I'm the master of my faith. I'm the captain of my ship.

Profile picture for user prinsessa

@Natalia Jag tar en dag i taget, har inget mål att jag ska vara nykter en vecka, två veckor, eller tre månader, utan tar en dag i taget och det fungerar för mig. Jag tänker på att jag är snäll mot mig själv, både fyskiskt och psykiskt med mindre alkohol. Kanske kan du dricka något alkoholfritt istället för vin? Fysiskt aktivitet är bra också, kanske bara en promenad med en ljudbok i lurarna, jag lyssnar just nu på ansvarsFULL av Camilla Kylenstierna. Har lyssnat på den säkert 10 gånger, men jag tycker den är så bra.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Natalia Du ska inte tänka så mycket, utan bara göra. Lova dig själv varje morgon: ”Idag är jag nykter”. Börja INTE förhandla med alkoholdjävulen. När hen börjar viska förföriskt i ditt öra ska du skrika tillbaka ”NEJ, minns du…” Påminn dig själv om dina allra värsta fyllesynder.

I sammanhanget förstår jag om alkohol känns lite harmlöst för dig. Du har ju slutat med mycket värre grejer. MEN så länge du ger din beroendehjärna vad den vill ha, i vilken form som helst, så håller du beroendet igång och risken är då stor att du går på tyngre grejer igen. Sök på ”alkohol och hjärnan” på youtube. Titta på den föreläsningen, titta igen, och igen och igen. Hjärntvätta dig själv med nyktra fakta.

Din ambivalens beror på att ditt undermedvetna inte har fattat grejen. Det krävs att man nöter, nöter, nöter nyktra fakta för att påverka det undermedvetna. Du behöver också jobba på dina rutiner. Allt som förknippas med alkohol måste göras annorlunda. Handla i andra affärer, gå en omväg för att undvika att gå förbi bolaget, möblera om hemma och bestäm att testund framför tv:n blir det nya. Gör precis tvärtemot vad du gjort innan och skapa nya nyktra vanor. Till 80 procent handlar nykterhetsarbetet om att skapa nya nyktra vanor.

Sen ska du fokusera på det positiva som nykterheten ger dig, varje liten grej. Och lita på din egen förmåga - du klarar detta! Ingen annan kan göra jobbet åt dig - du måste fullt ut ta ansvar för ditt eget liv och nu när du börjar arbetsträna behöver du alla dina sinnen och hjärnceller intakta.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Natalia När suget kommer behöver du göra något aktivt för att låta suget passera, för det passerar precis som ångest passerar. Antingen dricka något gott alkoholfritt eller aktivera kroppen med en promenad eller dylikt. Jag brukade när sug kom, registrera att tanken kom, att suget är där, konstatera det, men inte ägna den mer uppmärksamhet än så och till slut passerade tanken. Ju mer fokus/uppmärksamhet tankarna på sug får, desto mer kommer dessa tankar att öka i tillväxt. Suget blir enormt. Att försöka fokusera din uppmärksamhet på annat efter att du registrerat suget, att det är där, konstatera det men inte agera på det, rikta uppmärksamheten på att du kommer att klara av att inte dricka, att det är skönt att slippa dricka och vara nykter. Att ha tilltro till dig själv att du klarar av att stå ut med suget när det kommer, att ha vetskap om att det kommer att passera och ta något alkoholfritt istället. Då sker tillväxt i dessa tankar och de ökar i tillväxt ju fler gånger du klarar av att inte agera på suget. Detta kommer att ge dig starkare krafter mot suget och din tilltro till din egna förmåga att stå emot, kommer också att öka, den kraften är en superkraft. Ta en dag i taget och tänk inte längre än så.

Kämpa på nu! Det går att stå emot om du sätter rätt tankar på det och tror på dig själv💪❤️

Profile picture for user Torn

@Natalia Jag tror att du är ganska överrumplad av hur svårt det är att sluta dricka. Efter att ha slutat med de ”tyngre” preparaten, så tänkte du dels att alkohol är ingen ”större fara”, och dels att det är inga problem att dricka måttligt. Men alkohol är minst lika beroendeframkallande som andra droger. Och lika farligt. Det är bara det att det idiotiskt nog är lagligt att dricka. Det låter ju konstigt att du dricker oftare ju mer beslutsam du är till att inte dricka. Men det är beroendet som talar. Abstinensen gör detta. Och det kan snabbt bli mycket mycket värre, om du inte gör ett totalstopp. Kroppen tar stor skada av giftet, och förutom levern som folk mest har hört om, så drabbas ju hjärnan och nervsystemet hårt. Själv blev jag ett totalt nervvrak på slutet, och var tvungen att dricka för att klara av att uppträda någorlunda normalt. 😖 Jag påstår att det är detta som är det värsta. Hjärnan och nerverna. Du måste nog ha större respekt för hur illa det kan bli av alkohol. Och hur fruktansvärt beroendeframkallande det är.

Och som Andrahalvlek skrev, ingen kan göra jobbet åt dig. Du måste göra det själv, genom att bestämma dig på riktigt, och verkställa beslutet.

Kram

Profile picture for user Natalia

Jag får nog lov att acceptera att längre mål inte riktigt funkar för mig att tänka ännu. Det är bevisligen så att tankarna om alkoholförbud går snett precis varje gång. Jag hoppades vara redo att förbinda mig till mina beslut men det verkar inte då.

Har verkligen funderat mycket på hur det kommer sig eftersom jag varit så besluten när jag avslutat mina olika tablettpreparat. Med dem har känt mig 100% besluten och bara tagit mig igenom det. Det kan vara så att de svåra och långa abstinensfaserna med dem har sporrat mig att så envetet ta mig förbi och upp på fötter igen och det fakum har gjort det lätt att stänga dörren helt bakom mig.

Men åandra sidan tog det likt A mig tid att kunna förankra mig i de besluten också. Mitt sista preparat trasslade jag nog med i två år innan beslutet stog helt klart. Innan hade jag gjort ett försök att sluta tvärt, det varade 3 månader men den svåra och väldigt långa abstinensfasen av just det preparatet gjorde att jag påbörjade igen med tanken att istället fasa ut dem på egen hand. Men det gick snett och jag hamnade på samma dagsdoser som innan gång på gång. Men den typen av abstinens slog ut hela mig på ett helt annat sätt. Det kan vara så att A abstinensen är så pass lindrig för mig och att jag mår så pass bra mellan dryckestillfällena att det blir lättare att tänka att ärs...
Egentligen är det mest suget jag får bråka med och när besluten inte är 100% förankrat får jag svårt att hålla i dem. Tankar om förbud av A stressar upp mig enormt och det blir som att vadå jag får inte?! Det får jag visst! Och så köper jag vin även kvällar jag inte har ett sug som i att säga hejdå. Och det kan således bli många kvällar med hejdå.

En dag i taget stressar iaf inte upp mig så jag fortsätter så. Det är nog säkrast för mig.

Profile picture for user Natalia

@prinsessa @Andrahalvlek @vår2022 @Torn

Tack så jättemycket 🙏

Och du har rätt @Andrahalvlek, jag tänker alldeles för mycket. När jag tänker på ett bestämt stop känns sker precis samma pådrag inom mig som att jag stått på startlinjen för att göra en löptävling. Det känns precis likadant. Ett galet pådrag i hela min kropp. Och det är skitknäppt för jag mår ju jättebra alla dagar jag inte dricker. Finns ingen orsak till stresspådraget.

Ja nää, en dag i taget och mycket övning på att välja alternativ när suget slår på. Motion och träning gillar jag året om och jag har många strategier. Men endel dagar när jag känner redan tidigt på dagen att förhandling startar kan jag nästan ta börja beta av mina strategier och distraherande manövrar och sent på kvällen åker jag och köper jag vin likförbannat 🙃

Tack för peppen snälla ni ❤

Profile picture for user Natalia

Men nej, jag tycker inte att alkohol är harmlöst alls. Det kanske kan låta så men jag tar det här oönskade drickandet på stort allvar. Det är inte den vägen jag vill gå och det är därför jag lägger så oerhört mycket tankar på det. Blir både arg och förtvivlad över att jag fortfarande förlorar förhandlingarna och inte lyckas välja annorlunda.
Alkohol är vedervärdigt.

Det börjar bli ljusare tider iallafall.
Idag har jag ett fint väder och tog just årets första fika i skogen 🌳
Lite mildare ute och det ska bli skönt krypa ur idet och återgå till att fara runt på utflykter och vara i naturen igen 🙂

Profile picture for user Natalia

@Andrahalvlek vilken grej är det jag inte har fattat förresten?
Är det nån detalj jag missar i tankarna?
Hur suget beter sig det vet jag.
Att det är mitt beroende som spelat ett spratt och övertygar mig, det förstår jag givetvis. Att jag behöver välja annorlunda när suget slår på det vet jag förstås även om den delen fortfarande brister. Därav frustration. Det kanske inte är svårt att avstå alla dagar men endel dagar.

Vad har jag missat?
Nu blir jag fundersam.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Natalia 1) Du måste tro på att du klarar av det, 2) fokusera på alla fördelar med nykterheten, positiv förstärkning, 3) identifiera dig som en person som inte dricker alkohol.

Punkt 3 kommer först efter 6 nyktra månader. Och sen måste du verkligen ha bestämt dig, inifrån och ut. Spika igen bakdörren.

Det misstag du gör är att släppa fram förhandlaren - då får suget näring och växer till gigantiska former. Ryt ”NEJ” direkt! Konstatera att du blev sugen, distrahera dig, gå vidare.

Kram 🐘

Profile picture for user Natalia

Godmorgon

Gick upp tidigt och det var en tyst morgon. Den här morgonen kantas inte av dagen-efter-ångest. Eftersom besluten ännu brister återgick jag igår till att tänka en dag i taget och det blev genast lugnare i huvudet för mig. Känner mig tryggare med en dag i taget.

Den här veckan laddar jag om för att söka en ny plats för arbetsträning. Hann dessvärre inte mer än starta på den aktuella platsen som innan jag förra fredagen upptäckte att ett missförstånd skett. Jag tackade således för mig och arbetade sista dagen tidigare den här veckan. Vet inte om jag ska kalla det för missförstånd men det blev klart för mig att arvetsgivaren hade behov av min arbetskraft 25% men inte kunde möjliggöra en schemalagd uppstegning till 100%
Det blev givetvis ett antiklimax då vi
skrivit kontrakt för arbetsträning med de villkoren. Att hitta en ny och mer seriöst orienterad plats kommer nu ta lite till tid. Det blir bra i slutänden. Ingår i ett rehabiliteringsprogram inför återgång i arbete senaste halvåret bak eftersom det är den vägen jag måste gå för att få till just en arbetsträning. Som jag ser det har det här programmet mest kastat bort dyrbar tid jag kunde ha disponerat och strukturerat bättre på egen hand. Jag kan givetvis söka vanliga arbeten på en gång men möjligheten till en stegvis uppstegning av arbetstid är viktigt för mig.
Finns dock risk att jag kommer bli obstinat och ändå välja att söka en sedvanlig anställställning på en gång.

Himlen fick just en ny ängel. En ung och ordinärt vacker ängel.
En av de mest skinande änglarna.
Det sägs finnas en tid och en plats för allt men... ❤
Jag tänder alla ljus för henne hela hela helgen 🕯🕯🕯

Profile picture for user Jerri

@Natalia, någon nära som har gått vidare? <3

Jag tycker du gör klokt i att hålla hårt på successiv uppstegring. För mig var det stuperviktigt och med facit i hand lät jag det ske lite för snabbt då jag ville vara till lags med min dåvarande arbetsgivare. Håller en tumme för dig!

Profile picture for user TappadIgen

Hej Natalia. Du skrev lite finurligt till mig i en annan tråd, om det var onsdag kväll kanske? Jag har inte ignorerat dig, det har jag väl aldrig egentligen för avsikt att göra här på forumet, men om du kanske läst min tråd så arbetar och studerar jag ju heltid samtidigt. Det gör ju att jag inte alltid uppmärksammar att någon svarat eller att jag kan svara. Inte för att jag tror att du tänkte att jag ignorerar dig, men jag har för vana att förklara saker som jag kanske inte behöver förklara, bara utifall att liksom.

Nu har du ju ändå fått en del finfina svar från övriga forumkamrater. Men som jag förstod det funderade du lite på hälsoaspekterna med alkohol. Du är bekant med problemen men det kanske kan hjälpa dig att bli påmind om dem, om jag förstår dig rätt?

Jag har ju främst snöat in på alkoholens effekter på levern, men de negativa effekterna är ju inte på något sätt isolerade till just levern. Men det är väl främst den som man tänker på. Det jag upptäckt är att vad gemene man, inklusive mig själv förr, trodde om leversjukdomar till följd av alkohol inte stämmer. Några saker som jag trodde förr var t.ex. att man kan se på blodprov om man har leverskador eller ej. Men en kanske ännu större grej är att jag också trodde att leverskador var sådant som drabbade utslagna människor. Men de flesta av dem som drabbas av skrumplever har alltså ordnade förhållande. Jobb, familj, hus, hobbys och intressen. Jag vet att jag i alla fall alltid tänkte att jag kan ju se med egna ögon att det finns de som bor i min stad som har värre alkoholproblem än vad jag har. Visst förstod jag säkert också någonstans att det också delvis måste vara individuellt, men om jag klarar av den höga alkoholkonsumtionen på ett snyggt sätt med bibehållet jobb och utan att hamna i fylleceller o.s.v. så borde jag klara mig ifrån hälsokonsekvenserna också. Men så är det alltså inte säkert. Av de anekdotiska berättelser jag har fått ta del av, direkt av de som upplevt historierna, så är väldigt många av dem helt vanliga människor med jobb o.s.v. Alla förstod på något vis att den konsumtion de hade inte var bra för dem på något vis, men de flesta räknade definitivt inte med att de skulle drabbas av skrumplever. Inte ännu i alla fall. Många av dem kände ju till andra människor som drack betydligt mer än dem och därför kände de sig kanske lite mer säkra.

En annan sak är ju också det där med varningssignaler. De allra flesta får ingen varningssignal innan, utan det går direkt till att man en dag vaknar gul eller med uppsvälld mage eller spyr blod. Det påverkar ju alla så olika också att av symptomen är det några som aldrig får vissa av symptomen. Då är ju sjukdomen redan relativt långt framskriden. Andra får kanske lite tidigt några tecken som förhöjda värden på eller blodprov, men som sen normaliseras efter att ha hållt sig ifrån alkoholen ett litet tag och då har man tagit det som tecken på att det är grönt att fortsätta. Ett litet extremt exempel var en kille som var med om en olycka och som till följd av det det uppdagades på sjukhuset att hans blod inte koagulerade så snabbt som det borde, ett vanligt symptom på en ansträngd lever, och att han fick frågan om han drack alkohol och läkaren sa till honom att du borde nog sluta. Men han fortsatte tills en dag då han spydde blod. Väl vid det tillfället så önskade han att han hade slutat tidigare såklart.

Men sen är det väl lite som det är med just levern att vi verkar vara så väldigt olika som människor. Du kanske har hört någon säga, till och med på forumet här, att levern är väldigt tålig med tanke på hur mycket de har druckit och klarat sig. Men det handlar såklart om en slags survivor bias. För de som drack samma mängder men dog är ju inte här för att berätta om det. Men visst, många tycks klara otroliga mängder utan att levern ger upp. Problemet är ju att man inte vet vilken kategori man tillhör. Samtidigt är det ju så att just i förhållande till levern så är alkohol en långsiktig fara. Även om du har en förhållandevis bräcklig lever så räcker det ju inte att dricka dig berusad en gång utan man måste ju göra det upprepade gånger över tid. Hur mycket och hur många gånger är ju omöjligt att veta och man vet aldrig hur nära man är att hamna i det tillståndet där levern inte kan återhämta sig fullt ut längre. Därför är det nog många som har beroenden som hamnar i svängning mellan att man en dag är rädd för hälsoaspekterna så till den grad att man har ångest för att nästa dag vifta bort dem med att så farligt är det ju inte och dricka sig berusad igen. Man hamnar sällan i det rationella mittenläget att man kanske inte ska oroa sig för mycket för det som redan har hänt, men oroa sig för vad som kan hända om man fortsätter. Det ser du ju inte minst exempel på här på forumet med de som är säkra på att de är döende i skrumplever en dag för att ett par dagar senare vara inställda på att dricka måttligt istället, som de sannolikt inte klarar av. Men jag har full förståelse för dessa motsägelsefulla tankar. Det är ju beroendet som spökar.

För sen är det ju givetvis så att för många av de som slutar så återhämtar sig levern igen och det är ingen fara. Vi kommer ju inte alla att drabbas av det. Men rent statistiskt så är det ju sannolikt att några av oss här på forumet som kommer att dö i leversjukdomar och de allra flesta som skriver här har ju ändå relativt ordnade förhållanden.

Men även för de som inte drabbas av skrumplever så finns det ju en uppsjö av andra saker man kan drabbas av istället. Polyneuropati till exempel är en sak som många av de med tåligare lever får istället. Det är inte något som jag är så extremt insatt i heller. Men jag vet några som besrkiver t.ex. att de inte kan duscha fötterna för det gör för ont att få vatten på dem. Det låter ju kanske inte heller särskilt trevligt.

En annan sak är ju det här med sömn. När man har druckit så infinner sig inte den återhämtande sömn som man behöver. Jag vet att en del använder alkohol för att somna, men det hjälper en inte att somna. Snarare hjälper det en att bli medvetslös, vilket inte är riktigt samma sak. Sömn är ju kopplat till en rad olika följdsjukdomar, t.ex. Alzheimers och hjärt och kärlsjukdomar. Det finns en del indikatorer som man kan mäta och som kan påvisa risk för dessa sjukdomar som ökar efter en natt med dålig sömn. Men samma indikatorer höjs av en alkoholpåverkad sömn. En sömnforskare beskriver det som att man ska få njuta av livet och vill man ta en drink så ska man göra det, men man ska vara medveten om att den återhämtande sömnen uteblir den natten och att man nu har ökat sin risk för en mängd följdsjukdomar senare i livet, enkom baserat på alkoholens effekt på sömnen.

En annan sak jag hörde om något mer nyligen är att stresshormoner är förhöjda, även för de som dricker förhållandevis normala mängder. Alltså även när man inte dricker alkohol. Så om du dricker en flaska vin fredag och en lördag varje vecka så går du omkring med ständigt förhöjda stresshormoner under hela veckorna.

Men jag förstår ditt dilemma. Ibland oroar du dig för vad som händer med din hälsa. Men sen när du känner dig sugen på alkohol så tränger du undan de mer långsiktigt analyserande tankarna. Sanningen är ju också att du kanske skulle kunna fortsätta länge till utan några allvarligare konsekvenser. Problemet är ju bara att de också kan ligga mycket närmare än du tror. Det finns ingen som ångrar att de slutade med alkohol för tidigt. Däremot kan du lita på att det finns ett otal människor som önskar att de hade slutat tidigare. Om de bara hade vetat.

Vad tror du om det?

Profile picture for user Natalia

@TappadIgen, I love you!
Tack så mycket 🙏

Det var vad jag behövde höra. Är så medveten om allt detta men gör mitt allra bästa för att skjuta bort och ångesthantera mina tankar kring det. Och jag är väldigt bra på att ångesthantera.

Det finns risk att jag återkommer för att åter be dig slå mig där det gör ont. Och du är hjärtligt välkommen att slå mig precis när du vill 🥰

Stor kram och önskar en skön helg!

Profile picture for user TappadIgen

@Natalia Jag vet inte om jag är så bekväm med uttrycket att slå dig, även om jag förstår att det är metaforiskt. Jag vill ju inte att du ska ha ångest. Ibland blir mina texter så långa just för att jag försöker hitta en balans där. Jag önskar inte orsaka någon människa ångest, men samtidigt vill jag att man tar hälsoriskerna på allvar innan det är försent. Det är ofta inte så enkelt att göra. Kram på dig också och trevlig helg :)

Profile picture for user Natalia

@TappadIgen jag är glad över din långa text. Tro inte annat. Jag känner själv att jag är redo att använda hälsoaspekterna som motivation och låta mig gå in i de tankarna mer än jag mäktat med att göra tidigare. Det är sanneligen något jag tar på stort allvar. Huruvida det ger mig ångest är inte ett ansvar som ligger på dig, det ansvaret ligger på mig och jag kan hantera mig eventuella ångest om det det skulle upplevas jobbigt.

Tidigare under förra året drack jag ännu fler dagar per vecka än jag gjort det nu senaste halvåret och det bidrog då mer till att mer eller mindre ständigt ha en alkoholutlöst ångest. I den högre konsumtionen mäktade jag inte riktigt med att gå in tankar om de allvarliga hälsoaspekterna för de bidrog till att jag blev rädd att avlida inom ungefär 15 minuter. Nu då Konsumtionen är lite mindre frekvent hinner jag däremellan må bra och ha flera välmående dagar och klarar av att möta hälsoaspekterna på ett annat sätt. Det ligger som sagt på mitt ansvar att avgränsa hur disponerar tiden med den sorts fakta så det inte tar över andra trevliga tankar.

Du får ursäkta mina ofta tokiga uttryck. Vill naturligtvis inte att någon ska slå mig 🙂

Hoppas du har en skön lördagskväll!

Profile picture for user Natalia

Söndag.

Hej @prinsessa
Mitt inlägg blev så galet skrivet att det gick att tolka hur som helst. Tog bort det helt 🙈

Men vill försöka komma ihåg att iaf sammanträde veckans konsumtion.

🍏 - 4
🥂 - 3

Vi ses i kaffestugan imorgon!

Profile picture for user Natalia

Goddag i stugorna!

Kikar in mest för att jag har lite dötid och sitter ute i fina vädret med en kaffekopp. Kan väl passa på att berätta att de senaste veckorna blivit kvällar med vin mer frekvent än senaste halvåret. Det beror på att det fasta beslutet fortsatt trigga till att "köpa vin en gång till" gång på gång. Jag mår väl ganska bra ändå får jag lov att säga. Har inte druckit fullt så mycket per dryckestillfälle som tidigare under förra året och har därmed sluppit känna mig särskilt bakfull om så än lite mindre energirik förstås.

Ljuset börjar återvända och jag har haft några väldigt fina vinterdagar hos mig i veckan. Snön ligger still och jag har kunnat återvända till långpromenader i skogen utan blaskigt och det uppskattar jag mycket.

Drack vin senast i gårkväll men hade inga besvär att undvika att åka till bolaget idag. Nu vill jag bara låta bli så jag kan återfå full energi igen.

Har egentligen inget mer att säga om det än att A little less konversation, a little more action. Det är dags helt enkelt.

Önskar en skön lördagskväll ❤

Profile picture for user Natalia

Dag 1✔️

Jag vet inte om det är en bra eller dålig idé för mig att gå in och dokumentera dagar igen. Är iaf glad att jag inte köpte vin till den här lördagskvällen och jag har sedan sensommaren lyckats bannlysa mig själv från att gå ut och dricka vin så det betyder iaf fall att jag är fri från risk efter bolagets öppettider.

Det jag försöker göra just nu är att påtvinga ett stop. Det oönskade drickandet är ett besvär jag inte alls vill ha och då finns ju bara ett sätt att angripa det på - att avstå.
Jag vill hoppas att jag är redo.

Väljer gärna att vara tyst om mina tankegångar och mål för nu men har krypit ner under filtarna och ska se lite serier tills jag somnar. Är lite trött ikväll.

Ser framemot en piggare söndag.
Sov gott sen ❤

Profile picture for user Allegra

Hej @Natalia , jag förstår verkligen ditt beslut att inte dela dina mål. Känner själv att det kan bli så att alla tankar kretsar kring alkohol, ibland behöver man kanske pausa ”processen” en smula, utan att för den skull hänfalla till drickande. Önskar att det kommer en dag då allt blir ”neutralt” s.a.s. - en ickefråga!

Kram❤️

Profile picture for user Natalia

2✔️

Kikar in och bockar av dagen.
Har varit seg idag. Det beror väl dels på återhämtning från för täta dryckestillfällen men min sömnmedicin Propavan bidrar också till att kunna göra mig väldigt mosig dagen efter. Det är inte en biverkning jag uppskattar men jag får ta det onda med det goda vad gäller den ibland.

@prinsessa det är starkt av dig att avstå när du har vin hemma. Det fixar inte jag, då blir jag frestad att dricka oftare än jag egentligen har sug och vilja till.

Hur har du det @Allegra?
Önskar er en skön kväll ❤

Profile picture for user Natalia

Dag 3 blir en bom.
Det är en känslomässigt jobbig tid igen men vill inte prata om det ingående. Ikväll triggade det mig stort.
Imorgon är en ny dag.
Vill jag hoppas. Jag vill ha en ny dag.

Profile picture for user Natalia

Dag 1 ✔️

Det är ett envist arbete det här 😅
Eller det känns förstås envist eftersom jag inte kommer vidare.
Håller fortfarande på försöka påtvinga ett stop och det beslutet har som sagt triggat till mer frekventa vinkvällar än vanligt. Ikväll orkar jag däremot inte ens tänka på vin. Vill bara få bort det. Är seg idag efter ännu en flaska vin igår och den energibristen orkar jag inte med att ha.

Kom just hem från en skön långpromenad och har slagit mig ner under filt och ska se på serier ikväll.
Frammåt mot nya piggare dagar igen.

Trevlig kväll ❤

Profile picture for user Natalia

Idag var en skönare och piggare morgon att vakna upp till.
Vaknade redan vid 04 men fick ändå 5 timmar sömn så det är helt ok. Det är mysigt att vakna när det är tyst och mörkt omkring och har heller inget att jaga iväg till direkt på morgonen just nu. Morgonstund är den klart skönaste stunden. Iaf när man inte druckit kvällen innan. Jag älskar morgonstund ❤

Profile picture for user prinsessa

@Natalia Visst är det skönt när man vaknar utan att ha druckit dagen innan. Man ångrar aldrig en nykter dag, eller har man någon gång tänkt "fasiken, varför drack jag inte igår, det får det bli ändring på i kväll!" :-) Så har jag ALDRIG tänkt. Önskar dig en superfin torsdag!

Profile picture for user Natalia

2✔️

@prinsessa, du är skoj 😂😂😂
Har faktiskt tänkt på det ikväll.
Tack för de orden!
Man ångar ju faktiskt aldrig att man inte drack och jag kommer helt klart inte vakna imorgonbitti och tänka att fyfan vilken ångest jag har! Varför drack jag inte igår, VARFÖR???

😂

Stor kram och vi ses hos dig i kaffestugan imorgon ❤

Profile picture for user Natalia

Bockar av dag 1 igen ✔️
Och kommer envist fortsätta med detta att gå in och bocka av dagar ett tag till. Lite längre fram övergår det kanske däremot till en veckosammanställning igen.

Köpte bubblor igårkvällkväll men idag är en ny dag. Ägnar lördagskvällen åt att skämma bort
🐈‍⬛🐈‍⬛ men extra lördagsgottis och däremellan gosar vi 🥰
Vi hänger i soffan och jag kikar på serier, läser, pratar lite med vänner på chattar och på telefon. Har handlat lite på kvällskvisten och slängt ord med grannar. Det är inte så ensamt att vara ensam i hemmet om vi säger så. Ensamma hemmakvällar är faktiskt oerhört sociala ändå.

Önskar en skön kväll.
Kram ❤

Profile picture for user prinsessa

@Natalia Låter som en mysig lördagskväll. Jag kör också en nykter lördag, hade lite tankar på vin (ska bara dricka ett glas.... vem lurar jag?!, blir inte ett glas:-)) men så tänkte jag att då får jag ju inte sätta ett rosa kryss i min kalender i morgon. Vi ses i morgon i kaffestugan!

Profile picture for user Natalia

@prinsessa jag får påminna dig om vad du skrev till mig. Att man aldrig ångrar en nykter dag 🙂
Och det är så sant som det är sagt.
Ibland lättare sagt än gjort men ändå alltid sant.

Vi ses på i kaffestugan imorgon!
Kram

Profile picture for user Natalia

Dag 2 ✔️

Kikar in och bockar av dagen redan nu. Finns ingen risk för A idag.

Det känns vid att det blivit fler dryckestillfällen per vecka senare veckorna bak. Upplever åter det här luddet i huvudet som jag upplevde tidigare förra året då jag också hade fler dryckestillfällen per vecka. Är dock inte lika högspänd som tidigare nät det blivit fler dryckestillfällen men det kan bero på att jag druckit i litemindre mängder nu. Det är min form av mildare abstinenssymtom och de känns vid som just ett ludd i huvudet och kan förstås upplevas som en sänkning av välmåendet iom att jag känner mig lustlös, men mår i övrigt bra.

Idag ställer jag inga krav på mig själv. Måsten och borden får ligga åt sidan. Har just tagit en längre meditationsdusch och ska iväg och handla lite. Jag kanske passar på att ta en promenad.
Resten av kvällen tänker jag ägna i myssoffan med läsning, serier och liknande. Och kissarna förstås, men 🐈‍⬛🐈‍⬛ är alltid centrala 🥰

Önskar en skön söndag!
Kram

Profile picture for user Natalia

Nu skriver jag mest som en behjälplig del för att dämpat en panikattack. Gick en promenad tidigare men somnade i soffan en stund nyligen och vaknade upp med en panikattack. Är som sagt lite luddig i huvudet idag och blev sen tvärtrött. Ogillar att vakna upp i panikattack men vet att det är ett utsättningssymtom i det här fallet.
Det har hänt förut efter att jag druckit lite för frekvent men det blir så överrumplande att vakna mitt i en attack. Jag vet ju varken in eller ut precis när jag vaknat. När det sker i sömnen hinner jag ju inte se den komma och är väldigt splittrad och förvirrad i uppvaknandet. Tankarna och verklighetsuppfattningen just då är kaosartade innan jag hinner greppa vad som är på riktigt.

Jag vet att det rör sig om en panikattack och behöver förankra mig i verkligheten och skifta fokus. Andningsövningar och frisk luft hjälper mig mycket. Nu har jag tex suttit på balkongen i 30 minuter med en kaffekopp. Att skifta fokus från det jag upplever genom att skriva hjälper mig nästan bäst. Som nu. Vad jag skriver är egentligen mindre viktigt men jag riktar medvetandet mot tagnenterna på mobilen och orden. Nu 30 minuter senare har den nästan passerat helt. Har hunnit samla tankarna från kaos och panik till normalitet medan jag skriver här. Nu är jag sansad igen.
När jag sansat mig så här långt är det lättare att sätta mig och göra en mer kontrollerad meditations/mindfullnesövning för att lugna kroppen till ro ytterligare.

Det här blev förmodligen en rörig text. Men den skrivs rakt ur en pågående panikångestattack. Tack forumet för att det finns en portal för allt detta med alkohol. Idag blev det en central och behjälpligt del i att lindra ett utsättningssymtom. Och det är ju ändå relevant.

Nu ska jag sluta skriva och slå på en rogivande musik jag brukar använda till meditation en stund och sen får serier ta vid och avsluta min kväll.

