Nyckelpigan 1

Hej,
Jag är tillsammans med en underbar man sen 2 år tillbaka och vi bor ihop.
Men när han dricker är han inte lika underbar. Han vet inte sina begränsningar och han blir ofta otrevlig och dryg mot mig.
Vid 3 olika tillfällen på en ganska kort tid har vi blivit ovänner för att jag känner mig tjatig och nonchalerad när han har druckit. Vid alla tillfällena har vi varit bortbjudna och det har varit fri tillgång till alkoholen. Vid ett tillfälle hade jag en väldig mensvärk och det visste han om och han sa att vi inte skulle stanna så länge för han ville att vi skulle ha en mysig kväll i soffan, bara jag och han. Det slutade ändå med att tiden gick och vid flera tillfällen frågade jag om vi inte kunde åka hem och han svarade "snart, jag ska bara dricka upp". Han både drack upp och fyllde på. Jag dricker sällan och är ofta den som kör. Denna kvällen hade även hans föräldrar åkt med oss. När vi senare hamnade i en diskussion så skyllde han på dom och sa att de ville inte åka hem så tidigt. Jag anser att man får anpassa sig efter den som kör om man vill ha skjuts. Två timmar efter att jag frågade första gången åkte vi äntligen.
Andra gången var vi hemma hos en kompis till mig, det var första gången de träffades. Han började ta några öl redan innan vi kom dit. Sen drack han och jag märkte hur han blev allt mer högljudd och hamnade på en annan nivå än de andra. Jag bad honom dricka långsammare, men icke... När jag tyckte att det var dags att åka hem, för vi skulle hämta våran hund hos min syster så sa han ok, "ska bara gå på toaletten" Det tog en bra stund så till slut gick jag o letade efter honom. Då hittade jag honom utanför huset med några andra och de hade bestämt att vi skulle stanna längre. När jag försöker säga emot så är jag den som är tråkig. Senast igår var vi hos ett par vänner och drack kaffe. Jag hade hoppats på att det skulle vara en visit på någon timme, jag hade nämligen dagen innan varit hos läkaren för luftrörskatarr och var inte jättepigg. Men så bjöd de på öl och då visste jag hur det skulle bli. Han kan inte säga nej och han dricker fort och det fylls hela tiden på. När vi hade varit där i 3 timmar började min hosta dra igång ordentligt och jag sa att vi får snart åka hem så jag får ta min medicin. "Absolut" svarar han och fyller på. De satt och rökte vid en köksfläkt men ändå spred sig röken i resten av köket och jag mådde väldigt dåligt av det. "Snälla kan vi åka nu, jag måste ta min medicin" bad jag men han bara ignorerade. Istället började vännerna tjata om att "nä ni ska inte åka hem". Och då är det precis som att han vill inte vara tråkig och säga nej. Ytterligare 3 timmar senare åker vi hem...
När jag försöker prata med honom om det idag när han är nykter så blir han arg och tycker att jag överdriver. Gör jag det? Vet inte hur jag ska agera när det blir så här. Jag brukar inte ha svårt med att säga ifrån men det är helt hopplöst när han är full för han blir så fruktansvärt otrevlig och blir ofta väldigt elak. Nästan alla bråk vi har haft har varit när han är full, så jag försöker att undvika att ta en diskussion med honom då.
Tips, råd på vad jag kan göra?

Det jag läser in är en väntan från din sida.
En väntan om att han ska sluta dricka,en väntan att han ska vilja åka hem.
Och i det så mår du förstås dåligt och känner dig ej lyssnad till.
Men vad skulle hända om du helt enkelt reste dig upp och sa,nu åker i alla fall jag.
Du får gärna följa med,men annars får du ordna med egen skjuts hem.

Hur skulle det kännas för dig?
Det svåra är ju just som anhörig att acceptera att de inte druckit klart när man själv ser att så är fallet.
Om man har ett alkoholproblem,eller helt enkelt inte riktigt kan sätta stopp när man väl börjat så lyssnar ofta den personen inte.
Då är ju drickandet slut,just när det börjar vara så trevligt..

Vi som skriver härinne har alla olika lång erfarenhet av att leva med eller ifrån en som dricker för mycket.
Vi är i olika stadier av att acceptera läget,eller kämpa med att hitta kraft för att lämna relationen.

Läs runt och ta till dig det som passar dig.
Det brukar vara en hel del aha upplevelser i början när man läser och tar till sig.