Ett öppet brev till min käre gubbe och andra beroende.
Det handlar om min iakttagelseförmåga.. Den ni bortförklarar med att jag är paranoid eller knäpp.. För det "lilla" ni druckit kan omöjligt "synas"...

Du tror, att bara för att jag inte ständigt är på dig om ditt drickande, tjatar, skäller och snokar, att jag inte vet eller ser..
Fel.. Jag skulle vid givet tillfälle kunna tala om hur mycket du druckit på en halv burk när..
Du tror inte att det märks, när du skaffar dig "ärenden" ner i källaren varje kvart under kvällen.. Och att din hållning sjunker ihop, så att du till slut ser ut att hålla upp dig själv, med armarna hårt korsade framför bröstet..
Du tror precis som så många andra av mina vänner som har problem med alkohol, att de små subtila signalerna är "osynliga" .. I varje fall tror ni att era förklaringar ska vara lättköpta..
Ingen av er tror att så lite som första klunkarna märks, i tonfallet, den ohörbara lilla sucken av lättnad.. Ordvalet och kroppshållningen... Jag lovar, att efter tre-fjärdedels flaska med vin så ser resten av omgivningen samma sak som jag gör.. Då ser jag desto mer!
Hakan som börjar skjuta ut, när huvudet måste "hållas upp" för att knäna börjar svaja lite.. Händernas krampaktiga korsande för bröstet och den stirriga blicken (som säkert är menad att verka "stadig") som blir när man försöker hindra ögonlocken från att slappna av för mycket..
Fingrar som "mjukas upp" i ett par snabba griprörelser av ett par stela händer som greppar efter ett glas eller en kaffekopp..
Den strereotypa gången, när foten sätts liksom platt i golvet/på marken och den ökande "spårbredden" när man går eller liksom småvaggar fram med ändan inskjuten under sig.. och hakan i vädret..
Jag vet ju att du skrattade bort det jag sa om vad jag såg med ett.. :- Men ingen annan har ju sagt nåt.. Det är ju bara du som är nojig..! Din hållning är minsann inte så perfekt om du nu tror det..
Nej, grannarna säger ingenting, så länge du inte ofredar dom (men dom pratar desto mer, var så säker!) Nej, våra barn vill inte starta familjegräl, med att ens antyda att du är berusad.. fast det är helt uppenbart att du är på röken.. så de hälsar inte på så ofta längre.. definitivt vill de inte stanna över natten..
Nej, mina vänner hälsar inte längre på,( knappt våra gemensamma heller) för dom tycker att det blir pinsamt för mig, när jag måste bortförklara dina "klavertramp" och försöka avleda dina tirader och ditt sätt att "ta över värdskapet".
Nej, de tycker inte att det är roligt att få höra dig berätta detaljerat om dina senaste sjukdomar eller vad du tycker i flyktingfrågan eller om kommunpolitiken..
Inte heller tycker de att det är roligt, när du avslutar mina middagar med ett: Ja vi ska väl tänka på morgondagen också och tittar på klockan fast den knappt blivit 7 på kvällen (för att ditt dricka är slut och du vill gå och lägga dig..)
Likadant om vi är bortbjudna och du kommer på att det bara serveras alkoholfritt.. Då ska vi plötsligt inte "uppehålla värdparet".. för de har säkert annat att göra också.. så det är nog dax att dra sig hemmåt.. (till vinpavan och ölen..)
Det otäcka med min "sjuka" är att jag börjar se små tecken på "alkoholproblem" bland andra människor, när jag är borta någonstans.. Den där lilla "sammankomsten" efter kursen, (eller "jobbfesten" på den tiden det begav sig..)där någon pratar alldeles för forserat efter bara första "välkomstdrinken"(eller är det andra, det är ju fler än jag som väljer alkoholfritt?) Drinkarna står på brickor på ett par bord.... Vi minglar ju runt så det är svårt att veta..
Han, som ser lite "obekvämt blyg" ut och sätter sig lite för sig själv och råkar slå ut nubben han beställt till maten.. Nejdå, han sluddrar inte.. men så säger han inte så mycket heller.. ber lite förynt om ursäkt.. Händerna darrar lite så besticken klingar lite mot tallriken (nevositet eller alkohol..? vem vet) Han försvann innan dansen, efter att ha suttit i "baren" med ett glas..
Hon som tjoar inne på damernas och skojar om fickpluntan i handväskan.. (det är ju så dyrt på krogen..) Ögonlocken tunga både av alkohol och smink.. Men inte måste man ta med sig sprit, på en avslutningsfest med vuxna..?
Själv dricker jag bordsvatten och min granne teaterviskar om hon kan ta min vinandel.. (synd att lämna när någon annan betalar.. ( "fördrink"+ ett glas vin, resten betalar man själv..) Snålheten kanske bedrog visheten hos den som inte tänkt sig mer än ett glas, för jag ser flera som redan går ihop och förhandlar om att "dela på en flaska"... Och har man köpt en flaska, så kan man ju inte lämna kvar "sin del"..
Det har gått så långt, att jag idag känner att jag har svårt att stå ut ens med "salongsberusning".. Kanske för att svenskar har för vana att "grundvalla" eller spä på med medhavt.. Jag går hem tidigt och anses nog av de festande som både torr och tråkig, som inte uppskattar fylleskämt, osammanhängande samtal och "dramaquens" som gråter på toaletten..
Men jag tar det, för själv mår jag faktiskt så mycket bättre! Och tänker jag fortsätta göra!
Jag gillar mina medmänniskor (det bor trots allt en fin själ någonstans i varje människa!) Men jag klarar inte längre av att umgås med alkoholen.. Den förändrar er på ett sätt som jag inte finner roande.. Nej alla blir inte "otrevliga", men ändå inte sig själv.. Det här är mina första steg på resten av ett ett alkoholfritt liv. För min del känns det som ett fritt liv!

etanoldrift

Jag önskar dig ett gott liv, med en massa kloka val och jag menar det av hela mitt hjärta!
Lycka till kram!

När jag läser ditt inlägg.Jag ser din klarsynthet,dina insikter i fråga om din mans och omgivningens drickande.
Men var har du fokus på dig själv i det här? Var är ditt mående,dina grubblerier ditt känsloliv som bara har med dig att göra?.
Själv höll jag på som du gjorde, fastnade räknade kollade, diskuterade.
Ventilerade nästan ihjäl mig med andra och mig själv för att slippa denna nödvändiga inre granskning av hur mitt mående påverkas /påverkades av min sambos drickande.

En av sambons döttrar frågade för första gången för cirka tre år sedan.Men Ullabulla,hur mår du i det här?
Ingen hade nånsin ställt frågan förr och jag tyckte den var lite konstig.
Jag mådde ju utmärkt.Problemet var ju hans och enbart hans,så mycket hade jag minsann lärt mig redan då :)
Men hennes fråga satte igång något i mig och det började spira en liten tråd som sakta växte sig starkare tills situationen blev ohållbar.

Du kanske inte är den djuplodande sorten, du kanske är klar?
Jag undrar bara hur mycket av smärtan i de insikter du gör angående alkoholberoende personer runt dig egentligen också handlar om din egen smärta.
I vilket fall,skönt att se att du tar avstånd från det liv du lever även om det också "skär bort" en stor del av mänskligheten.Dvs de som tycker att alkohol är en festlig dryck som ska brukas i sociala sammanhang.
Jag håller fullständigt med dig.Vi svenskar har ofta mycket svårt att hantera alkohol på ett ansvarsfullt sätt och spårar ur alldeles för ofta för att det ska vara trevligt för någon.

Återigen hon med storstövlarna har talat..Täpp igen truten på mig om du tycker jag är och tafsar på saker jag inte har med att göra.

etanoldrift

Du är så klarsynt Ullabulla.. och visst har du rätt i att jag höll på att förlora mig själv.. Jag har faktiskt suttit och funderat på vad jag ska göra när jag inte längre behöver räkna och reta mig.. Men det handlar om MIG.. Jag har ett nytt liv som börjar spira med totalt nya intressen.. (ja mina gamla vänner kommer att spärra upp ögonen..)
Men ska man lämna det gamla bakom sig, så får man inte hålla kvar någonting..
JA, det är svårt att överlämna ansvaret till alkoholisten.. Särskilt när de står och bönar och ber (och återigen står och lovar att det var sista gången..)
NEJ, jag kommer inte att täppa till truten på dig min nyfunna vän! För du säger saker som jag (och säkert fler med mig ) BEHÖVER höra.. Och det är inte det vi "vill höra"..
Jag har bestämt mig för att gå "all in" som de säger.. Annars går jag ju under i varje fall..
Vem jag hittar på andra sidan.. Ja, det vet jag inte riktigt än, men det vore väldigt dumt att inte ta reda på det eller hur..?
Kommer säkert att bli en del gråt och tandagnisslan också.... Men sånt går över..

etanoldrift

Och när jag i mitt hjärta hade valt, så gick saker väldigt fort.. trots en del små missöden..
Lägenheten ordnade sig (trots att jag inte var höginkomsttagare..) och flytten fick skjutas upp på grund av en vattenläcka.. Men ingenstans blev det egentligen något totalt bakslag..
Jag roar mig ibland fortfarande med att betrakta mina medmänniskor och konstaterar att det inte bara är alkohol som är "vanebildande".. En av mina bekanta har "shoppingproblem" och sockerberoende.. Hon vågar inte tala om hur mycket godis hon handlar egentligen (hon förnekar dock inte problemet..)
En annan är "arbetsnarkoman" och håller på att bränna ut sig i sin iver att vara "perfekt".. Där finns samma kontrollbehov och irritation som hos alkoholisten.. Samma förnekelse också, tyvärr.. (Nej, jag jobbar inte för mycket.. Och nån måste ju se till att jobbet blir ordentligt gjort.. hur skulle det annars se ut?)
Jag har slutat att kommentera mina iakttagelser, för jag känner att det inte förändrar den här människans inställning..
Jag tror att vi alla måste komma till någon sorts punkt, där vi själva gör ett aktivt val! Om det så bara är inom oss själva..
Det kan ta dagar, veckor eller månader.. men helt plötsligt så vet man.. Om inte annat så vet man vad man INTE vill. Vad man inte vill ha mer av, fortsätta med, eller inte längre vill ha kvar i sitt liv..
Då blir alla de här iakttagelserna (som man roade sig med eller irriterade sig på) oviktiga..
Oviktiga, såtillvida att man inte "letar" efter dem.. Man kan registrera och gå vidare.. Man känner sig inte längre manad att vare sig bli ledsen, irriterad eller uppgiven.. Inte heller känns det viktigt att försöka "tala folk till rätta"..
Jodå, vill folk ha råd, så pratar jag gärna om mina erfarenheter.. Kan jag vara till någons hjälp så är jag det.. Men inte oombedd ...

linker

Välkommen åter Etanoldrift, du är rolig! Mitt i bedrövelsen finns det en viss komik. Själv sitter jag och ritar nidbilder av min gubbe i smyg och gör samma iakttagelser som du i fråga om kroppsliga förändringar i samband med alkohol.

etanoldrift

Och jag tror att din gräns är närmare än du själv tror.. ;-)
Önskar dig all lycka och kommer nog att titta in här då och då.. Just nu är det fortfarande lite småkaotiskt efter flytten..