträning är på gång har jag tilldelats en psykolog att bolla med efter vägen om jag upplever svårigheter vad gäller tex utmattning. Har en första träff med henne imorgon och har bestämt att välja att centrera samtalen till problematiken kring A och alkoholrehabilitering. Ska be om samtalsstöd kring just det. Upplever att sköterskan på mottagningen inte riktigt hanterar motiverande samtalsstöd och det finns heller inga kunskaper inom KBT. Inget illa menat, tycker om min sköterska men jag behöver helt enkelt en annan typ av stöd.

Har rätt till 10 träffar med den här psykologen och ska be att få veckovisa träffar iaf första månaden. Psykologen är öppet flexibel med att mötena kan ske på såväl kontoret, utomhus, på ett fik, en promenad eller över telefon. Jag gillar det. Har själv brukat arbeta på det sättet. Hade ett introduktionsamtal med henne per telefon innan hon gick på semester och jag uppskattar henne redan. Hon är pratsam, lättsam och rak. Hon frågade om jag tyckte att det var ok om hon var rak och jag blev bara glad. I mitt balkanhem fanns inga luddiga, diffusa inlindade meningar. Där pratar man rakt fram på både ont och gott i både tid och otid. Har länge haft svårt att förstå inlindat ludd. Man ska givetvis inte vara otrevlig men brukar be folk att prata rakt fram med mig. Tycker inte om att prata på snedden.

Om det kom något positivt ur att jag föll igår är det nog att jag känner mig än mer bestämd dag. Jag omkullkastar mitt betygssystem och målet på 100 dagar. Det är dags att lägga mig helt platt. Jag är maktlös inför alkohol och har fattat ett rationellt beslut. Mindset i all ära men det här med känslor går inte att lita på. Är mentalt framme vid det många av er länge skrivit. Ni som kommit fram till att måttligt inte funkar, att det tar alldeles för mycket energi att förhandla och att det är lättare att helt avstå.

Har kommit till den här punkten många gånger i livet vad gäller destruktiva beteenden eller relationer. Det kan ha tagit tid att komma dit men alternativt är helt enkelt för skadligt.

Jag frigör mig.
Jag förtjänar bättre.

Profile picture for user Natalia

@Onkel F

Tack fina ❤

Vi skrev halvt samtidigt. Men jo, jag vet vad jag behöver göra på det här privata planet och det känns sjukt jobbigt faktiskt. Usch. Vet att jag kan skriva lite väl privat men fan, många delar i det privata kan ju skapa förändringar i måendet och stabiliteten och således påverka motivationen eller göra mig mer sårbar. Kan verkligen ha behov att få ösa ur mig och har svårt att inte vara privat även när jag försöker låta bli 😄

Hur mår du idag?
Läste att du kännt dig lite ilsken 👹
Är det i samband med abstinens/sug?
Jag som oftast väljer acceptans, glädje och och tacksamhet kände verkligen att humöret svajade första veckan utan A. Grannen fick en rejäl känga på fult språk en dag, en annan dag stog jag i en kassakö på Willys och muttrade högt för att nån jävel där framme stoppade upp kön genom att stå och argumentera om nåt pris. När jag väl fått betala och var på väg ut kom jag på att jag glömt det jag var där för att köpa - kartmat! Då svor jag rakt ut.
-Alltså fyfan! Nu glömde jag kartmat! Ska jag verkligen behöva springa in och stå i en till sån där jävla kö?!? VAFAAN!
När jag väl var klar och hoppade in i bilen blev till och med krigaren tyst. Jag bara satt och svor ilsket och lackade ut på en annan bilist när jag skulle köra ut från parkeringen. Så jag körde upp precis i baken på idioten och började köra efter 😅
Både minne och humör fakkade ur första veckan. Men jag kom iallafall ihåg att ta på byxorna✌️

Profile picture for user Onkel F

@Natalia skrev: "Hur mår du idag?" Helt OK, faktiskt. Jag får något slags olust / oroskänsla i kroppen ibland, har väl med omställningen att göra tror jag. När det känns så kan jag bli tvärförbannad för ingenting, men det brukar gå över lika snabbt som det kommer. I det här fallet var det en stand-in för min sköterska som triggade. Vi var inte riktigt på samma väglängd, så att säga.

@Natalia skrev: "Men jag kom iallafall ihåg att ta på byxorna" Ja, det kan ju vara ett plus!🤣🤣

Profile picture for user Natalia

Ja, den här dagen är bortkastad i bakfylla och ångest. Har inte orkat göra något alls. Bara gått mellan tv-soffan och balkongen och gosat med kissarna. Har mått illa. Brukar aldrig dricka spritdrycker, håller mig alltid till vin men gårkvällen slutade med shottar. Minns inte hur kvällen slutade och inte hur jag kom hem. Vaknade iaf ensam med alla kläder på. Vad som hände därinnan har jag ingen aning om. Minns mycket men senaste timmarna av kvällen är blankt.

Jag älskar mina kissar och dom gör mig lycklig. A gör mig definitivt inte lycklig. A förstör mitt liv. Just nu vill jag bara att den här dagen ska passera och vakna till en ny dag. En pigg dag.

Profile picture for user BEATNGU

@Natalia Drick vätskeersättning om du har. annars tar du lite vanligt salt i ett glas vatten och rör om.
Ha alltid vätskeersättning, b vitaminer och multivitaminer för den goda sakens skull hemma. Det är inte till att planera för att kunna dricka, men bättre att ha och inte behöva än att behöva ha och inte vilja ta sig till affären. ;-)

Profile picture for user BEATNGU

Trodde jag köpte magnesium som jag ville ha hemma men köpte en till vätskeersättning istället. Fick bli påfyllnad idag istället. köpte en jätteburk med omega 3 kapslar när jag blev nycker, och tänkte att nu ska jag vara hälsosam. Äter för lite fisk tycker jag så det ska tas flera om dagen. Har nog inte ens tagit 10 sen jag köpte den för längesen. :-P Tur att man har koll!

Profile picture for user BEATNGU

Nu ligger info och namn uppe på senaste kommentarer till Alkoholberoende. Testade lite här igår om man kunde skriva om droger eller göra reklam för sidan lite diskret. Men den försvann illa kvickt. Eller tog du bort den?

Profile picture for user BEATNGU

På denna sidan gjorde jag det menar jag. där mitt förra inlägg ligger nu istället. Vill du gå med i guppen eller kika hur den ser ut? Inte många medlemmar än så vi får väl se under dagen när folk kommer hem från jobb och sånt om det trillar in nån.

Profile picture for user Varafrisk

@Natalia Hur mår du idag? Har inte hört talas om berocca, kan inte du berätta vad det är för något? Du är så ärlig i det du berättar...förskönar inget. Vill att du ska lyckas givetvis! Samtidigt visar du på att det är med nykterhet är inte så jäkla enkelt! Önskar dig en toppenfin dag! Kram:)

Profile picture for user Natalia

Goddag 2

Idag är klart en bättre dag än igår. Ingen bakfylla.

Känner mig på det klara med att lämna A bakom och har en mental inställning som säger Aldrig mer. Vill dock vara försiktig med sådana löften så de inte leder till att löftet i sig börjar trigga mig framöver men tanken känns positiv och ger en känsla av frihet. Det känns rimligt att ägna ett år fram till rehabilitering. Igen! Det får bli den sista rehabiliteringsperioden i mitt liv.
Mer orkar jag inte. Vill bara ha ro.

Ett år känns som en rimlig tidsram för att komma förbi abstinensfaserna, återhämtningen och att hinna landa lite i ett helt nyktert liv. Kommande år fram kommer jag även hinna ännu längre i återhämtning av tabletter. Mitt liv är en process på många plan just nu med återgång i arbete och upprättandet av en trivsam vardag. Efter lång sorg, utmattning, depression och återhämtning av tablettmissbruk handlar det inte om att återgå till livet. Det är till att skapa livet på nytt. Men det känns hoppfull och positivt. Spännande.

Att jag står på fötterna igen och kan glädjas åt dagen känns som en pånyttfödelse 😇
Och jag är tacksam.

Ser fram emot dagarna igen och känner mig väldigt stabil. Det är inte mycket som kan få mig att vackla. Småsaker bekommer mig inte och stora saker får ta sin tid. Jag tillskriver inte omständigheter förutsättningen för utgången av min dag. Jag avgör utgången av min dag utifrån hur jag förhåller mig. Det är mitt skepp och jag är kapten. Vet vad jag behöver för att må bra och många glädjeämnen är säkert outforskade och sådant som kärlek är jag direkt rädd för! Det känna främmande och overkligt. Vi får se hur den mentala utveckling kommer att gå. Om någon visar mig ett genuint och seriöst intresse springer jag rakt åt andra hållet. Jättefort! Det är en process jag förmodligen inte kommit så långt i. Men ändå så pass långt att jag tänker på det även om jag känner ett motstånd och tanken upplevs abstrakt. Vi får se hur den utvecklingen kommer att arta sig.

Är fullt tillfreds med att bara kunna se fram emot dagarna igen 🥰

Efter förgående veckors fall med A kommer jag göra annorlunda när jag tar nya tag idag. Förgående veckor vilade jag mycket och surfade på sug och abstinenssymtom hemmavid. Det kändes ok men det det är klokare att jag redan från idag stimulerar mig mer med åtaganden och aktiviteter för att undkomma att ren tristess eller rastlöshet framträder några dagar fram. Det får bli mer av att följa en strukturerad dagsplanering och rena strategier. Schemalägga aktiviteter och nya vanor på daglig bas. Att det fortfarande är sommar är tacksamt då jag älskar naturen. Det krävs inte mycket för att få stimulans och ro 🙂

Ser fram emot att träffa den här psykologen idag. Ska ta upp det här med beroenderehabilitering som främsta punkt och att jag kan behöva täta motivationshöjande samtal och bollande kring det första månaden.
Att få bukt på beroendeproblematiken är det viktigaste av allt. Att återgå i arbete är lika viktigt men först av allt att komma över de här första pucklarna så jag kan lägga mitt fokus på just återgången i arbete utan att trassla med första tidens abstinenssymtom samtidigt och det kommer sannerligen inte fungera om dagarna präglas av bakfylla. Har redan halkat efter lite i processen med återgång i arbete under den här sommaren pga just alkoholbesvär. Vi får se vad jag och psykologen kan koka ihop.

Hoppas ni får en skön dag ❤

Profile picture for user Natalia

@Varafrisk

Berocca är bara en brustablett från vanlig butik som innehåller många B-vitaminer, magnesium och zink. Finns några olika varianter av Berocca och tror nån av dem även innehåller lite koffein. Många tar dem när de känner sig lite trötta. Jag tänker väl mest att det inte skadar med en boost av B-vitamin efter all alkohol och vad det nu kan ha skapat i kroppens upptag av näringsämnen. Och kanske även för trötthet som kan komma just i samband med alkoholavslut när man har lite abstinenssymtom som tar mycket energi från kroppen. Ser att det ofta kan rekommenderas just B-vitamin och magnesium när man återhämtar sig från alkohol. I övrigt brukar jag inte känna ett behov av Berocca, är pigg nog ändå.

Stor kram och önskar dig också en skön dag. Ta väl hand om dig 🥰

Profile picture for user Natalia

@BEATNGU

Förlåt mig!
Har läst lite i din tråd och ser att jag rört till det lite i huvudet och blandade ihop dig med en annan medlem. Men väldigt bra att du försöker dig på måttligt 🙂
Det hade varit den bästa av världar att kunna ta några glas vid speciella tillfällen utan att det blev för ofta eller går över styr. Det är ju det här oönskade och problematiska drickandet man inte vill ha.

Profile picture for user BEATNGU

@Natalia Nej jag dricker inget alls. Har inte gjort det på snart 2 år. Däremot har postat om min Facebook grupp på lite alla möjliga ställen här så du har säkert sett mitt namn i nån sån tråd. Men här dricks det inte nåt iaf. :-)

Profile picture for user Allegra

Hej vännen, @Natalia ✨ missade din bakisdag, skönt att den är över! Nu tar vi nya tag.

Själv mår jag kass efter bråk med sambon. Det enda som hindrar mig från att gå ut på krogen och bli full är ett jäkla magknip. Tack och lov för det, men blir såklart nojig att jag druckit mig till ngn slags magåkomma…

Inser, när denna ledsamhetskänsla rusar runt i kroppen, att min hjärna är programmerad att dricka på alla affekter: ilska, glädje, frustration, lust.. *suck*

Nåväl, kampen går vidare! Kram✨

Profile picture for user Natalia

Har precis träffat min psykolog och satt in henne i besväret. Hon verkar kanon och hon bollar på precis det sätt jag behöver. Klol, kvicktänkt, erfaren och rak. Det är ni på forumet också ❤
Skillnaden blir ett bollande i realtid och där det är mer ok att kunna vara lite mer privat. Har ju lite besvär med att inte vara lite för öppen. Hon blir ett bra stöd i både rehabiliteringsarbetet och återgång i arbete.

Har varit hemmavarande en så pass lång tid nu och med alla typer av långrandiga rehabiliteringsarbeten har jag tappat självbilden lite. De här hemmavarande åren har fått mig att fokusera på nästan endast mina problem. Det är förvisso positivt att jag fått tid att fokusera på tillfrisknande och mig själv. Att verkligen möta mig själv på ett ärligt och uppriktigt sätt. Att ha låtit mig få vara nere i sorg, depression och utmattning och sedan jobbat framåt på ett sant och ärligt sätt i min egen takt. Men då fokus nu i flera år legat i att rehabilitering på olika plan, såväl psykisk återhämtning och beroendeproblematik har det nästan blivit att jag ser mig själv som ett enda stort rehabiliteringsprojekt. Det har blivit så stort fokus på problemområden och personlig utveckling av sk. Svagheter att jag nästan glömt bort mina styrkor. Nästan så att jag känt att; hej, jag heter Natalia, jag är depressiv, utmattad och jag är fallen i sorg. Mina personliga egenskaper är att rehabilitera mina problem och alternativt andras problem. Min proffession är problemlösning och rehabiliteringsarbeten såväl privat som professionellt. Nä. Det har inte bra för självbilden och jag tänkte att psykologen ska få hjälpa mig lite med det med.

Hur som ligger A bakom mig nu. Det är dags att vässa klorna ordentligt igen och ta mig igenom. Undertiden uppskattar jag dagen, vädret och väljer glädje. Men jag ler lite när jag skriver det för jag hör grannen brevid och känner att jag faktiskt blir lite lätt provocerad idag av hans typ av snuskigt beteende och snack. Tar ett djupt andetag och väljer accepterats.
Det är tur att jag är stängd för A idag för därifrån försöker de locka över mig på A. Vet inte hur många ggr jag ska behöva tala om för grannen att inte fråga mig mer. Och han vet varför. Ska jag verkligen behöva bita ifrån så hela grannskapet hör för att det ska gå in. Vill gärna flytta men det snabbaste jag kan göra är nog att ställa upp en skärmvägg 🙃

Profile picture for user Allegra

Tack bästa @Natalia och varma gratulationer till ett bra psykologbesök! Förstår, som du beskriver det, att du och ditt liv varit ett ”projekt” men du är såå på väg någon annanstans✨✨✨ Det är härligt att följa!

Har bytt fokus nu till att försöka para ihop strumpor, sitter här med ett trettiotal ensamma dito som letar efter sin partner. Blir man inte galen på det ena så blir man galen på det andra😅

Stor kram, Allegra

Profile picture for user Natalia

Känner mig lite trög i huvudet och har den här känslan av att ha bihåleinflammation i ansiktet och huvudet igen. Märklig abstinenssymtom men försöker att inte bli oroad över det.
Är lustlös och det känns som jag fungerar i slowmotion idag men det är ok. Inte fullt fokus. Har iaf hållt en mer aktiv dagsplanering att beta av och ska fortsätta så. Hade tänkt bege mig till nån skogsdunge eller vattnet ikväll och äta min laxsallad men det blev picknick på balkongen istället. Tog just min Propavan för kvällen. Den brukar hjälpa till att dämpa de här fysiska konstigheterna lite. Resten av kvällen innan sömn får ägnas mellan balkongen och tv-soffan.
This to shall pass.

