Peppa På

Det var väl ca två år sedan jag var inne på forumet. Då jobbade jag fortfarande på att få min man och mig att inte dricka så mycket. Jag försökte upprepade ggr få honom att förstå vårt problem. Själv har jag gått i KBT terapi för att reda ut massa tankar... vilket till slut ledde till att "nu får det vara färdigt".. så för över ett år sedan tog jag beslutet att skiljas. Han ville då gå i familjerådgivning, vilket vi gjorde, för barnens skull.. Men kärleken fanns helt enkelt inte kvar... Nu har vi bott isär i över ett halvår... insåg bara för några dagar sen att jag absolut minskat på alkoholen Men... jag dricker inte lika ofta fast då jag gör det så har det blivit för tok för mycket och jag vill inte sluta.... dövar all den oro jag har med alkohol. Under senaste tiden har jag haft två "panikångest attacker"... de har inte varit nådiga... Ångest som knappt går att beskriva.... så nu har jag insett att jag inte kan ha en sund relation till alkohol alls utan bestämt mig för att sluta helt.... för min och för mina barns skull.... Att lämna ett äktenskap och att ha levt med någon i 15-års tid är det så jobbigt att inse att personen man levt med... just nu gör allt för att få en att må dåligt... skickar elaka sms etc... varje gång det "plingar" i telefonen får jag ont i magen... känns som jag står i försvarsposition tiden... Just nu är det tufft... Snurrar mycket i huvudet... Tacksam för lite stöd.

Ha en fin dag alla!

Sofia

Du har kommit fram till ett stort beslut, att sluta helt med alkohol, eftersom du märker att du dricker mer sällan men på tok för mycket vid de tillfällen du dricker. Nu vill du prioritera dig själv och dina barn, klokt! Det låter verkligen som en tung period för dig att samtidigt som du försöker sluta dricka helt behöva hantera din exmakes elaka utspel. En tanke jag får är om det är möjligt att skärma av det där litegrann på något sätt... Alltså t.ex. genom att stänga av ljud och vibration på telefonen och bara kolla hans sms vid en viss tidpunkt varje dag, istället för att vara på helspänn hela tiden? Hur svarar du på hans elakheter? Markerar du att det inte är okej och vad händer då?
Hoppas att du får lite mer stöd här i din tråd inom kort. Ibland får man ha lite tålamod och skriva flera gånger.
Trevlig helg!
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Slänger iväg ett kort meddelande på stående fot, bara så du vet att någon läst och bryr sig ? Välkommen! Vilken resa du gjort under de här två åren... Fantastiskt! Jag är väl bekant med magont, skakningar, kallsvett och svindel så snart det plingar i telefonen. Andra orsaker, men samma ångest. Önskar dig en fin, alkoholfri kväll!

så bra att du valt att bryta med alkodjävulen? jag dricker också för mycket när jag gör det och ångest har jag med och den blir ju inte bättre när man druckit för mycket.

Önskar dig en fin fredagskväll. Hos mig blir det film, chips och cola zero?

Kram
Liten tjej?

Peppa På

Tack för feedbacken.. :-) sitter nu och kollar på en serie... har typ hållit igång hela dagen för att inte gå in för jobbiga "tankefällor"... Jag har dock tänkt flera ggr idag på alkoholen... som nu när de dricker vin i serien... tänker jag... kommer jag aldrig hålla i ett glas vin igen?.. det gör mig rädd och otrygg... ordet ALDRIG har en viss effekt.. tanken kom snabbt och mottanken va.. jag gör bara ett litet uppehåll… sen kommer allt bli bra!! hur lättlurade är man inte? trodde jag på allvar att det bara ska gå att sluta?.. suck.. inser att jag måste kontakt sjukvården.. någon som testat antabus? har det fungerat? Blev så himla förvånad av mina egna tankar och att de redan "tyckte" att jag inte behöver sluta helt.... Scary!!

Det där inre dividerandet och velandet har det skrivits spaltmeter efter spaltmeter om här på forumet, så i folks trådar kan du hitta olika tanke-strategier att testa. För vissa är det att aldrig tänka aldrig, utan ”idag är jag nykter”. Andra vänder negativa ”Jag får inte dricka” till ”Jag väljer att inte dricka”. För mig personligen har det där inre dividerandet handlat om att försöka räkna ut huruvida jag faktiskt har alkoholproblem eller ej, om jag ör alkoholist eller ej, om jag riskerar att utveckla ett beroende eller redan har utvecklat ett... Som om man MÅSTE vara alkoholist för att sluta dricka. När jag kom underfund med att det inte finns något intagningsprov att passera blev allt mycket enklare. Vem som helst får välja att sluta dricka. Jag väljer att sluta. Punkt.

Femina

Jag håller med dig. Inte måste man kvalicera in sig som alkoholist för att avstå från A. Som om det måste finnas en godtagbar ursäkt för att folk ska respektera ett "nej"! Vi alla, kan närhelst vi önskar, göra ett aktivt val att inte dricka beroendeframkallande gifter. Min kropp, mitt liv, mina val. ?