Tornadon

Hej
Jag har varit nykter i drygt 4 månader och går behandling i öppenvården. Igår gick jag ut med min sambo för att bowla och ha en trevlig kväll. Jag drack alkoholfria drinkar och beställde in en alkoholfri öl. Men efter ett par klunkar på den ölen får jag ställa den ifrån mig för jag känner det där behovet av att bara häva i mig och gå över till starkare öl sedan. Alkoholfri öl innehåller ju 0.5 procent. Kan en så liten mängd alkohol påverka hjärnan eller var det smaken och lukten? Klassas det som ett återfall? Måste jag räkna om mina nyktra dagar för den lilla lilla mängden? Smaken av ölen triggade igång otäcka minnen så jag reagerade med en del ångest. Märker oxå att när jag vistas i såna miljöer där de förekommer alkohol ( vid 2 tillfällen) så blir beteendet detsamma som förr. Kroppen reagerar likadant. Jag får stora sug och hjärtklappning och känner hur belöningscentrat triggas igång. Det är som om hjärnan tror att den ska få alkohol. Sen efteråt känner jag mig "bakis" och har huvudvärk och ångest fastän jag inte druckit. Inser att jag tycker det är hemskt med fester och det enda som gjort så jag stått ut med sånt å tyckt de va kul var alkoholen. Så undviker fester så gott jag kan

Femina

Välkommen hit till forumet! Nej, några klunkar A-fri öl är inget återfall. Jag dricker A-fri öl regelbundet utan problem. Jag tror din reaktion är kraftigt psykiskt. Förväntan, smaken, tidigare erfarenheter som triggar igång ditt beteende. Har du druckit mycket öl tidigare? Jag misstänker att det kan vara så. Då ska du helt enkelt undvika all öl framöver, även A-fri. Lycka till! ?

Det där kan knappast vara ett återfall. Mer som flash backs av liknande situationer. Man måste inte gilla fest. Vi är vuxna. Vi får göra vad vi vill. Själv kan jag komma på en hel myriad av aktiviteter jag hellre tar mig för än att gå på fest. Alldeles för mycket spring i benen och myror i brallan för att sitta och prata med folk och uppföra mig.

Tornadon

Ja jag drack nästan bara öl så misstänker det är psykiskt och drack oftast bara ute på krogen så känns som jag behöver undvika både alkoholfri öl och krogar och fester så gott det går

DetGårBättre

För vissa personer kan det triggas igång med alkoholfri öl men oftast är det långt gånget i missbruket/beroende innan då enligt vad jag erfar. Sen finns det ju alkoholfri öl med 0.0% också men alkoholfri får ju vara upp till 0.5%.

Själv har jag inte velat byta bort den alkoholfria när jag väl druckit den. Utan det är mer när jag väl klunkar i mig starkare saker som jag vill ha mer!