Vad dricker man om man inte längre dricker?

Inflyttningsfest, kräftskiva, första dejten eller After Work. Oavsett tillställning kan det finnas många tillfällen där man kan känna en oro inför den förväntan man lätt kan tro att värdar och andra gäster har. Förväntan om att man ska dricka alkohol.

Man kanske borde förklara sin situation i förväg och be värden att ordna alkoholfritt alternativ? Eller är man inte krävande och jobbig då? Om man låter bli att säga något alls, kommer man få värden att känna sig skamsen och exkluderande, eftersom hen kanske inte tänkte på att ordna alkoholfria alternativ? Borde man i så fall ta med egna alkoholfria alternativ för säkerhets skull, eller blir det oartigt?

Hur tackar man nej?
Väl på tillställningen kommer man mest sannolikt bli erbjuden att dricka alkohol, vad svarar man då? Räcker det med ett kort “Nej, tack”, eller behöver man förklara sig för att inte låta otrevlig?

Ni har diskuterat det här många gånger på forumet. Det blir tydligt att olika strategier fungerar olika för er alla. Dela gärna med er i forumet – det kan inspirera andra och underlätta att få exempel på hur andra löst situationen.

Oavsett hur du gör eller vad du säger, så är valet om din hälsa alltid ditt. Du kommer inte att anses som krävande eller trampa någon på tårna hur du än gör – tänk på alla olika önskemål det finns gällande mat: glutenfritt, laktosfritt, veganskt, vegetariskt osv. Kanske vissa personer faktiskt ser upp till dig som har valt ett hälsosammare liv. Kanske funderar de på att göra detsamma.

Alkoholfria alternativ
Tips på alkoholfria alternativ som känns lika lyxiga som en drink är: Ingefärsläsk, tonic water eller drycker med grapefrukt eller rabarber. Vissa tycker att det är ett bra alternativ med alkoholfritt vin, öl och cider. För andra passar det inte alls.

Vad dricker ni i stället? Ge oss era bästa tips för sommar-drickat!

tagg: