Alkohol och stress

Att använda alkohol som återhämtning från stress är inte ovanligt. Kanske har man det kaotiskt på jobbet, en svajande relation eller helt enkelt för mycket att tänka på. Stresskänslorna kan också vara resultatet av andra, underliggande faktorer, som tidigare traumatiska upplevelser.

Att dricka alkohol då man är stressad kan till en början ge en avslappnande och ångestdämpande effekt, som om påfrestningarna och oron släpper. Men som många vittnar om här på forumet så är effekten flyktig och tillfällig. Om man fortsätter dricka som återhämtningsstrategi kommer stressen bli ännu svårare att hantera, och risken för depression och ångest ökar. Alkoholen påverkar även sömnen negativt, och en person med dålig sömn blir lättare stressad och har svårare att handskas med stressen.

Det finns andra metoder utöver alkoholen för att hantera stresskänslorna. Några av dessa är andnings- och avslappningsövningar, motion, varma bad, utökad sömn m.m. Om man är van att behandla stress med alkohol kan dessa alternativ kännas svåra att ta till sig. Då kan man börja med att prata med någon utomstående, för att få hjälp med att handskas med de bakomliggande faktorerna till stressen.

Har du hittat andra alternativ till att hantera stress? Vilka är de? Berätta gärna på forumet.

Foto: Ayo Ogunseinde, www.unsplash.com

tagg: