Släppa fasaden och våga prata

Är man beroende av alkohol, eller anhörig till någon som är beroende, kan det ibland kännas svårt att prata med utomstående om sin situation. Kanske är man orolig för vad folk ska tycka och tänka... Men oftast förstår folk mer än vad vi tror. Att berätta om sina svårigheter kan för många vara ett stort steg på vägen ut ur en destruktiv situation. Då ”tvingas” man även erkänna för sig själv att det finns ett problem närvarande, och man kan få nya synvinklar på problemet.

Vem ska man då prata med? Ja, allra bäst är nog att följa både hjärta och hjärna. Vilka står mig närmast? Vem känner jag förtroende för? Om man inte känner att man har en sådan person i sitt liv, eller känner att man just nu inte klarar av att öppna upp sig på det viset, kan man söka professionell hjälp, exempelvis en terapeut. Många anhöriga upplever också skam. Den bästa medicinen mot skam brukar vara att träffa andra anhöriga genom olika stödgrupper, sådana finns för både personer med beroende och anhöriga. Det är helande att möta människor som inte dömer och som man kan dela liknande erfarenheter med.

Vad har du för stöd omkring dig? Finns det någon du skulle må bra av att prata med eller en grupp som du kan vända dig till?

Foto: Alexis Brown, www.unsplash.com

tagg: