Hej, jag har inte varit här på länge. Prata med de som hjälper dig att komma vidare, så du får leva det liv du vill. Jag tror att hans familj förstår och de är i samma sits som du.
Det vill inte se eller de vet inte hur de ska göra. Jag bad pappan till mitt ex om hjälp. Han ville inte tro mig. Så jag sökte hjälp hos en psykolog som hjälpte mig med verktyg att sätta gränser. Mitt ex ville göra slut efter att jag gått hos psykologen i flera månader. Han ville flytta. Och jag tackade gud utan att vara troende.
Några år har gått. Mitt ex bor hos sina föräldrar och jag hade kontakt med honom en tid då pandemin startade. Sen bröt jag då jag träffade en ny pojkvän, efter att ha landat i mitt egna liv i några år. Det tog tid för mig att landa. Jag behövde egen tid och jag behövde se till att träffa en sund och frisk man. Jag vill ha kärlek och får kärlek idag.
Mitt liv med mitt ex pågick för länge. Jag har fått bekräftat från hans föräldrar att de är medberoende nu. De har en full vuxen son hemma och jag har släppt taget om allt. Jag tappade mycket ekonomi för att jag valde att vara medberoende. Han hade gått i personlig konkurs och han levde på mig. Jag är bara tacksam för att jag blev av med honom, genom att han flyttade ut självmant.
Jag försökte få honom att flytta i flera år, men han manipulerade.
Och jag valde honom kring mina 30 då jag ville bilda familj. Då såg jag inte hans missbruk, men jag kom att upptäcka det och när jag upptäckte det, kom allt att handla om hur ska jag få det liv som jag önskar.
Och jag valde att utforska de frågorna genom mindfulness och meditation. Det blev kostsamt med pengar. Fast idag är jag tacksam att jag kunde betala.
Jag har tid idag och jag lever det liv som jag alltid velat ha. Fast utan barn. Och det är ok. Jag minns när jag fyllde 40 år. Mitt ex var full när mina föräldrar bjöd på lunch. Jag hatade mitt liv då.
Nu älskar jag mitt liv.
Men ett tag höll jag på att ge upp, då jag inte visste hur jag skulle orka. Det var då jag satte ner foten. Och insåg att hans familj valde förnekelse och tystnaden. Och då var jag inte glad på dem.
Idag så vet jag bättre. De vet inte hur de ska göra.
Jag tog reda på hur. Och jag kom vidare.
Men jag tror att det är skillnad på att vara förälder och partner.
Även om jag inte har barn, så förstår jag att det är så.
Ett barn är alltid ett barn.
Nu bor han hos dem.
Och jag tänker att när han bodde hos mig, då tyckte de nog att det var skönt.
Att han hade en kvinna som tog hand om honom.
Men de visste inte hur jävla illa det var.
Och nu är jag fri.
Jag fick tillbaka livet.
Med honom satt jag i ett fängelse.
I mitt hem.
Isolerad.
Trött och slut.
Utan hopp om livet.
Det var bara att kavla upp.
Och kämpa.
Jag skulle inte dö som medberoende.
Ta hand om dig och ta reda på hur du vill leva ditt liv.
Du är viktig.
Och låt det ta den tid det tar.
Ta hjälp av de du vill ta hjälp av.
Hjälp finns att få.
Bland annat inom vården.
Om man har tur.

Man behöver inte ha det roligare för att man är nykter heller. En tråkig fest är en tråkig fest. Som nykter ser man den osminkade sanningen. Eller så hade jag inte behållning av festen för att jag inte är en ”partybrud” längre? Som fladdrar som en humla från blomma till blomma och hinkar alkohol däremellan. Eller så är större fester inte min grej längre, eftersom det är omöjligt att få till ett vettigt samtal med nästan främlingar och hög musik?

Hamnade vid ett bord med personer som jag inte jobbar med normalt, ”det är ju viktigt att blanda alla olika grupperingar”. Vilket får till följd att man inte har något gemensamt, knappt något att prata om. Min bordsgranne var duktig på svaren i musik-quizen, som var kvällens underhållning. Det var hans största fördel. Quizen var så svår att jag inte kunde ett enda svar på 30 frågor. Inte ett enda. Det är inte kul med quiz som är så svåra. Vet ni vilket årtionde som Elton John kom ut som bisexuell? Eller åt vilket väderstreck man kommer om man går från Manhattan över bron till Brooklyn? Eller vad motsvarigheten till Nasa heter i Japan? Det var ju inte ens musikfrågor! Kasst.

Till maten drack jag vatten, vilket var det enda alkoholfria alternativet. Efteråt var det kaffe och avec. Kaffe dricker jag inte efter kl 12. Maten var okej, men inte wow, och den var dessutom kall. Blev knappt mätt. Efteråt var baren öppen, tjoho! Musiken var så hög att det knappt gick att prata, och jag sjönk bara ner i en soffa, trött efter dagens körbravader. Pratade litegrann med några få, eller halvskrek snarare för att överrösta musiken. Nivån var ”vi får ju absolut inte prata om jobb, vad har du hittat på idag?” Orka.

En kvinna var så i gasen redan under quizen att hon måste ha tankat massor innan festen, det är omöjligt att bli så onykter på två glas vin. Efterhand blev andra rejält dragna också. Det kändes som ett skådespel, ”hurra vad kul vi har”. Och jag kände bara ”ta bort mig härifrån”. Haha 🤣 Fy så gnällig jag är, men det där gör jag inte om. Det stadiet är passerat i mitt liv. Jag föredrar mer intima sammanhang med människor som jag verkligen vill interagera med, och som vill göra detsamma med mig.

Men nu vet jag det, alla erfarenheter berikar. Jag kände mig som en tråkmåns i det sammanhanget och då ska jag inte befinna mig i sådana sammanhang, för jag är absolut inte en tråkmåns egentligen.

Kram 🐘

@Orosmoln jag tycker du borde söka hjälp. Det är jättesvårt att sluta själv.Trappa ner är ofta en ursäkt för att få dricka - lite ... Finns tyvärr inga genvägar. Ring beroendecentrum på måndag, där kommer du att få den hjälp du behöver.
Lycka till 💝

Hej @Jennie71 ⭐
Jag har bara tagit Antabus, först tre månader. Slutade, skulle börja mitt "normala" drickande. Gick ju sisådär kan jag meddela. Tog kontakt med beroendecentrum igen och nu har jag ätit Antabus I en dryg månad igen och fått Campral utskrivet. Så nu ska jag börja mitt "normala" drickande igen. Men har funderat och tänkt mycket under mina nyktra perioden och vill nog inte ens vara normal, utan dricka väldigt måttfullt. Det är läskigt hur alkoholen påverkar en. År efter år med högt intag ändras inte över en natt. Har även bestämt mig att sluta helt om jag inte fixat att dricka med måtta.
Kanske inte svar på din fråga men en reflektion.
Lycka till 💝

Torsdag tog jag min, förhoppningsvis, sista Antabus. Ska hämta ut Campral med C 😊
Fortsättning följer!

Jättehärligt ska såklart vara jätteläskigt 😊

@Idefix14
Min resa är lång och krokig. Började med en behandling online,kändes bra och anonymt ... Där fick jag tips om att även kontakta beroendecentrum (Prima Maria . Jättehärligt! Men det gjorde jag. Är glad att jag la skammen åt sidan och lyfte luren. Jag lovar att du kommer att få fantastisk hjälp.
Ring redan på måndag!

Stort lycka till ⭐

@tindras
Så bra läsa din beskrivning. Det där med matlgning känner jag igen. Smart du tog alkoholfriöl. Det bar ett bra tips. Du verkar verkligen ha tänjt igenom situationer och hur du ska hantera dem jobbiga aktiviteter. Visst är det skönt på kvällen att gå och lägga sig fräsch. Jag sover bättre nu , det är en stor skillnad, när jag drack en massa vin på kvällarna blev sömnen helt störd, svårt att somna, många uppvaknande. Ingenskön sömn alls. Men de senaste nättern ahar jag sovit bra. Så härligt vakna på morgonen och känna sig fräsch. Vi får kämpa på, det blir lättare. Bra att kunna läsa i detta forum hur det är för andra.

@tindras
Så bra läsa din beskrivning. Det där med matlgning känner jag igen. Smart du tog alkoholfriöl. Det bar ett bra tips. Du verkar verkligen ha tänjt igenom situationer och hur du ska hantera dem jobbiga aktiviteter. Visst är det skönt på kvällen att gå och lägga sig fräsch. Jag sover bättre nu , det är en stor skillnad, när jag drack en massa vin på kvällarna blev sömnen helt störd, svårt att somna, många uppvaknande. Ingenskön sömn alls. Men de senaste nättern ahar jag sovit bra. Så härligt vakna på morgonen och känna sig fräsch. Vi får kämpa på, det blir lättare. Bra att kunna läsa i detta forum hur det är för andra.

Tack. Så märkligt med dag 50. Men då vet jag lite bättre vad som är att vänra. Ångesten kommer och går men jag kan hantera det. Jag har inga sociala grejor precis just nu så jag kan bara ta det lugnt och vila. Tycker det är lite svårt att vara social,just nu. Det funkar bäst med att försöka läsa och dricka te. Slippa prata en massa. Nu är det hög tid att jag tar ett ordentligt tag i min egen hälsa.

@LitenSkär Det känns sådär, dubbelt! Skönt att komma hem och det är lugnt och skönt, inga överraskningar. Samtidigt är det så nytt för mig att bara tänka på mig själv. Längtar efter familjen, försöker känna mig bekväm i bara mitt eget sällskap. När det känns sådär går jag ut och går eller tränar. Då kan jag lite lugnare vara hemma ensam sedan.
Hur känns det för dig?

Aj, det låter onekligen tufft men vad du nu än gör så välj att inte ta till alkoholen. Du kan visa genom handling att du är annorlunda och ta det därifrån.

Och nu smsade tjejen som jag var i stugan med och sa att hon inte vet vad hon tänker och att vi är så olika.

😐

Det går bra nu.

@Andrahalvlek Det här missförståndet är mitt fel för att jag kommunicerade det så otydligt. När vi har träffats är det ju jag som har fått babbla på, främst för att du ställer mycket frågor. Du skapar ju det utrymmet åt mig så att jag tar mycket plats i konversationen, när jag normal inte hade gjort det. Det har ju snarare varit så att jag har babblat på för mycket om mitt, vilket är ovanligt för mig i en IRL-konversation. Åtminstone när det är med någon jag inte känt väldigt länge.

@Torn Jag tror att vi är rörande överens. Jag lider heller egentligen inte av att någon är allt för berusad. Det är klart att konversationer blir mindre givande ju mer det fylls på. Men jag håller mig till mitt :)

@Sländan skrev:"Tänk att det tog sådan tid att förstå de bara." Ja, det är väl inte så mycket att göra åt egentligen, även om det känns ofattbart. Vi får helt enkelt vara glada att vi kom att inse det åtminstone och kunde korrigera oss själva.

Förstår känslan men håll emot nu.

@tindras vad bra att det gick så bra igår och att kunna minnas vad som hände och att vakna obakis🥰.
Jag tror att man lätt tänker ”om andra” att man tror att de tänker på ett visst sätt om en själv. Man förutsätter tankar som i själva verket inte stämmer. Känner igen det såväl. Handlar nog om självkänslan man har vilket skapar osäkerhet och att man så gärna vill vara tillags och omtyckt. Du tog ett stort steg idag och valde efter din vilja och det kommer bara att bli lättare och lättare. Självförtroendet stärks. Bra gjort!
Ha en fin advent🌟.

@tindras vad bra att det gick så bra igår och att kunna minnas vad som hände och att vakna obakis🥰.
Jag tror att man lätt tänker ”om andra” att man tror att de tänker på ett visst sätt om en själv. Man förutsätter tankar som i själva verket inte stämmer. Känner igen det såväl. Handlar nog om självkänslan man har vilket skapar osäkerhet och att man så gärna vill vara tillags och omtyckt. Du tog ett stort steg idag och valde efter din vilja och det kommer bara att bli lättare och lättare. Självförtroendet stärks. Bra gjort!
Ha en fin advent🌟.

@TappadIgen Härligt att du hade det så kul igår! Jag tycker också att jag har det roligare numera än när jag drack. Det spelar ingen roll om de andra i sällskapet dricker. Jag behöver ingen alkohol för att ha kul. Det har jag konstaterat med råge nu. 😀 Jag har full kontroll på vad jag säger och på vad som säjs. Skulle det vara tråkigt! Nä, lurad är vad man har varit tidigare. Blir någon allt för berusad är det inget jag ” lider” av. Det är ju bara att behandla den personen som luft och prata med någon annan. Det jag har märkt är att folk bara blir tröttare av alkoholen och därmed har det tråkigare än vad jag har det.

Nu är det lite kämpigt. En vecka utan en droppe och nu är det lördag. Jag och sonen lagar schnitzel, dottern spelar vr-spel som blastar bra musik. Lördagskänsla.

Jag kommer på mig själv med att leta efter mitt vinglas 🙄

@TappadIgen ALLT man tränar på blir man bättre på! Och jag ska tänka på att ge dig lite tydligare pauser när vi träffas 🤣 Jag är ju precis motsatt, jag fixar inte tysta stunder i en konversation. Då börjar jag babbla som en bandspelare, plus att jag har en tendens att falla folk i talet. Jag börjar prata innan de ens tystnat. För att jag redan förstår vad de ska säga, eller så har jag en synpunkt om det de just pratar om. Jag är skitjobbig 🤣 Säg det åt mig är du snäll, jag har verkligen inga ömma tår.

Man kan nog uppleva mig som oartig men egentligen handlar det bara om engagemang och en iver att få sagt så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Och jag kan vara tyst i sällskap med andra också, men det är ytterst få personer som jag är så bekväm med att jag kan vara helt tyst en längre stund.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Kom på att jag glömt skriva tack för tipsen, för min del så är det ovanligt att jag sover så dåligt så jag knappt orkar med mitt jobb, men blev bättre av att veta att det ger med sig och nu har jag faktiskt sovit två nätter på raken så nu är jag pigg och glad igen.

Kom på mig själv med att faktiskt känna lite julkänsla idag, är nog första gången på ett par år som jag faktiskt känner vad mysigt med jul och sätta om julstakarna och annat pynt känns mer mm mys än något som bara måste göras.. Idag kom det till och med lite snö sedan att den var borta ett par minuter senare är en annan sak.. Men ja skönt att kunna njuta av lite julkänsla och lugn och ro..

Hej @Sattva
Jag tycker också att det är så skönt att kunna hämta dygnet runt.
Det är lite jobbigt att tänka på att jag har prioriterat alkohol framför mina egna barn. Jag tänkte naturligtvis inte så när jag drack men det blir ju konsekvensen av det.
Men det som är gjort är gjort och kan inte göras ogjort.

@torpet, bra där, lita till din känsla innerst inne, inte ytterst ute som någon här på forumet skrev så fint.
Och om vi är såna som har druckit oss till alkoholstopp så har vi inte mycket att välja på. Vi får jobba oss till det liv vi vill leva. En lyx när man tänker efter, eller hur?
Önskar dig en fin lördag. Lägg örat mot marken så är jag säker på att du hör livets lugna andetag, bara att andas med. Kram 🤗

Hej @renova!
Jag blev riktigt glad av att läsa ditt inlägg! Så starkt jobbat att kunna gå i din riktning och känna att det går bra. Jag har en kompis som kör varannan månad nykter, det funkar bra för henne. Alla sätt osv… precis som du skriver så tar ju inte problem slut, haha. Men de går att vända och vrida på i dagsljus. Många är de problem jag gömt under en filt. så har de legat där och möglat och luktar illa i mitt liv.
Heja dig som bara den, vi ska leva riktigt bra liv som gamla coola tanter.
Önskar dig en fin första advent! Kram 🌟💕

@TappadIgen skrev:"Tidigare när man sa att "Man kan har roligt utan att dricka" så tänkte jag alltid att det var underförstått "Men det krävs en massa extra ansträngning". Jag brukade ju också lägga till den stulna frasen "Jag kan dricka utan att ha roligt"

Den är verkligen bra, det är inte alkoholen som gör att det blir roligt. Tänk att det tog sådan tid att förstå de bara.
Nu är det mera som att alkoholen förstör istället, när människor kan hålla sig till ett par glas går det bra, men så fort människor blir onyktra orkar jag inte med dom. Det känns pinsamt och det värsta tycker jag är alla upprepningar 😩 😴 pratar i munnen på varandra och ska bräcka varandra på något konstigt sätt. Människor säger saker de inte ska säga, jag vet nu som nykter vem man inte ska säga saker till i förtroende.
Man undrar var de roliga är i allt det här.
Kram 💕sländan

Igår hade jag konstigt nog ett sorts sug, vi hade just kommit till landet, packat upp lite mat- min man hällde upp ett glas vin. Där och då- var liksom som hela veckan ramlade över mig och jag ville snabbt-snabbt förflytta mig till lugnet.
Jag koncentrerade mig istället på varje sekund. Nu äter jag det här. Smakar si. Mörkret utanför ser ut så. Adventsstjärnan hänger där. Klassisk Mindful-övning- förskola… efter några minuter släppte det.
Var inte- är aldrig i närheten av att ta ett glas men det är himla bra med snabba tekniker och strategier att ta till.
Och bra att påminna sig om att helst inte hamna där. Går inte alltid i livet.
Men det går att häva- och det går snabbt över. Erfarenheterna från det nyktra livet är också en så tungt vägande, ja det är ju själva livet nu.
I morse fick jag kaffe och croissant på sängen. En fin brasa i kaminen som vi har i sovrummet- en nästan obegriplig lyx. Jag sa till min man; det HÄR är min GT. Det här är min veckans bästa stund.
Hoppas ni njuter av dagen, jag har köpt ett fågelbord för första gången i livet! Kram 🕊

@majsan_nu Samma för mig! Men jag är ÖVERTYGAD om att om jag har tålamod kommer det stadiga inre lugnet komma och bosätta sig i min kropp och mitt sinne. Jag känner det. Den intuitionen litar jag på.

@majsan_nu Samma för mig! Men jag är ÖVERTYGAD om att om jag har tålamod kommer det stadiga inre lugnet komma och bosätta sig i min kropp och mitt sinne. Jag känner det. Den intuitionen litar jag på.

@Andrahalvlek skrev:" Jag blir så glad för din skull ❤️ " Tack! Det känns extra bra för att jag vet att du verkligen menar det! :)

Tidigare när man sa att "Man kan har roligt utan att dricka" så tänkte jag alltid att det var underförstått "Men det krävs en massa extra ansträngning". Jag brukade ju också lägga till den stulna frasen "Jag kan dricka utan att ha roligt" och tyckte att den var lite finurlig och kul och det är den väl kanske men egentligen är den ju mest tragisk för det var ju sant när man tänker efter.

Jag tror kanske inte att det har märkts så tydligt, men jag är verkligen introvert egentligen och har väl använt alkohol för att kunna våga vara social också, men egentligen har jag ju inte haft ett behov av det heller. Jag tror aldrig jag visade eller nämnde hur otroligt nervös jag var innan jag träffade dig första gången, t.ex. men det har ändå gått väldigt bra. Jag är nog ändå mer social nu genom att träna på det, istället för att sätta på stödhjul. Vissa egenheter kommer jag nog alltid att ha kvar som att jag inte klarar av att prata när det inte är helt tyst och helst en kort paus emellan, vilket gör att det ibland är svårt att få en syl i vädret, men så är det väl.

Jag hade definitivt mer kul igår nykter och det var inte genom att jag behövde anstränga mig. Det räckte att bara vara. Som bonus vaknade jag pigg och alert innan 7 till och med på en lördag.

@Idefix14 Det här med ångest är verkligen ett stort problem. Jag vet att många upplever en klar ökning av ångest när man slutar att dricka. Majoriteten tror jag känner att det lättar med tiden, men det är såklart att det inte bara är alkoholen som skapar ångest utan det finns ju en massa andra underliggande orsaker också och det kommer ju påverka. För mig blev det så att jag räknade på det på forumet förra året och kom fram till att min ångest kulminerade på dag 50. Sen efter det började det släppa och bli bättre. Någon annan på forumet hade just precis då sjukskrivit sig på just dag 50 som nykter.

En del erfar en betydligt mer hanterbar nivå av ångest som heller inte håller i sig så länge och läser vi här på forumet så finns det ju de som har ångest betydligt längre än 50 dagar också. Där har väl ångesten oftast en annan källa också, får man ana.

Jag känner också absolut igen dina mörka tankar, fast låt dem inte vinna över dig nu. Det känns som att du är på rätt väg och kommer att fixa det här!

@TappadIgen Tack! Jag hoppas att tiden ska göra sitt till att jag ska må bättre... Alkohol gör det inte! Du har ju kommit långt o jag försöker verkligen ta rygg på er som gjort det. Det är min tröst! Som tur är vissa dagar lite bättre!
🤗 Kram

@torpet "Ett stadigare inre lugn", dit vill jag också komma! Kan känna lite så ibland men det är verkligen bara ibland... Ha en fin dag!
Kram 🤗

@majsan_nu Jag önskar att du inte hade så mycket problem med ångest. :( För mig är det något som ju har förbättrats så otroligt mycket under det senaste året. Men vi är alla olika såklart och det finns ju ingen mirakelkur. Men jag vet hur det är och önskar att det inte blir så ångestfyllt som du tror idag.

Tack @Rehaser och @Ase!
Svårt att sova inatt, vaknar sent efter att jag till slut somnat... Ångestkänslor för allt o inget, kanske det bättrar sig under dagen... Men ska besöka anhörig på boendet i eftermiddag, det brukar göra mig än mer ångestfylld. Önskar er andra en fin o ångestfri dag!
Kram 🤗

@TappadIgen Jag blir så glad för din skull ❤️ Att du kunde släppa loss ditt sanna jag inför kollegorna ikväll. Att de fick skratta åt dina tokerier. Nykterheten förändrar inte vår personlighet, den förädlar den. Vi blir bara mer av vårt sanna jag. Det är min upplevelse också.

Kram 🐘

@Sisyfos Blir så glad av ditt inlägg om hur du har landat fullt ut i att det är skönt att inte dricka. Jag har hundra procent samsyn med dig ❤️ Det är inte synd om oss som inte får dricka - vi slipper dricka! Och i och med det så slipper vi en jävla massa tråkigheter på många områden. Det funkar utmärkt att vila utan alkohol, men det krävs precis som du skriver lite träning.

Kram 🐘

@Torn För att inte tala om alla aha-upplevelser jag fick när dottern frågade ”hur gör man” och jag verkligen fick tänka efter ”ja, hur gör man” 🤔 Bilkörning är precis som cykling en färdighet som med tiden tankas ner i det djupare minnet som jag inte minns namnet på just nu. När man blir utmattningsdeprimerad är det pannloben som drabbas, där logik, sunt förnuft och problemlösning bor. Däremot drabbas oftast inte den delen som gör att man kan köra bil. Då vaknar man plötsligt upp efter flera mil och tänker ”hur hamnade jag här?”

Sen är det olämpligt att köra bil när man är sjuk i sin pannlob, för alla unika beslut man tar vid bilkörning behöver man pannloben till. Som att bestämma vägen, upptäcka cyklister, bromsa om det hoppar ut ett djur på vägen etc. Och förstå sig på hur man ska köra vid vägarbeten 😉

Kram 🐘

@Torn Övningsköra är verkligen en wow-upplevelse. Att på nära håll få följa sitt barns enorma utveckling. De utvecklas med sjumilakliv! Jag har fortfarande minnen av olämpliga motorstopp och tragglande med växlarna på parkeringen, trots att min dotter nu har haft körkort i sex år och kör bil jättebra. Fortfarande kan jag nästan tvångsmässigt säga ”du ser väl cyklisten” när vi är ute och kör och hon bara suckar 🤣

Kram 🐘

Hej Ase!
Läser hos dig ibland men är inte så aktiv i skrivandet på forumet längre.
Nu vet jag ju inte hur gamla dina barn är, mina är tonåringar. Vi har fått en mycket bättre relation sedan jag slutade drivka föt snart ett år sedan. Ena tonåringen tränar fredagskvällar och kommer hem runt 21. Förr var jag alltid ganska påverkad då. Det känns så skönt att kunna prata med honom utan att skärpa till sig, och ändå se blicken hos honom. Tänker på det varje gång. Vi har inte pratat egentligen om detta på länge. Det var mer innan jag slutade. Det har blivit det normala nu att jag inte dricker vin.

Jag saknar dig också Soffi!!
Jag gar en tydlig bild av hur du ser ut, hur du bor, din häst o din katt. Även din särbo🤣
Så du är högst närvarande för mig o jag tänker ofta på dig🥰😍🌼

Tack🥰 @vår2022! Ja bara det att vakna och minnas gårdagen är ju en bedrift.

Kvällen igår gick jättebra! Vi kom dit i tid och det var inga konstigheter att jag drack alkoholfritt. Inte en enda fråga! Känns SÅ skönt att vakna upp utvilad och inte bakis❤️

Idag ska vi bara vara hemma och fixa lite och inget direkt på agendan, skönt!

Ha en fin lördag allihopa❤️

@Andrahalvlek Lätt hänt att skriva svar i en annans tråd, vi snurrar ju runt hos många och det absolut inget, bara trevligt😁. Det är säkert olika hur barnen tar det pga ålder och personlighet. Upplever som du ( mina är 28 och 26) att de har fullt upp i sina liv och vill kolla då och då kort när vi ses eller med sms hur det går. Har sällan krälat eller ragglat inför dem men onykter och snackig, ja. Sorgligt med din pappa och hur det påverkat dig.

Skickar dig en Cyberkram! Förstår att det är fullt tillräckligt att aktivt jobba med nykterhet. Uppskattar de inspel du gör i Forumet.
Jag tror ju som du att vi har druckit av olika anledningar och fått olika effekter av att dricka. Att det positiva dröjer eller att det finns annat under som måste bearbetas är viktigt att förstå tror jag. Insikten om att ”medicinen” inte fungerar och att det inte finns någon ersättning kan ibland göra mig deppig, men det hjälper lite att tänka ”This too shall pass”.
Ha en fin helg!

Skickar dig en Stor Cyberkram!
Tänker att det är bra att ha upplevt fördelen med nykterhet även när livet är svårt.
Saknar dina insiktsfulla inlägg. Du har så intressanta tankar att dela med dig av och jag gillar ditt sätt att skriva. Nu ska du inte få dåligt samvete för att du inte skriver i svåra stunder. Men jag vill bara att du ska veta att jag uppskattar din förmåga att se saker från olika håll!
Så stora kramar till dig Soffi!

Läste ditt ”trista” inlägg Torn och jag tycker att det är intressant. När lugnet sätter sig inuti på något sätt. Det är där man vill vara. Jag tror att det är viktigt att se de här skillnaderna. Många av oss härinne är lite rastlösa själar. Det är lätt att ersätta alkohol med andra beroenden (renovering, träning etc), men man behöver också få lite vila i sig själv och det är skillnaden tror jag med en längre tids nykterhet. När vila inte är förenat med alkohol.
Och vad praktiskt med övningskörning, även om inte just det inte är någon vila. Men vi har fina stunder i det min dotter och jag. Det är kul med ett gemensamt projekt. Och bilåkning ger fina möjligheter till samtal. Ha en fin helg!

Bra jobbat!
Du skriver de där klassiska tankarna om att ”varför ska inte jag kunna, alla andra kan ju”. Det var så jag tänkte också när jag tyckte att alkoholen tillförde något, men jag har mer och mer landat i insikten om att det är så skönt att inte dricka. Du var nykter i två år. Jag var först nykter i 11 mån, tog återfall och fortsatte sen att sluta, börja, sluta börja under väldigt lång tid. Det är onödigt, men det var just de där tankarna på att det var något som var fel om man inte kunde dricka som förstörde tror jag.
För mig är negativa tankar, oro, ångest etc starkt förknippade med alkohol. När det blir ett val att inte dricka, att vara en sån som inte dricker, är det lättare tankemässigt på nåt sätt. Och att inte vanedricka hemma är förenat med mer ork och energi, skarpare känslor och ett större lugn för mig. Bara fördelar som jag ser det nu för tiden. Längtan efter att koppla av med ett glas vin (som jag även fortfarande ibland har) handlar om vilan i sig, inte om alkoholen och det går alldeles utmärkt att vila och koppla av utan alkohol. Men det krävs lite träning.

Har tänkt samma tankar som du Dearself att min son blir misshandlad, utnyttjad på olika sätt, har drunknat, ligger död nånstans pga en överdos, men aldrig att han skulle få hjärtinfarkt och stora blödningar i hjärnan. Alla katastrofer jag tänkt ut har inte skett och jag skrev ibland upp vad jag tänkte, för att sedan konstatera att så var det inte. Nu är det andra katastroftankar och det är kommer min son nånsin att klara sig själv, kommer han att kunna gå, få tillbaka sitt språk osv. På dagarna och när jag är hos honom känns verkligheten hanterbar, men när jag vaknar på natten då känner jag skräck inför framtiden och så tänker jag på honom som kanske också känner denna skräck men inte kan förmedla den på något sätt. Fasansfulla liv.

Samtidigt om jag stannar i nuet och tittar tillbaka så vet jag inte om livet var bättre då. Självklart att han kunde gå och tala, men mådde han egentligen bättre. Idag förmedlar han mycket kärlek utan ord, han blir glad när han hittar nya ord, kan skratta åt sig själv när han inte kan uttala det han vill. Han är ofta glad trots allt och igår var han så lugn som jag mycket, mycket sällan sett honom. Så är det just nu, men tänker jag framåt så blir det fasansfulla liv. Trots allt så vill jag ju självklart att han ska klara sig själv, det är ju målet med föräldrarskapet. Tänk om man för en gång skull vågar tänka tanken att allt kanske blir mycket bättre än jag kan föreställa mig. Vad har jag att förlora på ett sånt tankesätt???

Vi har nu kommit hem från Tyskland, där vi varit barnvakter åt våra tre, 8, 5 o 3 år. Vår son med fru åkte iväg på bröllopsresa. Jag är väldigt nöjd med vår prestation. Och väl hemma fick vi dos 3 + säsongsvaccin. Nu sitter jag och myser vid adventsljusen med gott kaffe.

Tack för ditt svar. Du verkar klarsynt. Det gillar jag och du har helt rätt men det är jobbigt att komma dit. Känner mig så pinsam att jag inte tagit tag i detta tidigare innan levern blivit kass. Du har säkert helt rätt. Vet inte riktigt vart jag ska vända mig. @Maja71

Tack snälla för ditt jättebra svar. Du gör det så tydligt, det jag blundat förmed påverkad leber. Slutar jag inte går ju levern åt skogen. Men oj vad det kommar farliga tankar om att det typ inte spelar ngn roll,att jag ändå vill dö tidigare. För mitt liv är väldigt utmanande, så jag flyr ju från verkligheten genom att dricka och får tankar om att det inte gör ngt att förkorta mitt liv med vin. Fast det är riktigt pinsamt och dumt att hamna i ett läge med sviktande lever. Klart pinsamt. Det är väldigt tufft. Tack.@TappadIgen

Tack snälla för tips. Det är skitsvårt i vissa situationer som alltid förknippats med alkohol. Känner att ajg vill vara helt osocial nu ett tag. @tindras

Tack för ditt tips. Det ska jsg prova snart vid tillfälle.@Lily2021

Tack för ditt tips. Det ska jsg prova snart vid tillfälle.@Lily2021

@Lily2021
Hej och tack för svar. Nu har jag 6 dagar nykterhet. Börjar känns mig fräschare och klarare i tankar. Men har haft en sjuk ångest sen 8:dagar. Somångestattacker som kommer och påverkar mig så jag måste typ ta lite frisk luft när jag varit med vänner och börjar få ångeststegring. När jag är själv hemma så är det soffläge och fyrkantsandning, då går det bättre att hantera. Så fint att du fått hhjälp från beroendecentrum

@Ripe Hej! Äter du fortfarande naltrexon och fungerar det? Hoppas att det går bra för dig. Gick du till din husläkare eller hur gick det till? Jag är otroligt skeptisk om att berätta om mitt liv för hälsovården (vill inte få den där ogillande min från läkare osv). Hur har det funkat för dig?

@Rehacer Tack för dina fina ord. Ja, det blir svårt att måste börja om från steg ett, men jag ser inte det som ett misslyckande. För mig skulle misslyckande vara att sluta försöka. Jag tror att det som gör mig mest konfunderad är hur jag kan logiskt sett ha självinsyn men ändå inte göra det framsteg jag vill. Det känns nästan som att jag ser mig själv utifrån och inte kan nära mig själv.
Jag tror att det här med ilskan är nästan kodad i min DNA. Jag växte upp runt galna, våldsamma, skrikande människor. Även när jag vet att jag överreagerar kan jag oftast inte sätta band på mig själv. Jag kan vara mitt upp i att vara otrevlig, och medveten om att jag håller på så där, och kan bara inte stänga munnen. Det är nästan en fysisk omöjlighet. Men, men...
Du frågade om jag blir lugnare av A. Definitivt inte! Det gör saken bara tusentals gånger värre. Det är egentligen anledningen till att jag behöver sluta helt och hållet. Som nykter kan jag nästan inte tygla mig, och med alkohol i kroppen blir jag en sorts monster. Jag fattar dumma beslut och bete mig som en idiot. Det har inte hänt någonting som jag inte kan göra ogjord eller som att be om ursäkt inte kan läka. Men, men...
Ja, kanske om du och jag kunde dela lite lugn och riv vore det bra. Min man ar RAKA motsatsen till mig. Han är så lugn och sansad att jag blir tokig ibland. Men utan mig skulle han fortfarande bo hos sina föräldrar (och han är 46 år :)). Vi har varit gift i nästan 22 år och han har räddat mitt liv otaliga gånger. Det är också för hans skull att jag vill göra det här.
Har du hittat någonting som fungerar för dig? Träning? Mat? Jag är öppen till vad som helst för råd och tips.
Ha en trevlig helg. Allt gott! :)

@Soffi och @Blenda Jag blev så glad för att ni skrev! Men som @Andrahalvlek säger, det finns inget tvång i att skriva. Vad jag menade var ju inte att ni måste skriva här varje dag för vår skull. Däremot är det ju väldigt roligt att höra av er. Jag förstår att ni båda har det tufft nu på olika sätt och jag kan bara hoppas att det blir bättre för er. Men skriv igen när ni känner för det för er skull. Vi håller tummarna för er.

@Andrahalvlek skrev:" Det är ytterst få man kan hålla kvar i sitt liv ett längre tag." Så är det ju kanske. Hur många av de man har kontakt med idag kommer man fortfarande hålla kontakten med om 10 år t.ex.?

Ikväll blev det julbord och jag bara måste dela med mig av något som en annan deltagare sa till mig ikväll. "Vad var det egentligen i den alkoholfria ölen du drack"? Det har varit riktigt roligt och jag känner att jag har kunnat varit mitt vanliga obekymrat underliga jag, men utan alkohol så nu minns jag ju också allt som hände :)

@emma-karolina Åh, jag känner med dig och jag beklagar din situation. Det är förjävligt. För hur någonsin ska man kunna acceptera det ödet?

Idag har jag brottas mycket med min sorg. Eller ja, egentligen hela veckan men ikväll brast det. Skulle egentligen jobbat i natt men jag ringde en timme innan och sa att jag klarar inte att samla ihop mig. Sorgen måste få vara utanpå, jag måste få släppa ut det. Min största sorg är verkligen allt jag aldrig hann säga. Jag önskar så nåt djävulskt att jag pratade med honom, säga att jag förlåter honom och jag älskar honom. För det har jag alltid gjort. Jag var redo att göra fred. Förbannade jävla orättvisa liv.

En annan sorg har gjort sig påmind mitt i allt också - min älskade farmor! Det var så nära att jag ringde henne idag för jag vill prata.. om pappa. Prata om livet. Höra hennes röst. Att allt blir bra. "Det är en dag i taget som gäller". Förbannade jävla orättvisa liv.

Har läst mycket på forumet på senaste. Många föräldrar som inte vet vad dom ska göra med barnen, jag kan förstå den smärtan och förvirringen. Men om någon av er föräldrar läser detta och vill höra från nån som har varit barn i den situationen: Det viktigaste och bästa ni kan göra för era barn är att prata. Lär dom att det är okej att känna sorg, rädsla, frustration och kärlek till sin alkoholiserade förälder. Lär dom styrka och mod, för det kommer behövas. Lär dom att det är okej att sätta gränser. Att inte vilja ha kontakt. Att vilja ha kontakt. Men att det sker på deras villkor - missbruket är INTE deras fel. Lär dom att det är inte deras ansvar. Lär dom att vokalisera sina känslor gentemot sin förälder, även om det mottages eller ej. Jag önskar någon vuxen pushade mig mer, trodde på mig och hjälpte mig mer i min kontakt med min pappa. Kanske hade jag inte behövt att sitta här med så dåligt samvete över att jag aldrig tog min pappas hand och sa som det var. Jag vet att jag hade inte kunnat hjälpt min pappa med hans missbruk, men jag hade kunnat hjälpt mig själv genom att sätta ord på mina känslor. Min kärlek till han. Nu får jag aldrig chansen.

Jag har inte tagit till mig modet än att gå till ett ACA-möte eller börja med samtalsterapi. Jag borde. Jag behöver. Jag ska.. nån dag.

@9x19 Välkommen hit! Vin var min drog så alkoholfri öl har funkat fint för mig. Jag triggas inte av smaken. Jag har aldrig druckit mig full på öl (åtminstone inte i närtid, möjligen i ungdomen). Men se upp för känslan ”måste ha”. Variera med något annat. Själv blandar jag röd grapefruktjuice med kolsyrat vatten och grape tonic 😋 Det dricker jag gärna framför tv:n. Någon the-drickare har jag inte lyckats bli.

Choklad blev min last i nykterheten, men även det lyckades jag sluta med i somras. Som beroendepersonlighet är det tyvärr lätt hänt att man växlar över till något annat - träning, jobba, spel, socker etc. Under en övergångsperiod kan det vara bra att ta till, men man ska alltid kunna avstå utan att det skapar irritation.

Och du är absolut inte en idiot, du betedde dig bara idiotiskt. Stor skillnad. Ingen ÄR sina handlingar. Vi är alla en komplex sammansättning av allt möjligt och i nykterheten kommer dina fina och kloka sidor mer till sin rätt. De får livsluft. Bevisa i handling för tjejen att det var sista gången du drack alkohol så kommer ni nog att få en fin relation.

Kram 🐘

”Själv var jag inte ett dugg bättre” ska det förstås stå 🤣

Idag stängde jag av datorn kl 17.15. På en fredag! För två veckor sedan hade jag tre timmars övertid en fredag, bara för att hinna med att göra mitt vanliga jobb. Den utvecklingskurvan går inte av för hackor och jag är stolt som en mallgroda 🐸 Mina kollegor ska förstås ha en hel del cred också, fan vad de har levererat 🙏🏻 Och det har jag berömt dem för också!

Någon träning på låttexter har det INTE blivit ikväll. Någon måtta får det vara på duktig-flicka-kvoten på en vecka. Imorgon står jag längst bak och döljer mina låtpapper bakom de andras ryggar 😉 Mycket kan jag utantill, resten fuskar jag med utan dåligt samvete ett dugg.

Imorgon är det personalfest också. Som jag skrev till @ase ovan så minns jag två riktigt roliga personalfester historiskt och då jag var gravid. När man är gravid är man naturligt nykter utan att sitta där och tycka synd om sig själv, vilket är det vanliga annars när man är nykter på fest. Och det är den stora skillnaden. Man tycker inte synd om sig själv för att man är nykter, utan man njuter av allt annat som festen ger. Musiken, umgänget, maten, skratten - man kan bli hög för mindre.

Jag minns också andra personalfester allt för väl. På 90-talet var det ofta fri sprit på sådana tillställningar och jösses vad folk blev fulla. Det är så jag skäms å andras vägnar fortfarande. Den ångesten dagen efter kan inte ha varit att leka med. Själv var jag inte ett dugg sämre, en gång fick jag be barnens pappa stanna bilen på vägen hem så att jag kunde kräkas i ett dike. Sådana minnen kan man knappt skratta åt, det är bara så jävla sorgligt. En period på 00-talet gick jag inte på personalfester pga att det var så mycket fylla, och jag ville inte göra bort mig inför mina kollegor. Gick jag dit fanns risken att även jag skulle spåra ur.

För två år sedan var det personalfest senast. Då hade jag inte slutat dricka, men jag var i en fas då jag försökte ta det lugnt med alkoholen. Jag drack rätt så blygsamt och jag tog bussen hem redan vid 23-tiden, helt medvetet. Imorgon kör jag bil, av bekvämlighetsskäl så jag slipper passa busstider. Jag behöver inte skylla på bilkörning längre. Undrar någon varför jag inte har ordnat skjuts hem så svarar jag helt enkelt att eftersom jag inte dricker alkohol längre så kan jag hellre köra av just bekvämlighetsskäl. Undrar någon mer över det så är jag fine att prata om det, annars kan det kvitta. Jag har ingen redovisningsplikt.

Enda nackdelen med att köra bil är att någon alltid vill ha skjuts hem, och då riskerar jag att få vänta på vb. Man får alltid vänta på de onyktra som ”ska bara”. Men jag får bara vara tydlig där - vill någon ha skjuts hem så är det min ”avgångstid” som gäller. Punkt. Sannolikt är jag dödens trött redan vid 23 och det börjar ju redan kl 18, så det är nog en lagom tid att avvika.

Kram 🐘

@Ase Ja, visst var det så. Att vi inte förstod det?! De två allra roligaste personalfester jag har varit på historiskt var när jag var gravid. Hallå? Hur trög får man vara? Att man inte förstod sambandet? Med min yngsta dotter, som föddes svårt sjuk, var det tufft från första stund men med den äldsta dotter seglade jag på moln som nybliven mamma.

Kram 🐘

Hejsan!
Tack för svar till mig om hur du talat med din dotter om ditt beslut att sluta med alkohol.

När vi ändå är inne på barnspåret så tänker jag på det som du skrev för ett tag sedan om att dina depressioner försvann under graviditet och amning.
Jag har alltid tyckt att vara gravid och spädbarnstiden har varit den bästa tiden i livet. Jag har då känt mig stark, levande och närvarande. Många har tittat på mig som att jag är galen när de själva tyckt att det varit jätte tufft med graviditet och nattvak 😊.
Det är klart att det har varit så för mig eftersom jag då har varit helt nykter under lång tid.

Trevlig helg!💖

Tack för all respons och omtanke. ❤ Jag har pratat med honom om min känsla kring det hela. Att jag känner att allt faller samman när han dricker och att allt känns bra och som att vi kan klara allt när han är nykter. Så kommer jag ändå på honom när han luktar öl eller när han lånat min bil och det är ölburkar i den. Som enligt honom måste legat där länge fast jag städat bilen alldeles nyligen. Och så kommer han hem med ett 6-pack öl och ber om ursäkt för det. Fast jag vet att han druckit hela veckan. Han måste tro att jag är dum i huvudet som inte förstår.. Åh, jag blir galen. Känns som huvudet kommer att sprängas.

@majsan_nu grattis!
Skönt att måendet är ok 😊.
Trevlig helg!

69 dagar med kalendern och programmet. Lyckats hålla minst 4 vita dagar varje vecka utan problem. Lite svårare stanna på 4 glas de kvällar jag dricker, t ex på restaurang med väninna igår. Drack visserligen bara 4 glas - men de innehöll säkert mer än 12-15 cl. Det där är lite svårt, jag kan ju inte be servitrisen att ta fram ett decilitermått och mäta.
Men mkt nöjd med att jag klarar målet med max 3 dagar med vin. Ikväll chips och julmust istället.
Så småningom ska jag testa att dra ner till 2 dagar, men väntar till efter julhelgerna - då 3 dagar säkert blir en tillräckligt stor utmaning.
Beundrar er alla som kämpar på härinne!

Hej @9x19
Bra gjort med en vecka utan. Håll i och håll ut. Bra att ta hjälp . Här kan man ju alltid skriva. Appen Cairy kanske kan vara något också.
Det där med alkoholfritt finns det väl olika syn på men funkar det bra för dig nu så kör på det.
Vanligt i början kan ju vara att ta till något annat men se till att inte fastna. Jag rekommenderar dig att lyssna på Alkispodden och Berondepodden med Hedman och Nero. Du verkar ju redan ha nått dit men från alla avsnitt kan man dra denna slutsats:
1. Sök hjälp
2. Vara ärlig med dig själv
3. Man är bättre än man tror om sig själv

4. Hur man väljer att berätta eller inte, välj att berätta på det sätt som känns bäst. Kan då vara alltifrån rätt ut till vita lögner.

Lycka till med allt. Det blir bättre och bättre .

@majsan_nu Härligt, blir glad för din skull! Bra jobbat! ✨

@Lavendelblomman Vilken härlig uppenbarelse! Ha en härlig första adventshelg! 🕯

@vår2022 En morgonpromenad i skogen blev det även idag, om än i skogen nära jobbet. Viktigaste stunden på dagen, morgonpromenaden! Älskar att det är ljust då och älskar att kunna ha en lös, glad vovve springandes runt mig. Ger energi. ❤️
Ha en bra fredagskväll! Och en bra första adventshelg. Jag har börjat lite smått härhemma med stjärnor och stakar. Sååå mysigt!! 🕯

Nu svarade jag nog i fel tråd. Mitt svar var till @ase för du skrev väl om hur svårt det är att berätta för barnen för några dagar sedan? Nåväl, mina inlägg och kommentarer är fria för alla att både läsa och kommentera.

Kram 🐘

@Ase Min pappa var alkis och min mamma väldigt medberoende. Jag jobbar också stenhårt på att bryta den cirkeln. Mina barn är vuxna. Den yngsta har en utvecklingsstörning så den diskussionen kan jag inte ta med henne. Den äldsta är 24 år och hon var den första jag berättade för IRL, efter en dryg månad som nykter.

Jag laddade massor, bestämde en tidpunkt för att säga det. I bilen, man pratar bra när man sitter sida vid sida under lite tid. Jag sa: ”Jag har bestämt mig för att inte dricka alkohol mer, nu har jag varit nykter en månad och så ska det fortsätta.”

Hon tittade på mig med enorm glädje och kärlek i blicken och sa: ”Bra, jag tycker om dig bäst när du är nykter.” End of discussion.

Jag brukar skärmdumpa och skicka till henne vid vissa målstolpar, 1 år eller nu senast 600 dagar tex. Får glada emojis och grattis tillbaka. Ibland när vi träffas nämner vi det med några få ord, men hon verkar just nu inte alls ha behovet att prata om det som har varit. Hon är bara glad att jag har slutat dricka.

Jag märker ingen osäkerhet hos henne, men jag har inte haft några återfall. Det hade nog förvärrat allt. Min pappa tog så många återfall att jag tappade räkningen, och då känner jag nog inte till alla alkoholstopp. Till slut trodde jag honom inte. Alkoholstopp triggade istället oron för återfall på ett väldigt obehagligt sätt. En konstant klump i magen av oro.

Jag tänker att du bara får säga det. Deras reaktion råder du inte över, du får bara ta emot den. Pudla, blotta strupen, be om ursäkt tusen gånger.

Kram 🐘

@LitenSkär Jag känner spontant att med så pass små barn hade jag inte pratat alkohol med dom utan sett till att de aldrig behöver uppleva en onykter / full förälder. Hade jag inte klarat av att hålla det borta från barnen hade jag levt rövare på socialförvaltning/vänner och bekanta/föräldrar eller liknande. I den åldern hade jag "bara" skyddat. Men det kostar på din energi. Att skydda...Ta hjälp om du känner att det inte går/blir för övermäktigt .... Min dotter är 16 år. Idag kan jag prata med henne om alkohol. Hon har aldrig upplevt vuxna fulla/redlösa även om det hänt i hennes närområde. Men jag tog stryk. Energin, anspänningen att alltid ha koll och vara ett steg före, aldrig kunna lita på osv kostade. Idag är hon en glad och trygg unge. Tacksam för det. Barn behöver inte veta allt men det dom ska veta ska anpassas efter ålder tycker jag. Att dölja och inte lyckas dölja allt är värre tror jag. Svårt! Ta hjälp om det blir för mycket så du inte går sönder! Kram

@Andrahalvlek Fint att läsa. Så många dagar! Det gäller väl att vara på sin vakt och stanna upp i livet. Akta sig för att hamna i invanda beteendemönster som inte gör en gott. Har precis som du mantrat ”ta aldrig första glaset”.
Heja oss!

@Ase Tack för dina fina ord💕 tänker att om man närmar sig det svåra med nyfikenhet och öppna ögon så är det lättare att ta emot och förstå. Har många gånger haft svårt för det för det känns för jobbigt. Idag känns det annorlunda, som att jag kan titta och undersöka och på något sätt stå brevid när det sker. Att det inte är mitt fel och att mina föräldrar inte kunde eller förmådde bättre. Som du säger, jag vill också verkligen bli den som bryte den onda cirkeln. Vi är på god väg😁

@Orolig_nu Hej! Vill bara skriva att jag känner med dig! Suttit och läst dina inlägg nu i min bil. Jag har precis flyttat, inte lämnat honom än, men pappren är inskickade om skilsmässa. Hans beslut i ett vredesutbrott, jag skrev bara på. Tänker att din man verkligen försöker iaf! Kan han tänka sig att gå till någon och prata? Det vill inte min man, han är kvar i sitt tonårsbeteende kring att hantera känslor... önskar så han läst här!

Ok. Fredagkväll. Klockan är 18:00. Nu är det ju i vanliga fall en flaska rött som skulle korkas upp.

Jag köpte några alkoholfria Mariestads. Det borde funka till en shepard’s pie.

Är det dumt att köpa alkoholfri öl? Man kanske borde dricka vatten istället?

@tindras jag har varit på restaurang med jobbet och då tog jag in en alkofri öl, ingen reagerade, och övriga tog in vin och öl. Blev dock inte sent, bor en bit från stan och sade att jag åker nu. Vi har inte varit eller haft fest/middag än och jag tror inte det blir problem. Tänker nog då säga att jag inte mår så bra av alkohol och känner mig inte sugen eller så. Kanske jag säger att jag slutat då jag inte mår bra av det, får se. Min bror som vi träffar en hel del vet att jag slutat och han är min support🥰. Tror också att jag går vid senast 22 om det är fyllesnack. Tror säkert du är jätte trevlig nykter och jag känner detsamma om mig. Man vet liksom vad som kommer ur munnen också och mår bra på morgonen😁. Ha en fin kväll💕

@andrahalvlek o @vår2022!
Tack för uppmuntrande!
Just nu känns a-fritt ok...o mina tankar är ändå på annat håll. Kanske är det lättare att ta itu med övriga livet som a-fri, många här på forumet skriver ju om det!!! Just idag håller jag med...Önskar alla en fin kväll!
Kram 🤗

@majsan_nu Grattis🌟🎉. Så bra jobbat!

Hej,
Hoppas du mår bättre idag.. Ta dig hem och gå på ett AA-möte så snart du kan tycker jag. Ett återfall går ju att vända, ta hjälp och ta dig vidare. Styrka till dig!

Hej gulliga @sattva och @torn, vad fint att se er här! jag har lagt ner arbetet för dagen och känner mig sprängfull av NÖJD idag.
Arbetsseger! Nu ska vi köpa räkor och åka till landet. Känner mig som en kämpe och är en kämpe faktiskt. Stolt.
Tack för tips @torn- måste genast kolla, inte hunnit idag- men jag är inne varje dag och övervakar mina ”investeringar”
Man kanske inte får vara daytrader på forumet, men är väldigt nyfiken på vartåt man ska spana en sån här dag 👀
Vi får starta ny tråd: nyktra börshajar!
Stor kram till er alla som läser 😍

@Torn tack! Rullar på, med vilja så...

@Andrahalvlek tack! Jo men precis. Arbetade massor med år som högkonsument och klarade jobbet, var sällan sjuk, osv. Men! Det gick på inarbetad rutin (mot slutet utan glädje). Alkoholen (och visst, diagnos) har begränsat min potential under lång tid. Som du säger: klart bättre fokus och uthållighet. Så bra att vi når insikt och ger oss nya chanser och möjligheter!

("...kopplat alkohol till skador PÅ dessa.", ska det stå nu när jag hävdar kognitiv nivå... ;) )

@Mirre1 Jo, jag minns. Men nu har det gått 656 dagar sedan jag slutade dricka så jag minns det på ett sätt som är mer vet-känslor än känn-känslor. Jag vet teoretiskt hur dåligt jag mådde, men jag kan inte förnimma ett spår av känslan i min kropp längre.

Samma sak är det med mina perioder av utmattningsdepression (2007, 2018). Jag vet teoretiskt vilken enorm ångest jag hade, men tack och lov finns det inga spår kvar i mig någonstans. Men jag är noga med mina strategier för att inte bli sjuk igen, varken i utmattning eller alkoholism. Praktiskt nog är det delvis samma strategier! Bevaka mina gränser, tänka på balansen, fylla mitt liv med roligheter 😍

Och vad det gäller alkoholen har jag en enda enkel regel: Ta aldrig det första glaset. Då är jag safe.

Kram 🐘

@majsan_nu Grattis till 87 nyktra dagar! Och du verkar må mycket bättre, jag är så glad för din skull 😍

Kram 🐘

Nice med era hälsningar @soffi och @blenda ❤️ Det får absolut inte kännas som ett tvång, forumet ska vara en hjälp för individen och inget annat. Vi klarar oss fint, vi som är inventarier. Vi skriver här för vår egen skull, för att behålla ”närheten till programmet”, som man brukar säga i AA-kretsar. Vi har en AH-gemenskap istället.

Men jag håller med @tappadigen om att det är lite sorgligt med alla dessa forumvänner som kom och försvann. Vissa blev man väldigt tajt med på kort tid och sen var de bara plötsligt borta en dag. Men så funkar det ju IRL också, kollegor och bekantskaper passerar revy i en ständigt strid ström. Det är ytterst få man kan hålla kvar i sitt liv ett längre tag. Det är som vänskaper som blommar ett kort tag och sedan vissnar, medan andra vänskaper är mer perenna eller vintergröna 😉

Kram 🐘

@Ture Grattis till 19 nyktra månader! 🥳🥳🥳

Man hör ofta folk säga, och jag sa det själv också, att deras drickande inte påverkar deras arbete. Jo, tjena. Om de bara visste vilken förmåga de har inom sig om de bara struntar i alkoholen. Jag märker stor skillnad för egen del. Jag är mer uthållig, jagar inte upp mig lika mycket, är mer kreativ och har högre problemlösningsförmåga. Och jag sover gott på natten - och då funkar inlärningen bättre. Vem fan vill dricka alkohol när man väl har lärt sig det?

Kram 🐘

Hej!
Jag har också gjort en gbp och har under åren som gått sedan dess ökat min alkoholkonsumtion - vilket är vanligare än man tror... Byter ett beroende mot ett annat.
Dock har jag nu börjat min resa mot alkoholfrihet. Nu på söndag är det fem veckor sedan jag slutade helt med alkoholen och jag ämnar fortsätta så. Mår mycket bättre, minns (nästan!) allt från dagen innan och jag börjar känna att jag har fått mitt liv åter. Intressen som jag inte ägnat en tanke under mina rus har återigen kommit tillbaka och jag börjar trivas med mig själv!

Jag har berättat för hela min arbetsplats om mina problem, har fått komma till företagshälsovården och jag har även själv sökt upp min kommuns hälsocentral där jag får träffa en beteendevetare angående min alkoholkonsumtion. Dessutom har jag besökt AA ett par gånger men känner mig lite "utanför" då det bara har varit män närvarande. Jag skulle så gärna vilja få dela mina erfarenheter med en kvinna som kanske kan vara/har varit i liknande situation som jag befinner mig i.

Jag har inte så mycket spännande att skriva om, allt är lugnt och jag mår prima. Vi ska åka i väg till mina svärföräldrar idag, och stanna över helgen. Det är långt ifrån min favoritsysselsättning om man säger så 😅 men det gör mig liksom inget. Det är helt ok. Jag har precis börjat övningsköra med vår son, så det kan vi smita i väg och göra om jag tröttnar på svärföräldrarnas babblande och vinpimlande på kvällarna. Demens, dålig hörsel i kombination med vin kan vara skönt att slippa utsätta sig för mycket för.😂

Ha en bra helg!

Lunchnotering. @majsan_nu och @Andrahalvlek, ni har helt rätt. Behöver engagera mig i en annan aktivitet eller helt enkelt vila. Rakt på spiken. Idag dock en känsla om att det långa perspektivet kommer att leda mig på rätt väg. Det pågår ju som ni säger på flera plan parallellt och simultant. Även om jag mår grått har helt klart den här nykterheten lett mig till en stadigare inre lugn. En bas. Finns som vanligt saker att oroa mig för, men nu tar jag emot oron på ett annat vis. Bättre. Snart slut på utlandsarbete för den här gången. Det är också bra. Vill också passa på att heja på alla här inne som kämpar på så himla bra. Fint att läsa era berättelser och era erfarenheter! Kram till alla!

@Se klart Halloj! Ser ut som om du har läget under kontroll, och är fullt sysselsatt. Det är nog lite mindre aktivitet i mitt liv, jämfört med ditt.😅 Men jag mår ypperligt bra av det. Jag gillar att ta det lite lugnt. Bra läge att köpa aktier i dag förresten! ( tror jag) Ha det bra! Kram 🤗

@Ture Grattis till 19 månader! Här rullar det på bra ser jag!😀

Tack @miz! 🙏 Ja helt sjukt att man gör avkall på sig själv för att vara andra till lags! Märkligt när man väl tänker efter att man väljer bort sig själv framför andra?

@vår2022 tack för allt peppning! Vad stark jag känner mig efter att jag läst vad du skriver. SÅ rätt du har! Jag måste återgå till mina grundläggande tankar till varför jag inte vill dricka och mata mig själv med dom. Jag vill ju inte, så varför ska jag dricka och må dåligt för någon annan eller för att jag inte har mod att säga Nej? Galet när man tänker efter! Och saken är den att jag är ganska trevlig att umgås med nykter också😉😬
Hur tycker du det känns inför en situation som ni utsetts för där det tidigare varit självklart att dricka? Hur möter du människorna runtomkring och tycker du att det ändå är trevligt eller blir det långtråkigt till slut? (Nu kanske ni inte ännu varit på någon tillställning) Jag kommer nog inte ha problem med att vara nykter på en fest det är nog mer att jag skulle tröttna runt 22-snåret när de flesta blir berusade och istället valt att gå hem sådär runt 23. Ändå lagom tycker jag. Och du- tack för tips på bok, har redan googlat upp den👍👍
Kramar❤️

@torpet Hoppas du har en bättre dag idag... Kanske @Andrahalvlek har rätt?
Har du hittat nån avkoppling? Eller är det mer vila du behöver? Min dag är så där, beror nog mer på "annat" än just det a-fria. För så är det ju, livet består av många delar! Kram 🤗

19 månader 24:e!
Bytt medicin och klart bättre i kropp och knopp.
Färdig med ytterligare kurs (och resultaten ligger inom de övre 10%).
Läsa, träna, vara med sonen, plöja serier och lyssna massor på musik!

Nu helg - God helg alla nyktra!

(har läst om våra högre kognitiva funktioner och för eget intresse kopplat alkohol till skador dessa.
Inte positivt, om man säger så, inte heller måttlig konsumtion.)

Idag står det 87 dagar i min räknare, det känns ganska stort! Tänker inte så mycket på A just nu... Mitt mående är rätt ok! Har så mycket annat som tar mina tankar. Önskar er alla en fin dag!
🤗 kram

@vår2022 Tack för boktips. Den ska jag läsa.
Det är så härligt att läsa dina dagliga inlägg. Du har kommit så långt i ditt tänkande om nykterheten tycker jag. Allt du skriver utstrålar självförtroende och positivt tänkande.
Jag har tänkt mycket på den här cirkeln av alkoholmissbruk att den ärvs generation till generation. Jag vill verkligen bli den som bryter den cirkeln i min familj och jag tror och hoppas att det ska bli så.

@vår2022 skrev:". Komma till botten med de underliggande orsakerna till mitt alkoholberoende. Tror att det är då jag verkligen kan bli fri och ta makten över mitt liv och mitt beroende och att aldrig mer dricka och det kommer att bli en befrielse❤️."
Så sant!
Önskar dig också en fin fredag :)

@Lavendelblomman det är så skönt när man inser att det "bara" är ångest som inte beror på alkohol.

Blir nykter helg för mig också :)