fundersam2019

Min sambo har börjat dricka alltmer på helgerna, vid högtider och dras till situationer där man festar. Jag har en 8-åring på halvtid och vi har en gemensam liten tjej på snart 6 månader.

Det är jobbigt eftersom han blir personlighetsförändrad när han dricker. Han är ganska tystlåten och allvarlig när han är nykter. Men när han dricker blir han högljudd, social och busar med barnen. Det kan ju verka trevligt men det är jobbigt. Dessutom stinker han alkohol och vår minsta dotter gillar det inte och den äldsta har frågat varför han dricker så mycket öl och varför han tittar så mycket på tv. På helgerna sitter han oftast bara framför tv:n och knäpper öl efter öl och tittar håglöst igenom tv:n. Ofta själv eftersom jag tar hand om barnen.

Att han öht blir berusad i barnens närhet utan bekymmer gör mig ledsen. Jag sa ifrån om detta tidigt innan vi fick vår gemensamma dotter eftersom han ibland blev berusad när jag hade min äldsta dotter.

Han lämnar mig med allt huvudansvar för barnen och hemmet när han dricker och morgonen efter. Jag orkar och hinner inte med plus att jag går och grubblar över hans drickande.

Han har festat mycket genom åren och jag hängde på när jag inte hade min äldsta dotter. Men det blev för mycket för mig och jag började ta det lugnare och när jag blev gravid slutade jag helt. Min sambo fortsatte dricka på helgerna som vanligt tills jag sa ifrån en månad innan förlossningen. Då blev han helnykter och var det även någon månad efter förlossningen. Han blev gladare och piggare när han inte drack på helgerna och vi var som nykära. Sedan började han ta några finöl på helgen ett tag utan att bli berusad men det byttes snart ut till billig starköl med allt starkare styrka och storleken från 33cl blev 50cl.

Och de senaste månaderna började festandet ute ta vid. Han var med jobbet på kryssning och fick dessutom en blackout och det berättar han som om det var kul. Det gör mig orolig.

Det som gör mest ont är att han väljer alkoholen framför sin familj. Han jobbar heltid och träffar knappt sin dotter eftersom hon somnar när han slutar jobbet. Då återstår helgerna när han dricker och mornarna när han sover. Det blir kanske en stund på em på lördagen och söndagen.

Behöver stöttning och råd nu!

Hej på dig! Du kallar dig "Fundersam2019" - kanske funderar du på hur ditt och barnens liv kommer se ut 2019 och om det kommer medföra situationer där du behöver ta beslut för att skydda barnen och dig från alkoholens konsekvenser. Jag hoppas verkligen att du kommer hitta stöd här på forumet genom att läsa och byta tankar med andra.

Det låter som att din mans alkoholproblem är något som du har funderat en hel del på och du märker att det påverkar barnen på ett negativt sätt. Jag kan tänka mig att det oroar dig då du vill att barnen ska må bra. Jag bifogar därför en länk till ett inlägg från vår "blogg" som handlar om vilka skyddsfaktorer som kan finnas för barn som växer upp i en familj med beroendeproblem. Läs här: https://alkoholhjalpen.se/node/49981. Läs gärna det och berätta om du får några tankar som kan vara till hjälp för dig.

Önskar dig en fin helg!
/Carina
Anhörigstödet & Alkoholhjälpen