Lever sedan 5 år tillbaka med en nykter (22 år) alkoholist. Allt borde vara frid och fröjd. När vi träffades fick jag inte ha något drickbart hemma, vilket var helt ok eftersom jag inte är speciellt förtjust i alkohol. När vi träffades gick han på "lyckopiller" pga en tidigare utbrändhet. Nu har han slutat medicinera sedan 4 månader tillbaka och det är nu jag tycker det börjar kännas obehagligt. Har läst lite inlägg och känner ...olust.
Han köper vin åt mig fast jag inte har bett om det.
Alcoläsk till helgen. Serveras utan att jag bett om det. Bag-in-box. Ett glas till dig älskling, det har du förtjänat.
En flaska gin måste vi ha hemma ifall nån kommer. Jag har gjort en grogg åt dig älskling. Han häller i 8 cl fast han vet att jag inte vill ha nåt alls. Jag somnar...
Han är nykter som alltid.
Men, det är inte det som oroar mig mest.
Han blir kränkt. Kan inte hitta nåt annat ord. Alla vardagliga diskussioner om hur en viss sak skall lösas slutar plötsligen i att han blir kränkt. "Jaha då var det dags igen, tryck ner mig i skorna bara! Det är så jävla duktig och bra och jag är bara en belastning! Fattar inte varför jag kom hem idag! Allt är fel! Då ska vi väl skiljas eller nåt! Fan. Fortsätt bara fröken perfekt!"
Vem är denna galna 3-åring som får ett utbrott framför mina ögon?
Är det nån av er som som vet var man kan läsa på om denna totala brist på självförtroende och den aggressiva försvarsmekanismen? Var har det egentligen sitt ursprung? Är det en del av tolvstegsprogrammet som saknas? Finns det flera som levt med långtidsnyktra människor som känner igen sig? Bör jag oroa mig för att han kommer att börja dricka?

Livetsliv

Har jag förstått rätt att ni levt ihop 5 år och han vart nykter 22 år?

Du beskriver han slutat med sina antidepressiva och dem kan vara orsaken, behöver nödvändigtvis inte vara hans alkoholism, däremot vill dem gärna vara offer för det dem själva orsakat dvs blivit sjuka av.

Men detta med att vara kränkt kan vara väldigt individuellt. Han kan vara. Labil, känslig, reagera på att han inte kan hantera dem känslorna han har nu utan medicin... Han kanske behöver dem iaf? Om detta kommit nu plötsligt..

Förstår inte alls varför han köper hem alkohol om han inte dricker själv? Vill du dricka kan du ordna det på egen hand, har du beskrivit ditt obehag inför detta med honom? Varför han gör det? Orsaken känns väldigt viktig för att förstå om han haft återfall? Smyger? Känner sug? Känns konstigt han uppmuntrar dig till något som gjort honom sådan skada o något du inte direkt ber om.

Doinde

Det är märkligt att han gillar att gå till bolaget. Men bara för min skull. Och jag vill ju inget ha. Tror han gör det för att vara snäll. Han tror väl att alla älskar alkohol.
Har förstått att de flesta alkoholister beter sig narcissistiskt när de blir konfronterade med sitt drickande. Men somliga kanske är narcissister från början och döljer det med alkohol. Det går ju liksom inte att diskutera detta med honom eftersom det ju kan tolkas som kritik.
Jag känner att han börjat bete sig som en typisk alkoholist...fast utan att dricka. Det är så absurt. Jag vet från alla hans bekanta och familj att han aldrig tagit ett återfall. Inte en droppe alkohol. Inte ens systemets alkoholfria eller barnens cider.
Han har talat om att börja gå på AA möten igen. Kanske jag bör aktivt stödja det?

Jag förstår inte heller riktigt om mannen är 22 år eller varit nykter så länge. Oberoende så är det viktigaste din känsla av obehag och den känns lätt att förstå då han närmast tvingar dig att dricka alkohol och beter sig som "en galen treåring".
Det är säkert bra att han går på AA-möten vilket han tydligen gjort tidigare men det ska ju vara hans eget val och beslut. Stöd det gärna. Har du själv gått på Al-Anonmöten? Det skulle jag rekommendera så får du en egen insikt om 12-stegsprogrammet. Fortsätt läsa och skriva här! / mt

Livetsliv

Jag som själv är medberoende till en svår alkoholist/missbrukare som för femtielfte gången beslutat att sluta kan bara utgå från min känsla i det du skriver.

För mig låter det helt orimligt att han går in på systemet för "din" skull utan att du bett om det, varför skulle du ens utsätta honom för det. Vi är alla olika... Endel tycker kanske en alkoholist ska kunna gå in på Systembolaget men jag förstår inte vitsen med att utsätta sig för frestelser, se andra som kanske kan dricka normalt, även stötta på aktiva alkoholister. Uppmuntra dig till att dricka känns lite knas? Utan baktanke. Att ha en flaska gin hemma? Varför ska man bjuda på något man själv inte dricker? Det är som att köpa hem nötter fast man är allergisk. Finns väl ingen i er omgivning som kräver/önskar det serveras alkohol hos er?

Bra att han hållt sig nykter så länge. Att han föreslår AA möten är något du verkligen ska stödja, för någonting kan ha väckts i honom och bra han bryter det. Sen tror jag att hans beteende delvis kan bero på medicineringen, om han förändrats sen han sluta med den, kan vara så att han gått in i depression/ångest pga han ej längre har medicin, det kan vara så att han behöver livslång behandling för detta för att må bra.

Jag är själv utbränd och varit i 3 år. Och det är mycket blandade känslor när jag läser din beskrivning för som utbränd har man en väldigt låg stresströskel, få människor återfår den efter en utbrändhet och det kan va därför han beter sig som han gör. Inte nödvändigt han är kränkt än idag om han vart nykter 22 år, men han kan vara skör och känslig och behöva stöd för att komma på banan igen. Så han inte faller in i något ni båda inte vill... Djupare depression... Risk för återfall (självmedicinering). Endel kan även tro att dem efter så lång tid inte nödvändigt behöver bli aktiv i sin alkoholism, men för någon som inte mår helt hundra är det en extrem riskzon han befinner sig i.

Varför sluta han med antidepressiva? Går han hos psykolog/terapeut? Arbetar? Är livet tillfreds i övrigt!
Hoppas det går bra för er. Våga prata med honom, du kan berätta din oro, känsla.. Och även försöka hjälpa dig själv igenom att förstå att bara för man är alkoholist behöver inte detta bero på alkoholen i sig, men när han håller på o uppmuntrar dig, köper hem.. Känns det lite suspekt. Varför gör man så? Finns ingen snällhet i det, känns som han skadar sig själv och tyder på deppighet och stress, att han handlar annorlunda helt plötsligt och det kan bero på underliggande känslor som spökar...

Kram till dig!

Doinde

Vi har rykt ihop tre dagar i rad nu. Det är nog rätt att han är instabil och skör. Men frågan är hur man ska bemöta nån som känner sig så galet kränkt av minsta kommentar. Känner att jag själv får psykbryt när han "går till försvar". Ska kolla upp al-anon i närheten. Jag tror att just det här med stoltheten/självkänslan är viktigt att han får kontroll på innan semestern är slut. Han kan ju inte börja gasta på jobbet. Måste kolla i vilket steg man tar upp det.

Livetsliv

Angående 12 stegs programmet är det i mitten på d 12 stegen. Ryker ni ihop för du pratar? Frågar om något?

Du skrev han prata om att börja gå på AA och bemött honom i det. Men sen ska du kunna berätta din upplevelse för honom om hur han varit utan att kritisera. Lägga fram det i oro att detta kan sättas ihop med medicinen han ätit, (lyckopillret) att han är labil, det är inget fel i det. Han behöver bara stöd nu, för att inte falla isär värkar det som. Går det fråga honom om något eller blir han kränkt om du frågar hur han mår? Egentligen mår? Med tanke på att han ej medicineras längre och även detta drastiska beteende han ej haft tidigare.. Som känns olustigt för dig. Glöm inte berätta det även med kärlek och styrka, att vissa du finns där och vill vara till hjälp, inte bråka eller anklaga någon.. <3

Vet det är skit svårt.

Vi har precis suttit och gjort ett schema hur dagarna ska se ut här. Fullspäckat och rutin. Jag är glad, hoppas bara min herre verkligen går in 100% som han sa idag på vårt möte på rådgivningen med hans drogterapeut o behandlare. Jag känner mig splittrad, det är bådas ansvar att ta tag i detta för vår relations skull, jag som medberoende och sjukdomar och han med sin beroende missbruk + adhd. Som ej medicineras! Men jag känner ändå hopp... Men vet vad du menar med kränkt... För det har vi upplevt åt båda hållen här hemma, jag som legat sjuk o han vart aktiv i sitt missbruk. Viktigt för dig är att du tar tag i det, dalta inte med honom... Men säg att du gärna lyssnar om han vill berätta /kan förklara sitt beteende... Snällhet förstår han nog själv att servera alkohol som alkoholist låter sjukt konstigt. ;) hoppas du får en fin kväll.. Och al-anon ör bra om du vill lyssna/dela din upplevelse! Kram

Kaeljo

Konstigt beteende att han köper en massa alkohol åt dig. Är du verkligen säker på att han inte börjat smygdricka?

etanoldrift

Att köpa alkohol åt någon som inte vill ha känns som någon sorts projicering.. Ungefär som att han själv skulle vilja dricka, men inte kan tillåta sig.. Och då får han se till att du dricker, så kan han ösa sin frustration över dig istället.. (lite av jag är bättre än dig, för jag kan minsann stå emot..)
Ett märkligt beteende i alla fall.. Om man inte planerar ett återfall med motiveringen " du dricker så det finns ju alkohol hemma och då kunde jag inte stå emot frestelsen.."
.. bara en tanke, men.. (vem vet vad som gömmer sig i en trasig människa..?)
Min gubbe vet vid det här laget att jag inte dricker.. så istället för att köpa hem flaskor som jag så småningom häller ut (till hans stora förtret) så har han börjat köpa hem vin till matlagningen och blivit "matintresserad"..
Att det är så genomskinligt så att man bara kan skratta åt eländet, förstår han inte..

Vändningen

Den absolut första är hur avvänjningen från SSRI gick till? Trappade han ner successivt och var det under kontroll av läkare/terapeut? Har han genomgått någon annan behandling eller enbart gått på serotoninåterupptagshämnande medicin? SSRI't i sig gör att det serotonin som hjärnan producerar inte hämmas på samma sätt av kroppen, utan får flöda runt i huvudet och man känner därmed en känsla av att vara tillfreds. I ett depressivt tillstånd, så plockar hjärnan tillbaka massor med serotonin, typ "ap ap, inte ska du må bra och känna dig go o glad inte! ... dessa tar vi hem igen!". Kliver man av en längre tid med SSRI, så ska det ju ske stegvis och man ska helst bli uppföljd efteråt av t.ex. en terapeut som kollar hur man mår, ställer lite jobbiga frågor osv när hjärnan får sköta serotoninproduktion och återupptag självmant igen.

Det kan vara så att det är något här som inte riktigt har landat och därav orsakar att han blir kränkt för minsta lilla osv. I och med att du inte sett det beteendet innan förrän nu, 4 mån efter att han klivit av SSRI.

Vad gäller alkoholinköpen, så den delen förstår inte jag heller. Jag ser ingen koppling till SSRI och de delarna där iaf, inte mer än att det är så att han faktiskt börjar må sämre nu utan SSRI och att han innerst inne faktiskt kan vara på väg mot ett återfall. Har ni inte haft alkohol hemma i fem års tid, varför är det plötsligt viktigt att ha gin hemma att bjuda på?

Kränkningsdelen kan också ha en viss koppling till både SSRI och alkoholismen i sig då det inte är ovanligt att någon med alkoholproblem tycker synd om sig själv och gärna sätter det i fokus i tankegångarna. Ju mer man tycker synd om sig själv och känner hur bedrövligt ens liv är, desto mer legitimt blir det att ta till flaskan.

Jag tycker det är bra att du är lyhörd och ett steg du absolut bör ta är tacka nej till all alkohol och helt enkelt säga att ni har varit utan det i fem års tid och du vill inte ha något nu. Sedan tror jag för hans skull absolut att han måste snacka med någon. Se det som ett "uppföjningssamtal" till att han klev av SSRI. Bara för att få någon utomstående att fånga hur han egentligen mår just nu...

Doinde

skriv ut alldeles för lättvindigt idag. Han har fått det utskrivet av olika läkare i 8 år utan utvärdering. Och sist sa en läkare på vårdcentralen att det bara behövdes två veckors utfasning. Det är rent kriminellt. Återigen utan att ta någon anamnes. (Jag gör här en mental notering att skriva till hans läkare).
Idag var allt frid och fröjd. Jag hoppas så att det bara är en fas han går igenom. Obalans i självförtroendet. Fast han är så bra.
Frågade ibland om det inte är jobbigt att ha sprit/vin hemma. Han svarar som vanlig: om jag tar en endaste droppe kommer jag att dricka till jag dör. Jag är dödligt allergisk mot alkohol!
(Men varför ens ha skiten hemma?)

Livetsliv

Du kan ju påtrycka du inte vill ha alkohol hemma. Att om du någon gång vill dricka gör du det och antagligen i hans frånvaro!
Du kan även pointera att man behöver inte ha gin hemma för andras skull, det är ert hem. Vad andra har hemma och dricker får stå för dem.

Angående srri så är det delvis som du säger men samtidigt blir jag väldigt trött på detta. Vill han ha dessa mediciner vet ej vilken sort han har, mår bra av dem/mådde och känner nu att han inte är hundra tillfreds så är det viktigt för honom att komma i kontakt med sjukvården igen för samtal. Jag har också haft många oöika läkare, vilket är riktigt jobbigt för endel speciellt när vi pratar om psykisk ohälsa och hur man mår, skapar förtroende för osv. Det som görs angående medicinering är helt individuellt, det läkare kan göra är den medicinska biten, det rehabliterade är oftast förlagt på remiss åt kurator/psykolog/psykiatrin/sjukgymnaster/dietister osv. Dessutom har han en alkoholism i grunden och det är betydligt bättre att behandlas med srri om det hjälper än stt hamna i nya depressioner. Endel människor behöver behandlas med snri, srri osv. Hela livet. Så jag råder dig att prata med din man om hur han upplever det utan medicin psykiskt /socialt.. Likaså att du berättar din upplevelse sen att ni går till en ny läkare och berättar hans historia. Jag kan tänka mig han inte vill vara skör och gå in i att känna sig som ett offer. Alla alkoholister är inte offer efter så många år, dem finner sig oftast i livet, och accepterar det på ett annat sätt. Vilket han ska ha en eloge för. Sen är det kämpigt när man befinner Sig i motvind och depression utan att man kanske förstår det själv. Har doktorn sagt jag ska klara mig utan detta så är det väl så... Men läkare är oöika kompetenta och har olika insyn i detta. Nån stans i texten skrev du kriminellt? Menar du att läkarna säger srri är kriminellt? Då kanske dem ska sluta blanda ihop alla mediciner. Behöver man vård/medicin finns det 100 tals och välja på, eftersom jag inte ens vet vilka han ätit eller hur han mådde på dem är det svårt att svara just vad det är för medicin. Men srri är den mildaste av dem alla!