@Cilla8 Ska försöka tänka så, en liten dipp! Nu kör vi igen! 💪🏼😊 Tack för du finns! ❤️

@Varafrisk Du har rätt, vi ska ju fokusera på det positiva! Varför är det så svårt? Har straffat mig med kroppsarbete hela dagen så det känns lite bättre nu 😁
Tack för pepp, det behövs idag! 🥰
Kram

@Smurfan_ Hade ångest i morse men nu känns det ändå okej. Nyktert idag, har jobbat hela dagen i huset och på tomten. Straffar mig med arbete helt enkelt 😏

Men nu ligger jag i hammocken en stund och lyssnar på fågelsången och känner att jag är ganska bra ändå 🙃 Försöker att vara snäll mot mig själv lite

Tanken med detta tråd är egentligen inte en diskussion utan enbart för mitt eget behov av att ventilera mina tankar, min väg och allting annat på ett offentligt anonymt forum.
______________________________________________
Dag två efter nio dagars tidigare uppehåll.
Sjönk ner i den bekväma "vinstolen" efter allt jobb jag har gjort för att inte hamna där igen.
Fick spendera den största delen av gårdagen med att inte klanka ner på mig för hårt pga mitt "misslyckande" då jag vet med mig att jag lätt hade gett upp hela processen då. Att se det som en "resa" och att man inte blir a-fri på två röda.

I en annan tråd har jag skrivit att jag behöver acceptera mitt beslut kring att mer eller mindre säga upp bekantskapen med min 'bff'. Det väger tungt över mig men i ärlighetens namn känns det ganska bra (just nu iaf).
Känner mig stolt över att jag tog mig dit och att jag har insett att jag BEHÖVER ta itu med det destruktiva i mitt liv för att komma någonstans - för att komma dit jag vill. Det kommer att vara svårare när det blir sommar. Uteserveringar, sol, innergårdar... Att vara utomhus utan en kall j*vel och att inte lulla hem mitt i natten och det fortfarande är varmt känns så tråkigt. Här är det svårast för mig att kunna hålla mig i skinnet.

I helgen har jag planerat att återförenas med Skyrim som jag inte har myst med på länge, skall köpa mig något gott a-fritt också att kunna ha till. Kanske något gott att äta. Gömma mig från 'bff'en' också :-))
Wish me luck!

@Miss Mary Poppins Check på den då 😃

För övrigt så rasade jag i säng innan kl 22 igår. Och vaknade strax innan 06 idag, nästan pigg och mycket mindre förkyld. Den här bobban går över snabbt 👍🏻

@TappadIgen Det här med forumet är lite underligt. I bland känner jag för att skriva och kommentera en massa, men hinner inte pga annat som känns viktigare. I bland har jag tid men då känner jag inte för att gå på forumet.😅 Förövrigt så har jag nästan aldrig någon längre ” to do” lista i huvudet. Det är bara större saker som typ är tidsbokade som jag är noga med att sköta. Eller om jag har planerat för en resa tex. Mycket annat som inte är så viktigt tar jag när det passar eller när jag har lust till det. Som i går när jag rensade hela gräsmattan från maskrosor. Det var något som jag plötsligt kände för att göra. Och vädret var bra för det också. Det var inget ” måste” eller något jag tänkt på innan.

Ha det bra!

@miss lyckad Ja det är ett elände med alla dessa beroenden. De ena kan ge det andra också märker man. Själv blev jag beroende av dataspel, och det var troligtvis pga mitt alkoholberoende. Orkade inte göra något vettigt, så då satt jag och spelade framför datorn och drack samtidigt.😬 En del blir ju så beroende av sitt jobb, att de börjar dricka för att orka, eller pga stress. Jag är nog lite beroende av mitt fiske.😅 Men jag måste inte fiska varje dag i alla fall. Det är ju så lätt att återfalla också. Det gäller att verkligen inte glömma varför man en gång slutade. Och det är nog särskilt viktigt när det gäller alkohol och andra droger pga att kroppen också förstörs fysiskt av detta. Man lever ju bara en gång som sagt.

Du får väl se vart det bär hän med din nuvarande kille. Du bestämmer ju själv, hur du vill ha det, och vad som känns bäst för dig.

Kram 🥰

@Sländan Tack så mycket! Ser riktigt fram emot att komma iväg lite. Bort från vanor och bort från A! Haha!

Hej Vara frisk,
Jag tycker det är så spännande med dina föräldrars historia kring odling och som ett villkor för att klara sig snarare än nån mindulness som det nästan har blivit nu.
Jag tycker också det är helt förståeligt att du spjärnar emot något som för dig blir ett måste, till och med lite ”konkurrens” med syskon. Ofta pratar man ju om hur synd det är att så mycket gammal inredning mm som nästan helt försummats k gammal bebyggelse. Men även om jag håller med så finns också en stor förståelse för att bli trött på det gamla och önska, se en ljusning i det nya, som vi numera ofta betraktar som ”trist”.
Vi måste gå våra egna vägar. Önskar dig en fin dsg med alldeles lagom energi-nivå. Jag ska sova middag. Kram 🤗

@Miss Mary Poppins Tycker ändå att det är en bra jämförelse, min samtalsterapeut pratade faktiskt om just godis som en "snabb belöning". Man trycker i sig, börjar må dåligt men belöningen händer liksom redan när man håller i godiset och då är det svårt att stoppa. Tillslut blir man illamående och förstår inte hur fan man hamnade där? Snabba belöningar är ju ändå de bästa i många fall :-)) Speciellt när man lever för dem!

Att snubbla dit igen kan ju ge en slags klarhet, jag har ju hamnat i sitsen "nu har jag fan fått nog" många gånger och blivit "bevisad" varför jag måste sluta flera gånger. Det skall jag inte sticka under stolen med MEN det känns annorlunda nu på något sätt?

Jag har också fått inse att jag måste släppa taget om min "bff" sedan cirka 15 år tillbaka. Hon har visat tydligt och klart att hon inte är intresserad av att stötta mig i detta och använder mig för att rättfärdiga sitt eget beteende. Problemet är att jag känner henne så väl och hon känner mig så väl. Det är svårt att skaffa nya vänner och det svider i själen att behöva "leta omkring" efter nya och att släppa henne. Det är svårt emotionellt också eftersom hon har funnits för mig under alla mina svårigheter i livet och varit stöttande annars - men jag har insett att det var hon ju: för att jag drack.
På något vis var jag alltid den värsta av oss, den som var mest utåtriktad, den som gjorde bort sig mest och den som drack mest. Jag har lett henne genom livet och varit den som har gjort att hon faktiskt har gjort saker. Hon har liksom "levt" via mig på något vis.
Alla idéer och tankar jag har haft kring drickandet har hon slagit ner som att "ja men om en vecka kan du ju prova med ett glas bara" även fast hon VET att jag alltid dricker tills jag stupar och har 0 självkontroll. Hon VET hur mycket det påverkar mig negativt och hur dåligt jag mår. Har jag gett förslag på att göra ANDRA saker än att dricka så slås de också ner och under mina senaste 9 dagar nykter hörde hon inte av sig en enda gång för att umgås.

Jag är helt enkelt inte intressant om jag inte dricker.
Så då får jag inse att det kanske inte hon är heller.

Tänka sig vad man växer genom livet när man tror att man har stannat upp. När man ser alla unga som för en vecka sedan (vad som känns) var 12 år nu går med barnvagn och skit medans det känns som att man har gjort exakt samma skit dag ut och dag in i 15 år. Är på något vis tacksam över att jag lyckas överraska mig själv med att vara såpass dynamisk.

Hoppas att ni får en trevlig helg alla!

Hejar på dig, och låter som om det är olika processer igång som du är med och flyttar framåt, bra tänker jag!
Igår läste jag tillbaka i min tråd, och hittade våra samtal från början av denna nyktra resa. Fint att minnas och så tydligt vilket stöd du varit och är. Vi fortsätter nu och ser var livet tar oss! Kram 🥰

Dreamteam 💗
Hejar på er varje dag!!👏👏👍🤗😁

@FinaLisa Men du, jag har inte kritiserat någonting. Jag ville bara vara snäll mot dig. Det är så lätt att glömma hur det var. Det var ju du själv som skrev detta för en månad sedan. Men du gör självklart som du vill. Jag ska inte bry mig om dig mera.

@Varafrisk 💗
Det är nyttigt att reflektera över sin relation med alkoholen. Du har ju verkligen vänt på varenda sten vad gäller hur du måste tänka.
Det är jättebra med antabus för dig nu, det blir ju som en kickstart och tids nog får du göra ditt val.
För egen del har jag en slags prövotid med mig själv. Ville ju inte dricka hemma själv men har ändå gjort det för det kändes ok. Har inte haft ångest över de två gånger det hänt sedan 6 februari. Men det gäller att välja sina tillfällen så man inte hamnar i något slarvdrickande igen.
Nu ska jag och min sambo bort över helgen och fira lite. Då blir det a-fritt för mig eftersom jag valde att dricka min ranson igår. Det är helt ok😊
Jag vill bara säga att jag och många här på forumet är så himla glada för din skull Varafrisk 💗
Du har kämpat så länge och nu är du på väg, jag blir så varm i hjärtat av det!!
Kram 🧡🌷🧡

@TappadIgen Det är verkligen inget fel på att få saker gjorda, men man ska göra dem för att man har lust. Inte för att man måste eller borde, eller för att någon annan tycker att man måste eller borde. Man kan göra en massa nyttiga saker också av lust. Men det är stor skillnad på att tvätta fönster för att man har lust att göra det istället för att göra det för att man måste, för att grannarna kanske har synpunkter. För mig är det stor skillnad i alla fall.

Sen måste inte allt vara perfekt heller i mitt nya liv. Där är min ribba mycket lägre. Städade balkongen precis, för att jag hade lust, men jag hade inte lust att slita halvt ihjäl mig. Det kände jag mig för trött för. Så de fick bli lagom fint. Lagom fint för att kunna sitta därute på balkongen och njuta av sol och nyplanterade blommor utan att störa sig på att det är smutsigt på golvet. Lagom fint.

I mitt tidigare liv kunde jag hålla på och hålla på och hålla på tills jag nästan svimmade av trötthet. Vilket gjorde att jag drog mig för att göra samma sak en annan gång. Vinsten kommer liksom av sig om man har slitit halvt ihjäl sig för den.

Allt man gör ska ge mer än det tar.

Kram 🐘

Tack för kommentarer. Jättebra info för mig. I början av relationen så jobbade han 8 timmars dagar. Har gjort så ända tills nu. Vi får se..Jag träffade en spelmissbrukare en gång. Vi träffades ganska länge..Han sa till mig efter ca 3 veckor att ”Jag måste berätta en sak för dig..Jag spelar” Jaha tänkte jag, är det kort, dragspel eller vad??Då berättade han om sitt spelmissbruk och hur det helt hade gått överstyr trots att han jobbade som vanligt..Hela lönen kunde gå åt..Han lånade på sitt hus för att klara sig..Han hade gått utan mat för att få spela..Jag lärde mig väldigt mycket om spelmissbruk av honom..Läste också en massa om det..Min kille har aldrig jobbat när jag är där hos honom..En gång skulle han sluta kl 16. Jag kom dit 14. Då avbröt han och sa att han inte ville jobba när jag var där..Jag tror inte att han varit sjukskriven på många år..Däremot så har han varit överviktig och slentriandruckit när det blivit helg..Hans prover på hjärta och lever var dåliga..Då började han träna istället..Tränar nu 3-4 ggr i veckan. Vi får se..Som sagt har jag lämnat några män med beroenden så vill jag eller tänker aldrig ta in någon sådan i mitt liv igen..Livet är för kort för att slösas bort. Det själ energi från mig att ha sådana funderingar. 💫❤️💫

@Torn Förstår verkligen inte hur du är funtad!?
Hur kan du bara komma på tanken att skriva till mig på det sättet?
Vem ger dig rätten att kritisera mig för vad jag sagt eller vad jag har gjort!
Hade jag velat ha din åsikt så hade jag bett om den.
Nej Torn, håll dig i din egen präktiga tråd och inse någon gång att alla tänker eller fungerar inte som du.

@FinaLisa skrev (2021-04-09) ”Men nu mår jag mycket bättre
samtidigt vet jag att min största fara är att börja dricka hemma igen.
Då skulle jag falla tillbaka på ruta noll igen och det vill jag verkligen inte.

Så för mig gäller att hålla på detta beslut framöver. Men ändå kunna unna mig ett glas eller två någon gång, men aldrig någonsin hemma.
Så är det för mig.”

En liten påminnelse i all välmening, i fall du har glömt. Kram 🤗

@Miss Mary Poppins Ah va jobbigt. För mig funkar de bra. Köpte upp hela hemköps parti av dem idag. Mest för jag har dem mot ångest med. 🙈

Gjorde en liten översikt på skillnaden mellan en sån här dag om man är vrålbakfull fylld med ångest och minnesluckor osv osv.. ja ni vet.. med en dag när man vaknar till ett sånt här väder... och var nykter igår...
klockan är 13.30 ... en vanlig bakfylle dag för mig hade varit att ligga i sängen fortfarande... förtvivlad... kli i kroppen... typ äta chips för att få i sig salt.. få noll gjort.. missa vädret ute... inte orka vare sig göra fint hemma... laga god mat.. eller nånting annat än att överleva baksmällan.... och framför allt ångesten.... som är BRUTAL.... men istället idag... har jag tvättat, bäddat härligt rent, varit i skogen, ätit frukost på uteplatsen... sått om lite växter.. slängt en massa skräp ... vattnat alla våra vackra blommor.. gjort fint på ute platsen... gjort en salladsdressing... som ska intas med min lax sallad lite senare idag... Billie holiday i högtalarna... här e lugnt och skönt... solen strålar.. jag är inte bakis... jag är skör.. absolut skör... men jag andas... och fokuserar på att minnas hur detta känns.. nästa gång jag blir sugen på att förstöra allt med vin ! DÅ ska jag minnas denna känslan... har inget sug... ingen abstinens... just nu... det är en underbar känsla... håller fast vid den idag..... och ja just det... askkoppen som stod på uteplatsen innan... har jag slängt ! :)

härligt njuuuut av din dag fina du !! @Miss Mary Poppins

@Ase Förstår att du är trött. Tack för ditt inlägg h mig🙏🏻 Va skönt att du fick sova tolv timmar👍🏻 Va bra att vi finns här för varann och för forumet!

Ha en fin dag☀️

Kram🥰

Det där kommer jag ihåg. Just när jag berättade för alla i min närhet. Det var som en tung sten lättade från mitt hjärta. Från den dagen fick jag all stöd från mina närstående. Och jag lämnade till slut. Har bott själv i 2 år.
Det är så mycket som är likt. Jag var också livrädd för hur jag skulle klara mig. Ekonomiskt och känslomässigt. Det ekonomiska går jättebra, det känslomässiga också, men förstås var det kämpigt i början. Jag älskade ju fortfarande den här mannen. Men det går. Man blir starkare.
Vi skulle också sälja hus, mitt drömhus. Det var så mycket som var jobbigt. Men det var värt allt. Sådant lugn jag känner inombords. Jag bestämmer över mitt liv. Jag möblerar och inreder som jag vill. Jag hälsar på vem jag vill.
Jag sköter min egen ekonomi.
Mannen har fortsatt att dricka.
Nu ska jag åka och hälsa på mina underbara barn denna soliga dag.
All styrka till dig Tröttmamma, i ditt beslut🙏

Fortfarande nykter 😊.
Dag 19 idag och jag mår bra. Kan bero på att jag fått sova 12 timmar i natt och känner mig ganska pigg.
Jag har en låt som hjälper mig i svaga stunder. Behöver inte dig idag av Clara Klingberg, den handlar om ett destruktivt förhållande men jag tänker på a och det är ju också ett destruktivt förhållande.
Tack alla för att ni finns och stöttar i med och motgång. Det ger mycket stöd även för sånna som jag som inte orkar skriva så mycket själva.
Idag är en bra dag 😊😊

God förmiddag!

Sedan jag började skriva här i februari förra året har jag i princip skrivit varje dag ibland flera gånger under en dag. Och nu när jag är där jag är så känns det än mer viktigt..betydelsefullt för mig att skriva. Det känns som om det lättar inom mig när jag får skriva. Och som jag skrev här om dagen...att även om alla inte tycker som jag (och det är ju himla tur..så tråkigt det skulle bli annars!) eller kanske förstår mig...så har jag satt mina tankar på pränt...och ibland får jag ett eller flera svar som jag begrundar...och som på något vis blir behjälpliga för mig...även om jag inte håller med de tankarna...men det blir liksom en tankerunda till.

Igår när jag skrev kände jag mig helt utmattad....och det kändes som om jag skulle inte orka lyfta min kropp på hela helgen...och är det någon gång som jag har druckit alkohol så är det ju på dessa känslor för då blir jag oftast lite piggare för stunden. Hur som helst...jag var SÅ trött...kände mig lite illamående...inte direkt hjärtklappning men ändå lite knepig...så där som jag kan känna mig om jag känner en starkare stress. Så även om jag inte behöver förhandla eftersom jag inte varken ska eller kan dricka alkohol..så finns det liksom ändå en stress inom mig...jag håller ju på att försöka hitta någon väg....till ett liv med nya vanor. Sov ganska bra inatt...första gången som jag drömde på länge...två sekvenser...dels var jag någonstans .. vet inte om det var någon konsert men iaf så satt Ola Salo brevdvid mig och jag blev dödligt lycklig...men han stannade tyvärr inte så länge...i den andra sekvensen drömde jag om en fd kollega en manlig rektor som jag arbetade tillsammans med när jag var skolkurator vilket är nästan tio år sedan som jag arbetade på den skolan...alltså hur ska jag tolka dessa drömmar? Men något som jag allt som oftast gör när jag vaknar är att jag blundar stenhårt...och då har lite huvudvärk...och jag tar inte hand om detta. Skulle nog behöva mer aktivt göra avslappningsövningar, meditera eller ngt liknande..

Hur som helst så är jag fortfarande mycket trött...men har ändå lite mer energi än vad jag hade igår...och tankarna är lite mer positiva. Jag har lätt för att stressa upp mig när värmen, solen kommer...måste ut i trädgården..måste fixa rabatter...måste måste måste...och så har jag tänkt under så många år...för att till slut inse att jag har inte den energin eller lusten eller motivationen just då...utan försöker att hitta en nivå som passar mig...men ändå får jag inte min trädgård att se ut som jag önskar. Vid frukost satt min man och jag och pratade om detta. Om trädgården. Och jag har nog kommit till insikt med att jag vill gärna att det ska se ut på ett visst sätt men jag har inte det rätta intresset för då krävs det mycket mer förarbete intresse för att odla osv. Jag tänker även att detta är starkt förknippat till min uppväxt ...alla dessa måsten...min mamma hade inte en köksträdgård, fruktträdgård och blommor mm för att hon älskade detta...utan det var ju en del av livet som lantbrukarhustru....det var ju inte ett val utan det föll ju på hennes lott. Min bror har en fantastisk trädgård vilket även min syster hade...och jag tänker att för de var det först ett arv..något som man bör göra men skillnaden fortsättningsvis var att de tyckte om det. Fast jag tror inte min svägerska är lika förtjust i att ta hand om allt som odlas..för det är ju inte min bror som kokar saften, gör sylten osv.

Så under nästan hela tiden som vi har bott i huset dryga 20 år har vi haft rabarber..en gång per år...kanske vi gör rabarberpaj. Vi har haft vinbär, hallon och jordgubbar för "att det är så himla mysigt" att gå och plocka och äta...hur mycket har vi gjort det?? Nej, så numera har jag tagit bort dessa bär även om det givetvis är jättegott att äta färska bär. När jag började sätta fröer för några månader sedan för att odla så var det inte genomtänkt...och det blev för stort och det blev ett måste....så det blev inget med det. Jag har i alla fall fyra tomatplantor som jag inte själv har drivit upp men som jag idag ska plantera om. Så efter frukost...så har jag mer en plan om hur det kan komma se ut i trädgården denna sommar. Jag ska försöka ta det i min takt...men det är nog den största utmaningen. För det ligger så starkt inom mig att jag ska bli färdig...allt ska blir färdigt för sen kan jag koppla av...har så svårt att koppla av mitt i...för att sen fortsätta. Det är ju ofta då när man är så trött som man blir så lätt irriterad och inte tänker klart....

Nu på förmiddagen har jag flyttat om växter inomhus för det blir för varmt för vissa växter att stå i söderfönstret så jag ska åka och köpa lite nytt att ställa i dessa fönster. Ska även köpa lite jord samt fylla på kyl och frys. Kanske är energin slut efter det...vi får se!

Ha en fin Kristi Himmelfärsdag!

Kram:)

Tack. Framtidsdrömmarna är att må bra. Kort och gott, sen hur det livet ser ut spelar ingen roll för mig.

@Draken Du har ju inte alls slängt dina 38 dagar i papperskorgen..du har ju dem och ingen kan ta dem ifrån dig!! Du körde i diket igår och nu är det upp igen! Tänk att du har fixat 38 dagar! Det är stort..glöm inte det! Jag förstår att du fokuserar på dikeskörningen för så gör vi ju alla...fokuserar på det som går dåligt istället för det som går bra! Varför tänker vi så??Jag som endast har 18 dagar tycker att du är helt fantastisk!

Heja heja dig!

Kram:)

Tycker att ni har en härlig diskussion här inne! Jag skulle någon gång i framtiden vilja ha ett måttligt drickande det är min önskan men jag är ytterst tveksam till om det skulle fungera för mig. Är så rädd för att jag skulle vilja åt ruset. Jag kan då ibland tänka...men ok då ..rus för en kväll..och låt det sen vara....men den tanken har jag tänkt så många gånger. Idag är jag ju inne på min 19:e dag som nykter och min hjärna, mina tankar är fortfarande så kidnappade av alkoholen. Så min resa just nu är nyktra dagar tillsammans med antabus!

Men...ibland får jag en känsla av att det helnyktra blir så präktigt...att de personer som som vill dricka måttligt inte riktigt blir respekterade för den önskan/viljan. Tycker inte heller om när det blir för mycket av det här med att läsa allt vad du kan komma åt om alkoholdjävulen, lyssna på poddar....läs hur alkoholen förstör dig...för mig blir det lite för mycket. För jag tror nog att vi alla som skriver här förstår att dricka för mycket alkohol under lång tid förstör vår hälsa, våra organ, våra celler osv...Visst har jag läst om vad alkoholen kan göra med en...likväl har jag druckit...så...stort lycka till alla ni som vill dricka måttligt!

Ha en fin dag!

Kram:)

@Draken Det bästa i "kråksången" är ju att det inte var gott o att det inte hjälpte mot stressen! O att du är så irriterad på dig själv just nu. Det gör ju att du troligen inte kommer vilja göra samma val nästa gång stressen slår till, eller hur?!🙏
Angående att du slängt 38 dagar i papperskorgen.. Så kan inte jag se det!!
I mina ögon har du 38 st framgångar o 1 dipp. Det är ju ingenting!
Du är tillbaka på banan. Visare än innan! Hejja dig!!🙏🤩

@Futurista

Låter härligt! Bra jobbat 👌🥰

@Andrahalvlek Ja, man blir definitivt mer chill som nykter, det har du rätt i. Men jag kan inte låta bli att känna en ambivalens. Jag är väl bättre på att uppmärksamma vad jag tänker och känner också men som nu. Att vara på forumet tar jag som avkoppling. Jag har flera olika former av avkoppling jag tar del av och på senare tid igen så har forumet inte varit prioriterat. Det har ju varit så härligt väder!

Men nu sitter jag här och tänker att det finns ett par saker på listan som jag kan göra. Så är det så härligt väder ute också så jag vill gå ut! Jag kan sitta en sekund avslappnad och bara tänka på forumet men i nästa sekund känna, nästan som en skamkänsla, att jag borde göra det jag måste göra och sen gå ut och njuta av vädret, för sen ska vädret bli sämre igen och idag har man ju ledigt.

Jag är mycket chillare. Men just detta känns lite problematiskt. Sen är det ju bra på det sätt att jag faktiskt får saker gjort också. Jag vill ju inte sluta göra saker jag behöver göra, det är ju inte det som är lösningen.

@Cilla8 @Smurfan_
Ja, vad säger man.... var helt säker att jag inte skulle dricka men så blev jag hemskickad från jobbet pga att en kollega jag arbetat nära med har bekräftad covid. Så mitt i allt när jag hade som mest att göra skulle jag plötsligt stressa hem o jobba färdigt. Jag visste att sambon var på systemet o då ringde jag bara och sa: köp vin!
Sjukt besviken på mig själv! Och så var det inte ens gott! 😶 och inte blev jag mindre stressad heller.
Ingen fara på så sätt att jag blev onykter eller så, men så onödigt! Är bara besviken o arg efter att ha slängt mina 38 vita dagar i papperskorgen. Okej, jag veeeet det är inte jordens undergång, och jag kommer ta nya tag. Men jag är ändå så irriterad på mig själv.

@Korpen70 Att fundera mycket är nog bra. Jag funderar också väldigt mycket och jag tror att det har hjälpt mig. För tillfället är jag så stabil att jag kan tänka att jag egentligen kanske inte behöver fundera. Jag ska t.ex på en svensexa imorgon och jag har inte tänkt ut någon strategi för jag behöver ingen. Jag ser ingen som helst fara där alls, men det är för framtiden som jag inte vet vad som skulle kunna hända som jag behöver vara beredd på.

Så läs du om andras strategier och vad de har gjort och som har fungerat för dem och fundera på vad som skulle kunna fungera för dig. Ta till dig det som känns bra, men strunta i det som inte verkar fungera för dig. En del koncept som känns främmande till en början kanske visar sig vara bra för dig till slut dock, så det är ju alltid bra att överväga allt ändå.

@TappadIgen skrev:"På senare tid verkar du lyckas du med att sätta undan listan för en stund, eller kanske inse att vissa saker faktiskt kan flyttas till morgondagens lista utan att det påverkar alls."

Jag tror att du har helt rätt i din analys. Man blir mer chill som nykter. Ytterst få saker är riktiga måsten. Var sak måste få ha sin tid, och vila är viktiga grejer 😉 Nej, jag blir inte stressad på samma sätt längre, och det kan jag tacka min tydligare närvaro i nuet för. Som jag kan tacka nykterheten för 🙏🏻

Kram 🙏🏻

@Andrahalvlek skrev:"Just idag hade jag faktiskt tänkt låta lusten driva mig. Ligga kvar i sängen så länge jag vill, känna efter inåt. Vad VILL jag göra idag? Vad har jag LUST att göra? "

Härligt!! Jag vaknade faktiskt med samma känsla och kravlade inte ens ur sängen för gott förrän 9. Dock känner jag alltid det där behovet av att ordna med saker. Jag har som alla andra en att göra-lista, ja alla har ju en oavsett om det är en faktiskt nedskriven lista eller om den endast existerar i mental form, som ständigt fylls på med nya grejer i ungefär samma takt som uppgifter bockas av.

Här har jag väl förstått att för att bli mer harmonisk måste man kunna se på listan utifrån och inte tänka att man är lycklig först när man bockat av allt på den, men har lite svårt för att leva efter det. Jag kan ofta känna en lätt stress när jag vet att det finns något på listan som jag skulle kunna jobba på just nu, men jag sitter här och skriver på forumet istället.

Jag upplever att du alltid har varit en sån som själv bockar av saker på din lista i rasande fart och i den takt den inte fylls på att du lägger till saker själv. På senare tid verkar du lyckas du med att sätta undan listan för en stund, eller kanske inse att vissa saker faktiskt kan flyttas till morgondagens lista utan att det påverkar alls. Som i det här exemplet som jag citerar idag! Det jag menar är att det känns som att du är på väg åt rätt håll, men att du fortfarande ibland, baserat på andra inlägg du gör här, tenderar att ibland fylla listan med lite för mycket och ibland kanske med saker som borde delegerats till andra listor.

Nu kanske jag överanalyserar och skrev lite onödigt metaforiskt, men är det något du funderar på själv? Det är väl när man inte kan släppa på listan som man går in i väggen som du har gjort förut. Känner du att du har en bättre balans idag? Jag tar mig not inte an så mycket som du gör, men jag kan ibland känna att det är svårt att släppa det där med listan och önskar att jag kunde göra det.

@miss lyckad Ha-ha, jag får nog skriva lite tydligare hädanefter.😅 Bristen beror på brist på fabriker att tillverka halvledare. De har satt igång att bygga nya fabriker för mångmiljardbelopp, men det tar ju sin tid att bygga. Det här drabbar alla i förlängningen. Börsnedgången den senaste veckan beror mycket på halvledarbristen, och då blir det mindre pengar till våra framtida pensioner. Men skit samma, för egen del betyder inte pengar så mycket för mig numera. Att jag, och mina nära och kära mår bra fysiskt och psykiskt är det viktigaste. Där har min nykterhet verkligen gjort skillnad.

@Andrahalvlek Varmbyxor är ju faktiskt ett bra ord, och pengabok. Logiskt som sagt. Snart känns det dock som om ” pengaböcker” har gjort sitt. Swish och framtida digitala valutor kommer ta över helt. Jag har nog inte använt mynt och sedlar sedan jag blev nykter. Förr var det smidigt med sedlar när jag i bland var så darrig att jag inte kunde knappa in pinkoden.😩 ”Blipp” började komma till systemet på slutet. Men då hade jag tack och lov börjat få nog av systembolagsbesök.😅

Kram

@Korpen70 Håller med! Kommentaren läste jag inte i detta forum och inte i ett sammanhang om alkohol vill jag tillägga. Den fick mig att fundera helt enkelt. Jag funderar mycket nuförtiden 🙂.

Funderar bl a på om regler för mig själv är långsiktigt bra eller mindre bra. Är egentligen mot allt som verkar vara svart eller vitt.

@Korpen70 Ett kortare och kanske begripligare svar.

Om du känner att förbud fungerar för dig så ska du fortsätta med det. Kanske kan kommentaren som personen fällde få dig att fundera på vilka fällor och risker som finns för dig när du sätter förbud, men sluta inte med att sätta dem så länge det fungerar för dig.

@Korpen70 Jag tror att det handlar om olika sätt att tackla saker på. För en del kan det säkert vara så att de har svårt att förhålla sig till förbud som de sätter på sig själva på samma sätt som förbud som är satta av andra, som samhället i ditt exempel med trafiken, för visst finns där en skillnad. Många av oss kan däremot göra som du och förhålla sig till egna förbud på det sättet.

Jag tror att vi har en förmåga att hitta vägar som fungerar för oss och sedan behandla dem som allmängiltiga. Jag läser ofta här på forumet om alkoholstopp att "Man ska aldrig bestämma sig för aldrig mer utan ta en dag i taget" fast jag vet att det var tvärtom för mig. Det var just på grund av tanken "aldrig mer" som jag fick något jag lyckades förhålla mig till. Det här exemplet brukar jag återkomma till.

Jag tror egentligen att det handlar om vårt sätt att skriva och kanske ibland att tänka. Kommentaren som du syftar på kanske skulle ha skrivits "Att sätta förbud på mig själv är det värsta jag kan göra, för då kan jag alltid göra fel. Kanske fungerar du så också" men sen kanske det också ibland ska vara underförstått att det man säger är en anekdot man observerat i sitt egna liv.

Sen ska vi väl kanske inte kräva att alla som skriver nyanserar precis allt in absurdum. Vi kanske också kan lämna upp till läsaren att själv lägga till ett "Så här har det fungerat för mig, kanske fungerar det så för dig också" till varje mening. Men då får skribenten istället lägga till en extra förklaring när något som skrivs faktiskt ska tas som ett universellt faktum och inte en personlig anekdot.

Jaa du, vet inte vad jag ska råda dig till. Jag har själv levt med en man i 20 år, som jag lämnat, och bott själv i 2 år. Jag var också stöttande, hjälpande, vände ut och in på mig själv för att få mannen nykter. Men jag lärde mig under tiden, jag blev en möjliggöra. En beroendeperson måste vilja bli nykter själv.
Frågan är vill du leva så här? Vill du leva så här om 2 år, 5 år kanske 10 år? Vad vill du? Vad har du för framtidsdrömmar?
Bra att du hittat hit. Fortsätt skriv, du kommer få många goda råd från människor som vet vad dom pratar om. Människor som lever eller levt med en beroendeperson.

@Smurfan_ Hej! Läser här varje dag men är dålig på att uppdatera. Kanske för att jag inte ”gör rätt” och inte riktigt vill skriva då!? Det går bra för mig! Mår bra! Jag har landat i vad som är mitt primära fokus (just nu) och det är att aldrig dricka ensam. När jag har det som ”regel” så blir det heller knappt någon alkohol för mig. Jag lever själv så i dessa coronatider blir det inte så mycket umgänge. Jag har inga dikeskörningar i närtid och därmed är jag fri från ångest - skönt!

När jag nu är klar i huvudet och ”låter allt komma” kan jag börja se vad det är jag druckit på. Det finns surdegar att ta tag i och känslor som jag inte riktigt kan hantera. Ska kanske skriva mer om det sen.

Idag ska jag träna, njuta av solen och bara vara. Hoppas alla får en fin dag 🤗☀️

@miss lyckad Låter väldigt jobbigt, både för dig och din käresta. Har han utmattning i sitt bagage? Då är det absolut inte lämpligt att kötta på så hårt i så många månader. Har man väl varit stressjuk så kan man bli det igen - om man inte anpassar sitt tänk och arbetsuppgifter. Stress är inte farligt, men brist på återhämtning är väldigt farligt.

Minns att vi sa om min pappa att han var arbetsnarkoman. Han var målare. Han jobbade hela veckorna som anställd och sen jobbade han svart kvällar och helger för kompisar. Han jobbade alltid. Minns inte vad jag tänkte om det då, men nu när jag tänker på det var det väldigt osunt. Det var nog en flykt, för att slippa vara hemma och umgås med mig och mamma.

Varför ville han fly från det? För att hans alkoholmissbruk gjorde vår relation förgiftad? På campingsemestern var han nästan alltid konstant full, så varje semester urartade i bråk och kaos. Varje gång. Jag har nästan inga fina minnen alls. Jag har knappt några minnen alls, allt jobbigt glömmer man tack och lov.

Lång utsvävning, men det kan ju vara läge och fundera mer över varför din käresta jobbar så mycket. Är det en flykt? Från vad?

Att bara vara och agera spontant på lust är också en konst, som man behöver träna mycket på.

Kram 🐘

@VaknaVacker Du visade dig vara stark som en björn 🐻 även gentemot mannen. Bravo!

Kram 🐘

@Miss Mary Poppins Det låter som om du har börjat älska dig själv ❤️ Och det är grunden till en bra relation med en annan person. Jag minns också min första nyktra vår/sommar som en tid då jag verkligen började trivas i mitt eget sällskap. Jag gick från att känna mig ensam till att det var mer än okej att vara självsam. Att hänga på dejtingsajter kändes plötsligt bara främmande och destruktivt. Jag har hängt på sådana sajter för mycket för mitt eget bästa genom åren. Jag har gått över gränser för att anpassa mig in absurdum, och till slut var det som om jag begick våld på mig själv.

Finns mr X någonstans så snubblar jag nog över honom i skogen 😉

Kram 🐘

@Soffi skrev:"Eller ... kan jag försöka vara nöjd med at ha ett jobb som ju faktiskt ger en massa tid över om jag sållar bort en massa "tjafs"? Tid att promenera, tid att tänka...
Men jag tycker ju om att jobba!"

Det där tål verkligen att tänkas på. Länge. Man måste hitta ”sin väg” även där, utifrån sin egen personlighet. Jag behöver ett jobb där jag känner entusiasm och engagemang åtminstone 7 av 10 dagar. Jag behöver också ha mandat så att jag kan förändra det jag vill förändra, inom mina ramar. Jag behöver också en fritid som gör att jag inte tänker på jobbet alls, en rik fritid med intressen och relationer.

Allt man gör ska ge mer än det tar.

Kram 🐘

Läste nyss en kommentar som löd: Att sätta förbud är är det värsta man kan göra, för då kan man alltid göra fel. 🤔

Nja.... eller så håller man sig till förbudet som man gör dagligen i många andra situationer såsom trafiken t ex?

Vad menas? Är det dumt att skydda sig själv och andra med regler och förbud?

@Soffi skrev:"Jag kommer att vara både svettig och skitig från topp till tå innan jag är klar, jag kommer att bli nöjd och glad över skit under naglarna och att verkligen "ha gjort något"

Fasen vad härligt det låter! Du lever livet på riktigt.😍. Kram

@Torn Jag längtar tills lusten fyller större delen av min fritid. Då antalet måsten och borden är minimalt. Det bästa är förstås om måsten och borden också inkluderar lust. Lust att städa, lust att putsa fönster. Nu hinner jag inte invänta lusten, ibland måste jag bara köra utan att knappt tänka eller känna efter.

Att skriva här dagligen hjälper mig jättemycket, då får jag distans till allt jag gör. Då kan jag på ett annat sätt se om jag kan skruva och förändra lite.

Det är dock stor skillnad på jobbtankar och jobbtankar. Tänker man på jobbet pga oro och stress så är det vidrigt att väckas av det klockan 5. Tänker man på jobbet med entusiasm och framtidstro är det bara trevligt att väckas kl 5 av att hjärnan jobbar. Jobbigt men trevligt i grunden.

Jag måste gå igång för att trivas på jobbet. Jag måste känna engagemang och entusiasm. I alla fall i längden.

Så därför känns det helt rätt att byta jobb nu, efter 15 år var det dags. Under mina 29 år på företaget har jag gjort en massa olika saker, men det här jobbet har jag haft allra längst. 15 jävla år, inkluderat två sjukskrivningar (2007, 2018). Men inte så länge till 😍

Kram 🐘

Godmorgon 💚🤸💚🤸💚

Min strategi med godis fungerar! Jag åt det igår och mådde illa. Och nu är jag påfyllt med viljestyrka igen 💪💚💪💚💪 Aldrig ska jag börja dricka igen!!

Hoppas du får en fin dag och att ni också får sol ☀️🍓

Kram

Jag vaknade också tidigt. Legat i sängen och laddat pulsklockan och hörlurarna. För att snart ska jag ut och promenera 💚🤸❤

Jag är så glad att du finns och vaknar med mig på mognar. När vi har varit nyktra dubbelt så här länge, så är restriktionerna borta!! Så nära!! Ha en underbar dag ❤🤸💚

@VaknaVacker Tack för grattis ❤️ Blixtepigg är ett dialektalt ord som jag verkligen anammat sen jag flyttade hit för 30 år sedan.

Min målsättning med livet är att vara blixtepigg 7 av 10 dagar. För mycket och för lite skämmer allt, och man uppskattar uppåt mycket mer när man har varit neråt. Och då snackar jag inte djupa neråt-svackor, för de klarar jag mig helst utan. Sådana har jag haft för många av i mitt liv redan.

Kram 🐘

Ja så kan det vara. Dels att det beror på hur långt man kommit i sitt beroende. Men också likheterna i de medberoende. Tack för era inputs. ☺️❤️

@Sländan Jag vet att det inte var extremt. Jag drack inte heller så mycket, bara ofta. Är i grund och botten väldigt lagom när det gäller äta och dricka. Blir fort mätt och mår illa istället.

Vad godisätandet faktiskt gav var mer viljestyrka och känner mig stark igen. Så strategin fungerade, slapp testa A! 💪💚

Natten blev förvånansvärt bra. Ingen hjärtklappning eller mardrömmar trots godiset. Nu är jag sugen på knäckebröd och örtte. Sedan blir det en promenad i skogen. 🤸💚🥰

Jag verkligen älskar att vara singel 🥰 Aldrig varit så här nöjd i mitt liv. Eller älskar jag bara nykterheten? Jag kanske är bara nöjd. Men just nu orkar jag inte lära känna en ny människa och börja kompromissa. Jag behöver ingen just nu 💚🧚

@Andrahalvlek Det borde blir bättre nu när du får mer tid för dig själv att göra saker på fritiden. Orientering, paddla SUP eller något annat som du vill göra men inte riktigt haft tid med pga din hemmaboende dotter. Sätt i gång bara! Då kommer du garanterat sova bättre och inte bara ha jobbtankar i skallen.🤗 I stället kommer du sova gott och drömma om alla fina naturupplevelser, fåglar, växter och kanske t.o.m. någon snygg karl som du råkat stöta på därute.😍

Ha en bra dag, själv jobbar jag 5 dagar på raken nu! Kram 🥰

Oh så underbart det låter 💚🙏🌸 Jag kan inte sitta ute o fika men ska också till skogen. Kram ❤

@Kaffetanten88
Godmorgon 💚🌸
Ingen i min omgivning har farit illa pga mitt missbruk. Ingen har haft anledningen att logga in på anhörigsidan och beklaga hur jag är. Jag tror det behöver gå ganska långt innan man mår så dåligt som medberoende gör. Så de talar nog inte oss som homogen grupp, utan om alkoholismen och deras lidande. Tror att likheterna hos dem är större än hos oss. Bra en tanke, behöver inte vara en sanning 💚🙏💚🙏💚

Phu man har en hel del kvar innan kroppen och sinnet läker... men det går framåt sakta... trött som en sten, skör, drömmer konstant, sliten ... you name it.. men alla dessa jobbiga känslor... är helt ok att stå ut med.. bara andas... djupt och lugnt.... gå i skogen... andas ännu mer... detta är INGENTING MOT ATT UPPLEVA DEN ABSOLUTA FASA SOM EN BAKSMÄLLA ELLER HUNDRA..... ÄR...... när jag känner mig extra konstig så tänker jag högt för mig själv... tänk att aldrig mer få känna av en baksmälla.... det räcker för att jag ska lugna mig..
men kroppen måste få läka nu... kroppen... sinnet... utseendet... organen.. ja allt..... för att inte tala om de dåliga nerverna som plågar.... långsamt långsamt långsamt känner jag att kroppen renar sig själv... pumpar ut gifterna... reparerar... syr ihop... börjar samla energi...... lungorna jobbar också för att rena sig... ( alkohol brukar innebära cigg för mig... aldrig annars dock och cigg har jag slutat med helt det VET JAG SÄKERT. SÅ ÄCKLIGT!!! ). men jag får acceptera att det tar tid... dricker en liter citron vatten nu varje morgon.. och en liter till under varje eftermiddag... sätter mig nu på vår lummiga mysiga uteplats med avocado och ägg macka och en stor kopp te nu... tar mina vitaminer.. främst B12 och magnesium som man ofta saknar om man har krökat... ska läsa min nya bok och lyssna på fågelkvittret nu... sen gå ut i skogen och känna naturen lugna mig.. min man e bortrest så jag e själv.. men det är ganska skönt när man går igenom nått sånt här... bara få vara... i tysthet... Jag hoppas ni alla fina mår ok idag och att lugnet sänker sig över även er... tack för ni finns.. KRAMAR

@Nykter2021 Godmorgon ☀️
Först vill jag bara nämna att det är Valios Barista, som havredrycken heter.
Min röster kallar jag rätt och slätt alkoholrösten och katastofrösten och jag har inte nämnt alkoholen för psykologen. Den får jag brottas med själv.
Igår blev det en tur in på Systembolaget. Jag tog beslutet att köpa en liten mängd för att jag blev påverkad av det fina vädret och alla människor på uteserveringarna.
Det var helgkänsla i luften och jag bytte bort min kommande helgmängd mot den igår.
Men jag vaknade kl. 3 inatt och kunde sedan inte somna om riktigt. Låg i en slags otrevlig dvala. Kände av alkoholen och tror att det beror på att jag åt för lite mat igår.
Men nu har jag fått i mig kaffe och snart blir det frukost.
Ska ta ett jympapass med Friskis och Svettis senare idag.
Hoppas dina batterier laddas bra under denna röda dag!😊
Kram 🧡🌷🧡

@Lavendelblomman tack för hälsning här. Glad att jag klarat min vardagar. Lyssnar på Annie Grace och tror att det är rätt metod för mig, att suga i mig fakta om hur hjärnan fungerar, faktanörd som jag är. När jag ser bakåt i min logg ser jag att jag den senaste månaden, sedan jag börjat skriva här, har minskat mitt drickande avsevärt. Många fler alkoholfria dagar, och de dagar jag har druckit dricker jag färre glas. Jag mår bättre och känner mig motiverad att fortsätta på den linjen. Jag vill att mina vardagar ska vara alkoholfria "by default" och det ska kännas helt självklart. Nästa steg är att inte tycka att det är självklart att dricka bara för att det är helg. Jag ska bryta mönstret och känna hur det känns. Färre dagar och färre glas!
Och jag tankade mycket kärlek igår med de kära barnbarnen, de är också en källa till motivation.

@Kaffetanten88 Hej! Jag är också inne och läser på anhörigssidorna i bland, och det som slår mig då är att där ser man hur det antagligen skulle blivit för mig själv om jag inte slutade dricka i tid. Hur det blir värre och värre med lögner, aggressivitet, elakheter, förlorade körkort, skilsmässor, barn som far illa mm mm. Så jag är glad och stolt att jag har slutat att dricka helt och hållet innan det blev värre. Alkoholberoende är totalt livsfarligt, både för en själv och andra.

Kram

@VaknaVacker Härligt att du kikar in och ger oss en uppdatering om läget!🤗 Jag förstår att det känns ledsamt men det blir säkert bra det här. Du kanske kan komma igång med lite gamla intressen nu också. Ridning och fiske tex.😍

Ha det bra!

@Miss Mary Poppins skrev:"Jag åt nästan en påse Ahlbergs bilar och två kinder choklad. "
I mina ögon är det inte så mycket, jag hade lätt kunnat trycka mig en halv liter glas oxå 🤪 för mig är det ofta allt eller inget.
Därför är det precis som med alkohol, ta aldrig första godisbiten 🤗
💕 sländan

Att vara beroende av promenader är toppen ju! Och stallet. Saknar det! Så konstigt det är att man inte tar tag i saker man saknar🤔
Ha en fin dag o kram☀️🌷🌷🌷

@Vitsippan. Vad roligt att du också går programmet! Jag har som sagt just gjort avsnitt 4 och jag ska låta det ta tid, gå tillbaka, läsa igen. Måttligt tempo. Appen ska jag ladda ner 😊

Hoppas att du har en skön torsdag!

@Luddsson jag blir riktigt berörd av ditt inlägg. Du har en väldigt bra insikt att en förändring måste ske. Jag ser att du har fått jättefina råd av flera i forumet 👍🏻❤️
Jag tänker på din partner, hur svårt det än är så tror jag det är bra att prata med hen.
Du måste ha någon nära att prata med, och det tar väldigt mycket tid att tillfriskna.
Det är en stor livsomställningen, och det är nog bra om hen är med på resan.
Många är precis som du i början, vill inte vara till besvär. Nu är det dig det gäller, du måste tänka att du är det viktigaste just nu, annars går du under.
Om det blir allt för ohanterligt att vara nykter kanske du kan prata med din läkare om antabus, bara som en hjälp i början.
Skriv mycket i den här gruppen om dina tankar och funderingar. Det är bra för din egen skull oxå, att sätta ord på sina tankar.
💕 sländan

Blixtepigg igår, idag med?😁 Bra uttryck. Hehe vaknade så idag. I sinnet. Men inuti så rackarns trött! Ibland är det för mycket i livet. Du gör det bra, livet alltså🤩
Så kul med jobbet! Blir bra det där...
Och grattis till din viktnedgång! Bra jobbat, snart är du ikapp mig. -16 kg på ett år. Kan nog tänka mig ytterligare ett eller två kg till nedåt men inte mer. Heja dig nurå😀🤗

Ibland går jag in på anhörig forumet och läser. Där är ”alkoholisterna” som jag kända att det var på AA. Jag känner verkligen inte alls igen mig i beskrivningen av dem där. Självupptagna, elaka. Bryr sig bara om sig själva osv. Det är konstigt att många säger att alla alkoholister är likadana men jag tycker ändå det finns många skillnader. Jag har tex hört en säga att han skulle känna igen en akoholist direkt om han umgicks med den för vi har samma beteende. Jag kände att det tvivlar jag fasen på...

Godmorgon min trygga härliga värmespridande @Drake - hur mår du idag?❤️ Tänker på dig! Idag är en ny dag🏋️‍♂️

För mig är just morgonen den absolut största vinning i detta lya leverne! Sover som en stock i ca 8 timmar, inget vaknande vid vargtimmen av att det kryper i kroppen och ingen ångest - jösses vad underbart det är! Vaknade efter att firat min födelsedag - gick i säng spik nykter och vaknar fräsch - när hände det sist😏🤔

Tack för era kommentarer🌞
Maken fick lägenheten och flyttar. Känns väldigt konstigt, ledsamt men ändå bra🤔🥲 Tror det är bra för mig. Kanske för honom också... vi får se hur det utvecklar sig. Sätta i foten är inte min starka sida men nu har jag gjort det. Och det är inte okomplicerat.
Tack och kram 🐻🤗

Jag har bara druckit så mycket som du gör dagligen vid enstaka tillfällen, men jag skriver ändå till dig, för att ditt inlägg berör mig. Det är min skräck att något av mina barn ska sitta i din situation i framtiden... Psykisk ohälsa som medicineras med ett missbruk, långt bort från mamma som därför inget vet... Ingen i omgivningen som märker.... För du har ordnat din omgivning så att ditt missbruk inte märks, kanske undermedvetet, eller ”det bara blev så”. Personer som är så trötta på vuxenpsykiatrin att de kräks underhåller sällan ett rikt socialt liv. Att den som har snurrat runt i vårdapparaten utan att få effektiv hjälp för sitt lidande blir less på psykiatrin kan jag förstå. Vad kan man då göra? Du måste ju helt klart bryta ditt drickande. Du är så ung, och har ett helt liv framför dig. Nu har du iaf tagit ett första steg i att skriva här. Nu vet vi att du finns. Nu vet någon att du lider. Bra gjort! Vad kan bli nästa steg? Gå igenom självhjälpsprogrammet du hittar här på forumet? Boka tid hos din husläkare för hälsokontroll, och kanske våga diskutera drickandet och handlingsalternativ? Berätta om situationen för mamma, så hon får en chans att vara ett stöd för dig? Jag vet inte vad ditt nästa steg blir, eller när du vågar ta det. Men du är här på forum och läser och skriver, så det kommer att klarna litet vart eftersom, och bli som det ska bli 😊 Kram

Godmorgon 🌸🙏💚
Vissa människor har svårigheter att sluta jobba. Jag tror inte det är nödvändigtvis beroende, men att de inte vet hur man slappnar av och tar pauser. Speciellt om arbetet är belönande. Jag arbetade tidigare för mycket, så känner igen detta. Saknade bromsar och blev sjuk av det tillslut. Så hoppas att han inte bränner ljuset i båda ändar.

Ha en fin dag 💚🙏🌸

@Kaffetanten88 Tack! Bra tips! Bra alternativ om man söker kalorisnåla alternativ. Tyvärr så fixar inte min kropp sötningsmedel utan kan få huvudvärk från det också 🙈🙏🌸💚

Jag har inte skrivit så mycket här men jag har ett tips nu. De är skitsvåra att få tag på dock. Nocco isglass. Sockerfri och kolhydratsfri. Jag använder dem för de dämpar ångesten. Har fått köpa annan isglass för jag inte hittat nocco. De funkar men de med socker triggar sockersug istället så jag vill ha mer istället. 🙄

Tid att tänka🤔
Det man/jag gör och lägger energi på ska ge minst lika mycket tillbaka.
Ja, det var grunden för mina prioriteringar igår när jag jobbade. Eller hmmm "jobbade"?
Efter min morgonpromenad igår hade jag ett par möten och jag upphör tydligen aldrig att förundras över nivån... Vuxna intelligenta, duktiga människor och ändå - så låg nivå! Ett lednings- / organisationsproblem? Brist på samarbete? Brist på engagemang? Brist på information och/eller tydliga mål? Eller vad?
Jag vet inte riktigt. Men jag kände så tydligt att jag blev fullständigt dränerad på energi. Gick igenom min "att göra" lista för att hitta något som kunde ge mig energin tillbaka .... ingenting ...
Så jag gick ut i skogen igen 😕. Promenerade, tänkte ...😏
Jag behöver ett jobb som ger utmaningar med lite höjd och inte bara utmaningen med att försöka fixa grunden om och om och om igen. Även om det minsann är en stor utmaning...
Eller ... kan jag försöka vara nöjd med at ha ett jobb som ju faktiskt ger en massa tid över om jag sållar bort en massa "tjafs"? Tid att promenera, tid att tänka...
Men jag tycker ju om att jobba!
Eller ... är jag fröken duktig med näsan i vädret? Det ska vara "rätt" arbetsuppgifter och jag ska ha beröm??
Nåja. Det blev ändå en riktigt bara dag!
Det var skönt att vara ute i skogen och tänka. Hade fler möten på em som iaf inte triggade mer frustration, de "rann förbi".
Sedan hade jag tid hos hudterapeuten - LYX! Hon är så duktig och får mig verkligen att känna mig värd att skämmas bort en stund 🥰.
Efter det 🙄🙄 - en kvällspromenad 😁😎. Första kvällen för året som var så ljum och skön på alla sätt, lyx att kunna gå ut med bara en tunn tröja 😍, för bara en vecka sedan hade jag täckjacka och termobyxor i isande snålblåst.
I slutändan alltså en helt fantastisk dag!💖🌞

Solen strålar även idag!
Jag ska strax iväg, det är min tur att fixa stallet 😍. Massor av motion och friskluft. Många vänliga själar som ger sååå mycket tillbaka - bara genom att glatt tugga i sig maten de får. Jag kommer att vara både svettig och skitig från topp till tå innan jag är klar, jag kommer att bli nöjd och glad över skit under naglarna och att verkligen "ha gjort något".
Så, nej, jag tror inte att jag är en "näsan i vädret-typ"... 😅😂

Det blir en underbar dag idag!
Är ni vakna alla så att ni inte missar den? 🐓🐓🐓

Jag är okej som jag är.
Jag gör så gott jag kan - det räcker bra.

Kram!🌼🦢🌼

@Luddsson Hej! Jag tycker det är jättebra att du skrev hit. Ibland blir saker tydligare i text när man strukturerar upp och kan läsa sina tankar.

Dina problem är varken för små eller för stora för det här forumet. Tanken som jag förstår det är att det finns hjälp och stöd här.

Du har tagit ett stort första steg genom att identifiera ditt beroende.

Glöm inte att just DU är viktig, DITT mående är viktigt!

Välkommen hit! Min pappa dog också i sviterna av sitt alkoholmissbruk. När jag märkte att toleransen ökat enormt och att minnesluckor blev mer regel än undantag så fick jag nog. Då ville jag inte traska i min pappas fotspår mer. Jag visst ju hur det skulle sluta. Med döden. Jag ville inte gå den vägen mer.

Idag visar appen Nomo 459 nyktra dagar, tjoho! Det enda jag ångrar är att jag inte tog det här beslutet tidigare. Jag fyller 52 år och min pappa dog vid 61 års ålder, men jag tror inte att jag har fått några bestående men av min alkoholism. Det känns som om kroppen har reparerat sig bra.

Kan jag, så kan du. Du måste dock bestämma dig till hundra procent, inifrån och ut. Vi finns här och stöttar dig allt vad vi orkar och hinner.

Kram 🐘

PS. I min tråd ”behöver all hjälp jag kan få” finns en massa tips om böcker, poddar, Youtube-klipp. Klicka på mitt nick så får du fram de trådar som jag har startat. Numer har jag en tråd inne på ”det vidare livet” där jag skriver dagligen. Den heter ”andra halvlek har inletts”.

Ledig 😍 Och då vaknar jag kl 5 blixtepigg och hjärnan är redan igång och planerar för det nya jobbet till hösten. Suck. Funderade på om jag skulle sätta mig på balkongen och ha en egen gökotta, men det var lite för kyligt. Väntar med det några timmar.

På framsidan av mitt hus har jag en av stadens mest trafikerade gator, på baksidan har jag en oas i form av en rejäl träddunge med massor av fåglar och ekorrar. Som två helt olika världar. Gökotta på balkongen kan bli en ny fin tradition, även om just göken inte lär höras så här mitt i stan. Om jag är vaken och har lust förstås. Lust är en drivkraft som jag vill anamma mer av i mitt liv.

Just idag hade jag faktiskt tänkt låta lusten driva mig. Ligga kvar i sängen så länge jag vill, känna efter inåt. Vad VILL jag göra idag? Vad har jag LUST att göra? Och sen ligga kvar i sängen och fundera och planera tills jag inte har lust att ligga kvar länge. Tills jag har lust att studsa ur sängen och fånga dagen. Nu hade jag lust kl 5 att fixa mig kaffe och frukost, men jag kan nog somna om igen lite senare.

Att jag tänker på det nya jobbet just idag hänger förstås ihop med att jag igår hade ett långt samtal med min kommande närmaste medarbetare. Hon vikarierar idag på chefstjänsten som jag ska ta över från och med i höst. Hon blir kvar som min närmaste kollega. Det blir hon och jag mot världen typ. Den relationen måste funka klockrent.

Igår skulle jag berätta för henne att från och med i höst tar jag över den tjänst som hon vikarierar på. Det var ett uppdrag som jag inte ville överlåta åt min chef att informera om. Här krävdes fingertoppskänsla och helt rätt tonläge från början till slut.

Ytterst få vet om att jag ska byta jobb i höst. Allra viktigast var att medarbetare M skulle få veta först. Hon skulle inte riskera att behöva höra om det via skvaller. Hon skulle få höra det från mig. Jag vet samtidigt att hon är en ytterst motvillig vikarierande chef. Hon vill ta mycket ansvar, och sköter sitt jobb med bravur, men hon har svåra problem med att vara obekväm och stå på sig. Tydlighet är inte heller hennes bästa gren. Jag har själv rekryterat henne för 15 år sedan, det var det första jag gjorde på min nuvarande tjänst, och jag inbillar mig att jag har läst av henne på ett bra sätt.

Hon tog det på exakt det sätt som jag hade förutsett. Hon blev först jätteförvånad. Sen blev hon jätteglad. Sen pratade vi en hel timme om hur vi i grova drag skulle dela upp jobbet mellan oss. Sen sa hon: ”Det här kan verkligen ge mig en nytändning också!” Yes! Precis det jag ville att hon skulle känna. Vi två blir ett grymt bra team!

Så nu är min hjärna igång och planerar igen. Den har sannolikt inte haft tid med det så mycket innan pga all logistik med dottern och mitt nuvarande jobb. Känner mig lite hemma inför sommaren på båda de punkterna, och vips tog hjärnan chansen att börja planera för nya utmaningar. Istället för att vila och bara vara en helgledig torsdag. Tröttsam typ. Ska nog ge den lite meditation att jobba med idag. Lite nyfiken på Björn Natthiko Lindeblads meditationer på Storytel.

Kram 🐘

@Sisyfos Ja det finns ju så otroligt mycket orsaker till våra måenden. Jag håller med dig om att läkare ofta kan vara enkelspåriga. Det kan ju faktiskt vara så att man har många samtida tillstånd i kroppen, inte bara "en" diagnos. I andra läketraditioner ser man kropoen mera som att vara ur balans när något inte stämmer. Sånt botar ju inte cancer etc, men kan kanske vara en ide att träffa en bra naturläkare/ alternativare? Som ett komplement om inte annat, till den svenska sjukvården.
Jag är också fascinerad av hjärnan. Hur den styr oss. Hur vi kan styra den. Eller, hur vi med vår mer utvecklade del av hjärnan, den yngre delen, kan resonera och på så sätt reglera den äldre, primitivare delen. Den resonerande delen som slås ut mer eller mindre av stress. Eller alkohol också för den delen kanske? Mindre konsekvenstänk, mindre impulskontroll.... Allt är väl kemi tänker jag. Synapser mellan olika delar. Som kan variera i sin fynktion, känslighet.
Kram!
😍🌞🧘‍♀️🌼🌷🧚‍♀️

Hej och Välkommen.🍃🌻🍃..Du skriver så bra och insiktsfullt om ditt alkoholbekymmer..Dom flesta av oss har också velat sluta förstöra för oss själva, precis som du, men ändå fortsatt dricka..Ångesten och det dåliga måendet ökar oftast av alkohol..Jag läste, läste och tittade på filmer om missbruk och beroende..Jag förstod efter ett tag att min hjärna var beroende av alkohol, jag ville inte dricka, men beroendet i hjärnan tvingade och lurade mig..När jag samtidigt tog en dag i taget, och lärde mig om a-beroende, så blev det veckor, månader och år av frihet..Jag tyckte det var svårast i början..Jag hade också haft samtal med min chef, så det fanns mer hjälp att få om jag inte lyckades..Du är såpass ung, och insiktsfull, så smart av dig att inse problemen innan dom blir värre..Läs och lär dig ännu mer om beroendet i våra hjärnor..Luddsson vill inte dricka, men din hjärna är alkoholberoende..Ta kommandot, en dag i taget.Vissa dagar gäller en stund i taget..Gör alkoholfria aktiviteter..Kolla även av dina triggers, fällor..Och var beredd då med andra saker som inte innefattar alkohol..Vilja och kunskap är nyckelord enligt mig, när du vill förändra ditt liv till något bättre..🍃💫🍃

