Bestämd

Så bra första steg att börja skriva här. Välkommen! Jag upplever att dela med mig av min historia här ger mycket hjälp, mer än jag någonsin trott faktiskt.

Lingon1svart

Grinar när jag skriver det här. Skäms o är rädd. Jag borde veta bättre än att hamna i alkoholens klor. Och är nu rädd för att förlora hen som stulit mitt hjärta. Därtill så rädd över hur jag skadat mina barn.

Jag förstod att jag hade skörheten i mina gener att utveckla alkoholism efter att ha utrett händelser o depressioner när jag var tonåring. Pappa överkonsumerade. Han funkade i sitt yrkesliv men skavde i vår relation. Som tjugotreåring förstod jag problematiken med att vara ett ”vuxet barn” och valde att sluta dricka alkohol själv; ville inte utsätta mig för risken att utveckla alkoholism. Mitt alkoholintag hade sedan tidiga tonår varit skoj o skönt o jag tålde mycket från början.

Men en är tydligen inte klok genom livet... Maken fortsatte dricka genom åren. Jag unnade honom det men inser nu att det var ett avståndstagande känslomässigt. När mitt äktenskap knakade, när barn o make krävde mer än jag orkade, började jag tillåta mig att dricka igen. Dövade min egen stress med alkohol. Till att börja med här o där. Sedan som fredag- o lördagsmys. Därefter ökade intaget dessa dagar... Upplevde att jag funkade ändå. Gjorde nog det...

Men nu efter skilsmässa o massa annat knasstressrelaterat (som inte är ursäkter men del av min förklaring o historia) har mitt intag ökat till fler dagar i veckan.

Jag har nu, efter skilsmässan, mött en person som jag inte vill förlora. Men som dricker sjukt härliga viner fredag och lördag. Hen säger sig ha det som sin ventil o njutning. Övriga dagar kan hen skita i det.

Jag tror att jag behöver sluta helt. Och jag är livrädd för (jaja; ni vet redan att alkoholen är en skräck att lämna. Men jag har verkligen mött kärlek, omtanke o åtrå i hen.)

Hur har ni andra resonerat o gjort?

Lingon1svart

Ska jag eller ska jag inte? Ska jag prata med min kärlek om det här? Eller borde jag avsluta relationen o go cold Turky on my own?
Eller ...Ska jag bromsa min egen konsumtion o låta hans fortgå? Hur gör en det?

Lingon1svart

Ska jag eller ska jag inte? Ska jag prata med min kärlek om det här? Eller borde jag avsluta relationen o go cold Turky on my own?
Eller ...Ska jag bromsa min egen konsumtion o låta hans fortgå? Hur gör en det?

Bra att du hittat hit, det här forumet ör en guldgruva av kunskap när det gäller vår allas gemensamma sjukdom: Alkoholism.

Härligt att du får va kär och att du hittat någon du vill spendera tid med!
Grattis!

Jag tror ärlighet varar längst i alla relationer men jag vet också att det inte är plättlätt att outa sig.
I det här fallet så vet du nog svaret på vad du behöver göra själv?
Du har redan insett och erkänt att där finns ett problem, som du verkar veta facit på: Att sluta helt med alkoholen.
Du har två vägar att gå som jag ser det: Antingen kör du alkoholfritt själv och låter din kärlek dricka på, eller så berättar du att du har ett problem och ber om stöd från din kärlek. Är personen inte villig att ge dig det stödet så kanske du får omvärdera situationen. Och relationen.

Min uppfattning är att har man druckit sig till sjukdomen så kommer man aldrig kunna dricka normalt igen, det är precis samma sjukdom som för en nötallergiker. En nötallergiker kan aldrig mer äta nötter, för då blir den sjuk. I värsta fall dör den. Vår sjukdom är likadan.

Mod och styrka, vi är många här inne som kämpar!
/Dee

Lingon1svart

Gråter av tacksamhet av att du skriver det jag redan vet.... att bli speglad men ändå förstådd o respekterad♥️

Är snart där; i att sätta mina gränser o mina behov för min kärlek, Att skriva om det här är ett rop om stöd för att orka o våga sätta gränser för mig, mina behov✊

Så tacksam för ditt syskonskap♥️

Jag är bara glad att kunna hjälpa till!

Berätta gärna hur det utvecklar sig här om du orkar.

Vill du få hjälp att sluta dricka alkohol så kan jag varmt rekommendera alkoholhjälpens internetbaserade program som finns på startsidan här, det är ett 11-veckors program där du jobbar med dig själv i olika block tillsammans med en av rådgivarna. Det var en stor hjälp för mig när jag väl bestämde mig för att sluta helt.

Kram, god natt, mod och styrka ??
Dee

Önskar dig varmt välkommen! Skriver som Dee, jättebra att du hittat hit, bara det är en god bit på vägen! Gå in och läs här, "prata" med andra samt skriv i andras trådar när du är redo.

När jag läser din text så får jag lite reflektioner om fina viner och alkohol. Kärlek och åtrå. Det som inte framgår är om hen dricker för mycket på helgerna av de fina vinerna? Eller bara vill ha vin till maten? Känner ni kärlek och åtrå tillsammans även som helt nyktra eller är det myset med vin och helg samt ledighet som är passionen?

Några tankar från mig bara. Ger kanske inte svar på din fråga om du ska berätta eller avsluta relationen. Vore ju synd att avsluta om kanske "hen" känner samma sak.

Önskar dig en fin fredag!

Lingon1svart

Jag bestämde mig för att inte dricka en vecka till att börja med och det har gått! Suget o tankar har funnits där men jag har haft med mig att jag tagit steget här på forumet; att jag faktiskt vill förändra mina vanor o därför tänker avstå. Känner också att jag blivit piggare o fått mer aptit. Har boostat kroppen med bra mat o dryck istället för vin eller socker.

Nu ska jag åka till min särbo i några dagar. Där dricks inget under veckorna men på fredag o lördag blir det gott vin. Tänker mycket på att jag vill njuta av de stunderna med maten o goda ostar, musik, samtal o skratt. Har jagats av självförakt de här kvällarna under några månader tillbaka, då jag ju redan konsumerat alltför mycket vin för mig själv under veckan innan. Nu vill jag vara klar i knopp o kropp; vill åter njuta middagarna som jag gjort tidigare o inte bara häva i mig vin för att få min buzz...

Min särbo o jag njuter av varandra också nyktra; vi äter o njuter god mat också utan alkohol. Och jo, kärleken o åtrån är stark både utan o med vinet...

Men sant är att som särbos är det lätt att falla in i helgen o ledighetens magiska värld, där vardagen inte finns utan allt är ett drömtöcken toppat med vin o god mat. Nu har vi haft ynnesten att dela en slags vardag med varandra också då jag har arbetsfria dagar. Då får tvätt, svampplockning, promenader, soppåsetömning och enkla middagar vara lägerelden vi samlas vid i tystnad eller babbel.

Återigen; är glad att jag tog klivet hit! Förstår att jag är i en slags smekmånadsfas. Tänker dock att jag nu vet att jag KAN låta bli att dricka om jag vill. Så snubblar jag tänker jag ställa mig upp igen utan att ligga o rulla runt i självföraktets klet.

❤️

Lingon1svart

Ska inte ropa hej ännu förståss! Har inte druckit sedan i torsdags o tänker inte dricka en droppe förrän fredag förrätt. Om ens då. Det har jag faktiskt inte bestämt ännu.

Lingon1svart

Drack vin (my drug of choice) förra torsdagen. Har gått helt okej att inte dricka sedan dess. Har haft några stunder där jag behövt ”talk myself down” och påminna mig om att kroppen o knoppen mår bra av min omställning. Sömnen är bättre, självförtroende och självrespekten återkommer.

Försöker påminna mig om att jag säkerligen kommer att snubbla under min resa men att komma ihåg dessa dagar och att inte låta självhat o uppgivenhet direkt ta över alla mina tankar o handlingar om/när jag inte håller min plan att dricka måttligare och vid färre tillfällen. Att förändra inpräntade beteenden är klur o det får lov att ta tid o arbete?

Första löftet till mig själv är att inte dricka under veckodagar och inte under barnhelger om det inte i så fall sker måttligt o i samband med sociala aktiviteter såsom middagar eller festligheter. ....Om ens då; tänker försöka ifrågasätta mitt val och fundera på om inte jag ska vara den som kör den/de som behöver etc. Hålla i tanken att full närvaro med mina barn är mer värd än ens ett glas vin.

Ikväll blir det lite vin, middag och ostar. Imorgon tar jag nästa beslut. På söndag och framåt är det nolltolerans igen✊

#jagharfanimigbestämtmig ✊✊✊

Lingon1svart

Jag åt, skrattade, drack, älskade, babblade på fredagen. Lördagen likaså. Totalt drack jag mindre än jag gjort andra helgkvällar. Och kände inte sug att sitta kvar uppe o ta ett glas till ensam när partnern lagt sig. Var liksom nöjd.

Tänker dock att A-hjärnan ligger på lur o inväntar mitt svagare ögonblick. Tänker inte vara naiv utan hålla fast vid löftet till mig själv. Vill inte känna självhatet gro i mig igen. Tänker vårda kropp o knopp bättre.

Men det är fan inte en dans på rosor att bryta det destruktiva beteendet jag haft. Att ha lurat sig till att dämpa stress o tristess med alkohol är det största självbedrägeriet ever. Den total stressen ökar ju både fysiskt o psykiskt. O tröttheten som kommer med konsumtionen pga dålig sömn (o stress) ökar ju tristessen eftersom en inte tar sig för något som en njuter av.

När suget sätter in börjar jag ge motargument; jag sover bättre, äter bättre, hyn är bättre, magen bättre, tankarna om mig själv snällare, tiden med barnen fokuserad o engagerad. Och jag tänker att jag alltid kan skriva här, eller läsa, för att påminna mig om mitt livsviktiga, modiga och kloka val.

#jagharfanimigbestämtmig ✊✊✊

Jag har valt att också kontrollera mitt drickande. Åtminstone initialt. Klarar jag det inte får jag sluta helt. Punkt.

Började ungefär samtidigt som dig ?

Heja oss!

Hallå Lingon1svart!

Grattis till dina nyktra dagar!
Superbra med argument mot suget, jag har själv mentala argument/tankar, eller egentligen en enda när det börjar diskuteras i mitt huvud.
”Aldrig det där första glaset. Aldrig någonsin”
På det viset är det en punkt och slutdiskuterat. Finns inget utrymme för att ”klart jag är värd det nu när jag varit nykter ett tag för att fira/lugna ner mig/sova/bli av med irritationen”

Jag tror i mångt och mycket att man inte kan fokusera på att ”skära ner” på sitt drickande och tro att det kommer att lösa saker och ting - de allra flesta dricker på en känsla här inne. Bara det säger ganska mycket. Vi tar till berusningsmedel för att fly eller förstärka känslorna. Där i ligger hemligheten tror jag iaf.. når man den kärnan har man kommit ganska långt i livet och då behöver man heller inte ta till alkoholen.

Hur som helst, ett tips på vägen: Du behöver rusta dig med en ordentlig handlingsplan mot suget. Att ha strategier att tänka är super, men du behöver nog fundera ut en handling (en faktiskt fysisk handling som att ta en promenad, kolla Netflix, dricka ett glas vatten, springa, etc)
Då går det ännu lite bättre att vara nykter :)
Prova!

Lingon1svart

Joråsåatt… Jag valde bort mig själv ett tag och valde vino istället. Det gick riktigt bra tills för två veckor sedan då jag nog tänkte att det här gick ju hur bra som helst så det var nog inte någon fara om jag tog några glas en tisdag. Och eftersom det gick bra kunde jag ju få göra det en onsdag också. Hmmm. Så lätt att lura sig själv och direkt fastna i självföraktet och då stoppa huvudet i sanden och inte stoppa sig själv.

Några saker har jag ändå klarat av mitt löfte till mig själv; jag har minskat antalet glas när jag dricker vid de allra flesta tillfällena. Tillfällena har varit färre än innan jag klev in här för att vända min utveckling, men tillfällena har varit alltför många i förhållande till mitt mål som jag satt upp. Så nu får det vara stopp på det!

Upp på självrespektshästen igen.

Första delmålet är att vara nykter i nio dagar. Jag ska föra dagbok om mitt mående under dessa dagar och utvärdera hur jag går vidare när måldatumet nåtts.Jag har satt upp strategier (fysiska som föreslagits för mig här) för att möta suget och belöning på min måldag. Då ska jag sätta ett nytt tidsmål och måendemål med strategier och belöning anpassat för det periodmålet. Har ingen aning om det här upplägget funkar bättre för mig, men tänker att jag testar.

Har lagt in påminnelse dagligen att notera i min logg o har skaffat en app (LetGOH) för att använda meditationerna som finns där och ev göra noteringar under dagen gällande mitt mående och sug, så att jag inte behöver öppna datorn eller vänta till kvällen.

Idag känns det ändå okej även om jag inte vill göra mig själv besviken igen. Jag skäms liiiite mindre över mig själv och känner inte ett förakt för att jag gick vilse igen. Inte alls så som jag kände när jag klev in här. Jag känner mig lite modig som tar tag i mitt liv igen och arbeta med att älska och respektera hela mig; både kropp och knopp. :-)

Lingon1svart

Har sovit oroligt. Vaknat o varit svettig flera gånger men däremellan har jag sovit på riktigt! Känner det nu när jag vaknat; jag är mer utsövd o huvudet är ju nyktert! Skönt!

Är spänd då jag börjar ett nytt jobb idag, ska bli så underbart att fylla dagar med arbete o tankarna på annat än mig själv o den arbetslösa vardagen. Längtar efter att sätta tänderna i utmaningen jag fått!

Funderade massor igår... Funderar på att ringa vården o be om medicinering o stödsamtal. Vet att jag inte borde känna skam men det känns skamfyllt att erkänna att jag, en högfungerande, utbildad, stark, klok, empatisk människa, inte väjt för den här destruktiviteten. Jag känner mig väldigt liten och tenderar att krympa ihop av skam av tanken att sitta framför en högutbildad läkare. Men fan heller! Det är ju föreställningen om vad hur beroende person är och ser ut och jag vet bättre! Jag vet ju att vi har olika bakgrund, är långa o korta, har olika könstillhörighet, tjocka o smala, arbetslösa o direktörer, blonda o rödhåriga o allsköns hårfärg o svall osv. Så nu får jag ta på mina big girl pants o ta mig själv på allvar✊

Jag tänker inte dricka idag. Suget finns när jag tänker tanken på nykterhet men jag ger inte plats för suget just nu och just idag✊

Fibblan

På med the big girl pants och ta dig själv på allvar! Det är du värd??! Hoppas du lät skammen rinna av med duschvattnet ? och STORT lycka till på nya jobbet idag?!
Idag finns ingen plats för sug!
You go girl ?!
Kram
/Fibblan ?.

Lingon1svart

Härligt att komma hem från jobbet o läsa så fina ord.

Suget kom som ett brev på posten såhär i skymningen. Känslan av att vara trött efter en dag med massa interaktion o vilja att mysa till det o slappna av med el Vino kom in i mig i ett andetag och jag vacklade nästan till. Hade inte tänkt tanken på A på hela dagen; har inte hunnit o har haft det så himla kul!

Så ett nytt djupt andetag o minnas att gå in här för att foka om och låta suget komma o gå. Suget kommer av invanda mönster och de kan läras om eller så får jag leva med att känna suget; säga hej till känslan o konstatera att jaha, så känner jag. Men jag behöver inte agera på det; det är JAG som bestämmer!

Att dricka A är inte ett alternativ✊ Så det så!

Nu ska här hämtas nya glasögon; blir till att få hjälp med att se livet på ett nytt sätt?♥️ Yey!