Berusad mamma med barn vid delad vårdnad varannan vecka. Hur hantera?

5 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
hmmmm
Berusad mamma med barn vid delad vårdnad varannan vecka. Hur hantera?
hmmmm
Berusad mamma med barn vid delad vårdnad varannan vecka. Hur han

Hej igen,

har mitt dotter på tio (snart elva) varannan vecka. Jag har själv sedan några år helt upphört att dricka alkohol, bl.a. p.g.a. / tack vare omsorg om min dotter.

Denna vecka är det mammans vecka, och jag ringde ikväll vid 20-tiden för att fråga om uppföljningen med läxor den veckon hon var hos sin mamma.

Jag hör omdelebart på rösten, tonen och de konstiga skratten (liknande hånskratt) att mamman har druckit. Detta då hon är ensam med dottern. Hon förnerkar detta naturligtivs.

Till saken är att mamman behandlades förra sommaren för akuta balansproblem direkt relaterat av alkoholskador. Möte med soc men ett gemensamt mölte med beroendekliniken vägrar mamman att dyka upp på trots att vi fick en tid dit. Och det går inte att tvinga dit henne.

Jag känner mig så otroligt maktlös och ledsen för min dotters skull, därav detta inlägg.

Hon är ensam med en mamma som kanske somnar ifrån henne (har hänt flera gånger innan, vilket jag även har dotterns vänners föräldrar som vittnen till).

Och läxan då? Det skickades efter jag bett om det till mig ikväll via mail (ser ut som dottern gjort den ikväll i stress).

Dottern svarade en gång men inte andra gången då mamman ringde tillbaks (efter mamman också ignorerat första samtalet till henne). Mamman hävdar att dottern inte svarar "för hon är rädd för mig". Min känsla är att mamman har sagt hon inte ska svara.

Jag är också väldigt rädd att dottern ska hamna på samma "vin-bana" om några år. Det är så fl med att dricka alkoho i ensamhet tillsammans med sitt barn. Kan man inte njuta av sitt barns sällskap UTAN alkohol?

Vad kan man göra? är också så rädd att barnet framöver väljer "vattnets väg" / "misnta motståndets lag" och kanske bor mer hos mamma som baras "myser" / tar det lite lugnt" och ställer inga somhelst krav med läxor, aktiviteter eller idrott. Självklart inga resor, eller bil, det ordnar pappa. Känns som det absolut viktigaste i mammans värld är vara hemma med vin / barn sen allt annat. :(

Skrållan
Inte lätt

Ja inte är det lätt när du måste hålla koll på mamman till ditt barn, angående om hon är berusad eller ej. Förstår din oro. Det kan inte vara lätt att lämna barnet till henne, du kan ju inte koppla av där du befinner dig. Och det måste ju vara jobbigt att din dotter hamnar emellan. Tror mer att din dotter inte svarar, p.g.a. att hon inte vill ställa till det när hon är hos sin mamma. Om nu mamman dricker när hon är där, så känner nog din dotter att hon verkligen vill ligga lågt, så det inte blir gräl.
Så känner jag som vuxen, när min man är full, är det ingen idé att argumentera eller diskutera något. Ingen idé att prata med någon som är full. Och om jag som vuxen känner så, så måste det vara ännu värre för ett barn.
Vad gäller framtiden, så kan det ju bli så att din dotter ser baksidan av att dricka, och aldrig vill dricka när hon blir stor. Men framtiden kan man ju inte veta. Det får man lösa då. Tror också att din kärlek och omtanke till henne stärker upp, och hon kan komma till dig när hon behöver prata om något. Det tror jag är viktigt, att just ha någon att prata med.
Det kan ju vara så också att din dotter behöver prata med någon professionell. Någon som lyssnar på henne, och som inte är känslomässigt inblandad. Du som känner din dotter ser säkert på henne om hon skulle behöva det.
Kanske hon väljer att bo hos dig istället? Där det är lugnt och skönt, och ingen oro. Vet inte vad hjälp det finns mer. Hoppas någon annan vet och kan svara.

hmmmm
Hej

Tack för ditt välskrivna svar.

Ja, fullt fokus och kärlek till dottern borde hjälpa mkt och väga upp mkt. Man ser alltför många runtom som är berusade med sina barn, middagar eller vad det nu kan vara. Men vara ensam med en berusad mamma måste vara hemskt :(

"Så känner jag som vuxen, när min man är full, är det ingen idé att argumentera eller diskutera något. Ingen idé att prata med någon som är full. Och om jag som vuxen känner så, så måste det vara ännu värre för ett barn."

Helt riktigt, det är ju bara lögn på lögn och attack "din dotter är rädd för dig" osv osv. Hemskt att tänka på hur hon har det, hon blir den som hamnar i kläm.

Socialen erbjöd ju att tala med dottern men vi höll tillbaka det, för att inte komplicera sitationen i somras. Men då mamman inte är medhjälplig och är uppenbart berusad med dottern i sitt ensamma sällskap leder mig till att kanske låta dottern prata med kontaktpersonen på soc.

Som ngn annan sa att dottern kan sitta inne med mkt som hon inte villl berätta. :(

hija
Ring socialjouren!

Jag blir illa berörd då jag hör om din dotters situation. Här kommer ett svar som må låta hårt men för din dotters skull- ring socialjouren i er kommun och säg att din dotter är ensam med en berusad mamma. Du når dem dygnet runt, vardag som helg. Tveka inte.

Det går aldrig att veta vad som kan hända, mamman kanske kör iväg med bilen med dottern, glömmer spisen på etc. Men jag talar av egen erfarenhet när jag säger att din dotter mår otroligt illa av att vara ensam hemma med en berusad mamma! Pga lojalitet vågar hon nog inte säga hur det är när du ringer. Hon behöver få samtalsstöd, det brukar finnas grupper för barn i hennes situation.