Drömmar & utveckling

Profile picture for user Tofu på besök

@vår2022 Vad glad jag blir att du känner så 🤗. Alltså de där ordet frihet blir en ledstjärna. Jag hoppas hämta min projektor idag. Sedan ska den hjälpa mig hitta frihet. Tänk så underbart som idag. Börjar dagen med att baka bröd. Sedan ut och Yoga eller dansa med någon via YouTube. Hoppa i poolen, grilla sedan biokväll ute. Är inte det frihet?

Jag tror du gör rätt. Får du till den känslan så tror jag även den smittar av sig till sonen. Det blir wn win🙏

Profile picture for user vår2022

@Tofu på besök Låter underbart, coolt och att bygga ihop ute med inne. Håller med dig om att stillheten bäst hittas i naturen. Jag har ett stort trädäck och ett uterum bredvid gjort av gamla rustika glasdörrar som kommer från ett nedlagt företag. Det vätter ut mot skogen. Det är mina oaser. Jag är på utedäcket så länge det inte regnar eller är iskallt, i en skön fåtölj med fotpall. Jag kan även se min köksträdgård och andra land. Vi har pratat om att bygga en vedeldad bastu som sitter ihop med trädäcket. När det är för kallt att vara ute så sitter jag i det inglasade uterummet i en fåtölj, jag ser skogen och mina land även därifrån. Brukar även sitta där när jag jobbar hemifrån. Det känns som jag är ute, fast inne. Vintertid är det för kallt där. Sovrumsfönster och andra rums fönster vätter också ut mot skogen och jag kan se årets skiftningar i träden.

Idag tänkte jag på frihet och stillhet innan jag/vi gjorde ett träningspass. Efter passet tog vi bilen till en sjö i närheten och tog en simtur, hunden var med såklart och simmade han med😁. Det var så stilla, det är inget folk där och det blåste så svalt och skönt. Det var verkligen uppfriskande att bada av sig svetten och ligga på rygg och vila den nyss ansträngda kroppen. Då kände jag frihet. Det var bara vi, just där och då i stunden. Vi pratade inte, bara njöt av stillheten. Jag var fullkomligt avslappnad och tänkte på ingenting. Frihet.☀️💦

Tror du kommer att få en härlig dag dansa, hoppa i poolen, grilla och sedan biokväll ute, kan inte bli bättre! Frihet💕

Profile picture for user Se klart

Jag tycker det är spännande att läsa era tankar om frihet. Har aldrig varit ett ord ”för mig” ofta tajt uppbunden av vardag och mycket krav. Jag har heller aldrig känt mig ofri. Har heller inte känt mig just fri- i det nya livet utan barnen.
Men just på senare tid har ordet liksom pockat på. Kanske pga semester- då friheten är mer påtaglig. Men det känns som det är något annat, som händer inombords.
Spännande är det, och intressant att vi är fler som tänker i dessa banor.
@vår och @tofu- det ni beskriver om era dagar och rum är ju själva sinnebilden av frihet. Kram 🥰

Profile picture for user vår2022

@Se klart Känner igen mig, har också hela tiden varit tajt uppbunden av vardag och mycket krav. Så pass att man glömmer bort sig själv och sina behov. Tänker också att frihet för mig är något som händer inombords. Vissa situationer som beskrivits kan framkalla den känslan. Jag har ofta tänkt att man mår som det barn man har som mår sämst, men tycker inte riktigt att man ska göra det längre. Inte önskar barnet att man ska göra det, inte önskar jag att min mamma ska må dåligt om jag gör det. Dessa band är förstås något extraordinärt, man är liksom en del av varandra, men man ska kunna må bra och känna frihet samtidigt som man är deltagande och tillgänglig. Något hos mig pockar också på och jag känner att jag är på väg någonstans, eller på väg att upptäcka eller införliva något. Det är intressant och spännande! Kram🥰

Profile picture for user Tofu på besök

@Se klart @vår2022 Ja, det jag tänker är en känsla inombords. I den skaver inga saker och man är i fullkomlig harmoni. När den sker minns man det. För mig är nog sitta ute en vacker natt en sådan. De där härliga kvällarna som idag.

Nu har jag sett TopGun ute. Vilken grej. Satte upp ett lakan och sedan på med projektorn. Blev riktigt bra! Emellanåt blåste det något så ena sidan av lakanet fladdrade lite. Så otroligt charmigt. Önskar jag kunde dra iväg en bild. Det får bli fler feelgoodfilmer helt klart. Sovsäck vore det ultimata för då behöver man inte bry sig om myggor. Nu har jag laddat ner en rad olika träningspass så imorgon blir det dans 🥳.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Tofu på besök Tittar in och säger hej! Hos dig är det fullt ös, precis som vanligt. Din energi består, men du lägger den på ”bra” saker som ger din själ njutning ❤️ Keep up the good work!

Kram 🐘

Profile picture for user Tofu på besök

@Andrahalvlek Härligt att ha dig tillbaka. Säger detsamma till dig. Det är drag i dig ❤👌

En sak har slagit mig på sistone. Om vi delar upp vår egen person i två delar. Vi gör en film som visar hur livet sett ut de senaste 20 åren för båda.

- Ena personen låter sin rädsla styra och tar det säkra före det osäkra. Harvar på.
- Den andra trycker istället på knappen va tusan nu kör vi. Låter inga rädslor definiera vägar utan utmanar oss själva konstant. Sedan tittar vi på hur livet blev. Vilken film skulle ni titta på först 20 år senare?

Det jag kallar "7 sinnet" för de som tagit sig ur missbruk tror jag är ungefär samma gåva som multimilionärer besitter. De har fått lösa otaliga problem under sin livstid. De vägrar fastna utan tar sig framåt. De vill utvecklas och håller i sin egen taktpinne. Byter taktik om så krävs. De är kort och gott modiga. De vågar titta sig i spegeln. De måste det för att ta sig fram och lösa problem. Annars fastnar de med risk att förlora allt. Sedan landar de i sig själva efter en hel del träning och får en inre magkänsla som de vågar köra på. De är trygga i sig själva och utmanar sig konstant.

Finns en serie "Undercover Billionaire". Gillar verkligen den. Visar hur tufft det är att nå framgång. Hur jobbigt det är att nå den där inre balansen som skapar frihet. Det 7:e sinnet.

Andra typen då. Den som låter rädslor styra och stillar sig. Den delen av en själv som värmer sig med offerkofta. Den är många gånger ohotad i vårt samhälle. Ingen ger sig på dem. De har det ju så tufft... De får sitta kvar med koftan på. Man brukar ju säga att man måste själv vilja förändras, vända spegeln. Man kan inte tvinga någon till det.

Den kommentaren kryper i mig. Skinnet krullar sig. Jag tycker det är den största lögnen och helt säkert en stor anledning till att så mycket droger flödar. Att vi även skammar den delen av oss. Lägger locket på istället för att utmana skiten. Med det kommer säkert även dödsskjutningar och krig. Säkert massa i världen pga dessa sjuka droger som förvrider folk.

Tänk om vi skulle ta den inställningen på allvar i samhället istället. Från tidig ålder lär vi folk att möta sina rädslor. Inte acceptera offerkoftor. Inte acceptera flykt. Istället trycka på och hjälpa folk vända spegeln. Hur skulle samhället och människors lycka se ut då?

Vi människor drar runt på massor av knäppa försvarsmekanismer som gör att de som vänder spegeln bort från sig själva kan fortsätta med det. Om denna inställning skulle utmanas i hela samhället & världen tror jag att mycket skulle se väldigt annorlunda ut.

Att dra runt på försvarsmekanismer och inte våga vända spegeln borde utmanas mycket mer. Det är inte ok i min bok att gömma sig bakom den. Vår inställning kring låt dem vara har gått för långt. Det är ett samhällsproblem.

Profile picture for user Sisyfos

@Tofu på besök som vanligt håller jag med dig i mycket. Vi kan inte låta rädslor styra. Men jag tror det finns de som trivs med rutiner. De som har skapat sig en till synes ganska grå vardag men som har hittat utmaningarna i den. Tror det här med att inte våga sticka ut var ett större problem tidigare, kanske större problem i andra kulturer fortfarande där den sociala kontrollen är stor. Och det finns väl fortfarande massor av osynliga normer. Men jag tror också att vi behöver bli mindre självcentrerade. För att ha ett gott samhälle måste vi hjälpas åt. ”Alla tänker bara på sig, det är bara jag som tänker på mig”. Vi är skapta som sociala varelser och en sak som ger oss naturliga kickar är att göra goda saker för andra. En del i ”att göra lika” har att göra med att få flocken att samarbeta, så jag tänker att det finns många dimensioner i det. Men såklart är det viktigt att våga vara sann mot sig själv och acceptera olikheter. Och pröva nytt. Vi behöver utmaningar.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Tofu på besök Mycket klokt inlägg. Och tankeväckande. Jag är en doer. När jag mår bra vill säga. Kastar mig in i allt, helt utan betänkligheter. Precis som Pippi: ”Det där har jag aldrig gjort, så det klarar jag säkert alldeles utmärkt.” Och 99 av 100 gg går det svinbra. Ofta får jag beröm av kollegor, och det värmer lika gott varje gång 🥰

Men då och då kraschar jag. Nu har jag varit sjukskriven för utmattningsdepression tre gånger: 2007, 2018 och 2022. Många fler gånger än så har jag varit deprimerad under årens lopp, men jag har då ändå lyckats fungera på jobbet hjälpligt så jag har sluppit att sjukskriva mig. Släpat fötterna efter mig på vägen dit, levererat ytterst blygsamt. Otaliga lediga jular och sommarveckor har min blick grumsats av ett svart filter. Ingenting är roligt.

Tråkigt, jobbigt, vill inte, orkar inte, livet är helt meningslöst. Svart, svart, svart. Mitt goda och spralliga humör kan vända till det totalt motsatta, helt plötsligt. Helt plötsligt är det dock inte, i efterhand kan jag tänka tillbaka och se mönster och symtom under flera månaders tid, men just då i stunden då switchen sker så kommer det nästan chockerande snabbt, som ett ösregn från himlen.

Den här gången, nu när medicinen har hjälp mig att må lite bättre, tänker jag faktiskt: ”Hmm, kan jag vara bipolär?” Jag har tagit upp frågan med min läkare, och den diskussionen lär fortsätta. Behöver jag litium, som är den medicin som bipolära får, så vill jag ha det. Än så länge har läkare sagt att jag sannolikt har dystymi i grunden (kronisk depression) med inslag av cyklotymi (typ lindrigt bipolär).

Oavsett så vill jag inte bli av med mitt inre driv. Det gör livet värt att leva. Jag kan inte, och vill inte, göra saker halvdant. Jag vill gå all-in. Men jag vill samtidigt leva hållbart, och inte springa på alla bollar. Jag försöker begränsa mig, men när saker känns genuint roliga så är det svårt att låta bli att engagera mig.

Tack för att du väckte frågan! Jag uppskattar verkligen den här typen av diskussioner på forumet.

Kram 🐘

Profile picture for user Tofu på besök

Tack för fina och intressanta svar ❤.

@Andrahalvlek Jag såg en intressant dokumentär för ett tag sedan. Det var en person som inte klarade ta sig ut alls. Var livrädd för allt. Tillslut hittade han hjälp efter att letat länge. De opererade in elektroder i hjärnan så de kunde styra de elektriska impulserna. Man vet inte exakt idag vad som händer i hjärnan men på vissa blir flödet lite vilt. De tveakade om och fick till ett bättre flöde. Sedan satt han i parken och hade picknick efter att varit instängd hela sitt liv.

Denna man lät inte rädslor styra. Han fick slita massor. Han hittade en lösning tillslut och livet vände. Om än med drastiska metoder. Den filmen kunde slutat annorlunda om han inte kämpat på.

@Sisyfos Jag sitter och betraktar en sådan som inte vill så mycket i livet. Eller faktiskt två. Deras liv passerar revy. Ingen utmanar. Skulle säga att de är deprimerade båda två och har inte börjat vända spegeln tillräckligt. Undviker bilden. Ingen av dem är lyckliga. Båda hade i ung ålder glöd. Sedan kom livet emellan. Saker händer och de sitter passivt och betraktar händelserna utan att vända spegeln och fråga sig vad behöver JAG göra för att ändra min situation? De sitter snarare med sina offerkoftor och försvarsmekanismer istället. Deras filmer blir mest tragiska om de inte utmanar sig. De kommer dö ensamma i en stol typ. Fina människor båda två men vågar inte vända spegeln. Har 0 i sig som gör att de utmanar sig själva. Ingen går på dem. Alla tänker - de måste vilja själva.

Det är snälla människor utåt jag pratar om här. I praktiken elaka. De skickar indirekt skulden på andra för sitt eget mående då de inte vågar syna sina rädslor. Massa liv blir påverkade av detta. Inte minst deras barn som får sitta och titta på passiviteten och den nedåtgående spiralen. Lyssna på historier om förr då de inte tar sig vidare.

Inte ok. Inte i min bok.

Profile picture for user Tofu på besök

@Andrahalvlek Den jag såg var gripande. En kille som varit helt utanför samhället pga torgskräck som med den behandlingen kunde sitta i det fria. Sedan är det ju häftigt för de bara slår på chippet och vips. Killen fick helt andra känslor direkt och de justerade in signalerna lite "för hand" för att anpassa in systemet.

I filmen fanns även en dam som varit utsatt för övergrepp som fick hypnos för att lösa upp knutor. Även en kvinna som fick ECT.

Om jag bara kunde komma på vad torgskräck heter på engelska så skulle jag säkert hitta. Får upp en direkt översättning av ordet och då blir det lite tokigt 😂.

Profile picture for user Sisyfos

Det är otroligt spännande med hjärnan och hur den funkar. Jag har ju känt på hur den inte funkar vid järnbrist flera gånger. Så jag tror att kosten är otroligt viktig i sammanhanget. Men sen är det nåt mer. Och det där du beskriver om att inte sätta igång har jag också sett. En ond spiral, men samtidigt kanske också orsakat av något. Det finns ju mycket forskning på vilka som mår bra som äldre och personer som löser korsord, rör på sig etc mår bättre. Jag läste om en hjärnforskare som såg till att notera positiva saker varje dag. Tror det är minst lika viktigt att träna hjärnan som att träna kroppen. Nya utmaningar! Kul!
Jag tror att vi är många härinne som är lite rastlösa själar och jag tror att det finns många rastlösa själar som har hittat ett stort intresse för något och där kan hitta utmaningar. Vi är komplicerade lite till mans och har i uppgift att se till att vi har förutsättningar att må bra.

Profile picture for user Tofu på besök

@Sisyfos Det är roligt att du nämner det. När jag ska göra tråkiga saker och hjärnan säger fy så trist. Då brukar jag prata med mig själv och säga nej. Inte så det här ska bli superkul. Sedan hittar jag orsaker till varför och då går det faktiskt mycket lättare.

De där implantaten används även mot Parkinsons. Såg filmer när de sätter på och hur personen bara slappnar av. Alltså... häftigt!

Profile picture for user Tofu på besök

Måste föra lite diskussion kring de galet låga talen kring att lyckas. Alltså statistiken. Den skrämde mig med när jag förstod hur illa det ser ut. På ett bra sätt. Man fattar hur jäkla lömsk denna drog är så man måste ta skiten på allvar om man vill lyckas. Syna varje liten detalj så man håller sig på rätt sida.

För mig var det inte så svårt, faktiskt. Hela mitt liv var så mycket kaos så det var dit mina tankar gick. Jag visste att jag hade en chans. Jag tog den helhjärtat. Annars hade det slutat riktigt illa. Dessutom är jag lite impulsiv så att dra runt och berätta för allt och alla. Erkänna allt kändes smart mitt i min impulsivitet. Bra drag!

Hatar misslyckanden och på så sätt fick jag massa vakter så det skulle bli för skämmigt att misslyckas. Bara den skräcken gjorde att det blev en ickefråga för mig. Inget jag behövde jobba med direkt.

Jag har dock insett att min väg blev väldigt tuff. De lärdomar jag dragit är att samhällets syn och skamkänslan är kanske det största hotet. Att man inte vågar fronta situationen som den är i alla dess beståndsdelar för man skäms innerst inne. Det gör att det skapas låsningar. Försvarsmekanismer. Därför tror jag att det är så många som inte lyckas för vi vågar inte hantera allt mer förståndigt och ödmjukt pga skam biter tag.

Anonyma Alkoholister. Alltså AA. Varför ha en instängd klubb? Jo, pga samhällssynen. Den behövs pga den. Men det blir i förlängningen kontraproduktivt. Vi behöver istället öppna upp. Prata om olika försvarsmekanismer och lära mer om oss själva. Det måste bli ett icketema. Då kan vi angripa de riktiga problemen. Inte gömma oss.

Jag tycker inte statistiken säger så mycket egentligen. Den baseras på vår taskiga samhällssyn och vördnad om varandra. Idag ska man sköta sitt. Individualistiskt samhälle där istället för att hjälpa och utmana så går man åt sidan. I ett sådant samhälle är det svårt att vara beroende. Med den sidan låser man in sig och backar undan. Största hotet egentligen mot att bli av med skiten.

Därmed syna skammen i alla led så ser man att den är helt förkastlig. Ta er ut istället. Se till att skammen inte får fäste. Tro inte att alla tittar snett för det stämmer inte. Däremot är förbaskat många fega i vårt samhälle. De vet heller inte vad de ska säga så de håller tyst. Skitjobbigt för en beroendeperson som skäms.

Mitt råd. Jobba med skammen. Utmana er själva så ni blir fria. Skit i statistiken. Den visar att hela jäkla samhället har totalt misslyckats gällande denna fråga. Att på det sätt den hanteras idag är helt fel. Jag tror stora frågan är just skammen. Det är därför talen ser ut som de gör. Inte för att folk älskar att vara gravt beroende. Sedan måste vi bli mycket bättre på att hantera och se våra försvarsmekanismer. De sätter en massa käppar i hjulet. Lyft upp dem istället för att ignorera dem. Syna även dessa med lupp.

Profile picture for user Kennie

Hej Tofu, bra att du nyansera detta. Jätteviktigt att också belysa att den låga procenten som uppges lyckas bryta beroendet endast baseras på de personer som sökt hjälp hos någon instans som gör uppföljande studier. Och då beror det även på vilken instans. Alkoholläkaren Sven Andreasson på mottagningen Riddargatan, (som behandlar personer med lätt beroende och socialt stabila förutsättningar) presenterar helt andra siffror:" i långtidsstudier ser man att 75-80 procent av de som fem år tidigare var beroende, är inte längre det." (läs artikeln på https://ki.se/forskning/ett-glas-för-mycket) Och de som slutar dricka på egen hand eller tex med hjälp av Alkoholhjälpen syns inte alls i statistiken. Så det är nog en betydligt högre andel än 5% som lyckas bryta.

Profile picture for user Torn

@Tofu på besök Tjenare! Jag håller med om att skammen är den största boven i dramat! Jag höll ju på och skrev mycket om skammen under mitt första nyktra år som du kanske minns. Hur avgörande det var för mig att verkligen släppa den.😀 Sedan så har man ju sett här under årens lopp att återfall sker väldigt ofta pga skammen. Folk är rädda för vad andra ska tycka och tänka och det går åt pipan. Det är ju också ofta en anledning till att folk vill kunna dricka ”normalt”. Kunna ta ett glas vid festliga tillfällen tillsammans med andra. Varför skulle alkoholen vara bättre då, än om man sitter själv på en stubbe i skogen och dricker.😳 Det är ju samma gift. Nä, det är patetisk. Skönt att det är en ickefråga för en själv sedan länge.

Ha det gött!

Profile picture for user Tofu på besök

@Kennie Intressant artikel du lyfte fram. Har aldrig närmat mig Riddargatan. Idag hade jag kanske vågat med när det begav sig. Det hade varit ett 7-milakliv. Där har man ju den där mjukare stilen jag efterfrågar om jag läser rätt.

Min psykolog frågade mig varför jag benämnde mig som alkis? Drog en rad frågor sedan så hon. - Sluta kalla dig det. Kommer inte vara bra för dig.

"Ridå". Jag hade ju redan berättat för alla jag gick förbi 😅. Så otroligt korkat av psykologen så här i efterhand. Tur @andrahalvlek drog upp att hon var stolt vid ett tillfälle så jag fick tänka till. Själv ville jag mest gräva ett stort hål och täcka över allt så det bara försvann. Tack vare hennes kommentar tänkte jag helt chockad om. Ok, så det GÅR att vara stolt? Över att man är nykter 🤕. Ja där började tankarna gå på högvarv, massa googlande och träning. Idag, ja nu ligger ju min story på LinkedIn. Idag närmar jag mig 7:e sinnet. Det är tusanimig inte fy skam! Det är diplom på det 🎓! Jag säger det igen. Det är något unikt mer insiktsfullt bakom oss som gått igenom allt detta. Många andra får aldrig uppleva det.

@Torn Ja du, vad man krånglade till det gällande skammen. Galen frihet att vara av med den fotbojan. 🤗

Profile picture for user Tofu på besök

@Andrahalvlek Ja verkligen! Det är så otroligt härligt att man sitter här nykter. Håller på med något så tråkigt som nyckelord till hemsida. Men nykter är jag. Man kan ju fundera över vilka ord jag fått till annars. För två år sedan hade jag väl öppnat flaskan i ren desperation vid det här laget 🤗

Profile picture for user Sisyfos

Bra att du tog upp statistikfrågan här Tofu och att Kennie kompletterade. Det blir otroligt hårt att svänga sig med siffror som baseras på ett underlag som består av personer som kanske inte ens sökt hjälp på eget bevåg utan tvingats in i behandling.
Det är viktigt att diskutera slamfrågan också. Du har en härlig inställning till den Tofu och även du AndraHalvlek. Stolthet, att stå för sitt val att inte dricka. Att välja nyktert. Men det där med att släppa skammen, eller skammen och skammen, folk undviker att prata om känsliga ämnen helt enkelt. Jag får sällan frågor, eller jo, en person har frågat, men i övrigt inringa. Jag tänker inte skämmas, eller jo, det är klart att det finns skam, men det är väl så med alla misslyckanden egentligen. Vissa har lätt att ta tillkortakommanden med en klackspark, andra inte och i det finns alltid en känsla av skam tror jag. Men det finns en annan del i det där och för mig handlar det också om integritet. Jag vill också klara mig själv. Bestämma själv, välja egna vägar. Så har det alltid varit. Jag älskar er som är så tydliga med hur ni gör och resonerar, imponeras av er också. Jag har inga problem med att stå för att jag väljer bort alkohol eller att förklara varför vid frågor på det, men folk har så många föreställningar om vad en alkis är. Även härinne vet ju några precis vad som är rätt och tror sig veta vad som fungerar och hur det ska göras. Sånt triggar mitt mycket omogna trotsbeteende. Nä, skämt åsido, det finns något skamfyllt över alla möjliga tillstånd som man inte basunerar ut, psykisk ohälsa, sjukdomar, familjeförhållanden, sexuell läggning etc. Håller med om att det vore mycket bättre om alla la upp det på bordet, men om några då tar sig rätten att veta”den rätta vägen”, vilken behandling som är lämplig, att be för att hamna på rätt linje, att det är djävulen som tagit en i besittning… ja, det finns oerhört påstridiga människor, då vet jag inte om det är skam eller självbevarelsedrift som håller tillbaka.

Profile picture for user Tofu på besök

@Sisyfos Det är en väldigt viktig poäng med integritet. Den har jag med. Det går inte att styra mig heller med skohorn. Boxa in mig lixom. Det var nog den som gjorde att jag gick ballistic i början. Hit men inte ett steg till. Detta är min zon det är din.

Jag är glad för den. Den gör att det är svårt att manipulera mig. Typ omöjligt.

Jag upplever dock inte att folk styr här. Oloka åsikter och läger ja. Styr nej.

Det är faktiskt en sak jag jobbat med för att undvika förutfattade meningar från min sida. Det är så mycket konflikter där ute (utanför detta forum). Skjutningar, uppdelningen gällande ta sprutan för Covid, SD etc. Motsättningar där folk blir tystade. Vissa saker får man helt enkelt inte säga. Se i USA, nu är aborträtten utsatt. Ja, vi kan helt enkelt inte prata längre. Folk får inte ha en åsikt. Försvinner den då bara för att man ryter från? Har vi helheten? Ser vi Kinas perspektiv i världen nu när vi utnyttjat skiten ur dem under årtionden? Pressat priser till max.

Istället borde vi vara mer öppna och ställa följdfrågor innan vi sätter ner foten. Speciellt när det finns tydliga läger. Folk måste få ha en åsikt. För mig har det blivit viktigt att stanna upp. Låta folk va i sin åsikt och inte dömma den. Då får man bättre samtal. Våga stanna upp, lyssna och var mer nyfiken på varför. Gå inte in med inställningen du har fel. Gå istället in med inställningen intressant kan du vidareutveckla?

Tycker folk sedan helt korkat tränar jag på att acceptera det. Vi måste ju hitta gemensamma nämnare så vi kan leva ihop. Annars har vi ett tredje världskrig.

Min absoluta åsikt är att vi generellt sätter oss för snabbt på varandra. Är det verkligen så farligt att någon tänker och tycker korkat? Sedan bör man tänka till på varför. Kolla i personens historia så hittar du ganska ofta anledningen. Då kan ödmjukhet vara av värde innan man trycker tillbaka för hårt.

Jag har behövt sätta upp dessa linjer för mig. Jag har en tendens till my way or the highway...

Profile picture for user Andrahalvlek

” Istället borde vi vara mer öppna och ställa följdfrågor innan vi sätter ner foten. Speciellt när det finns tydliga läger. Folk måste få ha en åsikt.”

Det här gillar jag. Det är okej att tycka olika. Alla måste få ha sin åsikt, alla måste få bli lyssnade på. I sociala mediers tidevarv upplever jag att de flesta diskussioner slutar med att man ska ”övertalas” att tycka på ett visst sätt. Det gillar inte jag. Jag vill plugga på brett, skapa mig en egen åsikt, och sen delge andra min åsikt - och höra deras. De får tycka precis som de vill. Vi kan alltid vara överens om att man inte behöver var överens. Thats fine.

Kram 🐘

Profile picture for user Tofu på besök

@Andrahalvlek Jag är helt med dig. Vi styrs idag på tok för mycket med algoritmer och allt.

Sedan finns det ju detta med respektfullt rum. Hur man skapar trygga rum? Vissa vill ha en debatt och ger sig gladeligen in i dessa andra inte. Vissa vill ha feedback andra är inte där. Sedan är det ett öppet forum så även om jag håller mig till mitt rum kan det bli fel för någon inte ser det jag ser på samma sätt. Till det är vi i olika faser emotionellt baserat på en rad faktorer. Det kan bli snurrigt.

Jag tror denna fråga kommer blossa upp igen och igen för det blir tolkningsfrågor från fall till fall. Frågan är iaf inte löst och kanske är omöjlig att lösa? Den kanske måste testas igen och igen. Lösas från fall till fall.

För egen del ser jag ingen annan lösning än att skriva i de trådar där folk skriver hos mig. Jag tror ex inte jag ska in i förändra. Jag börjar bli för klar med min bild efter att ha ältat den åt alla håll i två år. Detta gör nog att jag helt enkelt blir för snabb i vissa avseenden. Tycker mig veta hur det är. Har landar i min sanning, typ. Inte vet jag om någon känner igen sig men ödmjukheten inför processen och hur olika försvarsmekanismer tar sig uttryck tycker jag mig se igenom. Blir kanske lite väl cynisk och ivrig. Det finns nog en anledning kring att man delat upp forumet. Det är nog inte en slump...

Profile picture for user vår2022

@Tofu på besök Ja, hur skapas trygga rum? Intressant fråga. Detta är ett öppet forum fast vi skriver i egna trådar som kan läsas av alla. Vad är ok att säga och inte säga? Var går gränsen för integritet? Vi är ju så olika och uppfattar saker så olika. Vissa tar illa upp, andra inte. Vissa reagerar, andra inte. Det är detta som är det svåra med sociala medier där man interagerar med det skrivna ordet. Det blir ingen superbra kommunikation direkt. Det kan dra åt vilket håll som helst, ungefär som när ett gäng ska bygga upp en historia med en mening var, helt utifrån det egna perspektivet. Forumet är inte en grupp i den bemärkelsen att vi inte tex tillhör samma enhet på en arbetsplats, som ska dra åt samma håll. Som träffas kontinuerligt och diskuterar fram gemensamma lösningar och reder ut konflikter. Vi är löst sammansatta på så sätt att det är frivilligt och vi är anonyma, men inte en grupp. Vi kan vara med när vi vill eller inte vill. Det är svårt att reda ut eller påtala saker/händelser. Det kan barka åt vilket håll som helst även om syftet varit ett annat. Man ska nog inte engagera sig för mycket i saker som händer, det tar för mycket energi, utan mer i den egna processen och stötta varandra så gott det går. Så kommer jag att försöka göra i fortsättningen. Ha det gott!💕

Profile picture for user Andrahalvlek

@Tofu på besök Jag är också försiktig med att skriva hos nykomlingar. Jag skriver mest hos gamla bekanta. Och jag skriver inte alls lika ”pliktskyldigt” som jag gjorde förut. Jag skriver av lust, när jag har lust. Det mesta handlar om lust just nu för mig, inga måsten orkas med alls i princip.

Sen är vi nog alla olika känsliga, en del har ömmare tår helt enkelt. Och jag tror som du att det då bottnar i något skav någonstans. Det skavet är inte alltid så lätt att finna, men ibland ramlar poletten ner efter ett tag. Man får ha tålamod, både med sig själv och andra.

Kram 🐘

Profile picture for user Tofu på besök

@vår2022 @Andrahalvlek Tack för er input. För mig betyder det mycket. Att ha någonstans att validera sina tankar.

Som jag nattsuddar nuförtiden. Sonen är likadan och nu även hunden 😅. Var precis ute med honom. Sonen gör hamburgare varje natt. Har hittat ett fett - GHEE. Det blandar man i hamburgerköttet så man kommer till 20% fett. Ryker som bara den men burgarna blir helt magiska. Går inte att jämföra med andra. Detta med Smashburger är värsta grejen. Sonen förbereder bullar och lägger in dem en och en i kylen. Där finns alla tillbehör klara. Det tar honom typ 3 minuter att få en riktigt bra burgare. Ett hett tips 🤠.

Profile picture for user vår2022

@Tofu på besök Vår granne är en påhittig en. Han gör GHEE själv av smör. Jag har fått det av honom och provat, det kan hettas upp riktig ordentligt och det osar inget i pannan. Sen ska det ju vara nyttigare också enligt vissa läror😁

Profile picture for user Sisyfos

Jag tror att det där med ödmjukhet är viktigt. Ödmjukhet inför att andras sanningar också kan vara rätt. Politik är väl precis en sån fråga. Jag kan tycka att vissa politiska åsikter är fel (eller korkade som du skriver Tofu), men jag är öppen för att det kanske är jag som inte ser hela bilden, eller i alla fall för att jag och motparten har landat i helt olika åsikter baserat på uppväxt och tidigare erfarenheter.
Jag tror inte att man förändrar andra människor genom att komma med en färdig lösning. Folk vill skapa sig en egen uppfattning och insikt baserat på egna kunskaper och erfarenheter. Här i Forumet delges ibland forskningsresultat. Sanningar som bygger på ett underlag som forskats fram på personer som druckit rätt mycket. Här skrivs ibland att det är i princip omöjligt att dricka måttligt. Det vet man baserat på att folk som gör det ofta återvänder efter att ha kraschat. Såna inlägg tror jag gör mer skada än nytta. Det är möjligt att det stämmer, det är också möjligt att de som hittar sin modell i sitt kontrollerade drickande inte skriver mer härinne, för att det faktiskt är ganska högljutt ibland från den andra sidan. Och det kan vara ganska irriterande ibland att läsa att det man gör är omöjligt och inte fungerar. Nähä liksom? Jag tänker också att det skrämmer bort några stycken när det blir så svart eller vitt och när man pratar statistik baserat på ett visst urval och skapar egen statistik på ofullständigt underlag. Oj, oj, oj… nu har jag skrivit ett långt inlägg om det här igen. Det händer inte så ofta längre att de här inläggen kommer på det sättet som de gjorde tidigare. Men en del som börjar skriva härinne är så långt ifrån att välja nyktert och då tänker jag att det är bättre att visa på små steg framåt. Nykterhet för mig har innehållit många olika bitar och en hel del insikter om livsmönster och beteende. Jag tar dessutom ett glas då och då. För att jag vill. När jag mår bra. Jag låter bli att ta många olika glas för att det skulle vara av fel anledning, för att det gör mig trött, för att jag sällan vill ha när jag tänker efter. Men det skulle vara helt galet att skriva om när jag väljer att ta ett glas härinne. Sånt triggar. Men det är inte osant för det.
Nu till burgarna: jag gillar tonårskillar som snöar in på saker och förfinar. Tonårstjejer också, men jag upplever inte att det är lika vanligt… fast kanske var du sån Tofu? Jag älskar din experimentlusta nu. Är det köttburgare eller vegburgare han gör? Min son gör också smashburgare. Jättegott! Han har dock inte börjat experimentera med färsen ännu.

Profile picture for user Torn

Den stora skillnaden som gör att det blossar upp debatter om svartvitt mm tror jag är att det skiljer så enormt mycket på personer som kan se något litet positivt med alkohol, och dem som absolut inte kan se en gnutta positivt. Det är helt skilda världar liksom. Så jag tänker alltid innan jag skriver till någon: Ser denna personen fortfarande något positivt med alkoholen 🤔 Då får jag ha det i åtanke, får då är vi på helt olika plan. Det första året som nykter tänkte jag inte på vilken enormt stor skillnad det är på dessa olika tankesätt, så då gav jag mig in i debatter i bland där det uppstod diverse förbistringar.😅 Numera gör jag inte det, för det ger mig inget av värde.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Torn Jag håller med dig till 100 procent! Du och jag gillar alkohol lika lite som om det vore bensin som vi skulle dricka. Urk 🤮 Det finns inte ett uns av avundsjuka inom oss. Det är snarare synd om dem som fortfarande är förblindade av alkoholromantiken, som suktar efter och beklagar att de inte kan dricka längre.

Kram 🐘

Profile picture for user Tofu på besök

@vår2022 Alltså att få egengjord GHEE hade gjort min dag. Så kul. Det måste vara den absolut bästa smaken 👌.

@Sisyfos Sonen gör med kött. Stackarn, vi är tre som inte äter så mycket kött och han älskar det. Kanske därför han blir så otroligt glad. Han kollar på YouTube tror jag.

Själv drog jag det ett steg längre. Scannade nätet i USA och här för att hitta videos från de bästa. Så nu håller jag på att experimentera. Ett exempel nu är att lägga vitlök 2-3 veckor i en riskokare. Då får man förkolnade vitlök som tydligen ska vara helt otrolig. Den måste jag testa och sedan fixa sås på till burgarna. Brödet fick jag till. Det med potatis. Älskar när jag lär mig nya saker. Jag blir verkligen glad av det märker jag.

Statistik är svårt. Hur mäter man det man avser att mäta? Var på institutionen för statistik vid ett tillfälle och pratade med forskarna. Sedan över till min egen institution och delgav vad jag hört. Det skulle jag inte gjort... De blev skogstokiga 🤠.

Saker kan verkligen bli fel här när man skriver. Visst är det så att folk kan ta illa vid sig och det är ju väldigt tråkigt. Få här inne har den avsikten eller ens någon.

För mig har det nog trotts allt varit så att när det hettar till har jag tagit ganska stora kliv framåt i min utveckling. Jag gillar ju utveckling. Utveckling kommer sällan gratis. Det kräver energi. Jag har sett hur mycket det ger efter att ha stått still så länge. När det hettar till får det mig att lusläsa så mycket jag bara hittar i frågan. Även om känslor, försvarsmekanismer ex. När det första gången kom upp om statistik gick jag från källa till källa. Hittade massor. Då insåg jag att jag måste ta detta på allvar. Så att jag maxar mina möjligheter. Så för mig har det lett till något positivt. Annars kanske jag tagit lite lättare på allt.

Om folk inte skulle få skriva. Att det inte är ok då hade inte forumet gett mig lika mycket. Mellanmjölk är inte för mig. Jag vill ner till kärnan. Jag upplever att jag kommer längre på den vägen genom att bli utmanad.
Ibland blir även jag ledsen dock. Då försöker jag läsa på om hur man hanterar känslor för att komma vidare.

Jag köper @Andrahalvlek och @Torns ståndpunkt. De har ju fått alkoholen till en ickefråga för dem. För andra finns inte svaret där. För mig var det värdefullt att se deras inlägg för jag ser det som upp till mig att avfärda deras teori eller inte. Det ger tyngd att de är så principfasta även om de får åsikter gällande det. Betyder ju att de bestämt sig var de står. Hade jag tyckt tvärt om hade jag kanske blivit provocerad jag med. Fast jag tycker nog att det ligger mer på mig isf än dem. De måste få ha sin åsikt och jag tycker det är bra att de delger den. Även du @Sisyfos för även du har ju en klar åsikt. Betyder att det finns flera sanningar och jag måste välja min väg. Tycker vi bör bli bättre på att ge folk utrymme generellt.

Sedan finns det andra tillfällen jag kanske tar mer illa vid mig av. Det är när jag ser att någon blir illa hanterad. Eller att jag upplever det så. Det har jag mycket svårare för än åsikter om en sakfråga. Jag kan i princip inte bara lämna sådana saker. Där måste jag bli bättre och inte kliva in i andas sfär när de inte bett om det.

Profile picture for user Tofu på besök

En liten kul abrovink kanske. Har jag bestämt mig för helvitt? Jag har inte bestämt mig alls.

Första anhalten är att ta mig till 5 år. Sedan tar jag nytt beslut. Anledningen kring det är de källor jag hittade i USA gällande när återfallsrisk typ är minimal. 15÷ enligt Psychology Today. Man ligger då enligt just den källan i nivå med de som inte har problem. Det har blivit ett mentalt mål i mitt huvud. Jag har liksom inget intresse av att debattera med mig själv om detta mer efter att ha funderat. Efter 5 år bör mina barn vara utflugna. Ytterligare ett skäl till 5 år. De ska inte se mig påverkad alls. Det är jag väldigt principfast på. Inget kan få mig att chansa där.

Profile picture for user Andrahalvlek

Tack @Tofu på besök för att du förstår min och @Torns ståndpunkt i frågan. Egentligen är det lite märkligt att det ska upplevas provocerande att ”nolla” på ett forum för alkoholberoende. Men alla får ha sin åsikt tycker jag. Det enda vi kan vara överens om är att vi inte behöver vara överens. Jag gillar olika.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@Tofu på besök Att vara nykter i 5 år låter som ett bra mål. Antingen har du inte alls lust att börja dricka igen då, eller så väljer du att göra det. Alla gör som man vill 🤗 @Seklart brukar skriva att hon tänker börja dricka igen när hon är typ 75 år, men jag vet inte om hon har ändrat sig på den punkten eller inte.

Själv tänker jag inte alls framåt. Jag är nykter tillsvidare, det är min målsättning. Jag tänker mer ”jag kör en månad till” eller ett halvår i taget nu kanske?

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Jag ska icke ge mig in u någon debatt, för jag hinner inte riktigt med alla turer och vändningar och jag är inte lika (på det bra sättet) tålmodig längre med att vända och vrida. Men jag vill kika in här och säga att jag tycker mycket om resonerandet och det ger mig större förståelse för ”olika” att ta del av.
Jag tänkte en del på den här diskussionen igår och jag tänkte skriva om det i min egen tråd. Men det jag känner mer och mer- för varje månad, dag som går är att man (jag!) för inget i världen hade velat beröva mig den lätthet i hela livet som kommer av att Inte Dricka Alls.
Sen- för mig- spelar det ingen roll om % som ”klarar att dricka måttligt” (jag känner inte någon som druckit sig till ett beroende och sedan har en avslappnad inställning till ett glas) men att jag inte känner nån- är ju knappast en sanning för det!
Ville bara säga att jag tycker ni är himla bra på att uttrycka er respektfullt och fint.
Sen blev jag väldigt sugen på hamburgare helt plötsligt! Kram på er ✨✨✨

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Jag känner inte heller någon problemdrickare som plötsligt lyckas dricka ”lite lagom”. Ett kort tag möjligen, men aldrig i längden.

Däremot känner jag flera problemdrickare som till slut dött i sviterna av sitt missbruk. Så skulle jag föra någon egen slags statistik så hade siffrorna varit katastrof.

Kram 🐘

Profile picture for user Tofu på besök

@Se klart @Andrahalvlek Tack snälla ni. Era ord värmer.

Det blir spännande att se om 5 år. Eller 3 🤯. 2 år har ju gått... Även jag har svårt att hitta något positivt i att dricka. Snarare mer negativt som ploppar upp. Detta med flyg var jag inte beredd på. Jag kan bli galet rädd av höjder när jag kör bil. När jag nu tänker på det här detta lugnat sig. Kanske samband då jag inte sett?

@Andrahalvlek väldigt kul att läsa detta om din relation med ditt ex med. Låter helt fantastiskt 🤗

Profile picture for user Sisyfos

Ja, tack Tofu och SeKlart för nyanserna. Jag förstår er också Torn och AndraHalvlek och det är liksom ingen som har missat er ståndpunkt. Det är helt omöjligt att missa den. Jag skriver inte att det är provocerande att ni nollar. Det är bra att nolla. Det som är provocerande ibland är hur statistiken och sanningarna framförs. Och om man kritiserar det sättet att skriva så sluter ni upp som en enad front och talar återigen om att såna som jag inte har fattat ännu och att ni vet eller har sett eller känner någon som.., . DET är oerhört tröttsamt.. Och bara för att vara tydlig, jag tycker att det är jättebra när ni skriver om ERA egna resor och det ställningstagande ni gör. Det provocerar inte ett dugg, men när man skriver egna slutsatser och ogrundade påståenden som sanningar, då tycker jag att ni är lite okänsliga. MEN nu när jag har hittat min väg och mitt lugn så låter jag bli att kommentera det för det mesta. Nu ställde Tofu en fråga som jag inte kunde låta bli att kommentera, men då uppfattas det igen som om det är 0:andet som är problemet. Lite trist och tröttsamt.
Jag blir också sugen på hamburgare och på att provbaka brödet.

Profile picture for user Tofu på besök

@Sisyfos Hm, var tvungen att läsa flera gånger för att det helt ska landa. Det är alltså sättet att lägga fram statistiken som är problemet här? Att man hävdar att den stämmer? Att det sedan visar att det enda raka är 0. Inte själva 0-andet i sig? Det är slutledningsförmågan du är ute efter?

Jag är lite seg nu så du får ha lite tålamod med mig här 🤗.

Jag svarar på frågan givet den tolkningen. I min värld finns ingen fullfjädrad statistik. Helt förkastligt men sant. Det forskas alldeles för lite på detta område vilken nästan är genant så många som det ändå drabbar. Det borde finnas tonvis material att ta från. Datan borde dessutom vara relativt enkel att kartlägga så man åtminstone kan svara 1000÷ gånger bättre än idag med alla verktyg som finns.

Hursomhelst, när Torn, Andrahalvlek och du sedan diskuterar detta så hjälper det mig att förstå att det inte finns några klara svar. Jag ser att AH+T verkar vara helt över alkohol och inte slitas åt olika håll med sitt sätt. Det verkar fungera. I övrigt har jag inga bra referensramar från de som lyckats kontrollera. Min mamma försöker. Det går åt pipan. Mim vän säger att det går. Våra samtal börjar nyktert men när vi lägger på är han så full att han sluddrar. Mim syster... dags att dra ner nu då. En vän till henne. Somnar helt utslagen varje helg.. Alla de försöker. Alla.

Till det läser jag statistiken som finns på diverse sidor online och känner att om jag ska ge mig själv en chans känns 0 som det säkra kortet. Det bästa alternativet givet den info jag har tillgång till. Jag har inte råd att misslyckas. Jag har verkligen inte det... Då tappar jag min familj.

Andra måste ställa sig samma fråga och fatta beslut efter det.

Om du frågar mig rakt ut. Anser du givet den info du har att du har belägg för att säga att enda alternativet är 0? Att det inte finns andra sätt. Att allt material pekar mot det? Ja då skulle jag ärligt inte vilja svara 🤯. Av den enkla anledningen att det finns inget sådant säkert material alls. Inte vad jag sett. Jag måste göra min egen tolkning baserat på det lilla jag har. Vad jag personligen har landat i har jag skrivit ovan.

För mig blir detta resonemang semantik. Jag landar i samma tolkning. För egen del är svaret 0. Jag vill inte chansa. Skulle bli helt utmattad av att ha en debatt i mitt huvud som sa ta du ett glas. Det är ok när jag vet hur det var att försöka stoppa. Ett glas blev aldrig ett glas. Kan inte komma på ett tillfälle i slutet när 1 blev 1. Det blev minst 1 flaska... Det är ju helt vidrigt att leva så. Varför ska jag göra livet så slitsamt? Varför ska jag utsätta mig för en debatt i mitt huvud?

Jag struntar i statistiken. Jag har insett att detta är svårt. Då måste jag skapa säkerhetssystem för att lyckas.

Min mamma dricker, min syster dricker, min farfar drack 0.75 l per dygn på toan varje dag innan middagen, jag har två vänner som tagit livet av sig och nu en vän som ringer och sluddrar. Det får räcka så...

Jag har en kompis som bröt en månad efter mig. Hon har 0-at. Hon firar 2 år nykter denna månad. Du kan lägga vilken statistik du vill framför mig. Jag är inte säker på att jag tar den till mig givet ovan. Har jag sanningen? Nä, det har ingen av oss. Vi måste tänka själva.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Tofu på besök Så är det. Var och en måste göra sin egen tolkning utifrån det underlag som finns att tillgå - statistik, böcker, poddar, artiklar, andras berättelser och egna erfarenheter. Alla måste landa i sitt eget beslut. Och det har jag gjort - och du också kära Tofu 🥰 Heja oss!

Kram 🐘

Profile picture for user Tofu på besök

@Andrahalvlek 🤗. Ja det är en stor grej när man landar i sitt beslut upplever jag. En hel del spänningar släpper.

Idag har jag varit och köpt löjligt mycket blommor. Jag är exalterad som ett barn. Äntligen ska jag få ihop mina kärl. Alltså färgkombinationer. Jag skulle gärna lägga ut bilder på vad jag har köpt om det gick ❤. Bara ut och hugga i innan regnet kommer.

Profile picture for user Sisyfos

Ett sista försök att förklara Tofu eftersom du undrade: det jag reagerar på är att man skriver att alla får/bör/ska bilda sig en egen uppfattning och en egen sanning om vad som är möjligt. Bra så! Samtidigt skriver man att det är i princip omöjligt att vara måttlig, ytterst få lyckas, och slänger gärna in lite statistik på det baserat på forskning om alkohol eller egenhändigt förd statistik här på forumet. Jag tycker att det är onödigt att slå människor som håller på att vänja sig vid tanken på att avstå från alkohol i huvudet med den typen av egensnickrade sanningar. Det räcker så bra med att visa alla fördelar som man ser genom att avstå från alkohol. Man behöver inte dumförklara de som tänker satsa på måttligt - kanske inte i deras trådar, men i sin egen tråd i Forumet. Det blir en hård tråkig ton och riskerar att skrämma bort folk.
Nykterheten är en process, låt människor skapa sin egen sanning. Visst kan man tänka att det där verkar svårt och jobbigt att räkna glas och att det vore bättre för dem att avstå helt, men det räcker väl jättebra att visa hur bra man mår själv och alla jämförelser med då och nu. Det räcker bra att exemplifiera med sina egna misslyckade försök eller egna erfarenheter, man behöver inte dra in personer som försvunnit från forumet och spekulera i om de dricker och därför har försvunnit. Faktum är att vi inget vet om andra härinne, hur många som lyckas begränsa.
Här är ett sånt exempel som ibland förekommer och dör jag tycker att man får för långt i sin iver att försöka påverka andra att sluta helt:
”Nästan alla som börjar hänga här på forumet vill inledningsvis lära sig dricka kontrollerat, så också jag, men ytterst få klarar av det. …
De flesta återkommer istället till forumet gång på gång, och för varje gång i sämre skick. Det ÄR lättare att sluta dricka helt, än att försöka lära sig dricka kontrollerat. ”
Ibland när den där typen av inlägg kommer, går flera in och förstärker och förstärker det som skrivs och det blir rätt hårt tänker jag mot de som kanske håller på att pröva sig fram.

Jag vill understryka att jag inte propagerar för måttlighet! Baserat på egna erfarenheter är måttligt svårt. Sparsamt funkar, men är man ute efter ett rus är sparsamt helt bortkastat. Jag tror dock inte att jag hade avstått ifrån att pröva måttligt bara för att nån sagt att det är svårt. Däremot hade jag nog tyckt att det vore spännande att avstå helt, för att flera hör verkar må så bra av det.

Profile picture for user Tofu på besök

@Sisyfos skrev:"Ett sista försök att förklara Tofu eftersom du undrade:"

Exakt var i min text har jag frågat dig 2 ggr? Du nämner nu att du svarar pga min fråga och det gjorde du även innan. Alltså 2 ggr.

@Sisyfos skrev:"Man behöver inte dumförklara de som tänker satsa på måttligt - kanske inte i deras trådar, men i sin egen tråd i Forumet. Det blir en hård tråkig ton och riskerar att skrämma bort folk."

Denna del tycker du är trevlig?

@Sisyfos skrev:"Jag tycker att det är onödigt att slå människor som håller på att vänja sig vid tanken på att avstå från alkohol i huvudet med den typen av egensnickrade sanningar."

Slår jag verkligen folk? Hårda ord i hela längan.

I min värld skriver jag enbart hur jag kommit fram till mitt beslut. Notera att jag inte skrivit om det en enda gång på 2 år. Det är snarare så att jag känt mig tvungen att förklara mig. Jag personligen har inte velat flagga något om min familj. Nu ligger det där IGEN. För att jag kände mig pressad att svara.
Jag vill att forumet tar bort det.

Jag har noterat att du inte anser att jag har rätt att lyfta detta. Jag anser fortfarande att folk har rätt till en åsikt. Att lyfta fram hur de tänker. Speciellt när frågan kommer upp som debattämne.

Inte någonstans har jag hävdat att jag har rätt i frågan. Inte någonstans eller någon gång har jag hävdat att statistiken jag har ger den faktiska bilden av vad som är rätt eller fel.

Du får gärna lägga in dina källor på att måttlighet fungerar. Så neutraliseras mina vägval som jag beskrivit.

Profile picture for user Torn

@Sisyfos skrev: ” Jag vill understryka att jag inte propagerar för måttlighet! Baserat på egna erfarenheter är måttligt svårt. Sparsamt funkar” Du har hängt här på forumet i över 7 år, och återfallen har avlöpt varandra. Om du hade slutat dricka helt och hållet så hade du sluppit det tragglandet. Och eftersom du forfarande dricker så är risken mycket större att du tar ett rejält återfall igen, än om du hade slutat helt och hållet. Dessutom så tycker jag att du propagerar för måttlighet. Du är ofta elak mot folk som inte dricker alls, och skriver saker som inte stämmer.

Nu senast tex började hacka på mig, fastän jag inte har skrivit ett ord om den där statistiken. Du har även skrivet nedsättande saker om mig förr. Jag trodde du hade lagt ner detta, men tydligen inte. Och nu börjar du ge dig på Tofu också. För att inte tala om Andrahalvlek.

Profile picture for user Andrahalvlek

”Nästan alla som börjar hänga här på forumet vill inledningsvis lära sig dricka kontrollerat, så också jag, men ytterst få klarar av det. …
De flesta återkommer istället till forumet gång på gång, och för varje gång i sämre skick. Det ÄR lättare att sluta dricka helt, än att försöka lära sig dricka kontrollerat. ”

Eftersom du citerar just mig @sisyfos så måste jag förstås svara dig också. Det här är min uppfattning, min åsikt, min upplevelse. Att sätta ord på den är inte att slå ”någon i huvudet” med argument. Att sätta ord på min uppfattning och utifrån det ha en åsikt har jag rätt till. Det är dessutom en uppfattning som jag delar med många på forumet, dock inte dig uppenbarligen. Men det är helt okej, du får ha din åsikt och uppfattning. Jag gillar olika.

Kram 🐘

Profile picture for user Kennie

@Torn Man har såklart alltid rätt att tala om vad man tycker, "så här känner jag när du skriver detta, så här ser jag på saken " , men jag tycker inte man ska diskutera genom att kritisera den andras nykterhetsarbete. Risken är att man blir rädd att vara ärlig i forumet om man riskerar att få det kastat i ansiktet vid ett senare tillfälle.

Profile picture for user Sisyfos

Oj, oj oj nu har det blivit helt fel. Jag uppfattade att du i dina tidigare inlägg öppnade upp för en rätt förutsättningslös diskussion om hur vi funkar bland annat på forumet. Du skrev bland annat det här:
”Är det verkligen så farligt att någon tänker och tycker korkat? Sedan bör man tänka till på varför. Kolla i personens historia så hittar du ganska ofta anledningen. Då kan ödmjukhet vara av värde innan man trycker tillbaka för hårt.” Jag tycker att den diskussionen är intressant och svarade på den, utifrån det som var skriver då. Jag tycker att du alltid för väldigt spännande resonemang och alltid är öppen för att se andra sidor och är intresserad av olika sätt att tänka. Inlägget var därför inte riktat till dig specifikt utan mer vad jag ibland tycker skaver härinne. Just de orden: Är det så farligt om folk tycker korkat är ju nyckeln i det. Stör man för mycket om man tycker annorlunda eller gör på annat sätt? Du har inte använt statistik för att peka på annat, men det göra på vissa håll av andra och det blir så tråkigt.
Din andra fråga var om det är statistiken i sig som skaver. ” Det är alltså sättet att lägga fram statistiken som är problemet här? ” . Mitt andra inlägg var ett svar på den frågan. Inser ju nu att du känner dig väldigt påhoppad för att resonemanget hamnade i din tråd. Jag är hemskt ledsen för det, eftersom jag helt tvärtom tycker att du öppnar upp för att försöka se olika sidor och förstå hur andra tänker, särskilt de som tänker olika. Det är svårt med Forumet och det är svårt att ”tycka korkat” eller tänka annorlunda när det har uppstått konsensus. Magnus levererade siffror i AndraHalvleks tråd, men statistik över måttlighet är inget jag tycker är viktigt i sammanhanget. Här på forumet handlar det om individer, hur drickandet har sett ut tidigare, hur långt beroendet gått. Jag tycker att det är bra när man beskriver de erfarenheter man har och de relationer man känner till och förnekelse är en del av sjukdomen, det måste man ha med i beräkningen. Så att propagera för måttlighet baserat på statistik är inget jag skulle göra. Men när jag sökte hjälp fick jag förutsättningslösa samtal. Jag ville då dricka i enbart sociala sammanhang, satte gränser för hur ofta etc. Aldrig talade behandlaren om för mig hur statistiken såg ut. Jag har fattat sen att jag inte kan dricka när jag är för stressad, inte för många dar i rad etc. Det handlar mycket om vad jag har använt alkohol till. Kanske skulle jag finnas med i den ”lyckade” statistiken över att måttlighet funkar, men jag vill att var och en får möjlighet att skapa sig sin egen sanning och lösning, utan att andra på forumet kalkylerar om hur det kommer att gå baserat på egna erfarenheter. Men det verkar bara vara jag som hänger upp mig på det här, så det ligger nog hos mig. Det har också varit lugnare med den typen av inlägg ett tag men tog ny fart igen nyligen. Men jag får försöka läsa inlägg lite mer förutsättningslöst och inte baserat på gamla erfarenheter och tänka mig för innan jag skriver, för det var ju inte meningen att du skulle känna dig påhoppad. Tycker att det är så kul med dina frågeställningar och resonemang och intresse för utveckling.

Profile picture for user miss lyckad

Tack för din öppenhet med vänners och släktingars förhållande till alkohol Tofu. Det är intressant för mig att läsa, som har många runt mig som dricker för mycket. Precis så är det för mig också..Jag har syskon som försöker minska, och ibland har slutat dricka helt. Familjen och nära blir glada. Det dröjer oftast inte många månader, förrän det börjar drickas a-fria öl, lättöl, och sen återgått till samma a-konsumtion som tidigare, som är allt annat än måttlig. Jättejobbigt för mig som anhörig att tänka på deras partner och barn. Denna ” Dans” böljar ofta fram och tillbaka. Detta handlar om personer med bra jobb, hus osv. Inga ekonomiska bekymmer. Men bakom gardinerna döljer sig misären, av för mycket alkohol. Jag har också ett syster som jag aldrig svarar när hon ringer på kvällen. Just för att hon oftast är full då. Hon kanske är nykter ibland, men jag tänker att då får hon skylla sig själv, vill inte riskera att prata med henne när hon är påverkad. Jag hör på första meningen om hon har druckit, och blir illa till mods. Dom andra syskonen är smartare, och ringer aldrig påverkade till mig. Som tur är så har jag flest vänner som knappt aldrig dricker. Det känns väldigt skönt. Angående statistiken så är det nog svårt att forska i alkohol och beroende..Jag känner till massor av folk som har fler en ett beroende, och då byter ibland. Ja flera har slutat dricka alkohol men börjar, spela, översta, jobba osv. Det syns ju inte i statistiken heller. Ha en fin dag Tofu, och tack igen för din öppenhet, även om du tar bort inläggen🤗🤗

Profile picture for user Tofu på besök

@Sisyfos Jag tycker absolut man får tycka och tänka olika. Ventilera sina tankar. Däremot ogillar jag personangrepp. Det anser jag att det blir när du lyfter att jag dumförklarar, slår på människor och egensnickrar sanningar. Inte superkul att ha sådant om sig själv precis.

Hade det istället varit så att sakfrågan hade ventilerats. Alltså ex;

- Ser ni problem med att folk kan skrämmas iväg av tanken att det inte går att dricka måttligt om det så tydligt visas att 0 är enda raka vägen via flera profilers vägval här på forumet?

Då hade vi kunnat fortsätta diskussionen på en nivå utan att min integritet sattes på prov. Den gick åt pipan kan man säga för jag blottade mer än jag tänkt.

Jag har fler tankar gällande frågan ovan. Det går nämligen att vända på det mesta 🤠. Vissa kanske sätter kaffet i vrångstrupen. Förbiser inte det. Andra kanske ser det som vägledning och tar rygg på rollmodeller de anser är korrekta enligt deras syn. Kan vara avgörande för vissa för att de ska lyckas.

Börjar vi lägga band på diskussionen så får även det konsekvenser. Om vi drar ned möjligheten för de som valt 0 och menar att de får lägga band på sig.

Det betyder att pendeln svänger. Då bör vi även tydligt kunna visa klart hur man tar sig fram den andra vägen. Så folk kan få rollmodeller även den vägen. Tycker mig inte se så mycket material gällande HUR frågan här.

Denna diskussion triggar även mig på fel sätt. Det är som om någon står framför mig med ett glas och säger här. -Du behöver inte vara orolig. Det går bra. Gör inte så stor grej av detta. Du kan ta ett glas med vänner så att du inte stöter dig med dem. Om jag drar den växlingen kanske fler gör det?

Sedan ytterligare en aspekt. Vi måste vara försiktiga med medberoendeproblematik. Att vi inte understödjer den och på så sätt gör resan onödigt lång för folk. Även själva hamnar i trist situation här i vår egen tankevärld för att vi intar en neutral och generös inställning. Att det är den tonen som ska vara vägledande.

Sedan kan man verkligen fråga sig. Kan man lägga så här mycket ansvar på människor? Finns det snarare ett systemfel här? Borde gruppen tydligt delas upp istället. Noll och måttligt blir 2?

Profile picture for user Andrahalvlek

@Tofu på besök Instämmer till hundra procent. Både vad det gäller medberoende och risken med att det sås ett frö i skallen om att ”jag överdriver nog, det går kanske…” NEJ, det går INTE! Chansen att lyckas är minimal. Yttepytteliten. Det är större chans att jag vinner på Lotto, trots att jag inte ens spelar på Lotto.

Kram 🐘

Profile picture for user Tofu på besök

@miss lyckad Tack för fin input. @Andrahalvlek Ja, jag gör den uppdelningen själv nu och skriver här för att undvika mitt tidigare misstag.

Hoppas vi får någon slags lösning på ovan. Det kanske behövs någon form av vägledning? Kommer inte det känns det svårt att skriva. Lite som att tassa på tå 🤗.

Profile picture for user Sisyfos

Tofu, du missuppfattade mig, jag menade inte att DU skriver inlägg som dumförklarar eller att du egensnickrar statistik. Jag är verkligen ledsen för att du tog åt dig. Anmäl ditt eget inlägg så kan det redigeras och ändras, så att du kan ta bort det som blev för utlämnande.
Du har nog helt rätt i att det hade varit bättre att föra diskussionen med utgångspunkt i att sättet att uttrycka sig kan skrämma bort vissa från forumet, För jag tror ju att en del inlägg gör just det, Och det är inte inlägg där man förklarar varför man landar i att välja bort alkohol som jag menar. Inte heller inlägg som förklarar varför man ogillar alkohol, utan helt enkelt de inlägg som förutsäger hur väl andra kommer att lyckas med sin resa, eller de där man skriver om den egensammanställda statistiken. Då landar man ofta i att det går bra för de som har noll som strategi och dåligt för andra. Att det finns de som har noll som strategi och faller dit ändå finns aldrig med i den diskussionen eller i den egensnickrade statistiken.
Det blir då ingen diskussion alls - bara ett facit. Det blir heller inget prat om hur man kan förhindra att falla dit, för det enda svaret är: ta aldrig första glaset. Och där tror jag att det finns så mycket mer att diskutera för att man ska undvika att hamna i lägen där det känns som en bra idé att ta ett glas även om man har noll som strategi.
Jag skulle dock aldrig ha dragit upp den här diskussionen igen om jag inte hade uppfattat att du Tofu efterlyste en lite förutsättningslös diskussion för att skapa förståelse för hur andra tänker, men jag måste ha uppfattat det helt fel på något sätt. Jag är också ledsen för att jag använder väldigt värdeladdade ord, som gör att det blir lite väl hårt och det jag egentligen menar drunknar lite i de orden.
Och det är helt uppenbart att det är ok att tycka olika i teorin, inte i praktiken, då hör man inte hemma här. Så svaret på frågan om det är farligt att någon tycker korkat, så är det jättefarligt och såna personer bör genast förflyttas till en annan del av forumet.
Men egentligen skulle jag önska att vi skulle kunna prata lite mer om det här på ett civiliserat sätt, för du tar upp flera viktiga aspekter i det du skriver, Tofu. Är det triggande? Är det för triggande? Jag tror att ni som nollar tillför oerhört mycket positivt som rolemodels, för att ni skriver om allt positivt som nykterhet innebär för er.
Och medberoendeproblematiken är viktig som en faktor, men jag skulle önska att en del åsikter fördes fram lite mer ödmjukt och ur ett jagperspektiv och att man helt lät bli att skriva om och spekulera i andras alkoholresor. Återigen, jag har inte uppfattat att du gjort nåt sånt, Tofu. Jag menar verkligen det jag skriver när jag tycker att du tillför så mycket intressanta funderingar här i forumet, så jag är uppriktigt ledsen över att det här blev så fel.

Profile picture for user Tofu på besök

@Sisyfos Vi glömmer hela konfliktmomentet. Det måste vi göra. Det tar alldeles för mycket energi. Du är ingen ond person. Det vet jag. Det blev fel heltenkelt.

Glädje är mycket bättre som ledord. Sedan är väl detta en grupp i någon bemärkelse? En grupp genomgår faser för att landa och komma ut som fungerande. Vi kanske då är i en stormfas och försöker hitta plats?

Frågorna jag ställde är nog på något sätt, hur jobbigt det än känns nu för man vill ha trevligt istället, viktiga. Frågan är bara hur tar man sig an dem så att det leder till något bra? Kan vi det i detta forum? Hur gör vi då för att forma detta konstruktivt och hitta lösningar?

Detta med tiggande. För egen del startar debatten i mitt huvud. Jag har ju bestämt mig och ser inget positivt med att dricka alls. Så skulle jag tänka om så är det för att göra det lättare för andra. Inte för mig. Dessutom hade jag behövt riktigt handfasta råd:

- HUR gör man?
- Hur hanterar man debatten i huvudet?
- Hur lång tid tog det för dig att njuta av att dricka. Tänker nämligen att det borde vara en plåga i början då fokus ligger på att hålla kontroll inte glädje.
- Vad är det positiva med att välja denna väg osv osv.

Mig kommer dessa frågor trigga. Det är för sent i min process. Därför tror jag för egen del denna diskussion är bättre när man påbörjar sin resa. Här handlar det mer i min värld om att hitta ett bra livsmönster och hålla sig nykter.

Sedan detta med medberoende. Det ser jag som en reell risk. Hur undviker man hamna där? Alltså inte bara skapa destruktiva mönster för oss utan även för den som kämpar?

Viktiga frågor. Bra frågor tillsammans med att hur hanteras bäst de personer som väljer måttlighet? Ska vi här hantera den frågan? För jag tänker att det kanske nu räcker med att vi fokuserar på vår tråd? Kanske även viss guidning gällande medberoende kan vara bra generellt? Vi är väl flera kanske som har folk som kämpar runt oss oavsett om det är här eller utanför forumet
🤗