Kram

Profile picture for user Natalia

Nu börjar jag smått nojja och får lite ångest över den här diffusa känslan i huvudet och ansiktet. Som en lätt svullnad eller hur jag ska beskriva. Ingen huvudvärk dock.

Snälla tala om för mig att det bara är min egen oro som skapar den här rädslan.

Profile picture for user Onkel F

@Natalia Det är ingen känsla jag känner igen i s m att sluta dricka. Dessutom har du hyfsat många nyktra dagar, så det borde inte vara abstinens-relaterat. Kan det vara så att du behöver någon dag extra att återhämta dig? Det blev ju "lite mycket" sist. Hur känns resten av kroppen? Om allt är ok i övrigt tror jag inte du behöver oroa dig. Kanske är läge att kolla upp ditt blodtryck om du inte har gjort det.

Skönt att det verkar fungera med din psykolog. Även om man får bra stöd här är det något helt annat med ett proffs som man möter IRL.

Hitta något lagom uselt på tv som kan skingra dina tankar, låt din Propavan göra sitt jobb och försök få en god natts sömn.
Hoppas det känns bättre imorgon.

Profile picture for user Natalia

@Onkel F

Tack för att du skrev. Får mig att känna mig mindre ensam 🙏

Du har rätt. Drack mer än vanligt i förrgår och även shottar. Mår väl rätt bra i övrigt. Mest lite trög i huvudet och ångest nudå. Gillar inte att få ångest och känna rädsla för det jag känner. Försöker ångesthantera och fokusera på tvn och ordspel men känner mig lite ofokuserad. Det går lite trögt med ångesthanteringen ikväll. Skulle kännas bättre om jag inte var ensam men nu är det så. Tog nyligen en halv propavan till, vi får se om jag kommer ner i ro mer efter det. Annars tar jag dubbel dos ikväll. Hade egentligen tänkt lugna mig med att kolla blodtrycket till besöket den 23.
Avvaktar och ser hur jag känner följande två dagar.

En röststyrd meditation skulle kunna stödja nu faktiskt.

Kram

Har inte kollat blodtrycket.

Profile picture for user Natalia

3

Känns som veckans två fall och särskilt det senare fallet tog mig tillbaka till varken mer eller mindre just dag 3 i utsättning men mår rätt bra ändå.

Idag tryter humöret lite. Inte helt obefogat men känner att jag lätt valde ilska idag istället för acceptans och förståelse. Ingen har dock åkt på nån känga. Står däremot tydligt hur jag inte vill ha det. Ibland finns gränser för hur man beter sig mot mig och det är inte mer än sunt att jag reagerar mot en relation som är skev eller som jag ofta är direkt otillfreds med. Är däremot inte redo att besluta hur jag bäst bör agera på det. Känns dock skönt att he ur mig lite här just nu, för resterande del av dagen vill jag återgå till något mer positiva tankar.

Har ösregnat flera timmar. Hade gärna velat ta en promenad och ägnat fredagskvällen i ro vid vattnet och fint väder men det är för blött. Blir nog en promenad senare om regnet håller sig lite lugnare. Ska ta en sväng med bilen istället och köpa nåt trevligt att äta.

Önskar en skön fredag 💕

Profile picture for user Natalia

Är en skön fredagskväll faktiskt. Det ligger ändå inte så långt bak i tid då jag inte drack A alls. Och även om jag använde tabletter den perioden var jag ju fungerade och aktiv. Fungerade och aktiv är jag helt klart inte med A. Känns ganska lätt att ta vid vanan att göra andra saker en fredagskväll. Den här gången utan tabletter och med en äkta sorts sinnesnärvaro ❤
Kollar film och har bunkrat upp med chokladglass fredag till ära.

