@Kennie hade gärna fått hjälp men vågar inte... Känns som om enda vägen för mig är att klara det själv...

@Geggan Jag hälsar dig också välkommen hit! 🤗

@vår2022 Välkommen hit! 🤗 Det har varit härligt att ha fått följa din resa fram till tills nu. Helt grymt bra jobbat! Resan fortsätter ju , men med fokus på just livet som det är UTAN droger, som det helt riktigt står i beskrivningen av forumsdelen.

Ha ett underbart liv! Kram

Tråden stängd för fler kommentarer, trådägaren önskar er alla varmt välkomna till:

https://alkoholhjalpen.se/forum/det-vidare-livet/216740

Allt gott
Li-Lo
Alkoholhjälpen

@Se klart Tack detsamma kära du.

Idag bär det av för att fixa en liten flaggstång (hur jag nu ska få till det) och sedan ska jag ha Cortenkärl där jag sätter i björklöv som ska pimpas inför studenten. Plocka rensa i trädgården och in med alla mina nya lampor. Alltså så spännande. Ljus i trädgården är så fint. 👍

@vår2022 Välkommen hit!!🌟🌼🌸

Skulle vara dag 212 jag stängde denna tråd😁

Dag 211. Jag har nu startat en ny tråd i det vidare livet och denna tråd kommer att låsas. Vi hörs!🌷💕

Dag 3

Godmorgon!

Idag är jag framme vid mitt första nya korta 3-dagars delmål. Vad härligt det var med ett så kort delmål! Ska försöka behålla mitt nya mindset och inte låta tankar kring förändringsarbetet få ta all plats. Strategier för välbefinnandet är så djupt etablerat redan ändå.

Nästa delmål blir 3 dagar till.

Önskar en skön dag 💕

Hej Vidare livet! Imorgon har jag varit nykter i 7 månader och och jag är redo att ha min tråd hit. Jag har döpt den till ”Min värderade riktning”. En värderad riktning är ett begrepp inom ACT (Acceptans and Commitment Therapy) och syftar till att formulera det som man tycker är viktigt i livet att sträva efter och uppnå, sina värderingar, och utifrån dessa skapa en riktning. Det är ingen slutdestination, utan en riktning, som man följer och är inget man någonsin kommer att bli färdig med, livet. Det handlar också om att hitta ett förhållningssätt till livet som hjälper mig att vara närvarande och handskas med tankar och känslor och leva i enlighet med mina värderingar. Mindfulness är en del inom ACT som hjälper mig att vara mer här och nu, mer närvarande, öppen och mottaglig för mina känslor och tankar och att utveckla en acceptans och förståelse för mig själv och därmed också för andra.

Jag önskar alla en fin tisdag och att dagen blir som ni önskar🌷💕

Pillret heter champix och är ett antidepressivt medel som tar bort röksuget@Milady

@Varafrisk Varje dag är en ny dag och med nya möjligheter💕. Jag har en son som ”fastnat” lite i livet. Han är musikaliskt begåvad och har sedan barnsben varit mycket för sig själv och mest hållit på med att skriva, komponera och producera musik. Han är lite introvert och tar inte så mycket initiativ till social kontakt. Han hade en relation för några år sedan men blev rejält bränd, kanske finns det bitterhet kvar men han har inte gjort nya försök till ny relation. Han har kommit in på olika studier och även flytta en bra bit hemifrån, men han trivdes inte och flyttade hem igen. Flyttade till i en studentlägenhet men studierna tog slut och nu har han flytta hem till oss igen för någon månad sedan. Inga studier, inget jobb. Han skriver ny musik och spelar in, det är hans liv och hans drivkraft, näring.

Jag har oroat ihjäl mig för honom så länge och det har påverkat mig psykiskt, ständig oro i bakhuvudet. När jag försöker pusha honom till ”livet” är han negativ, lite gnällig mot mig och säger att inget går, allt är emot honom osv. När jag blev nykter släppte så mycket oro om honom då jag blev allt stadigare i mitt egna mående och min oro/ångest. Nykterheten har gjort att jag inte ”tassar” runt honom och blandar mig i hans oro, liv. Jag fokuserar på att jag ska bli stark, må bra och finna glädje i mitt liv. Det jag märker är att min nykterhet även påverkar honom, jag låter honom få vara ifred, med sitt liv och jag är mer avslappnad. Han söker upp mig på ett annat sätt och är mer avslappnad. Han är liksom inte det ”lilla” gnälliga barnet utan tar mer ansvar för sig själv som en vuxen. Han ger inte upp med saker som tidigare utan försöker igen och igen. Jag har backat till mitt liv. Jag vet att han känner oro för att han bor hemma och inte har något jobb, eget boende. Min plan är att låta honom vara i sitt, jag pushar inte, det får ta den tid det tar tills han känner sig mer trygg i sig själv och har viljan att göra en förändring. Jag hör honom prata om den, lite här och lite där, helt självmant. Vi har lite små förtroliga samtal, kring oro/ångest och hur det påverkar oss och jag försöker visa honom vägen genom min förändring och hur jag handskas med den. Jag tror att det kommer att lösa sig för honom. Oron över honom kommer lite då och då, men jag tänker då att ingen annan än han själv kan göra något åt sitt liv, jag kan inte göra det. Tänker även att mina känslor inte är hans och att det är lätt att tro att han känner som jag, men det stämmer inte. Han trivs rätt bra i stort i sitt liv, utan större social umgänge och det är hans liv.

Det är min berättelse om hur min nykterhet påverkat både mig själv och min son kring min oro om honom. Kan tillägga att även min dotter, som inte bor hemma, har kommit mig närmare på ett helt annat sätt nu när jag är nykter. Jag är mer stabil och förtroendet mellan oss har stärkts för att jag är mer tillgänglig och närvarande i livet.

Ha en fin tisdag!🌷💕

Godmorgon @Vill Bara Sluta!

Du gör mycket klokt i att lägga prestationskrav åt sidan om du är utmattad. Det är a och o att du lyssnar på kroppens energier och mest fokuserar på de grundläggande behoven 🙏

Jag brukar skriva todo-listor varje dag för att dels få de mest viktiga sakerna gjorda när orken brister. Och har jag mer ork är listorna lika viktiga för att upprätthålla en jämnare balans och inte istället göra på tok för mycket.
Viktigt att planera för återhämtning och vila mellan momenten. Och det är ju lika viktigt även om man upplever mer energi. Det har iaf varit behjälpligt för mig.

Önskar dig en rofylld dag ❤

Svårt att sova inatt. Men om imorgon är halvdag (på min arbetsplats) så är det ju som… torsdag idag.
Idag ska jag till kontoret- det är toppen. Älskar att träffa mina kollegor. Vi jobbar 2 dagar/vecka på kontoret och är så nöjd med det. Tycker också om att få använda mina ”jobbkläder” - vilket det inte blir så mycket av annars.
Jag är - just precis i denna tid i livet- en väldigt lyckligt lottad människa och jag är medveten om att inget är statiskt, livet förändras. Men just här och nu; bra.
Njut av den fina dagen! 🌱🙏🏻🤗

Nej, så jäkla gott är inte vin tycker jag. Det är paketet med lyxkänslan, avkopplingen och annat som lockar mer än själva smaken tänker jag nu för tiden.

Jag tror att våra belöningssystem funkar olika och att det är svårt att sätta sig in i hur andras system funkar. Därför får du råd härinne som kanske inte alls passar bra för dig men som har varit guld värt för någon annan. Tror att träning och sund kost är utmärkt som en bra grund, men att det kanske inte alltid är tillräckligt.
Det var någon härinne som testat en av medicinerna mot alkohol (ja, jag vet att det är för dålig information). Hur som helst upplevde hen ett lugn i hjärnan som hen inte brukade ha. Tror hen skrev att 1/3 eller nåt fick en sån effekt av de tabletterna (tror det var naltrexon eller campral).
Hade våra hjärnor och belöningssystem funkat likadant så skulle ju alla vara hjälpta av samma medicin, men nu är det olika. Så det handlar om att lära känna sig själv. Alkohol är en riktig skitdrog som påverkar alla möjliga system i kroppen och det gör det ju svårt att identifiera vilken av effekterna man vill åt. Jag hävdar bestämt att min hjärna inte får nån kick av alkohol. Morfinpreparat däremot (vilket jag inte tar alls eftersom risken för att gilla det för mycket är överhängande). Jag tror att om man har en ”kicksökande” hjärna och får en kick av alkohol, så är man hjälpt av andra saker än om man dricker för att få energi, lugn eller nåt annat. Sen tänker jag att det är lite onödigt (men jag förstår dig) att bli arg när andra tar sig tid att skriva. Du får sålla fram det som passar dig och låta det andra rinna av. Tror att många av oss härinne är lite rastlösa själar som behöver hitta våra egna vägar till att må bra. Och härinne genom att ta del av andras berättelser och känna igen sig kan man få lite nycklar. Önskar dig stort lycka till!

Ja, det är nästan så man blir full i skratt att läsa om allt du har på gång- och din farhåga att tappa drivet utan alkoholen!
Snacka om att leva i en illusion. Vad trodde vi- att vi skulle lägga oss ner och dö tråkdöden? Antagligen. Little did we know 🥳 Jag har också precis börjat förgro vallmo- av olika slag - men främst pionvallmo. Spännande med dina projekt. Ha en fin dag 😍

Åter igen en ny dag☀️Det är tacksamt att det kommer nya dagar så man får nya möjligheter nya chanser🙏🏻

Tänker på vad @tofu på besök skrev i sin tråd om ilska , om att inte gå igång …att hantera den. När jag inte mår bra så blir jag lätt irriterad, ilsken…kan som den saken som hände m min son …hans tråkiga ord…ta så mycket energi och tid från mig…istället för att mer ta det som ord och låta dem passera. Att låta mina barn mer ta ansvar för deras relation med varandra, att jag kan inte lösa den. Att inte igång på allt som sägs utan låta det rinna av….vad jag förstår av dem i Det vidare livet så är det lättare efter en tid som nykter. Fast ord har fastnat långt före alkoholen blev ett problem…tänker att det beror på självkänslan…att känna att jag duger. Men jag vill inte vara så mycket arg…

Känner mig så himla sårbar just nu el kanske jag ska säga extra sårbar. Vår dotter ska flytta nu min man hjälper henne en del. Jag ska hjälpa till mer med städning och när hon är på plats i den nya lägenheten. Våra kompisar är hyresvärdar. Det är på gott och ont, svårare att säga till om saker som man tycker borde finnas som garderober. Hon har ju heller inga pengar så vi får stötta henne med det avstå fr lite av våra egna saker. Hur som helst så just nu när jag måste bryta ja…verkligen måste bryta så känns det svårt att fokusera på mig själv…det är ett jäkla gytter i min hjärna.

Min största och viktigaste uppgift är att fokusera på mig själv men det är SÅ svårt. Jag tänker om jag får den här dagen bli som jag vill då kan jag vakna lite mer stärkt imorgon och styrka är vad jag behöver. Jag ska även ta m min man t kuratorn en dag för att han ska få en bättre insikt i vad ett nykterhetsarbete innebär.

Då startar jag upp tisdagen….

Kram 💕

Tisdag.
Sömn- bra utan medicin.
Trött är jag. Väldigt trött. Men mycket jobb och mycket annat. Är väl lite typiskt för maj. Som slutspurten innan lov.
Idag ska jag inte dricka.

Två veckor är bra jobbat! Finns det nåt sätt som du skulle kunna göra så att det intensitet 4 dagar i rad om du råkar dricka?
Sen skriver du att det var bråk med tjejen som utlöste det den här gången. Jag tror att det är viktigt att fundera över vad som triggar igång så att man kan undvika såna situationer i framtiden. Ja, nu är det svårt att undvika bråk med nära kanske, men ändra sitt sätt att se på det kanske.
Jag tycker att du ska läns dig stolt över alla dina framsteg och din vilja att få ordning på allt. Lycka till!

Bra och modigt beslut att ta hjälp!
Lycka till nu.

@Se klart Väldigt fint beskrivet. Håller verkligen med. Skillnaden är natt & dag.

Zombie - lite åt det hållet var det nu när man ser skillnaden. Jag var rädd att mitt driv skulle slockna. Istället kom en ny form av harmoni & balans in. Det är lite som att lära känna sig själv på riktigt 🤗.

Bra beslut att ta hjälp. Lycka till på din väg nu!

Måndag.
Sömn: bra. Var länge sen jag sov dåligt nu tror jag. Måste gå tillbaka i anteckningarna och se efter.
Mår: otroligt bra. Konstigt bra. Det är mycket kaos på framförallt jobbet. Men jag är lugn. Har börjat tänka på min andning (en av flera övningar min fys-kille tipsat om). Det hjälper oerhört mycket tror jag.
Sponsor, någon för hjärnan, någon för kroppen verkar vara ett riktigt vinnande koncept för mig,

Idag ska jag inte dricka!

Min äldsta son gjorde vad han kunde för att provocera igår. Normalt går jag igång. Igår tänkte jag istället. Tänk nu på ledorden. Har detta med glädje, tacksamhet och stillhet att göra? Nej... Släpp det då. Gör något annat och låt inte detta äta din energi.

Till min stora förvåning lyckades det. Jag höll mig på mattan. När han sedan kom hem sa jag glatt hej och fortsatte som vanligt. Han log lite finurligt. Säger inget men iakttar mig. Verkar som tom han blev förvånad.

Tänk om det sitter nu? Eller iaf börjar fungera... Att vid varje irritation/frustration ställa sig frågan hur agerar jag för att nå mina mål stillhet, tacksamhet & glädje? Ganska enkelt knep kan man tycka men min ryggradsreaktion är ju ofta ilska & frustration när jag stöter på problem eller orättvisor. Att då tänka till ordentligt istället för att låta aphjärnan köra fritt gör ju skillnad i det långa loppet. Att kapa av de där utbrotten. De där man tidigare drack på.

Nu börjar trädgården ta form. Ser att många här fixar. Nu ser man såklart nya saker man kan fortsätta med 😅. Funderar på att gräva upp rektanglar i gräsmattan och odla sommarblommor i dem. Gärna med olika blomningstid. Har en förkärlek för raka linjer / moderna trädgårdar. Framför huset har jag byggt en fontän av modern sort. Längs med den här jag nu funderingar på om jag ska gräva upp rektanglar och sedan odla blommor. Köpte in mig på massa olika sorters vallmofrön igår. Finns ju väldigt vackra färger förutom röda. Har redan sått en del i mina krukor som börjar komma upp så de verkar hyfsat enkla.

Julrosor är en annan variant jag odlat. Har några mörkröda som blommar helt fantastiskt nu. Så otroligt vackra. Köpte även frön för snart två år sedan. De ska odlas ute i kruka och tar 2 år att få upp. De verkar nu som de kommer🥳. Köpte från England i udda färger så håller tummarna att det går hela vägen 🤠.

@Vill Bara Sluta

Håller med. Jag har fortfarande dippar på min resa men har även många nyktra dagar. Dippade senast i helgen. Men det är viktigt att ändå se att alla förändring till det bättre är positivt. Det är lätt känna sig lite misslyckad i sin egen resa bland dem som kommit till att lyckas jättebra. Men vi är väl alla där i samma syfte. Vi vill göra förändring, vi har kommit olika långt.

Jag fick in ditt mindset redan idag och har tagit dagen med väldig ro faktiskt. Lyckades faktiskt fokuseta på annat än strategier kring just A. Lyckades njuta av dagen med tankarna på ett helt annat håll 🙏
Ska försöka fortsätta så.

Hej, kan du ta lite hjälp för att ha bättre förutsättningar att lyckas? Samtalsstöd, medicin, något att hålla i för att ge lite stöd i början. Och angående när, jag tror sällan det perfekta tillfället finns. Varför ska det drickas på en examensfest, är det viktigt? Att fira att en människa lyckats kan ju lika gärna göras med alkoholfritt bubbel. Du behöver kanske jobba med tänket att alkoholen är så viktig, det är så svårt att sluta om man tror att man missar något som inte dricker. Åtminstone jag tycker att jag snarare slipper något, och har lika kul som tidigare. Jag älskar numera att gå på konsert nykter, kanske ska du testa det på Sweden rock? Prova att vara nykter första dagen och se vad som händer. Slash är nykterist numera, bara en sån sak. Hur som, bra att du är på gång mot en förändring, jag tror du har mycket att vinna.

Jag tänker på dig och skickar mental styrka... Du klarar det! Var stolt över att du tar dig i kragen och kämpar på!

ja vet inte va ja ska säga. 2 veckor gicko de hände i 4 dagar på raken igen. 2 veckor verkar vara de ja pallar liksom. ja vet inte varför. :( bråk me tjejen allt gick åt skogen. och ja gick ut för o ”fira” nya jobbet som ja börjar på den 27 juni. och hamnade bland fel folk o de blev sprit o allt möjligt. suck. jag ser inte fram emot morgondagen. ja har haft kul dock absolut… men värt va de inte . men ja vet inte. blir ba så trött. imorrn kmr ja vakna o tro att djävulen faktiskt existerar. men de får ja leva med nu i ett par dagar . för ja vägrar fortsätta. ska lyckas komma ur denna gång också. usch ja blir äcklad av mej själv

Jag läste en bok av någon jänkare ( 2 gånger) om att sluta röka, hade fått problem med andningen och kände att jag måste sluta och det blev en riktig befrielse att ständigt slippa tänka på att alltid ha cigaretter, fick också hjälp med pepp från en friskvårdskonsulent på jobbet och bad också om antirökpiller på vårdcentralen, lycka till@Ostrukturerad

”Splankulerade” - bra nyord @seklart 🥇
Tog tag i de där jobbiga grejerna- rev och röjde, grävde och myllade kogödsel.
Planterade ett gäng dahlior som sedan fick ett tält av fiberduk över sig.
Men onsdag ska de befrias och deras kull syskon grävas ner.
För de stackare som läst inlägg här en evighet så försökte jag redan första året nykter att lyckas med dahlior. Gick urdåligt. Andra sommaren också. Men i år- av 16 knölar är 15 frodiga och höga. Bör klara t om sniglar nu, även om de flesta planteras i krukor och pallkragar.
En MASSA saker jag förr har sett som omöjliga- är möjliga. Jag har fixat svåra saker. Pappas sjukdom och död. Svåra utmaningar på jobbet. Och jag har klarat allt bra nog.
Jag tycker att förutom att få barn så ör nykterheten den mest utvecklande tiden i mitt liv. Så coolt att få vara med om. Allt det här växandet, det är spännande.
Och drickandet var allt annat. Som att simma i en liten glasburk med grumligt vatten. Nu är jag utsläppt i havet!
Njut av den ljusa kvällen. Kram 🥰

@Natalia
Det känns fortfarande rätt omtumlande och samtidigt väldigt skönt att slippa alla dessa tankar på "måste" ditt eller datt.
Att bara leva vidare och låta dagen bli som den blir är på något sätt okej för mig.
Igår var jag superaktiv med allt möjligt och idag var det totalstopp i energin. Men jag tänker att båda delarna är okej. En helt ny känsla för mig som alltid har behövt någon slags "rättfärdigande" och mätbar prestation för att tycka att jag är värdig en ny dag🙃😵

Wow, jag tycker det inte var sååå länge sen du slutade- men kan inte heller minnas annat än att du; slutat 🥳
Jag tror så mycket på din hushållning av resurser och att inte köra in i kaklet varje gång tillfället ges.
Jag är inne i en fas just nu med jobbet, där så mycket har fallit på plats. Jag är nästan lite chockad över att - nä, så stressigt är det inte just nu. Och eftersom jag ska ta rätt tidig semester inser jag att ledigheten faktiskt är inom räckhåll.
Önskar dig en fin kväll! Kram 🌸

Välkommen hit! Nä, här har vi liksom kämpar klart- men vi jobbar hårt och oftast njutningsfullt med att skapa ett liv som ska vara hållbart- och nyktert. Heja dig och alla dina dagar! 🌱🙏🏻😍

Blir så himla glad av dina inlägg 😍 Här ska det inte bli varken växthus eller solpaneler, än på ett tag. Måste göra en massa grundjobb klart i trädgården iaf.
Men sen kanske. Min tomt är så väldigt koncentrerad - mycket rabatter- få öppna gräsytor. Det är byggt så, för självhushållning (mitten 1800-tal) så när ryssen kommer har har jordkällare samt odlingsbar mark där det nu främst står blommor. Vi har köttbönder, hönsgård och mejeri i krokarna. Så ja, dit tar vi vår tillflykt om så krävs.
Är dock ungefär lika rädd för Nato som för ryssen- nej inte rätt ord- men Nato- medlemskapet bekymrar mig.
Även om jag väl som de flesta tänker att det är det minst onda av två.
Jag är som du otroligt glad över att jag aldrig övervägt något lagom- drickande. Till viss del hänger det ihop med att vi var ett så bestämt #team2020 att det liksom inte fanns på kartan. Den sociala pressen att INTE dricka är av den goda sorten.
Igår när vi åkte hem från landet satt jag en stund och tänkte på mina ”mätta dagar”, inte bara i form av glass och sånt. Men att dagarna är så fyllda och med högt värde. Finns inga dagar som går till ångest eller orkeslös. Så bra vi har det! Kram 🥰

Ja vad ska man skriva egentligen, mycket känslor just nu både bra och dåliga..
Skrev in mig på beroendeenheten innan helgen och har fasat mig genom abstinens avgrund över helgen och plågas givetvis av känslor runt det.
Lite bra saker är väl att det ska göras en vårdplan o att jag ska få något som hjälp mot suget.
Någonting som inte förändrats en millimeter är min önskan att förbli nykter. Vill aldrig mer se eller röra detta äckliga gift igen!

”Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra och mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden”

@Varafrisk tittar in och hejar på. Följer ju din resa trots att jag sällan skriver🙂 så bra att du kommit igång att "blåsa" regelbundet. Du går framåt även om det inte går så fort som du önskar. Fortsätt så I din takt.
Håller med om flödet av alkohol i sociala medier och alla TV-program + reklam. Har stängt ner Instagram och försöker använda Facebook minimalt.
Hoppas du har många fina dagar och mindre av de problemfyllda dagarna framför dig 🌺

Dag 16. Dagen har varit bra. Sov för lite igen men har känt mig hyfsat pigg. Ända tills jag kom hem, slank ner i pyjamasbyxan och kastade en blick på sängen. Gud vad den ser skön ut! 😂

Imorgon blir det en heldag med möten. Sist jag satt på en sådan dag var jag bakis och riktigt sliten. Så jobbigt att försöka hålla masken och låtsas som ingenting. Fattar än idag att ingen såg nåt 🤪.
Ska bli skönt att slippa den aspekten. Att sitta där och faktiskt må bra. Ha fokus på det som sägs och händer istället för fokus på att bakis magen inte ska låta för mycket, på tanken av andedräkten som luktar den där unkna bakis lukten.
En av de mycket positiva saker med att vara nykter. An av de alla.

Vad skönt det förresten känns utan Teanin eller Tyrosin. Har en annan sinnesnärvaro utan. Bättre skärpa. Känner mig gladare och har bättre fokus utan. Huvudet blir dock mer livligt och fantasifullt men jag gillar det 😅

@Vill Bara Sluta

Jag lånar ditt mindset 🙂

Ursäktar mina ibland konstiga meningar. Ibland ser jag att jag missat nåt ord 👀

Dag 2

Hej!
Japp, jag är less på att formatera strategier. Är less på vin. Är less på att kroppen har abs. Less på att ändra mindset. Ska försöka låna @Vill Bara Sluta's mindset och försöka att bara kapitulera.

Strategier är för välbefinnandet och planering för att få en trivsam vardag är alltid bra. Det är inte så jag menar när jag menar att jag är trött på Strategier. Men däremot är jag trött på nästan alla tankar och all energi som går till förändringsarbetet med A.
Idag säger jag blöööö 😅👹💩

Ska fortsätta med mina korta delmål på tre dagar i taget. Känner att den tanken inte alls stressar eller triggar något negativt hos mig. Ju fler rofyllda känslor destå bättre.

Så går iaf dagen tankar. Och så länge man fortsätter frammåt i förändringsarbetet är det bra. Då är alla tankar och tillvägagångssätt bra 🙂 Ska försöka att inte låta tankarna centreras till problematiken kring A. De tankarna börjar äta upp mig!

Sitter ute och solar med mina småkissar just nu och önskar er andra en fin dag 💕

. Är less på att tänka på det hela.

Hej @Vill Bara Sluta!

Jag känner verkligen vad du menar. Att kapitulera för att det blir som det blir och att det får kännas bäst det vill.
Kan faktiskt uppleva lite som du beskriver, att den där kampen och medveten om hur det känns i kroppen kan skapa fler dippar i alkohol och fler förhandlingar i viljan till A.

Har också varit i det läge att jag kapitulerar och där jag känner att nog får vara nog, men då i relation till andra substabsbruk. Upplever att jag inte ännu kommit till den punkt i relation till A och jag tycker det är så frustrerande och det tar så mycket energi. Försöker ständigt vrida och vända på tankar och mindset för att lyckas bättre frammåt så till den grad att jag börjar bli less. Det blir som sagt så att allt nästan centreras till strategier och att prova nya strategier.

Tack för dina tankar. Ska verkligen försöka jobba in ditt mindset.
Hur känns det ni efter 9 dagar?
Bra jobbat 😃

Kram på dig!
🌱

@Miomi
Hej 👋 vad kul att du sträckläst min blogg.
Jag har läst ditt inlägg många gånger. Jag garvar igenkännande åt mycket i din text.
Gillar också din ”pang på” attityd. Inga svängbananer där inte. All in or nothing är väl min inställning till mycket i livet.
Normalt, lagom, mellanmjölk, neutral är inte min ”kopp av the” .
Låg självkänsla & all skitval man gjort tidigare i ens liv plågar mig än. Jag är en man som är högpresterande på mina jobb.
Fått mkt bekräftelse och cred under mitt arbetsliv. Men mitt liv har varit präglat av att gör jag 99 grejor bra & 1 kass. Så har det jävla misstaget etsat sig fast i mig. Märkligt.
Jag njuter inte av min framgång, jag mer väntat in när det ska gå åt helvete.När någon ska dra ner brallorna på mig.

Fridens liljor

@cthd
Tack för din ”flummiga” 😂 input och omtanke.
Fridens liljor

@Rosette
Tack för omtanken!
Fridens liljor

@Tofu på besök
Tack för input. Du låter som en äkta genuin nörd. Visst är det skönt att nörda in på saker. Kanske delvis är en flykt, men gött ändå.
Fridens liljor

@Sisyfos
Tack för input.
Det är lätt att andas på landet. Trots alla frågetecken kring min framtid. Hjärnan behöver aktiveras. Spelade 5 partier schack och förlorade samtliga. Får inte ihop det än. Spelar WF på mobilen. Det går bättre.
Ha de gott!

Ja det ska bli härligt med egna gurkor och tomater mm! Det är ju det här med bevattningen som kan vara ett problem. Men det lutar åt att jag installerar någon typ av självbevattning senare.😀

@vår2022 skrev: ”Nu kan ryssen komma😂” Jepp, och om han skulle närma sig mitt hus kan jag alltid kasta tomater eller fisk i skallen på han. 😂 Det här med självförsörjning tycker jag som sagt är kul. Och så gillar jag att värna miljön. Pengar har jag så jag klarar mig, särskilt nu när inga ödslas på gift. Men det blir liksom flera fördelar. Mindre koldioxidutsläpp, goda färska råvaror, stimulerande sysselsättning för mig, och mer pengar i plånboken. Jag håller med om att det hade varit jättebra om fler kunde ha råd att satsa på mer miljövänliga energikällor! Det finns ju redan nu ett statligt bidrag, men det borde höjas rejält. Tänk om ryssen stänger av gasen till Europa, då kommer elpriset bli riktigt högt! Och att olja och gas ska fasas ut till förmån för miljövänliga alternativ är ju redan klubbat sedan länge.

Ha det bra!

@miss lyckad Jag tror det oftast är så som du beskriver. I alla fall för dem som har kommit lite längre i sitt beroende. För egen del så hade jag aldrig ”eget” gift hemma någon längre tid. Utan handlade mer eller mindre varje dag på systemet. Och hade frugan köpt hem något, så tullade jag av det också.😳

@miss lyckad skrev: ”Beroendet försvinner inte från min hjärna, det ligger och slumrar.” Det där är en viktig sak tycker jag. Det hade underlättat något helt otroligt för många som vill behålla sitt bra mående, och må ännu bättre. Att verkligen acceptera detta. Men om man är beredd på att ta risken att må dåligt pga giftet, så är det ju valfritt. För egen del är jag extremt tacksam för att jag redan från dag 1 på min nyktra resa hade den insikten. Annars hade jag inte varit där jag är i dag. Ett skräckscenario är om jag kanske klarat att dricka typ varje lördag, och därmed forfarande varit fast i alkoholens grepp, med en fortsatt risk att det skulle blir värre. Tänk att ha ett sådant liv, vilken mardröm.😬 Som jag brukar skriva: Jag mår mycket bättre nu, än på den tiden jag ”bara” drack på helgerna. 😍

Kram

@Natalia @cthd
Det som jag tror hände för en vecka sedan var att jag kapitulerade och insåg att för mig var även kampen en väg som leder till alkoholen. Känslan var att jag låter det bli som det blir, accepterar all abstinens och alla tankar på alkohol, jag låter mig känna dem utan att döma mig själv eller försöka avleda dem. Jag var samtidigt så utmattad att jag inte heller orkade agera på impulsen att skaffa alkohol/dricka. Det gick ett par dygn och sedan vaknade det en liten strimma av önskan att göra något praktiskt (jag tror det är för att fylla tomrummet efter alkoholen) det började med att jag gjorde något i kanske 2-3 minuter och det i sin tur fick mig att känna tillfredsställelse och väckte önskan om att få mer av den känslan.
Jag har inte satt upp några regler för mig själv, utan tar det som det kommer. Kanske jag kommer att falla på vägen, men då vet jag i alla fall att det finns en alternativ väg och jag vill inte vara elak mot mig själv något mer.
Rörigt svar som vanligt, men det är svårt att förklara...

Tack @Sattva ! Ja, friheten är härlig! Skall åka ut till landet idag- inget dividerande med boxar o hur länge de skall räcka mm!

Tack @Sattva ! Ja, friheten är härlig! Skall åka ut till landet idag- inget dividerande med boxar o hur länge de skall räcka mm!

@Sattva Det är helt klart så att det krävs lång helt nykter tid för att kroppen ska komma i balans. Inte minst hjärnan har ju blivit gravt misshandlad av alla års förgiftning. Men långsamt läker den, och ”vänjer” sig vid att inte behöver kämpa med allt som giftet förstörde. Bra sömn, energi och framförallt ett stort lugn infinner sig. Men som sagt, det är inget som sker i en handvändning. För egen del har jag ju bara mått bättre och bättre hela tiden. Och efter 1 år var jag egentligen hur nöjd som helst. Men det allt bättre måendet fortsätter ju bara har jag märkt. 😂

Ha det gött! 🤗

Ja Sattva, min granne ( fd a-missbrukare) sa att den som har mycket alkohol hemma , sällan är en missbrukare. Det går säkert att diskutera. Men de flesta jag känner med A-beroende har inga mängder hemma, utan det handlas på bolaget hela tiden. Beroendet är ju sånt också, så intaget ökar. För många år sedan hade jag en flaska, mousserande svagvin till en fest. Den sista tiden innan jag slutade, hade min hjärnas beroende ökat, så det behövdes 1-2 liter starkvin, för att bli berusad. Då var det inte tal om något sippande, längre, utan glas som sveptes, girigt, och skamfullt. Tiden går, och det gamla livet känns konstigt, att jag verkligen har levt med missbruk och beroende i min vardag. Hur kunde jag välja det? Nej, jag ville/ valde inte det, utan beroendet krokade fast mig. Men jag kunde ta mig ur det. Och det är något jag aldrig ska glömma. Beroendet försvinner inte från min hjärna, det ligger och slumrar, och bara väntar på att jag ska vara svag nog, för att ta den första klunken gift. Men jag är en stark kvinna, och tänker aldrig, bli en A-slav någon mer gång, om jag får bestämma, vilket jag gör🌟. Jag börjar närma mig 7 års frihet till vintern. Härligt, och skönt❤️

@Kebne1 Låter bra det! Det är färdigdrucket för den här tanten också😄.

Ha det gott!🌷💕

@Torn Underbart att bli allt mer självförsörjande med el, grönsaker och fisk. Det finns en tillfredställelse i att vara självförsörjande, det blir meningsfullt på något sätt. Nu kan ryssen komma😂. Jag och min man pratade om att egentligen skulle staten göra det superbilligt att fixa alternativa elkällor, som solpaneler och jordvärme, det skulle gynna klimatet och minska på allt dyrare elkostnader. Allt fler skulle ha råd och byta elkällor.

Ha det gott!🌷💕

@Vinägermamman Fint att höra av dig💕. Känner igen den där autopiloten att bara jobba på nästan in i kaklet. Det är väl därför man lätt också kan gå in i kaklet och matta ut sig. Att man inte lyssnar på sin kropp. För mig blir det så att jag då inte kan varva ned när jag ska sova, hur trött jag än är, mycket korta uppvak under natten.

Bra att du fått bestämt dig för att lyssna på kroppen och sätta larm för pauser och måltider. Jag ska också sätta gränser för hur länge en aktivitet får pågå med pauser. Igår kväll lyssnade jag på mindfulness i sängen innan jag skulle sova, har försummat detta när jag ”kör på”. Precis vad jag behöver, slappna av i kropp och knopp. Det var så skönt och jag kunde slappna av mycket bättre när jag sov.

Försök att ta det lugnt med många pauser, kram🌷💕

@Rehacer Åh, vad kämpigt för dig💕. Har inte haft ryggskott men sett det på min man och det var ingen lek. Det kom bara pang bom. Den smärtan och att inte kunna röra sig, aj! Tror säkert att stress kan sätta sig i ryggen och utlösa ryggskott. Hoppas verkligen du får hjälp av kiropraktor idag och snart är bra igen.

Krya på kramar från mig❤️

Hej igen.
Nej det inget bra detta. Har fler onyktra dagar än nyktra. Mitt största bekymmer just nu är att bestämma mig för när jag vill sluta. För att om jag misslyckas den dagen så kommer jag ännu en gång känna mig så jävla misslyckad. Den känslan har jag redan idag men den kommer vara starkare. I helgen var jag i Tyskland och bunkrade upp. Examensfest vankas om mindre än 2 veckor. Just nu går tankarna att efter den helgen får det vara slut. Men just det. Ska ju till sweden rock festival sen... 😳 Nä vi får se helt enkelt. Kanske efter festivalen då...

@Annja Skönt att du känner dig glad trots att du är utpumpad och sover gott. Känner mig också utpumpad med för mycket omkring mig och haft svårt att sova lugnt, är lite uppe i varv då också. Men att sova gott ger återhämtning och ny energi. Grattis till alla dina 116 dagar!🥳🌷💕

@majken_r Ja, mycket sitter i det egna huvudet. Vad bra att du känner dig trygg. När man blir trygg och väljer det som passar en själv förändras även de egna tankarna om sig själv. Då gjorde jag så, men nu gör jag så här😁. Jag har märkt att när min skam allt mer gått bort har det utbytts mot en känsla av stolthet istället. En stolthet att avstå alkohol, inget någon annan kan fatta, men jag fattar och det räcker för att förändra tankarna om mig själv.

Ha en fin måndag!🌷💕

Ja Sattva, det tar lite tid för kroppen att återhämta sig från förgiftning. Precis som med andra gifter vi får i oss. Hade en släkting som målade på bilfabrik i några år. Hans lungor återhämtade sig aldrig. Förr var ju dessutom billacker extremt giftiga. Så kan man ju se på det mesta. Personer som slutar röka försent, kan ju ha fått bestående skador. Alkohol kan också ge permanenta sjukdomar. Vilken tur/ skicklighet, att vi har lyckats sluta med drickandet🌟. Grattis till tid💫🧘🏻‍♀️

Jättehärligt med växthus. Då blir det fint att mumsa på allt egetfångat/odlat till hösten. Solvarma coctailtomater är gudomligt gott. Jag reser ju fortfarande en del, så för mig måste det vara lättskött här hemma. Men i framtiden kan det nog bli lite mer odling för mig också. Kram🤗🤗

Hm. Tog två sippar kallt vitt vin förra veckan på festligheter. Det var gott. Inget mer än det. Ungefär som en nyfiken tonåring kände jag mig. Men nä, det är färdigdrucket för den här tanten. Jag håller mig till min cola zero. Hepp, hepp alla fina här🎈

@Varafrisk Godmorgon!
Vad trist att det blev jobbigt med din son. Jag känner igen mig från när jag har haft bråk med min tonårsdotter. Det är så jobbigt, jag blir arg och ledsen, men sedan jag har ändrat mitt drickande så känns det bättre då det händer, för jag vet att jag är nykter. Jag vet att den ilska och ledsamhet jag känner är verkligen riktig, inte där för att jag har blivit full. Men, det är jobbigt och det är såna stunder som lätt kan trigga igång att man vill dricka. Men det känns bättre återigen om man kan klara det utan. Det blir en liten seger i sig.

Ja, jag läste det där inlägget från MondayMorning hos Vinäger och tyckte att det var bra. Man kan ju använda det här banan+kaffe knepet med vid flera tillfällen när suget faller på.

Ha en fin måndag!
🤗

@Varafrisk Precis, som det är typ otänkbart att göra något utan bubbel. Ledsamt..och blir arg också.
Växthus låter härligt! Har grävt och flyttat en del daggkåpa i helgen, blev bra och kändes skönt. Klart mer värt att lägga pengar och energi på växter🥰 Ha en fin dag!

Godmorgon☀️

Ska iväg och blåsa om en knapp timma. Känns skönt, känns omhändertagande. Tryggt på något vis, någon som bryr sig om mig i några minuter. Skönt att komma iväg t jobbet. Försöka släppa vemodet från helgen. Ändock komma ihåg det till nästa ledighet för att istället göra ett bättre val!

Till helgen ska jag fixa i växthuset. Funderar på om jag kan gräva upp hela daggkåpan för att sätta någon annanstans men var? Sätta lite nytt. Det kostar en del pengar. Alkohol kostar också en hel del pengar. Om jag inte dricker så har jag pengar t blommor och plantor och grönsaker dessutom kommer jag att må så mycket bättre.

Var inne och kollade på Instagram och Facebook. Så mycket alkohol hela tiden. I annonser. På fest. I vardagen. Bubbel överallt. Även om jag inte blivit nykter ännu så kan jag ändå se hur det flödar. Det känns nästan som om det vore en otänkbarhet att göra ngt utan ett glas bubbel i handen.

Så nu startar jag upp måndagen🙏🏻💪🏻

Kram💕

Ny vecka. Jobbar klämdagen fredag, mrn varit ledig alla de där klämdagarna i flera år så det är helt ok att jobba.
Det känns att det börjar närma sig sommar, allt är verkligen grönt grönt grönt! Härligt!!
Den ökade energin finns kvar, men jag hushållar med den. Njuter av de extra marginalerna och att inte känna mig slutkörd. Kanske kroppen behövt all denna tids nykterhet att återhämta sig? 1 år 5 mån den 1/6🌸🌼🌟

@Geggan Välkommen hit till Vidare livet! Jq här pratar vi inte så mycket nykterhet, men väl följderna, friheten som följer med nykterheten!

@Torn Åh så härligt med ett växthus! När vi nån gång flyttar till nåt med större trädgård skulle jag vilja ha ett växthus!

@kullanannen. Var inte meningen att skrämmas :) jag var/är likadan. Drack till allt, för att förgylla eller dämpa. Skönt att du inte får abstinens. Känner igen det där med hobbies. Jag försöker fortfarande lära mig leva nyktert (drog i handbromsen för 3 år sen. Många återfall senare är jag på en ganska bra väg nu i alla fall).

Kan rekommendera att läsa eller lyssna på boken ”skål ta mig fan”. Den fick mig att förstå mer om olika typer och grader av problematiskt drickande.

Lycka till på din väg!

Ännu en dag i den råbarkade Berra Berrassons liv…
Va fasiken fick jag det ifrån?
Vettisjutton, men ballt lät det i alla fall.
Råbarkad är väl det minsta jag är, mer av en tönt kanske…?

Jaha vad har flutit under mina broar sedan förra inlägget då?
Ja knappast några lik, det händer allt för litet i mitt liv…
Jo förresten, en kompis svåger slängde sig framför tåget i måndags, men bortsett från det…
Ja han fick som han ville, men inte på hans premisser, de stängde av livsuppehållande maskiner.
Just det, varför just en måndag?
Han hade en obotlig sjukdom och ville väl inte dra ut på eländet kan man tänka sig.
Han smärtor var eländiga, och på något sätt ville han få slut på det, sjukvården kunde inte lindra längre.

Nej nog med elände, så vad har hänt då…
Gått in för en snubbe på jobbet som slutade jobba kväll, vart tredje vecka jobbar jag från kl 14 till 00, tuffa kvällar men en fredag ledig, tackarrr…
Inte min melodi, men lugnare bortsett ifrån skiftbytet som alltid är skitjobbigt.
De dumpar en massa grejer de inte har hunnit färdigt med, här ett lass med dynga typ.
Ser inte frugan förrän på fredagen, vaknar själv och går och lägger mig invid ett snarkade vrak.
Känner mig som den ensammaste i hela världen, allt är så tyst de timmar jag är vaken på förmiddagen, strosar runt i trädgården och skäller på gräsmattan, kom igen nu, ligg inte där och slappa, väx upp!
Äter min färdiglagade köpta matlåda, lagom för en näbbmus, bara retar upp hungern ännu mera.
De har dessutom mage att förlägga möten en timme tidigare och vill att jag kommer då.
Vadå, räcker det inte med en tiotimmars arbetsdag, vill ni att jag ska jobba elva timmar också?
Mitt griniga beteende börjar allt mer harmoniseras med den gubben jag ser i toaspegeln var morgon, med påsar under de trötta lite blötlagda ögonen, kråksparkarna som numera är utspridda över hela kroppen känns det som, det enda skinnet som fortfarande är spänt, är det runt magen.

Men så kommer den lediga fredagen, och jag vaknar självmant tidigare än de andra dagarna.
Det spritter i benen och jag rusar upp och pussar min lilla fruga som jobbar hemma i rummet bredvid, jag är glad och känner mig som en nyutsprungen ros.
Vet att hon bara jobbar halvdag idag och jag packar snabbt ner mina grejer jag behöver till stugan.
Väntar otåligt på att klockan ska bli lunch, ska vi åka nu?, ska vi åka nu? tjatar jag som en sexåring.
Vi skiter i lunchen, det blir en burgare i bilen, och sedan plundrar vi en trädgårdsbutik på vägen ut till stugan, åja de plundrade vårat konto också för all del.
Det blev många vändor upp och ner för dessa oövervinnerliga antalet trappsteg upp för berget med vår-lårmuskler tjocka som blyertspennor, tre blöttunga säckar jord och några lådor med plantor.
Benen darrade av mjölksyra men vi kunde inte hejda oss, in med maten i kylen, på med arbetshandskarna och sedan ner i myllan.
Efter några timmar så stod de där i våra krukor och i pallkragarna, tomaterna, jordgubbarna, lavendeln, pelargonen, prickbladen och allt vad de heter.
Jorden flyttades från ett ställe till nästa, inte låta jorden bära samma frukter år från år.

De hade lovat skitväder i helgen, och det hade regnat ymnigt på fredagsförmiddagen, men min agenda var obeveklig, vi skulle till stugan, vi kan lika gärna sitta där i regnet såväl som hemma.
Och som det brukar vara i skärgården, tvärsomväder, dåligt på fastlandet, fint i skärgården.
Nu satt vi där, inget regn och heller ingen sol, lite kylslaget och det en helkväll framför teven.
Vi somnade sött i varsin ände av soffan för att på natten byta till sängen.
Fredagar är det som vanligt gamnacke, man pallar inte en helkväll, längre …
På lördagen var det ett så-där-väder, inget man ville sitta ute i heller.
Satt en stund och betraktade våra plantor, klarade ni frakten bra tomaterna?
Trivs ni jordgubbar i mina gamla potatis krukor, blev jorden bra?
Kommer på mig själv att jag sitter där och småpratar med plantorna, men vem kan höra mig?
Vi kör miniserien ”Clark” på streamingtjänsterna sitter och ugglar hela dagen framför teven.
Sex grader visar termometern ute, det är varmare i havet just nu med sina tio grader.
Grillar en köttbit på grillen kryper snabbt in inomhus igen, äter gott och gör en repris i soffan igen.
Söndagen, ja söndagen, sista dagen på helgen, sista lediga dagen, då kommer solfan.
Direkt efter frukosten sätter jag mig i solstolen, det hettar om ansiktet och kyler om ryggen.
Vi snor in oss i filtar för att skyla oss ifrån de bittra vindarna, men kvar i solstolarna ska vi sitta.
Det knäpper i tallarna, det är kottarna som öppnar sig, ett prassel skapar min nyfikenhet, en liten brunsvart koltrastunge gömmer sig under en sten och tjattrar ivrig efter sina föräldrar.
Pappa koltrast skuttar en meter ifrån mig med en klase maskar i näbben helt oberörd av min närvaro, krafsar i jorden för att fylla näbben med ännu mera mask.
De bor under vårat farstutak under plåten, där vi har haft åtminstone två kullar med ekorrar tidigare, de är inte så rädda för oss längre.
En geting surrar runt mitt huvud, jag viftar bort den, de letar nya bon inför sommaren och vartenda lilla springa i stugan undersöks väldigt noggrant.
En trädgårdsmyra släpar på en död liten fluga, jag skuggar den för solen och den byter riktning, så det stämmer att de orienterar sig efter solen, men har en inbyggd klocka eftersom solen förflyttar sig under dagen, fantastiska små kryp de där…
Ute i viken simmar en till synes grågås med sina små gässlingar, jag försöker räkna till sju stycken.
Hela världen verkar ha vaknat i denna lite kyliga morgon, jag kisar mot solen genom björkens nyutslagna knallgröna blad…

Ja du Berra tänker jag för mig själv, idag lever du Berra, idag lever du, helt ut.
Igår var det en annan dag, imorgon likaså, en vet du hur det gick för, den andra inte ett hum.
Att leva i nuet har sina fördelar, och jag vet att min bästa tid är framför mig, sommaren.
Vinterns ok har jag släppt ifrån mina axlar, den blytunga offerkoftan och manteln har fallit av.
Livet känns inte lika tungt längre, okey det är måndag i morgon, men vad gör väl det?
Mot kvällen ska jag få träffa mina två barnbarn som vi brukar göra på söndagar, när vi äter tillsammans, det kommer att skvätta med korv och potatismos, men vad gör väl det?
Jag vet att de kommer fylla mig med ännu mer energi men på ett mer barnsligt sätt, och barnet i mig kommer att få en renässans för en liten stund.
Berra snart sextio år gammal kommer att byta påsarna under ögonen till skrattrynkor medans han kryper på vardagsrumsgolvet på ömmande knän.

Det finns så mycket här i livet som jag inte skulle ha upptäckt om jag varit drucken.
Då hade allt kretsat kring när nästa glas skulle intagas…

Frihet i en liten ask…
Berra

Idag har jag haft en superdålig dag! Har mått så dåligt av att min son och jag inte har kommit riktigt överens. Det händer emellanåt. Han kan då bli ganska tråkig i orden mot mig, och jag blir både arg och ledsen men vi kan inte riktigt nå varandra där. Detta kan påverka mig en hel dag vilket det även gjorde idag.

Imorgon ska jag göra allt vad jag kan för att vara nykter. Läste i cth (tänker att det ska vara en bokstav till) tråd om Vinägers råd när suget sätter in vad man kan göra för att inte åka t Systemet. Vill klara av behandlingen nu när jag påbörjat den.

Godnatt😴

@cthd låter vettigt, alltid bra med lite strategier om suget slår till..🙌🏼

@Rehacer Åh så tufft du har haft det i helgen! Hoppas verkligen att du kan få hjälp imorgon🙏🏻Tänker att stress kan sätta sig i ryggen. Jag själv känner mig stressad och börjar känna lite i ryggen.
Hoppas att du kan sova inatt!

Kram💕

@Rehacer åh, fy vad jag lider med dig..ryggskott och värk/smärta är vidrigt.. Klokt att ringa kiropraktorn/naprapat i morgon.
Jag är i mitt fall helt säker på att stress och oro sätter sig i min kropp. Märker det tydligt, hur det blir spänningar som sedan ganska lätt blir tex ryggskott. Har noll marginal att slarva med kropp och knopp. Vilket jag ändå gör ibland.. Jag har mediterat ikväll, valde det istället för att rusa runt och plocka med tvätt. Klart bra val🙌🏼 Hoppas du får en ok natt, kram!!!!
Och så bra att du fixat helgen nykter❤️

Hantera sug...

Jag har under kvällen suttit och läst igenom trådar och gamla inlägg och hittade det här hos @Vinäger av @MondayMorning som jag tycker är riktigt bra.

'MondayMorning lör, 2018-03-10 - 23:19'
"Nästa gång tanken kommer att dra till SB. Ta en time out. Kör in på en parkering, ät en banan och ta en take away latte med extra mycket socker i och
 prata med dig själv i 20 minuter.

Resonera med din egen hjärna och ställ frågorna:

1) Hur vill jag må imorgon när jag vaknar? Bakis eller pigg?
'
2) Vad blir konsekvenserna om jag väljer att gå in på systemet nu? Igen - spela hela filmen i ditt huvud..

3) Klarar jag av att göra ett bra val till? Bara ett val till och åka härifrån?

Du kommer förmodligen fram till följande:

1) Nä jag hatar att vara bakis och ofräsch. Huvudvärk - illamående - ångest från helvetet.

2) Jävla konsekvenser det blir om jag tar ett glas vin för jag kan ju inte stoppa där som andra kan.

3) Ja jag klarar av ett bra val till.

Nu har det gått 20 minuter, kaffe och bananen är i magen och har stillat din socker/energi dipp.
DÅ tar du ditt beslut om du ska gå in på SB eller inte.

Hjärnan har svårt att känna skillnad på alkoholsug och sockersug.
(ta en banan + kaffe INNAN du beslutar dig för att dricka)
Ett sug håller sällan i sig längre än 20 minuter."

Jag har ägnat helgen åt att montera växthuset som jag beställde. Jäklar vad mycket skruvande och fixande det var! Helgen bara försvann.😂 Men det blev riktigt bra, så nu är det bara att sätta i gång och odla.😀 Nu har jag tillgång till egen miljövänlig el (solpaneler), och snart diverse grönsaker från växthuset. Fisk är jag redan självförsörjande på sedan länge. Väl förberedd om ryssen eventuellt skulle börja bråka med Sverige, vilket jag iofs inte tror. Men det är kul ändå att inte vara helt beroende av vad som säljs i affärerna.😀 Jag skrivet inget om alkohol i dag. Det är en så total ickefråga för mig numera, så det får vara.

Ha det fint!

Hej,
Ser inte ut som att trådägaren skrivit på länge. Om du vill kan du kopiera in ditt inlägg i en egen ny tråd istället? Hur som helst, välkommen hit, här är en bra plats att fundera över hur man dricker och vad man vill förändra. Har läst många trådar där personer upplever det du beskriver, att de inte dricker så ofta men lätt tappar kontrollen. Att börja med en helvit period är bra för att rensa hjärnan tycker jag. Min egen resa har lett till att jag nästan slutat dricka helt. Jag mår mycket bättre nykter, både fysiskt och psykiskt, fast jag inte var någon storkonsument. Den där oron över att något i livet är på väg att gå snett har också försvunnit. Så starta en egen tråd och häng kvar här, du har mycket att vinna tror jag.

Dags för en liten uppdatering. Behöver notera lite från de senaste veckorna. Ibland har jag velat skriva men inte ”orkat/vågat” då jag tycket att det är lite jobbigt med, vad jag vet är i all välmening, men ändå, uppmaningar till total avhållsamhet och att det är den enda vägen. Med min fortfarande väldigt sega och trötta hjärna har jag inte skrivit av rädsla för att inte kunna bemöta råd om total avhållsamhet och en känsla av skuld/otacksamhet för att jag kanske inte håller med om detta. Med det sagt kommer nu en sammanfattning av de senaste veckorna och lite konklusioner.

Fredag 22 april var jag på konsert med middag. Vin ingick. Jag drack 1 litet glas bubbel, 1 min vitt och ett glas rött. Yrselfaktorn var hög och jag ville absolut inte ha mer än så. Resten av denna helgen var a-fri (eftersom jag inte uppskattar att känna mig onykter).

Nästa tillfälle var den 7 maj då jag tog 1/2 glas vitt på fredagen till en god fiskrätt. Även här var jag nöjd så och gick över till bubbelvatten i TV-soffan. Lö 8 maj var invigning av goda vänners båt. Firades med 1 glas bubbel. Väl hemma igen, 1 glas rött till grillad köttbit. Sedan te i soffan.

Helgen 13-15 maj blev det 1 glas vardera på fredag och lördag kväll. Noterade att toleransen nu hade höjts, trots de små mängderna, dvs 2 glas per vecka, och yrselfaktorn var borta.

Nu kommer nog ett gäng röriga rader.
Fokus har har de senaste veckorna varit på hälsoperspektivet i stort med kost, motion etc. Jag har plöjt mängder med böcker och lyssnat på min kropp. Jag har inte bitit ihop för att kämpa och fixa saker. Förrän denna veckan. Vi bor i ett stort hus med aldrig sinande källor till projekt. Det är jobbigt med en utbränd hjärna när man egentligen har ett jäkla driv och målmedvetenhet. Nu lät jag det kortsiktiga drivet vinna. Huset SKA målas färdigt. Orkar inte vänta. Så varannan dag har jag målat 8-18, varannan dag varit ett vrak. Prioriterade bort mina morgonpromenader. Sov dåligt. Var trött. Tappade fokus på hur viktigt det är att äta. Så jag slarvade med maten. Blev givetvis ännu tröttare. Stressen kom och jag tappade, bara sådär, helt och hållet allt jag försökt pränta in i skallen sedan mitten av mars.

Nu är det så att jag tycker väldigt mycket om goda viner och i fredags såg jag mycket fram emot att ta ett glas vitt i kvällssolen efter 12 timmars målande. Det blev 2 glas. Yrselfaktor och dagen efter huvudvärk. Sliten och stressad. Kände mig låg och var sorgsen av andra orsaker. På lördagen kände jag för första gången sug, högst troligt pga trött, hungrig, stressad, orolig, ledsen. Igår valde jag att ta mitt glas rosé kl 17 och gjorde det jag sagt att jag absolut inte får, nämligen dricka på fel orsaker. Stannade dock vid 1 glas. Idag söndag, ännu mer stressad, och vad gjorde jag? Jo, jag smygdrack 1/2 dl på dagen!! Slarvade återigen med maten och hoppade både över frukost och middag. Varpå jag på kvällen kände ett rejält sug som slutade i 1,5 glas vin. Inga mängder jämfört mina tidigare dagliga 2 liter, men jag drack återigen på fel anledning, och dessutom på en söndag ( mina regler säger 1-2 glas fre lö efter 18).

Kontentan av detta är att jag måste lyssna på min kropp, prio 1,2,3,4,5… måste vara äta, sova, motion. Inte lägga mig själv åt sidan och bara ”fixa”. Detta mönster är min risk och min trigger. Det är oxå så att innan jag brände ut mig hade jag inga problem med att ”lägga mig själv åt sidan”. Men det funkar inte längre. Måste jobba på att automatisera nåde tankesätt och handling för att lösa detta.

Och ja, detta är en förändringsresa. Man måste prova sig fram själv. Imorgon ska jag lyssna på min kropp så gott jag kan. Jag kommer att måla imorgon, men jag måste sätta in larm i telefonen så att jag inte missar att äta. Tror att sug efter A i mitt fall många gånger kommer på slarv med mat=trött=måstehasnabbenergi

Sådärja. Återstår att se hur jag tacklar morgondagen. Lätt? Svårt?

@Vill Bara Sluta Hej, jag har läst lite i din tråd.
Härom dagen hittade jag en sak som passar in på det du beskriver. När man inser att det man försökt att göra inte leder till någonting, kan man fyllas att hopplöshet, som kan i sin tur leda till att man ger upp. Men när man gör det, ger upp, och låter sig känna hopplös, då kan det ge plats åt nya saker, som att känna frid och hopp t ex. Ta små steg, en dag i taget, känn att du klarar det. Njut av att du klarar det!

@Ostrukturerad
- Har du testat typ placebo? När det gäller drickandet menar jag. Jag kör på det, dricker något söt, ibland a-fri öl, sätter mig i soffan och bara är. Lurar hjärnan att jag belönar mig själv, för mig har det börjat funka. Men jag tänker inte 'här sitter jag utan alkohol, fan vad det är synd om mig...'
- Tetris - jag har hört att man på vissa akutmottagningar låter patienter som kommer in i ordentlig chock att spela Tetris. Det gör tydligen något med hjärnan som stänger ute andra tankar. Jag har testat och tycker att det kan funka ibland när jag får lättare slängar av panik.
- När du blir melankolisk - skulle du kunna sitta i den känslan ett tag och bara tycka synd om dig själv, typ ge dig själv 10 minuter, och sen får det vara bra och du hittar på annat.
- Skriva ner dina tankar. OBS! läs inte igenom senare, utan bara ut med det.

Inte vet jag om det kan passa dig, men det är några idéer bara.

Till en annan Micke! Så otroligt bra formulerat och skrivet av dig. Tog till mig detta du hade skrivit till någon annan. Har känt mig lite sådan med nu efter en firmafest. Lite skämmig efter att ha fått mig en hel del för mycket😔

(Å helgen hos väninnan blev en skithelg hemma).

Fruktansvärd helg! Åkte hem från jobbet vid lunch i fredags pga nack- & huvudvärk som tog musten ur mig helt.
Lördagen satt nackontet kvar men huvudet mådde bättre. Gick promenad med hunden och laddade inför en mysig helg hos en väninna som bort 10 mil bort. Såg så mycket fram emot att komma dit och bli ompysslad. Då börjar ryggen värka och det blev snabbt värre. Slutade med ryggskott. Överlevde gårdagen med tanken att jag klarar smärta rätt bra (hade jätteont). Efter en skitnatt så bestämde jag mig vid femtiden imorse att gå upp.. men jag kom inte ur sängen. Ryggen krampade i ALLA lägen och jag kunde inte röra mig alls. Hemskt. Kom tillslut efter ca 20 minuter upp, kallsvettig och såå illamående. Dagen har varit en plåga och smärtan har jag inte hanterat bra alls. Många tårar.
Känns ändock som det släppt något nu ikväll, musklerna krampar inte lika hysteriskt nu. Får se hur det är imorgon, har förvarnat chefen om att jag nog inte är i tid till jobbet. Undrar om jag ens kan komma in i bilen å kan jag köra??
Kiropraktor ska ringas direkt imorgonbitti iallafall.
Funderar på om stress kan sätta sig i ryggen med? För jag var ju inget tungt eller gjorde nåt konstigt för att det skulle låsa sig så. Har en fruktansvärt intensiv vecka framför mig, även om det är kortvecka. Mycket viktigt hänger på mig de här dagarna och jag funderar på om kroppen spjärnar emot?
Många tankar. Många känslor. Mycket ont.
Gokväll.

@majken_r
Vilken skön inställning du har! Underbart att du känner dig så trygg. Jag är glad för dina framsteg!
Kram

Hej @Vill Bara Sluta!

Vad skönt det låter att du upplever att du nu klarat att släppa de där slå dig loss från tankarna om det grepp alkohol har. Förstår verkligen vad du menar och upplever likadant. Att tankarna är så centrerade kring att jag har ett problem, kring strategier, kamp mot abstinens och förhandling att de nästan tar över. Det kan bli svårt för andra mer positiva tankar ta plats när den närvaron är så stor. Känner verkigen att det inte är gynnsamt att det tar så mycket plats
och sitter just i det läget där jag försöker ändra mindset för att lyckas med precis det du beskriver. Att lyckas försöka släppa taget.

Du får gärna berätta mer om hur du gjort för att ha lyckats skifta fokus och hur du tänkt för att dels komma dit och att sedan upprätthålla ditt nya tankesätt 🙂

Önskar en skön Söndagkväll 🌱🌸

Dag 115 och dag 8 sen jag tog beslutet om ett helnyktert liv.
Känner mig helt utpumpad nu. Alltför mycket på jobbet. Utöver mina egna uppgifter även utfört en del "måstejobb" för en sjukskriven kollega.
Ovanpå det har vi jobbat i vårt renoveringsobjekt. Mestadels utomhus med att röja hur mycket skrot som helst och gräva upp en trädgård som liksom huset stått orört de senaste 15 åren.
Fällt träd, dragit grenar, lagt dräneringsrör till planerade stuprör och hängrännor med mera.
Utpumpad men glad och sover gott på nätterna🙂

@vår2022 har märkt att jag faktiskt känner mig väldigt trygg med alkoholfritt. Bryr mig inte om vad andra ska tänka, har också insett att gå bryr sig. Det har mest suttit hos mig. Och det har med skam att göra. Att andra ska förstå hur dålig kontroll jag haft, döma mig. Men det handlade som sagt om mig. Numer är jag som sagt trygg och väljer det som passar mig. Och nykter passar mig för det allra mesta allra bäst 🥰

@Sattva Känner som du, blir obekväm av människor som blir påverkade. Och det blir man av väldigt lite alkohol., För mig blir det alkoholfritt, och tror faktiskt inte någon bryr sig🙌🏼

Dag 210. När jag summerar veckan inser jag att jag varit riktigt trött hela veckan. Jag har hållit på med så många projekt samtidigt som vårbruk, renoverat sovrummet, flyttat ut det gamla rummet, tvätta och städat rummen, tränat, hundpromenader mm. Passat på att tvätta mattor när det är fint väder och de torkar så fort ute då. Åkt till återvinningen för att slänga alla kartonger och annat bråte. Skruvat ihop möbler. Väntat på svar om när jag kan börja jobba, i juni eller i augusti. Sökt andra jobb för att jag måste i fall det blir i augusti, för att få a-kassa. Fick svar i fredags att jag kan börja 1 juni😁. Träningen har varit segare än vanligt men jag har bara kört på. Sover men har många korta uppvak och för lite djupsömn. Jag har helt enkelt glömt bort att vila mellan varven. När jag kör på, kör jag bara på nästan tills jag stupar. Jag har skippat mindfulness för att jag inte riktigt orkat. Inser att det är precis det jag behöver, slappna av ordentligt, det är det jag inte kunnat göra och därmed struntat i det. Blir alldeles matt när jag läser hur jag hållit på, så ikväll ska jag ta mig tid att lyssna på mindfulness, och nu ska jag bara vila och slappa i solstolen med iskallt bubbelvatten🌞.

På onsdag har jag varit nykter i 7 månader. Tänker att det är dags att flytta över till det vidare livet, känns som att det är där jag hör hemma nu. Nykterheten är för mig en självklarhet och är väl integrerat i mitt vidare liv. Det finns egentligen inga utmaningar alls att avstå alkohol längre. Men vi hörs ju här på forumet ändå oavsett vilket ”fack” man känner sig tillhöra.

Ha en fin söndagskväll!🌱🌞💕

Jo jag inser mer och mer att det måste bli helvitt för min del om det inte ska sluta i katastrof. Kontrollförlust är skrämmande! Har dock svårt att identifiera mig som en sådan som inte dricker och har väl hela tiden hoppats på att kunna dricka måttligt.

Söndag.
Sov: med medicin och jättebra.
Stress i kroppen. Mycket överallt för tillfället. Men tar en sak i taget, en dag i taget. Så enkelt och bra tips. Svårare att hålla i det bara. Träning och trädgårdsarbete får bli sundare försök till att stänga av hjärnan en stund än vad alkohol skulle varit.
Idag ska jag inte dricka!

Nu har jag varit nykter i fem månader . Jag kommer inte att släppa den gamla gruppen än men tänker köra lite dubbelt som jag ser att många gör. Känns bra att kunna tala i lite vidare cirklar än bara kring nykterheten. Jag försöker nu ge mig på min övervikt och funderar över likheter och skillnader med att sluta dricka. Det svåraste är att nu finns ju inte den där klara gränsen utan det blir lite förhandlande och funderande. Försöker köra allmänt kolhydratfattigt. Och röra på mig rimligt, minst en halv timme plus 2x 10 min stretch. Och naturligtvis inte dricka alkohol .