Lillasyster lider och jag kan inte göra något åt det

3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Da-do-ronron
Lillasyster lider och jag kan inte göra något åt det
Da-do-ronron
Både mamma och pappa dricker

Både mamma och pappa dricker och blir fulla varje helg. Min 15 (nästan 16)åriga lillasyster mår jättedåliht, likadant mina 18åriga småsyskon fast dom pratar inte med mig om det, men jag ser det när jag är hemma. Jag känner mig helt maktlös då jag är bosatt utomlands och nu även har egen familj. Mamma och min äldre lillasyster kommer och hälsar på med farmor om några veckor och det känns som att jag borde säga eller göra något men jag vet inte vad! Min dotter fyller ett år när dom är här och jag vill inte att helgen ska förstöras av alkohol. Det enda jag vet är att barnkalaset ska vara helt alkoholfritt!

Jag är mest orolig för mina småsyskon. Skolan lider hon mina systrar, jag har ingen aning om vad som händer med min bror annat än att han håller sig undan så mycket som möjligt, antingen med skola, praktik, åker till sin tjej (senaste månaderna bara) och datorspel.
Jag har även en äldre lillebror som är rehabiliterad narkoman och inte kan dricka alkohol pga detta.

Vad kan jag göra? Jag känner mig så himla maktlös och värdelös!

Li-Lo
Hej Da-do-ronron

Det låter som att du sitter mitt i och samtidigt på sidan av ett problem. Något många kan känna igen sig i. Vad är möjligt att göra, rimligt och hjälpsamt?

Vad klok du är som tagit ett beslut om att ha ett alkoholfritt kalas. En kraftfull förebild. Du har säkert funderat en del på vad du som känns rätt för dig att göra nu. Då du ber om råd så tänkte jag ge några förslag.

1. Kontakta socialtjänsten i den kommun där dina syskon bor. De finns stöd för anhöriga och framförallt för barn till föräldrar som dricker.

2. Initiera ett samtal med din mamma om alkohol utifrån ett jag-budskap. Typ (inget facit!):

"Jag är glad att du är här och det känns fint att du respekterar att jag vill ha ett alkoholfritt kalas. Jag har tänkt mycket på alkohol sedan jag fick barn och mina syskon berättar för mig om deras oro för dig och pappa. Jag gissar att ni själva tänkt på det och kanske oroar er för såväl er själva som för hur det påverkar oss. Jag hade en klump i magen innan du kom för att jag inte visste hur jag skulle ta upp det här samtidigt som jag kände starkt att jag behöver göra det. Ni är mina föräldrar och mitt barns morföräldrar och ni är viktiga och nu sitter jag här och undrar hur jag ska förhålla mig till att vi har så olika "alkoholkultur". Det är svårt att tala om detta utan att verka anklagande men jag hoppas att vi kan prata om detta. Kanske behöver du smälta det jag just sagt först?"

3. Ta kontakt med alkohollinjen där du anonymt kan tala om detta.

Hoppas att något av dessa alternativ kan bli relevanta för dig. Kanske finns det fler användare som kan ge dig mer idéer som du kan göra till dina.

Vänligen

Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet