I'm the master of my faith. I'm the captain of my ship.

Profile picture for user Natalia

Hej @Varafrisk

Upplevde att inlägget kändes så långt och otydligt på något sätt. Höll på att rätta till det men blev avbruten mitt i. Sedan hamnade midsommarfirande ivägen och var då inte nykter. Men om du hann läsa det gick det kanske ändå att på något sätt tyda vad hag syftade till att svara?

Hur känns Din midsommarhelg?

Profile picture for user Varafrisk

@Natalia Det är lite blandade känslor. Nöjd över att jag inte dricker gläds åt det samtidigt som det är svårt. Känsla av ensamhet hoppar fram och tillbaka,
Har doppat mig för första gången i sommar. Svinkallt!

Hur mår du?

Kram❤️

Profile picture for user Varafrisk

Godmorgon @Natalia!

Ska vi stötta varandra ikväll? Jag vet att det är lätt att ha stora ord i munnen på morgonen och ngt helt annat på kvällen. Men jag mår så mycket bättre av att inte dricka så jag vill köra på den vägen.

Kram🥰

Profile picture for user Natalia

Gärna @Varafrisk ❤
Har varit inne på ett dåligt spår just nu som verkligen behöver brytas. Det var varit på tok för lätt för mig att välja bubbel på balkongen, på andras balkong och på alla soliga serveringar dagligen senaste veckorna. Kan nog behöva ganska mycket stöd i att avstå veckan framöver för disciplinen brister mycket just nu.

Det här får officiellt bli dag 1 igen.

Hur ser din plan för dagen och kvällen ut Varafrisk?

Profile picture for user Natalia

Det är hett i mitt hem. Solen ligger rakt på och jag bor högst upp. Har dragit för alla persienner för att det ska bli lite drägligare. Men ändå hett.
Har suttit och skrivit en arbetsansökan och behöver korrekturläsa den några ggr men mäktar inte med att vara inomhus mycket längre. Balkongen ligger i lä och har fullt solläge. Där ute dör man. Kan erkänna att just nu lockar hamnserveringen som ligger tre minuter från mitt hem. Där fläktar det lite mer.

Profile picture for user Inombords

@Natalia Hej jag tittar in i din tråd! Jag har samma problem med värmen, har släpat ner en fläkt från vinden och sitter däst och halvnaken i soffan och petar på jobbdatorn. Jag dricker mineralvatten i mängder för att ”lära om”. Kan du köpa hem nåt gott typ tonic och passionsjuice eller A-fritt bubbel från typ Ica? Kanske lättare att byta drink än att ändra vanan? Jag har har druckit så mycket på balkongen att jag triggas av den. Nu dricker jag A-fritt i vinglas. Den ska bli en nykter mysplats har jag bestämt! Lycka till idag!🌸

Profile picture for user Natalia

Hallåj @Inombords

Jag borde kanske prova nåt trevligt alternativ. Dricker mest kaffe, vatten och nåt glas råsaft på morgonen för att det är vitaminer. Jag är så tråkig. Äter inte ens godis för att hott upp stämningen 🍭😅

Profile picture for user Varafrisk

@Natalia Hur går det för dig idag/kväll?
Kom hem för en timma sedan och sitter nu i soffan och ser på när Sveriges damlandslag i fotboll möter Brasilien. Tänker på dig🥰

Min plan för dagen var att efter jobbet köpa några tomatplantor och matvaror därefter åka hem. Och idag funkade det! Skriver mer om det i min tråd.

Kram🥰

Profile picture for user Inombords

@Natalia Råsaft låter ju jättebyttigt! Jag har vuxit upp i e diabetes typ 1-hem så jag har fått inpräntat i mig att avstå all saft juice och dylikt, men alkohol har jag inte tvekat inför (helt sjukt). Nu unnar jag mig massa olika spännande saker och skiter blankt i sockerinnehållet (obs inte jag som har diabetes). Sockersuget kan jag ta itu med när nykterheten känns stabil (är ju inte heller överviktig, men svag för feta ostar och sura karameller (ej tillsammans😅) så det är väl en tidsfråga. Har dock några bilringar från vin och öl som kanske trillar bort nu när jag slutat dricka. Men tänker inte på vikten nu, viktigast först-att vara nykter! Ha en fin kväll!🌸

Profile picture for user Natalia

Godkväll

Näää...
det blev hamnserveringen ikväll som ligger tre minuter bort. Mår bra och det blev inte överdrivet mycket. Kom hem för några timmar sedan men är besviken på att jag valde det så radiostyrt.

Imorgon en ny dag igen ❤

Profile picture for user vår2022

@Natalia Kan det vara så att du behöver mer stöd i att inte dricka för att klara av och orka med? Det verkar vara så tufft för dig att stå emot. Kanske kontakta beroendemottagningen där du går och få till en ännu bättre plan, mer stöd? Risk finns att du dras in i ett alkoholberoende istället.

Kämpa på och ge inte upp!💪💕

Profile picture for user Natalia

@vår2022

Jag skulle behöva mer personligt stöd. Någon att kunna prata med och kanske träffa just när det blir svårt att välja att inte gå till en uteservering. Någon som inte är en vanlig vän.

Har tagit upp det på mottagningen men den typ av stöd finns inte att tillgå just där. Där sker mer träff en gång i veckan på bestämt tid och jag finner inget stöd i det alls. Skulle verkligen behöva ett flexibelt stöd när just jag själv behöver och som inte är bundet till en viss tid. Sedan är jag så avigt inställd till biverkningarna av de här stödjande läkemedlen som finns. Så pass avig att jag vägrar.

Har jobbat fram en klok och bra planering genom KBT-arbete och mycket eftertanke men efterlever inte planeringen. Iaf inte som det sett ut i Juni. Och vissa delar i planeringen behöver uppdateras löpande utifrån både årstider och andra förändringar som sker. Har nog aldrig druckit så pass ofta som jag gjort i denna Juni. Jag orkar verkligen inte dricka vin så här ofta. Det har gått överstyr i frekvensen just nu.

Jag ger inte upp men behöver verkligen fundera på hur jag ska göra för att hålla mig till planeringen och vad jag behöver förändra för att den ska bli mer hållbar.

Men jag ska inte ge upp. Ser att jag pratar mycket om hur just Juni sett ut men idag är det 1 Juli och Juli kan inte få fortsätta i samma spår.
Men jag skulle absolut behöva ett personlig stöd som har jour!

Profile picture for user vår2022

@Natalia Man kan ju få en sponsor via AA vad jag läst att flera skriver om. En person som man kan ringa när det finns behov och suget trycker på. Sedan kanske ta en kontakt med rådgivarna här på forumet, få lite tips från dem om vad du skulle kunna göra. Kanske bolla din plan med dem och vart du skulle kunna vända dig för mer stöd?

Profile picture for user Natalia

@vår2022
Ja, jag borde kolla vilka möjligheter som finns. Är inte helt bekväm med AA möten men har undrat lite över om nån sorts sponsor eller liknande skulle kunna finnas att tillgå på annat sätt. En fristående sponsor eller annan typ av stödmänniska. Känner ändå att det skulle behöva vara någon utanför min allra närmsta krets. Vänner har ju sitt liv och har inte alltid möjlighet att vara så tillgängliga som jag skulle behöva. Men jag vänder mig ofta till mina vänner för att distrahera mig när det känns jobbigt. Är också välsignad med att ha mina två underbara föräldrar och de ställer upp för mig i vått och torrt. De känner till min beroendeproblematik men det känns inte som rätt stöd för mig. Har oroat dem så mycket redan med de här förbaskade tabletterna. Vill bara att de ska få ro och inte behöva känna mer oro för mig nu ❤

Just nu dag 1 känns det ju lätt att tänka att jag ska hålla mig till planering. Och jag måste verkligen kapa det dagliga drickandet nu på en gång. Men sen vet jag med mig att dag 2,3,4,5 kommer kroppen varva upp i spändhet av utsättningssymtom och förr eller senare kommer de där impulserna som jag får så svårt att stå emot. Men den här frekvensen kan bara inte få fortsätta.

🙏

Profile picture for user vår2022

@Natalia Ja, kolla upp vilka möjligheter till stödperson det finns. Sedan är det ju till syvende och sist en själv som måste göra jobbet, som måste kunna säga nej till alkoholen. Det ansvaret måste man ta själv, annars blir det nog lätt att man kan skylla på att man inte fick tag på sin stödperson och då kunde man inte motstå. Det viktigaste måste väl vara att du kan stå emot med näbbar och klor när impulserna kommer, stå ut de kritiska dagarna och komma igenom dem. Det kommer att lätta efter det med abstinens.

Profile picture for user Varafrisk

@Natalia Är inget toppenbra stöd just nu😔men du är med mig. Oavsett om du druckit dagen före så skriv här på forumet i alla fall. Det är många som försvinner när det inte går bra…så det är toppen att du skriver. Hörs imorgon 🥰🥰

Profile picture for user Natalia

Tack snälla fina ni ❤

Och givetvis är jobbet bara mitt att göra. Men ikväll dricker jag iaf inte. Provade just att ansluta ett AA-möte online som en chattkompis på nykterhetsappen Cairy tipsade om start kl 23. Lämnade dock mötet ganska snabbt men det var glädjande att se att man kan välja att medverka utan att vara synlig i bild.
Ska ge det en chans att lyssna en ny dag igen så får vi se om det kan vara något för mig. Det är en väldigt fin och skön sommarkväll och just nu trivs jag bäst med att bara avnjuta den i lugn och ro på balkongen med kaffekoppen och lite chattskrivande, i
det goda sällskapet av kissarna som sitter här bredvid. Det är galet varmt inne! Nästan så jag överväger att sova på balkongen inatt 🙂

Kram

Profile picture for user Onkel F

@Natalia skrev: "Nästan så jag överväger att sova på balkongen inatt " Bortsett från alla problem vi har med alkohol, prova om du inte gjort det tidigare. När det är riktigt varmt brukar jag göra det. Helt naken på en tältsäng. Det är helt underbart att vakna av att solen går upp och att känna en mjuk morgonbris liksom smeka kroppen. Allt medans fåglarna sjunger sin morgondrill. Helt underbart! Man vaknar jäkligt tidigt, och jag brukar gå och lägga mig i sängen för att sova klart, Förlåt lite O T, men jag vill förmedla erfarenheter som får mig att må bra.

Profile picture for user Natalia

@Onkel F

Jag har sovit på balkongen förr och älskar att sova ute i friska luften. Började dessvärre regna hos mig. Blir nog bäst att jag håller mig inne inatt 💦

Profile picture for user vår2022

@Natalia Vad bra att du hållit dig nykter och vad modigt av dig att ansluta till AA online. Att våga prova för att se hur det är, man vet ju inte riktigt innan man testat. Värt att prova alla olika vägar man kan hitta. Ja, det är verkligen varmt och fuktigt nu och balkongsovning är nice, om det inte regnar på en så klart😁.

Hoppas du kan stå emot även idag, du är stark, du kan!💪💕

Profile picture for user Natalia

@vår2022 nä inget vin idag heller!
Så det är väl dag 2 nudå. Orkar faktiskt inte dricka mer just nu. Orkar inte vakna bakis och seg när jag annars så pigg och glad.

Vi får se om onlinemöten med AA kan vara något. Känner mig inte övertygad om att det passar just mig men uppskattar att det är lättillgängligt att ansluta till. Alla sätt är värda att prova så länge det inte stör mitt goda välbefinnande och sinnesnärvaro 🙂🙏

Vill verkligen passa på att hylla lättillgängliga och snabba distraktioner. Quick fix!

Har en god långsiktig planering för hur jag vill leva mitt liv och vad det behöver innehålla för en trivsam vardag och ett stabilt mående men behöver däremot byta ut de här lite mer lättillgängliga och snabba distraktionerna för att bryta impulserna för vin. De strategier jag använt under vinterhalvåret, kyla och mörker intresserar och gynnar mig inte lika mycket nu på sommaren då jag mest vill vara ute i friska luften. De behöver uppdateras. Behöver en hel hög med snabba distraktioner att tillgå när de där impulserna kommer och kroppen är spänd. Natur, vatten, motion, meditation och olika former av sociala kontakter funkar ju alltid bra för välbefinnandet generellt men vet att det kan gå fort för mina impulser att välja vin, serveringar och balkonghäng. Det går rasande fort! Behöver då lika snabba distraktioner att tillgå.

Har börjat använda nykterhetsappen Cairy och uppskattar den faktiskt. Dels uppskattas att kunna ha en privat chattfunktion för struntprat men Cairy har också väldigt många just lättillgängliga övningar att tillgå. Man kan bocka i vilken typ av övningar man vill göra och vilken tid på dygnet man vill göra dem, så får man påminnelsenotiser på mobilen när det är dags för övningen. Har valt några olika typer av övningar som kan passa bra att göra på morgonen, dagen och kvällen. Sådana distraherande strategier passar mig bra för det är inte alltid konsekvenstänket rår på mina impulser.
Jag gillar verkligen Qvick fix!

Vi får se om det går att sova på balkongen inatt istället. Det här med frisk luft är bland det bästa jag vet.

Profile picture for user Natalia

Hej @Varafrisk

Jag är energilös idag. Kanske inte direkt bakis från igår men energilös efter att det blivit så pass ofta senaste veckorna. Känns inget vidare alls.

Hur mår du?
Kram 🥰

Profile picture for user Kristoffer

Hej Natalia!

Du verkar vara inne i en process av att hitta ett sätt att bryta med alkoholen nu på kort sikt, för att på lite längre sikt kunna nå dina mål kring hur du vill ha ditt liv. Ibland behöver en leta ett tag, prova sig fram med olika strategier, innan en hittar det som funkar. Fint att du bidrar genom att dela med dig av din resa här!

En sak vi skulle vilja be dig om är att inte skriva på forumet när du väl druckit. Det är självklart helt rimligt att skriva om ett bakslag eller att något inte gått som en tänkt sig, men att göra det under tiden då drickandet pågår riskerar i vår erfarenhet att kunna bli ohjälpsamt för andra. Hoppas att det känns okej, och att du fortsätter skriva och berätta hur det går för dig!

/Kristoffer
Alkoholhjälpen

Profile picture for user Natalia

@Kristoffer

Ska inte skrivanär jag druckit men igår gjorde jag en ✖️ på kvällen för att jag inte passerat dag 1. Det kändes jobbigt för mig. Tyckte inte att det var något förskönande eller direkt felaktigt. Förlåt om jag ändå hade fel 🙏

Profile picture for user Annja

@Natalia Hur går det för dig? Jag följer dig även om jag inte skriver så mycket. Hoppas innerligt att det ska lösa sig för dig till slut. Nu har jag inte sett något inlägg från dig på några dagar och det är ovanligt🤔 kram🥰

Profile picture for user Natalia

Törs göra en ✅️ för måndagen redan nu. Är så slut idag att tanken på vin ger mig avsmak. Normalt brukar jag vara pigg igen dag 2 men den här tröttheten tyder på att det blivit på tok för ofta. Kroppen är i behov av återhämtning.

På förmiddagen hade jag en föreläsning och tog en promenad men accepterade att det därefter att fler knop har orkat göras. Den här fysiska inre spändheten som brukar vara min typ av abstinens har inte helt infunnit sig i denna trötthet. Den framträder förmodligen starkare imorgon. Ägnar dagen framför serier och av och till i friska luften på balkongen. Dricker mycket vatten och äter vad jag behagar idag. I övrigt väljer jag i vanlig ordning glädje, tacksamhet och acceptans 🙏 och har generellt en ganska mindfull livsåskådning.

Önskar er en bra inledning på den nya veckan.

Profile picture for user Natalia

Tisdag och dag tre. Det brukar normalt vara en kritisk dag då jag radiostyrt åker till bolaget eller sneddar in på en uteservering när jag är på promenad. Har respekt för dag tre och en respekt för beroendeproblematik. Har varit i många.

Ska inte alls ropa hej när klockan bara är 18 men något inom känns annorlunda idag. Jag litar på mig själv.

I'm the master of my faith
I'm the captain of my ship

Känns som jag är redo att styra åt det håll jag vill. Är lite fysiskt spänd i min form av alkoholabstinens men är glad, harmonisk och mår bra. För det är jag väldigt tacksam.

Profile picture for user Natalia

Onsdag ✅️

En väldigt seg dag efter en lång och vaken natt. Är nästan glad att jag inte ännu behöver gå till jobbet. Får vara glad att jag kan få ta hand om återhämtning, lätt spända abstinenssymtom och trötthet efter vakna nätter. Bockar av onsdagen direkt. Det sista jag vill dricka idag är vin och litar på mig själv idag med. Till 100 % faktiskt. Känner inte själv oro och det är mer än jag kunnat känna tidigare. Känns tryggt men lite märkligt. Tidigare har jag nästan behövt be nån form av bön allt efter dag 2 men behöver inte det just nu. Idag räcker det med tilliten till mig själv. Ingenting kan rubba mig idag.

Man skulle kunna säga att prövningarna började redan igår och har fortsatt idag. Har fått både förfrågningar, förslag och möjlighet att bli bjuden i grannskapet. Men jag vill bara inte. En gammal oönskad kontaktmt från förr tog kontakt med mig och ville sälja på mig tabletter idag eller rent av skänka dem till mig. Det kändes märkligt och overkligt. Det är bara 333 dagar sedan jag avslutade det tablettmissbruket men förslaget kändes väldigt långt borta. Som ett annat liv som inte varit mitt. Det är inte ett alternativ och behöver inte anstränga mig för att tacka nej till tabletter. Det är en självklarhet och inget jag vill stoppa i mig. Inget jag saknar och är bara glad att det är borta 🙂
Fullt så stabil är förstås inte min situation med alkohol ännu men är ändå glad att känna att jag inte rubbas idag. Inga grannar eller uteserveringar lockar och heller inget systembolag. Ikväll vill jag bara titta på serier, dricka kaffe på balkongen, spela mobilspel och gosa med kissarna. Men främst av allt njuta lite av att få vara seg. Inte var dag jag inte har ett högt energipåslag nämligen och det är faktiskt lite skönt. Får tacka för möjligheten 🙂

Hur mår ni idag?

Profile picture for user TappadIgen

@Natalia Ändå skönt att tabletterna verkligen känns som ett så avslutat kapitel för dig. Man får ta en sak i taget helt enkelt. Man kommer inte ordna allting på en och samma dag. Diskuterade vi det där med mikrovanor innan? Det var väl Magnus som är admi här på alkholhjälpen som först tog upp det för något år sedan som ett ämne. Det skulle kunna vara något för dig att kika på.

Profile picture for user Natalia

@TappadIgen

Tror microvanor och gärna många små sådana kan vara bättre för mig att sikta på just fredag och lördagskvällar där rutinen ofta är vin.
Tack för att du poängterade det. Det blir bättre med små enkla sysslor och sätt än större planer som lättare kan brista på helgerna. Bra tips 🙏
Vardagskvällar medför tack och lov inte vanan att dricka vin mer än att jag faller för sug sedan tablettavslutet. I övrigt är jag tillfreds med nyktra vardagskvällar. Helgerna har jag däremot svårt för nu faktiskt.

Avlägger inga löften för de närmsta fredag och lördagarna. Just nu är det viktigt att inte dricka vardagar och söndagar. Men fick genast massor av idéer för trevliga och mysiga microvanor att ta in frammåt 🙂

Tack ❤

Profile picture for user Natalia

Torsdag. Dag 5
🚩

Tog dubbel dos propavan igårkväll och somnade faktiskt. Sov nära 10 timmar. Har dock varit skönt att få vara just seg och lustlös några dagar. Att kunna känna ro i att sitta still framför serier eller i friska luften utan lust eller behov att göra något alls 🙏
Tror kroppen verkligen behövt den återhämtningen efter dagliga flaskor cava, prosecco och mycket festande nån månad bak.

Nu är dock vilan förbi och hyperenergin har återvänt med besked. Är inte bara hyperenergisk men också skitglad, entusiastisk
och huvudet spinner i en rasande fart. Det är inget tillfälligt tillstånd, det är ett normaltillstånd och något jag kunna utnyttja på bra sätt genom åren. Däremot har jag inte besvär med att rikta uppmärksamheten och impulskontrollen är intakt så länge jag äter som jag ska. Men det här sinnestillståndet kräver mycket av mig och speciellt som jag nu ännu inte återgått i arbete. Försöker underlätta med dagliga todo-listor att beta av och håller mig mindfull, mediterar och motionerar för att energin inte ska slå i taket.

Det här tillståndet är en dock numer en trigger för mig som ger mig impulser till att vilja dricka bubbel. Det är en dum impuls för jag mår väldigt bra och är väldigt pigg, varför skulle jag vilja vakna bakis imorgon och vara trött när jag istället kan vara glad och hög på livet som det är.

Jag flaggar för att idag har jag inte full tillit till mig själv. Har dock en viss kontroll och känner mig inte sådär radiostyrt eller underlägsen mitt beroende. Har många saker jag disciplinerat kommer beta av på min todo-lista. Men hur den här dagen slutar känns som en Hail Mary just nu.

Profile picture for user Natalia

🚩

Beroendet ropar på mig just nu, än så länge noterar jag det men svarar inte. Är dock inte fullt så överlägsen att jag kan ignorera det helt, men inte heller helt underlägsen. Fortsätter att beta av min todo-lista och skriver av mig för distraktion från... Ska jag kalla det sug? Abstinens?

Försöker sätta det i perspektiv till andra substanseravslut där abstinensen varit mycket lång och svår. Slagit ut mental och fysisk kapacitet. Mitt senaste substansavslut gav långvarig Dilerium tremens. I jämförelse är jag ju tacksam att jag just nu är pigg och glad. Försöker sätta det i perspektiv till andra jobbiga händelser. Ska alldeles strax åka och handla. Det blir en prövning för jag kan lätt åka förbi ett bolag på vägen hem även om jag inte ska handla i närheten av ett. Dessvärre måste jag verkligen handla hem mat idag. Vet inte helt om jag kommer klara att vara så disciplinerad att jag åker raka vägen hem.

Profile picture for user BEATNGU

@Natalia Fick Propavan utskrivet en gång. Det var fan det värsta jag varit med när det gäller biverkningar. Hade myrkrypningar i hela kroppen under hela natten. tydligen ska man tugga dom innan så ska man slippa det. Men dom åkte i soporna.

Profile picture for user Allegra

Hej du :) Skönt att läsa att någon annan därute varit ”lustlös”. Själv har jag rört mig mellan soffan och balkongen hela veckan, då jag inte varit ute och rastat hunden.

Tror att jag var farligt nära att gå in i väggen i maj/juni så detta tillstånd att inte ha lust med nånting särskilt har varit underbart att kunna omfamna!

Önskar dig en fin kväll☀️

Profile picture for user Natalia

🙁

Det gick inte bra att avstyra mig igår när jag åkte och handlade så det gick snett dag 5 helt enkelt.

Abstinensen växte ganska starkt igår och gick upp i huvudet på nåt sätt. Framåt eftermiddagen fick jag svårt att fokusera och blev väldigt fysiskt spänd. Medger att jag blev radiostyrd och åkte och köpte vin. Blev underordnad mitt beroende. Det känns inte alls bra.

Några av er har berättat att det har brukat kännas värst dag 5 och det upplevdes rätt jobbigt faktiskt. Endel har också berättat att det klingar av lite efter dag 5, andra säger att det blir bättre efter ett par veckor. Själv har jag lite dålig erfarenhet av alkoholabstinens. Har mer erfarenhet av abstinens efter tabletter och den abstinensen är svår och tar väldigt lång tid att komma förbi. Med alkohol vet jag inte riktigt vad jag har att vänta rent tidsmässigt. Är säkert svårt att ge mig en tidsangivelse men berätta gärna igen om hur ni upplevt abstinens och på vilket sätt ni upplevt sug den första månaden. Och hur särskiljer ni abstinens från sug? Jag skulle inte kalla mina känslor för sug, det är mer nån form av abstinenskänslor tänker jag.

Profile picture for user vår2022

@Natalia Jag tänker att du skulle behöva ge det tid, stå ut när abstinensen kommer för att komma över puckeln. Ge det minst 2 veckor så kan du undersöka hur det ser ut för dig. Jag tänker att abstinensen skapar känslor av sug. De hör ihop. Tankar vid abstinensen, tankar på alkohol, skapar känslor av sug. Att man kanske har känslor av oro eller dyl och hjärnan vill då automatiskt dämpa med alkohol (som den är inlärd av oss att göra) vilket skapar sug och som är svårt att motstå och man inte stålsätter sig. Sug går över om man aktiverar sig med annat, det går över precis som ångesttoppar går över. Det svåra vid alkoholberoende är att orka konsekvenstänka, stå ut, för den delen av hjärnan har blivit mindre aktiv och körs över av känslohjärnan som skriker efter alkohol. Den dominerar vid alkoholberoende och det är därför så svårt att stå emot sug, det går på autopilot. För att få konsekvenshjärnan, det sunda förnuftet, mer aktivt och dominera över känslohjärnan, suget, behöver man sluta dricka. Då kan hjärnan återhämta sig och få balans igen, där konsekvenshjärnan dominerar, som den ska göra i en frisk hjärna. Det tar 3-6 månader.

Det finns en bra film om hjärnans påverkan vid alkohol, från 2021, med Peter Wirbing, som är en känd alkoholforskare, den har varit behjälplig för mig och ökat min kunskap om detta. Länkar den här:
https://www.youtube.com/watch?v=8qxtDj5aVFQ

Kämpa på!💪💕

Profile picture for user vår2022

@Natalia Tänker också att du berättar om att du kanske kommer att ha svårt att motstå alkohol under dagen, att du är osäker på hur det kommer att bli när du ska iväg och handla mat. Jag uppfattar det som att du sätter stort fokus på dina tankar om att dricka och att det är möjligt/ok att göra det. Tankarna växer sig större och större liksom suget. Om du skulle fokusera på att vad skönt det ska bli att inte åka till bolaget och hur skönt det beslutet är för att du kommer att må så mycket bättre nästa dag istället? Att du sätter fokus på positiva tankar om att vara nykter inte fokus på möjligheten att köpa alkohol. Inte tänka/fokusera på att du inte får handla men tänka på hur skönt det är att vara nykter. Att positiva tankar kan köra över andra tankar, tankens kraft är enorm!😁💕

Profile picture for user Rosette

Hej Natalia, kikar in här, hoppas okej!

Det blev inte som du ville igår samtidigt ringade du in något redan på dagen, hur du kände dig och kanske finns det något i hur det var då som du kan bli värdefull kunskap framåt, lägen då du känner som du gjorde då vill du lägga in en extra växel. Såklart inte alltid så lätt att veta, vad är den där extra växeln för något, samtidigt har du gjort det flera gånger och nu är du tillexempel här och skriver och reflekterar kring hur du vill göra framåt.

Du är uppe på hästen snabbt som bara den, hejja dig!

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen

Profile picture for user Natalia

Tack för era ord 🙂

Jag ska omformulera frågan lite.
Hur länge har ni upplevt att abstinensen är som starkast och när har ni upplevt att den avtagit så pass att den inte upplevs jobbig?
Hur lång tid har det tagit innan abstinenskänslorna har försvunnit helt för er?

Kram ❤

Profile picture for user Annja

@Natalia Du fixade fyra dagar och det är superbra. Fokusera på hur du mådde de dagarna i jämförelse med hur du mår efter drickandet igår. Nu är det helg igen och nya utmaning men du har klarat helger förut så håll ut över denna helg, en dag i taget.
Jag har ingen direkt erfarenhet av abstinens utan har nog mer druckit på känsloläget/avslappning vilket blev för mycket under den tråkiga pandemin då det eskalerade till över riskbruksnivå.
Vad jag har läst mig till så avtar abstinensen olika hos olika personer så tänk tillbaks lite hur det har varit tidigare för dig. Kram🥰

Profile picture for user Natalia

Hej @Annja!

Är så glad att jag inte känner behov att dricka pga negativa känslor men däremot kan för mycket energi och ett huvud som spinner så snabbt ge mig behov att behöva sänka mig några nivåer. Det låter säkert positivt men det kan vara lite bökigt med hög energi. Där brukar träning komma in till hjälp för att balansera energin. Meditation hjälper mig inte i just det läget alls. Bara fysisk aktivitet. Men Meditation är bra att förlägga tex direkt efter maten när jag brukar bli lite dämpad.

Kan nästan uppleva mig euforisk mellan varven och det kan få mig att vilja dämpa mig. Det är därför jag aldrig kan slarva med maten, det gör mig ännu mer pigg. Men numer är ju alkohol ett besvär och jag får sannerligen besvär när jag får sådant energipåslag samtidigt som jag är i viss abstinens och huvudet tillslut ropar efter att köpa vin. Behöver verkligen öva på hur jag ska svara på det när de här dagarna 5 kommer. Jag hade planerat att både träna och promenera igår men åkte rakt till bolaget. Det var inte vad jag ville.

Försökte ta stöd av teanin under våren under 3 veckor. Det uppstod då inte något direkt sug, men spända känslor av abstinens fanns. Det gick bättre för mig att hålla mig mer avhållsam. Drack vid försöket med stöd av Teanin 2 ggr tror jag på de 21 dagarna jag provade hur Teanin kunde hjälpa mig. Sedan ville jag prova utan för Teanin gjorde att jag tappade driv. Fick inte mycket gjort. Men det kan nog vara en god idé att använda det vid behov en tid fram de dagar det känns som värst. Det skulle nog kunna hjälpa mig att avstyra mig från bolaget och välja att istället träna när abstinensen upplevs sådär högspänd i kroppen och huvudet. Eftersom min abstinens upplevs som fysiskt högspänd och jag även har en så hög naturlig energi kan det nog vara klokt att även dra ner på sådant som stimulerar mig för jag märker att abstinenssymtomen blir värre eller mer högspänd om jag tex dricker kaffe eller är hungrig eller annat som gör mig mer allert så att säga.

Helst vill jag inte använda något som dämpar mig men får kanske acceptera det en period om det håller mig mer avhållsam. Nu handlar det verkligen om att sänka beroendet och inte tvärtom 🙏

Hur har du det ikväll?

Profile picture for user Annja

@Natalia ja jag följde med på din Teaninperiod så jag förstår läget. Tänker dock att ibland får man ta till de metoder som funkar även om det inte är optimalt ur andra synvinklar. Du resonerar så klokt och du har med dig styrkan att en gång tagit dig ur ett värre missbruk så kapaciteten finns där. Jag tror att har man lätt att fastna i beroende så är alltid risken att glida över till ett nytt beroende stort. För mig har alltid träningen varit ett slags beroende och hjälp för att hålla de negativa i livet borta från tankarna.
Idag har jag varit låg och loj men till slut tog jag mig ut på en powerwalk i kväll iaf. I morgon blir en bättre dag🙂

Profile picture for user Onkel F

@Natalia skrev:" Hur lång tid har det tagit innan abstinenskänslorna har försvunnit helt för er"

Sommaren '20 hade jag en semestervecka där jag var "in full swing". Förutom mitt vanliga vardagsdrickande så passade jag på att dricka 1 Bag in Box vin per dag i en dryg vecka. Jag hade ju semester, så vad fan! Skrev om det i början på min tråd. Första dagen utan alkohol var ett helvete, de två följande dagarna var inte så roliga den heller, men bättre.
För min del skulle jag säga att jag lider av abstinens i 5-6 dagar. Under den tiden har kroppen ett fysiskt och mentalt behov av alkohol, och jag mår fysiskt dåligt av att avstå. Därefter är det, för mig, en fråga om sug efter giftet. Beroendedelen av hjärnan vill ha den vanliga stimulansen av belöningssystemet. Men för mig är det en känsla som är skild från den faktiska abstinensen.

@vår2022 skrev:"@Natalia Tänker också att du berättar om att du kanske kommer att ha svårt att motstå alkohol under dagen"
Den känslan känner jag delvis igen. Det kan vara en skitsak eller situation på förmiddagen som får mig att tänka att jag behöver alkohol för att må bättre. Sen kan jag glömma alltihop, tills det är dags att åka hem. Då går vägen garanterat förbi systembolaget. Men då är jag bortom abstinens och faktiskt sug, då handlar det bara om gammal vana och om att mitt felprogrammerade belöningssystem vill ha sitt.
Jag vet inte om det är begripligt för någon annan, men för mig är abstinens, sug och belöningssystemets "vill ha" olika saker.

I övrigt håller jag helt med i det @vår2022 skriver💕

@Natalia skrev:" jag även har en så hög naturlig energi" Kan det vara en anledning till att du dricker alkohol? Den fungerar ju avtrubbande, som en "downer". Samtidigt har du skrivit att du inte vill ta mediciner som du känner "saktar ner" dig, om du förstår vad jag menar. Jag kan ha missuppfattat allt helt och hållet, eftersom jag inte känner / fungerar som du. Du själv vet vad som fungerar för dig.

Jag hoppas att det kommer att regna hos dig, så att det inte blir några "balkonhäng" 😉🤣
Ha en (fortsatt) underbar fredag!

Profile picture for user Natalia

@Onkel F

Tack så mycket ❤
Det är nog just den här mer akuta abstinensfasen jag är ute efter att höra om. Den steg så enormt dag 5 nämligen.

Är bara kul och tröstande att få höra om era erfarenheter 🙂
Ger mig lite att förbereda mig på frammåt.

Profile picture for user Natalia

Godmorgon @Onkel F, @vår2022
och ni andra 🙂

Det här med energin är något välkommen absolut och det stämmer att jag inte vill använda tabletter alls. Bieffekterna brukar dock ge mer än en trötthet, de brukar ge mig en påtaglig sinnessänkning och lustlöshet på ett obehagligt sätt. Tappar glädje och driv. Energin kan trigga viljan till att dämpa med vin ibland men inte var dag. Medger att helgkvällar dock kan ligga risigt till i vilja att dämpa mig lite och är mer riskabla än vardagar.

Tycker tillexempel det är långt skönare om att använda energin till bra saker och balansera den med träning och promenerader. Det som mest driver mig till vin just nu är nog abstinens faktiskt. Att det som du skriver Onkel F blir jobbigt att motstå.
Tar mig ju inte riktigt över tröskeln så jag kommer förbi den mest jobbiga abstinensfasen. När och om jag kommer förbi den blir det kanske lättare att välja träning och motion en helkväll än vin.

Idag startade jag iaf denna tidiga morgon med en Teanin. Den dämpar mig med men iaf inte på det obehagliga och oönskade sätt likt läkemedel. Det är sannerligen till att experimentera några varv med att hitta ett bra sätt och det är ju inte omöjligt att jag till slut kapitulerar och ser att det inte finns några andra alternativ än kanske Antabus. Men behöver tömma ut alternativen för mig själv så långt det går och helst utan läkemedel innan jag kan acceptera Antabus. Är alldeles för envis för att både min sköterska eller läkare ska kunna övertyga mig åt mig. Använder hellre kognitivt arbete och strategier om jag får önska. Helgerna har varit väldigt svåra att förändra men ser att de alternativa planer jag lagt upp för helgkvällar varit lite för stora att börja praktisera. Inte storslagna men det har gått trögt att ens komma igång med dem. Så tack för tipset om Microvanor, det blir ett bättre första steg att lägga till småsaker än mer tidskrävande planer.

Kör som sagt igång att stödja processen med Teanin igen idag. Den blir lite som en Antabus för mig mentalt för jag vill inte blanda preparatet med vin. Dels för att jag läst att det avråds då man inte helt vet hur samverkar, dels för att jag läst en del ren skrämselpropaganda om hur illa det skulle kunna samverka men främst för att jag fick ett ptsd-attack sist jag kombinerade och det vill gärna undvika. Den här lördagen dricker jag inte 🙂

Får önska er en godmorgon och skön dag. Jag vaknade på golvet i vardagsrummet vid 05 med killen sovandes i soffan. Och nej jag hade inte däckat på golvet. Hade bäddat där. Har två sovrum också men vi är lite barnsliga och fick en sleep-over känsla igårnatt. Vaknade med ond rygg och två svarta små husdjur med gröna ögon som stirrande på mig förvånat. Men det var mysigt ❤

Profile picture for user vår2022

@Natalia Vad bra att du provar Teanin igen, du höll väl upp med alkohol ca 3 veckor med det förra gången, och du hade inget sug? Om jag minns rätt slutade du för att du blev lite låg av det? När du slutade så kom suget igen va? Att tänka på är hur du kan göra en hållbar plan med Teanin, mående du får av det. Att det kan vara värt att må så under en tid så att din hjärna hinner återhämta och komma i balans sig med mindre sug? Trappa ut det på något sätt? Att vara fysiskt aktiv även om lusten inte finns?

För mig är positiva tankar så verkningsfullt. Att jag ser fram emot en nykter tillvaro, mitt psykiska mående, fysisk återhämtning, hjärnans balansering och sätter fokus på det i mina tankar. Det kör över negativa tankar och sug.

Lycka till! Du jobbar på hårt och du kommer att hitta ett bra sätt så småningom!💪💕

Profile picture for user Natalia

@vår2022 Tack fina 🥰

Precis, hade inget sug med Teanin sist, det uppstod liksom inte och det gjorde det lättare att låta bli. Drack nån enstaka gång de 21 dagarna. Två tror jag. Och det var en klar skillnad! Kände mest av den här spändheten fortfarande. Men kunde hantera det bättre. Klart värt att ta stöd av när det känns som värst och kanske speciellt på helgerna då jag oftast dricker både fredag och lördagskväll.

Men jag håller helt med. Mår alltid bra nykter och numer är jag äntligen glad och harmoniskt över livet. Det är så tacksamt att få känna. Det har varit så mörkt och tröstlöst bakåt. Trodde verkligen inte att jag skulle komma på fötter någonsin igen. Är så enormt tacksam för det lilla!

Har hittat sätt att hantera sorg och är kanske lite väl mindfull just nu. Kanske har jag också skapat en fantasivärld där jag kan bevara mitt ❤ i nån form av egen dimension. Men det funkar och vill inte experimentera med att rubba detta mindset. Så jag kör på det 🙏🙂

Profile picture for user vår2022

@Natalia Ja, har förstått att du verkligen har haft det tufft bakåt och vad skönt och härligt att du nu mår bättre, något du trodde inte skulle inträffa💕. Så glad för din skull. Du har mycket positivt som skett och som du är tacksam för. Att du kan hantera din sorg och kan bevara ditt ❤️ på ett bra ställe. Alkoholen kan vara något som stör och rubbar detta positiva. Något som skulle kunna vara positivt är att kunna fortsätta känna denna tacksamhet av att du mår bättre nu i tankarna, och att det kommer att bli ännu bättre om alkoholen inte får en kraft i ditt liv. Att du kommer att bli ännu starkare och hel av nykterheten när hjärnan får den vila och återhämtning den behöver, och som påverkar ditt mående🥰

Profile picture for user Natalia

@vår2022

Ska försöka stå emot på nåt annat sätt nästa gång för det kan kännas lite hopplöst att jag kapitulerar för abstinens/sug när det slår på sådär starkt. Dag 5 hade jag tänkt träna och ta en skön promenad men det tog överhand och jag kan bli så radiostyrd då. Mådde bra och ville absolut inte förstöra varken energin jag hade eller dagen efter. Att åka och handla triggar mig inte varje dag. Men när det går upp i huvudet på det där märkliga sättet tappar jag fokus helt. En sån dag blir skulle vad som helst trigga. En sån dag skulle jag behöva en orubblig vakt. Eller 5. För de flesta går ändå att rubba på ett eller annat sätt 🙃

Ibland har jag tagit en promenad i sånt läge och liksom sneddat in på min hamnservering. Jag får väl förmoda att den där känslan är ett sug men den uppstår väldigt fysiskt på nåt sätt och jag tappar koncentration. Det kan underlätta att ställa mig i en varm dusch länge. Det gjorde jag även dag 5 och det får mig att slappna av. Ibland har jag duschat varmt upprepade ggr vid den där känslan. Eller tränat. Så visst finns det sätt att gå runt det när det sker och tanken inte riktigt bär. För det krävs nåt lite extra Ibland och räcker inte med mobilspel eller meditation när jag kommer ur gängorna. Det blir verkningslöst just där och då. Men annars gillar jag snabba distraktioner och meditation. Lättillgängligt och direkt.

Läste i nåns tråd att de där starkaste känslorna upplevdes lätta upp och bli mer hanterbara redan inom en månad. Känns hoppfullt 🙂
Det gäller att ta mig förbi...

Hur mår du idag?

Profile picture for user Natalia

Teanin och alkohol...

Läste just på igen om Teanin kombinerat med alkohol på den sida som klart undanråder kombinationen. Och eftersom jag skrivit så flitigt om Teanin i mina trådar och kan ha påverkat någon att prova vill jag poängtera att kombinationen kanske inte måste men kan få förödande effekter. Vill inte ha på mitt samvete att någon skulle råka illa ut 🙏

Ser att det råder skiljda uppfattningar om hur det samverkar och vissa presentationer menar att de inte ser hur kombinationen skulle ha en negativ inverkan fysiskt eller psykiskt mer än att det beror på individuella skillnader hur man kan komma att uppleva effekten. Den mer skrämmande presentationen säger annorlunda.

Det här kan helt klart bli mitt alternativ till antabus i ren rädsla för kombinationen. Vem vet, det kanske är så att jag hittat ett bra sätt tillslut trots allt.

Profile picture for user Onkel F

@Natalia Du har självklart inget på ditt samvete när det gäller Teanin. Alla har ett personligt ansvar för vad de gör och måste informera sig innan man tar ett preparat. Om du tar Teanin och inte dricker alkohol är det inga problem, eller? Det är väl det som är idén, eller hur? Att inte dricka alkohol.

Ta till alla till buds stående medel för att vara nykter! Om något får att må bra, använd det (och då menar jag inte andra droger). Ge det lite tid så kommer du att hitta ett sätt att nå dina mål. 💪

Profile picture for user Natalia

Hej @vår2022

Blir så less på mig själv...
Tog en Teanin vid 06 igår morse och fortfarande idag vid den här tiden känns effekten vid. Nu gnäller jag över att jag över att den dämpar förmågan till den där glada energin du vet. Det är den energin som driver mig och nu är jag inte ens förmögen le. Och den barnsliga fantasin som ju är ett glatt tillskott i vardagen är helt stilla. Nu vill jag bara att effekten ska gå ur så jag kan få bli mig själv igen. Ja du ser ju...
Är hopplöst för mig att acceptera sinnessänpande preparat i någon form.

Nu vill jag bara bli hög på livet igen 🤸
Är ambivalent till Teanin idag och vill mest av allt klara det med kognitionsarbete och strategier.

Jag är hopplös 🙃

Profile picture for user Natalia

Det här med att bestämma mig och komma till ett fast och tydligt beslut går väldigt trögt. Känner att jag inte kan förlita mig på att nån slags process ska leda mig dit. Törs iaf inte låta det gå så långt att livet måste falla samman innan jag kommer till ett beslut för att det mer eller mindre inte ger mig något annat val.

Om 26 dagar är det precis 1 år sedan jag avslutade mitt tablelettmissbruk och precis den här tidpunkten för ett år sedan bestämde jag att de tabletter jag hade kvar skulle vara mina sista och att inga fler beställningar skulle ske. Vet inte helt säkert vad som tog mig till det fasta beslutet och jag hade försökt sluta i ett par års tid. Det var nog en ingivelse av klarhet om att nog är nog. Jag kunde inte se hur tableletterna inverkade på mitt omdöme och hur mina tankar förändrades just då. Det såg jag efteråt.

För precis ett år sen satt jag på precis den plats i hemmet jag gör just nu, hällde ut mina kvarvarande tabletter. Det var 210 stycken. 10 av dem gav jag bort som nödlösning till en person som desperat behövde dem. Och historien kring just det överlämnandet blev just den här dagen för ett år sen helt avgörande för mig. Men det är en historia i sig.

Beräknade att de resterande 200 tableletterna skulle räcka fram till den 14 augusti med fullt dygnsintag. Således skulle den 15 augusti bli dag 1 i avslutet. Det gav mig tid för mental förberedelse och jag avsatte ett helt år fram till rehabilitering och återhämtning och idag mår jag väldigt bra.

Men jag lånar förra årets tillvägagångssätt och har bestämt att 15 augusti får bli dag 1 i en omfattande förändring av A. Det ger mig tid för mental förberedelse och därefter får det kännas bäst det vill. Eftersom jag inte kommer till ett beslut på annat sätt, sätter jag ett datum för det som också symboliserar en förändring för mig. För ett år sedan kände jag en befrielse i mitt beslut och jag känner en befrielse även i detta beslut idag. Jag må känna att jag blir spänd men den här abstinensen kommer vara långt mildare för mig och också mycket kortare. Och jag påminner mig om det för att jag tog mig igenom då. Jag hade delerium, var övervakad i hemmet av mitt ex, killen eller ja vad vi nu är ❤
Hade kramper, spasminska ryckningar och slutet synfält. Stammade i mågra månader och gick som att jag gick i luften. Ramlade ofta. Tuppade av några ggr de första veckorna. Orkade bara ligga still. Förstod inte att en dag var en och samma dag. Förstod inte att eftermiddagen var samma dag som på morgonen. Tidsuppfattningen slogs ut. Jag minns att jag frågade min kille vilken dag det var och kunde referera en och samma dag som dagen för tre-4 dagar sen. Men gumman, det där hände för två timmar sen. Tappade fysisk ork och kognitiv förmåga. Var så rädd för ep-anfall att allt jag vågade göra var att andas. Pulsen var så hög och jag vågade inte dricka kaffe för det gjorde ryckningarna värre och det kom röster och visioner för ögonen. Vakna hallucinationer.

Berättar det här för att påminna mig om att jag är tacksam för att min sorts alkoholabstinens inte upplevs på samma sätt även om den kan vara påfrestande givetvis. Men den 15 augusti blir det dags för mig att göra 90 dagar utan A. Nog är nog och jag är redo att förbinda mig till det beslutet. Den tanken känns faktiskt positiv och frigörande.

Önskar er en fin kväll ❤

Profile picture for user vår2022

@Natalia Vad bra, nu har du en plan som du ser fram emot som är positiv och frigörande👍. Du har satt den själv och har tilltro till din egna förmåga. Det är den viktigaste indikatorn på att det ska gå bra, att man har tilltro till den egna förmågan. Bra gjort!🌸💕

Profile picture for user Onkel F

@Natalia Jag har absolut noll erfarenhet av tablettmissbruk, men jag misstänker att det är svårare att bryta än med alkohol. Jag är övertygad om att du klarar att sluta med A också om du har beslutat dig. Gör inte som jag, bara. Jag "passade på" att dricka de sista veckorna inför Antabusbehandlingen. Inte så begåvat.

Klokt beslut med 90 dagar a-fritt, så att både hjärnan och kroppen får en chans att återhämta sig. Har du några tankar på vad som händer efter det? Kanske bäst att känna efter där och då och sedan ta ett nytt beslut.

Lycka till, du fixar det här!

Profile picture for user Natalia

@Onkel F

Ja lite så. Jag ser ju att många andra som siktat på 90 dagar därefter har en helt annan känsla och uppskattar sin totala nykterhet. Där tänker jag att jag vill se vad de 90 dagarna kommer att genetera för tankar för just mig. Det ät inte ett beslut jag klarar att ta idag när jag fortfarande är så präglad av mitt höga beroende. När det har hunnit sänkas och jag kommit runt med andra helgvanor och beroendet sänkts likt mitt liv förr, då kan jag ta ett nytt beslut. Och det kommer inte att vara beslut som består av abstinens eller ohanrerligt sug när 3 månader passerat. Men en take i taget känns rimligt att börja med.

Profile picture for user Natalia

Känner en viss rädsla för att alkoholstoppet ska kännas lika illa som tablettabstinensen. Den var jobbig att gå igenom. Men jag ser inte att folk här beskriver det riktigt så. Även dem som får svårare abstinenssymtom av A verkar tycka att de värsta fysiska uppleverna dämpas på en vecka eller två. Men jag jag har det där i bakhuvudet och känner mig lite oroad för att det här ska komma att kännas likadant. Rimligtvis borde det inte bli så illa och jag har aldrig heller upplevt att jag får sådana abstinenssymtom av A. Men när jag brukar bli så där spänd att det känns som det går upp i huvudet och jag blir okoncentrerad efter några dagars avhållsamhet blir jag faktiskt en rädd för att det ska svänga och att abstinenssymtomen ska bli ännu värre.

Vad tror ni? Har ni upplevt alkoholabstinens så illa som jag beskriver med tabletter? För den rädslan vill jag gärna släppa taget om. Mina första två månader gick jag inte utanför dörren i tablettabstinensen. Kunde inte köra bil för det hade varit rent vanskligt. Orkade inte anstränga mig varken i tankar eller fysiskt de första två månaderna. Tror att dimsynen höll i sig 3 månader totalt. Ryckningar och onda kramper pågick två månader innan de upphörde och kroppen började dämpas. Tror jag stammade och inte kunde prata ordentligt på två månader heller.
Minns iaf att när två månader hade passerat sa killen att han vågade börja lämna mig och sova hemma hos sig för då upplevde han att jag inte hade ryckningar om nätterna längre. Han var annars här varje dag efter jobbet och sov här dagligen dessförinnan.

Är det här något jag väntar mig med A? För jag märker ju att den här rädslan bidrar till att jag faktiskt kan köpa vin kring omkring dag 3-5 när jag liksom känner att det känns så spänt i huvudet och jag tappar koncentreration.

Lugna mig gärna om ni upplever att rädslan är obefogad 🙏
Vad säger administrationen utifrån sina erfarenheter och allt ni vet och har läst genom åren?

Sköterskan på mon mottagning säger mest att om abstinensen känns svår ska jag vända mig till berorndeakuten men jag kan aldrig riktigt få en indikation på vad "svår" innebär. Jag borde helt klart ha åkt tillbaka till beroendeakuten när min tablettabstinens eskalerade men det fanns inte ork att ens vilja bli ditskjutsad.

Profile picture for user Allegra

Hej! @Natalia

Om jag förstått det rätt så ska du starta din nykterhet i augusti!? Det bästa du kan göra nu är att börja trappa ner på alkohol tills dess. Om du kommer ner på en låg konsumtion så ska du inte behöva vara orolig för den fysiska abstinensen.

Jag tänker att, eftersom du börjar oroa dig redan nu, är att den mentala abstinensen kanske kommer att bli tuffast för dig?

Då är det nog bra att ha skapat strategier för att möta upp det mentala begäret. Typ styrketräning, fasta rutiner, vara noga med mat och sömn.

Kommer du att vara knuten till någon beroendevård? Då bör du ju få medicinsk hjälp om det fysiska blir för jobbigt.

Försök att släppa tankarna på hur det kommer att bli, försök fokusera på nuet. Du är en stark person och kommer att fixa detta!!! ☀️

Profile picture for user vår2022

@Natalia Vad jag förstår är risken för svår abstinens ”dille” om man druckit rejält mycket under lång tid och när man slutar tvärt. Jag drack mellan 1-2 flaskor vin varje dag under flera års tid och har inte råkat ut för detta. Jag tog även återställare nästan varje morgon på senare tid. Som jag uppfattat det dricker du inte våldsamma mängder varje dag. Svår abstinens tänker jag är att man får bla får kramper och hallucinerar och vad jag läst är det få procent som får det samt att ju fler allvarliga abstinensperioder man haft desto större risk att utveckla dille. ”Vanlig” abstinens med symptom som darrningar, svettningar, högt blodtryck, rastlöshet, ångest, oro, svårt att sova mm går oftast över inom en vecka. Sedan kan man ju ha sug, ångest mm efter det men för mig lättade allt detta. Det hade med min motivation och positivt tänkande att göra, jag hade bestämt mig och fast besluten att lyckas sluta dricka. Det tog sin tid för hjärnan att komma i balans och det blev bättre och bättre för varje månad. Mellan 3-6 månader kändes det riktigt bra och vid 6 månader tyckte jag att hjärnan hade återhämtat sig och kommit i bra balans igen.

Din oro är nog för stor, tror inte den kan liknas alls vid den avgiftningen/abstinensen du kände efter ditt tablettavslut. Ju snabbare du slutar dricka, desto bättre. Ju mindre påfrestning på din hjärna och dina signalsubstanser som mattas ut. Våga ta steget och prova vara nykter mer än 3-5 dagar. Kanske din stora oro och rädsla för abstinens vid denna tidpunkt är det som hjälper till att skapa mer ångest och spänningar i kroppen? Våga ta steget att vara nykter och bli fri från alkoholen, den skapar så mycket ångest och oro i hjärnan och blir till en ond cirkel. I värsta fall, om du skulle må riktigt dåligt, så kan ju du söka hjälp på beroendeakuten. Tänk på hur skönt det är att bli fri från alkoholens grepp, precis som du gjort så himla bra med tabletterna💪. Då kan du vara den pigga, energiska tjej du är, utan några gifter🤸‍♂️🏃‍♀️💕

Profile picture for user Natalia

@Allegra @vår2022

Tack för era svar.

Strategier och planer finns och även mediciner som kan dämpa om det blir jobbigt. Men är blodtrycket något jag behöver oroa mig för när abstinensen kommer? När det gått några dagar och de fysiska spänningarna liksom går upp mot huvudet ser jag att jag brukar bli mer röd i ansiktet. Brukat då blir oroad för hur blodtrycket egentligen ligger just då. Blir rädd att jag ska råka ut för nåt illa.

Har inte varit på mottagningen på en tid nu. Upplever inte att det är ett stöd för mig att träffa min sköterska alls. Det bästa stödet från mottagningen har varit remissen till det psykologstödda och nätbaserade kbt-program jag jobbade med under våren. Det var ett bra och genomgående upplägg som jag verkligen uppskattade att få ta del av. I övrigt är mottagningen mycket för det här med rablettstödda behandlingar och där är jag avigt inställd.

Men igår bokade jag in en tid och upplyste min sköterska om min plan och vi har en träff 9 dagar efter planerat uppehåll. Har bett om att få kolla blodtrycket då så inte abstinensen gör att det skjuter i höjden. Men känner jag mig oroad kan jag ju använda de lugnande medicinerna jag har. Det det brukar ändå dämpa kroppen.

Profile picture for user vår2022

@Natalia Vet att blodtrycket ökar även när man dricker alkohol och även när man slutar. Det är bra att du bokat tid med sköterskan så kan du kolla trycket. Det kommer att gå bra!💕

Profile picture for user Allegra

@Natalia du vet att man kan köpa en blodtrycksmätare på apoteket!? Jag hade en egen ett tag, sedan gav jag bort den till en vän som behövde den bättre.

En gång om året köper jag även ett blodprov via nätet som kollar basics vad gäller vitaminer, mineraler, blodfetter, njure, lever, socker etcetera. Det började med att jag ville hålla koll på min sköldkörtel (har sjukdomen i släkten) men det var så jäkla svårt att få tid på vårdcentralen.

Såklart kostar det en slant men jag tycker det är värt det. Särskilt om man sparar in lite medel på att inte dricka😅

Vet inte om man får länka till web-sidor här, men det går ju bra att googla😎

Allt gott till dig☀️

Profile picture for user Natalia

@Allegra

Tänkte det med att om jag blir för oroad innan jag kommer till sköterskan kan jag mäta det på apoteket. Har aldrig behövt oroa mig för det tidigare då mitt blodtryck nästan istället kan ligga lågt.

Varm dag idag ☀️
Försöker sola lite med det är lä på balkongen och blir hett. Drack just en resorb. Idag dricker jag inte alkohol men det är en bra dag för annat svalkande. Har kokat ihop lite citrondricka som står och svalnar och ska strax åka och köpa en ny flaska råsaft. Just nu har jag snöat in på en med morot, apelsin, äpple och ingefära. Brukar köra en med ungefär samma innehåll men med rödbeta, den med morot ser dock mer tilltalande ut. Brukar pressa i massa citron också så blir det lite extra gott! Är så dålig på att äta frukt så jag dricker dem hellre🍹

Profile picture for user Onkel F

@Natalia Jag håller med både @Allegra och @vår2022, kanske särskilt det @Allegra skriver om att trappa ner. Om du kan göra det, eller hålla dig på samma nivå som nu, så blir den fysiska abstinensen förmodligen inte värre än under de fyra dagar du höll uppe sist. För de flesta verkar den värsta fysiska abstinensen vara 3-5. För att drabbas av dilerium efter de dagarna behöver du ha druckit riktigt mycket. Den enda jag har läst om här som drabbats är @Torn (rätta mig om jag har fel).

Om du är orolig för ditt blodtryck kan de kolla upp det på de flesta apotek, åtminstone där jag bor. Om du har normala värden innan du slutar behöver du knappast oroa dig, annars kanske du trots allt försöka sluta under lite mer kontrollerade former? Tag upp det med sköterskan.

Fundera på vad alkoholen får för konsekvenser istället. Alkoholberoende är progressivt, toleransen ökar och du behöver dricka mer för att få samma effekt. Det är bara en fråga om tid. Ju större mängder du dricker desto större är riskerna för fysiska komplikationer. Självklart kanske, men jag tror vi väljer att glömma det ibland.
Jag kollar blodtrycket varje vecka och ser hur A. påverkar. Ett konstant högt blodtryck är mycket mer skadligt än en tillfällig topp vid abstinens. Förutom att A. på sikt förstör levern och är cancerogent så är det, enligt "min" sköterska, den enda drogen som bryter ner alla organ i kroppen.
@vår2022 skrev:" den (A) skapar så mycket ångest och oro i hjärnan". Det är inte utan orsak som det vid varje besök på beroendemottagningen görs en bedömning av risken för suicid.

Förlåt om det låter som skräckpropaganda, och jag försöker absolut inta läxa upp dig, men riskerna med att sluta är så oerhört mycket mindre är med att fortsätta dricka. Håll fast vid din plan, det kommer att bli bra!

Profile picture for user Natalia

@Onkel F

Helt korrekt och jag tenderar att kunna tillhöra dem som kan hälsonojja när jag har druckit mycket. Blir oroad för följdsjukdomar särskilt när jag är bakis och har sk bakisångest. Då tror jag i det närmsta att jag inte kommer överleva dagen.
Nojjan brukar dock passera i takt med att alkoholen helt lämnar kroppen. Men de aspekterna är en av två stora delar till varför jag inte vill ha ett problem med A.

Tror min sköterska är lite mer försiktig med att belysa de här delarna. Hon vet att jag redan vet. Men hon vet också att hälsonojja ger mig ångest, likväl som ångest ofta ökat min hälsobojja. Jag behöver för min egen skull hålla de tankarna på en human nivå. Tack och lov är jag så pass stabil i måendet idag att ångest inte är ett besvär. Men när jag lidit av ångest har det alltid varit ett besvär för mig att jag även tror att jag ska dö. I mina journaler står också att jag varit suicidal. Så känner jag inte idag men det har sett annorlunda ut. Hon är nog mest klok som undviker att skrämma mig faktiskt 🙂

Profile picture for user Onkel F

@Natalia Hoppas du inte tagit illa upp eller att jag triggat något negativt🙏 Det var absolut inte meningen. Jag är inte alltid så bra på att känna av stämningen, så det har blivit lite fel fler än en gång. Ja, jag är lite konflikträdd här, meningen med forumet är ju att man skall få stöd och pepp.