Minna.Inna

Vad gör man om ens mamma lever ihop med en arg alkoholiserad man(min styvfar). Min styvfar har sedan länge vart alkoholiserad och har förlorat sin familj, vänner och jobb pga spriten. Det gör mig så oerhört ledsen och stressad att inte kunna hjälpa min mamma ur denna situationen. Jag har erbjudit att ordna ny lägenhet eller att hon kan bo hos oss tills det blir bättre men istället väljer hon att vara kvar med honom och arbetar dygnet runt för att hålla sig hemifrån då hon vet att hon kommer hem till en som är arg, full och svär. I sommar bröt jag min kontakt med honom efter att han som vanligt anklagade mig för saker jag inte gjort och skrek och sa elaka saker till mig inför min 4 åriga son. Det gör mig så oerhört ledsen att se min mamma leva i detta och att folk i hennes närhet har valt att ta avstånd ifrån båda. Behöver verkligen råd om hur jag kan stötta henne och få henne glad igen

Li-Lo

Det var ett tag sedan du skrev här och ibland liksom "försvinner" en ny tråd och får inte fart. Jag hoppas att du får mer svar och att du vill stanna hos oss iallafall. Det låter som en oerhört påfrestande situation din mamma befinner sig i . Och du! Att vilja finnas till hands och hjälpa till utan att få gensvar skapar ofta ledsenhet och kanske frustration. Vad klok du är som skyddar dig själv och din son från den person som skapar oro och rädsla.

Det är lite vanskligt att ge råd så här direkt men jag skulle vilja föreslå att du ringer alkohollinjen (020 844 448) där de har tips på hur du kan uppmuntra din mamma till att ta steg som kan få henne att må bättre. Kanske kan det även vara skönt för sig som anhörig till en anhörig så att säga att få prata om din situation?

Välkommen igen
Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Jättejobbig situation du befinner dig i. Mitt förslag är att du kontaktar någon alanon grupp. Du kan leta på nätet efter lämplig grupp beroende på var du bor. På alanon kan du berätta om din situation och få hjälp att se vad kan du göra och vad kan du inte göra som anhörig. Kan vara skönt att veta även om situationen fortfarande är plågsam för dig. I bästa fall, fast det kanske inte är möjligt i dagsläget, kan du övertala din mamma att följa med dit. Ni kan komma på ett öppet möte, ibland är alla möten öppna, och ni kan bara sitta och lyssna om ni inte själva vill säga något. Om inte din mamma vill följa med så tycker jag du ska gå själv. Tror du kan få mycket stöd därifrån.