WJoakim

Vad menar du med dricker för mycket? Påverkar alkoholen det vanliga livet, tänkta aktiviteter eller annat som är planerat? Är det verktyget för att du skall kunna prata med din vän, eller är det verktyget som din vän behöver för att inte dricka för mycket?
Jag utgår från att det är verktyget din vän behöver som ligger i farozonen men som kanske ännu inte har stora problem. Det lilla jag vet är att man måste ha en plan. Alltid ha en plan för de situationer man vet lockar lite extra. Te x AW på väg hem från jobbet, festerna osv. Man måste tänkt igenom situationen man skall befinna sig och och ha en plan för hur mycket man skall dricka. Ska man hem till vänner på middag, så är ett tips att dricka långsammare än de övriga vid bordet. Gör det till en utmaning att inte dricka snabbare än någon. Bestäm innan att det bara skall vara typ tre glas, sen dricka något annat. Hitta något att ge som anledning.
En ytterligare variant är att te x dricka öl istället för vin, då det är mindre alkohol i det. Inte ta starksprit. Dricka öl ur burk, och hälla i vatten, så att man kan gå runt med burken och se ut att dricka (naturligtvis värdelöst tips om man har större svårigheter).
Jag försöker att få min sambo att klara av detta, men det är inte lätt, så lycka till.