allisallis

Hej!
Hittade hit då jag sökte efter hjälp för min nära vän. Han har precis flyttat till samma stad som mig och har på så sätt börjat umgås med mig och mina vänner här. Problemet är att så fort vi ses (vilket ofta är på spelningar där alkohol förekommer) dricker han alltid jättemycket. Vi andra kanske tar en eller två öl nån gång (då vi kan ses mitt i veckan och alltså ska upp och jobba dagen efter) men han dricker massvis och blir alltid så full att han knappt vet vad han säger. Detta leder till att mina vänner inte vill att han ska följa med när vi ses. Jag känner ett ansvar för honom eftersom han är min vän, men samtidigt så skäms jag och tycker det är så energikrävande att behöva ta hand om honom jämt. Mina vänner kommer till mig och berättar om hur han följt med på efterfester, blivit jättefull och gjort mina vänner ledsna. Det känns jättetråkigt att höra.

Jag har tagit upp det här med honom förr och han lyssnar men tycker nog mest jag oroar mig i onödan. Jag vet inte vad jag ska göra nu, jag tror han skulle behöva hjälp, men det skulle han nog inte söka själv. Hur kan jag göra?

Det är ju inte lätt, att göra något, när din vän älskar alkoholen. Förstår att du känner ett ansvar, eftersom han är din vän. Men som många skriver här, så kan du inte göra något alls, han måste vilja och söka hjälp själv. Du kanske kan visa honom vilken hjälp som finns. Men han måste ju göra jobbet själv. Och eftersom han inte verkar tycka det är ett problem, så kan du inte göra något. Han är ju inte ditt ansvar. Han ansvarar för sig själv, så om dina andra vänner inte vill ha med honom så kan du inte göra något. Förstår att det är jobbigt. Men han blir bara frisk om han inser det själv.