Profile picture for user BEATNGU

"Natalia" var du intresserad av en ny grupp på Facebook som jag skrev om? Kom inte ihåg om du gått med eller svarade på det.
Den är privat och bara medlemmarna i gruppen kan se varandras profiler. Ingen utanför gruppen vet att du är med där eller kan se vad du skriver. Några från detta forumet har gått med. Bara 8 medlemmar än men, har precis börjat bjuda in folk på andra sätt än här, så jag bad admin ta bort allt jag postade om den här. Helt frivilligt och jag som driver den har inte ens koll på om dom är härifrån om dom inte säger det själva. Bara att söka på Fb på grupper Alkoholberoende så hittar du den. Finns lite mer utbud där när det gäller att dela tips till poddar och media och chatta privat mm. Har även en grupp expert som kan allt om tabletter och andra preparat och alkohol. Han har både studerat det i vården samt att han fastnade i blandmissbruk. mvh B

Profile picture for user Natalia

Hej @BEATNGU

Blandmissbruk har varit lite av ett mellannamn för mig men tycker mig ha det stöd jag behöver just nu 🙂
Vill ogärna medverka med en offentlig profil.

Stort lycka till mer gruppen!

Profile picture for user Natalia

Dag 4

En solig dag med lite friskare luft och lätt vind. En perfekt dag för att bara avnjuta i vädret ☀️
Hade en utflyktsplan med kusinen men som fick förhinder. Det var synd. Gillar att strosa runt i otvuget häng med sällskap där man bara kan vara. Prata om man vill, vara tyst om man vill. Har många sådana behagliga sällskap men det kan vara svårt att få till precis när jag själv vill. Folk har sitt och det lämnar inte alltid rum åt spontana träffar som i nu och idag. Just nu sitter jag på balkongen i solen med kissarna och dricker nykokt citrondricka med isbitar. Är fullt tillfreds med att ägna några timmar här i solen och känner ingen press över hur jag ska tillägna resten av dagen. Är bara glad över att vara pigg och att inte den fina lördagen är förstörd i bakfylla. Det är meditativ att bara sitta här. Passar på att få lite till färg.

Önskar en skön lördag 🥰

Profile picture for user Natalia

Måste medge att jag ogillar eftermiddagar. Har alltid ogillat dem. Alltid känt mig otillfreds kring den här tiden mitt på dagen. Vet inte varför. Gillar morgonstund och förmiddag, gillar kvällstid, men den här tiden mittemellan har jag svårt för. Nu då jag är i nån sorts utsättning eller vad det nu är, eller om det kan vara nån sorts diffust sug som slår, sker det som starkast de här timmarna på dagen mellan ca 14 och säg 18. De här timmarna är inte heller särskilt förknippade med alkohol för mig. Har bara svårt för mittemellan-tiden generellt. Valde just att äta upp chokladglassen för att göra känslan lite trevligare. Ska passa på att slå ihjäl tid med att åka och handla och mot kvällen ska jag bege mig på promenad och kanske äta middag nånstans i naturen vid nåt vatten.

Hoppas ni mår ok
Kram ❤

Profile picture for user Natalia

Det känns himla bra att börja avrunda dag 4. Har varit och handlat och åt middag i naturen. Mår bra men känner mig trög i huvudet. Luddig i huvudet likt när man är förkyld och småfebrig. Men utan att jag är sjuk då. Lite mer spänd fysiskt än vanligt men ändå tröttare. Så yttrar sig mina symtom. Kan inte klaga på det jag känner. Symtomen är lindriga och kommer att passera. Jag lider inte.

Resten av kvällen fortsätter på balkongen i friska luften och sen framför nån film. Ska ta min sovmedicin nu och ta det lugnt.

Önskar er sömn 💕

Profile picture for user Natalia

Kom just ihåg att tugga sönder propavanen för att se om det blir skillnad i myrkrypningarna som en del säger. Är trots allt van att bokstavligt knapra tabletter så smaken är jag immun mot 😉

Men jag måste fråga!
Ni som använder melatonin och kan jämföra effekten med propavan. Tycker ni att melatonin hjälper er? Jag har svåra insomningsbesvär och inga meditationer eller vanliga sömnråd eller stadiga rutiner hjälper dessvärre. Är i behov av medicin för att helt enkelt få mer än två timmars sömn. Imovane kan jag ju inte ta längre iom tablettmissbruk. Det är annars vad som hjälper mig bäst. Hur upplever ni andra med svåra insomningsbesvär melatonin?

Använde det för längesen men just då hjälpte det mig inte alls. Kan kanske vara värt att prova igen?

