4 fällor för anhöriga

4 fällor för anhöriga

Det är verkligen svårt att veta hur man ska agera på bästa sätt när någon man håller kär håller på att bryta ned sitt liv med alkohol. Många anhöriga som jag pratar med och som man även kan läsa här i tråden vill "konfrontera" sin närstående som dricker. Det där ordet konfrontation är så intressant - vad lägger man i det ordet? Vissa menar att man har en lugnt samtal där den anhöriga tar upp det man observerat - medan andra menar att man ska ställa personen mot väggen och tvinga hen att erkänna sina problem. Vad tänker ni om "konfrontation"?

Konfrontation eller inte, här kommer i alla fall 4 vanliga fällor man som anhörig kan trilla ned i som oftast tyvärr inte bidrar till förändringen framåt.

1) Stjäl ansvaret för förändringen
Man tror att man som anhörig ska lösa problemet. Man försöker ta ansvar för en annan persons förändring. Det är personen med missbruk som måste göra förändringen! Det är de som behöver hitta kraften och intresset för att göra sin förändring.

2) Va? Ska jag tänka på mig själv?
Den anhörige avbokar viktiga åtaganden för den egna hälsan, sociala liv eller karriär till förmån för någon annan persons behov. Ingen är hjälpt av att det är ytterligare en person som mår väldigt dåligt.

3) Räddningen gör det enklare att dricka mera
Den anhöriga försöker rädda, exempelvis genom att betala räkningar, städa upp, ljuga till förmån för personen osv. Genom att ta hand om negativa konsekvenserna av alkoholkonsumtionen så slipper personen själv hantera problemen. Genom att tillåta att personen får ta konsekvenserna som uppstått pga drickandet så är det möjligt att hen inser fortare att hen har ett problem som behöver åtgärdas.

4) Ultimatumfällan
"Om du inte slutar dricka lämnar jag dig!" När man som anhöriga är desperat så försöker man allt för att påverka. Men att ställa ultimatum kräver att man med 100% säkerhet håller det. Om man inte gör det, utan stannar kvar trots vad man har sagt, då finns risken att den andre lär sig "Äh, hon menar inte allvar, så där har hon sagt förr, men hon stannar kvar ändå. Jag kan fortsätta dricka."
Tips: Ställ bara ultimatum du garanterat kan hålla!

Jag förstår att dessa tips är svåra att hålla sig till, framför allt i stunden. Men i längden så finns allt att vinna på att använda sig av dessa förhållningssätt.

Håller tummarna för er!

tagg: