@Uppgiven75
Det är tufft, jag har levt i samma situation och det skulle rasa fullständigt innan jag kunde ta beslutet att gå för att överleva själv. Jag lämnade allt, precis allt för att rädda mig själv. Där nådde jag min botten, alla har sin egna botten.

"Har sån ångest. Lämna eller fortsätta detta förtvivlande."
Det är så svårt att ge råd annat än att du går när du känner att det är nog, du ber om hjälp när du känner att du inte uthärdar att må så dåligt i medberoendet längre.
Man utvecklar traumaband till alkoholisten som gör illa och det blir destruktivt. Det spelar ingen roll om det är en sjukdom, det ena eller det andra för det är alkoholistens väg att processa sig igenom men vi medberoende behöver gå igenom vår process ; kan jag lägga hela mitt liv i händerna på en sjuk person? Har jag val i livet och hur förvaltar jag de valen? Vad behöver jag för att må bra?
Är jag villig att göra allt för att må bra, för min egen skull?

Herregud PimPim 😢😢 vilken resa!! Så skönt att din bror var vaken o kallade på ambulans 🙏 Usch fy det är en hemsk drog alkohol!! O vin är förrädiskt…Skönt att höra att du får hjälp nu!! Ta all du får o lite till - ensam är inte alltid stark!
Själv går det väldigt bra mer eller mindre helnykterist ett minimalt fåtal gånger per år jag dricker lite vin (läs 1-2 kanske - om ens det om jag tänker efter) lite mer utomlands på semestern men annars helvitt. Det funkar fint - men har haft turen att hitta en Karl som är mer eller mindre nykterist kanske var min smala lycka 🙏!! Själv kanske det skulle vara svårare - så får behålla honom 😉😬 Ta hand om dig o hoppas du får bra hjälp o att bearbeta det du varit med om o ja såklart det gamla bagaget med! Många stora kramar 🤗

OJ! Ni som svarat har inte så stor insikt vad som kan hända.
Det finns otroligt mycket mer, allt som har med barn tex. att göra.
Är det svårt för dig att bara gå ut på krogen och ligga och skaffa en unge så är det tvärstopp!!
Sjukt egentligen mtp att "alla andra" kan göra så.
Så för vissa begränsar det aöödeles alldeles för mycket, även om en skulle vilja ha hjälp, så går det inte, eftersom allting registreras i ens journal :(

@Haga Tack 🙏🏻 ❤️ Det värmer. Ja, jag måste nog springa 😔

@Åsa M Tack för dina ord 🙏🏻❤️

@Lora Tack. Ska titta på programmet 🙏🏻❤️ Ja, det är svårt. Man vill både lämna och stanna.

@Lavendelblomman @Geggan 🙏🏻❤️

De senaste dagarna har varit lite jobbiga inte pga alkoholen utan pga ögonen. Har trånga tårkanaler och torra ögon vilket bidrar t att de gärna vill tåras. Nu har de känts mer grusiga, svider vilket bidrar t att jag spänner mig och får huvudvärk. Förutom att jag har varit trött innan så känner jag mig ännu mer trött. Jag kan stå ut med ögon som tåras med svidandet och gruset är jobbigt🥹

Det känns även olustigt med hur säkerhetsläget ser ut i Sverige. Jag tänker man kan tycka vad man vill om olika saker men man kanske kan tänka lite längre när man agerar på ett visst sätt att det är så många oskyldiga som drabbas.

När det gäller alkoholen så finns det lite sug och lite tankar på alkohol men fullt hanterbara. Få se om suget väcks mer när vi åker t Stockholm men just nu känns det ok.

Somnar nykter dag 11😴 Kram🐬

@Se klart Hej!👋 Det är samma här. Jag tänker inte på att andra dricker numera. Som på nyårsafton sist tex. Dom andra drack nog alkohol, men om det var vin eller öl eller bubbel till maten har jag inget minne av alls.😂 Grym skillnad mot det första nyktra året. Då hände det t.o.m. att jag noterade hur många glas andra drack!😅 Och det här med att jag blev trött snabbare under sena kvällar när andra dricker är också ett minne blott för egen del sedan länge. Jag är snarare piggare än dem som dricker har jag konstaterat. 🧐 Det hänger nog ihop med att jag är så avslappnad och har det trevligt och kul. Det finns inte på kartan att jag någonsin ska börja dricka igen känns det som. Men att läsa lite bland nykomlingarna här på forumet är säkert bra. Så jag inte glömmer hur hemskt mitt förra liv var.

Ha det bra! 🤗

@Kennie Väldigt fint skrivet Kennie. Man måste försöka se sig själv utifrån i det här ibland. Jag skäms inte för hur det har blivit med mig tillexempel, däremot är jag tyvärr orolig för stigmat kring det hela.

ISE, prioritera dig själv först i detta, hur du än väljer att göra 🤗

Drömde om att 2023 skulle bli året jag slutade dricka, såg fram emot det. Det gick så där hittils…känns som Januari varit en enda lång bakfylle månad….nu har jag varit nykter 3 dagar i alla fall…
Klarade 28 dagar för två år sedan….det var fantastiskt…mådde sjukt bra…men sen gick det utför igen.
Vill försöka ta det stegvis…första mål…28 dagar….sen 90 dagar…Men men…en dag i taget…3 dagar är rekordet i år i alla fall…..

Är sjukt trött…..det hjälper….jag vet att jag faller dit så fort jag börjar må bättre….”ett glas kan inte skada”…

Härligt @prinsessa! Både i ditt svar på mitt och dina senaste. Vi är här för vår egen skull och så länge vi är nöjda med våra mål så är det det viktigaste. I morgon bitti fikar jag gärna nykter morgonfika med dig/er 😊🌻

Hej @andesh79 👋
På söndag är det en månad sedan mitt återfall eller snedtramp eller vad man vill kalla det.
Jag mår sådär, för det mesta rätt okej. Sliter just nu inte så mycket med nykterheten vilket känns skönt. Just nu går det som det ska. Det övriga är mer slitsamt men jag försöker sätta det viktigaste först, inte ta första glaset. Resten kommer ordna sig. Tack för din omtanke ❤️

Hur går det för dig? 😊❤️

Det hände mig en grej härom dagen, var ute ett ärende på lunchen och passerade en man som höll ett 6-pack öl i famnen.
Först tänkte jag att det var mitt på dagen- så knäppt att gå omkring med öl. Sen fick jag en så kväljande känsla. Tänkte på den där vidriga avslagna slatten i botten av varje glas eller burk. Öl har inte direkt varit min dryck men jag kände sån fysisk avsmak. Jag tänkte samma tankar några gånger för att mala ner den där känslan för evigt.
Idag var jag på aw med jobbet och först när jag kom hem- kom jag på att alla andra drack alkohol, det- ja, jag tänker inte ens på det.
Jag dietar mig genom dagarna och på väg hem idag doftade det pizza i hissen. Gott!
Det kan jag ju äta sen eller imorrn för den delen. Men alkohol? Aldrig aldrig mer.
Som en stor stadig rauk i mitt inre. Jag saknar inget- jag är BARA tacksam för vad det nyktra livet har givit mig helt gratis.
Alla mina morgnar. Alla kvällar.
Katter, små barnbarn, trädgård, forumvänner som betyder så mycket. Och några extra kilon att tampas med då.
Jag kunde omöjligt förstå hur mycket bättre allt skulle bli. 🌱

@jerri jag hejar på dig och precis som du gör- spela hela filmen. Hur blir det imorrn? På lördag morgon? Om du fortsätter.
Det kommer upp en massa känslor som ibland kan kännas främmande för att vi inte känt dem på ett tag. Det är oftast inte så farligt när man känner igenom dem.
En bra sak är att sänka kraven när det är jobbigt. Köpa lite choklad, glass eller vad som kan vara comforting.
Tänk att du inte orkar allt precis som vanligt när du kämpar med att bygga om hela hjärnan- ursäkta röran typ.
Imorrn- en månad? Det är riktigt coolt! Kram på dig 💪🏻✅

Otroligt fint att läsa, tack för hälsningen, det känns fint att fortsätta framåt (även om jag knappast övervägt det motsatta). Hurra för dig! ☀️

Summerar januari 2023
Nyktra dagar 22
Druckit alkohol 9 dagar
Och då ska vi komma ihåg att jag startade tråden den 7 januari, så egentligen räknas inte dagarna i januari innan dess. Hur det brukade vara innan januari 2023?! Jo, då var det vin varje dag, varje månad, så jag tycker jag har gjort framsteg. I morgon väntar gott kaffe!

Det går att bryta Alkoholismens klor
Bygga upp sig själv, leva ett nyktert liv och finna livsglädje igen♥️ de kostar blod, svett och tårar..
Men de går. Jag är idag en nykter alkoholist och firar 9 år nykter den 11/2🙏🏻

@Challe2022, bra jobbat! Det blir bättre och bättre. När suget kommer brukar jag ”spela hela filmen”. Alltså vad som hönder om jag skulle ta en öl. Jag vet att det inte bara blir en. Det blir många som i sin tur för med sig massa annat skräp. Usch!

Riktigt bra jobbat! Kämpa på 💪🏼

@Påvägmothälsa Hur går det idag? Mår du bättre? Jag kör en nykter dag och ser fram mot kaffet i morgon.

Hej, jag håller med om att det kan behövas draghjälp i början. Och den där skammen tror jag eldas på och förstoras upp av beroendet som vill sabotera våra försök att bli nyktra. Det är så vanligt med beroende och jag tror väldigt få människor är särskilt dömande. Och verkligen inte mot en person som tar tag i sitt beroende, det känner många tvärtom stor respekt för tror jag. Det är ju så vanligt men samtidigt så sorgligt att rädslan för vad perifera personer ska tänka om oss gör att vi inte vågar ta hjälp som skulle göra att vi har mycket mer att ge de personer vi har nära och bryr oss om. Så jag säger fuck omgivningen, gå all in för din egen och din familjs skull. Du kommer klara det här, ge dig själv möjligheten.

@Geggan Visst är det så, när våren närmar sig, när man får se solen och den blå himlen så väcker det något i oss som vi tidigare förknippat med att njuta det tillsammans med något alkoholhaltigt men tänk så lurade vi varit att tro att A ska ge något mer än den härliga vårkänslan i sig själv.

Gott med lite chokladmousse 🥰
Kram❤️

@Surkärring Ja, man kan fundera på varför man utsätter sig för denna destruktivitet som alkoholen medför. Det är ju inte sunt på något sätt. Varför man ändå fortsätter är ju för att man är beroende. Det är som att man blir en annan person med andra tankar och beteende. Ordspråket ”där alkoholen går in, går vettet ut” stämmer verkligen på pricken. Det är väl därför det är så svårt att vara måttlig, som du berättar om. Troligen blir sömnen knasig för att hjärnan inte är i balans och inte tillräckligt återhämtad från alkoholen.

Grattis till dag 8🥳

@Jerri Det är klart du fixar denna kväll💪. Låter som att du har det lite kämpigt. Kanske skulle det vara bra om du kunde prata med någon, det brukar vara skönt att få sätta ord på sina känslor och lätta på lite trycket. Att bara få berätta för någon hur du mår, kanske för någon vän eller så. Eller skriva ned hur du mår på ett papper, allt du kommer på. Då kanske du se mönster eller skönja något.

Sköt om dig. Kram❤️

Men vad kul att du är aktiv igen, Sisyfos. Läste om det tragiska i familjen. 💗 Så oerhört sorgligt.

Men prinsessa och FinaLisa, jag missade att ni skrivit. 💗 Tack för att du tror på mig, prinsessa. (Nu fick jag något att fundera över. Ja, alltså vem du skrivit som förr. 😁). Och FinaLisa, blir det ingen anordnad fysisk forumträff, så får vi planera in några dagar på västkusten. Vi måste ses igen. 💗 Som sagt, åtminstone Varafrisk och PimPim hänger på. Kanske någon mera som finns i krokarna där nere.

Pinsamt tjatigt att skriva det igen, men jag vill verkligen berätta den sista delen av min A-resa. Men det får bli vid ett annat tillfälle.

Eftersom helvitt alltid varit mitt mål blev mina ca två år med kontrollerat lördagsdrickande endast en (min) strategi att inte riskera att hamna i det dagliga tvångsdrickandet. Knäppt och bakvänt, jag vet, men det fungerade för mig - tills jag bestämde mig för helnykterhet igen. Och upprepade mitt återfall och dryckesmönster på exakt samma sätt som tidigare efter några månader. Mycket knepigt och direkt livsfarligt den här gången.

Men nu är det över!

Kram och på återseende 💗

Svårt att ge råd, du behöver känna efter vad DU vill.
Klarar han inte att söka hjälp eller genomgå behandling hade jag valt att gå. Det finns gränser för vad man kan hantera och orken tar slut. Uppmärksamma andra på situationen och ta dig ur den, det hade jag gjort. Han behöver professionell missbruksvård och det kan du inte ge.

Det låter som läge för orosanmälan. Han behöver akut hjälp.
Ta hand om dig ❤️

@ISE Tack känns så bra! Jag tycker att du bestämmer dig och hakar på oss! Jag har mitt mål och känner en enorm pepp från alla fina människor här i forumet😍🌟💫🌟man mår så mycket bättre!

Tack! Idag är det en hel månad :)
Jag har ju varit alkoholfri förut så jag siktar på det igen, men försöker att inte tänka så långt framåt utan mer… ja, varför dricka just nu, det går ju bra utan. På något sätt känns det alltid enklare ju längre tiden går, enklare att tacka nej och veta vad man ska säga till andra.

Idag har jag ingen vidare dag. Stressigt på jobbet, stressigt i privatlivet och en hemsk pms på det. Men känner ändå inga sug efter alkohol… vilket kan vara lite läskigt, för det är ju en form av försvar att hantera ångest.

Men ju mer jobbiga saker jag tar mig för utan alkohol så kan jag njuta av att jag klarade av det snarare än att gå hem och dricka för att hantera känslorna.

Även om jag har ångest kvar så är jag iaf starkare och piggare vilket ger mycket bättre förutsättningar att leva med den.

Det har gått sådär sista tiden, mycket mindre alkohol än tidigare, men inte helt nyktert. Men idag ska jag vara alkoholfri, känns som ett bra beslut!

@Jerri Grattis till 1 månad! Ge inte upp nu.💪 Jag vill förresten förmedla ett tips som är till stor hjälp. Häng på personer här på forumet som har samma målsättning som du själv, och undvik att ”följa” personer som har måttlighet som mål. Det kommer gå mycket lättare då. Ditt undermedvetna blir annars triggat till att ”ett glas är nog ingen fara”. Detta skriver jag genom att själv ha sett hur det oftast fungerar här på forumet. Över 3 års aktivt läsande ger en hel del erfarenhet.

@bella70 Du har helt rätt.
Det höll ändå inte speciellt länge.
Jag bestämde mig för att stötta och kom dit och möttes av det värsta jag sett.
Febrig, skakig, illamående, svettig, sprang konstant på toa. Fick knappt i sig ens vatten.
Jag sov kvar, han låg och pratade i sömnen hela natten. På morgonen tog han sig i ansiktet och kastade bort något som inte ens fanns, en spindel enligt honom.
Han hörde röster och fick för sig att det knackade på dörren osv.

Sen helt plötsligt 3 dagar senare var alla ”symtom” borta. Han hade börjat dricka, men ”lagom” så det inte märktes direkt.
Men på bara lite mer än 3 veckor så har han varit märkbart berusad vid säkert 10 tillfällen. Klapp kanon i fredags, men då grät han och erkände att han fått ”återfall”
Han grinade och berättade att han kändes sig ensam, misslyckad och ändå inte såg ngn framtid. Att han inte lyckas få jobb osv.

Han säger själv att han vet att han har 2 val, fortsätta dricka. Bli mer ensam och få sämre ekonomi. Riskera att bli utan a-kassa framåt våren. Och att han vill veta hur det blir. Han pratar om att ”supa ihjäl sig” om han måste gå på soc eller ev ta livet av sig.

Eller så vet han att han måste välja nykterhet.
Han förstår att jag inte kommer orka stanna.
Han var typ ”nykter” resten av helgen. Men igår drog han igång rejält. Blev otrevlig och imorse när vi pratade var han fortfarande full. Nu är det tyst och lugnt, antar att han hänger med likasinnade eller sover.

Jag blir galen. Jag vill hjälpa, jag älskar honom. Men samtidigt så orkar jag inte, det är sån stress och oro.

Jag måste verkligen söka hjälp för att reda ut mina tankar.

Han säger ju att han vill ha jobb, bli nykter, inte förlora mig.
Men ändå så uppgiven, och väljer alkoholen.

@bella70 Du har helt rätt.
Det höll ändå inte speciellt länge.
Jag bestämde mig för att stötta och kom dit och möttes av det värsta jag sett.
Febrig, skakig, illamående, svettig, sprang konstant på toa. Fick knappt i sig ens vatten.
Jag sov kvar, han låg och pratade i sömnen hela natten. På morgonen tog han sig i ansiktet och kastade bort något som inte ens fanns, en spindel enligt honom.
Han hörde röster och fick för sig att det knackade på dörren osv.

Sen helt plötsligt 3 dagar senare var alla ”symtom” borta. Han hade börjat dricka, men ”lagom” så det inte märktes direkt.
Men på bara lite mer än 3 veckor så har han varit märkbart berusad vid säkert 10 tillfällen. Klapp kanon i fredags, men då grät han och erkände att han fått ”återfall”
Han grinade och berättade att han kändes sig ensam, misslyckad och ändå inte såg ngn framtid. Att han inte lyckas få jobb osv.

Han säger själv att han vet att han har 2 val, fortsätta dricka. Bli mer ensam och få sämre ekonomi. Riskera att bli utan a-kassa framåt våren. Och att han vill veta hur det blir. Han pratar om att ”supa ihjäl sig” om han måste gå på soc eller ev ta livet av sig.

Eller så vet han att han måste välja nykterhet.
Han förstår att jag inte kommer orka stanna.
Han var typ ”nykter” resten av helgen. Men igår drog han igång rejält. Blev otrevlig och imorse när vi pratade var han fortfarande full. Nu är det tyst och lugnt, antar att han hänger med likasinnade eller sover.

Jag blir galen. Jag vill hjälpa, jag älskar honom. Men samtidigt så orkar jag inte, det är sån stress och oro.

Jag måste verkligen söka hjälp för att reda ut mina tankar.

Han säger ju att han vill ha jobb, bli nykter, inte förlora mig.
Men ändå så uppgiven, och väljer alkoholen.

@Jerri Oj så bra! Grattis till en månad, för denna kväll klarar du galant! Vi ses i kaffestugan i morgon, jag kör nyktert idag!

Dag 31. Om jag klarar den här kvällen så blir det en månad. Det ska jag väl kunna göra?
Det har varit/är nästan lika jobbigt idag som igår. Känner mig ledsen och har gråtit en skvätt både vid frukostbordet och på toaletten på jobbet. Fingrarna känns skakiga och vaderna och vrister värker. Pannan lika så som typ en spänningshuvudvärk. Det enda som just nu håller mig ifrån det hela är att jag inte orkar ta mig någonstans dvs systembolaget precis just nu och att jag vet att i samma stund som jag dricker 1a klunken så är smaken blä och jag kommer ångra mig mycket åt att jag inte klarat stå emot. Vissa stunder tänker jag att det blir bara i kväll. Så vet jag att det troligtvis inte kommer bli utan även imorgon kväll och kanske kvällen efter det och snart skulle jag vara tillbaka på ruta noll. Jag har ju redan provat den vägen några gånger. Behövde klaga av mig lite 🌻

@Frihetsjakten Instämmer. Att få lite extra koll och stöd är guld värt på flera sätt.

A-bus är ej att förakta heller om man vill ha gips på det brutna benet (för att parafrasera Andrahalvlek). Det underlättar iallafall för mig väldigt mycket, jag slipper fundera på alternativet nu såhär i början.

@Lina. 2.0, hur gär det för dig? Tänker på dig 🙏🏼❤️

@Frihetsjakten Du radar upp käftsmällar på löpande band. Bra! Lögnerna tillhör missbruket - och ärlighet och sanningen tillhör nykterheten! När man väl fejsar sanningen och ifrågasätter alkoholromantiken bygger man en grogrund för läkandet.

Kram 🐘

@Himmelellerhelvette 😂 ja det är kanske så det är, hjärnan försöker komma på någonting att sukta efter , lite random. Idag har jag köpt en liten chokladmousse- faktiskt en relativt kalori- och kolhydratsnål godsak. Kanske den här begynnande vårvintern bidrar, alltid en tid av nån sorts vild längtan..🐳😇 A känns långt borta.

Jag bokför all min privatekonomi rätt så detaljerad. Under 2022 så gjorde jag 270 inköp av alkohol på systembolaget. I praktiken kan man översätta det till att jag drack så gott som varje dag. Jag har bokfört 56723 kr (puh) på dettaw.

