vuxen m alkis föräldrar

2 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Pia L
vuxen m alkis föräldrar

Hej
båda mina föräldrar är alkisar, jag är vuxen med egen familj men känner att jag måste få dem att sluta. De kommer dö av sitt missbruk inom kort och jag vill inte det. Hur tar jag upp detta med dem på ett moget sätt. Jag har försökt förut utan att få dem att förstå alvaret.
ledsen PiaL

Carina
Hej Pia L!

Välkommen till forumet! Det är svårt att stå nära när någon man bryr sig om skadar sig själv. Med alkohol eller något annat. Du är mån om dina föräldrar och önskar att de ville göra något åt sin situation. Du har försökt men de verkade inte förstå allvaret då. Ofta är det de negativa konsekvenserna och bekymren som uppstår pga alkoholkonsumtionen som gör att en person kommer fram till att de har ett problem som de behöver ta hand om.

Det finns ett program som kallas CRAFT (Community Reinforcement Approach and Family Training) som jag skulle tänka mig kan vara väldigt hjälpsamt för dig. Den syftar dels att förbättra den anhöriges välmående men också hur man kan förhålla sig och kommunicera med personen med beroendeproblem, och i bästa fall lyckas locka dem att söka hjälp. Om du är intresserad av det så kan ringa din kommun och fråga om de erbjuder CRAFT. Flera kommuner erbjuder CRAFT-samtal gratis för anhöriga, enskilt eller i grupp.

Några korta tips gällande att ta upp problemen är att undvika att vara skuld- och skambeläggande (det leder bara till försvar). Utgå ifrån dig själv och dina känslor, ex "Jag blir orolig..." "Jag skulle önska att..." Välj bara att ha samtal om detta när de är nyktra. Annars är inte hjärnan lika mottaglig för budskapet.

Du skriver att du måste få dem att sluta. Tyvärr så kan du inte få dem att sluta. De behöver de i sådana fall komma fram till själva då det är bara de som kan bestämma vad de ska ha i glaset som de dricker. Men det är fint och omtänksamt att ta upp hur du känner med dem. Förhoppningsvis så leder det till att de börjar fundera, och kanske agera, för en förändring.

Varma hälsningar
Carina
Anhörigstödet & Alkoholhjälpen