Är du anhörig och gruvar dig inför kommande högtider?

För en del så innebär julafton, nyår, midsommar och andra högtider en stor klump i magen, en obehaglig känsla om att alkoholen kommer att vara i fokus och leda till konflikter och besvikelse.

Det finns en del tips som kan hjälpa dig, se om något av dem passar dig!
En idé kan vara att ta upp dina förväntningar på förhand och berättar hur du önskar att högtiden ska vara. Fråga din närstående hur den ser på det och om ni kan hjälpas åt på något sätt så att högtiden blir fin för er alla.
En annan idé är att ha en “plan B” ifall någonting skulle gå snett under firandet, finns det någonstans du (och eventuella barn) kan fira högtiden på annat sätt om det visar sig att alkoholen tar över situationen? Du kan också berätta för din närstående vad du planerar att göra om det skulle bli för mycket alkohol, se bara till att inte ställa några ultimatum som du inte kan hålla (ex. Om du dricker så lämnar jag dig). Stå fast vid det du säger för att visa att du verkligen menar det.

Det är inte alltid det finns möjlighet att ta sig någon annanstans för att fira, eller man kanske inte känner sig redo att åka någon annanstans. Men du kan fortfarande ha en plan B. Fundera på vad du kan göra istället för att få fira utan att bli så påverkad av personen som är alkoholpåverkad. Kanske ta en promenad eller att ringa någon vän? Om du inte vill ringa någon av dina vänner eller familj så kan du alltid ringa till en jourhavande präst, Nationella hjälplinjen eller skriva på Alkoholhjälpens diskussionsforum. Du är inte ensam.

Med hopp om många fina högtider med de allra viktigaste!
/Carina

Ps. Är personen aggressiv? Undvik att börja argumentera. Låt personen vara och åk helst ifrån platsen.

Foto: Josh Bean, unsplash.com

tagg: