Hej! Jag som skriver det här är inte anhörig utan själv beroende (men nykter sedan cirka 1,5 månader). När jag berättade för min man att jag skulle sluta dricka blev han helt ställd "Du har väl inga alkoholproblem", var hans först kommentar. Jag har fått samma kommentarer när jag berättat fö kompisar, vuxna barn etc. att jag ska sluta dricka pga hög alkoholkonsumtion.
Jag vet inte om jag ska tolka det som positivt eller negativt att människor i min omgivning inte har förstått, eller har blundat, för det faktum att jag har varit- och fortfarande är- beroende av alkohol och dricker alldeles för mycket och alldeles för ofta.

Jag har druckit i snitt 2-3 glas vin varje kväll och på helgen har jag oftast varit stupfull och fått ledas till sängs. På semestrar och ledighet börjar jag dricka efter 12 och tutar på tills jag slocknar. Jag har hittat alla tänkbara chanser till fest och att fira än det ena och än det andra. När jag inte har fått dricka har min värld rasat. Jag har totalt flippat ur de gånger som jag inte haft alkohol hemma och insett att Systembolaget är stängt och jag har också flippat ut (och krävt att åka hem tidigt så att jag kan dricka hemma) när min man har dragit vinstlotten och jag har behövt vara fyllchaffis till festen på helgen. Såhär har det hållt på i mer än 20 år.

De enda gångerna jag har kunnat hålla mig nykter är när jag väntat barn. Jag har till och med varit full i jobbsammanhang (där man förväntas vara nykter).

Jag är uppvuxen med en mamma som är periodare och jag är extremt känslig för när folk dricker. Jag kan se på henne en millisekund och bedöma om hon har druckit, liksom jag oftast kan se på andra om de är nyktra eller inte. Så för mig är det en GÅTA att varken min man eller släktingar känner till att jag har alkoholproblem. Har vi kommit så långt i vår alkoholkonsumtion och tolerans mot alkoholkonsumtion vid olika tillfällen i Sverige att vi inte reagerar när någon är missbrukare? Att vi inte ser att någon är abstinent, sur och vresig, skakig och trög i skallen men vips! blir bra efter att snabbt ha klunkar i sig en starkis?

Jag anklagar absolut inte min man, han är världens bästa (och just nu är han sympatinykter med mig), men jag skulle verkligen vädja till alla anhöriga därute som anar något att ÖPPNA ÖGONEN. Fråga frågan rakt ut om du tror att någon dricker för mycket. Om någon inte kan sluta dricka fast klockan är mycket och personen redan är stupfull. Om personen kommer full på tillställningar, eller har med sig alkohol, där det inte är brukligt att dricka eller om personen hellre stannar hemma än att gå på fest som hen inte kan dricka på. Fråga! Stör!

Man ska alltid störa en missbrukare. Alltid finnas där och älska. Men alltid störa. Ta undan flaskan. Hälla ut boxen. Plundra eventuella gömmor och ersätta med en lapp "jag vet vad du håller på med". Att blunda hjälper ingen.

Nu har jag varit nykter i 1,5 månad ungefär. Jag slår mig inte för bröstet. Tar en dag i taget. Är tacksam över stöd från min familj. Undviker de som trugar eller dömer "lite kan du väl dricka". Och jag vet att kan jag så kan alla. Även din anhörig. Kram till alla som kämpar på olika sätt. Ge inte upp.

Anthraxia

Också helt chockerad att ingen mer än jag verkar ha fattat hur det stod till med min pojkvän. Jag fattade första gången jag träffade honom, trots att han egentligen inte var fullare än någon annan på festen; det var något med HUR han blev full som slog igång alla larm i kroppen jag har...

Sedan får jag ju erkänna att jag mer eller mindre avsiktligt blundade för det, när vi efter drygt ett år ramlade i säng - men jo, jag KAN ofta SE på folk hur det ligger till. Inte något att skryta om, för det är helt och hållet på grund av att jag vuxit upp med mycket missbrukare, och även umgåtts med uttalade alkoholister från typ 15-27, så jag antar att jag lärt mig att känna igen det på något undermedvetet plan...

Jag tycker du gör det bra - jag börjar få insikt i hur svårt det är att sluta (I vårt fall kör vi Sinclair-metoden - men inte ens det gör det "lätt" varken för mig eller min pojkvän.

Tycker du ska vara JÄVLIGT stolt över din självinsikt och beslutsamhet!

Otroligt starkt av dig att ta tag i ditt drickande! Kan det vara så att du fick ”dricka klart” och komma till egen insikt, fatta ditt eget beslut? Eller hur tror du att du hade reagerat om någon tagit upp ditt drickande med dig för två år sedan? Hade du sagt ”tack för att du tar upp detta, jag skall ta tag i mina problem” eller hade du gjort som många andra alkoholister: slagit bakut, förnekat och börjat smyga? Omöjligt att säga så klart men jag tror inte att någon annan kan få en alkoholist att sluta dricka! Beslutet måste komma inifrån, av egen fri vilja! Kanske är både din man och dina barn medberoende? Anhöriga har en förmåga att anpassa sig till alkoholisten, särskilt om livet funkar någorlunda väl! Hoppas du inte tycker jag är hård, menar inget illa! Mest av allt en stor eloge till dig för att du har lagt ner drickandet! Lycka till! Kram

Virvelvind

Tack för fina ord! Och tack för att du skrev om Sinclair-metoden, jag hade aldrig hört talas om den. Bra med tips om jag misslyckas. Har själv funderat på 12-stegsprogrammet men vill helst undvika det eftersom jag inte vill blanda in min arbetsgivare.
Hoppas att pojkvännen lyckas!

Virvelvind

Tack snälla för ditt inlägg, tycker inte att du är hård :-)

Jag fick nog "dricka klart" den här gången. Var helt slut, både fysiskt (trött, magkatarr, ökad vikt) och psykiskt (ångest över att jag gapar och inte orkar med barnen när jag är abstinent och ångest över att jag måste vara avtrubbad för att tycka att livet är kul) så jag hade inget val.

Min mamma har alltid förnekat sitt missbruk, även i avpackat tillstånd. Jag tror att jag hade lyssnat om någon nära kompis, eller familjemedlem hade försökt få mig att sluta om de sagt det på "rätt"sätt. På mig hade känslor bitit bra eftersom jag själv farit rätt illa som barn av min mammas drickande. Typ "Ska du inte dra ner på drickandet för barnens skull" eller om barnen sagt "jag tycker att du dricker för mycket". Nu har mitt stora barn snarare tyckt att det varit kul med en partymorsa som aldrig bangar alkohol och som mer än gärna dricker med alla som vill (har självklart aldrig köpt ut- eller druckit med mitt barn när det var omyndigt).

Men det är svårt att säga. Kanske hade jag förnekat också. För det är skamligt att inte klara av att sluta med något så "simpelt" som alkohol. När jag dessutom är uppvuxen med misär och alkoholism och lyckas göra en riktig hejdundrande klassresa själv. Och så börjar jag dricka som mamma. Hon drack för att hon hade det svårt med allt (jobb, kille, inkomst, bodde i ett fattigt område etc etc) jag för min del har det oförskämt bra på alla sätt, men kan inte låta bli att dricka. DET är sorgligt.

Nu tar jag en dag i taget. Värst är det såhär på kvällen. Maran kommer alltid 19-23. Har käkat godis och morot. Planterat om blommor. Lägger mig snart för att inte låta maran vinna och ta ett återfall.

Anxiete

Vill bara kika in och gratulera till ditt livs bästa beslut ????Grattis till dej och din familj som får en fru och mamma som är där med klara sinnen ! Kram på dej ?