Närmaste systembolag är nästan en mil bort och jag har varierat mellan flera olika systembolag, så lägg på massor av reskostnad. Plus det jag skrev ovan om folköl. Ska jag killgissa lite så är jag nog inte långt ifrån att ha lagt 100 000 kr på alkoholmissbruk förra året. Under en 10-årsperiod är det en miljon kronor. Alltså. På riktigt.

Usch vilken jävla hållkäften-insikt jag fick levererad i ansiktet alldeles nyss. Jag handlar oftast på ICA-butiker och är medlem i deras stammis-kundklubb. Alldeles nyss kom det ett mail med "insikter" från vad jag hade handlat under 2022.

Jag tänkte för mig själv på skoj att folköl hade varit komiskt om det dök upp... vilket det tyvärr också gjorde. Topp tre vad jag handlat under 2023 blev 1) mjölk 2) ostkrokar 3) 3,5% öl.

Ostkrokarna har tyvärr också en koppling till alkoholen, eftersom jag vet att när jag dricker så blir jag extra sugen på salt/fet "mat" och en orsak till att min fd vältränade kropp lajvar badboll numera är just att jag först druckit alkohol i min ensamhet på kvällarna, sedan mulat en påse ostkrokar (eller annat skräp) innan läggdags. Rätt in på bukfetman.

Just folköl har jag oftast handlat antingen söndagar då bolaget varit stängt, eller dagar då jag försökt vara nykter. Jag har liksom firat kl 15:01 att systembolaget har stängt och YES, nu kan jag vara nykter den lördagen... för att kl 19:00 så har jag handlat öl på ICA. Min alkoholtolerans gör att 6-7 öl inte berör mig alls, utan jag måste dricka minst 11-12 folköl och för att inte se ut som en alkis så har jag delat på inköpen och bara köpt ett sexpack på ICA och sedan köpt ett annat på besinmacken. Macken brukar även ta 100 kr/sexpack numera.

Så förutom att jag har folköl som topp3 på mina inköp för mat/kost förra året, så har jag massor med inköp på bensinmackar med. Ihop med bilresor till/från där folkölen har varit det primära. UTÖVER alla inköp på systembolaget. JÖSSES vad kidnappat mitt liv har varit.

@ISE prova och se om du kan komma med på ett digitalt AA möte eller vad som. Eller sök vård i en annan ort/region, det har du rätt till. Du kan också be om att få en egen slags coach mm. Jag tror stenhårt på att försöka söka/ta hjälp och få lite extra stöd, särskilt i början. Jag är själv en rätt så offentlig profil inom vissa kretsar och vet precis hur det där känns, men det kan göra mycket till ens eget psyke och viljekraft om man "bara" gör ett läkarbesök, lämnar blodprover och får veta att man ska på återbesök om några veckor. Det är sådant som kan göra att när man står där och är på väg att handla, eller dricka, så inser man att det åker man också på att redovisa när blodprover mm inte blir så bra mm. Hoppas du hittar rätt verktyg för dig iaf!

Faktum är att skammen griper tag i en så man är nästan redo att kasta in handduken och låta alla få rätt. En gång en alkis alltid en alkis. Sanningen är att tar man sig igenom det lilla sugröret så kommer folk tycka tvärt om. Det är bara sjukt imponerande med de som lyckas vända så tuffa situationer där det känns som om läktaren är full av pessimistiska åskådare. Det kräver en inre styrka att ta sig dit. Synd att detta är en så dold och skamlig sjukdom. Det dödar många.

@Jerri Blev morgonkaffe, men lite godis till lunch. Idag kör jag nyktert!

Hann inte med morgonkaffe, men nu en till lunch 😊.
Hoppas ni har tid/möjlighet att haka på!
Kram

Hann inte med morgonkaffe, men nu en till lunch 😊.
Hoppas ni har tid/möjlighet att haka på!
Kram

Dag 12 Sovit ganska bra skönt att vara nykter. Det är förvånansvärt vad lite tankarna går till alkohol. Det var mycket värt att gå med här och få läsa om alla möjliga problem. Det är skönt att lägga sig nykter och lika skönt att vakna nykter. Hoppas det går bra för er alla vi försöker att hålla i och vara nyktra ha en bra dag.

@Uppgiven75 Känner såväl igen delar av din berättelse. Hur det lovas att bli bättre tex och sen pang så blir det nåt helt annat. Hur älskad man är, hur mkt personen "behöver" en osv osv å sen är man ute igen. I mitt fall var det tydligt (efter ett tag) att varje gång personen försvann, slutade svara, stängde ute osv osv så dracks det. När sen allt kom fram så var det såklart mitt fel att det dracks och jag skulle förändra någonting så kommer det gå bra. Det gick såklart aldrig bra då felet inte låg hos mig och oavsett vad jag förändrade eller gick med på så blev det alltid samma sak igen...

Varje situation är såklart unik och kanske kan det fungera för erd et vet jag inte. Men utifrån vad du skriver så är det enda rådet jag kan ge att springa för livet. En alkoholist som inte är klarsynt och skyller på andra osv kommer äta upp dig levande med lögner, svek och det kommer inte bli bättre. Den dagen han/hon vart nykter ett par år utan återfall, den dagen han/hennes liv faktiskt fungerar bra när hen är själv så finns det hopp. När jobb sköts, vänner är stabila, familjen fungerar och allt det 110% nyktert. DÅ och först DÅ finns det en chans. Det du beskriver nu är precis den jag var förut med min alkoholist. Tyvärr är den bittra sanningen i många fall att du kanske inte är ett stöd utan en möjliggörare. Någon som stöttar och "OKar" alla felsteg, förlåter och tror på osv. Det gör enbart missbruket starkare och kanske är det du som är den som gör det möjligt för hen att fortsätta.

Hade jag vart starkare för flera år sen hade min alkoholist sett dagens ljus mkt tidigare och antagligen vart nykter nu, istället så mörkade jag, ljög och ursäktade villket enbart resulterade i att det blev värre.

Tråkigt svar jag vet, och kanske inte stämmer in på dig men jag hade med den kunskapen jag har idag sprungit långt bort och inte kommit tebax förens personen vart nykter i flera år om ens det.

@ISE Jag har berättat för 1 kollega jag kan anförtro. Hen blev minst sagt väldigt överraskad när jag berättade hur det låg till.

Ingen verkar ha märkt något på jobbet. Avvaktar att berätta för fler på jobbet tills eventuellt jag känner mig tryggare/friskare än jag är nu.

Förstår dig helt och hållet hur du känner inför att söka hjälp. Finns det möjlighet att ta sig till en grannkommun om det skulle kännas bättre?

@Torparn_76 ja,det är bra att du tagit emot hjälp. Jag bor i en liten stad och jobbar själv inom vården. Är livrädd för att bli en "snackis " och få dåligt rykte både bland barnens vänner och bland mina kollegor och patienter. Har knappt haft en sjukdag under de här åren och jag tror inte någon, utanför familjen, misstänker något. Så är det att vara en "duktig flicka ", jag biter ihop och fortsätter att producera trots att hjärtat och själen svider. Vågar inte söka hjälp.

@ISE Känn inte så. Det är strongt nog jobbat av dig det du åstadkommit i januari.

Kör du helt på egen hand? Jag hade nog inte löst det om jag ska vara ärlig. Har gjort en massa halvtappra försök under åren där en månad varit absolut längst. Oftast klarade jag ett par dagar och var nöjd med det, bara jag fick dricka igen.

Nu har jag kapitulerat och tagit hjälp av kommunen. Antabus i systemet hjälper mig att inte tänka på A för stunden. Ibland känns det som att jag inte gör detta på riktigt och imponeras av andra hur bra det går för dom på egen hand.

Men jag behöver nog hjälpen jag kan få, annars hade nog suget och förhandlandet med mig själv tagit upp för mycket tankekraft i stunden.

Förhoppningen är att köra på antabus ett bra tag till parallellt med annan behandling och att hitta nya tankebanor och sätt att hantera en tillvaro utan A. Än så länge håller jag antabusen i handen på vägen dit.

Kram

@StrongerNow hur har det gått? Hur mår du?

@Torparn_76 känns som alla andra klarar av att hålla sig nyktra utom jag

@ISE 19 vita dagar det är väldigt mycket bättre än 31 dagar med A. Fokusera på de vita dagarna och se de som framgångar, inte tvärtom. 🤗🤗

I natt vaknade jag igen och hade svårt att somna om. Vet inte varför, men det var sjukt störigt.
Går och väntar på när jag ska få nästa ryck och ta ett glas, när jag ska tänka ett ett glas är ok, att appen "måttfull" som jag laddat ner kommer att hjälpa mig ha koll. Fast det gör den inte. När jag använde den och den sa "om du tar denna drickan kommer du inte längre att vara måttfull" var jag redan tillräckligt påverkad att inte bry mig ett jota. Just nu känner jag mig inte ett dugg sugen på att dricka. Är inne på dag 8, det är ju alltid något. Tanken att jag barq dragit ner på mitt drickande, inte slutat helt, känns bra. Föreställningen att aldrig mer dricka var inget bra för mig, förbud skapar stress, så mottot "Inte idag" är nog det jag får hålla mig till.
Jag har tänkt tillbaka kring varför jag druckit och hur jag har mått medans jag dricker och stunderna efter. Det är en väldigt kort stund jag mår bra, typ efter halva första glaset. Sen har jag en fix ide om att jag behöver dricka mer för att behålla den känslan, och jag vill dricka mer, snabbt, vilket bara ger usel effekt.. jag blir yr, i många fall irriterad på min man, säger nåt surt och går och lägger mig. Sover dåligt och vaknar med uselt samvete. Är jag dum i huvudet, egentligen?

Alkoholkalendern är väldigt konkret, ser att jag druckit 12 dagar i januari. Antar att det iallafall är bättre än att dricka alla 31...😪

@Torparn_76 nej, som tur är. I januari, fördelat på 11 dagar. Antar att 11 dagar är bättre än att ha druckit alla 31...😔

@Påvägmothälsa @prinsessa ❤
Jag blir så full i skratt när jag läser.
Att det ska vara så bökigt att låta bli.
@prinsessa det var bra gjort av dig med ett måttligt intag! Själv köpte jag två hem flaskor cava men hällde ut hela den andra flaskan i slasken.
Jag antar att vi får försöka titta på det positivt.

Kram

Kram

@Natalia Verkligen ingen skam! Jag drack också igår, dock måttligt, men ändå. Nu tar vi nya tag! Skål i kaffe!

Helgen hos äldsta dottern var helt underbar. Det märktes att det bara var två veckor sen sist, våra samtal började på en helt annan nivå. Det är ju så med relationer, träffas man ofta så får samtalen en helt annan verkshöjd. Det är ju likadant med min mamma, träffas vi oftare så har vi båda större behållning av umgänget.

Att köra dit lördag morgon och hem vid elvatiden på söndagen var perfekt. Då fick jag vilan på fredagkvällen, fick köra i dagsljus - och hann med att handla, laga mat, bara-vara och chatta för tjejjouren på söndag kväll. Och jag mådde helt okej ändå på måndagsmorgonen. Det kanske låter lite att bara umgås med sin dotter ett dygn minus sovtimmarna, men det ska samtidigt vara ett hållbart umgänge. Jag sover på deras soffa i en tvårummare liksom.

Min målsättning är att vi ska träffas varje månad, antingen att hon kommer hem eller att jag kör till henne. Att besöka olika kulturevenemang passar oss perfekt. Hon gillar det men gör det typ aldrig om jag inte tar intiativ till det. Hennes sambo slipper helst sånt, och jag älskar att gå med henne på sådant. Jag betalar våra biljetter och hon betalar restaurangmaten. Perfekt.

Mötet igår med de nya kollegorna gick utmärkt. Vissa av dem har dock tvingats att jobba vissa veckor kvällstid, och det var de riktigt ledsna över. Tre personer ska dela på en kvällstjänst och två dagtjänster. Sex veckor i taget jobbar de kvällsveckor. De var riktigt ledsna över det, och det ger dem en onödigt jobbig start på omorganisationen. Så de var lite ljumma i sin inställning medan jag var gräsligt positiv. Vi balanserade upp varandra lite.

Vet ni vad jag har gjort mer!? Jag har kontaktat en kennel och frågat om de möjligen har grå storpudelvalpar på gång. Fick svaret att hon tänker para sin tik i maj och då blir det leverans i mitten av september. Och jag står nu på listan över att få köpa en valp. Nu måste jag planera min semester efter det. Jag har ju alla semesterveckor från fjolåret kvar, så jag kan ta långledigt. Den här chansen får jag inte igen liksom.

Jag tänker lite löst att ta två veckor i sommar och sen resten av veckorna från mitten av september och framåt. Jag ska först räkna på exakt antal semestertimmar som jag har. Den 15/2 måste min chef ha mina semesterönskemål och då måste jag ha tänkt klart. Jag ska ju dessutom ersätta min närmaste kollega på min enhet när hon är ledig, så då behöver jag också vara ersatt.

Min dotter höll långa förmaningstal med mig i helgen. Är jag säker på storpudel? Den är ju väldigt mycket större än en mellanpudel. Förstår jag verkligen hur jobbig den första valptiden blir? Snacka om ombytta roller. Jag log och sa till henne: ”Blir det valp så kommer jag att börja plugga och bli valpexpert. Jag lovar.”

Och det här känns inte förhastat. I augusti är det fem år sedan min älskade pudelpojke somnade in. Sen dess har jag umgåtts med tanken, men jag har inte sett någon praktiskt lösning. Nu har jag många semesterveckor att använda. Jag har möjlighet att jobba hemifrån under en övergångsperiod. (Nu ska jag ju ingå i ett gäng där alla sitter geografiskt utspridda och där videomöte gäller för alla.) Jag har gott om tid att leta efter en dagmatte eller daghusse.

Nu har jag gjort vad jag kan göra. Nu får ödet avgöra om det ska bli en valp eller inte.

Kram 🐘

Så fint att du är här Vinäger! Och skönt att höra att det går bra med alkoholen. Jag har tänkt mycket på ”din modell”, eftersom jag och du har haft lite likartade förhållande till alkohol under en period. Av och På. Jag känner av små mängder alkohol och de 9 glas ”rekommendationer” som finns anser jag ör för mycket. Det går inte att komma ifrån att att dricka är att leka med elden och att alkoholen påverkar mer än man tror. Tänker på både dig och pianisten och tror att alkohol varje vecka bibehåller en del stress i systemet och att det inte är särskilt positivt. Samtidigt måste ju livet gå att leva och du har ju varit väldigt tydlig med att du har behövt ventilen. Jag tror att vi behöver hitta våra ventiler. Det är svårt med kemiska substanser inblandade i ekvationen och vissa behöver medicin, men att hitta balans är en jäkla konst tror jag och jag tror mer och mer att flera av oss härinne får extremt dåliga effekter av alkohol även i mindre mängder. Men det är inte så jäkla enkelt som flera skriver som att bara sluta för om ventilen är där måste den ersättas. Vi har inte samma ventiler eller samma förutsättningar, men jag tycker att vi alla ska se på oss själva med blida ögon och försöka förstå oss själva och försöka hitta nycklarna till ett liv här och nu och att få det ok då. Önskar dig en fin fortsättning!

Lycka till 👌 jag klarar mig utan alkohol i stort sett 2 v, sen tror jag att jag kan hantera alkoholen efter 2 v så då köper jag hem en bib. På 2 dagar är den slut, jag behöver inte dricka för mår så bra när jag ej gör de men kan inte sluta när jag väl börjat. Igår köpte jag en bib och redan druckit 3 glas nu på morgonen. Tur jag är pensionär

@Varafrisk Du jobbar på så fantastiskt bra! Dag 11. Wow!

I helgen var jag iväg på kick off med jobbet. Jag drack tre glas vin till maten. Sedan var jag nöjd och lämnade festen tidigt. I jobbsammanhang har jag aldrig spårat ut och druckit för mycket, så därför vågade jag dricka lite vin till maten. Nu är jag tillbaka på den nyktra banan igen. Där trivs jag bra!

@Natalia Här finns ingen plats för skam, sådär ; jag sopar bort den. Kommer med en kram och pågår. Vi hjälps åt! Om det inte var svårt att sluta så behövdes ju inget forum. Jag åkte nästan dit igår men klarade mig, delvis med hjälp av denna plats. Skriver alltid här när det känns tufft. 🌷

Efter en kopp kaffe känns ångesten över alkoholen lite bättre igen.
Ska fortsätta ta en dag i taget och idag väljer jag att inte dricka alkohol.
Idag väljer jag mig själv.

Önskar er en fin dag ❤

@vår2022 Visst är det lättare att bli störd i sin sömn när man inte dricker. Var ju fruktansvärt att bli störd i sömnen när man var bakis, ångesten slog på och det tog hur lång tid som helst innan man somnade om. Nu som nykter när jag blir störd somnar jag om lätt som en plätt och inget ångestpåslag utan bara glad att man kan göra det som behövs och sedan sova igen❤️

Kram

@Geggan Sådär kan jag också känna, att jag får ett sug på tex choklad och sen när jag inte får det blir jag sugen på andra grejer som jag inte heller har hemma och då sug på A men så förstår jag att det bara är ett sug på något men att A verkligen inte är det jag är sugen på egentligen, det är bara hjärnan som försöker komma på vad kroppen behöver just då, kanske är man bara trött.

Kram❤️

@Jajamänsanigen 10år🥳 Fantastiskt bra!

@miss lyckad Jag beklagar sorgen❤️

Det är verkligen hemskt hur vi blir beroende och många av oss inte lyckas sluta dricka. Det är svårt att förmedla kunskap till den som inte kan ta till sig den. Man behöver lära om grundligt, genomskåda alkoholromantiken, förstå att alla leker med ett beroendeframkallande medel ända sedan första glaset. Vissa blir beroende andra inte. Men att vi blir lärda från start att alkoholen gör guldkanten på allt är så felinlärt, guldkanten är allt det trevliga, alkoholen har tyvärr bara hamnat där som något vi trott behövds.

Kram❤️

@Andrahalvlek Tack🥰Tankarna försökte igår igen…känns som måndag kan vara en sådan dag….men nej! De fick inte en chans💪🏻

@majken_r Tack och tack för dina fina ord🙏🏻🥰

@Torn Tack🥰 Jag tror inte endast det var samtalet med chefen som gjorde att jag bröt utan att jag faktiskt var där…jag var redo att bryta…helt upplessen på alkoholen! MEN hade inte skammen varit SÅ stark tror jag att jag hade hamnat ”där” tidigare både tagit kontakt m Socialtjänsten och berättat för chefen. Skammen är ett riktigt otyg😡

Ja, då drar jag igång tisdagen…dag 11🙏🏻💪🏻

Kram 🐬

Kul att höra ifrån dig Blenda! Ser ut som om du överlever ditt program och jag tänker att alltid lär du dig nåt, men att misstänksamhet och egna reflektioner bara ör bra. Då tar man också eget ansvar.
Såg ni Anders Hansens program om njutning och beroende? Jag tänker att det programmet visar att det finns skillnader i vilka effekter våra hjärnor går igång på. Det finns skillnader i vilka kickar vi har druckit på. Jag har skrivit det förr (och jag vet att en del kommer att hävda att jag saknar insikt), men jag anser att en stor del av alkoholforskningen baseras på personer som har ett väl utvecklat beroende och kanske ursprungligen fick ”samma kickar” av alkohol. Beroendeforskaren i programmet sa att de som inte klarar att bryta beroendet är såna som lägger ansvaret för sitt liv (och sitt drickande) utanför sig själva. Jag träffade den typen några gånger när jag drack ”den ältande alkoholisten”. Hjälp säger jag - jag skulle kanske kunna dricka mig dit jag också och sån vill jag inte vara. Alltså hen var i mitt huvud och ältade oförätter.
Där tror jag att AA gör nytta. Jag tror att vissa behöver lyfta blicken och se sig omkring, se andra. Men sen har vi andra hörinne bland annat, som inte gjort annat än att se andras behov. Vi har personer med årstidsbundna dippar, vi har en progressiv sjukdom, vi har en mer eller mindre lättväckt gen. Vi har hjärnor som går igång på lite olika saker. Jag har snart 10-års erfarenhet av olika beroendepersoner och beroendepersonligheter härinne och jag vill påstå att det finns rätt stora skillnader, med detta inte sagt att vi kanske alla hamnar på samma plats i slutändan om vi fortsätter, men jag tror att vi behöver ha lite olika vägar ur det här och vara uppmärksamma på olika saker. Jag tror ärligt talat inte att jag skulle vara så hjälpt av AA. Och det ställningstagandet handlar inte om att jag tror att jag är unik och har ett alldeles eget förhållande till alkoholen. Jag baserar det på min personlighet, effekten jag får av alkohol och mitt liv i övrigt. Så jag tror att jag måste jobba med andra saker. Jag har dock druckit för mycket och använt alkohol som medicin och kommer aldrig att kunna ha ett okomplicerat förhållande till alkohol igen.
Man kan välja att aldrig ta första glaset och jag tror att det är bra med en längre tids nykterhet för att få insikt, men sen handlar det, tror jag, om att komma till insikt med vilka åtgärder man måste vidta för att inte hamna där igen. Är det bara ”kicken” eller är det nåt annat. Vilka förebyggande åtgärder behöver man ta? Jag lyssnade på alkispodden och en av programledarna sa att han märkte att när livet började kretsa runt honom så var han tvungen att ”göra tjänst” för att bryta. För mig är det tvärtom, när jag blir helt fixerad vid andra och deras behov behöver jag bryta. Hjärnan behöver vila och jag tror kanske inte att vi har riktigt samma lösning på det problemet. Så alkoholdjävulen i all ära, för mig handlar det om att vara uppmärksam på de små, små förändringarna på vägen dit.

@ISE Vännen❤️vi tar nya tag idag💪🏻Tänker att ångesten kan vara stark…å skam…fast jag önskar att du/vi kan blåsa bort dem tillsammans. Idag är det en ny dag ny möjlighet…nu tar vi oss an tisdagen…kram🥰

Godmorgon i stugan 🏚
Jag drack en flaska bubbel igår och vaknar med ångest idag.
Det är inte värt det och jag blir inte klok på mig själv.
Sätter mig med kaffekoppen och skäms 😔☕️

@miss lyckad Tack🥰 Visst är det så❤️

@Sisyfos Jag har absolut använt alkohol för att få energi till att orka ladda om efter jobbet och göra hemmajobbet. Det var så allt började.
Årstiden, mörkret alla virus hjälper till med tröttheten.
Jag ser fram emot att lära känna mig själv mer och att få mer energi. Jag trodde jag skulle kommit längre där efter snart 6 månader nykter men jag var nog mer skadad i kropp och hjärna än jag ville erkänna för mig själv så kanske läker jag ännu?

Läste att man förstör sitt immunförsvar när man dricker som jag gjorde, när har man läkt det igen tror ni?

Kram

Jaha. Jag klarade inte måndagen.

Jag tror att jag ibland använde alkoholen som bränsle, när jag var alltför trött. Minns att jag på väg hem från jobbet innan jag gick in genom dörren kunde dricka för att orka ladda om och ”ta kvällspasset”. På nåt sätt tror jag att alkoholen på det sättet gjorde det lättare att hålla fokus. Stängde ute en del intryck och tankar och också känslan av att vara för trött. Härinne finns en hel del ”duktiga flickor”. Högpresterande sambandscentraler och det kostar på. Jag har inte skrivit så mycket om det på senare tid, men jag påstår fortfarande att jag inte gillar fyllan. Och jag ser fler härinne som skriver att ni inte gillar att tappa kontrollen. Och jag tänker att det är ”energin” och ”avstängningen” jag ibland har velat komma åt. När man måste prestera fast man inte orkar. Tror jag har/är lite HSP och när du skriver @HH att du får dåligt samvete så känner jag igen mig. Alla andra först, ens egna behov sist och det är en ohållbar strategi. När man ”behöver” alkohol för att orka prestera måste man tänka om. AA-stegen går mycket ut på att lyfta blicken från sig själv och se andra, men jag tänker att en del härinne behöver göra det motsatta. Se sig själv och sina behov. Jag vet att jag har lite ”medberoende tendenser”. Alla runt omkring ska vara glada och nöjda, sånt kostar också på. Jag jobbar på med att se mina behov, men det sitter långt in och jag har svårt att sitta still och koppla av. Jag tror att det är jätteviktigt, men det är nåt som inte bara kommer (för några här). Det är lätt att både skriva och säga att man ska prioritera sig själv, men har man tillbringat ett helt liv med att se andras behov, så kräver det träning och fokus. Och för mig för den delen också en insikt i att ingen blev lyckligare av att jag körde slut på mig för att tillfredsställa behov som de inte ens uttryckt att de hade. Nu är du kanske inte riktigt så @HeH, men nu kommer en spännande tid i nykterhetsarbetet tänker jag. När du får börja lära känna dig själv igen. Ifrågasätta mönster och känna för den delen. Jag tyckte att alla intryck blev starkare (på gott och ont). Skrattet närmare etc. För en HSP är det här lite jobbigt också. Att titta på film med personer som slåss eller ramlar gör nästan fysiskt ont. Men man lever på riktigt och det är väldigt trevligt. Önskar dig en period full av liv nu. Tror förresten att årstiden och mörkret gör oss trötta. Ladda med D-vitamin (i lagom dos) och bra mat och möt våren.

Vilken fin läsning! Säger som Vår häruppe, släpp inte drömmarna! 🌸🍃

@Uppgiven75 Så klurig situation. Verkar ju som han verkligen vill men så går det inte riktigt. Vissa tar det längre tid för, vissa kommer aldrig i mål.

Har lite svårt att känna igen mig i det där av och på. Bestämmer jag mig blir det så. Jag visste när jag hade bestämt mig att det blir aldrig mer. För mig var del i den processen att berätta för typ alla hur det låg till. Sedan finns det ju andra här som applicerat helt andra strategier så som läsa på all fakta och nöta in nya vanor. Det finns ju massor av sätt. Det gäller att hitta sitt. Sjukt märklig drog egentligen. Att den sätter sig så olika.

Har du sett denna säsong av stjärnorna på slottet? Där finns ju två medverkande som berättar öppet om sitt missbruk, Lars Lerin & Anja Lundqvist. Båda har det ju gått rätt långt för innan de fick sitt uppvaknande. Det är nog så det är lite. Därför så himla svårt att råda någon 🤗

@Jajamänsanigen Grattis till 10 nyktra år! 🥳🥳🥳 Tack för att du tog dig tid att skriva en hälsning till oss!

Kram 🐘

@Jerri Skönt att höra, starkt jobbat!💪 Min måndag var lite stressig med mycket att göra på jobbet, men har vilat efter maten. Jodå, jag kan bli riktigt snurrig i känslorna och förvirra mig i dem. Det har dock blivit så oerhört mycket bättre sedan jag blev nykter. Jag blir inte lika tvärarg och irriterad längre. Tålamodet har ökat, ångesten och tröttheten minskat. Jag startade min fysiska aktivitet ett par månader in i nykterheten, det viktigaste i början är att ta det lugnt, vila och låta hjärnan få återhämta sig.

Sov gott och ha en skön kaffestund efter att du vaknat💕

@miss lyckad Vad fint att du ändå fortsätter och drömmer om huset vid sjön eller havet. Man ska inte släppa sina drömmar. Fint också att du kan ha ljusa tankar mitt i sorgen, tänker att det hjälper sorgeprocessen framåt och att försöka ta vara på det liv vi fått och använda det till kreativa processer. Sköt om dig❤️

Tack @vår2022
Jodå hemma och nykter. Min kropp är (tror jag) ännu lite för trött för stark fysisk aktivitet. Däremot tror jag på det konceptet. Intervallträning är tufft så starkt jobbat! Skönt att höra att det inte bara är jag som är lite snurrig i känslorna. Hoppas du haft en bra måndag/start på din vecka. Kram 🌻

Styrka till dig, håller med om att man fick bra tips från filmen. Skönt att du hittade ett bra sätt att tillbringa kvällen på! Jag tror vi är många som använt alkohol som nån sorts morot för att orka med en massa jobbigt. Som nykter inser man att ett annat alternativ är att minska på det jobbiga, att stå upp för sin egen rätt till vila och rimlig belastning.

Grattis till 10-år. Alltid kul med positiva uppdateringar.

Tack @Se klart och @Andrahalvlek för stöd.
Är hemma sedan några timmar och är nykter. Det var ruggit nära. Tidigare gånger har jag antingen kunnat ana lite vad som triggat eller känt av att det rört sig någonting i mig. Förutom den gången på tunnelbanan men då var jag på så gott humör så det gick bra. Nu kom det från ingenstans. Eller så klart det gjorde bottnade i någonting men vad vet jag inte. Jag tror att det kanske, men är bara en stundens gissning, kan vara en förlängning av att det är måndag och jag egentligen bara ville fortsätta en skön helg. Vara helt för mig. Ta saker i min takt och låta kroppen få vara i precis det läge den för stunden är. Det går ju inte riktigt när man jobbar och har annat som måste göras och inte bara är inbillade "måsten". På vägen hem stannade jag för matinköp. När jag kom hem hade löken fallit ur. Fick vackert gå tillbaka och handla ny. När jag gick hemåt andra gången tänkte jag att nä nu skiter jag i det här, en skitdag med högt bubblande akvarium med botoxfiskar och borttappad lök och dessutom måndag! Kunde se flaskan framför mig och hur jag skulle hälla upp. Planerade vägen till systembolaget medan benen gick hemåt. Till och med mina ben var emot mig! Hemma var jag tvärarg. Det har vänt nu och jag är tacksam för att jag är nykter. Kan nästan skratta åt hur barnslig jag låtit mig vara. Attackera några fiskar bara sådär. Mama Mia! Föll mig aldrig in att håna akvarieväxterna. Det var ju bra😏.
Nej, dags att göra natt och sova in den här dagen till historien. God natt!

@Svart kråka Eller du får 6 medaljer🥇🥇🥇🥇🥇🥇!

@Svart kråka Stort grattis till 6 månader!🥇🥳. Du är grym! En riktig förebild❤️

@Jerri Det är skitjobbigt när det är jobbigt. Ibland när jag känner mig riktigt irriterad och arg så låser jag mig lite. Irriterad på allt runtomkring mig! Jag vill liksom komma ur det men det släpper inte taget. Då riktas irritationen mot mig själv och jag får dåligt samvete för att jag inte kan vara glad mot min man. Sen blir jag arg för att jag inte får känna mig arg. Ja, du hör hur snurrigt det blir. Då kan jag tänka tankar som att det är skitsamma vad jag gör, att jag inte orkar försöka bli oirriterad. Idag tänker jag inte så om alkohol, men tidigare gjorde jag det och ville få bort känslan med alkohol. Idag är mitt botemedel att göra något fysiskt aktivt, senast stack jag ut och sprang 13 intervaller i en backe. Jag brukar springa 10 men känslan var inte helt borta så det blev 3 till😂. Efter det kunde jag bättre får tag på vad som orsakade min irritation och prata om det. Få upp det på ytan och känna mig lugn. Tidigare när jag löste det med alkohol fick jag inte tag på det som skavde utan bara lade det på hög med det övriga skavet, ouppklarat.

Hoppas du orkade stå ut mot suget. Nykterhet ger möjligheter till att lösa upp känslor som ligger dolda under ytan. Motgångar och hinder kommer att dyka upp på vägen i processen men vägen leder framåt och kommer att ge dig styrka på vägen. Var envis, ha tålamod och ge nykterhetsprocessen tid. Kram❤️

@prinsessa Ja det ser ju töntigt ut när jag skriver det 🤣 men..jag är stolt över att jag satte stopp då. Efter ett glas. Myrsteg men framsteg 🙂

@Fru Gul Välkommen! En sån ära, du får mer än gärna ta rygg på mig, jag skall försöka att inte föra dig vilse. En vecka utan alkohol, så bra jobbat!! Känner igen mig i det du skriver om alla olika skäl: jag är glad/ledsen/trött/ vill fira/ vill koppla av osv osv osv. Om jag siktar någonstans med min måttlighet nu är det kanske det motsatta. Inget svepskäl utan ett val. Och det motsatta valet. Nu mycket oftare. Ingen alkohol. Du kan ju bara se på inlägget ovan hur kämpigt det är ibland......Fint att ha dig här på forumet!!

Senaste kommentaren apropå filmtipset förstås.

@Kennie eller hur. Och hur historien väver in så många handfasta råd utan att skriva en på näsan.

@Kennie Du är en klippa. Tänkte på dig redan innan. Åt när jag kom hem. Hade mitt teamsmöte. Åt middag. Ligger i badet. Har druckit te, och vatten. Skall strax sova.

Träffade kärleken för 2,5 år sen. Det dröjde nog 4-5 månader innan jag insåg att kärleken hade grova alkoholproblem. Vi diskuterade mycket och han sa att han skulle sluta. Han gjorde uppehåll i 6 månader och under den tiden bestämde vi att vi skulle bli sambos. Då började han drick ordentligt och stängde mig ute precis vid inflytt. Jag fick kalla fötter och backade.

Har sedan haft perioder där vi varit ifrån varandra och med varandra. Men varje gång det känns bra och att han tar tag i sitt liv så blir det återfall med alkohol, stänger mig ute och anklagar mig hela tiden att jag är dum, elak medans han gör inget fel.

Nu hittade vi tillbaka igen efter drygt 3 månaders uppehåll och ifrån varandra. Vi har haft det jättebra och mysigt. Men förra veckan så stängde han mig ute och hade knappt någon kontakt alls. Han svarade ej när jag ringde och knappt svarade på sms.

Han säger att han inte kan leva utan mig och älskar mig. Han säger att allt blir bra om vi flyttar ihop.
Jag älskar honom men har så ont i magen till och från och undrar vad jag håller på med.
Mina vänner och familj vill att jag avslutar en gång för alla. Hans familj önskar inget annat än att jag ska ta ”över” ansvaret och han ska flytta ihop med mig.

Har sån ångest. Lämna eller fortsätta detta förtvivlande.
Han går sällan på AA. Han har gått tidigare för många år sen på 12-stegs programmet men vill inte riktigt göra det nu. Tycker inte det hjälper. Han har även haft samtalskontakt med en alkoholterapeut sen maj förra året. Men han slutar ju inte dricka ändå.

Ångest över vad jag ska ta mig till.
Lämna eller stanna

Tack Se Klart🌹..Jag funderade faktiskt just idag på att skaffa katt. Men jag har ju 2 hundar, och redan nu lite bök med passning av dom..Vi får se. Jag hade besök några dagar av en jättefin liten långhårig katt. Brunsvart, och med jättestora runda ögon. Jag har en del möss i garagen, så det hade varit behövligt med katt. Vi får se. 😻