Hej alla ni som läser detta.
Jag har sedan maj/juni förra året börjat läsa inlägg här och försökt hitta stöd. Det finns så mycket som skrivs här som jag känner igen mej i och, alla verkar så givmilda med sin omtanke för andra människor (främlingar). Det gör mej helt varm i kroppen. Jag har länge funderat på om jag ska skriva ett forum själv då jag inte läst om någon som druckit så mycket, så länge som jag gjort. Men jag har känt mej dum. Jag har tänkt att jag inte vill besvära någon eller att mina problem inte är lika allvarliga som andras då, dom inte får lika stora konsekvenser. Jag har nämligen inte några barn eller ett arbete som är såpass krävande/viktigt att mitt drickande märks, min närmsta familj bor inte i samma stad som mej å märker därför ingenting heller, min partner vet inte heller hur mycket jag dricker etc.
Men, det senaste året har jag druckit i stort sett varje dag. Jag tror jag varit nykter kanske totalt 8-14 dagar under ett helt år. Per gång dricker jag ungefär 4-8 öl (öl är min favorit, det smakar bäst och jag får en märkvärd och ”behaglig” fylla på det) men, dricker jag inte öl så kanske 4-6 glas vin eller sprit eller en blandning. Jag har alltid druckit (för) mycket, är 28 år nu och har väl haft problem med alkohol sen ungefär 4-5 år tillbaka. Det har blivit värre det senaste året och, allra värst senaste halvåret. Jag dricker varje dag. Nu kan jag inte ens längre minnas när jag hade en nykter dag.
Jag märker hur kroppen slits av det, jag vill sluta, jag vill ta hand om mej själv men rösten i skallen skriker efter öl å jag kan inte stå emot. Även om jag tycker att jag bestämmer mej för att lägga av så hittar skallen ändå alltid på en ursäkt som är annorlunda varje gång och som rättfärdigar mitt drickande.
Min pappa var gravt alkoholiserad och dog tillslut pga sitt drickande för ungefär 4 år sedan. Jag har alltid lovat mej själv att jag inte skulle bli som honom. Och här sitter jag nu.
Jag vill ha hjälp men vet inte hur jag ska börja, vågar inte be om den, vill inte vara till besvär. Är dessutom redan så trött på vuxenpsykiatrin att jag kan kräkas.
Jag är rädd. Jag märker på min kropp att den slits av detta. Jag är rädd för att jag ska dö. Jag märker att hjärtat mår dåligt, vikten ökar, sömnen påverkas, min ångest blir värre men ändå kan jag inte stå emot dom få timmarna av inre frid som alkoholen ger. Även fast jag vet att allt blir ÄNNU värre sen när jag nyktrar till igen. Och sådär fortsätter hjulet runt runt.
Känner mej skitdum som skriver detta men jag börjar bli desperat. Snälla hjälp mej någon. Finns det någon annan här som druckit lika omfattande som mej? Så mycket under så lång tid? Och om inte så snälla bara någon orkar skriva några ord. Jag känner mej så ensam och jag vågar inte berätta för någon om hur jag har det. Ingen vet. Och det känns som att det aldrig kommer bli bra.

Hej!
Känner igen mig . Jag har hållt mig nykter 4 mån ? Två återfall under tiden , Väl etablerad , bra jobb och ekonomi . @Lavie
Tidig debut älskar fester. Nu 50 år och oavsett icke alkohol så är det något annat jag inte mår bra av. Ta ett steg i taget är det inte det ena så är det andra dom gör att man inte mår bra. Vad är hönan och vad är ägget . Jag vet inte än , men kämpar på . Det kan du med göra !

Du är inte ensam .
Det är svårt att veta vad som är vad .
Lasta inte dig själv för det.
Det finns hjälp .
Självmedicinering är vanligt du kanske är en sv dom ?
Du är modig . Ta hjälp .
Kram 🤗 @flowdar

Du är inte ensam .
Det är svårt att veta vad som är vad .
Lasta inte dig själv för det.
Det finns hjälp .
Självmedicinering är vanligt du kanske är en sv dom ?
Du är modig . Ta hjälp .
Kram 🤗 @flowdar

Har precis bestämt mig för att satsa järnet på en ny relation med en inte helt ny person. Han är fin. Vi är lika. Men också olika. Han har lätt för att bli beroende och är medveten om det. Jag är en person som gillar att bryta mönster. Vilka som helst. Gillar känslan att kunna hantera.
Konstant i 10 år har han haft "flaskan" tätt intill sig och aldrig riktigt haft ett stöd i det. Det har flaskan varit. En bästa vän och den värsta. Allra mest värst, då han inte bara väljer den utan att han också inte ser andra alternativ och vägar. Det är så självklart.
Sedan vi började träffas slutade han dricka stark alkohol. Nu är det folköl tre-fyra stycken nästan varje dag. Istället. Det är ett steg som jag (som numera är sambo) är lite stolt över men samtidigt är det svårt att finna sig i. Då alkoholen oavsett mängd får honom att känna sig liten och dålig. Dagar utan folköl/alkohol ger honom skakningar, stickningar och ångest i kroppen. I förrgår var han in till akuten.
Idag så jobbade jag kväll, 14 till 23, då var han iväg på AW. Slutade inte där. Han gick hem till kollega som bjöd på shots... för att sen möta upp mig utanför jobbet när jag slutade. Vi tog promenaden hem som var svajjig och oklar. Men gick bra.
Nu ligger han i min famn. Hink framme. Däckad. Och här ligger jag. Funderar. Blir nog en vaken natt. Hur ska jag som nära göra för att stötta, mer än det jag redan gör. Är inte hård, snarare tydlig och typ... pedagogisk.
Har mig själv i tänket, hjälpen och agerandet hela tiden. Så ingen oro där, men det är mönstret. Mönstret jag inte vill hamna i, där jag låter det vara och blir någon som accepterar läget. Jag förstår att detta tar tid, jag gillar att saker och ting får ta sin tid och är lugn i det men...

@Majaela Välkommen hit! 🤩 Ja! Vi jobbar på på strategin o av varje framsteg klappar vi oss på axeln! Hejja oss!👏

@Smurfan stort grattis ! 🥳 🎈 🎈🎈
Både till födelsedag 🎂 🎁 och att du lyckas hålla din strategi så bra.
@Cilla, grattis till dig med som klarade motstå lillelördan. 🌹
Själv närmar jag mig mina 3 mån slut fick tänker försöka mig på @Vinägers strategi att inte räkna men aldrig smyga och aldrig dricka under arbetsvecka! 🙏
Jag tänker hålla mig i detta forum, och jag följer med spänning hur det går med alla olika strategier. Det viktiga är nog att man är benhård på att inte rucka på det som man har bestämt !
Heja oss ! 💪🏼😀

@Nykter2021, det låter som att du är på väg upp ur mörkret ! 💕
Så många positiva tankar som du förmedlar om hur härlig morgonen är och om din tacksamhet för så mycket !🙏
Jag är nyfiken på om golfen gick bra också 😅
Själv närmar sig mina tre månaders nykterhets slut. Jag börjar känna att jag vill pröva @Vinägers strategi att inte räkna mått utan istället aldrig smygdricka, eller dricka under en arbetsvecka. Inte heller dricka varje helg.
Den senaste veckan har nästan varit den svåraste hittills, var nära att bryta .
Du verkar kämpa på bra i alla fall!

@Cilla8

Så oerhört stolt över dig!!!! Önskar att jag kunde sitta jämte dig och hålla dig sällskap 😘

@Draken

Som jag skrev till dig i Cillas tråd - du är en kämpe och du har varit och är grym! Imorgon är en ny dag och var snäll mot dig själv! ❤️

Känns bara som du är lyckligast vit men det kan vi prata om imorgon! Sov gott🥰😘

@Draken

Håller med Cilla!! Du har varit sååååå fantastiskt duktig! Försök fokusera på allt du har klarat sedan påsk!! Detta var bara en dikeskörning- imorgon är en ny dag och då tar du nya tag! Är så stolt över dig och hur duktig du är!

Läs din tråd imorgon och se tillbaka❤️❤️❤️

@Draken Vi faller igenom ibland! Vissa dagar är vi starka, andra dagar mindre starka. Vi är bara människor. Som gör det bästa vi kan! ♥️
Du har så mycket framgångar att vara stolt över!! Glöm inte det!!
O du vet ju att du kommer igen!👏 Så krama om dig själv! Du är grym!👏

@Draken kämpa på , verkar som man aldrig får bli trygg i att det går lätt o så, upp med guarden igen o omstart. Lycka till, skriv mycket här vi är alla här av samma anledning att vi tappar kontrollen (eller åtminstone jag) ...

@Nybörjare Tappade det idag 😶
Nya tag i morgon! Men fasiken vad besviken jag är på mig själv nu! 🤬

Mäh! Jag åkte dit idag 😶 Fasiken vad besviken jag är på mig själv 🥺
Var så jäkla stressad o ledsen efter jobbet så jag bad sambon köpa en flaska till mig. Nu känner jag bara bläääää 😶
Fattar att det är nya tag i morgon men är bara ledsen på mig själv för att jag vet att jag inte blir nåt mindre stressad eller något gladare av det här.
Usch på mig!

Slänger in ett grattis i dubbel bemärkelse, ramlade ju in här 🙂

@Smurfan_ skrev:"du känns som en positiv, stark överlevare med mycket självinsikt och power!❤️"
TACK!!! 🙏 Blir tårögd av dina fina ord!♥️ Behövde dem extra väl ikväll! 🙏
Jag tror att vi har mer inom oss än vi anar! Det är så lätt att "klanka" ner på sig själv o inte se det starka. Det är så mycket lättare att se den hos andra.

Kul att din dag blev lyckad! 💐 Du är grym som satte stopp efter 2 glas!👏💪 Du håller dig till strategin ♥️
Kul att föräldrarna också blev stolta! 🙏

Tänkte också att vi skulle hitta ett eget språk 😄 Men nu har vi fått flera tillsägelser så vi får väl komma överens om att vi "bara" vet att vi enjoy..😅

Jag är SÅÅ TOKSTOLT över min kväll!!! 💪👏 Blir alltid extra deppig av att leva själv när det är långhelg. Alla familjer som umgås, planerar o har det extra gott. Då brukar jag som sagt "toppa" mitt drickande, frossande i onyttigheter o godis!
Ikväll är min absolut STÖRSTA seger sen jag bestämde mig för förändning o gick med här. 💃🏋‍♀️🤸
Balkongväder + Långhelg + lillelördag o jag är HELT REN!!!
Hejja oss @Smurfan_ Vi kommer klara ett liv på den måttliga vägen!!🥰🤩