30 års drickande som ALDRIG varit sund...

Jag har druckit alkohol sedan jag var 15 år. Första gången jag drack blev jag plakat och sedan dess har jag alltid varit den som dricker för mycket. Av allt dåligt som hänt i mitt liv så är 95% beroende på alkohol. Jag har försökt att förändra mitt drickande många gånger men aldrig lyckats. Jag tror det är att när jag dricker ETT glas, så tänker jag redan på nästa. Skam, skuld, skador, sjukdomar. Ingenting har kunnat stoppa mig. Framförallt har jag aldrig sett sanningen. Aldrig riktigt erkänt för mig själv hur RIKTIGT illa det faktiskt är. Förra året skadade jag mig illa när jag ramlade (för jag var full) på en middag. Ändå tänker jag: nu ska jag klara av att dricka mindre! Men det går inte... Största skammen är när barnen (några få gånger) sett mig riktigt full och efteråt berättat att det var läskigt. Det enda jag kan säga om det är att jag iaf är glad att jag vågar prata med dem och vara transparent att jag drack för mycket och att jag ber så mycket om ursäkt. Detta med barnen är ändå den STÖRSTA skammen, men jag känner ändå att jag MÅSTE skriva om det, även om jag inte vill, för det är sanningen. På nyår hände det igen, och skammen vet inga gränser. Jag funderar över hur jag kan göra så här mot mig själv? Dagen efter nyår registrerade jag mig här, och detta blir mitt första inlägg. Jag behöver någon att skriva med så känner ni igen er skriv gärna.
Jag är livrädd att misslyckas igen. Så min strategi denna gång är en dag i taget, en utmaning i taget. (Min utmaning är inte vardagarna, då jag inte brukar dricka, utan mitt sociala liv. Jag går på mycket middagar och har vänner som också dricker mycket. Livet har kretsat mycket kring att laga mat och dricka vin.) Min dröm just nu är att vara helt vit under tre månader för att REFLEKTERA och fundera över vad och hur jag ska göra sen. Jag upprepar för mig själv - tre månader är inte mycket på ett helt liv, du klarar det, du behöver inte bestämma mer än så, sen får vi se om du lyckas komma på ett sätt att dricka måttligt! Men jag vägrar denna gång att skamma mig själv om jag misslyckas med just det, tänker att det är lättare att försöka igen om jag inte lägger för stor vikt vid den skammen också!
Svamligt meddelande. Men så är min hjärna just nu. Huller om buller med alla känslor på en och samma gång.

Profile picture for user Adde

Välkommen hit och grattis till ett beslut att vara nykter i 3 månader. En liten varning dock för att du redan nu bestämt dig för att dricka "måttligt" igen. Så gjorde jag ett antal gånger och det var inga som helst problem med att vara nykter en längre tid eftersom jag visste att jag skulle få dricka efter att min period var över.
Ta en dag i taget och njut av att din kropp anpassar sig till ett liv utan gift !

Profile picture for user Linalus

@Adde Hej och tack för svar. Behöver bollning!
Jo, kan tänka mig att det lät som jag hade bestämt mig för att börja igen, men så är det inte riktigt. Jag vågar bara inte stänga den dörren eftersom då skulle dessa tre månader vara så mycket svårare. Jag vill under dessa tre månader vrida och vända på mitt drickande och se vad jag kommer fram till om du förstår? OM jag hade sagt, aldrig mer, så hade beslutet idag varit så mycket större, och allt det som är jobbigt att tänka på hade känts så mycket större. Nu i början (inne på dag 6) så tänker jag att mantrat "tre månader av ditt liv är inte mycket" hjälper mig. Under den tiden tänker jag att jag har mycket jobb att göra...

Profile picture for user starten på det nya

Hej och välkommen :)
Jag förstår var du menar att säga aldrig mer kan kännas för stort till en början. Mitt mål är att aldrig mer dricka alkohol men jag tar det fortfarande efter 6 månader dag för dag och börjar varje dag med att lova mig själv att inte dricka något just den dagen.
Jag vet att många brukar få tips om alkoholprogrammet som finns på den här sidan så det kanske kan vara en bra början? Jag har förstått att många blivit hjälpta av det.

Profile picture for user majsan_nu

@Linalus Välkommen hit!
Ett bra första steg när ens vanor med alkohol känns ohållbara... Tre månader o sen utvärdera, behöver ju inte betyda hur du tänker fortsättningsvis! Även om du just nu tänker ett tillfälligt stopp, det händer en del vartefter tiden går...
Instämmer med tipset om alkoholprogrammet, det är hjälpsamt o ger många tankar o funderingar!💪
Även att ha en egen rådgivare som du kan bolla med...👍
Jag har varit en tid här på forumet, har en egen tråd, där finns många av mina tankar/funderingar...
Än en gång Välkommen!
Kram 🤗

Profile picture for user Linalus

Hej igen,
Ja, jag har börjat alkoholprogrammet och mitt mål är just att ta tre månader och sedan utvärdera. Jag tänker att min första månad ska gå ut på att STÅ UT och HITTA LÖSNINGAR på alla de utmaningar som kommer komma. Jag tänker att månad två reflektera lite över hur det har gått att avstå, säga nej, hitta nya vägar och hur jag känner mig kroppsligt och själsligt. Sen tänker jag att resterande två månader går till FUNDERA om jag verkligen vill börja igen.

Det värsta är att jag är så OTROLIGT rädd att misslyckas. Återigen. Att stå där med den misslyckande skammen och hata på mig själv igen. Så mycket tid i mitt liv som gått åt till det. Jag litar inte på mig själv och det gör mig så ledsen och ängslig. Nu har det gått 6 dagar utan något och jag har trots allt redan varit på en middag och ett restaurangbesök där jag lyckats ta mig igenom det obekväma att "vara annorlunda" för vännerna. Inte dricka. Det är så märkligt att vara på den sidan. Jag är alltid den som ALDRIG tackar nej och är på g... Nu blir det annat och i och med det till en början en liten avig stämning när JAG tackar nej.
Är så rädd att misslyckas...

Profile picture for user majsan_nu

@Linalus Så bra att du redan provat dina vingar med att gå på middag o göra restaurangbesök! Måste kännas stärkande tänker jag... Det vet jag inte om jag ens vågat testa! Nu kanske när jag samlat fler dagar
Vad kan hända om du misslyckas annat än att du tar nya tag? Önskar att den känslan inte ska vara förlamande för dig! Du låter så stark trots din osäkerhet- jag hejar på dig o skickar en styrkekram!
Kram 🤗

Profile picture for user Se klart

Hej och välkommen hit, bra jobbat med dina dagar och din plan!
Precis som du började jag med tre månader. Hade kört vit januari de senaste åren men ville testa en längre period och i bakhuvudet fanns nånstans farhågan att jag skulle behöva sluta för alltid.
Just idag faktiskt- har jag varit nykter två år. Det har varit stundtals jobbigt men det har också varit mitt livs bästa beslut. Är tacksam. Främst över forumet som erbjuder så enormt mycket kunskap och erfarenheter. Läs här allt du kan. Ta till dig av råd som passar dig- men ta också till dig några som inte alls passar, finns så mycket smart-skap och roliga kloka personer här.
Du skriver mycket om rädslan att misslyckas. Var inte så rädd för det. På sätt och vis har det värsta redan hänt. Du har druckit dig till ett beroende. Nu har du tagit tag i det. Ett otroligt beslut! Kram och lite tålamod kommer här! 😍

Profile picture for user Linalus

Tack alla!
Alltså vet inte om ni känner igen er, visst det är svårt och utmanande med middag och restaurang, men suget att dricka hemma i sin "trygga", ensamma vrå, är ju också en "drömbild" man går runt med. Sjukt. Man är som Gollum med sin skatt, bara har ögonen för en sak, man vill va ensam med sitt skit/skatt.
Känner så många känslor på samma gång. Så fruktansvärt många känslor. Just nu känner jag mig ledsen. Ledsen att jag trolig aldrig mer kommer dricka. Min vän, mitt mys, min tillflykt. Men också min skam, min skuld och mina skadors tillflykt. Samtidigt känner jag mig som sagt rädd. Rädd att misslyckas. Rädd att inte klara av att stå emot. Känns mig som en liten liten figur som förtvivlat försöker bygga upp en rustning. Lappa och laga och så fort en bit kommit på plats så spricker rusningen på nåt annat ställe. Limmet är för dåligt och rustningsbitarna alldeles för tunga....

Profile picture for user Se klart

En dag i taget. Eller ett nu i taget.
Nyktra dagar ger hjälp på vägen.
Det är nog vad många upplever som magi mitt i allt som stundtals är svårt. Att ögonblick, stunder, livet bara uppenbarar sig. Livet överraskar!

Profile picture for user Andrahalvlek

Välkommen hit! Jag knatar hack i häl på @Seklart och jag uppnår 1 år och 11 mån på söndag, tjoho! Nykterhetsdagen känns viktigare än födelsedagen numer. På ett sätt föddes jag in i ett nytt liv. Ett liv där återkommande depressioner, ångest och oro drog sig tillbaka - och istället blev jag mer grundglad, grundnöjd, grundharmonisk. Idag kan jag verkligen njuta av vardagens små ting. Dagens långpromenader i solen tex, eller tvåtimmarssamtalet jag hade med min kompis samtidigt som vi promenerade. Lovely ❤️

Mitt förra liv var en enda lång transportsträcka till nästa fylla. Ibland blev jag knappt påverkad, ibland drängfull. Jag visste aldrig när det skulle bli vilketdera. Men när jag märkte att toleransen ökat enormt (drack 3/4 bib per kväll vissa kvällar, men då blev jag asplakat), samtidigt som minnesluckorna blev fler och fler, så fick jag nog. Detta liv ville jag inte leva mer. Det fick vara nog. Punkt.

Det är en sorg att tvingas inse att man får ge upp alkoholen för gott. Därför bör man ta den processen i småbitar, låta sorgen skvalpa runt lite i sin egen takt. Först i höga vågor, sen i småskvalp. Till slut kav lugnt, bleke. En dag i taget med sikte på tre månader till att börja med är kanon. Hela det första halvåret tog jag ett nytt beslut varje månad. Man tänker annorlunda för varje nykter månad. Man ska ha respekt för den processen och låta den ha sin gång.

När man väl har genomskådat alkoholromantiken så känns det som man har fått ett trolleritrick förklarat för sig. I den stund man förstått, på riktigt förstått, så går det inte att göra oförstått. Man kan då inte förstå hur man kunde låta sig luras. Men alla måste den vägen vandra. Själv. Vi andra kan bara stå här i vägkanten och hejaropa glatt.

Kram 🐘

Profile picture for user Linalus

@Andrahalvlek @Se klart @majsan_nu @starten på det nya
GRATTIS till era nyktra dagar och TACK för att ni svara och peppra lilla mig.
Som du skriver andrahalvlek. En sån sorg. Samtidigt som det finns glädje i att slippa alkoholens kedjor. Jag förstår vad du menar med vågor och småskvalp just i denna sekund - Tsunami!!!!!! Tungt hjärta.
Läste något bra idag på Holly Withetakers instagram (Författare till - Quit like a woman)

Bild på HOLLY som ser helt "blank" ut. Text:
"Last night someone asked me if there was a tool that helps manage the hard first few days of not drinking. There is a tool, and the tool is to burn.

The tool is to throw yourself into the fire of the absolute suffering you encounter when you break old habits, drop old terrible toxic patterns, decide to grow beyond what you’ve settled for.

We do not know how to suffer. We are padded things who cannot stand to be with pain, with loss, with heartbreak, with craving. We do not need another thing to pad it. We need to learn how to be with ourselves through the torture that is growth.

That is all breaking addictions really is. It is finally confronting your shit, confronting the things that have you by the ankles, finally saying absolutely not one more day, finally making the choice for ourselves. And when we do that, when we say “no more” and remove it, we can try and make it soft, easy, but that misses the point, b/c the point IS the burn. The point is to approach the edge of what we think we cannot handle, the point where we think we will absolutely break, and stay there, in it, on the dot. B/c, babies, that is the only place change can happen. Pema said: “Only to the extent that we expose ourselves over and over to annihilation can that which is indestructible in us be found.” If we really want to show up, if we really want to live, if we’re serious about growth and love, we have to throw who we think we are onto the fire, again and again. It hurts b/c it’s supposed to hurt. That is the design. We either cling to our shit and live in this forever dull ache, this low grade game, or we expose ourselves to suffering and have it all.

Here is a picture of my burning. Here is a picture of my detox from the push/pull cycles of love, from the ideas that another person’s love is worth more than loving myself. Here is me, learning how to suffer the standards I keep. Here is me not drinking at it, not getting high at it, not binging and purging at it. Here is me not fixing, not clinging, not texting her. Here is me staying, in pain, dying the death of an old tired habit, reminding myself it hurts because it should. Here is me, finding the indestructible."

<3

Profile picture for user cthd

Hej!
Jag är också ny här som officiell medlem, men jag har varit inne och tjuvkikat i nästan två år. Har också tagit vita månader, och belönat mig efteråt med vin över att jag har klarat det.
Jag vet inte vad mitt mål är denna gång, jag har en idé men jag vill inte jinxa den, så jag håller den för mig själv. Det blir en dag i taget - varje dag utan att dricka är en bra dag.

"Alla förändringar, även de mest efterlängtade, har sin melankoli; för vad vi lämnar efter oss är en del av oss själva; vi måste lämna ett liv för att kunna gå in i ett nytt" / Anatole France

Jag hejar på dig! Du fixar det här!

Profile picture for user Andrahalvlek

Ett konkret tips är att genrepa tex en fest innan. Tänka ut varje tänkbart steg innan. ”Jag kommer dit och erbjuds en välkomstdrink och då ber jag om alkoholfritt, sen…” Tänk ut innan hur hela kvällen kan se ut nykter. Hjärnan är kass på negationer, så tänker man ”jag ska INTE dricka vin” är risken stor att hjärnan bara kopplar ”jag ska dricka vin”. Ordet ”inte” hoppas liksom över. Det är därför man istället ska formulera vad man ska göra på ett positivt sätt. Som man gör med små barn. ”Det här får du göra, gör så här…” Istället för att tjata på dem om vad de inte får göra.

Fokusera på samtalen, var genuint nyfiken på andra och på hur det ska bli att vara nykter på en middag. Du kommer märka att du har lika roligt. Till och med roligare, enligt min erfarenhet. Ytterst få bryr sig om att man inte dricker alkohol, och om de bryr sig så beror det på att de känner att deras eget drickande är ifrågasatt. Det är deras problem. Ta död på diskussionen direkt.

Vita lögner är helt okej, en vit månad är ju vanligt nu i januari. Hälsosatsning är också okej att skylla på. Jag skyllde på bilkörning hela första året. I början är man skör och vill inte outa. Det tog tre månader innan jag berättade för någon enda människa IRL, vilket blev min vuxna dotter som bor på annan ort så vi träffas inte i vardagen. Jag lever själv och jag blev nykter precis när corona bröt ut.

Kram 🐘

Profile picture for user Linalus

@Andrahalvlek Jättebra tips! Jag har redan börjat visualisera hur jag sitter med alkoholfria drinkar och vin osv och njuter av det. Alltså som du säger inte negationer utan försöka vända de ”tråkiga” tänkarna till nåt bra.
Håller ickså med dig och att inte outa. Jag har börjat med ssri för ångest (undra varför??!! Haha) så jag kan skylla på det. Har inte ens berättat för min man. Som du @cthd, jag vill inte heller jinxa…
Nu har det gått en kväll till och jag lyssnar just på
”Quit like a woman” och undrar hur man tänkte när man började hälla i sig den där skiten…

Profile picture for user vår2022

@Linalus Hej! Att visualisera funkar jättebra för mig. Jag ser mig själv dricka en alkoholfri öl, smakar gott tycker jag, äta, prata och ha roligt. Jag känner mig så stolt och nöjd över mitt val. Vet ju också hur skönt det ska bli att vakna pigg och fräsch nästa dag då jag är nykter. Har varit nykter drygt 10 veckor och fick dividera med mig själv många gånger i början. Alkoholdjävulen är slug, snabb och blir lätt på. Har man en bra plan och strategier som man håller sig till blir det enklare. Jag drack vin varje dag senaste åren och det är en sån otrolig lättnad att slippa planera, smyga, smussla och ljuga mer. Att sluta dricka är bland det bästa jag gjort i mitt liv och de närmaste som är de enda som vet om detta irl, är så stolta och stöttar mig i mitt beslut.

Kämpa på och lycka till💪🌸

Profile picture for user Linalus

Jag tänker också som ni skriver att något som känns viktigt är också att hålla kontakten och reflektionen upp genom att skriva här är känns viktigt. Jag tänker om man skriver något varje dag nu i början när allt känns nytt och skrämmande så blir man ju hela tiden påmind om vad man gör.
Jag har aldrig gjort en sån här stor förändring i mitt liv tidigare. Är fortfarande rädd att jag inte har det i mig. Att jag inte kan vinna över min hjärna. Vågar inte lita på mig själv... Egentligen vill jag liksom skrika ut till världen "I'm a non- drinker!" men litar inte på att det håller...

Lyssnar på boken "Quit like a woman - the radical choice not to drink in a culture obsessed with alcohol" och blir faktiskt nästan stum. Det är ju inte sant vad vi lärt oss sen vi va små. Alkoholen är en del av allt som ska upplevas "firas" (nyår), "Avslappnat" (efter bastun, på spat, "när du vill va dig själv"), "kärlek" (bröllop), "sorg" (begravning)... Är det inte egentligen helt sjukt???

Profile picture for user Sattva

@Linalus Jo, det är helt sjukt att alkohol är så förknippat med olika situationer. Ju längre på den nyktra resan du kommer, ju mer uppenbart kommer detta bli. Så har det blivit för mig iaf. Jag använde/r just det där att säga att jag inte dricker som ett sorts säkerhetslås mot alkoholen. I början inför min familj, och allteftersom i fler o fler sammanhang. Jag kände mig säker på att jag aldrig skulle dricka igen nån gång kring 3 mån, kanske tidigare. Nu i höstas kände jag mig såpass trygg i min identitet som nykterist att jag med stolthet passade på att säga det i andra situationer när tillfälle fanns. Nu senast jag var på VC frågade ssk om alkoholvanor. Känns så himla gott att det står att jag är nykterist i journalen💪(det var inte mitt ordval, men det stämmer ju).
Vad jag vill ha sagt, är att man förändras under resans gång. Jag fick många gånger rådet härinne på forumet att ha tillit till processen, och det rådet skickar jag vidare till dig!

Profile picture for user Adde

Klokt som du säger att ta en dag i taget annars kan det bli övermäktigt. Det sista min terapeut på behandlingen sa till mig var : Varje morgon, innan du kliver ur sängen, så lova dig själv att inte dricka just idag oavsett vad som än händer !
På så sätt lade jag till dag för dag, vecka till vecka, månad till....ja du fattar :-)

Profile picture for user Linalus

FREDAG och oron och ängslan tar över lite igen. Hur ska mitt liv nu bli? Brukar dricka några glas rött på fredagkvällen o just i denna sekund inser jag att det finns inget att ersätta det med. Jag tycker ju att vin är gott… blir ledsen över förlusten. Famlar runt o huvudet o letar efter vinsten… jag som kände mig så stark i förmiddags.
Hur mår alla ni?

Profile picture for user vår2022

@Linalus Bra gjort! Kämpa på och klura ut goda alkoholfria drycker som kan ersätta suget. Bubbelvatten med funlight är min ersättning, andas eller ta en promenad. Suget försvinner till slut. Det är värst i början men blir mer hanterbar efterhand.
Ha en fin nykter lördag🌸

Profile picture for user Linalus

@vår2022 Tog mig igenom "sorgen" över min förlorade vän för igår iaf. Jag försöker att bara ta en stund i taget och bara "ha tråkigt" vilket jag tror är en stor del i att jag saknar... Jag har liksom en massa tillfällen som jag fyllt med alkohol för att "liva upp". Jag är en person med mycket energi och samtidigt så gör jag inte så mycket på exempelvis kvällarna. Svamlar på lite här men det är förvirrande att vända på alla stenar på en gång, och jag vet att jag måste ha tålamod och lita på processen, men det är lite jobbigt att inse hur STOR del i mitt liv alkoholen har (haft förhoppningsvis). Och med det sagt är det ju inte bara att hoppa upp ur soffan och "komma på" allt man skulle gilla att göra, för det vet man ju inte riktigt än... :(

Profile picture for user vår2022

@Linalus Det är en sorg att lämna alkoholen som varit en så stor del i ens liv och som gett dopaminskjutsar och livat upp. Man lämnar den är för att man ändå mår så dåligt av den. Man blir varse som du säger om hur stor del av ens liv den tagit. Massor av tid att fylla upp med annat eller att slå ihjäl tid. Tyckte att det mesta var tråkigt i början utan alkohol, då nästan allt gjordes tillsammans med alkohol. Visste inte vad som jag tyckte var kul utan alkohol. Jag började läsa mycket som jag inte hade tid till innan, det kunde jag inte heller för var ju blarig jämt. Började ta reda på fakta om alkoholets påverkan på hjärnan. Det gav mig jättemycket mer motivation till nykterhet. Såg/ser mycket serier för att slå ihjäl tid. Har hundar sår tar långa skogspromenader med dem. Till slut får man mer energi och nya rutiner. Fysisk aktivitet är också alltid bra, kör corepass hemma via youtube.

Kämpa på och ta små steg, någon liten aktivitet tex städa eller sortera något. Ha det gott💕

Profile picture for user Linalus

Måndag. PMS. Så sjukt irriterad. Så. sjukt. Irriterad.
Hur som helst, jag ser fram emot att imorgon laga en vegetarisk rätt och hoppas att få plats på mitt träningspass. Mitt första på mycket längre. Det, och att inte dricka är veckans mål.
Varje dag tänker jag flera gånger per dag, "varför behöver jag sluta?" och sen kommer det tillbaka till mig. Jag tänker, " tänk inte ens tanken" "bara gå vidare". Det är en resa detta. Att vilja skrika ut till alla att jag inte dricker just nu och att samtidigt inte vilja jinxa, eller säga till någon... Idag träffade jag en kompis som skrattade när hon och berättade att de hade middag igår och druckit 5 flaskor vin och lite drinkar på fyra pers. Då blev jag så glad att jag inte var den som druckit, jag blev också påmind på hur närvarande alkoholen är hela tiden. I allt vi gör. Men jag känner starkt att jag är inte den som kommer "praisa" nykterhet högt och tydligt. Jag bara är det just nu och hoppas på att det håller. Vad jag tycker och tänker om alkohol kommer förändras säkert dagligen och därför håller jag det lite för mig själv och med er...
10 dagar idag. Inte tänka, bara göra. Ser fram emot om några veckor. Om jag känner någon liten förändring. En sak vet jag, att sluta med alkohol kommer inte göra att alla problem försvinner, men det kan göra att jag är mitt bättre jag och kan tackla saker annorlunda. hm... Well see!
Trevlig måndag allesammans!

Profile picture for user vår2022

@Linalus Vad bra du reflekterar! Känner igen känslan när man vill skrika högt att man inte dricker, det är en hemlig kamp man håller på med, ett styrkeprov och brottningsmatch mot alkoholdjävulen. Sådan kraft man besitter som man inte visste att man hade, som man vill skrika ut. Tänk om alla visste hur stark man är. Men här kan man få skrika ut det och vi är många som hejar på i din kamp mot alkoholdjävulen, vi är i din ringhörna. Vi här vet vem du har att göra med och vi genomgår samma kamp. Det värsta är alkoholdjävulens fulspel och fusk, han kan börja fightas fast det just då är avblåst för paus, då måste man vara beredd igen att slå för att visa vem som är starkast.

Bra kämpat! Jag hejar på dig sju dagar i veckan💪💕

Profile picture for user Annabell

Hej Linalus 👋😊! Det du skriver om att inte tänka så mycket, utan bara GÖRA (dag för dag) vill jag bara säga har funkat fantastiskt bra för mig. Är helt förvånad över hur effektiv den approachen, i all sin enkelhet, är! Och nu, vid 40 dagar, har det definitivt skett en liten förändring. Avståndet till idén om att ta sig några glas vin, är mycket större nu! I början var det viktigt för mig att backa hem och stirra fokuserat på ”görandet”, så att säga. Nu kan jag kika lite hit och dit och delta lite mer fritt i livet som pågår, utan att jag känner att det då finns risk att bli peppad på/triggad till drickande 😄. Sannolikheten att jag skulle bli övermannad av ett drick-pepp är mycket lägre nu helt enkelt! Men precis som Vår2022 skriver ⬆️, så gäller det ju ändå att vara beredd på alla lurigheter som alkoholjävulen (jag kallar den för Tjatterfjanten i min tråd 😆) kan ställa till med… Grattis till 11 dagar idag. Fortsätt att inte tänka (😅) - bara gör! 💪🏼🌸✨!!

Profile picture for user Linalus

@Annabell @vår2022 @Se klart @Sattva @Andrahalvlek
Tack för pepp och svar allesammans! <3 Är så tacksam att ni tar er tid att läsa och svara. Man behöver det... så mycket... <3

Drömmar.
Drömmer så fruktansvärt mycket nu. Gör man det? Det värsta är att jag drömmer om alkohol... Drömmer om "reklambilden". Drink i solen, skrattande vänner och middag, öl i skidbacken. Jag stannar där, för fantasin kring detta är inte bra för mig. Jag blir lite skraj, kommer jag börja igen efter tre månader? (Mitt mål var helt vit tre månader för att hinna tänka och reflektera hur jag ska ha det sen). Ser framför mig att jag lurar mig själv att jag klarar det och sen är man tillbaka i den evigt jobbiga skitspiralen igen. Därför börjar jag nu visualisera ett år vit iaf. På det året borde jag hunnit tänka både framåt och bakåt och upplevt alla brännande situationer man kan. (Midsommar, middagar, fester, Aw)

Sötsug.
Helt GALET sugen på godis. Varje kväll. Något ni känner igen? Kan liksom inte hejda mig själv... Slutar man med det ena börjar det andra liksom...

PMS.
Denna skitgrej gör inte saken lättare. Eller hur?!!

Peace and love

Profile picture for user Andrahalvlek

@Linalus I drömmarna är det ditt undermedvetna som processar. Sannolikt är det den alkoholromantiska bilden som spökar hos dig fortfarande. Men tankarna lyfter inte glaset - du bestämmer!

Drömmarna kommer att stilla sig med tiden. Jag drömde väldigt mycket alkoholdrömmar i början, men i mina drömmar kaskadkräktes jag så då är dina drömmar att föredra 🤣 Försök inte tvinga bort varken tankar eller drömmar om alkohol, utan låt ditt undermedvetna processa på i sin egen takt. Konstatera bara faktum ”okej, nu drömde jag om alkohol igen” och sen tänker du på något annat.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@Linalus En sak till. Jag åt choklad varje dag hela mitt första nyktra år som nykter. För mig funkade det som en brygga över till det nyktra livet. Chokladen gav mig tröst, belöning och mitt belöningscentrum i hjärnan fick bli lite nöjd också. Så ät du choklad och godis så mycket du vill, det finns tid att ta itu med det också framöver. Viktigast först - vara nykter!

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Jag har också ätit godis, glass, efterrätter- särskilt under mitt första nyktra år. Samt odlat frön. Köpt kläder som jag inte kan visa en enda människa eftersom det är hemarbete som gäller… ändå.
Det är klart att det är ett substitut, precis som @andrahalvlek skriver men det är okej. Inga barn blir deppiga av att jag slevar i mig lite ben and jerrys om kvällarna. Inga deadlinens blir än mer stressiga. Jag blir kanske lite tjock men jag blir troligen inte dement av den där glassen.
Jag har matchat med att gå extra hos tandläkaren. Och ibland med att springa. Överlag har jag inte så sträng syn på mig själv längre. Tittar på mig själv med rätt så snäll blick, för det mesta. Nu är det väldans mycket enklare att stå emot sug. Hjärnan tar lite tid på sig att ställa om. Numera kan min hjärna helt på egen hand med lite hjälp av cola zero med is och citron- framkalla samma fredagskänsla som ”förr”. Skillnaden är att jag vaknar på lördagen med euforisk lördagskänsla- också.
Det tar lite tid. Vi vill att allt ska gå snabbt och jag har inte stött på så många ”av naturen tålmodiga” på detta forum. Men vi kan lära oss. Kram, och heja dig. 🤗

Profile picture for user vår2022

@Linalus Håller med om det som @Andrahalvlek skriver om drömmar. Kämpiga drömmar första tiden som nu ändrat karaktär, och jag minns dem heller inte så mycket längre. Håller också med om att bara acceptera drömmarna, så far tankarna på dem oftast iväg. PMS tiden är som tur förbi, men kan tänka mig att den inte gör det roligare😝.

Öj, vad mycket godis jag stoppat i mig! Har tänkt att det får vara så just nu, något substitut måste man få stoppa i sig! Har börjat träna mer och det har givit lite effekt, äter inte både smågodis, choklad och glass på en gång, försöker välja endast något av det. Tänker att det är något man får ta itu med när den andan faller på.

Ha det gott🌷💕

Profile picture for user Linalus

@vår2022 @Se klart @Andrahalvlek Tack igen för fina svar. Kan inte fatta att det är så mycket som händer och så många tankar att tänka när det bara gått 12 dagar. Fram och tillbaka, hit och dit, sug och avsky. Känner mig helt snurrig i bollen av allt jag hinner tänka på en dag.
Utmaning - Dagens utmaning var tjejmiddag.
Det hela började med att vi skulle gå och ta något på stan innan vi gick på middag hemma hos en vän. Jag styrde det till ett fik så det inte blev fördrink. Känner mig så avslappnad på ett fik. Alla dricker kaffe och jag behöver inte vara "utanför". Sen började det snåriga när vi kommer på middagen. Inte för att jag känner SUG utan för att jag är så upptagen med att veta vad jag ska säga och hur jag ska smuggla in mitt eget dricka.... Jag lyckas haspla ur mig att jag slutat för ett tag och att jag har med egen dricka. Pust. En milstolpe iaf. Sen blir det middag och då kommer suget. rödvin till maten är det bästa jag vet, och jag ifrågasätter i mitt huvud "och här sitter jag med min lemonad".... Kändes så "ogott" och jag kände mig verkligen utanför... Jag satt där och kände mig utanför en stund och sen släppte suget. Sen efter ett tag studerar jag hur andra dricker, och ser till min förvåning att många dricker så långsamt. Jag var ALDRIG en sån. I samma veva upptäcker jag att jag REDAN druckit upp min flaska lemonadbubbel (750cl) och tänker "om det var vin som förut, såklart jag redan hade varit full då"! Efter en stund kan jag släppa mina helt uppslukade tankar kring alkoholen och vara med i samtalet, jag skrattar och njuter en stund. Märker att volymen höjs i rummet och jag börjar känna mig trött. (det kände man ju inte av innan) så jag gick hem. När jag kommer hem går jag in till min dotter och säger godnatt och hon säger förvånat - Vad du luktar gott mamma, jag älskar din lukt. Då känner jag mig stolt. Hon är glad att jag inte är "annorlunda" och luktar illa när jag kommer hem från middag. Det känns fint.
Imorgon kan jag gå till jobbet, ha varit på middag dagen innan, och känna mig pigg och klar. Vilken vinst!

Hejja alla ni också som kommit så långt. Jag hoppas att jag bara blundar och kör på, till att börja med dessa tre månader. Men gärna längre.

Profile picture for user cthd

Trippelt Grymt jobbat! Att du vågade träffa dina vänner, prata om ditt problem och att du sen stod emot frestelsen att dricka. Kom ihåg att du kan till nästa gång. Njut av din bakisfria dag! 🙌👍🤗

Profile picture for user vår2022

@Linalus Bravo👏. Du fixade utmaningen galant! Det kommer bara att göra dig starkare till nästa gång. Tycker du ska ha ögonen öppna under resans gång, som du ser lär du dig så mycket om dig själv hela tiden😀. Tänker på uttrycket, det är inte målet som är viktigt utan resan på vägen dit. Resan är upp och ned, hit och dit som du skriver men ack så mycket lärdomar och självinsikt man får på vägen. Din dotters reaktion är guld värd och så betydelsefull❤️

Profile picture for user Linalus

Dag 21
Så här länge har jag inte varit nykter sedan jag var gravid. Det är egentligen en svindlande tanke. Att alkoholen snurrat runt i mina ådror år ut och år in. Inte varje dag, men alldeles för mycket. Vilket kaos den har ställt till. För några månader sedan blev jag sjukskriven för jag blev utmattad av min GAD (Generellt ångestsyndrom) och jag fick börja med antidepressiva. Vid nyår bestämde jag att nu får det vara nog med alkoholen. Nu så här 21 dagar AF så undrar jag egentligen vad som är vad... Fick jag ångest av alkoholen? Har det varit boven i mitt drama hela tiden?
Funderar en del kring relationer till andra när man inte dricker. Det är så jäkla klurigt. Man vill inte basunera ut att man inte dricker, samtidigt vill man ju prata med sina vänner om allt man lär sig och tänker för DETTA ÄR JU DET STÖRSTA SOM HÄNT på väldigt länge. Det är ju den största förändringen jag gjort i mitt liv iaf...

Profile picture for user Matti77

@Linalus Stort grattis till 21 dagar, grymt bra gjort!
Håller med om vad du skriver angående att skrika ut att man inte dricker.
Jag vill skrika ut till hela världen att jag klarat mig från att dricka flera veckor nu, att jag mår bra, att jag är glad osv...
Samtidigt kan jag och vill inte berätta för världen, inte ens minna närmaste hur mycket problem jag verkligen haft under läng tid.
Det är då som det här forumet är så bra, att kunna skriva här och sedan få respons ger så otroligt mycket, iallfall för mig som inte berättat för någon annan. Önskar dig en fin helg.

