Emma Strövare

...men jag är ensamstående med småbarn. De har det bra hos mig hittills men det är bara en tidsfråga tills drickandet går ut över dem. Jag har svårt att ta mig till aa-möten då jag alltid har barnen efter jobbet. Jag vågar inte kontakta sjukvården pga rädsla för orosanmälan. Hur gör man för att bli nykter utan vård/stöd? Finns det alternativ jag har missat?

God morgon!

Vad jag känner igen mig.... jag sökte riddargatan 1 då de lovade anonymitet. De gör ingen orosanmälan. Men så gjorde själva läkarkontakten varken till eller från i mitt fall... var nog inte redo... är inne på min 3:e nyktra dag. Inte varit nykter så länge på tio år. Nog druckit varje dag de senaste hmmmm sju åren. Nu på slutet spårade det, två flaskor vin om dagen. Mina barn började märka, grät och sa åt mig att jag var ”konstig”. Från början, de första åren tror jag alkoholen gjorde mig till en bättre människa. Gav mig energi.... nu på slutet ? Började få ströfrånvaro på jobbet, har ett högt uppsatt jobb. Men ingen skulle tro att jag drack. Undanflykter, lögner, isolering... det är över nu... bestämt mig.. ska bli en bra mamma igen, återerövra livet. Hmmm lött säga dag tre... men jag vill. Vill verkligen. Har mitt första delmål 5 dagar...

Kämpa! Du klarar det! Om jag, världens vekaste bedrövliga människa, kan ta en dag i sänder så kan du! Åååååå vad jag hejjar på dig! Berätta hur det går! Får stötta varandra. Kram till dig!

Li-Lo

Du har tagit ett beslut och det låter som att barnen är en stark motivation för dig. Att våga se att att alkohol håller på att ta över kan vara skrämmande och en insikt en kan vilja undvika. Modigt.

Du har redan tagit viktiga steg, du är här!

Jag skulle vilja nyansera det där med anmälningsskyldighet. Alla som direkt eller indirekt arbetar med barn har en skyldighet att anmäla oro om den finns. Att söka hjälp inom vården är oftast inte en källa till oro utan precis tvärtom. Att vilja få vård och kanske prova mediciner som på lika sätt syftar till nykterhet eller minskade alkoholvanor är ett tecken på ansvar. Det låter även som att du vill vända den här skutan innan den styr in i en verklig storm? Klokt.

Om vård likväl skulle välja att göra en orosanmälan så är socialtjänstens uppgift att säkerställa att barnen erbjuds det stöd de behöver. Det kan vara att stötta dig som förälder eller att ge barnen stöd. Socialtjänsten finns till bland annat för de föräldrar som är ensamma, en ofta ansträngande livssituation. Ibland innebär kontakten med socialtjänsten endast ett samtal om du tar emot vård.

Du gör naturligtvis det som blir bäst för dig och dina barn. Ett tips kan vara att ringa alkohollinjen, 020 844 448, där du kan vara anonym och samtidigt få professionellt stöd som kan vara lite bränsle till den motivation du har nu att göra detta.

Vänligen
Li-Lo
Alkoholhjälpen