Kan hålla upp i en vecka, sedan när helgen börjar närma sig, kan i bland vara från ons-lö, då dricker jag vin, i ganska stora mängder. Vill ju inte detta men tycker att det hör till!! Jag har hållit upp för ett par år sedan i nästan tre månader och jag har aldrig mått bättre!!! Vill göra detta igen, känner mig ful och plufsig, vilket jag vet att jag inte kommer att känna nig om jag slutar dricka!!! Har ni något bra tips inför helgerna? svårt när man bara har vänner som vill ses ute på krogen, äta middagar etc. Men jag måste ju ta mig i kragen! Tacksam för hjälp!

Kram

DetGårBättre

Du får bestämma dig och bara avstå helt enkelt. Kommer vara en tuff omställning men du kommer vänja dig och skapa nya vanor på resans gång.

Vad bra att du har hittat hit! Du är hjärtligt välkommen in i värmen hos alla andra här som vill förändra sin relation till alkohol. Det verkar som att du är orolig för att fortsätta dricka som du gör nu och känner att det är dags för en förändring. Du skriver att det är svårt när alla vänner vill ses ute på krogen, äta middagar m.m. Alla de här situationerna är triggers som verkligen kan göra det svårt att hålla sig till det nya målet.

Jag får också en annan tanke, hoppas du tycker det är ok att jag delar med mig... Jag tänker att det kan vara spännande om du tar ledning över ditt eget liv och inte låter dina vänner styra. Exempelvis; Vad skulle hända om du föreslår andra aktiviteter än krogen och middagar till dina vänner? Vilka andra intressen har du som du kan utveckla mera (och som inte involverar alkohol)? Vill dina vänner dela dessa intressen med dig?
Hur tänker du kring detta?

Hoppas du vill skriva mera och berätta om din väg till förändring!

/Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Tack för ditt svar, jo jag har försökt med det, visst har vi tagit någon promenad då och då runt Djurgården, men det är inte mycket mer än så, så jag vet inte riktigt hur jag ska göra, visst kan jag följa med att äta middag ute, men då blir det alltid påtvingat att jag ska dricka eller oftast i fråga sätter de alltid de tillfällen när jag har haft "vit månad" det har ju blivit mer så att jag drar mig undan mer och mer.. men samtidigt vill jag inte tappa kontakten med de vänner jag har.

Bella

Har du gjort glasklart för dig själv att du vill sluta? Det finns inga typ sluta eller prova att sluta eller försöka att sluta. Det krävs motivation och disciplin. Om du inte övertygat dig själv till 100% så kommer dina vänner antagligen inte heller att bli särskilt övertygade.
Självklart ska du ha vännerna kvar, kanske kan köra fika med några utvalda ett tag i början. Men både de och du måste anpassa er till att du inte dricker. Och det mesta ligger nog hos dig. Jag ”festar” mindre sedan jag slutade och väljer aw och middagag noggrannare eftersom det inte finns någon alkohol som kan göra andra roligare än vad de är. Jag kunde tidigare gå på något med folk jag inte hade något större intresse av för ett par bira på det gjorde det kul ändå.

Men som sagt låter det lite som att du har en del övertygande av dig själv att göra. Eftersom det inte finns någon genväg, man dricker eller inte, så är det en hel del som förändras vare sig man vill eller inte. Du kan ju prova att bara dricka vid speciella tillfällen etc men jag tror att det är betydligt svårare än att sluta helt. Det blir väldigt lätt ingen förändring alls i slutändan. (Jag har ”dragit ner” säkert ett hundratal gånger).

Hitta motivationen och bestäm dig till 100% är mitt tips. Och ta en dag/fest/middag i taget.

Jag tycker att det är värt det. Jag är snyggare, starkare mentalt och fysiskt och alltid hundra % kontroll över mina handlingar sen jag slutade.

Anxiete

om du säger som det är: Jag tycker jag dricker för ofta och för mycket och jag mår inte bra utav det. Just nu vill jag inte dricka, jag kan inte för jag mår dåligt. Kanske fler vänner innerst inne känner detsamma men vågar inte ta upp ämnet?
Vårt samhälle har blivit väldigt alkoholfixerat och det kan nog vara svårt att bryta men fundera vad är roligt som inte innefattar alkohol? Börja någon ny hobby? Spara pengarna till en härlig semester? Se vinsterna fysiskt med att du blir piggare, snyggare o gladare!
Måste också berömma dej, du är ung och tar tag i detta ! Well Done !! Kram ?

Mimmi54

När man talar om för människor som älskar och tycker om en.Har haft "egenterapi" i flera dagar med nära och kära och förklarat hur allvarligt läget faktiskt är. Skall också (försökte idag men fick inte tag i öppenvården) söka professionell hjälp. Samtliga var mycket förstående utan att döma, nu valde jag faktiskt vilka som fick vet allvaret. Till de vänner som är lite "längre ut" tänker jag bara säga att jag mår bättre utan alkohol. Blir själv väldigt glad och välmående när jag lyckas med de långa vita perioderna. Och snyggare :-) Kram!

De flesta idag vill leva hälsosamt och kanske även dina vänner vill det? Föreslå Centralbadet, Yoasuragi, Hot Yoga, långpromenad och besök på veganska restaurang, Drick smooties, Kumbusha och vanligt gofika på kondis. Du kanske blir överaskad över hur mysigt det kan vara och efter ett tag känns det naturligt att träffas utan vin. Om du tar beslut för din skull, kanske dina vänner också vill leva mer hälsosamt. Idag är det inne att dricka alkoholfritt och tänka på sin hälsa.

Jag har själv gjort den resan och alla som jag varit ute med har valt samma som jag, utan a. Idag gör jag min dag 100 (-3 tillfällen med lite vin) och det är fantastiskt.

En dag i taget!