Profile picture for user Linalus

@Matti77 Bra jobbat du med!!! Fattar att det är svinjobbigt att vara ensam i detta, men som du skriver, du har som du skriver oss på detta forum!
Jag öppnade upp för mina vänner direkt om att jag haft problem, med det har nog inte undgått dem. Det är dock en fin balansgång. Man vill inte kritisera deras drickande vilket det indirekt blir eftersom man själv just nu kämpar med att sluta. Så svårt. Har berättat om mitt problem, men inte att jag försöker sluta helt, vill inte jinxa ifall allt skiter sig...
Öppnade dock upp för min man igår... Det är också tunn is. Han dricker som vanligt folk och älskar middagar, vin och fester. Hans reaktion
- Intressant... Men måste du sluta helt? Kan vi inte se vad som händer? Det är väl bara att dricka mindre?
... oj oj oj så lätt det hade varit att övertyga mig själv att han har rätt. MEN inte denna gång. Jag stålsatte mig, förklarade att jag mår bättre än på länge, att jag ifrågasätter hur ofta vi har alkohol i vårt liv, att jag nu drömmer större och vill framöver längta efter helgen på ett nytt sätt, vila, träning, vara kreativ, samtala. Sen ville jag inte höra mer från honom utan satte på min ljudbok "the east way to stop drinking" (Allen Carr) och körde mitt mantra "Never. question. your. decision." Bara att göra. Inte tänka för mycket. En dag i taget. Come what may :)
Jag hejjar på dig! (och mig och oss alla! ;)

@Andrahalvlek TACKAR!

Profile picture for user vår2022

@Linalus Vilken härlig läsning om dina tankar och handlingar😁. Jag har också upptäckt att alkoholen ger bra mycket mer ångest än vad jag trodde, tidigare funderingar kring om jag var deprimerad och om jag borde söka för det är som bortblåsta nu. Det är helt klart alkoholen som snurrat upp psyket ordentligt! Känner ingen ångest alls nu. Känner igen din mans kommentar, min man sade ”det blir bra om du bara dricker mindre och inte så fort”. Säger som du, har gått på det förut men inte denna gång. Jag har äntligen insett att jag kan inte dricka, inte ens en mun, då är det kört och jag vill ha hela flaskan, varje dag! När jag väl berättat om hur det egentligen står till med mig och om allt smusslande, gömmande, smygande och mina återställare kunde han ta till sig att jag faktiskt är beroende för evigt. Han gick med på att inte köpa hem vin, men han dricker 3,5 öl. Det triggar inte mig.

Bra mantra! "Never. question. your. decision” det tar jag med mig😀. Trevlig fredag🌷💕

Profile picture for user Linalus

Dag 23
Igår var jag på middag igen. Laddade med en påse alkoholfria alternativ. En flaska GIMBER att göra fördrink med och en alkoholfri mousserande vin. Det roliga var att jag drack upp HELA flaskan... Haha, snabbt! Då fattar man ju hur det hade gått om det var vanligt vin. Det sköna var att jag kände mig inte utanför, jag skrattade och hade roligt. Dock blev jag trött innan resten av sällskapet och tackade för mig lite tidigare. Men vad gör väl det? Jag är så GLAD att vakna utan att vara bakis.

Har startat ett 30 dagars program på nätet idag. På engelska haha. Vill lära mig mer om mig själv och relationen till alkohol, och fakta om alkohol och samla på mig mod att kanske vara AF för alltid.
Idag är jag stark och känner:
- Jag är bättre utan alkohol
- Jag tycker bättre om mig själv utan alkohol
- Jag klara mig jättefint (just nu) utan alkohol
- Jag känner mig än så länge inte utanför utan alkohol
- Jag behöver inte skämmas så ofta utan alkohol
- Jag har mer energi utan alkohol
- Jag skrattar mer utan alkohol
- Jag har INGEN energi till alkohol

Fasen, gäller ju o peppra positiva sakner när det känns så. Vet ju vad som lurar runt hörnet. Passar på
<3

Profile picture for user Andrahalvlek

@Linalus Grattis till 23 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Vilken kanonlista du har gjort! Du jobbar verkligen på så himla bra med din nykterhet 🙏🏻 Att gå på middag och vara nykter så här tidigt i nykterheten är verkligen raskt marscherat. Och du märkte själv att du hade precis lika roligt utan alkohol, till och med roligare. Jag skrattar också så himla mycket hjärtligare som nykter. Tidigare var jag mest fokuserad på ”nästa glas” när jag var på fest/middag. Nu kan jag lägga fokus på umgänget och samtalen istället. Att man är mer kvällstrött och vill hem tidigare är bara en bonus.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

PS. Är det ”The Alcohol experiment” du ska göra? Annie Grace tillhör mina husgudar, och jag brukar kalla hennes metod faktametoden. Hjärntvätta sig själv med nyktra argument. Nöta, nöta, nöta tills det undermedvetna påverkas.

Profile picture for user asdffg

Bra jobbat! Skönt att du känner så många positiva saker med att inte dricka. En sådan mental lista är skön när suget kommer. Drack också alkoholfritt i helgen. Drack upp hela flaskan på ett par timmar. Skönt det finns alternativ 😊@Linalus

Profile picture for user Linalus

@Andrahalvlek Jepp! :) Det är det programmet. Exalterad!! Och hennes bok ligger på listan av vad jag ska läsa härnäst. Än så länge har jag läst Quit like a woman, Easy way for woman to stop drinking och För mycket för ofta. Haha. Jag är verkligen inne i en "avprogrammering"s period... Det är faktiskt lite det som också skrämmer mig... Jag känner mig lite som en bulldoser som kör på järnet på detta nu, och är rädd att jag en dag bara tappar intresset... Det är som att min energi är på HÖGvarv och i vanliga fall tar jag ner mig själv med alkohol, förstör energin lite och blir "normal-trött" men nu går hjärnan på speed. Kanske inte är dåligt men jag bör nog ändå vara uppmärksam.

Profile picture for user Linalus

@asdffg TACK! Älskar alternativen. Inse att jag nog inte brytt mig avsevärt vad som var i glaset, bara jag har något att dricka hela tiden. Rastlös? Kanske...

Profile picture for user vår2022

@Linalus superbra! Låter som ett klockrent program. Känner igen mig, jag var också hög på nykterheten och predikade all fakta mm för min man varje dag, han fick inte en syl i vädret😂. Det var för mig som att få en uppenbarelse på något sätt. Det gav mig massor med energi och så mycket annat fick inte plats. För mig har det varit bra, jag blev bara mer och mer övertygad om att alkohol inte längre hör hemma i mitt liv. Denna kick lugnade sig efter ett tag men övertygelsen jag fick finns absolut fortfarande kvar och vägleder mig framåt💪

Profile picture for user Li-Lo

Hej på er!

Vilken myllrande aktivitet ni har i tråden och nyfikenhet. Ser att länken ovan är ren vilja att göra gott, hoppar likväl in för att berätta att då det kommer till länkar är vi restriktiva. Hoppas att det är okej att jag skriver här i tråden.

Det finns olika skäl till det. Ett av skälen är att det finns länkar som leder till annat än en tror. Vi värdesätten den trygghet som finns här samtidigt har vi tyvärr erfarenhet av att den kan nyttjas på ett sätt som inte alltid blir bra. En kan vaggas in i tron på att allt som delas här är av omtanke och dessvärre är det inte alltid så. De första fem länkarna är harmlösa och hjälpsamma och sen smyger det sig en länk som inte är det...

Så dela gärna erfarenhet och tips utan länkar.

Hopp om en fortsatt fin dag och vecka,
Li-Lo
Alkoholhjälpen

Profile picture for user Linalus

Dag 25
Första dagen PÅ jobbet på ett tag. Det va roligt. Jag undervisar ungdomar och det är underbart att se dem och man blir så glad av att de verkar ha saknat mig :).

I dagarna funderar jag mycket. Det är ett virrvarr av tankar som inte längre snurrar kring NÄR får jag dricka, eller för den delen på sug utan på allt det som har varit... All skit som har hänt pågrund av alkoholen genom åren. Det är som att eftersom jag har straffat mig själv så hårt för att inte kunnat sluta, dricka lagom eller hålla upp tidigare så har jag också hållit mig själv skyldig till allt det svarta. "Du verkar ju fortsätta dricka, du får ju skylla dig själv!". O så har jag nog tänkt hela resan. Alltså det har ju inte varit totalt nattsvart HELA resan, men lite som att om jag fortsätter dricka så har jag liksom inte kunnat bearbeta det som varit. Den dörren har varit helt stängd. Men nu, nu när jag ser hur mitt fängelse lite gläntar på dörren, då ser jag också en unga flickan, kvinnan, mamman och allt hon varit skamsen över. Att alkoholen liksom alltid har satt stopp för den själsliga utvecklingen eftersom man aldrig riktigt kan gå vidare medan man fortfarande dricker. Förstår ni hur jag menar?
Hm. Man kanske behöver terapi.

Profile picture for user majken_r

@Linalus förstår tror jag. Så fint beskrivet. Att se, och känna skammen. Förhoppningsvis släppa den, att den släpper. Så man kan leva med lite mer och andra känslor närvarande. Att inte dricka är nog en förutsättning för bearbetning. Varm kram och sov gott🙏🏼

Profile picture for user vår2022

@Linalus Förstår hur du menar. Efter ett tags nykterhet kom massor av tankar och känslor och som du säger var den dörren stängd när man drack. Dörren öppnades många gånger men då gällde att snabbt få i sig ett glas för att drämma igen dörren och slippa känna, fly. När man är nykter får man tillgång till de riktiga ”nyktra” känslorna och kan relatera till dem på ett helt annat sätt. Och där finns den unga flickan, kvinnan och mamman som du så fint säger. Många minnen och känslor är förstås jobbiga men kan man ta emot dem, kan man ta emot sig själv, förlåta och trösta sig själv för att gå vidare mot att bli hel. Genom detta accepterar man sig själv för den man är och börjar till och med att tycka om sig själv. Lära känna sig själv på riktigt, vem man är. Man kan förlika sig med att man gjort så gott man kunnat och att det är good enough. Det finns också en möjlighet att börja kunna leva det liv man önskar att leva i enlighet med de värderingar man har. Det är en fantastisk möjlighet❤️

Profile picture for user Linalus

@vår2022 @majken_r Tack!

Idag slog det till med hård kraft. Suget. Fredag eftermiddag och är påväg att träffa mina allra bästa kompisar sedan gymnasiet. Vi började vår alkoholkarriär tillsammans som unga tonåringar och har alltid festat när vi ses. Det har liksom varit en självklarhet och jag har inte ifrågasatt det. Nu är jag alltså påväg dit med väskan fylld av alkoholfritt vin och alkoholfri "sprit" att göra mocktails på och vår i vår messengertråd peppar vi för att vi snart ska ses. Såklart kommer kommentaren, "vem åker till systemet?". Då slog det till. I magen. Känslan av frågan: varför måste jag sluta nu igen? Är jag säker på att jag måste sluta? Kan jag inte bara lära mig dricka som andra? Jag vet mycket väl att det inte är så och jag måste gå över mina VARFÖR jag slutar i huvudet. Hjärntvätta huvudet med mina anledningar och visualisera framför mig att jag sitter med JÄTTEGOD (;)) Alkoholfritt vin och skrattar och har roligt och känner mig inte alls utanför. Första gången på ett par dagar stinget verkligen var ett ordentligt sting...

Profile picture for user vår2022

@Linalus Det är när man sätts på prov som man måste vara bäst och starkast💪. Tänk på hur skönt det blir imorgon när du vaknar nykter och hur stolt du ska vara över det och hur bra du kommer att må. Slippa ångest, oro och skam.

Kämpa på nu, du kan!💪💕

Profile picture for user Matti77

@Linalus Hoppas du hade en trevlig kväll och att allt gick bra. Nästa gång du ska göra samma sak så kommer det gå enklare då kroppen och framförallt huvudet vet att det inte blir någon alkohol. Du är stark, kram :)

Profile picture for user Linalus

Hej allesammans.
Helgen är över och det ända som överdoserades var alkoholfritt vin... Blev TOTALT kaputt av det.. Haha. Får testa sig fram vad som funkar och inte. Kanske inte att man ska dra en hel flaska även om det är alkoholfritt. Annars var allt alldeles underbart och jag är bara så himla glad över att inte dricka just nu. Har börjat prata högt om att jag kanske inte börjar igen nånsin. Det känns bara skönt att tänka så. Tänk all tid jag kommer ha! Klarade helgen iaf efter fredagens sug. Imorgon är det en månad AF! Yey!

Profile picture for user vår2022

@Linalus Härligt att höra👏💪. Ja, det kanske är lite annat att dra i sig en flaska alkofritt, har inte provat än😂. Så kul att kvällen var underbar och att du glädjs över att inte dricka. Du får väl se vart du hamnar i dina tankar om alkohol tids nog. Grattis i förskott till en månad!🎉🌟💐

Profile picture for user Linalus

1 månad idag!
Jag är fett stolt och idag är jag så glad att SLIPPA dricka. Har liksom aldrig slagit mig att man inte måste dricka, det känns som att man har behövt det för att var del i samhället och bland vänner, men nu vet jag att det behöver man inte. Jag skrattar mer, känner mer, älskar mer, njuter mer... Saknar absolut INGET. Med det sagt så finns oron och suget ändå där och lurar. Av vilken anledning vet jag inte. Det är väl det som är resan...

Profile picture for user Matti77

@Linalus enormt stort grattis till dig, vilken milstolpe du nått, en månad!
Så härligt att du upptäckt det du skriver att man inte behöver dricka för att vara en del av en gemenskap och vad skönt det låter med alla dom andra positiva effekterna du beskriver.
Oron tror jag vi får kämpa länge med, men vi är starka och kommer klara det.
Igen, stort grattis och jag önskar dig en fin nykter månad två :)

Profile picture for user majsan_nu

@Linalus Stort Grattis till 1 månad a-fri! Att slippa dricka - så bra uttryckt 👍
Ja, som du skriver så poppar många känslor upp även om det också finns mycket positivt med...
Önskar dig fortsatt lycka till o att oro/sug lugnar sig!
Kram från mig 🤗

Profile picture for user majken_r

@Linalus stort grattis till som klarat en månad! Ligger ju lika med dig och delar känslan av stolthet! Det luriga suget får vi hantera längs vägen. Men att njuta när det går bra känns viktigt. Kramar💕

Profile picture for user Linalus

5 veckor sober. Det bästa med att inte dricka är att varje dag vakna med ungefär samma utgångsläge. Inte längre vara vi för trött för att ta tag i något även om man varit ute dagen innan. Igår va jag på bokklubb tex, och jag skulle ljuga om jag sa att suget inte alls fanns dör. De andra drack vin och drinkar, och jag som älskar smaken av rödvin blev såklart sugen. Men mantrat i huvudet om att ett glas, aldrig är ett glas för mig gjorde att jag snabbt kom på fötter. Och så idag . Så vansinnigt skönt att vakna lördag morgon och kunna ta det lugnt för man känner för det, inte för man måste för man är bakis. Lyckades också skrapa ihop 3 träningar denna vecka, vilket ALDRIG hänt. Det är också tack vare att jag numer är typ oigg, varje dag! 💪🏻

Profile picture for user vår2022

@Linalus Låter verkligen härligt! Du kan prata sans med dig själv vid sug, tränat mer än någonsin och är pigg varje dag. Det låter hur bra som helst! Och allt beror på att du inte dricker alkohol, vilken effekt! 💪.

Ha en fin lördag🌷💕

Profile picture for user Matti77

@Linalus du är så duktig och jag blir så glad och motiverad av att läsa om dina framgångar.
Bra jobbat med träningen, ska försöka ta rygg på dig när det gäller det så snart vi har besegrat Covid i huset.
Önskar dig en fin kväll, kram

Profile picture for user Linalus

Sex veckor förtjänar ju ändå en post. :)

I veckan som har gått har jag hunnit repa med mitt band, dreja, träna tre gånger, vara på middag hos en vän och skjutsa min dotter (fredag kväll när jag inte brukar kunna köra) hem från sen kväll på ungdomsgården. Ikväll ska min man och jag ha dejtnight och jag har laddat med alkoholfritt vin till mig och hoppas det kommer kännas lika bra som det har gjort hittills.

Den första ”rushen” över all tid man har och all energi har ju mer blivit lite mer vardag och man får påminna sig själv att komma ihåg: jag vaknar piggare, mindre ångest, mer energi. Alkohol adderar inget, det bara tar.

Vi är ju varandras inspirationer och stöd här. Det har gjort att jag under veckan har jag tänk mycket kring dessa citat: (@doc_amen)

”Repeat after me: I am allowed to be BOTH a work in progress AND help others grow at the sam time. I refuse to wait until I belive I'm perfect or somone else has demed me worthy of impacting others. I am unaplogetically accepting a life of massive growth & improvement.”

”Upprepa efter mig: Jag får vara BÅDE ett pågående arbete OCH hjälpa andra att växa på samma gång. Jag vägrar att vänta tills jag tror att jag är perfekt eller att någon annan har ansett mig värdig att påverka andra. Jag accepterar utan ursäkt ett liv med massiv tillväxt och förbättring.”
_____

”Strive to be your best, rather than THE best. If you are your best you feel great about helping others be their best too - this is a prescription for happiness. If you have to be THE BEST you feel the need to put other people down - this is a prescription for unhappiness. ”

”Sträva efter att vara ditt bästa, snarare än BÄST. Om du är ditt bästa mår du bra av att hjälpa andra att vara deras bästa också - det här är ett recept på lycka. Om du måste vara BÄST känner du ett behov av att sätta ner andra människor - det här är ett recept på olycka.”

Profile picture for user Linalus

50 dagar

Femtio dagar säger min app. :) Yey!
Till mina vänner säger jag: ”att inte dricka gör att mig väldigt mycket gladare”. Jag säger också att jag inte ser någon anledning till att jag någonsin mer skulle börja igen. Men jag har också vett nog att passa mig, vet att detta är långt ifrån över…

Min mamma, min pappa och min syster är väldigt stolta och tom nyfikna över mitt nya liv. De säger allesammans att jag låter gladare och ser piggare ut. Min mamma blir nyfiken på att veta mer, vilka böcker jag läst osv och min pappa ojar sig lite över att han ”själv nog dricker för mycket”.

Min man säger ingenting. Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka det. Han säger att ”det där är din resa”, ”jag tänker att det är jättebra om du mår bra”. Kanske bra, men ändå inte riktigt den reaktion man vill ha… Men han har till viss del rätt. Beslutet måste ligga hos mig själv. Smärtan, oron, våndan måste ligga hos mig själv. Stöttning, absolut, men han vill nog inte putta mig i någon riktning, utan låta mig växa där jag är just nu och bara finnas omkring.

Vad är då det viktigaste jag lärt mig? Det första är att vara sann mot sig själv, även om man skäms ihjäl. Jag har tidigare i livet inte varit sann kring hur illa det faktiskt var med mig och alkohol, och då har heller ingen förändring skett utan jag va tillbaka på ruta ett varje gång och skämdes igen för att jag aldrig lyckades.

Det andra är att våga vara med det som är jobbigt. På instagram läste jag under de första veckorna något Holly Withaker skrev:

”Någon frågade mig om det fanns ett verktyg som hjälper till att hantera de svåra tiderna. Det finns ett verktyg, och verktyget är att låta det bränna.

Verktyget är att kasta dig in i elden av det absoluta lidande du möter när du bryter gamla vanor, släpper gamla fruktansvärda giftiga mönster, bestämmer dig för att växa bortom det du har nöjt dig med.

Vi vet inte hur vi ska lida. Vi är vadderade saker som inte tål att vara med smärta, med saknad, med hjärtesorg, med begär. Vi behöver ingen annan sak för att stoppa den. Vi måste lära oss att vara med oss ​​själva genom tortyren som är tillväxt.

Äntligen konfrontera din skit, konfrontera de saker som hänger runt anklarna, äntligen säga absolut inte en dag till, äntligen göra valet för oss själva. Och när vi gör det, när vi säger "inte mer" och tar bort det, kan vi försöka göra det mjukt, enkelt, men det missar poängen, för att poängen ÄR att det bränns. Poängen är att närma oss kanten av det vi tror att vi inte kan hantera, punkten där vi tror att vi absolut kommer att bryta, och stanna där, i det, på pricken för att där är den enda platsen förändring kan ske. Pema sa: "Endast i den utsträckning vi utsätter oss själva om och om igen för förintelse kan det som är oförstörbart i oss hittas." Om vi ​​verkligen vill vara närvarande, om vi verkligen vill leva, om vi menar allvar med tillväxt och kärlek, måste vi kasta den vi tror att vi är på elden, om och om igen. Det gör ont för att det ska göra ont. Det är designen. Antingen håller vi fast vid vår skit och lever i denna evigt tråkiga värk, detta lågklassiga spel, eller så utsätter vi oss själva för lidande och har allt."

Detta kom att betyda mycket för mig under dessa första 50 dagar. Att vara sann och att våga vara där det bränns. Förstå att det måste brännas. Detta och det odiskutabla mantrat i mitt huvud: ”Never. Question. Your Decision!” ;)

Kram till er alla där ute som kämpar för era nya liv! All styrka!

Profile picture for user vår2022

@Linalus Grattis till dina 50 dagar, idag 51🥳🌟💐. Så grymt bra jobbat! Håller med om att det är så skönt att vara sann, både mot sig själv och omgivningen. Att vara sann lättar på så mycket börda som man har inom sig. Sedan skriver du att våga vara med det som är jobbigt. Ja, verkligen! Tidigare drack man för att man inte orkade vara med det jobbiga, man flydde, men tyvärr inte till en skön plats utan till ett svart mörker. Och man löste inte det jobbiga, tvärtom det lagrades på med mer jobbigt. Tor det är nyckeln till att klara av att vara nykter, att våga vara med det jobbiga.

Ha en fin måndag🌷💕

Profile picture for user Friluftstok

@Linalus grattis till 50 dagar 🥳 Väldigt bra jobbat! Snabbläst lite i din tråd, ny just här så passar på att säga hej också 👋 Förstått att du har ett rikt socialt liv och klarat av flera tillställningar hittills, imponerande! ⭐

Profile picture for user Se klart

Stort grattis! Och vilket bra inlägg, jag håller med om allt men ibland kan jag tänka att det finns smärta som man/människor inte vet hur den ska hanteras. Liksom svår att sätta fingret på, bara livet som ömmar vart man än vänder sig. Så- att ha en tydlighet i smärtpunkterna är något mycket bra. Då kan man stå där och liksom stå ut.
Att inte hitta dit ens, kan göra resan än mer vilsen, en kompassnål som irrar.
Jag tycker att du är grym och läser/ eller letar efter dina inlägg. Heja dig! Kram 🤗

Profile picture for user Linalus

@Rehacer @Se klart @Friluftstok @vår2022
Tack för pepp och tankar. Har varit på sportlov HELT utan internet, haha... Snacka om abstinens ;)
Hur som helst. Har ni varit AF i två månader. Tjohoo. Har en hel del som snurrat i min skalle, så skriver nog en lång harang imorgon.
Tack igen. Kram

Profile picture for user Linalus

Två månader :)

Som jag trodde så släpper ju den första euforin kring att inte dricka efter ett tag. Man vänjer sig vid att vara pigg och man minns inte hur det känns när man har ”hangxiety” som kryper i kroppen. Man funderar i banorna, varför kan jag inte bara dricka lite. Jag förutspådde att detta skulle kunna hända, och nu var jag alltså här. Nu blev det att återigen att besöka sitt VARFÖR, fundera igen kring VAD det egentligen är jag saknar.

Det hela startade ju med att jag faktiskt var på semester i alperna med massor av vänner. ALLA DRACK VARJE DAG, som man brukade göra på semester. Här där jag var fanns inte ens alkoholfria alternativ, som tur var hade jag med mig lite och min bästa vän har blivit ”smittad” av mig och dricker inte heller så jag hade sällskap. Jag kommer inte dricka, det visste jag, men jag saknade framförallt rödvinet till middagarna, ölen efter den dag på skidor osv. Funderar också VARFÖR man saknar det så mycket mer ibland. Då kom jag på att bland andra som dricker så blir jag ibland uttråkad och önskar helt enkelt att jag drack också så jag kunde ”va med”. Egentligen är det väl så att EN TILLSTÄLLNING SOM BEHÖVER ALKOHOL FÖR ATT BLI ROLIG KANSKE HELT ENKELT INTE ÄR ROLIG. Maybe?

Fest med hela gänget

I torsdags var det så dags för fest. Det hela började med en after-ski som övergick i middag och sen dans. Första riktiga festen jag varit på sedan jag för typ två månader sedan slutade att dricka. Det första jag märker bland mina vänner är att de lägger huvudet lite på sne och säger ”vad duktig du är”, ”så bra för dig att du har slutat”, ”men så bra…” osv. Det kan man ju tycka är supergulligt, vilket jag också gör, men det blir ju lite som en tryckkokare för mig eftersom jag ju i själva verket också tycker att jag står på den vinnande sidan. Alltså att jag har ju fattat hur fu**** up vårt drickande är och att alla de som var på festen är i riskzonen. Det ligger där och bubblar i mig och får tryckas tillbaka mot kommentarerna att ”jag är så duktig”. Jag tänker att de flesta blir ledda bakom ljuset eftersom ALLA dricker så tänker ALLA att det är fine, att de hela är fine. Med det sagt så gör det inte det hela lättare. I den miljön så saknar jag den varma bedövande känslan även att mina alternativ funkar.

Ungarna/kidsen/ungdomarna
Efter ett tag blir också tillställningen jättehögljudd och jag inser vad alla barn stått ut med i många år. Alltså ingen raglar eller är märkbart fulla, utan bara högljuddare. Barnen hade det iofs bra just denna kväll eftersom de var mest ute i snön och lekte. Min dotter var också helt klart lugn och GLAD över att hon visste vart hon hade mig. DET kändes obeskrivligt bra, också därför att hon senare på kvällen fick en allergisk reaktion och jag var helt uppmärksam och fokuserad på henne, inte på mitt jävla drickande.

Det blev också tydligt att vettet flög ut genom fönstret för föräldrarna med barn som var 17+. Helt plötsligt var det ok att ungdomarna som fyllt eller snart fyller 18 festade med de vuxna, och även om jag DYRKAR dessa föräldrar för de är så grymma och närvarande och dricker själva aldrig för mycket, så blir det konstigt när min son (16år) sitter bredvid och jag ser att han känner sig så obekväm. Kanske är det jag som är rigid men känner att det är alkoholromantiken i sitt esse… Det är inget jag kan göra mer än att prata om hur illa alkoholen har varit för mig med min son… Men alkoholromantiken bland mina vänner står som ett tydligt Eiffeltorn mellan oss. Problemet är att de inte ser det och jag sörjer att jag helt plötsligt ser det och inser att det har blivit ett problem i min relation till mina älskade vänner… Eller är det jag som gör det till ett problem? Ska tornet bara få stå där?

Fram och tillbaka
Jag skulle ljuga om jag inte skulle säga att känslorna fortfarande åker berg och dalbana fram och tillbaka. En dagen känner jag mig ”on top of the world”, andra utanför, och har sug att komma bort. (Varför inte jag också liksom?) På dessa två månader står det iaf klart att jag lärt mig mer om mig själv än på många år. Det står också klart att jag som till en början sa att jag skulle ta tre månader helt off, nu står inför det faktum att jag inte vill börja igen efter tre månader. Jag har mycket mer att lära. Skjuter fram mitt beslut minst tre månader till…

Denna vecka; en skidsemester utan alkohol. Vad är det bästa med det?

- Pigg varje morgon, först i liften och först i backen
- Stark, åkte tom snowboard
- Ingen ångest
- Närvarande för mina barn
- Bättre mysigare med min man
- Kommer ihåg allt och ångrar inget :)
- Ingen flygrädsla (???!!!!)
- Kommer hem UTVILAD och inget annat

Euforin är tillbaka ;)

Profile picture for user majken_r

@Linalus Ett så himla bra inlägg! Gott att få ta del av dina kloka reflektioner. Känner också igen en hel del. Insikten att även det ”normala” drickande är ganska störigt. Och trist. Det trygga i att vara närvarande för barnen och sig själv. Det alkoholfria livet går upp o ned i eufori men samtidigt ändå framåt och uppåt. Kram!

Profile picture for user Rehacer

@Linalus
Mycket intressanta iakttagelser! Gillar att få läsa sånt! Egna erfarenheter och tankar kring alkoholens vara eller inte vara.
Ena stunden vill man vara med i festandet & skålandet och i nästa stund nästan avskyr man det. Förstår din känsla som är som en bergådalbana. Jag har oxå kommit fram till att det nog inte står skrivet i sten att det inte blir en fortsättning på alkoholfritt efter 100 dagar. Lutar mer och mer åt det. Men många tankar är det och väldigt upp & ner från dag till dag..
Ha en go måndag! 🤗

Profile picture for user majsan_nu

@Linalus
Så bra reflektioner du gör o det är nog nödvändigt att vara nykter för att kunna göra dom 👍
Själv har jag inte varit i liknande situationer ännu trots att jag varit a-fri så länge... Men när det händer är det jättebra tankar o funderingar du får 🤔
Och du har ju fått en härlig skidsemester på köpet 👍
🤗 Kram

Profile picture for user Kennie

Känner igen mig i det du skriver. Kul att din kompis blivit inspirerad. Kanske börjar de andra också fundera vartefter. Jag tror att ju stabilare du blir i din egen nykterhet, desto mindre kommer du störa dig på att andra dricker. Sen har jag insett samma som du är inne på - vissa tillställningar är inte så roliga, och ska jag behöva vara full för att stå ut så vill jag hellre stå över. Det finns så mycket annat att ägna livet åt!

Profile picture for user Se klart

Viken underbar harang!!
Lite är det som @annabell har beskrivit- tror med referens till @andrahalvlek att det inte går att få ett trolleritrick att funka igen om man lärt sig hur trolleriet går till.
Jag känner väldigt starkt med det du beskriver. De där vännerna man älskar-älskar. Och det där drickandet man har slutat älska. Det är något som påminner om tonårens övergivenhet. Men också; jag går min väg. Hur jobbigt och trassligt och knöligt det än må vara stundtals. Så är det en väg som måste gås.
Starkt av dig- och så bra analyserat. 🤗

Profile picture for user vår2022

@Linalus så himla härlig läsning och att få ta del av din reflektioner. Man ser vanliga situationer från förr i ett nytt ljus som nykter. Jag har också reagerat på mängden bekanta dricker, inget jag noterade tidigare (var väl för att jag drack mest) att det är mycket. Tror också att det finns mycket kvar att utforska om sig själv efter 3 månader, det är inte så mycket tid sett till ett helt liv😁.

Ha det så gott och du är så bra!🌷💕

Profile picture for user Linalus

Tack! 🙏🏻 @majken_r
Största skillnaden är ändå att komma hem o känna sig UTVILAD efter semester. Har aldrig hänt. O nu ba - börja jobba efter semester känns kul!

@Rehacer Ja… jag känner starkt att varför ska jag börja igen när i stort sett allt är bättre? Hur tänker du?

@Kennie Helt klart! Jag avviker med glädje framöver när ljudnivån stiger… folk tenderar ju att upprepa sig ändå 😂 så man har ju redan ”vatt klart” på festen

@Se klart din flygrädsla också!! Så himla skönt. Det pajjade ju alla mina tidigare semestrar!!

@vår2022 Tack! 💕 Inser mer o mer för varje dag hur några av mina vänner faktiskt går runt runt runt i samma ring, precis som jsg innan, eftersom allt handlar om helg-vin-middag-trött-jobb-aw-hel-vin-trött… osv. När man ÄNTLIGEN tar sig ur centrifugens kraft är man tvungen att göra annat, och inser att man älskar det! Exempelvis kan jag verkligen NJUTA av en så enkel sak som att lägga mig tidigt för att det är skönt, inte för att man bara måååååste för man är helt slut. Har också slutat med mina ”sovtabletter” och min kortison för magen. Hela jag va ju grund inflammerad… Tänk ändå att kroppen repar sig!!!!

Profile picture for user Se klart

Hej,
Jag hoppas att du håller i alla dina erfarenheter som du beskriver. Du har kommit så långt nu, kämpa om det svajar- det är SÅ värt att komma över på andra sidan och upptäcka allt som det innebär att slippa dricka. Jag har läst så oändligt många berättelser under dessa år- de som efter en tid börjar dricka ”lagom” och som sedan eskalerar. Och tillbaka här igen. Jag har en enorm respekt för den process det innebär att kanske landa helt och fullt i ett nyktert liv, men ge det ett halvår, minst. Det händer så otroligt mycket för varje månad. Jag vet inte om det är sant men jag tror att det på sätt och vis blir svårare och svårare att börja om, dag 1 igen.
Ett råd i all välmening. 🌸

Profile picture for user Linalus

@Se klart Jag är helt med dig. Det känns som att har man börjat om att dricka tappar man lite av förtroendet för sig själv att klara sluta eller dricka mindre en andra gång.

Jag är helt transparent i mina inlägg, även med svajjeriet. Det hjälper mig att skriva ner att jag vacklar, att jag inte är helt opåverkad. Jag behöver skriva det så jag inte tror att jag är "safe" att jag nu har klarat det, plus att jag behöver det för att i "verkliga" livet, mot alla jag träffar och pratar med, måste jag vara 100% övertygad för att klara det. Aldrig tvivla, bara gå ett steg i taget. Det jag skrev om i mitt senaste inlägg, vänner och alkohol, börjar bli väldigt tydligt och för varje vecka som går blir det svårare för dem att hantera. (varför det nu är så??!)
Så jag tar ditt råd på 100% allvar och jag ser INTE att jag någonsin ska börja om igen, det jag skulle vinna är så oerhört mycket mindre än det jag skulle förlora (...och med det sagt vill jag inte jinxa utan är på min vakt, det lilla monstret kan dyka upp när som helst och då måste jag vara beredd.)