I'm the master of my faith. I'm the captain of my ship.

Profile picture for user Natalia

@Allegra

Kan vara klokt att se över doseringen om det behövs och om du återkommande vet att du dippar vinterhalvåret. Hoppas du har några bra sätt att jobba på välmåendet också. Det är verkligen ett aktivt jobb man har med sig själv och att försöka hänga med i snabba svängar ibland ❤

Profile picture for user Allegra

Håller med @Natalia , ett aktivt jobb att hålla _ordning_ på sig själv.. Impulskontroll, gränssättning, bättre vanor. Har dock varit på konsert, bio och utflykt de senaste dagarna, roliga grejer som man orkar med när man slipper vara bakis jämt och ständigt.
Hur mår du? Läste om dina provtagningar och ett slags slutmål. Tänk på att tre månader går fort, håll blicken högt🐈 Kram✨

Profile picture for user Allegra

Åh @Natalia , vad trist att höra, har du någon support, vän, familj som du kan träffa i ”verkligheten”? Så himla svårt med anonyma ord då man inte kan känna av måendet. Stor kram ❤️

Profile picture for user Allegra

Jag fattar verkligen @Natalia , det är nånting i dig som skaver som fan, som du måste få hjälp att hantera. Så glad att höra att du har människor att vända dig till, människor som vill dig väl❤️ Du verkar ha lätt att få hem substanser, inte bra. Vet inte riktigt vad jag skall säga, herregud det var ju inte längesen jag ”bodde” på krogen själv. Finns här om du behöver virtuellt stöd, annars hoppas jag innerligt att du tar hand om dig så mycket du bara kan❤️

Profile picture for user Onkel F

@Natalia skrev: "Är mer bekymrad över tabletter än alkohol just nu" Synd att tabletter har kommit tillbaka i i ditt liv. Det kanske låter banalt, men när du släppte dem sist, hur gjorde och tänkte du då? Finns det något i det som du kan plocka fram igen? Du tar ju långt ifrån alla tabletter du skaffar så det verkar vara en impulshandling att ge efter för känslan att vilja ta dem, men jag vet ju av egen erfarenhet att det där med impulskontroll är svårt.
Hoppas det reder ut sig och att återfallet (eller vad man skal kalla det) inte sabbar dina provtagningar. Tre månader för att nå ett mål, kan du använda det som motivation? Du har lagt bort tabletterna förut, du kan göra det igen!
Ta hand om dig och kämpa på!

Profile picture for user Natalia

Nä fyy @Onkel F, tabletter vill jag verkligen inte ramla tillbaka på och känner mig inte oroad över att börja med dem igen på det sättet. Men att jag snubblat på allehanda stimulanter stör beroenderehabiliteringen. Och det stör mig. Mycket!

Ska gör en neuropsykiatrisk utredning en gång gör alla och det är den jag ser framemot. Med spänning! 🙂

Har gjort ett antal grundläggande utredningar tidigare men efter tablettavslutet har jag gjort en till grundutredning varpå samtliga diagnoser och indikationer kunde avskriva och då förstår man hur personlighetsförändar man verkligen blir av mediciner. Det är många psykiatriker, kollegor, vänner och även jag själv har försökt fastställa en entydig diagnos på mig men utan full träffsäkerhet 😅
Är för fokuserad och selektiv för att helt gå under för adhd men har ändå väldigt många drag av det. Som svårt depressiv och utmattad indikerades även asperger och det är inte alls konstigt då jag i det måendet var just väldigt aspig i mitt beteende och i mina tankar. Även ADD. En läkare fastställde borderline, GAD och HSP, vilket inte heller var konstigt i stadiet av sorg, depression och utmattning. Men det är felaktigt att tillskriva eller fastställa under pågående svårt sjukdomsförlopp och då jag även stod på läkarförskrivna narkotikaklassade mediciner, vilket de kände till. Visst kan man tillskrivas GAD, HSP och borderline medan man är väldigt sjuk och dessa kan ju övergå i takt med tillfrisknande.

Idagsläge när jag besäker en ny läkare utgår de ju lite från vad som står i mina journaler som sjuk. Och där står idag att det finns samstämda indikationer på adhd, add och asperger. Borderline, GAD och Hsp. Det står också att jag är suicidal och anorektisk, utmattad och depressiv. Till det har jag jag sedan långt bak insomni och kronisk ryggsmärta.

Ja... Du hör ju 🤯
Det ger lätt huvudbry för vilken läkare som helst. en läkare att riktigt veta hur att angripa mig som människa och så många av de här diagnoserna stämmer inte längre.

Vill verkligen reda ut det här i tillfrisknat studie utan några preparat eller inverkan av utsättningsymtom. Ska bli oerhört spännande. Men idag har jag sån god förståelse av vad jag själv behöver för att må bra och så många etablerade strategier och rutiner för mitt mående att det egentligen inte spelar någon roll mer än att jag är oerhört nyfiken. Och jag lovar att uppdatera er när det är klart 🙂

Kram

Profile picture for user Onkel F

@Natalia Jag tolkade det nog som att du är skörare än du egentligen är. Du verkar ju ha hyffsad koll på läget trots allt.
Jisses människa! Det där är väl typ alla diagnoser som finns i läkarboken 😲Inte konstigt om det blir lite fel i dina kontakter med vården ibland! Bra att du får en utredning under rätt förutsättningar, när du är du så att säga. Att få en korrekt diagnos ger dig ju bättre möjlighet att få rätt hjälp om och när du behöver det. Det är du värd!
Ta det lite försiktigt med snubblandet bara 😊

Profile picture for user Allegra

Tre månader ska du fixa @Natalia , med hjälp av dig själv, vänner, familj och oss!! Du har ett tydligt mål som är av stor betydelse, det här klarar du, en dag i taget🎼❤️

Profile picture for user Natalia

Har inte loggat dagar på forumet på senaste. Men ska nog göra det igen. Ibland hjälper det, ibland skälper. Mår lite konstigt idag men tror att det beror på att jag nyligt använde imovane tre dagar aktivt. Har en lite märklig ångest och olustkänsla idag och det känns inte som det är bakfylla. Men det kan väl förstås spela in. Ja, nää fy. Nya tag franmåt. Imorgon en ny dag 2.

Önskar en trevlig kväll.

Profile picture for user Allegra

Tack @Natalia , har kört bil hela dagen och lägger mig rejält trött. Kan relatera till det årstidsbundna måendet; kraftigt ökad ångest på våren när ljuset kommer tillbaka, extremt låg energi såhär i september då dagarna blir kortare och kortare. Men det är något fint med årstiderna här i Norden trots allt, generellt sett tycker jag bäst om hösten - det låga släpande ljuset och halsdukarna man äntligen kan vira runt halsen! Kram❤️

Profile picture for user Natalia

Dag 1 😔

Usch. Idag vaknade jag bakfull och riktigt besviken på mig själv. Det var inte en bra dag alls igår och kände också att min sorts utsättningskänslor är tillbaka. Det brukar uppstå dag 2 och är ett resultat av senaste tidens snubblande. Får väldigt fort och lätt tillbaka de här känslorna märker jag. De är inte överdrivet kraftiga men spända i huvudet på ett konstigt vis. Det känns Påfrestande.
Vad jag märkt har det avtagit vid dag 6. Känns hopplöst att jag drack igår och kommer inte göra det idag. Nu siktar jag främst på att passera dag 6 igen.

Profile picture for user Sattva

@Natalia Hej Natalia!
Jag har inget bättre råd än att bara bita ihop och ta dig igenom. Jag vet dock att du har berättat att du har en rad olika möjliga diagnoser, som troligtvis gör det svårare. Men stödet du efterfrågar måste ju först och främst vara din egna genuina vilja och bestämdhet.
Någonstans startar processen att bryta nykterheten, ge efter för känslan, och ta sig till systemet för att handla alkohol. Det gäller väl att identifiera de där första signalerna från ditt inre att nu är ett återfall på gång. Och stoppa sig redan där.
Har inga bättre råd. Det utgjorde mitt stöd. Att vad som än händer, så är alkohol inte lösningen. Jag lärde mig att då suget kom, handlade det om ett behov jag behövde tillgodose. Lärde mig att identifiera det behovet. Och ta hand om det.
Men jag har full förståelse för att det är andra utmaningar du möter. Jag tror ändå att stödet du söker på nåt sätt går att hitta inom dig.🌸

Profile picture for user Natalia

Jaadu @Sattva.
Hoppas verkligen att jag kan nå den bestämda känslan i mig själv och sluta ge efter för beroendet när det pockar på starkt. Det är väl just det som visat sig vara det svåraste för mig. Att slåss mot beroendet. Det är glädjande att höra att den styrkan och viljan ensamt har hjälpt dig att bibehålla din nykterhet på ett stabilt sätt. Får mig att fundera på vad som egentligen ska krävas för mig att nå dit. Vad är det som brister. Är jag inte så mentalt framme i det som jag vill?

Profile picture for user Natalia

Nu sitter jag i skogen med min kycklingsallad och råsaft igen och funderar.

Vad är det som brister i mina tankar eftersom jag har så svårt att hålla mig konsekvent?
Är det just tankarna?
Om vi säger såhär, jag vill bort från beroendet och kan inte acceptera att A går överstyr. Det förstör på tok för mycket i både vardag och mående. Det bara är inte acceptabelt. Som det sett ut senaste ca 50 dagarna med undantag för när jag gick helt över styr en kväll som jag skrev om tidigare, har det blivit ungefär en flaska cava en gång i veckan men eftersom jag snubblat på tabletter kan jag givetvis inte titta på det så. Men, gällande A så är det nog så att om konsumtionen kunna se ut på så vis skulle det inte störa min vardag eller mitt mående nämnvärt. Skulle vara rätt tillfreds med en sådan konsumtion. Utifrån året bak har jag dock inte lyckats med det och det har gått till oönskade frekvenser och mängder och jag har ju tydligt fått erfara hur dåligt jag mår av en besvärande A-konsumtion.
Så kan jag inte ha det. Så vägrar jag ha det frammåt. Den tanken är konsekvent och intakt.

Har jag inte landat ordentligt i mitt beslut? Har jag inte tömt ut det här för mig själv tillräckligt ännu? Är det vad som brister hos mig? Eller är det just impulsiviteten som styr mig för mycket?

Att jag ska frammåt råder inga tvivel om. Det är Hur'et som kvarstår.
Även jag tänker ju förstås att jag ska bita ihop, stå emot, använda de gynnande tankarna och alla strategierna osv. Just nu har jag blodprover att ta varannan vecka inför den här utredningen och vill av allehanda skäl kunna hålla mig borta de här följande 3 månaderna och givetvis fortsätta på ett bra spår efter det.

Profile picture for user Natalia

2

I skogen igen men med macka och kaffe idag. Disigt i huvudet, som att det inte går att ställa in skärpan. Lustlös, inget driv och ska inte säga ledsen men inget känns muntert. Det var mycket längesen något kanske egentligen kändes riktigt muntert och det är ok, sålänge jag fortsätter frammåt är det positivt för mig. Jag håller fokus på det fina, accepterar resten och det är en fin dag idag.
Ska ta en promenad.

Önskar en skön söndag ❤

Profile picture for user Allegra

Försök att stålsätta dig! Tänk att tre månader nykter är förutsättningen för att du ska få en utredning som kommer att ha bäring på resten av ditt liv. Jag är övertygad om att du kommer att klara det, så viljestark som du framstår här. Varje gång suget sätter in så måste du mentalisera utredningen, för den vill du ha! Försök lägga dina känslor åt sidan ett tag, ta paus, om det går, från att kolla av hur du mår. Fokusera på att göra saker, inte känna. Lätt för mig att sitta här och leverera tips och goda råd, men jag hoppas du ser det för vad det är, ett försök att stötta i all välmening. Kram❤️@Natalia

Profile picture for user Natalia

Hej @Allegra @Sattva!

Jag uppskattar alla goda råd och att ta del av hur andra lyckats i sitt förändringsarbete. Jag hoppas att jag inte uttryckt mig tokigt på något vis och isf är det aldrig min avsikt. Jag kan ha svårt att göra den avvägningen ibland. Däremot kan jag börja reflektera mycket över vad i mig som saknas eller krävs när det som i det här fallet visat sig vara svårt att vara helt avhållsam och stå emot de dagar det verkligen sätts på prov för mig. För jag blir ju själv frustrerad när jag märker att jag får svårt att stå emot.
Det får mig nästan desperat efter att hitta ett hållbart Hur, och jag vrider och vänder på tankar. Provar andras tankar och såvidare. Just nu funderar jag på om det är så att jag inte förankrat mig tillräckligt i ett beslut. Och då inte beslutet att förändra min konsumtion, för där är jag förankrad, men beslutet att helt och konsekvent avstå. Funderar över om de största bristerna består i impulskontrollen eller beslutet. Och sedan hur i hela världen jag ska ta mig förbi det som brister, eller jobba på det som brister.

Inga farhågor idag dock. Är glad att jag druckit långt mindre än under året och att jag får känna mig pigg igen. Känner mig som vanligt och det är tacksamt.

Stor kram

Profile picture for user Natalia

Efter en promenad i dagen sköna väder svängde måendet till lite mer positivt. Har farit runt utomhus hela dagen och det gjorde gott . Varje gång jag kommer hem står dessutom de två älskade kissarna vid dörren. Vem smälter inte då 🥰

Den disiga oskärpan i huvudet får jag stå ut med några dagar till det vänder igen kring dag 6. Har valt att ta Propavanen redan kring 18-19-tiden de här senaste kvällarna och ska fortsätta så i veckan. Den tar udden av de här utsättningssymtomen. Kan bli ganska överspänd första veckan och inte på ett positivt sätt. Propavanen gör det lite lättare att komma till ro med serier och liknande. Och det är ett rätt behagligt nu i höstmörkret.

Har tagit upp min påk och ska försöka slå bort eventuella impulser av allehanda stimulanter i veckan. Skulle gott behöva nån som slår mig hårt i huvudet med den påken nästan i samma sekund som en sån tanke uppstår. Gärna lite innan.

Önskar er sömn.
Kram

Profile picture for user Natalia

3

Inte fullt lika dimmig i huvudet idag och det går lättare att ställa in skärpan igen. Inte lika deppig som igår. Kanske lite mer rastlös än vanligt och på så vis mer fysiskt spänd men det går med fördel att dämpa med fysisk aktivitet. Nu får jag hålla i det här för jag vill fortsätta veckan allert.
I slutet av veckan ska jag lämna nästa blodprov och vill heller inte att peth ska höjas mer än vad förra veckans två alkohoras kan ha bidragit till. Det känns som en bra sporre under veckan.

Önskar en trevlig måndag
Kram ❤

Profile picture for user Natalia

Har snubblat ganska ofta nu på olika typer av preparat. Inte så mycket alkohol men igår köpte jag bubbel och idag vaknade jag med alkoholutlöst tokångest. Känner att jag behöver bryta ner det här i korta delmål just nu för att göra det övergripligt. Rehabåret har inte startat så bra även om jag givetvis mår mycket bättre och mer som vanligt när alkoholkonsumtionen inte är lika hög.

Om jag försöker se en tydlig bild framför mig vill jag givetvis inte ha det här besväret alls. Men något som spontant framträder väldigt tydligt är att till jul vill jag inte sitta med besvär av abstinens. Och då finns bara ett sätt. Kan jag fixa det här? 😥

Kram

Profile picture for user Sisyfos

Du skriver ”idag vaknade jag med alkoholutlöst tokångest” … det där är ju en känsla som jag har känt och inte vill uppleva igen. För mig handlade nykterhetsarbetet också mycket om att komma till insikt om varför jag medicinerade och att verkligen landa i att medicinen alkohol var totalt meningslös. Men att få syn på idet där ögonblicket när det känns som att alkoholen ändå skulle vara en bra lösning och börja jobba med att inte hamna där.
Börja analysera vad den där längtan efter nån slags ro (eller vin då) står för. Varför uppstår den? Jag vet ju att jag inte mår bra av alkohol, men likväl så fanns där en längtan och för min del måste jag se den. Jag löser inte riktigt grundproblematiken enbart genom att tänka att aldrig mera dricka. Det finns ju någon slags desperation i att välja att medicinera med alkohol som jag behöver få syn på och komma tillrätta med. Jag tänker att det är lite så för dig också. Att försöka lösa det här samtidigt som man dricker är svårt, men man kan börja med att faktiskt börja nysta i steget innan när man handlade alkoholen. Vi är ju väl medvetna på ett sätt tror jag. Sen tror jag också att det finns saker som gör att NEJ och STOPP inte funkar. Bland annat då andra ”substanser” som man använder (just det har aldrig varit min grej), stress, sömnbrist etc. Sugsurfning, HALT är bra metoder för att få syn på det och ta kl troll över situationen.
Lycka till nu! Det finns liksom inte en enda anledning till att just du inte skulle klara det här. Du har redan visat att du klarar stora förändringar. Låt inte enstaka hinder på vägen hindra din fart framåt. Nya tag!

Profile picture for user Natalia

2

Ja absolut @Sisyfos ❤
Inget hindrar vägen fram. Får inte heller glömma hur långt jag kommit sedan avslutat tablettmissbruk för snart 14 månader sedan. Det är så lätt att slå på sig själv och jag gör det ganska hårt. Misstag och snedsteg kan jag iaf lära mig av på vägen men ska försöka titta lite snällare på mig själv.
Skapa mer SMARTA mål kring det här och komma ihåg lyfta mig själv istället för att fortsätta förolämpa mig. Ska försöka hitta ett sätt att känna stolthet över framsteg men vet inte riktigt hur.
Är så mycket bättre på att göra tvärtom.

Men det är hjälpsamt att höra att det kan vara en krokig väg och som tydligt kan kräva mångfaldiga justeringar. Men jag är på rätt väg iaf.

Önskar en fin torsdag ❤
Kram

Profile picture for user Natalia

Hej @Allegra 🙂

Solen skiner i min krigszon också. Den delar plats på himlen med de cirkulerande drönarna och helikoptrarna ☀️

Har dag 2 igen om jag nu ska räkna på så vis. Gick ut i fredagskväll men har ingen ångest över det just nu. Det var jättetrevligt och det går frammåt här. Mindset intakt och jag mår bra.

Önskar en skön söndag 💞

Profile picture for user Natalia

Kram på dig fina @Allegra ❤

Det kommer mycket riktigt nya och bättre dagar. Ha tilltro.
Men får nästan uppmana att embrace the shit-day. Finns det något som skulle kunna skifta fokuset eller göra det lite lindrigare?

Jag är högspänd idag. En längre varmdusch hjälpte mig till avspänning lite tidigare. När inget annat lindrar så funkar oftast en dusch och en promenad för mig. Men brukar ofta få leva utifrån just ren strategi och distraktioner i vardagen för att bibehålla balans. Är i skogen med min laxsallad men sitter i bilen just nu. Ska ta en liten tur med musik och göra ett nytt stop. Jag tar med dig i luren. Du är inte ensam.

🥰

Profile picture for user Allegra

Tack @Natalia , för att du tar med mig ut i skogen ☺️🌲 Ska handla, laga middag och städa lite. Sen är denna dagen slut. Blir jag för rastlös kan jag alltid tvinga ut hunden på långpromenad 🦮

Profile picture for user Natalia

@Allegra 🙂
Låter som du har att beta av. Och det är bra.

Nu är jag på promenad och sitter på en bänk vid vattnet. Du fick följa med hit med.

Kommer inte fysiskt ner i ro idag.
Less på utsättningssymtom även om de inte är så kraftiga. Mest spänd. Numer krävs inte mycket för att hamna bakåt i symtom. Känner att det här nu blev en riskabel kväll. Inte för A men för att inte be grannen om en kvällsjoint. Viljan att andas ut. Jobbat på att komma ner lite hela dagen nu.
Konsekvenstänk finns men impulserna är inte helt att leka med.

Jag uppdaterar 💞

Profile picture for user Natalia

Dag 3 har varit en fantastisk dag med sociala trevligheter i naturen. Det har bidragit till att jag helt enkelt varit nöjd precis som det är och utan impulser att dämpa mig.

Önskar en skön kväll 🥰

Profile picture for user Natalia

Dag 4

Har jobbat mycket på mindset och lyckats nå en mer positiv syn på mig själv och på mitt nu. Har länge upplevt att jag simmar motströms och lägger allt fokus på de processer som kommer landa lite längre fram. Har väl kanske heller inte varit så tillfreds med mitt nu som det varit men känner mig allt mer fri ju längre tiden går. Låter tillexempel inte mitt ex - krigaren koppla ett nytt grepp om mig även om han försöker precis punktlig enligt mina tidsmodeller. Så jag är mycket väl förberedd. Vi har haft de här vändorna många gånger förr.

Ska inte prata relationer men känner att den frigörelsen hjälper mig att öppna upp för annat. Det är dags för mig att leva igen i enlighet med mig själv och inte någon annans lite kontrollerande ramar och livsideer.
Har inte känt mig levande på många år. Det har varit många svarta år och därefter ren strategi och distraktion för att hålla huvudet ovanför vattenytan och påväg frammåt. Det kan ta lite tid att lyckas skifta tankar och många saker får ta sin tid i läkning och återhämtning men har kommit långt på många av de här planen och börjar känna mig redo att leva igen. Jag känner mig öppen och inte stängd. Känner att det underlättar och gör att jag min syn på beroenderehabiliteringen annorlunda. Känner mig lättad på något vis.

Önskar en skön tisdag 💞

Profile picture for user Natalia

@vår2022 ja verkligen fina du.
Känns som jag nått till att kunna slappna av mer i allt. På alla plan. Väldigt befriande. Redo att leva och inte bara se problem och processer. Det har inte varit gynnsamt alla. Inte minst för min egen självbild.
Dags att börja leva på riktigt igen ❤

Profile picture for user Allegra

Hej kära @Natalia , så strongt av dig att berätta om detta med Imovane! Du har ju också en lösning på problemet, att säga att du har fått ett eget recept. Nu gäller det bara att komma ihåg att säga det när han står där och viftar med kartan nästa gång, kanske t.o.m. förekomma det, säga det när ni stöter på varandra i trappen?

Jag kan hursomhelst relatera till begäret! För längesen hade jag ett missbruk av diverse substanser, stoppade glatt i mig lite vadsomhelst som kom i min väg. Det tog dock slut när ungarna kom, utan problem. Missbruket av alkohol har ju trappats upp långsamt s.a.s. och där står jag nu. Har skapat en ny tråd i ”Vara nykter”-forumet eftersom jag helt tappat kontrollen. Alltså, när jag dricker så dricker jag för kung och fosterland..

Nu är det ”låt bli första glaset” som gäller!

Det verkar vara ”allt eller inget” för dig också? Lyssnade på en ljudbok häromdagen som heter ”Tack, det är bra” där författaren skriver om att ”nå den personliga botten”. Innan den egna botten är nådd kanske vi hattar runt med återfall på återfall? Vet inte om jag nått min botten ännu men om jag lyssnar på min kropp så längtar den efter ett annat liv!!

Kram till dig ❤️

Profile picture for user Natalia

Fina @Allegra ❤

Läste att du inte är så nöjd med hur oktober varit. När jag startade min första tråd här efter årsskiftet hade jag precis börjat få uppleva vad ett problematiskt drickande kan innebära och det är verkligen förstörande får både ork och välmående. Hade slutat med tabletter och märkt hur jag allt mer drack vin istället. Hade ren panik över det hela och var väldigt rädd över utvecklingen. Idag ser konsumtionen till slut mycket bättre ut och det gör gott för ork och mående. Vi är på väg frammåt. Eller hur ❤
Och det tar tid det här med att vända mående och skapa den vardag man vill ha. Beroende på vad man går igenom krävs ju ofta just tid i läkning eller återhämtning, och när man är redo, ett aktivt jobb med att skapa sin vardag igen. Du kommer bli redo att skapa ditt välmående men just nu kanske du behöver tid att läka först?
Det finns en tid för allt.

Imorgon startar en ny vecka igen.
En ny måndag.
Stor kram till dig ❤

Profile picture for user Allegra

Ja @Natalia du har rätt, förändring och utveckling sker inte över en natt! Blev rädd för mig själv när jag började hetsdricka efter en nykter månad. Helt irrationellt och mot min vilja. Har dragit i handbromsen nu. När jag ser tillbaka på de senaste månaderna, så kan jag konstatera (precis som du) att det ändå har skett förbättringar. Två steg fram och ett tillbaka. Mitt mål för nästkommande period är någon form av fysisk aktivitet varje dag. Få igång min energi igen!

Kram till dig ❤️

Profile picture for user Natalia

Dag 2 och godmorgon måndag 🙂

Tycker alltid det känns skönt med en ny vecka. Förra veckan gick inte som planerat då jag tog emot kartan imovane. Men den tog slut i lördags och jag ska verkligen försöka att inte ta emot dem nästa gång. Känner inte längre stress över det här. Det tynger inte längre på samma sätt som innan. Det har frigjort plats till andra tankar att träda fram och det är en bra utveckling att kunna ta det med större ro. En del i det ligger nog i att jag dricker A långt mer sällan än tidigare under året. Det frigör ju energi förstås att inte var och varannan dag vara bakis och ha ångest. Men jag räknar alla ras som slår mot belöningssystemet även om det inte påverkat mig lika illa som A och därmed är det ändå bara dag 2 igen i beroenderehabiliteringen.

Önskar er en fin ny måndag.
Ovanför mig är himlen blå idag ☀️
Kram

Profile picture for user Natalia

Förstår verkligen @Allegra och det känns riktigt hemskt och rent skrämmande när man inte riktigt kan styra själv. När man tappar greppet. Det får bli min tur att påminna om att det är en resa och att du är på väg frammåt. För det är du.
Med fler nyktra dagar och mindre bakfylla däremellan frigör du ork till just mer fysisk aktivitet och ett bättre välmående på sikt. Ett steg i taget på väg till ett bättre välmående och ork.

Men först måndag. En dag i taget.
Ta hand om måndag.
You got this ❤

Profile picture for user Natalia

Det är dock en fantastisk dag 1 med sol och blå himmel här 🙂
Kan inte bli mycket bättre.
Är tack och lov inte allt för bakis om än lite seg. Ska bege mig ut i naturen och äta lunch nu.

Hoppas att ni också har en fin dag ☀️

Profile picture for user Varafrisk

@Natalia Läser för mesta alla dina inlägg. Du kämpar på så mycket! Tänker att vi båda ofta hamnar på Dag 1, tror dock att jag hamnar där oftare. Men Du..vi ska ju fixa detta en dag💪🏻

Varm innerlig kram🥰

Profile picture for user Natalia

Godmorgon fina @Varafrisk och alla ni andra 🙂
Vi Ska få bukt på allt det här.

Jag har väldigt många tankar om det här och har rotat djupt i gamla psykologiska skolböcker som behandlar besluts- och förändringsprocesser, motivationsteorier och liknande relevanta modeller. Hittat en del intressanta studier från behandlingshem som presenterar förklararingsmodeller över vilka faktorer som spelar in för en konsekvent och linjär framgång för avhållsamhet. Vet att det till större del kommer en massa trams från min sida men det är för att jag är frustrerad över trasslet och inkonsekvensen hos mig själv. Studerar det här i detalj för att förstå vad som fortfarande brister hos mig och vad som egentligen ska krävas för att göra ett avstamp från det sista steget eller för att överhuvudtagetkomma till det sista steget. Lätt sammanfattat når vi störst linjär framgång när vi tömt ut alla alternativen för oss själva. När vi vridit och vänt på det till den grad att inga andra alternativ är möjliga, acceptabla eller hållbara. Och vad jag avläser på forumet är det ungefär det också som skiljer mellan tex mig/oss och dem som redan nått en linjär framgång. Vilket tillvägagångssätt det sedan krävs för att få avstampet hållbart verkar variera. Endel kör antsbus, andra KBT och andra bra varianter.

Det jag upplever svårt just nu är att bibehålla konsekvensen i att helt avstå. När A-konsumtionen gick överstyr under året och eskalerade under sommaren var det lättare att se att total avhållsamhet var det Enda alternativet eftersom den höga konsumtionen inte alls var ett fortsatt alternativ. Nu då frekvens och konsumtion minskat avsevärt och jag återgått till att vara pigg och må bra har jag fått svårare att se varför tillexempel en vinkväll en gång i veckan inte skulle vara rimligt. Det är väl förstås beroendet som tycker att det vore rimligt och kanske inte nödvändigtvis jag själv men det försvårar hursom avstampet.

Något som försvårar motivationen och ett gott mindset är att också att halka tillbaka på dag 1 som en siffra. Det känns mentalt betungande och gör det svårt att se framsteg. Det blir som att de nyktra, rena och bra dagarna däremellan inte alls existerat. Det är inte alls gynnsamt för motivationen.

Fick tipset att räkna på det procentuellt istället och vet inte varför jag inte tänkt på det tidigare. Gillar ju kurvor och modeller. Vet att endel här gör nåt liknande och tror att det kan passa mig bättre och förenklar att synliggöra de bra, nyktra eller rena dagarna. Ska efter min senaste dag 1 räkna på det procentuellt istället utifrån att en vecka är 100% och sedan räkna på det månadsvis. Då kan jag se en mätbar kurva istället för en massa;
dag 1,2,3,4,1,2,3,1,1,1, 2,3,4,5,6,7,8,9,10 och sedan dag 1 igen 🤯
Det gör väl vilken människa som helst nedslagen att uppleva att man i det närmsta går baklänges. Det försvårar iaf mitt goda mindset och det blir bättre om dagarna får ticka i skymundan för min egen vy och rasen får vara ett kryss i kalendern istället.
Har väl försökt mig på nån variant av att räkna poäng men sen kom sommaren och jag löpte amock med A så jag kom av mig i det systemet.

Idag är det iallafall inte nån förbaskad dag 3, det är fredag 🙂
Ser ut att bli ett ganska fint väder och det ska jag använda till att avnjuta.
Det nya systemet känns redan mentalt avlastande.

Vad säger du Varafrisk?
Alla sätt är bra utom de dåliga. Inte sant? Vi får vara lite kreativa för att bibehålla motivation på färden fram 😄🥰

Önskar er alla en skön fredag!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Natalia Många kloka tankar här hos dig 🤗 Jag kan tipsa om ”The Alcohol experiment” med Annie Grace. Ett gratis 30-dagarsprogram med ”lektioner” online dagligen. Annie Grace brukar säga att det första vi ska sluta med är att sluta dricka. Hon menar att självkänslan tar stryk varje gång vi slutar, men börjar igen. Och hon har helt rätt. Och du har helt rätt!

Trevlig helg!

Kram 🐘

Profile picture for user Natalia

Hej @Andrahalvlek och ni andra 🙂

Registrerade mig till Annie Grace 30-dagars experiment igår och gör den första dagen av det idag. Just nu erkänns dock att jag är omotiverad att ta fram papper och penna för att skriva ner skrivit ner orsaker, konsekvenser, strategier och liknande aspekter kring detta då jag gjort så grundligt i ett längre kbt-program. Men jag ska försöka ta mig an det ikväll. Vi får se om den här omotiverade känslan blir ett hinder för uppgifterna i experimentet men ska helt klart prova 🙂

Nu måste jag ställa frågor igen men hur tycker ni som genomgått
30-dagars experimentet att det var?
Vad fick ni fick med er?
Var det behjälpligt för avhållsamheten?
Hur pass beslutna att vara avhållsama var ni då ni påbörjade?

Passar rätt bra att påbörja experimentet idag för jag fick procentavsrag igår.

Önskar en skön lördag ❤

Profile picture for user Natalia

Och i vanlig ordning ber jag om ursäkt för meningar som hamnat huller om buller 😄
Blir lätt så när jag tar bort eller lägger till meningar märker jag. Det här med korrekturläsning vore bra.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Natalia Jag har inte själv gjort just 30-dagarsprogrammet, men jag har ändå blivit nykter med Annie Graces hjälp. Genom hennes böcker. Jag vet att man inte behöver vara nykter när man påbörjar programmet, men man bör göra sin ”hemläxa” för att få ut maximalt av programmet.

Det finns i huvudsak två syften med programmet: 1) öka kunskapen om alkoholens påverkan, 2) påverka ditt undermedvetna. Man måste nämligen påverka sitt undermedvetna om man vill få till en hållbar nykterhet. De två sidor som strider inom dig om alkoholen är din medvetna sida och din omedvetna sida.

80-90 procent av allt vi gör till daglig basis påverkas av vårt undermedvetna. Det allra mesta vi gör bara gör vi. Ytterst få saker kräver att vi verkligen koncentrerar oss och fokuserar stenhårt. Om vi ska skapa en ny vana krävs mycket tankekraft inledningsvis, men efter några veckor går det av bara farten.

Det ska bli jättespännande att läsa om hur du upplever experimentet.

Kram 🐘

Profile picture for user Natalia

Ja gör det @Allegra.
Är inte så aktiv i deras program men det finns en hel del där. Ett tag använde jag vissa meditationsövningar. Lättillgängligt om inte annat. Men just nu finner jag mest ro i skogen och där är just var jag befinner mig precis nu. Är en väldigt fin dag ☀️

Profile picture for user Natalia

Godkväll!

Dags att sammanställa den gångna veckan och byter även ut ord för att minimera negativt tänkande. Väljer att särskilja kvällar med alkohol från tabletter då tablett skett i väldigt litet och svagt intag den gångna veckan och inte skapat några negativa konsekvenser för måendet om så än för dopanimsystemet.

🍏 57,1 %
🥂 28,6 %
💊 14,3 %

________________________________________

Typer av mående:
😥👹😐🙂😃🤸

Genomsnittligt mående 🙂
Hoppas ni får en skön nåndagkväll 💕

Profile picture for user Natalia

Tack @Allegra!

Inte jättenöjd med förra veckan. En av dagarna blev det ganska mycket alkohol. De två andra var däremot små intag och inte kännbara eller berusande på så vis. Är därför ändå nöjd med veckan vad gäller mående och energi. Hade varit värre med tre dagar av högre konsumtion det hade sänkt de två aspekterna.

Medger att jag uppskattar att titta på det i procent såhär en gång i veckan. Känns både motiverande och inte lika påfrestande som att starta om dag 1 och känna misslyckande 🙂
Gynnsamt för mindset. Känner att jag kan ta det här med så mycket större ro.

Ikväll äter jag glass och kikar på serier. Regnig dag. Rätt mysigt 🙂

Hur mår du idag?

Profile picture for user Allegra

Ja @Natalia , vi har varit inne på det här förut, att räkna dagar eller inte. Tycker att du har hittat en bra metod, att räkna ut det procentuella. Det känns mer organiskt och visuellt, inte så linjärt och militant.. Är ju i första hand att förändra sitt mindset som är viktigt, jobba med sin medvetenhet kring det egna beteendet och att reflektera över orsak och verkan.

Idag har jag promenerat i skogen och liksom ”luktat” mig fram :) Hösten doftar så gott! Känner mig målmedveten och nyfiken, just kring mitt mindset och hur förändring skall ske. Har förstått vikten av kontinuitet, (aldrig varit bra på det) men vill göra något fysiskt varje dag och även testa att meditera.

Natti natti💜

Profile picture for user Natalia

Igår valde jag A och klarade inte att välja annorlunda. Det slog på starkt. Drack två flaskor vin och det är mycket för mig. Jag är liten. Fick väldigt jobbiga känslor och minnen i den påtagliga berusningen och vaknade med svår ångest vid 05. Kunde heller inte undgå att känna mig hopplös och dum över att jag inte klarade att avstå så jag började slå mig själv, slog dock också på ett klipp med Annie Grace experiment för dag 3 och gick in på materialet som finns när man tycker att det gått snett. Det är mycket hjälpsamt att lyssna på och slutade genast slå mig själv. Det skapade tvärtom motivation.

Pausade just en stund och läste @Onkel F's senaste inlägg i sin tråd och jösses vad det gjorde mig glad. Genuint jätteglad! Det gjorde dagen långt muntrare än innan 🥰

Har ingen tid att passa idag och har bäddat ner mig i soffan. Ena lilla kissen ligger och sover på mig. Dom har ätit second breakfast. Ska lyssna klart på Anni Grace och fortsätta jobba på att ändra tankar. Jag är en bra sorts tankar på spåret men behöver justera lite.

Tänkte just att bland allt jag jobbat för eller tagit mig an i livet tror jag inte att något annat fått mig att lirka, vrida och vända på tankar och tillvägagångssätt så mycket som jag gjort för att försöka hitta ett sätt att komma till rätta med A och det som brister. Det sätter kreativiteten på prov! Det är tur att man har god fantasi och är envis. Nästan så jag vill att det ska vara den dag då det slår på starkt igen så jag får prova de här nya tankarna. Försökte använda delar av tankarna igår men klarade inte att fullfölja dem hela vägen.

Nytt försök några dagar fram igen 🙂

Önskar en fin dag 💕

Profile picture for user Torn

@Natalia Du behöver nog lägga till mycket mer beslutsamhet i din process.❤️ Det såg ju så bra ut när du hade varit nykter två veckor på raken.🤗 Ta ett rejält omtag, och ge dig fan på att inte dricka, hur stort sug du än har! Det kan snabbt bli mycket värre annars.

Profile picture for user Natalia

Hej @Andrahalvlek!

Måste tacka dig 🙏💕

Har fått tips om Annie Grace tidigare och har sett att många läst eller lyssnat på henne. Har tidigare varit upptagen med kbt-program för A och föreläsningar i helt andra ämnen och har inte känt att jag haft ro att påbörja Annie Grace. Men den här gången kom din påminnelse och rekommenderation helt i rättan tid för att öppna upp och ta mig an just henne. Och jag älskar att lyssna på henne. Det kan faktiskt vara så att det här är just det stöd jag behöver och har saknat. Och som jag inte funnit någon annanstans.

Har trasslat med högre alkoholkonsumtion lite drygt ett år nu och det kom som sagt efter tablettavslutet. Så allvarlig beroendeproblematik fanns redan i mig. Uppmärksammade besväret på en gång och har sedan dess velat förändra det och fått huvudbry över hur svårt det varit. Är ändå glad att jag trasslat och kämpat med att vrida på tankar, kbt-program och just KBT, att ändra tankar, är också etablerat hos mig som ett sätt att både tänka. Men det har ändå inte räckt. Iaf inte så snabbt som jag önskat. Men utan detta trassel och vridande hade jag kanske inte heller kommit till den punkt få jag inser att inte mina tankar riktigt räcker till. Och det "stöd" jag tidigare haft har inte gett mig någon nytt som bidtagot till att ta mig frammåt.

Amerikanare är generellt goda retoriker men hon når hela vägen fram och in i mig. Så till den grad att tårarna började rinna för en stund sen. Har av och till lyssnat på olika klipp sedan kl 05 imorse och jag känner mig så trygg. Trygg, glad och hoppfull. Och det var sanneligen inte den känslan jag hade när jag vaknade bakfull med ångest tidigt imorde. Och det var inte den känslan jag hade när jag åkte och köpte vin igår eftermiddags.

Så tack 🙏
Tror att de olika typerna av klipp även kan vara till hjälp att lyssna på nästa gång suget slår på hårt. Som jag känner nu är hon precis vad jag behöver!

Förlåt att jag skriver så långt ❤

Profile picture for user Natalia

Hej @Torn!

Ja det har brustit mycket i beslutsamhet och jag har agerat väldigt inkonsekvent och impulsivt.
Det är just det jag försöker jobba på nu. Miss Grace hjälper mig på traven 🙂

Profile picture for user Natalia

Vill inte alls fokusera negativt på gårdagens ras och kommer fortsätta glädjas åt nyktra och pigga dagar. Idag blev jag tack och lov inte så bakis som jag trodde och dagen förstördes inte 🙏

Profile picture for user Andrahalvlek

@Natalia Bra! Det gäller att nöta, nöta, nöta nyktra argument. Hjärntvätta sig. Först då påverkas vårt undermedvetna. Och det är ditt undermedvetna som går och handlar vin. Inte ditt medvetna jag, det vill sluta dricka alkohol. Du måste få samklang mellan ditt medvetna och undermedvetna.

Kram 🐘

Profile picture for user Onkel F

@Natalia Hoppas du har impulserna under kontroll och får en (fortsatt) bra helg! Jag känner bara alltför väl igen problemet. Man har bestämt sig för att inte dricka, så plötsligt sitter man med ett glas i handen och har ingen aning om vad det var som hände. Du kommer att hitta ditt sätt att behålla kontrollen, det gäller "bara" att komma på vad som fungerar för just dig.
@Torn skrev: "Det såg ju så bra ut när du hade varit nykter två veckor på raken." Sant! Kan det hjälpa om du hittar tillbaka till tänket du hade då?

Jag tycker Grace / TAE ger en del vettig input om hur vårt undermedvetna styr ibland och om att vi inte skall slå på oss själva. Vi är inte perfekta, vi är människor. Människor gör fel ibland. Världen går inte under för det (om man inte råkar heta Biden eller Putin 😱). Självklarheter kanske, men ibland behöver man läsa eller höra det för att bli påmind.

Fortsätt kämpa på och glöm inte "procenten" 🤗

Profile picture for user Natalia

Godkväll @Onkel F!

Gillar generellt att ha ett KBT tänk och jobbar ju på att ändra tankar redan innan men gillar att slå på ett klipp och påminna mig om hur jag kan tänka. En del klipp är ju väldigt slående. Kan kännas tröstfullt och lugnande att lyssna på, inte minst för att sluta känna sig dålig.

Igår fick jag en impuls till att köpa vin och åter igen gick den tanken fort och kort därefter hade jag öppnat en flaska bubbel för att jag tyckte mig vilja det. Så rakt går det ju inte. Lite som du skriver. Hur gick det här till?
Och varför?!

Men kan inte säga att det gått bakåt heller. Det är fortfarande bättre än under året och sommaren. Endel gånger blir det mindre a
Mängd A och då blir det inte kännbart för energi och mående. Så pass lite att det inte skapade bakfylla eller nåt liknande. Då kan jag ändå värdera det som en bra, pigg och aktiv vecka att glädjas åt. Och andra gånger blir det förstås mer.

Men jag tar det med ro nu och bara det underlättar något enormt för den inre stressen. Och jag måste ändå se att det är långt bättre och att hela livet är långt bättre än de år jag åt som mest 20 st narkotikaklassade tabletter per dygn. Eller ibland blandat med alkohol och kokain också.

Har gjort så många tvivelaktiga saker och varit allt annat än rationell och eftertänksam. Är faktiskt mest glad att jag lever. Dit ska jag inte igen. Den botten är redan nådd. Tror att mitt tablettberoende eskalerade till missbruk kring 2017 då jag lade till benzo som självmedicinering på de redan befintliga och många föreskrivna tabletterna. Ibland kunde jag gå över styr även innan 2017.
Men där gick det riktigt snett kan man säga. Åren mellan 17 och fram till avslut 21 skulle jag kunna göra en hel tv-serie om. Har förlåtit mig själv för allt galet jag gjort och många bisarra och nästan komiska inslag finns också och de spelas upp som filmklipp i huvudet av diverse tokigheter. Har svårt att se att det var jag.
Tittar jag på vad jag egentligen har förändrat sedan augusti 2021 har jag fått tillbaka mig själv och mitt liv igen. Och jag mår bra! Jag andasfortfarande och är oerhört tacksam 🙏
Min bästa vän i livet sedan 3 års ålder kunde nog inte sammanfattar det bättre när hon sa; välkommen tillbaka kompis. Jag har saknat dig.
Har fått bli varse om att många trott att jag varit förlorad för gott och utan återvändo i en överdos, eller i en illa mix med tabletter och A. Jag var i ärlighetens namn inte själv säker på att vakna upp efter insomnande och la mig alltid i framåtstupa sidoläge och bullade upp med kuddar bakom ryggen för att inte kunna hamna på rygg i sömnen. Jag spelade roulette med mitt liv och var så avtrubbad att jag inte ens kunde se allvaret i det. Så jag kommit långt oavsett om jag fortfarande inte har den kontroll jag vill över A. Har ändå kommit lite längre fram med A också än innan. Det är viktigt att se helheten och skillnaden mot tidigare år och för det tänker jag klappa mig på axeln.

För mig räknas nyktra, glada och pigga dagar. Och den förändring från det grava missbruket räknas definitivt. Det är en bedrift jag måste få välja att vara stolt över.

Men eftersom jag är så pass less över att vara i spänd utsättning ideligen vill jag ju verkligen nå fram till en hållbar förändring och ett hållbart tillvägagångssätt.
Har inte gett upp 🙂

Jag har en skön lördagskväll och jag hoppas du får avnjuta din helg du med 💕

Kram

Profile picture for user Natalia

Idag är det skönasöndag 🙂

Ett fantastiskt väder. Det var det igår med men lördagens energi och livslust förstördes lite av fredagens två flaskor cava. 3-4 glas förstör inte mycket i ork för mig. Inte heller en flaska cava. Men två... efter två cava blir det mest en dag hemmavid med serier och nån tur till affären. Bortkastad värdefull tid.

Märker att jag inte fullt ut anammar Annie Grace 30-dagars experiment till punkt och pricka även om jag går in aktivt vissa dagar och andra dagar inte alls. De dagar jag slarvar kan bero på att jag är i harmoni med dagen som den är och inte känner behov av annat än att ta mig an trevliga saker och avnjuta dagen. Och det har kanske inte undgått någon att naturen har en central roll för mig. Dagarna med slarv i programmet kan jag känna att jag inte behöver mer än jag redan ge mig själv. Men det gör inget. Jag kan alltid gå tillbaka i föreläsningna och jag kommer att fortsätta med miss Grace. Och inte endast under 30 dagar. Men som ett stöd frammåt. Blir lite som att ha en mentor med stödjande ord 💕

Idag ska jag ta med lilla pappa till ett naturreservat avnjuta vattnet, naturen och och tända en brasa att värma sig vid. Det mina vänner är livskvalitet på riktigt.

Hoppas vi också har bra sätt avnjuta den fina dagen. På vilket sätt de nu må vara.

Stor kram ❤

Profile picture for user Onkel F

@Natalia Kul att se att du mår bra trots allt. Dina 🍏-procent överväger ju, bra jobbat så här långt. Försök stå emot när lusten att ta något gör sig påmind, du bättrar på både procenten och ditt mående.
Ha en bra dag!

Profile picture for user Natalia

Hej @Allegra 🙂
Jag mår helt ok men köpte vin igår.
Kom av mig i det här 30-dagars experimentet men ska fortsätta titta på klippen.

Just nu tänker jag att jag i första hand vill komma från de där spända utsättningssymtomen som kommer tillbaka imorgon och det kommer ju inte att ske så länge jag inte helt avbryter. Och det låter ju väldigt lätt när jag ser på det så. Går se hur den tanken bär. Hur går dina tankar? Du kanske har nån bra tanke som kan inspirera?

Ser det fortfarande som ett rehabiliteringsår även om det går trögt.

Kram 💕

Har du påbörjat experimentet?