tänker jag ta steget och försöka ändra på mitt drickande som är helt över styr och som smular ner mig bit för bit. Jag är i stort sett säker på att en bara förändring inte kommer räcka utan att jag kommer behöva avstå alkohol helt men jag börjar såhär, blir för stort för mig annars. Så hej alla kämpar som slåss mot alkoholdjävuel, grymma är ni allihopa?

Sofia

Hej Liten tjej! Vad klokt och modigt av dig att ta steget och göra en förändring av ditt drickande! Jag antar att det beslutet har föregåtts av en viss tid av funderingar och tveksamhet. Nu är du här och har redan tagit viktiga steg, i och med att du skriver om ditt beslut här där du har chans att dela din resa med andra. Ta det ett steg i taget! Det finns många vägar in i alkoholproblem och också många vägar ut, där man får testa sig fram vad som passar för en. Hoppas att det är okej att jag passar på att tipsa om vårt nätbaserade program som finns på startsidan (leta efter den blåa rutan för att anmäla dig), det kan vara hjälpsamt för många att arbeta med motivation, målsättning och att hitta alternativ till att dricka, vilket programmet innehåller.
Har du någon bild av vad som kan hjälpa dig att nå dina mål?
Allt gott,
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Jo jag har nog tänkt att jag ska dela med mig av min resa men som du skriver, ett steg i taget. Jag har varit inne och läst från och till i flera år så jag har allt förstått att jag har problem länge men som så många andra har jag hoppats på att kunna få ordning på det. Mitt problem är att jag bara vill ha mer när jag väl tagit första glaset och vilket gör att jag dricker för mycket och ofta blir för full. Ångesten efter en sån kväll blir bara värre och värre och jag vet att jag inte kan fortsätta såhär längre för då kommer det på ett eller annat sätt gå väldigt illa för mig.
Mina tankar och mål är att läsa mycket här samt lyssna på podd och läsa böcker om alkohol. Har även tagit hem en app som heter Cairy där andra med samma problem skriver. Jag har berättat för min man som självklart förstått innan att allt inte riktigt är som det ska men nu sa jag rakt ut och det känns bra. Om du har några boktips tar jag tacksamt emot dem?Jag ska kolla upp det nätprogram du tipsar om.
Önskar dig en riktigt fin midsommar?

Box?jag ska verkligen kämpa för ett bättre välmående! Önskar dig en riktigt fin midsommar ?

och tack för ditt pepp.? Jag har läst i din tråd nu. Du är grym och din resa har gett mig lite mer hoppfullhet om att jag ska kunna jobba mig frisk och få ett bättre liv. Jag känner igen mig i mycket av det du skriver, är en tjej som är expert att hjälpa andra med deras problem, många tyr sig till mig och vill prata och jag ska tydligen vara en riktig glädjespridare som får många att bli glada och fyllas på med energi. Själv känner jag mig ofta helt slut och tom på energi efter en jobbdag eller annat socialt sammanhang. Tycker då det är väldigt skönt att komma hem och slappna av med ett glas vin och numera vill jag bara ha flera av de glasen och blir full. Stress är jag heller inte bra att ta så då vill jag ha vin för det med. Jag är så trött på mitt drickande och den ständiga ångesten. Jag känner att mitt Li kretsar kring tankar om alkohol, antingen att få dricka eller varför jag gör det och varför jag inte kan nöja mig med två glas. Men nu har jag isf tagit ett steg i rätt riktning. Jag har liksom du lyssnat på Andreas Haglund och tagit hem appen Cairy?
Nu är det dags att kliva upp och fånga dagen. Jag önskar dig och alla andra en riktigt fin midsommar???

Precis så som du skriver ”är expert att hjälpa andra med deras problem, många tyr sig till mig och vill prata och jag ska tydligen vara en riktig glädjespridare som får många att bli glada och fyllas på med energi. Själv känner jag mig ofta helt slut och tom på energi efter en jobbdag eller annat socialt sammanhang.” Det är ju jag! Och jag fattar inte hur en människa som är så totalt dränerad och slut i själen kan uppfattas av andra som energisk glädjespridare och stadig klippa. Det är inte så att jag har en social mask och spelar mig till den rollen. Jag blir liksom bara sådan i samspel med andra. Tagen av sammanhanget och fartblind. Svårt att förklara. Tror du kanske fattar ändå. Ha en fin midsommarhelg!

jag förstår precis vad du menar, jag kliver in i den rollen helt naturligt jag med. Nu det sista när jag funderat mycket över mig som människa får jag inte ihop Vem jag är, ena stunden glad (genuint) och social med massor av positiv energi i kroppen men sen vissa dagar vill jag helst inte träffa någon, skulle lätt kunna sitta i soffan eller ligga på sängen en hel dag om det gick. Men jag hoppas och tror att med mindre eller ingen alkohol kanske de mörka dagarna kan bli färre. Jag ska läsa din tråd och följa din resa?

Ett avsnitt om medberoende, ett bra tips om vad det är som gör att vi gärna kastar oss in i andras liv. En spännande resa vi är på som varje dag lär mig något nytt// styrka och mod till er kram Strulan ❤️

gick faktiskt så som jag hoppades på. Jag drack sammanlagt 3 glas vin och en öl och det mellan 16.30-22.30 och kände hela vägen att allt var under kontroll. Eftersom jag läst här länge vet jag att det inte är många som klarar att lära sig dricka måttligt och jag tror kanske inte att det kommer fungera för mig heller utan att det är avstå helt som gäller, men jag har bestämt att jag ska ta detta i min egen takt och jag känner just nu att jag inte klarar av det där sociala (middagar samt fest)med större sällskap utan något i glaset. Jag är livrädd rent ut sagt! Om någon har tips hur jag ska tänka kring det tages det tacksamt emot?

Önskar er alla en riktigt fin midsommardag och var rädda om er. //Liten tjej

Känslig person som bryt sig om andra, men behöver dra sig tillbaka när stressen blir för stor. Därtill liten hund att promenera med.
Slutligen lite svårt för större sociala sammanhang där man förväntas vara rolig och utåtriktad. Jo, jag tackar jag. Ibland undrar jag om några av oss är stöpta i samma form?? Jag har inga konkreta råd att ge dig, mer än att försöka koppla av och ta saker som de kommer.

Det är fint att läsa att du tänker ändra ditt liv till det bättre, och att du gör det på ditt eget sätt.

Hej!
Det var bra att du inte drack för mycket på midsommar. Hur ser du på sommaren framöver? Har du några strategier att ta till? Jag önskar dig lycka till!
Kram

Igår Igen! Jag hade nästan kunnat räknat ut det i förväg. Var sen och stressad till tusen innan gästerna kom och drack då fort för att lugna mig. Efter alla gått hem har jag minneslucka och jag tror kanske att maken är djupt besviken efter det samtal vi hade kring detta häromdagen. Vi har inte pratat än, jag smet ut med hunden för att samla mig lite. Min man har såklart förstått att jag har problem men inte hur stort problemet är. Han tycker att jag ska tänka mig för och inte dricka så mycket, inget mer med det. Nåväl han kommer att få förstå mer sen. Idag ska jag slicka mina sår ännu en gång men sen reser jag mig igen som Torsten Flink så vackert sjunger. Idag förblir jag nykter, mitt sug kommer först på onsdag och då ska jag slåss med näbbar och klor mot odjuret och jag ska vinna?

Trevlig söndag alla kämpar?

ja det var bra att jag grejade det, många andra som inte gjorde det såg jag.

Min plan för sommaren är att först ta mig förbi en stor fest som äger rum nästa helg. Min tanke då är att jag ska hjälpa till så mycket som möjligt samt endast dricka öl. Efter den festen har jag inget mer sådant inplanerat som tur är. Jag ska först och främst inte dricka något på veckodagarna, hoppa aw och annat om jag inte känner mig bekväm nog att gå utan att dricka alkohol. Jag ska försöka hoppa att dricka vin med maken till fredag samt lördagsmiddagar som vi båda tycker är så mysigt men jag känner att även det börjat minska i charm eftersom jag inte kan stoppa efter det utan bara vill ha mer och mer och till sist blir full. Jag kommer förmodligen göra det några ggr som test att se om jag grejar det som på midsommar men efter allt jag läst här har jag förstått att det inte kommer funka. Jag har en stor utmaning på semestern då vi ska bo i ett hus med två andra familjer där det komme drickas vin och öl var kväll. Min plan dör är att hänga mycket mod kidzen, bada och kicka boll. Om jag skulle ha kommit så långt att jag inte druckit på några veckor skulle jag inte ha några problem
att berätta för dem men på något vis vill jag först se om jag grejar det. Jag är inte säker på att jag kommer fixa detta på egen hand men jag börjar så.Jag kommer läsa och skriva mycket här samt lyssna på alkispodden och beroendepodden. Har di några andra tips?

jag ska försöka mig på med meditation för att komma ner i varv när jag är stressad men har inte hunnit kolla upp det ännu. Det där med det sociala som jag kan tycka är så otroligt jobbigt ibland vet jag dock inte hur jag ska lösa. Jag har funderat på om det skulle kunna vara så att det blir bättre efter en tids nykterhet men jag vet inte. Som det är nu får jag nästan panik vid tanken på att gå på tillställningar utan alkohol. Middagar med vissa vänner har jag dock börjat känna mig lite tillfreds vid tanken av att köra alkoholfritt, alltid något tänker jag?

Önskar dig en fin söndag☀️

nya möjligheter. Jag har börjat dagen med att lyssna på boken Vägen ut av Kjell-Olof Feldt samt hans fru där de beskriver hans väg från alkoholen. Jag har hunnit lyssna på en annan bok som jag varmt vill rekommendera, Skål ta mig fan av Torbjörn Åberg. Jag har även tagit hem en app som heter Mindly där det finns ett program man kan köpa som heter drick mindre alkohol med hypnos. Jag ska lyssna på den minst en gång om dagen tänkte jag och se om hjärnan tar till sig något. Är det någon som känner till den?

Önskar alla en riktigt fin dag // Liten tjej

vad jag gör för fel som får dubbla poster och inte kan jag ta bort dem heller. Sorry för det.

Hej, jag har raderat dubbelposten, tyvärr kan man inte göra det själv utan vi behöver ordna med det härifrån. Det blir så då och då tyvärr, vi jobbar på det.
Varmt välkommen hit!
/Rosette
Alkoholhjälpen

Skål ta mig fan?
Jag kände igen mig i delar men tyckte att det var ganska mycket generaliseringar. ”Så här tycker/tänker/är alla alkoholister”.
Det uppskattade jag mindre eftersom en hel del inte stämde på mig, men kanske på författaren.
Du får gärna säga om ”Vägen ut” är bra.