Profile picture for user Varafrisk

@Natalia jag har inte själv upplevt en panikattack men jag har varit med några gånger när min dotter har fått. Du har genom egen erfarenhet och upplevelser så mycket kunskap inom dig. Om det hjälper dig att skriva här på forumet så skriv.. strunt samma om det blir rörigt🥰

Önskar dig en skön söndagskväll samt styrka att klara en nykter måndag❤️kram

Profile picture for user Suburra

@Natalia åh tufft men du verkar haft en bra dag trots allt. Jag vaknar ofta i panik och kan inte röra mig och tror att jag har sömn paralys .. kan det vara liknande?
Kram och hoppas på en fin kväll !

Profile picture for user Natalia

Hello här också @Suburra 🙂
En sömnparalys är inte samma sak men det är däremot vanligt att man vaknar upp med ett paniktillstånd efter att ha vaknat ur en sömnparalys. Det är obehagligt med sömnparalys, har själv haft det och det är inte trevligt alls! Och det kan ta en stund att förankra sig i verkligheten efter ett sådant uppvaknande. Hade sömnparalyser en period som mycket yngre men sedan tog det lång tid emellan innan det faktiskt nu kan ske då och då när jag upplever utsättningssymtom av A.

Nu är jag iallafall helt tillbaka i ro framför serier.Hoppas ni också funnit ro ikväll.

Kram till er alla och vi ses i kaffestugan imorgonbitti @prinsessa.

Profile picture for user Natalia

Dag 3

Det är en strålande dag med blå himmel 🙂
Är lite luddig i huvudet idag med men det stör inte. Det upplevs mest som ett större lugn än vanligt i huvudet och det skadar inte alls. Känns nästan lite skönt faktiskt. Har lite mer energi idag än igår och vill inte förstöra det med nån sorts vin ikväll. Som @prinsessa skriver; man ångrar aldrig att man inte drack igår och det är en bra tanke tycker jag! Vill mest av allt bara återfå full energi igen.

En såhär fin och solig dag är jag glad över att ha möjligheten att använda ljuset. Ska passa på att bege mig ut i naturen och ta en långpromenad under dagen.

Önskar en fin måndag ❤

Profile picture for user Natalia

Uppdatering lite längre in på dag 3.
Luddet i huvudet består. Tog en promenad i fina vädret och humöret är i övrigt gott. Hade tänkt rikta en arbetsansökan idag men jag saknar skärpan. Behöver få tillbaka den där skärpan. Har dock tid på mig för den specifika ansökan och lägger den nog åt sidan idag. Men det är bara måndag och dag 3. Vi får se hur skärpan beter sig dag 4 och 5. Kommer nog ägna hela dagen till återhämtning, mycket vätska och kanske en till promenad mot kvällen.

Profile picture for user Natalia

Blev toktrött den här eftermiddagen med och slumrade i soffan en stund. Vaknade dock upp utan panikattack idag. Jag tänker att det får vara så. Utsättning är vad det är och det kommer piggare dagar. Får använda energin när jag har den och vila när det behövs.

Ska mysa ner i soffan med kissarna, fortsätta läsa och glo på serier.
Vi ses imorgon igen.

Hoppas ni får en god nattsömn sen ❤

Profile picture for user Natalia

Dag 4

Vaknade upp långt mer utvilad idag.
Känner mig klarare i huvudet, inte fullt så luddig som igår och med mycket mer energi. Väldigt mycket energi... 🥳🏃‍♀️🤸‍♀️🧗
Om jag kände mig trögare än vanligt igår kan jag säga att energin istället nästan slår över idag. Jag gör klokt i att balansera den energin.

Det är en fantastisk dag med blå himmel och solsken. Ska ta en meditationsdusch här närmst och bege mig ut i naturen på promenad med en liten lunchpicknick.

🌳

Profile picture for user Natalia

Dag 1

Ni kan säkert förstå varför det här med att presentera dagar kan kännas lite förödande. Men jag fortsätter ändå. Kvällen dag 4 trillade jag dit igen. Det är då fan.
Dock skam den som ger sig. Vill få till en lite längre sammanhängande tid utan vin alls.

Vaknade alldeles för tidigt och kollar lite serier nu. Drack inga övermängder men det var förstås egentligen oönskat att dricka något alls en vanlig tisdagkväll.
Kommer inte lida av baksmälla idag men kommer nog inte vara fullt så energirik som igår. Vill ju gärna ta mig längre än till dag 4. Hatar att behöva skriva dag 1 så här pass ofta.

Det är iaf en väldigt skön och tyst morgonstund ❤

Profile picture for user Natalia

Slut på dagen.
Less på att jag skulle förstöra ännu en dag med seghet och sänkning av måendet. Så onödigt. Fick inte mycket sömn inatt och det bidrar förstås. Får inte mycket vettigt gjort en sån här dag men har iaf varit på långpromenad. Har bäddat ner mig i soffan framför serier och 🐈‍⬛🐈‍⬛

Hoppas ni får god sömn

Profile picture for user Natalia

Dag 2

Idag behövde jag iaf inte vakna och ångra att jag drack igårkväll. Som @prinsessa säger ångrar man ju aldrig att man inte drack igår. Och det är faktiskt en hjälpsam tanke. Har redan så många stora tankar, anledningar och strategier för att vilja nå en bättre förändring med A men ibland är justeringarna i de små tankarna vad som blir mest hjälpsamt för mindset.

Har ägnat några veckor till att påtvinga ett totalt stop från A men precis som många gånger tidigare har jag inte helt harmoniserat med den tanken. Det har istället gått snett och bidragit till att stressa upp och trigga till att passa på att köpa vin en gång till och bara en kväll till...
Den tanken bidrar till att öka min konsumtion till fler vinkvällar än jag ens har sug till. Har lagt den aktiva tanken om förbud åt sidan men därmed inte sagt att jag inte jobbar vidare frammåt. Vill däremot välja andra och mer hjälpsamma tankar på vägen istället.

Önskar en fin dag ❤

Profile picture for user Natalia

Jag skriver lite samma saker hela tiden och vet inte om det egentligen är speciellt hjälpsamt för mig att skriva alls då det ofta skapar ökade känslor av misslyckande. Det blev två kvällar med vin denna vecka och idag är dag 2 igen om jag nu ska räkna på det sättet. Det känns iaf mindre stressande och mindre triggade att ha lagt ner tanken om stop och förbud. Är fullt tillfreds med att titta på serier och hänga i soffan utan vin den här helgen och saknar inte vin på något sätt.

Vet att det vore bra för mig att få till ett längre stop men törs mig inte på att fortsätta tanken om förbud just nu. Faktum är att jag dricker förre kvällar när jag inte tänker så och så länge det på nåt sätt går frammåt är det bra. Motivation och vilja till bättre förändring består hos mig oavsett hur det går. Vill inte förstöra den här kommande våren med utsättningssymtom av trötthet och ludd i huvudet. Dagarna är för värdefulla för att förstöra och jag behöver hålla huvudet klart och allert för att mäkta med allt jag behöver ta mig an och mäkta med.

Trevlig lördagskväll till er ❤

Profile picture for user Natalia

Dag 3
Om jag nu ska fortsätta räkna på så vis. Om jag fortsätter snubbla är det nog bättre att jag sammanställer det veckovis. Vi får se.

Luddig i huvudet och avsaknad energi. Omotiverat tillstånd men i övrigt gott humör. Nu på kvällskvisten känner jag mig mycket tröttare än vanligt och har bäddat ner mig i soffan framför serier. Det är en lindrig typ av abstinenssymtom men har ändå förstört möjligheten att utnyttja den här vackra dagen på det sätt jag själv hade önskat. Ställer inga höga krav på mig idag.

Trevlig kväll!

Profile picture for user Påvägmothälsa

Hej Natalia! Jag tar med mig en god kopp kaffe hit, varsågod!! Du saknas i kaffestugan! Så stark du är som kämpar med transparens. Det är bra, ta en dag i taget och analysera vilket sätt som är bäst för dig. När det är tufft för mig tänker jag att det får vara det, detta är en förändring vi bygger för våra liv, inte bara för stunden, veckan eller året.
Du vet att du har förmågan att göra bra val. Nu tar vi en nykter tisdag !

Profile picture for user Natalia

Hej @Påvägmothälsa 🙂

Igår dag 4 fick jag åter svårt att stå emot när ett starkare sug kom under kvällen. Det är den trassligaste delen för mig fortfarande. Att jag fortfarande kan bli så radiostyrd. I övrigt stör det inte att veta att det lite luddiga huvudet är lättare utsättningssymtom. Det är helt ok.

Blir förstås arg på mig själv. Efter att det blivit lite för många dryckestillfällen brukar dag 4 vara dagen jag återfår lite mer energi igen och så även igår. Var på en skön långpromenad med en vän och hade inga planer att dricka vin alls. Det var en bra dag. Hade kunnat göra så många andra saker men åkte ändå och köpte en flaska vin. Det är ingen idé att jag fortsätter presentera dagar, jag fortsätter sammanställa det veckovis istället.

Idag är en ny dag ❤

Profile picture for user prinsessa

@Natalia Hej! Hur går det för dig idag? Vi ses i kaffestugan i morgon, varit borta på jobb och inte haft dator, så har inte kunnat titta in, men i morgon blir det kaffestuga för hela slanten.

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Natalia Bästa du. Du presenterar helt på det sätt du vill tänker jag. Eller inte alls och använder "bara" forumet till reflektion och stöd. Följer du programmet här? Jag tänker att där finns många bra råd och strategier. Jag gör det men jag tar inte en punkt i veckan, det tar längre tid för mig. Programmet är bra. Vi kämpar på och stöttar varandra!

Profile picture for user Natalia

Jag har så dåligt samvete!!!
Det hjälper kanske inte att skriva om det men gör det ändå. Det kan hjälpa mig att avlasta lite ångest.

Igårkväll köpte jag vin och det var som vanligt sjukt onödigt. Idag är jag kanske inte bakis så tillvida men är lustlös och har svårt att komma igång. Har lovat att hälsa på mina föräldrar i helgen då de gärna vill fira att jag hade en födelsedag tidigare i veckan men vi har inte bestämt nån dag. Mina kära föräldrar hade däremot ställt in sig på att ses idag och det hade absolut varit en bra dag om det inte var för att jag inte har nån som helt lust att göra någonting alls. Och åter igen pga alkohol!
Jag har så förbannat dåligt samvete 😥

Det har redan varit en så lång period i återhämtning efter tablettavslut och dåligt mående som tidigare gjorde att det varit svårt för mig att mäkta med allt jag velat eller borde. Har ständigt ett dåligt samvete över mina kära föräldrar. Det ligger och maler i mig hela tiden och jag känner mig skitdålig. Som en dålig människa som bara tänker på mig själv. Det är förstås egentligen inte sant, jag tänker på mina föräldrar ständigt ❤

Jag vet att det är helt ok för dem att jag kommer dit imorgon eller även senare under den här dagen med men nu har min pappa visst lagar nån specifik mat med mig i åtanke och det får mig att hata mig själv.

Profile picture for user Natalia

Nää... det hjälpte faktiskt inte att lasta av ångest här. Känsloreglering funkar inte på det här samvetet idag. Det här dåliga samvetet förstör den här dagen helt och nu finner jag ingen ro alls.
Nu känner jag mig direkt tvungen att ge mig i väg och kommer nog inte finna ro förrän jag gjort det!

Profile picture for user prinsessa

@Natalia Skickar en kram! Vi kan väl köra på en nykter lördag tillsammans? Se det som en morot framöver, detta kan vara något som du kan ha i minnet när du funderar på vin eller inte. Har du åkt iväg? Fick du kanske den specifika maten?

Profile picture for user Natalia

Det blev inte mycket gjort idag men åkte och köpte chokladglass och tog med mig här under filten i soffan.
Om kissarna får önska vill de förstås också ha egna skålar med glass.
But no.
Det är min glass.
De får äta tonfisk till lördagsgodis.
Skönt att bara kolla på serier ikväll.
Imorgon blir en piggare dag och ett besök hos mor och far ❤

Profile picture for user Natalia

Väder!
Vännerna det är väder igen 😍

Jag kommer bli lite tjatig över det här med vädret men vilken fantastisk dag med sol det är hos mig!
Glad att det äntligen är vår i luften och jag ät nog inte ensam om den känslan. Promenera gör jag kanske oberoende av väder men är glad att kunna återgå till att ta med picknick ut i naturen igen.

🙂

Profile picture for user Sisyfos

Natalia, du skriver om dag 4-5 som jag också upplevde som svåra att komma över. Minns att nån skrev om samma problem ung så hör:
Dag 1. Nu jäklar är det dags
2. Åh vad skönt att vara nykter
3. Tralala, det går ju riktigt bra det här. Jag har mig inte så stora problem ändå..
4. Nu kör jag på
5 nu har jag varit så duktig så nu kan jag unna mig.
Jag hade ju fattat att jag inte kunde unna mig, till sist hade jag fattat att jag inte ville ha, men det var ändå svårt. Både vana och begär. Det jag däremot upptäckte (jag har ju slutat flera gånger), det var att det för mig var lättare efter en vecka, eller bara den där 5:an passerat. Du skriver om dåligt samvete gentemot dina föräldrar och där har du något att jobba med sen tror jag. Det blir lättare att sortera när man ör nykter. Jag har periodvis svårt att sätta egna behov först och tycker att du beskriver något liknande. Du tror att dina föräldrar vill något och att du inte är bra som inte åker dit. Men det bästa du kanske kan göra är att sätta dig själv först. Sen beskriver du oförmågan att få ändan ur och sätta igång med nåt. Jag upplevde samma sak. Funderar lite på om alkohol alltid har haft den effekten på mig, Jag drack sällan som ung, men hade ibland en känsla av att jag aldrig kom igång. Vet inte om det var när jag druckit. Hur som helst så blev det så mycket bättre när jag slutade dricka. Så jag vill ge dig lite pepp för att hoppa över dag 5, det är så värt det.
Lycka till nu!

Profile picture for user Natalia

Hello

Tack @Sisyfos, jag vill ju egentligen väldigt gärna ta mig ifrån den dryckesfrekvensen jag har idag och ska tänka på att det kommer kännas lite lättare efter en vecka och framåt. Just nu har det landat i en flaska vin i snitt var tredje kväll. Ibland 4-5 dagar emellan och ibland endast 2. Det enda positiva är att jag dricker mindre per tillfälle än för säg ett år sen och mår långt bättre än jag gjorde då. För ett år sen hade jag heller inte kommit lika långt i återhämtning efter tablettmissbruk som jag har idag och det inverkade oerhört negativt på måendet en väldigt lång tid. Nu måste jag nog säga att jag tror mig vara fullt återhämtad efter det. Men A-frekvensensen måste ner för det inverkar ändå lite för illa på energi och mående när det dricks såhär pass ofta. Blir dagen-efter-känslor aldeles för ofta och därefter milda men ändå begintliga former av utsättningssymtom. Det har börjat känns både tröttsamt och tjatigt. Riktigt tjatigt.

Och hej @Varafrisk!
Läste lite hos dig och blir så glad för dig! Det känns som det var så nyligt du la ner men dagarna går så himla fort och har blivit till riktigt många dagar för dig 🥰
Samma sak med @Onkel F som kommit en bra bit fram nu! Kan inte begripa hur fort dagarna går. Tänker förstås att jag också hade kunnat passera lika många dagar om jag nu hade kommit till skott samtidigt.
Men men.
Läste även din första tråd från 2019 och det oroar förstås att se hur länge andra trasslat med att vilja få till en bättre förändring innan det slutligen sker. Vill ogärna hålla på såhär i flera år till innan jag själv får till det på ett bättre sätt. Är redan less på det som det är.

I övrigt mår jag helt ok och det är skönt att vi fått lite ljusare dagar.
Hoppas att ni också kommer ut på lite sköna promenader!

Kram ❤

Profile picture for user Varafrisk

Finaste @Natalia❤️ Jag tänker att det ser olika ut för alla så det behöver inte ta lika lång tid för dig som det har gjort för mig. Du har ju som oftast iaf inte druckit varje dag. Jag tänker att skammen/rädsla har varit ett stort hinder för mig samt att jag har inte riktigt varit ”där”. Det är även lätt att säga nu i efterhand att man borde ha slutat med samtal tidigare men då när jag höll på så tänkte jag inte så. Jag hade inte klarat det här på egen hand. Skulle du behöva sträcka ut handen för att få hjälp?

Kram❤️❤️

Profile picture for user Natalia

Hej @Varafrisk!

En del i mig är inte helt framme känner jag. Men det är ju just det att jag blir lite rädd för att lägga min tillit till en slags process. Visst är det kanske så att min konsumtion sedan i somras inte är helt överdriven men jag blir också rädd för att den ska eskalera. Det känns inte som att jag kommer tillåta det men vad vet man?Jag lägger hellre tilliten till mig själv än processen och där kommer ju också nästa problem för just nu är det fortfarande alldeles för lätt att jag ger efter med den frekvens jag nämnde ovan, vilket är för tätt. Så jag är inte heller helt att lite på just nu.
Och har fortfarande ett för starkt motstånd till antabus.

Har funderat mycket på hur mina tankar gått inför alla tablettavslut. För jag hade verkligen en kärlek till de här olika tabletterna. Jag har inte alls samma kärlek till vin. Vin förstör bara min energi och driv medan jag fungerade ypperligt med tabletterna och var oerhört aktiv. Det är ett under att jag så bestämt kunde avsluta dem.
Jag förstår faktiskt inte riktigt själv.
Men det var just det här med beslutet som tog mig igenom varje avslut. Jag hade även egen erfarenhet av hur den hårda abstinensen skulle upplevas och hur lång tid det skulle att komma ut på andra sidan av återhämtning.
Jag förberedde mig noga för vad jag skulle möta. Men huvudpoängen har alltid varit beslutet. Hur jag kommit till besluten har varit varierande orsaker men i grunden en känsla av att så här kan jag ju inte alltid hålla på. En medveten om att det måste upphöra en dag. Så känner jag med A med. Att det här måste upphöra. Det som skiljer A från mina kära tabletter är dock kärleken jag hade till tabletterna. Det handlade inte om att jag ville sluta med dem men jag visste att jag behövde. Jag tog aldrig en tabletterna och tänkte att fan också, nu gjorde jag det igen. Det var mer ett godmorgon mina små älsklingar 🥰God lunch, god middag och sedan godnatt vid intagen. När jag öppnar en flaska vin känner jag ingen lycka i det, bara ett vaffan??

Jag är så väl medveten om hur beroendet fungerar men är själv förundrad över hur svårt jag har att låta bli A. Men jag tror i ärlighetens namn inte att något kan hjälp mig förrän jag på ett eller annat sätt når ett konsekvent beslut. Men jag jobbar på det förstås och släpper heller inte mitt beroende lös vind för våg. Jag har en viss kontroll men jag och beroendet har en delad dominans. På ett sätt har jag en god kontroll för det jag egentligen vill ha är inte alkohol. Skulle mitt beroende få härja fritt skulle jag vara hög på tabletter just nu. Men så vill jag inte ha det.
Jag skulle inte orka gå igenom ett avslut av ett påtagligt tablettberoende igen. Iaf inte den senaste varianten. Olika substanser har haft olika abstinenssymtom och tagit olika lång tid i återhämtning. Aldrig igen. Har för stor respekt för tabletterna idag för att börja med dem på det sättet. Mår så mycket bättre utan. Även om det var en kärlek fick det så många negativa konsekvenser att jag idag bara är glad att jag lever. Men jag begriper inte hälften av sakerna jag gjort som tablettpåverkad. Det var som en helt annan person med helt andra känslor och framförallt inga spärrar.

Vad för sorts stöd jag skulle behöva är oklart. Jag skulle behöva ett stöd som mig. Men vart hittar jag ett sånt yttre stöd? Har lyckats motivera och stötta så oerhört många människor till livsförändringar på hållbara sätt. Men... ja.
Skriver för mycket igen.
Men jag jobbar på iaf!

Kram 🥰

Profile picture for user Vill Bara Sluta

@Natalia Jag tror att du verkligen är en typ-A människa och när du väl har bestämt dig ända in i själen så kommer ingen liten löjlig vin-pava att kunna mästra dig🤗 Vi går alla på lite olika vägar men har alla samma mål. Jag hämtar inspiration ur lite olika trådar och det finns så många olika berättelser, men om man tittar på det i ett stort perspektiv så har jag sett ett ungefärligt mönster.
1. Testa-fasen (första gångerna man dricker)
2. Festa-fasen (när man någon gång ibland festar till och har skitroligt)
3. Mesta-fasen (när det börjar bli varje helg och du är alltid fullast i kompisgänget)
4. Dästa-fasen (när man inte orkar klä upp sig och gå ut, utan stannar hemma och tömmer barskåpet, i bästa fall tillsammans med någon)
5. Nästa(n)-fasen (när det börjar drickas även mitt i veckan, oftast ensam och i smyg)
6. Pesta-fasen (när drickandet har tagit över all planering och det dricks varje dag, man börjar få problem med jobbet, pengar, vänner, familj, och kanske även rättvisan, alltså de riktigt stora konsekvenserna)

Profile picture for user Natalia

Snälla @Vill Bara Sluta
OMG i så fall är jag bara i fas 4 enligt din modell 😂
Men jag har varit fas 6 också men med andra preparat, säkert fas 7 och 8 med. Jösses. Har några eller väldigt många historier från fas 6 att berätta. Har bara lite svårt att förstå att det var jag just nu. Är mest glad att jag har körkort och livet kvar efter fas 6.
Och att alla andra också har livet kvar. Jösses!

Vi måste få bort dig från fas 6
@Vill Bara Sluta. Nu på en gång! 🥰

Profile picture for user Natalia

Filmrättigheter till fas 6
Jag dör. Aa det skulle bli en skräckblandad komedi, svår drama och tragedi. Skulle kunna sälja ett avsnitt per dag en mycket lång tid.
Men det är klart mycket komedi som utspelas nu i efterhand 😅

Profile picture for user Vill Bara Sluta

@Natalia det är väl det som liksom är kryddan i drickandet, att man i efterhand ser det komiska i allt det tragiska man lyckats hitta på och istället för att tänka att man var väldigt sorglig så får det något slags rosaskimmrande slöja av romantisk komedi över sig.
Nu kör vi nykter söndag💪🙌

Profile picture for user Natalia

Hello @Vill Bara Sluta 🙂
Ja idag är vi nyktra tycker jag!

Det tokiga med alla tabletter jag tog var att jag inte upplevde mig direkt påverkad, iaf inte på ett sätt som liknas vid en alkoholfylla men påverkad var jag ju förstås. Men hade ingen som helst aning om hur personlighetsförändrad jag hade blivit. Var svårt depressiv den tidpunkten och trodde att känslorna jag upplevde och att tankarna jag hade var mina egna. Gjorde många tokiga saker, inte endast dåliga saker förstås, även bra men tog en rad tokiga beslut och försatte mig i situationer jag inte kan förstå mig på idag alls. Det känns verkligen som filmer när jag spelar upp dem. Men har försås haft mycket kul också, det har hänt oerhört mycket! Att kvickna till i huvudet efter svslutet av alla narkotikatabletter var minst sagt ett chockartat uppvaknande. Minns att jag satt med händerna för ansiktet flera dagar i följd och inte kunde begripa hur sjutton jag hade tänkt de senaste åren. Har gått igenom precis varje situation, känsla och tokigt beslut i huvudet efteråt men kan inte göra annat än att välja att förlåta mig själv. Förlåta mig själv och förstå att jag inte kan förändra något bakåt men också förstå att inte låta de påverkade handlingarna definiera vem jag egentligen är. Jag har bett om ursäkt för sådant som blivit tokigt och tack och lov är inte relationer förstörda men det finns ju även annat än flrstörda relationer som jag lite surt får leva med och försöka komma till ro med. Det blev några tokiga år. I fysisk form var ju förstås den personen jag men Jag som klar i huvudet igen skulle aldrig ha fattat samma tokiga beslut.

Känner mig glad att jag haft ett normal och vettigt liv innan jag fakkade ur. Har goda referensramar. Det hade varit värre om jag hade fakkat ur med droger redan som tonåring och aldrig hade haft ett normalt liv innan jag slutade.

Hur mår du idag @Vill Bara Sluta?

Profile picture for user Natalia

Dag 1 (på ett nytt sätt igen)

Herregud vad min logg är rörig med alla varianter av tillvägagångssätt 🙃
Men det är min logg och det här har ju också varit lite rörigt.

Vilken underbar dag.
Sitter på balkongen i solen med ena kissen i knät. Det värmer i både hjärtat och på kinderna 🥰

Det blev vin för mig både fredag och lördagskväll. Fredagen blev ett oönskat ras men lördagskväll bjöd en av mina trevliga och bättre grannar över mig på middag, vin och mello. Jag har tackat nej till allt hela vinterhalvåret och känner att det är dags att jag kryper ur idet och träffar lite mer folk igen. Hade inte alls planerat att dricka igår och det fanns heller inget sug men kände att om jag nu ska dricka alls är det väl bättre att göra det i trevligt sällskap än för mig själv så lördagskvällens vin kan jag faktiskt acceptera. Det var trevligt, lugnt och gick hem i god tid. Men det har varit behövligt att boa in mig den här vintern. Ska jobba vidare på det här med att ta mig förbi mina mest kritiska dagar som nu har landat på dag 3, öva på att välja andra svar när suget slår på. Avger inga löften om 0-tollerans riktigt än men säger helle inte att jag naivt tror mig kunna dricka helt måttlig, bara att jag fortsätter jobba frammåt enligt bästa mån på ett sätt som inte skapar för mycket stress och misslyckande känslor hos mig. Det känns lättare att landa mentalt i att gå frammåt så just nu.

Det här med att räkna dagar blir förstås lönlöst om 0-tollerans inte är målet för nu men tänker att det ändå vara en idé att presentera dag för dag i loggen som en del i att jobba på att minska dryckesfrekvensen som är lite för tät så jag gör så ett tag så får vi se hur jag känner för det. Vill inte att det fortsätter bli dag 1 var tredje dag.

Hoppas solen skiner över er med och jag önskar en skön söndagskväll ❤

Profile picture for user Vill Bara Sluta

@Natalia du sätter ord på många av de känslor jag har idag, utan alkoholen hade jag aldrig gjort allt galet och fel jag gjort med A... Jag har tänkt mycket på hur jag var innan detta spårade ur och jag har alltid varit väldigt strukturerad och haft full koll så att mitt alter (alkohol) ego flippar totalt tvärtom är kanske logiskt...
Hur som helst så skulle jag vilja vara en blandning av nu och då, fast utan alkoholen då förstås. Idag har varit en okej dag, oroar mig lite för morgondagen när bolaget är öppet🙄 men vill så innerligt gärna klara en vecka så hoppas det går vägen. Ser att du tänker lite likadant i ditt inlägg ovanför 👆👆 Vi gör så gott vi kan och att du tackade och gick hem tidigt igår tycker jag visar att du är på väg in i att kunna kontrollera A .
Ha en fin söndagskväll🌺

Profile picture for user Natalia

@Vill Bara Sluta jag skulle förstås kunna ge 100 bra tips för hur att undvika bolaget och hur att försöka tänka istället imorgon men eftersom jag inte själv lever som jag lär låter jag bli. Tycker också det blir knepigt de där dagarna bolaget är öppet sent och jag liksom "hamnar" där. För det är lite så det kan kännas. Ibland när jag har mina kritiska dagar med sug kan jag till och med vara uppgiven när jag parkerar vid bolaget 19.45 och går in med tunga steg och känner mig besviken på mig själv redan innan jag handlat. Det kan upplevas maktlöst även om jag vet att jag har ett val och ett ansvar.

Vi kan nog behöva öva mer på det båda två, att välja andra svar. Det är förstås inte så lätt som det är sagt alla dagar men jag blir själv störd av jag låter beroendet dominera. Jag tänker att det för min del handlar mycket om det här med att jag inte helt är besluten. Jag menar skulle vi stått i mål och ta emot straffsparkar skulle vi ju inte lämnat målet öppet och låtit motståndaren obehindrat skjutit in mål och vinna. Jag kan verkligen känna så när det starkare suget slår på, som att jag bara lämnar målet oskyddat och låter beroendet vinna.

Vi får försöka tänka som @prinsessa skrev, att har man nånsin vaknat och tänkt att f-n varför drack jag inte igår?! Det måste bli ändring på det idag!
Det var kanske inte helt korrekt citerat men jag tyckte var roligt skrivet 🙂

Det är ju knäppt för det går ju bra att slappna av på söndagar och även efter kl 20 när bolaget stängt. Minns en dag rätt nyligt då jag helt missat att det var röd dag. Åkte till bolaget med sånt där överspänt sug och så var det stängt. Men det roliga var att så fort jag såg att det var stängt så kunde jag slappna av igen och suget upphörde. Det knepigaste är de egna tankarna.
Vi får skriva imorgon igen och peppa till trevliga tankar när vi bråkar mot öppettiderna igen!

Hoppas du får en skön söndagskväll 🙂

Profile picture for user Natalia

Dag 1

Godmorgon.
Jag är ett stolpskott!
Köpte vin igår igen och mycket riktigt skedde det på dag 3. Det var många saker som triggade mig till att fullkomligt skita i vilket igår. Ville rent av blåsa ur huvudet ordentligt och starta om på alla plan men blir oroad och vill inte att det ska eskalera mer än det gjort. Är dessutom förbannad just nu för ett annat stolpskott har ringt upprepade gånger och väckt mig under natten och tidiga morgonen med riktigt märkliga saker att vilja prata om. Och den här människan är annars någon som annars aldrig ringer. Vi har inte riktigt den kontakten. Vem fan ringer de tiderna med en massa trams?
Det var längesen jag var så arg som just nu och är förvånad över att jag blev så pass provocerad. Brukar ha ett stort överseende en nästan gränslös förståelse, men inte den här gången! Iallafall inte gent emot det stolpskottet. Har varit förbannad sen kl 3. Det är förstås inte relevant att prata om på ett forumet för A men att skriva hjälper mig att känsloreglera lite och nu börjar den här ilskan lägga sig.

Önskar en trevlig dag!

Profile picture for user Natalia

1✔️

Det har varit en bra dag trots ganska mycket vin igår. Har varit tröttare förstås men det fina vädret har vägt upp. Har tagit en promenad med en vän och köpt nya leksaker med kattmynta i till 🐈‍⬛🐈‍⬛
Kissarna blev halvgalna och det gick hem till 100% Har faktiskt haft en toppendag. Lite mer spänd fysisk ikväll då det blivit lite tätare vin veckan bak men tog just min sömnmedicin och den brukar kunna hjälpa till att dämpa sådana symtom.
Ska försöka ta mig förbi dag 5 och siktar på en helt nykter helg.
Orkar och vill inte ha det såhär mer men litar inte på mig själv riktigt heller. ikväll blir iaf nykter och ska slå mig till ro med serier, mobilspel och lite socialt chattade.

Önskar en fin kväll