I'm the master of my faith. I'm the captain of my ship.

Profile picture for user Allegra

Hej @Natalia ! Hmmm, rätt okej efter snart 3 veckor utan alkohol. Fick en hel del insikter efter första veckan, som jag såklart bär med mig men också börjar förstå att jag måste jobba aktivt på för att lyckas hålla mig nykter. Hösten drar in med stormsteg så jag måste även hålla koll på depressionen som alltid lurar under ytan, kanske öka dosen på min medicin. Fasen vad tungt allting låter, men just idag, måndag morgon, så känns det lite trögt🍁
Ha en fin dag😊

Profile picture for user Natalia

@Allegra

Kan vara klokt att se över doseringen om det behövs och om du återkommande vet att du dippar vinterhalvåret. Hoppas du har några bra sätt att jobba på välmåendet också. Det är verkligen ett aktivt jobb man har med sig själv och att försöka hänga med i snabba svängar ibland ❤

Profile picture for user Allegra

Håller med @Natalia , ett aktivt jobb att hålla _ordning_ på sig själv.. Impulskontroll, gränssättning, bättre vanor. Har dock varit på konsert, bio och utflykt de senaste dagarna, roliga grejer som man orkar med när man slipper vara bakis jämt och ständigt.
Hur mår du? Läste om dina provtagningar och ett slags slutmål. Tänk på att tre månader går fort, håll blicken högt🐈 Kram✨

Profile picture for user Allegra

Åh @Natalia , vad trist att höra, har du någon support, vän, familj som du kan träffa i ”verkligheten”? Så himla svårt med anonyma ord då man inte kan känna av måendet. Stor kram ❤️

Profile picture for user Natalia

@Allegra ❤

Jag har mycket stöd i vänner och familj och lite extra speciellt stöd i en barndomsvän. Känner att jag är extra sårbar och öppen för viljan att dämpa mig just nu. Har inte helt tappat greppet med det går guppigt. Kom precis nu hem efter att ha tagit med mig min kära barndomsvän i luren för att göra mig av med 10 tabletter jag fått hem. Tog en sån tablett igår. Är glad att jag blir rädd och själv vill slänga dem men det är ofta nu som jag väljer att ta hem dem och det får mig att känna det som att jag tappat greppet.

Jäkla piss rent ut sagt. Nu är det borta från hemmet men litar inte riktigt på mig själv. För när det pockar på ordentligt är det inte en vän jag ringer.

Profile picture for user Allegra

Jag fattar verkligen @Natalia , det är nånting i dig som skaver som fan, som du måste få hjälp att hantera. Så glad att höra att du har människor att vända dig till, människor som vill dig väl❤️ Du verkar ha lätt att få hem substanser, inte bra. Vet inte riktigt vad jag skall säga, herregud det var ju inte längesen jag ”bodde” på krogen själv. Finns här om du behöver virtuellt stöd, annars hoppas jag innerligt att du tar hand om dig så mycket du bara kan❤️

Profile picture for user Onkel F

@Natalia skrev: "Är mer bekymrad över tabletter än alkohol just nu" Synd att tabletter har kommit tillbaka i i ditt liv. Det kanske låter banalt, men när du släppte dem sist, hur gjorde och tänkte du då? Finns det något i det som du kan plocka fram igen? Du tar ju långt ifrån alla tabletter du skaffar så det verkar vara en impulshandling att ge efter för känslan att vilja ta dem, men jag vet ju av egen erfarenhet att det där med impulskontroll är svårt.
Hoppas det reder ut sig och att återfallet (eller vad man skal kalla det) inte sabbar dina provtagningar. Tre månader för att nå ett mål, kan du använda det som motivation? Du har lagt bort tabletterna förut, du kan göra det igen!
Ta hand om dig och kämpa på!

Profile picture for user Natalia

Nä fyy @Onkel F, tabletter vill jag verkligen inte ramla tillbaka på och känner mig inte oroad över att börja med dem igen på det sättet. Men att jag snubblat på allehanda stimulanter stör beroenderehabiliteringen. Och det stör mig. Mycket!

Ska gör en neuropsykiatrisk utredning en gång gör alla och det är den jag ser framemot. Med spänning! 🙂

Har gjort ett antal grundläggande utredningar tidigare men efter tablettavslutet har jag gjort en till grundutredning varpå samtliga diagnoser och indikationer kunde avskriva och då förstår man hur personlighetsförändar man verkligen blir av mediciner. Det är många psykiatriker, kollegor, vänner och även jag själv har försökt fastställa en entydig diagnos på mig men utan full träffsäkerhet 😅
Är för fokuserad och selektiv för att helt gå under för adhd men har ändå väldigt många drag av det. Som svårt depressiv och utmattad indikerades även asperger och det är inte alls konstigt då jag i det måendet var just väldigt aspig i mitt beteende och i mina tankar. Även ADD. En läkare fastställde borderline, GAD och HSP, vilket inte heller var konstigt i stadiet av sorg, depression och utmattning. Men det är felaktigt att tillskriva eller fastställa under pågående svårt sjukdomsförlopp och då jag även stod på läkarförskrivna narkotikaklassade mediciner, vilket de kände till. Visst kan man tillskrivas GAD, HSP och borderline medan man är väldigt sjuk och dessa kan ju övergå i takt med tillfrisknande.

Idagsläge när jag besäker en ny läkare utgår de ju lite från vad som står i mina journaler som sjuk. Och där står idag att det finns samstämda indikationer på adhd, add och asperger. Borderline, GAD och Hsp. Det står också att jag är suicidal och anorektisk, utmattad och depressiv. Till det har jag jag sedan långt bak insomni och kronisk ryggsmärta.

Ja... Du hör ju 🤯
Det ger lätt huvudbry för vilken läkare som helst. en läkare att riktigt veta hur att angripa mig som människa och så många av de här diagnoserna stämmer inte längre.

Vill verkligen reda ut det här i tillfrisknat studie utan några preparat eller inverkan av utsättningsymtom. Ska bli oerhört spännande. Men idag har jag sån god förståelse av vad jag själv behöver för att må bra och så många etablerade strategier och rutiner för mitt mående att det egentligen inte spelar någon roll mer än att jag är oerhört nyfiken. Och jag lovar att uppdatera er när det är klart 🙂

Kram

Profile picture for user Onkel F

@Natalia Jag tolkade det nog som att du är skörare än du egentligen är. Du verkar ju ha hyffsad koll på läget trots allt.
Jisses människa! Det där är väl typ alla diagnoser som finns i läkarboken 😲Inte konstigt om det blir lite fel i dina kontakter med vården ibland! Bra att du får en utredning under rätt förutsättningar, när du är du så att säga. Att få en korrekt diagnos ger dig ju bättre möjlighet att få rätt hjälp om och när du behöver det. Det är du värd!
Ta det lite försiktigt med snubblandet bara 😊

Profile picture for user Allegra

Tre månader ska du fixa @Natalia , med hjälp av dig själv, vänner, familj och oss!! Du har ett tydligt mål som är av stor betydelse, det här klarar du, en dag i taget🎼❤️

Profile picture for user Natalia

Godmorgon! Det blir dag 1 igen.

Köpte en flaska bubbel igårkväll. Och ja @Onkel F, nu behöver jag vara försiktig. Känner själv att måendet är lite sämre just nu efter killen och ska inte älta det men märker att jag tappat tråden litegrann i den omställningen. Är fortfarande påväg frammåt i mina processer men får lite svårare med impulserna. Det är förstås en process i sig att komma förbi nån sorts relationsmässig förändring och det är inte konstigt men känner att jag behöver tagga om och hitta ett nytt grepp.

Vill försöka att inte fokusera för negativt på mitt snubblande med tabletter. Ska försöka lägga det bakom mig. Det har bara gett mig ångest att ha nån sorts tabletter hemma och är glad att jag inte helt gått över styr i nån sorts daglig användning. Sömntabletter gick dock lite över styr ett par dagar i följd. Övriga tabletter har jag lätt kunnat kasta bort efter att ha tagit en av dem och har mest blivit rädd.

Om jag ska fokusera på något positivt efter att ha dragit ner så kraftigt på alkoholen efter den katastrofala sommaren är att jag mår mycket bättre över lag. Är mycket piggare, mer motiverad och driven. Saker flyter på igen. Är mer som "vanligt". Man mår ju långt bättre när man slipper ha bakisångest eller vara trött utifrån tät alkoholkonsumtion.

Sedan 15 augusti blev det femte dryckestillfället igår. Så ungefär en gång i veckan får jag lite svårt att motstå. Men beroenderehabiliteringen är fortfarande A och O och har inte tappat fokus på den även om det kommit gupp på vägen. Ser det fortfarande som ett rehabiliteringsår.
Är förstås inte alls glad över att ha snubblat på tabletter och ser faran men idag känns som en bra dag att fokusera frammåt.

Jag kan få ordning på det här. Eller hur!

Profile picture for user Natalia

Har inte loggat dagar på forumet på senaste. Men ska nog göra det igen. Ibland hjälper det, ibland skälper. Mår lite konstigt idag men tror att det beror på att jag nyligt använde imovane tre dagar aktivt. Har en lite märklig ångest och olustkänsla idag och det känns inte som det är bakfylla. Men det kan väl förstås spela in. Ja, nää fy. Nya tag franmåt. Imorgon en ny dag 2.

Önskar en trevlig kväll.

Profile picture for user Natalia

Hösten...
Jag brukar vara känslig för skiftet mellan sommar och höst. Brukar alltid kännas olustigt på nåt vis, och så även i år. Jag blir lite vilsen en tid innan jag landat i hösten. Men det brukar också vara en tid att ta nya grepp om olika saker med ett nytt fokus. Är faktiskt bara glad att den katastrofala vinsommaren med allt festande är över. Vill bara komma längre ifrån beroendet och ser fram emot mörkret som skänker mer ro. Men svår sömnproblematik är sommaren förödande med sitt ljus på så vis. Jag varvar liksom aldrig ner på sommaren och då har jag ju redan en högaktiv hjärna generellt. Gillar sommaren men ser faktiskt fram emot att grotta ner mig i soffan med serier, läsning och kissarna lite tidigare om kvällarna. Idag är jag lite ostadig i kroppen och tog min Propavan redan nyligt. Känner att det hjälpte till att dämpa olustkänslorna och ångesten.
Har försökt mig på melatonin senaste veckorna, den hjälpte första kvällen och sedan inte alls. Lite synd, hade hoppats på bättre verkan av den då den inte ger så illa biverkningar men verkar bli kvar med Propavan.

Profile picture for user Allegra

Tack @Natalia , har kört bil hela dagen och lägger mig rejält trött. Kan relatera till det årstidsbundna måendet; kraftigt ökad ångest på våren när ljuset kommer tillbaka, extremt låg energi såhär i september då dagarna blir kortare och kortare. Men det är något fint med årstiderna här i Norden trots allt, generellt sett tycker jag bäst om hösten - det låga släpande ljuset och halsdukarna man äntligen kan vira runt halsen! Kram❤️

Profile picture for user Natalia

Dag 1 😔

Usch. Idag vaknade jag bakfull och riktigt besviken på mig själv. Det var inte en bra dag alls igår och kände också att min sorts utsättningskänslor är tillbaka. Det brukar uppstå dag 2 och är ett resultat av senaste tidens snubblande. Får väldigt fort och lätt tillbaka de här känslorna märker jag. De är inte överdrivet kraftiga men spända i huvudet på ett konstigt vis. Det känns Påfrestande.
Vad jag märkt har det avtagit vid dag 6. Känns hopplöst att jag drack igår och kommer inte göra det idag. Nu siktar jag främst på att passera dag 6 igen.

Profile picture for user Natalia

Stöd.

Idag skriver jag mycket men har funderat en hel del över vad för sorts stöd jag egentligen behöver i det här. Antabus blir verkningslöst för mig som tenderar att snubbla på mediciner. Och det är ju just mediciner som skapat det här beroendet från början. Ryggproblem, svåra smärtor och ett långt rättfärdigt behov av värkmediciner är vad det bottnat i, och ett allvarligt behov av lugnande mediciner. Har inte behov av lugnande mediciner idag men visst finns fortfarande ett behov av värkmediciner mellan varven och det finns sanneligen ett behov av stark sömnmedicin men jag varken kan eller vill använda de sorters mediciner längre. Alkohol som sådan har aldrig varit lika attraktivt för mig. Men nu har jag det här problemet och vill bara bli av med det.

Vad har ni andra för stöd?
Har försökt med ett kbt-program som var väldigt bra och uppskattar att arbeta just kognitivt men det tycks inte räcka. Föreställer mig att kbtn kan bli mer effektfullt längre fram när jag tar mig förbi den här första kritiska fasen av påfrestande utsättningssymtom och tar mig förbi första månaden men hur sjutton ska jag ta mig förbi den här första tiden? Jag bor själv och det kanske inte skulle haft någon betydelse om någon mer bott här men känner att det är just socialt sociala distraktioner jag skulle behöva ha mer av.

Har ibland försökt ta stöd av lergigan för den första fasen men fixar inte de här olika typerna av antihistaminbaserade mediciner. Har provat samtliga men blir så pass trött att jag somnar sittandes av dem. Kan inte ha det så dagtid.

Vad har ni för stöd och hur tycker ni att det funkar?

Profile picture for user Sattva

@Natalia Hej Natalia!
Jag har inget bättre råd än att bara bita ihop och ta dig igenom. Jag vet dock att du har berättat att du har en rad olika möjliga diagnoser, som troligtvis gör det svårare. Men stödet du efterfrågar måste ju först och främst vara din egna genuina vilja och bestämdhet.
Någonstans startar processen att bryta nykterheten, ge efter för känslan, och ta sig till systemet för att handla alkohol. Det gäller väl att identifiera de där första signalerna från ditt inre att nu är ett återfall på gång. Och stoppa sig redan där.
Har inga bättre råd. Det utgjorde mitt stöd. Att vad som än händer, så är alkohol inte lösningen. Jag lärde mig att då suget kom, handlade det om ett behov jag behövde tillgodose. Lärde mig att identifiera det behovet. Och ta hand om det.
Men jag har full förståelse för att det är andra utmaningar du möter. Jag tror ändå att stödet du söker på nåt sätt går att hitta inom dig.🌸

Profile picture for user Natalia

Jaadu @Sattva.
Hoppas verkligen att jag kan nå den bestämda känslan i mig själv och sluta ge efter för beroendet när det pockar på starkt. Det är väl just det som visat sig vara det svåraste för mig. Att slåss mot beroendet. Det är glädjande att höra att den styrkan och viljan ensamt har hjälpt dig att bibehålla din nykterhet på ett stabilt sätt. Får mig att fundera på vad som egentligen ska krävas för mig att nå dit. Vad är det som brister. Är jag inte så mentalt framme i det som jag vill?

Profile picture for user Natalia

Nu sitter jag i skogen med min kycklingsallad och råsaft igen och funderar.

Vad är det som brister i mina tankar eftersom jag har så svårt att hålla mig konsekvent?
Är det just tankarna?
Om vi säger såhär, jag vill bort från beroendet och kan inte acceptera att A går överstyr. Det förstör på tok för mycket i både vardag och mående. Det bara är inte acceptabelt. Som det sett ut senaste ca 50 dagarna med undantag för när jag gick helt över styr en kväll som jag skrev om tidigare, har det blivit ungefär en flaska cava en gång i veckan men eftersom jag snubblat på tabletter kan jag givetvis inte titta på det så. Men, gällande A så är det nog så att om konsumtionen kunna se ut på så vis skulle det inte störa min vardag eller mitt mående nämnvärt. Skulle vara rätt tillfreds med en sådan konsumtion. Utifrån året bak har jag dock inte lyckats med det och det har gått till oönskade frekvenser och mängder och jag har ju tydligt fått erfara hur dåligt jag mår av en besvärande A-konsumtion.
Så kan jag inte ha det. Så vägrar jag ha det frammåt. Den tanken är konsekvent och intakt.

Har jag inte landat ordentligt i mitt beslut? Har jag inte tömt ut det här för mig själv tillräckligt ännu? Är det vad som brister hos mig? Eller är det just impulsiviteten som styr mig för mycket?

Att jag ska frammåt råder inga tvivel om. Det är Hur'et som kvarstår.
Även jag tänker ju förstås att jag ska bita ihop, stå emot, använda de gynnande tankarna och alla strategierna osv. Just nu har jag blodprover att ta varannan vecka inför den här utredningen och vill av allehanda skäl kunna hålla mig borta de här följande 3 månaderna och givetvis fortsätta på ett bra spår efter det.

Profile picture for user Natalia

2

I skogen igen men med macka och kaffe idag. Disigt i huvudet, som att det inte går att ställa in skärpan. Lustlös, inget driv och ska inte säga ledsen men inget känns muntert. Det var mycket längesen något kanske egentligen kändes riktigt muntert och det är ok, sålänge jag fortsätter frammåt är det positivt för mig. Jag håller fokus på det fina, accepterar resten och det är en fin dag idag.
Ska ta en promenad.

Önskar en skön söndag ❤

Profile picture for user Allegra

Försök att stålsätta dig! Tänk att tre månader nykter är förutsättningen för att du ska få en utredning som kommer att ha bäring på resten av ditt liv. Jag är övertygad om att du kommer att klara det, så viljestark som du framstår här. Varje gång suget sätter in så måste du mentalisera utredningen, för den vill du ha! Försök lägga dina känslor åt sidan ett tag, ta paus, om det går, från att kolla av hur du mår. Fokusera på att göra saker, inte känna. Lätt för mig att sitta här och leverera tips och goda råd, men jag hoppas du ser det för vad det är, ett försök att stötta i all välmening. Kram❤️@Natalia

Profile picture for user Natalia

Hej @Allegra @Sattva!

Jag uppskattar alla goda råd och att ta del av hur andra lyckats i sitt förändringsarbete. Jag hoppas att jag inte uttryckt mig tokigt på något vis och isf är det aldrig min avsikt. Jag kan ha svårt att göra den avvägningen ibland. Däremot kan jag börja reflektera mycket över vad i mig som saknas eller krävs när det som i det här fallet visat sig vara svårt att vara helt avhållsam och stå emot de dagar det verkligen sätts på prov för mig. För jag blir ju själv frustrerad när jag märker att jag får svårt att stå emot.
Det får mig nästan desperat efter att hitta ett hållbart Hur, och jag vrider och vänder på tankar. Provar andras tankar och såvidare. Just nu funderar jag på om det är så att jag inte förankrat mig tillräckligt i ett beslut. Och då inte beslutet att förändra min konsumtion, för där är jag förankrad, men beslutet att helt och konsekvent avstå. Funderar över om de största bristerna består i impulskontrollen eller beslutet. Och sedan hur i hela världen jag ska ta mig förbi det som brister, eller jobba på det som brister.

Inga farhågor idag dock. Är glad att jag druckit långt mindre än under året och att jag får känna mig pigg igen. Känner mig som vanligt och det är tacksamt.

Stor kram

Profile picture for user Natalia

Efter en promenad i dagen sköna väder svängde måendet till lite mer positivt. Har farit runt utomhus hela dagen och det gjorde gott . Varje gång jag kommer hem står dessutom de två älskade kissarna vid dörren. Vem smälter inte då 🥰

Den disiga oskärpan i huvudet får jag stå ut med några dagar till det vänder igen kring dag 6. Har valt att ta Propavanen redan kring 18-19-tiden de här senaste kvällarna och ska fortsätta så i veckan. Den tar udden av de här utsättningssymtomen. Kan bli ganska överspänd första veckan och inte på ett positivt sätt. Propavanen gör det lite lättare att komma till ro med serier och liknande. Och det är ett rätt behagligt nu i höstmörkret.

Har tagit upp min påk och ska försöka slå bort eventuella impulser av allehanda stimulanter i veckan. Skulle gott behöva nån som slår mig hårt i huvudet med den påken nästan i samma sekund som en sån tanke uppstår. Gärna lite innan.

Önskar er sömn.
Kram

Profile picture for user Natalia

3

Inte fullt lika dimmig i huvudet idag och det går lättare att ställa in skärpan igen. Inte lika deppig som igår. Kanske lite mer rastlös än vanligt och på så vis mer fysiskt spänd men det går med fördel att dämpa med fysisk aktivitet. Nu får jag hålla i det här för jag vill fortsätta veckan allert.
I slutet av veckan ska jag lämna nästa blodprov och vill heller inte att peth ska höjas mer än vad förra veckans två alkohoras kan ha bidragit till. Det känns som en bra sporre under veckan.

Önskar en trevlig måndag
Kram ❤