30 års drickande som ALDRIG varit sund...

Jag har druckit alkohol sedan jag var 15 år. Första gången jag drack blev jag plakat och sedan dess har jag alltid varit den som dricker för mycket. Av allt dåligt som hänt i mitt liv så är 95% beroende på alkohol. Jag har försökt att förändra mitt drickande många gånger men aldrig lyckats. Jag tror det är att när jag dricker ETT glas, så tänker jag redan på nästa. Skam, skuld, skador, sjukdomar. Ingenting har kunnat stoppa mig. Framförallt har jag aldrig sett sanningen. Aldrig riktigt erkänt för mig själv hur RIKTIGT illa det faktiskt är. Förra året skadade jag mig illa när jag ramlade (för jag var full) på en middag. Ändå tänker jag: nu ska jag klara av att dricka mindre! Men det går inte... Största skammen är när barnen (några få gånger) sett mig riktigt full och efteråt berättat att det var läskigt. Det enda jag kan säga om det är att jag iaf är glad att jag vågar prata med dem och vara transparent att jag drack för mycket och att jag ber så mycket om ursäkt. Detta med barnen är ändå den STÖRSTA skammen, men jag känner ändå att jag MÅSTE skriva om det, även om jag inte vill, för det är sanningen. På nyår hände det igen, och skammen vet inga gränser. Jag funderar över hur jag kan göra så här mot mig själv? Dagen efter nyår registrerade jag mig här, och detta blir mitt första inlägg. Jag behöver någon att skriva med så känner ni igen er skriv gärna.
Jag är livrädd att misslyckas igen. Så min strategi denna gång är en dag i taget, en utmaning i taget. (Min utmaning är inte vardagarna, då jag inte brukar dricka, utan mitt sociala liv. Jag går på mycket middagar och har vänner som också dricker mycket. Livet har kretsat mycket kring att laga mat och dricka vin.) Min dröm just nu är att vara helt vit under tre månader för att REFLEKTERA och fundera över vad och hur jag ska göra sen. Jag upprepar för mig själv - tre månader är inte mycket på ett helt liv, du klarar det, du behöver inte bestämma mer än så, sen får vi se om du lyckas komma på ett sätt att dricka måttligt! Men jag vägrar denna gång att skamma mig själv om jag misslyckas med just det, tänker att det är lättare att försöka igen om jag inte lägger för stor vikt vid den skammen också!
Svamligt meddelande. Men så är min hjärna just nu. Huller om buller med alla känslor på en och samma gång.

Profile picture for user Adde

Välkommen hit och grattis till ett beslut att vara nykter i 3 månader. En liten varning dock för att du redan nu bestämt dig för att dricka "måttligt" igen. Så gjorde jag ett antal gånger och det var inga som helst problem med att vara nykter en längre tid eftersom jag visste att jag skulle få dricka efter att min period var över.
Ta en dag i taget och njut av att din kropp anpassar sig till ett liv utan gift !

Profile picture for user Linalus

@Adde Hej och tack för svar. Behöver bollning!
Jo, kan tänka mig att det lät som jag hade bestämt mig för att börja igen, men så är det inte riktigt. Jag vågar bara inte stänga den dörren eftersom då skulle dessa tre månader vara så mycket svårare. Jag vill under dessa tre månader vrida och vända på mitt drickande och se vad jag kommer fram till om du förstår? OM jag hade sagt, aldrig mer, så hade beslutet idag varit så mycket större, och allt det som är jobbigt att tänka på hade känts så mycket större. Nu i början (inne på dag 6) så tänker jag att mantrat "tre månader av ditt liv är inte mycket" hjälper mig. Under den tiden tänker jag att jag har mycket jobb att göra...

Profile picture for user starten på det nya

Hej och välkommen :)
Jag förstår var du menar att säga aldrig mer kan kännas för stort till en början. Mitt mål är att aldrig mer dricka alkohol men jag tar det fortfarande efter 6 månader dag för dag och börjar varje dag med att lova mig själv att inte dricka något just den dagen.
Jag vet att många brukar få tips om alkoholprogrammet som finns på den här sidan så det kanske kan vara en bra början? Jag har förstått att många blivit hjälpta av det.

Profile picture for user majsan_nu

@Linalus Välkommen hit!
Ett bra första steg när ens vanor med alkohol känns ohållbara... Tre månader o sen utvärdera, behöver ju inte betyda hur du tänker fortsättningsvis! Även om du just nu tänker ett tillfälligt stopp, det händer en del vartefter tiden går...
Instämmer med tipset om alkoholprogrammet, det är hjälpsamt o ger många tankar o funderingar!💪
Även att ha en egen rådgivare som du kan bolla med...👍
Jag har varit en tid här på forumet, har en egen tråd, där finns många av mina tankar/funderingar...
Än en gång Välkommen!
Kram 🤗

Profile picture for user Linalus

Hej igen,
Ja, jag har börjat alkoholprogrammet och mitt mål är just att ta tre månader och sedan utvärdera. Jag tänker att min första månad ska gå ut på att STÅ UT och HITTA LÖSNINGAR på alla de utmaningar som kommer komma. Jag tänker att månad två reflektera lite över hur det har gått att avstå, säga nej, hitta nya vägar och hur jag känner mig kroppsligt och själsligt. Sen tänker jag att resterande två månader går till FUNDERA om jag verkligen vill börja igen.

Det värsta är att jag är så OTROLIGT rädd att misslyckas. Återigen. Att stå där med den misslyckande skammen och hata på mig själv igen. Så mycket tid i mitt liv som gått åt till det. Jag litar inte på mig själv och det gör mig så ledsen och ängslig. Nu har det gått 6 dagar utan något och jag har trots allt redan varit på en middag och ett restaurangbesök där jag lyckats ta mig igenom det obekväma att "vara annorlunda" för vännerna. Inte dricka. Det är så märkligt att vara på den sidan. Jag är alltid den som ALDRIG tackar nej och är på g... Nu blir det annat och i och med det till en början en liten avig stämning när JAG tackar nej.
Är så rädd att misslyckas...

Profile picture for user majsan_nu

@Linalus Så bra att du redan provat dina vingar med att gå på middag o göra restaurangbesök! Måste kännas stärkande tänker jag... Det vet jag inte om jag ens vågat testa! Nu kanske när jag samlat fler dagar
Vad kan hända om du misslyckas annat än att du tar nya tag? Önskar att den känslan inte ska vara förlamande för dig! Du låter så stark trots din osäkerhet- jag hejar på dig o skickar en styrkekram!
Kram 🤗

Profile picture for user Se klart

Hej och välkommen hit, bra jobbat med dina dagar och din plan!
Precis som du började jag med tre månader. Hade kört vit januari de senaste åren men ville testa en längre period och i bakhuvudet fanns nånstans farhågan att jag skulle behöva sluta för alltid.
Just idag faktiskt- har jag varit nykter två år. Det har varit stundtals jobbigt men det har också varit mitt livs bästa beslut. Är tacksam. Främst över forumet som erbjuder så enormt mycket kunskap och erfarenheter. Läs här allt du kan. Ta till dig av råd som passar dig- men ta också till dig några som inte alls passar, finns så mycket smart-skap och roliga kloka personer här.
Du skriver mycket om rädslan att misslyckas. Var inte så rädd för det. På sätt och vis har det värsta redan hänt. Du har druckit dig till ett beroende. Nu har du tagit tag i det. Ett otroligt beslut! Kram och lite tålamod kommer här! 😍

Profile picture for user Linalus

Tack alla!
Alltså vet inte om ni känner igen er, visst det är svårt och utmanande med middag och restaurang, men suget att dricka hemma i sin "trygga", ensamma vrå, är ju också en "drömbild" man går runt med. Sjukt. Man är som Gollum med sin skatt, bara har ögonen för en sak, man vill va ensam med sitt skit/skatt.
Känner så många känslor på samma gång. Så fruktansvärt många känslor. Just nu känner jag mig ledsen. Ledsen att jag trolig aldrig mer kommer dricka. Min vän, mitt mys, min tillflykt. Men också min skam, min skuld och mina skadors tillflykt. Samtidigt känner jag mig som sagt rädd. Rädd att misslyckas. Rädd att inte klara av att stå emot. Känns mig som en liten liten figur som förtvivlat försöker bygga upp en rustning. Lappa och laga och så fort en bit kommit på plats så spricker rusningen på nåt annat ställe. Limmet är för dåligt och rustningsbitarna alldeles för tunga....

Profile picture for user Se klart

En dag i taget. Eller ett nu i taget.
Nyktra dagar ger hjälp på vägen.
Det är nog vad många upplever som magi mitt i allt som stundtals är svårt. Att ögonblick, stunder, livet bara uppenbarar sig. Livet överraskar!

Profile picture for user Andrahalvlek

Välkommen hit! Jag knatar hack i häl på @Seklart och jag uppnår 1 år och 11 mån på söndag, tjoho! Nykterhetsdagen känns viktigare än födelsedagen numer. På ett sätt föddes jag in i ett nytt liv. Ett liv där återkommande depressioner, ångest och oro drog sig tillbaka - och istället blev jag mer grundglad, grundnöjd, grundharmonisk. Idag kan jag verkligen njuta av vardagens små ting. Dagens långpromenader i solen tex, eller tvåtimmarssamtalet jag hade med min kompis samtidigt som vi promenerade. Lovely ❤️

Mitt förra liv var en enda lång transportsträcka till nästa fylla. Ibland blev jag knappt påverkad, ibland drängfull. Jag visste aldrig när det skulle bli vilketdera. Men när jag märkte att toleransen ökat enormt (drack 3/4 bib per kväll vissa kvällar, men då blev jag asplakat), samtidigt som minnesluckorna blev fler och fler, så fick jag nog. Detta liv ville jag inte leva mer. Det fick vara nog. Punkt.

Det är en sorg att tvingas inse att man får ge upp alkoholen för gott. Därför bör man ta den processen i småbitar, låta sorgen skvalpa runt lite i sin egen takt. Först i höga vågor, sen i småskvalp. Till slut kav lugnt, bleke. En dag i taget med sikte på tre månader till att börja med är kanon. Hela det första halvåret tog jag ett nytt beslut varje månad. Man tänker annorlunda för varje nykter månad. Man ska ha respekt för den processen och låta den ha sin gång.

När man väl har genomskådat alkoholromantiken så känns det som man har fått ett trolleritrick förklarat för sig. I den stund man förstått, på riktigt förstått, så går det inte att göra oförstått. Man kan då inte förstå hur man kunde låta sig luras. Men alla måste den vägen vandra. Själv. Vi andra kan bara stå här i vägkanten och hejaropa glatt.

Kram 🐘

Profile picture for user Linalus

@Andrahalvlek @Se klart @majsan_nu @starten på det nya
GRATTIS till era nyktra dagar och TACK för att ni svara och peppra lilla mig.
Som du skriver andrahalvlek. En sån sorg. Samtidigt som det finns glädje i att slippa alkoholens kedjor. Jag förstår vad du menar med vågor och småskvalp just i denna sekund - Tsunami!!!!!! Tungt hjärta.
Läste något bra idag på Holly Withetakers instagram (Författare till - Quit like a woman)

Bild på HOLLY som ser helt "blank" ut. Text:
"Last night someone asked me if there was a tool that helps manage the hard first few days of not drinking. There is a tool, and the tool is to burn.

The tool is to throw yourself into the fire of the absolute suffering you encounter when you break old habits, drop old terrible toxic patterns, decide to grow beyond what you’ve settled for.

We do not know how to suffer. We are padded things who cannot stand to be with pain, with loss, with heartbreak, with craving. We do not need another thing to pad it. We need to learn how to be with ourselves through the torture that is growth.

That is all breaking addictions really is. It is finally confronting your shit, confronting the things that have you by the ankles, finally saying absolutely not one more day, finally making the choice for ourselves. And when we do that, when we say “no more” and remove it, we can try and make it soft, easy, but that misses the point, b/c the point IS the burn. The point is to approach the edge of what we think we cannot handle, the point where we think we will absolutely break, and stay there, in it, on the dot. B/c, babies, that is the only place change can happen. Pema said: “Only to the extent that we expose ourselves over and over to annihilation can that which is indestructible in us be found.” If we really want to show up, if we really want to live, if we’re serious about growth and love, we have to throw who we think we are onto the fire, again and again. It hurts b/c it’s supposed to hurt. That is the design. We either cling to our shit and live in this forever dull ache, this low grade game, or we expose ourselves to suffering and have it all.

Here is a picture of my burning. Here is a picture of my detox from the push/pull cycles of love, from the ideas that another person’s love is worth more than loving myself. Here is me, learning how to suffer the standards I keep. Here is me not drinking at it, not getting high at it, not binging and purging at it. Here is me not fixing, not clinging, not texting her. Here is me staying, in pain, dying the death of an old tired habit, reminding myself it hurts because it should. Here is me, finding the indestructible."

<3

Profile picture for user cthd

Hej!
Jag är också ny här som officiell medlem, men jag har varit inne och tjuvkikat i nästan två år. Har också tagit vita månader, och belönat mig efteråt med vin över att jag har klarat det.
Jag vet inte vad mitt mål är denna gång, jag har en idé men jag vill inte jinxa den, så jag håller den för mig själv. Det blir en dag i taget - varje dag utan att dricka är en bra dag.

"Alla förändringar, även de mest efterlängtade, har sin melankoli; för vad vi lämnar efter oss är en del av oss själva; vi måste lämna ett liv för att kunna gå in i ett nytt" / Anatole France

Jag hejar på dig! Du fixar det här!

Profile picture for user Andrahalvlek

Ett konkret tips är att genrepa tex en fest innan. Tänka ut varje tänkbart steg innan. ”Jag kommer dit och erbjuds en välkomstdrink och då ber jag om alkoholfritt, sen…” Tänk ut innan hur hela kvällen kan se ut nykter. Hjärnan är kass på negationer, så tänker man ”jag ska INTE dricka vin” är risken stor att hjärnan bara kopplar ”jag ska dricka vin”. Ordet ”inte” hoppas liksom över. Det är därför man istället ska formulera vad man ska göra på ett positivt sätt. Som man gör med små barn. ”Det här får du göra, gör så här…” Istället för att tjata på dem om vad de inte får göra.

Fokusera på samtalen, var genuint nyfiken på andra och på hur det ska bli att vara nykter på en middag. Du kommer märka att du har lika roligt. Till och med roligare, enligt min erfarenhet. Ytterst få bryr sig om att man inte dricker alkohol, och om de bryr sig så beror det på att de känner att deras eget drickande är ifrågasatt. Det är deras problem. Ta död på diskussionen direkt.

Vita lögner är helt okej, en vit månad är ju vanligt nu i januari. Hälsosatsning är också okej att skylla på. Jag skyllde på bilkörning hela första året. I början är man skör och vill inte outa. Det tog tre månader innan jag berättade för någon enda människa IRL, vilket blev min vuxna dotter som bor på annan ort så vi träffas inte i vardagen. Jag lever själv och jag blev nykter precis när corona bröt ut.

Kram 🐘

Profile picture for user Linalus

@Andrahalvlek Jättebra tips! Jag har redan börjat visualisera hur jag sitter med alkoholfria drinkar och vin osv och njuter av det. Alltså som du säger inte negationer utan försöka vända de ”tråkiga” tänkarna till nåt bra.
Håller ickså med dig och att inte outa. Jag har börjat med ssri för ångest (undra varför??!! Haha) så jag kan skylla på det. Har inte ens berättat för min man. Som du @cthd, jag vill inte heller jinxa…
Nu har det gått en kväll till och jag lyssnar just på
”Quit like a woman” och undrar hur man tänkte när man började hälla i sig den där skiten…

Profile picture for user vår2022

@Linalus Hej! Att visualisera funkar jättebra för mig. Jag ser mig själv dricka en alkoholfri öl, smakar gott tycker jag, äta, prata och ha roligt. Jag känner mig så stolt och nöjd över mitt val. Vet ju också hur skönt det ska bli att vakna pigg och fräsch nästa dag då jag är nykter. Har varit nykter drygt 10 veckor och fick dividera med mig själv många gånger i början. Alkoholdjävulen är slug, snabb och blir lätt på. Har man en bra plan och strategier som man håller sig till blir det enklare. Jag drack vin varje dag senaste åren och det är en sån otrolig lättnad att slippa planera, smyga, smussla och ljuga mer. Att sluta dricka är bland det bästa jag gjort i mitt liv och de närmaste som är de enda som vet om detta irl, är så stolta och stöttar mig i mitt beslut.

Kämpa på och lycka till💪🌸

Profile picture for user Linalus

Jag tänker också som ni skriver att något som känns viktigt är också att hålla kontakten och reflektionen upp genom att skriva här är känns viktigt. Jag tänker om man skriver något varje dag nu i början när allt känns nytt och skrämmande så blir man ju hela tiden påmind om vad man gör.
Jag har aldrig gjort en sån här stor förändring i mitt liv tidigare. Är fortfarande rädd att jag inte har det i mig. Att jag inte kan vinna över min hjärna. Vågar inte lita på mig själv... Egentligen vill jag liksom skrika ut till världen "I'm a non- drinker!" men litar inte på att det håller...

Lyssnar på boken "Quit like a woman - the radical choice not to drink in a culture obsessed with alcohol" och blir faktiskt nästan stum. Det är ju inte sant vad vi lärt oss sen vi va små. Alkoholen är en del av allt som ska upplevas "firas" (nyår), "Avslappnat" (efter bastun, på spat, "när du vill va dig själv"), "kärlek" (bröllop), "sorg" (begravning)... Är det inte egentligen helt sjukt???

Profile picture for user Sattva

@Linalus Jo, det är helt sjukt att alkohol är så förknippat med olika situationer. Ju längre på den nyktra resan du kommer, ju mer uppenbart kommer detta bli. Så har det blivit för mig iaf. Jag använde/r just det där att säga att jag inte dricker som ett sorts säkerhetslås mot alkoholen. I början inför min familj, och allteftersom i fler o fler sammanhang. Jag kände mig säker på att jag aldrig skulle dricka igen nån gång kring 3 mån, kanske tidigare. Nu i höstas kände jag mig såpass trygg i min identitet som nykterist att jag med stolthet passade på att säga det i andra situationer när tillfälle fanns. Nu senast jag var på VC frågade ssk om alkoholvanor. Känns så himla gott att det står att jag är nykterist i journalen💪(det var inte mitt ordval, men det stämmer ju).
Vad jag vill ha sagt, är att man förändras under resans gång. Jag fick många gånger rådet härinne på forumet att ha tillit till processen, och det rådet skickar jag vidare till dig!

Profile picture for user Adde

Klokt som du säger att ta en dag i taget annars kan det bli övermäktigt. Det sista min terapeut på behandlingen sa till mig var : Varje morgon, innan du kliver ur sängen, så lova dig själv att inte dricka just idag oavsett vad som än händer !
På så sätt lade jag till dag för dag, vecka till vecka, månad till....ja du fattar :-)

Profile picture for user Linalus

FREDAG och oron och ängslan tar över lite igen. Hur ska mitt liv nu bli? Brukar dricka några glas rött på fredagkvällen o just i denna sekund inser jag att det finns inget att ersätta det med. Jag tycker ju att vin är gott… blir ledsen över förlusten. Famlar runt o huvudet o letar efter vinsten… jag som kände mig så stark i förmiddags.
Hur mår alla ni?

Profile picture for user vår2022

@Linalus Bra gjort! Kämpa på och klura ut goda alkoholfria drycker som kan ersätta suget. Bubbelvatten med funlight är min ersättning, andas eller ta en promenad. Suget försvinner till slut. Det är värst i början men blir mer hanterbar efterhand.
Ha en fin nykter lördag🌸

Profile picture for user Linalus

@vår2022 Tog mig igenom "sorgen" över min förlorade vän för igår iaf. Jag försöker att bara ta en stund i taget och bara "ha tråkigt" vilket jag tror är en stor del i att jag saknar... Jag har liksom en massa tillfällen som jag fyllt med alkohol för att "liva upp". Jag är en person med mycket energi och samtidigt så gör jag inte så mycket på exempelvis kvällarna. Svamlar på lite här men det är förvirrande att vända på alla stenar på en gång, och jag vet att jag måste ha tålamod och lita på processen, men det är lite jobbigt att inse hur STOR del i mitt liv alkoholen har (haft förhoppningsvis). Och med det sagt är det ju inte bara att hoppa upp ur soffan och "komma på" allt man skulle gilla att göra, för det vet man ju inte riktigt än... :(

Profile picture for user vår2022

@Linalus Det är en sorg att lämna alkoholen som varit en så stor del i ens liv och som gett dopaminskjutsar och livat upp. Man lämnar den är för att man ändå mår så dåligt av den. Man blir varse som du säger om hur stor del av ens liv den tagit. Massor av tid att fylla upp med annat eller att slå ihjäl tid. Tyckte att det mesta var tråkigt i början utan alkohol, då nästan allt gjordes tillsammans med alkohol. Visste inte vad som jag tyckte var kul utan alkohol. Jag började läsa mycket som jag inte hade tid till innan, det kunde jag inte heller för var ju blarig jämt. Började ta reda på fakta om alkoholets påverkan på hjärnan. Det gav mig jättemycket mer motivation till nykterhet. Såg/ser mycket serier för att slå ihjäl tid. Har hundar sår tar långa skogspromenader med dem. Till slut får man mer energi och nya rutiner. Fysisk aktivitet är också alltid bra, kör corepass hemma via youtube.

Kämpa på och ta små steg, någon liten aktivitet tex städa eller sortera något. Ha det gott💕

Profile picture for user Linalus

Måndag. PMS. Så sjukt irriterad. Så. sjukt. Irriterad.
Hur som helst, jag ser fram emot att imorgon laga en vegetarisk rätt och hoppas att få plats på mitt träningspass. Mitt första på mycket längre. Det, och att inte dricka är veckans mål.
Varje dag tänker jag flera gånger per dag, "varför behöver jag sluta?" och sen kommer det tillbaka till mig. Jag tänker, " tänk inte ens tanken" "bara gå vidare". Det är en resa detta. Att vilja skrika ut till alla att jag inte dricker just nu och att samtidigt inte vilja jinxa, eller säga till någon... Idag träffade jag en kompis som skrattade när hon och berättade att de hade middag igår och druckit 5 flaskor vin och lite drinkar på fyra pers. Då blev jag så glad att jag inte var den som druckit, jag blev också påmind på hur närvarande alkoholen är hela tiden. I allt vi gör. Men jag känner starkt att jag är inte den som kommer "praisa" nykterhet högt och tydligt. Jag bara är det just nu och hoppas på att det håller. Vad jag tycker och tänker om alkohol kommer förändras säkert dagligen och därför håller jag det lite för mig själv och med er...
10 dagar idag. Inte tänka, bara göra. Ser fram emot om några veckor. Om jag känner någon liten förändring. En sak vet jag, att sluta med alkohol kommer inte göra att alla problem försvinner, men det kan göra att jag är mitt bättre jag och kan tackla saker annorlunda. hm... Well see!
Trevlig måndag allesammans!

Profile picture for user vår2022

@Linalus Vad bra du reflekterar! Känner igen känslan när man vill skrika högt att man inte dricker, det är en hemlig kamp man håller på med, ett styrkeprov och brottningsmatch mot alkoholdjävulen. Sådan kraft man besitter som man inte visste att man hade, som man vill skrika ut. Tänk om alla visste hur stark man är. Men här kan man få skrika ut det och vi är många som hejar på i din kamp mot alkoholdjävulen, vi är i din ringhörna. Vi här vet vem du har att göra med och vi genomgår samma kamp. Det värsta är alkoholdjävulens fulspel och fusk, han kan börja fightas fast det just då är avblåst för paus, då måste man vara beredd igen att slå för att visa vem som är starkast.

Bra kämpat! Jag hejar på dig sju dagar i veckan💪💕

Profile picture for user Annabell

Hej Linalus 👋😊! Det du skriver om att inte tänka så mycket, utan bara GÖRA (dag för dag) vill jag bara säga har funkat fantastiskt bra för mig. Är helt förvånad över hur effektiv den approachen, i all sin enkelhet, är! Och nu, vid 40 dagar, har det definitivt skett en liten förändring. Avståndet till idén om att ta sig några glas vin, är mycket större nu! I början var det viktigt för mig att backa hem och stirra fokuserat på ”görandet”, så att säga. Nu kan jag kika lite hit och dit och delta lite mer fritt i livet som pågår, utan att jag känner att det då finns risk att bli peppad på/triggad till drickande 😄. Sannolikheten att jag skulle bli övermannad av ett drick-pepp är mycket lägre nu helt enkelt! Men precis som Vår2022 skriver ⬆️, så gäller det ju ändå att vara beredd på alla lurigheter som alkoholjävulen (jag kallar den för Tjatterfjanten i min tråd 😆) kan ställa till med… Grattis till 11 dagar idag. Fortsätt att inte tänka (😅) - bara gör! 💪🏼🌸✨!!

Profile picture for user Linalus

@Annabell @vår2022 @Se klart @Sattva @Andrahalvlek
Tack för pepp och svar allesammans! <3 Är så tacksam att ni tar er tid att läsa och svara. Man behöver det... så mycket... <3

Drömmar.
Drömmer så fruktansvärt mycket nu. Gör man det? Det värsta är att jag drömmer om alkohol... Drömmer om "reklambilden". Drink i solen, skrattande vänner och middag, öl i skidbacken. Jag stannar där, för fantasin kring detta är inte bra för mig. Jag blir lite skraj, kommer jag börja igen efter tre månader? (Mitt mål var helt vit tre månader för att hinna tänka och reflektera hur jag ska ha det sen). Ser framför mig att jag lurar mig själv att jag klarar det och sen är man tillbaka i den evigt jobbiga skitspiralen igen. Därför börjar jag nu visualisera ett år vit iaf. På det året borde jag hunnit tänka både framåt och bakåt och upplevt alla brännande situationer man kan. (Midsommar, middagar, fester, Aw)

Sötsug.
Helt GALET sugen på godis. Varje kväll. Något ni känner igen? Kan liksom inte hejda mig själv... Slutar man med det ena börjar det andra liksom...

PMS.
Denna skitgrej gör inte saken lättare. Eller hur?!!

Peace and love

Profile picture for user Andrahalvlek

@Linalus I drömmarna är det ditt undermedvetna som processar. Sannolikt är det den alkoholromantiska bilden som spökar hos dig fortfarande. Men tankarna lyfter inte glaset - du bestämmer!

Drömmarna kommer att stilla sig med tiden. Jag drömde väldigt mycket alkoholdrömmar i början, men i mina drömmar kaskadkräktes jag så då är dina drömmar att föredra 🤣 Försök inte tvinga bort varken tankar eller drömmar om alkohol, utan låt ditt undermedvetna processa på i sin egen takt. Konstatera bara faktum ”okej, nu drömde jag om alkohol igen” och sen tänker du på något annat.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@Linalus En sak till. Jag åt choklad varje dag hela mitt första nyktra år som nykter. För mig funkade det som en brygga över till det nyktra livet. Chokladen gav mig tröst, belöning och mitt belöningscentrum i hjärnan fick bli lite nöjd också. Så ät du choklad och godis så mycket du vill, det finns tid att ta itu med det också framöver. Viktigast först - vara nykter!

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Jag har också ätit godis, glass, efterrätter- särskilt under mitt första nyktra år. Samt odlat frön. Köpt kläder som jag inte kan visa en enda människa eftersom det är hemarbete som gäller… ändå.
Det är klart att det är ett substitut, precis som @andrahalvlek skriver men det är okej. Inga barn blir deppiga av att jag slevar i mig lite ben and jerrys om kvällarna. Inga deadlinens blir än mer stressiga. Jag blir kanske lite tjock men jag blir troligen inte dement av den där glassen.
Jag har matchat med att gå extra hos tandläkaren. Och ibland med att springa. Överlag har jag inte så sträng syn på mig själv längre. Tittar på mig själv med rätt så snäll blick, för det mesta. Nu är det väldans mycket enklare att stå emot sug. Hjärnan tar lite tid på sig att ställa om. Numera kan min hjärna helt på egen hand med lite hjälp av cola zero med is och citron- framkalla samma fredagskänsla som ”förr”. Skillnaden är att jag vaknar på lördagen med euforisk lördagskänsla- också.
Det tar lite tid. Vi vill att allt ska gå snabbt och jag har inte stött på så många ”av naturen tålmodiga” på detta forum. Men vi kan lära oss. Kram, och heja dig. 🤗

Profile picture for user vår2022

@Linalus Håller med om det som @Andrahalvlek skriver om drömmar. Kämpiga drömmar första tiden som nu ändrat karaktär, och jag minns dem heller inte så mycket längre. Håller också med om att bara acceptera drömmarna, så far tankarna på dem oftast iväg. PMS tiden är som tur förbi, men kan tänka mig att den inte gör det roligare😝.

Öj, vad mycket godis jag stoppat i mig! Har tänkt att det får vara så just nu, något substitut måste man få stoppa i sig! Har börjat träna mer och det har givit lite effekt, äter inte både smågodis, choklad och glass på en gång, försöker välja endast något av det. Tänker att det är något man får ta itu med när den andan faller på.

Ha det gott🌷💕

Profile picture for user Linalus

@vår2022 @Se klart @Andrahalvlek Tack igen för fina svar. Kan inte fatta att det är så mycket som händer och så många tankar att tänka när det bara gått 12 dagar. Fram och tillbaka, hit och dit, sug och avsky. Känner mig helt snurrig i bollen av allt jag hinner tänka på en dag.
Utmaning - Dagens utmaning var tjejmiddag.
Det hela började med att vi skulle gå och ta något på stan innan vi gick på middag hemma hos en vän. Jag styrde det till ett fik så det inte blev fördrink. Känner mig så avslappnad på ett fik. Alla dricker kaffe och jag behöver inte vara "utanför". Sen började det snåriga när vi kommer på middagen. Inte för att jag känner SUG utan för att jag är så upptagen med att veta vad jag ska säga och hur jag ska smuggla in mitt eget dricka.... Jag lyckas haspla ur mig att jag slutat för ett tag och att jag har med egen dricka. Pust. En milstolpe iaf. Sen blir det middag och då kommer suget. rödvin till maten är det bästa jag vet, och jag ifrågasätter i mitt huvud "och här sitter jag med min lemonad".... Kändes så "ogott" och jag kände mig verkligen utanför... Jag satt där och kände mig utanför en stund och sen släppte suget. Sen efter ett tag studerar jag hur andra dricker, och ser till min förvåning att många dricker så långsamt. Jag var ALDRIG en sån. I samma veva upptäcker jag att jag REDAN druckit upp min flaska lemonadbubbel (750cl) och tänker "om det var vin som förut, såklart jag redan hade varit full då"! Efter en stund kan jag släppa mina helt uppslukade tankar kring alkoholen och vara med i samtalet, jag skrattar och njuter en stund. Märker att volymen höjs i rummet och jag börjar känna mig trött. (det kände man ju inte av innan) så jag gick hem. När jag kommer hem går jag in till min dotter och säger godnatt och hon säger förvånat - Vad du luktar gott mamma, jag älskar din lukt. Då känner jag mig stolt. Hon är glad att jag inte är "annorlunda" och luktar illa när jag kommer hem från middag. Det känns fint.
Imorgon kan jag gå till jobbet, ha varit på middag dagen innan, och känna mig pigg och klar. Vilken vinst!

Hejja alla ni också som kommit så långt. Jag hoppas att jag bara blundar och kör på, till att börja med dessa tre månader. Men gärna längre.

Profile picture for user cthd

Trippelt Grymt jobbat! Att du vågade träffa dina vänner, prata om ditt problem och att du sen stod emot frestelsen att dricka. Kom ihåg att du kan till nästa gång. Njut av din bakisfria dag! 🙌👍🤗

Profile picture for user vår2022

@Linalus Bravo👏. Du fixade utmaningen galant! Det kommer bara att göra dig starkare till nästa gång. Tycker du ska ha ögonen öppna under resans gång, som du ser lär du dig så mycket om dig själv hela tiden😀. Tänker på uttrycket, det är inte målet som är viktigt utan resan på vägen dit. Resan är upp och ned, hit och dit som du skriver men ack så mycket lärdomar och självinsikt man får på vägen. Din dotters reaktion är guld värd och så betydelsefull❤️