StarkareK

Jag är ju inte beroende, kan låta bli alkohol flera veckor. Så, jag behöver ju inte egentligen ändra på nåt... förutom att inte bli aspackad en gång i månaden... ”men sånt händer...”

Eller?

När jag vissa dagar skyndar hem för ett glas vin (i en mugg eller dricksglas så det inte mörks så tydligt), eller när allt fler planer med barn eller vänner har en komponent av ”om jag kan köra då” eller ”yes, då blir det vin”... upplevelsen av livet förhöjs med berusning, och helst inte ett eller två glas. Och fort går det. Tills jag vaknar med minnesluckor och blåmärken.

Behövde en tråd här, jag har läst andra och det är otroligt skönt att kunna inspireras och reflektera. Min tråd kanske blir mest dagbok, men jag hoppas också på gemenskap ??

Kul att få besvara din tråd! Jag tror beroende kan ha olika sätt att visa sig på! Även om man inte dricker varje dag eller varje helg så har man ju ett beroende av att ta ett , två tre glas och sen mer för att man inte kan sluta! Det måste ju vara något slags beroende? Eller? Jag har än så länge aldrig döljt mitt drickande i mugg eller liknade men däremot svårt att hejda mitt drickande när jag väl börjat! Så det spårar ur ibland och dricker så jag inte minns allt den kvällen. Men det händer inte heller varje gång! Så beroende ja hur ser man på det? ?

Trasig22

Jag har ett beroende på helgerna som är oerhört svårt att bryta. Låter inget vidare med minnesluckor och blåmärken. Kanske dricka mindre den gången du dricker alternativt dra ner på alkoholstyrkan?

StarkareK

Jag har sakta börjat förstå att det jag behöver är en ändrad inställning till ganska mycket. Viljan att få berusningen startar långt nere i mitt undermedvetna när jag tänker på tex semestrar, fredagar, att det inte är gångavstånd från stan (krogen, vänner) dit jag ska flytta, om jag har tidiga möten vissa dagar de perioder när jag känner mer för vin, hur tidigt barnens aktiviteter ligger på helgerna... allt är utifrån möjligheter att dricka alkohol, det är som att default är att jag ska ta lite vin.

Jag har provat att byta vin mot öl, det tar längre tid att bli berusad då... och ibland klarar jag att dricka lagom av både det ena och andra. Men jag ogillar alltid att vakna efter en kväll med alkohol. Oavsett om det blev bara 2-3 glas vin så är det något som gnager...

Flera gånger har jag bestämt mig för att bli helt nykter. Det är en underbar känsla av eufori. Tills jag upptäcker att jag inte alls vill besluta mig för det. Att aldrig kunna ta lite rött vin som sällskapet, eller sippa på det med en bok och tända ljus... Det är klart två motsatta önskningar som härjar, och jag har bevisat gång på gång att måttlighet inte håller, kanske fixar jag 3 gånger men den 4:e blir mer eller mindre katastrof.

Och så ruta 1 igen.

I en vecka har jag tänkt på hur det skulle vara att bli helt nykter. Känslorna är blandade... jag har en längtan efter en hälsosam och pigg livsstil. Sen är livet mer än så, och hur skulle jag hantera utmaningarna... igår föreställde jag mig en kopp te i soffan till Talang istället för vin. Det hjälpte. Jag vaknade härligt pigg och nykter. Älskar ju det, så varför vill den andra rösten förstöra så för mig...

Jag har börjat vända på resonemanget, varför dricka? Istället för att tänka på alla anledningar till att vara nykter. Argumenten att dricka är ganska svaga när de granskas. Sen återstår suget efter första glaset... som aldrig någonsin blir det sista...

Nyss kom min sambo och frågade om vi vill ha vin till maten ikväll. Ett kvickt nej från mig. Han förstår... jag hoppas det blir rakt igenom ett naturligt förhållningssätt för mig i framtiden.

Röriga tankar, skönt att skriva ner dem...

StarkareK

Tänk om det kan vara så enkelt...? Att förvänta sig bubbelvatten, te, alkoholfri drink eller vad det nu kan vara till helgen istället för att ens tänka tanken på alkohol. Att tänka ”inte” är som bekant inte så enkelt för vår hjärna, den måste föreställa sig vad vi tänker på/tänkt att inte tänka på och redan där finns en bild av det vi tänkt att inte ägna oss åt. Det är nog bra med andra bilder. Den här helgen ska innehålla ett gott nytt te, god mat, tända ljus, spel med barnen... en bok... då jobbar hela vårt medvetande för att det ska bli så istället för att vi ska kämpa mot det vi inte ska ägna oss åt...
Jag förstår att detta inte funkar i alla lägen, eller för den som är fysiskt mer beroende av alkohol. Men innan jag kommer så långt kanske det kan hjälpa mig att vända skutan. Jag behöver planera ännu mer inför tillfällen som jag normalt är marinerat i alkohol. Vara jäkligt medveten och för min del förmodligen antingen eller. Jag har svårt för måttlighet, jag påverkas lätt av alkohol och skiter fullständigt i mitt eget omdöme relativt snabbt.

Nu ska jag ut och jogga ??

StarkareK

Mitt i det som är svårt att se, säga, förstå och handskas med är det en liten tröst att det finns människor som faktiskt förstår.

Provar just bu Ramlösa Smultron. Inte dum. Jag har gjort iordning en laddning shots med ingefära, citron och honung som jag kokat ihop och har i kylen och kan smutta på när jag blir sugen.

God middag och lugn musik. Hur är din lördag?

StarkareK

Igår drack vi alla bubbelvatten till maten. Saknade vinet, ett glas rött till en vällagad lördagsmiddag. Sen spelade vi och sambon tog en öl. Under en stund blev jag otroligt frestad... bara smaka lite... då var det bra att ha beslutsamheten med mig. Ingen alkohol alls ikväll! Jag fortsatte med granatäpplevatten och suget släppte. Spelade vidare och kände mig ovanligt skärpt i huvudet. Hade roligt! Vaknade imorse och som vanligt tar det en liten stund att tänka ut om jag somnade nykter eller ej. Så jäkla skönt att snabbt komma på att jag inte hade den minsta anledning till oro. Jag vet att jag var spiknykter igår!

Det kommer vara en sorg att släppa på alkoholen. Ibland dyker det upp en tanke på att jag kanske kommer kunna ta ett par glas rött en lördag, lite cava en aw, en öl då och då. Men först ska jag en period uppleva total nykterhet, sen får jag klura på om jag har anledning att prova dricka med måtta. I dagsläget tror jag inte på den idén för min del....

Tack till mig för en skön morgon med kaffe och mindfulness i soffan. En härlig söndag väntar??❤️

Starkt att klara en lördagskväll utan alkohol, framförallt som sambon tog en öl. Jag undrar om jag hade klarat det. Min fru dricker ingenting alls när jag inte dricker, vilket jag uppskattar. Men det kommer ju att komma en tid när även jag kommer att umgås med någon som tar ett glas. Undrar hur jag reagerar då?

Trevlig alkoholfri söndag!

Godmorgon!
Vilken härlig lördagskväll du hade , exakt samma för mig fast istället för bubbelvatten drack jag äppelcider fån affären? Inget spel men mysig kväll i soffan till film! Mannen tog oxå en öl men jag har inga problem med det! Idag blir det en lugn o skön söndag med tvätt? och någon söndagsmiddag planerar jag för nu! ?

StarkareK

Ja, vissa stunder kan någons öl se ut att vara det enda jag behöver. Den här helgen handlade det om min beslutsamhet och förmågan att hålla mig till en tydlig plan. Om planen är diffus eller inte finns är det kört.

Jag är mitt uppe i rätt mycket utmaningar på jobbet och en separation som kan bli särboskap, kanske inte... en hel del påfrestningar och det vore så enkelt att skylla på det för att få dricka vin. Men jag mår väldigt mycket sämre när jag dricker så av just den anledningen behöver jag nykterheten mer än någonsin. Jag har dränkt mina bekymmer förut och det behövs gränser. Min sambo fixar inte att sätta gränser. Ett ex (pappa till mina barn) har hjälpt mig med det den här gången. En vecka med riktigt dålig sömn nyligen och jag började tappa orienteringen. Läskigt... Och jag inser att jag behöver en egen verktygslåda för att sätta mina gränser. Jag vill lära av mina erfarenheter genom detta. Så inte bara läskigt utan också intressant ?

Så vad är njutning? Om nu alkoholen inte ska ha huvudrollen i min nykterhet så ska jag inte heller blanda in den på något sätt, dvs INTE tänka att jag INTE ska dricka. Utan tänka på vad jag ska njuta av. Det får bli mer disciplinerad planering helt enkelt. Me like.
Viktigt för mig att hålla i;
• mindfulness
• träning/promenader helst dagligen
• planering
• öppenhet
• Tillit till mina egna val
• njutning

Nyfiken, kommer ni försöka dricka måttligt längre fram eller avstå helt?

Jag har satt som mål att vara nykter i tre månader, sedan får jag se. Jag börjar dock kunna tänka mig ett helt liv utan alkohol (lätt sagt när man har 14 vita dagar, jag vet ?). Osvuret är nog bäst.

StarkareK

Det är bara läskigt att svära på något, vi är ju inte helt plötsligt en annan människa än den som drack. Men något frö till annat förhållningssätt börjar gro. Och dagar som läggs till med nykterhet och annan njutning rotar sig. Vet du vad du ska vara vaksam på om planen inte håller som du tänkt?

Egentligen inte. Vet bara att jag kommer att klara mina tre månader m h a Nordhemskliniken. Det finns inga alternativ. ? Jag har ingen alkohol hemma längre. Kommer inte att gå på krogen eller fester. Tackar nej till allt sådant. Om det ändå skulle spricka så får jag väl börja om igen. Men just nu är det viktigaste i mitt liv att varje dag kunna skriva 0 glas i veckologgen.

Det låter rätt fånigt inser jag nu... Och säkert naivt.

För mig har det funkat bäst med en dag i taget metoden. Har trillat några gånger som var planerade. Vill försöka bli normal drickare. Ju längre tiden går med alkohol fria dagar blir längtan efter A svagare och inte lika självklara. Jag mår ju så mycket bättre när jag helt skippar skiten. Tänker mer och mer att ett jag har druckit klart med A i mitt liv.
/Mrx

Jag tror jag ska börja med att inte tänka el fokusera så mycket på alkoholen! Utan ta dagarna och helgerna som dem kommer! Jag kommer inte dricka som tidigare utan verkligen vara vaksam och försiktig. Som sagt inte dricka någon A bara för att man brukar göra det! Jag vet inte men jag hoppas och tror jag klarar det?? Men kommer ta en helg i taget?

StarkareK

Samtidigt planera för hur jag vill ha det, att ha en målbild av hur jag firar helg, gör smarta val på aw, går på semester... jag vill ju måla upp en annan bild än en kall öl eller ett glas vin så fort något ska firas. Svårt, för glaset poppar lätt upp och då förväntar sig hjärnan det när jag är i situationen.
Det kanske kommer...
Störtskönt att i helgen kunna skjutsa barnen utan att fundera på om alkoholen gått ur kroppen eller inte! Och att kunna skriva den meningen så andra kan läsa den, för jag skäms över att jag har druckit så mycket när de varit med... usch

Jag tycker det är bra att sätta mål, jag känner redan nu måndag morgon att nästa helg ska jag inte heller dricka någon A för det var så skönt att vakna utan ngn ångest över att man druckit! I veckan ska jag på middag men jag har redan bestämt och lovat de andra attt jag kör den kvällen! Helgen har innehållet sömn, promenader, träning och planeringar för diverse framtidsplaner haft en sådan skön helg! Hoppas din varit likadan men det verkar så ? Måndag morgon är jag pigg glad och tacksam??

StarkareK

Ja tänk så skön helgen var. Just nu är min njutning att gå upp före alla andra även på helgen, dricka kaffe, läsa tidning, mindfulnessövniningar, lyssna på musik, spela wordfeud eller läsa en bok. Vad jag än känner för. Ett par timmar innan de andra går upp. Som en äkta pensionär ?

Men klart att jag just nu kan se njutningen av ett glas rött, musik och egen tid vilken kväll i veckan som helst. Gah! Svårt!

Idag är jag lite skörare på grund av en ansträngning i jobbet. Flytten tar hela tiden energi. Jag försöker gå ner i vikt, sluta med alkohol och ska iväg på en träningsresa med mina diskbråck.

Suck.

Föreställer mig en kopp te ikväll. Baka nyttiga små scones till. Skulle det finnas vin hemma idag (finns en flaska mousserande ?) och jag är helt utan planering så äe risken stor att jag trycker i mig så myclet som möjligt av den... för vad är det för fel med det? (Säger den alkoholiserade rösten...)
Barnen barnen barnen.
Te och scones. Egentligen är kanske viktnedgången inte prio ett just nu va.

Vad gott med Te och scones, jag har märkt att jag kan vara sugen på vin under dagen men när jag kommer hem och äter mat först så jag blir mätt har suget på vin försvunnit! Konstigt ? men bra! Ja tänk Barnen Te och scones i kväll?? Mycket bättre och godare än bubbel????? Hoppas du får en skön kväll! ?