Profile picture for user BEATNGU

@Natalia Fick propavan utskrivet en gång. Värsta natten jag varit med om. Fy fan. Det brände och sved och myror i hela kroppen. Den åkte i soporna. Men jag fick höra samma sak sen att du ska tugga den innan så slipper du o behaget.
Det jag har haft i några år vid behov när jag inte kunde sova är Mirtazapin. Nu har jag 15 mg. Men dom är ju ångestmedicin egentligen. Men funkar om man tar en och inte flera, minst en timme innan man ska sova. Inte alltid att dom funkar. Den tråkiga biverkningen av den är att den drar igång aptiten som fan. Kan nyss ha ätit men efter en sån så måste man ha nåt igen snart. Så behöver du gå upp i vikt och sova bättre, så är den bra. Använder den inte längre. Nu är jag uppe av andra anledningar. Men när jag jobbat så brukar jag gå och lägga mig vid 20 på kvällen. Då är jag slut. Men pigg vid 5 när klockan ringer.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Natalia Jag tar nu 1/2 propovan och 15 mg mirzatapin kl 22.30. Jag tog tidigare 1 hel propovan. Jag har också hört att man ska tugga på propovan, men den smakar apa. Kl 23.30 tar jag även en zopiklon, och sen somnar jag inom 30 min och sover till kl 06.

På fredag ska jag diskutera med min läkare hur jag ska göra framöver. Just nu vågar jag inte ta bort någonting, det är så viktigt att få sova. På sikt funkar det ju dock inte. Jag funderar på att testa melatonin, en del är ju väldigt hjälpta av det.

Att alltid lägga sig och gå upp samma tider är viktigt. Jag går upp kl 06 varje morgon, trots att jag är sjukskriven, för då tar jag min morgon-antidepp-medicin (37,5 mg venlafaxin + 60 mg Duloxetine).

Ibland försöker jag ta en höneblund vid tolvtiden på dagen. En höneblund på max 30 min påverkar inte nattsömnen negativt, men den gör underverk för min pigghet.Jag är sjukskriven på heltid hela augusti och ska börja jobba 25 procent från september. Jag ska börja jobba kl 13-15 mån-fre.

Kram 🐘

Profile picture for user Onkel F

@Natalia Bra att du är tillbaka på rätt spår igen. Återfall som kommer med korta mellanrum ser ju bara till att man mår maximalt dåligt hela tiden.
Melatonin är väl något slags kroppseget hormon? Om det fungerar borde det inte ge några allvarligare biverkningar tänker jag. Har ingen erfarenhet, men om det kan vara ett alternativ till Propavan är det intressant.

Ha en skön söndag, även om vädret är lite smådassigt (hos mig åtminstone).

Profile picture for user Natalia

Dag 5 🙂

Känner mig glad för att det känns som jag är på väg på riktigt. Som att färden faktiskt burit iväg. Känner mig fortsatt luddig och lite trög i huvudet, har inte full energi men det är helt ok och inget att klaga över. Förstår att kroppen har lite att jobba på och det får ta sin tid. Ännu inget jag inte kan hantera.

Humöret har svajat lite men jag har mina skäl och det är bara sunt att jag reagerar. Sunt för min egen skull att dra en tydligare gräns för hur jag inte vill ha det. Jag behöver respektera mig själv. Situationen gör mig fundersam och lite nedstämd men det är ok. Det sätter mig så här långt inte ur balans. Däremot behöver jag fundera över mina nästa steg med Krigaren väldigt noga. Vi har en diffus typ av relation.

Har varit ute och promenerat med en fin gammal vän som nyligt flyttat in i mitt grannskap. Det känns bra och kanske är det så att jag fått det där mer lättillgängliga och behagliga sällskapet som jag saknar i vardagen på väldigt nära håll.

Kommande vecka och period kommer jag lägga mitt fokus på stegen mot arbetsträning som helt halkat efter under sommaren pga för mycket alkohol och bakfylla. Fokus på rogivande promenader och träning och på trevligt socialt umgänge med vänner. Är redo för ett nytt rehabiliterings år. Redo för en ny dag.

🦋

Profile picture for user Allegra

@Natalia Vad fint det låter, med vännen som flyttat in. (Det var längesen jag hade mina vänner i närheten av där jag bor.)

Det hörs tydligt att du är på väg, på
god väg☀️