Jag har förnekat mig själv som medberoende och tänkt att jag har kontroll på läget och att jag kan sätta ned foten när det behövs men inser att jag nog tappat kontrollen.
Min särbo har sen tonåren använt alkohol i destruktivt syfte och hinkat i sig öl för ångestlindring. Alltid i sin ensamhet och först när det blivit för mycket har jag eller andra upptäckt det och försökt stöttat tills M nyktrat till igen och kunnat ta hand om sig själv. Vid två tillfällen har polisen hämtat hen till psyk för hen varit redlöst berusad och bedömts farlig för sig själv.

Jag gick in i relationen i vetskap om detta och var som vän med om kraschen och M fick en terapeut men som inte alls kändes kunnig om missbruk. Vi blev tillsammans och hade det rätt bra och M hölls sig nykter. Efter några månader kändes det som M slöt sig i sig själv, försvann och som det var en vägg mellan oss. Jag frågade rakt ut flera gånger men M försäkrade mig om att hen var nykter. Ett halvår senare kröp det fram att M hade börjat dricka igen. Jag ställde ultimatum att om vi skulle satsa på oss så behövdes hjälp här och nu. M kontaktade vårdcentralen och fick hjälp av en psykolog 10 gånger och en beroendeterapeut som dock visade sig vara helt hopplös så det blev inget med den kontakten. När jag frågat om den hjälpen verkligen kunnat ändra ett så djupt rotat problem så ifrågasatte hen mest hur jag kunde berätta för hen vad hen behövde. Att hen hantera det på sitt sätt. Jag nöjde mig och vi hade en helt fantastisk semester tillsammans och det kändes som jag släppte oron och vi kändes som nära varandra.

I kväll skrev M att hen druckit öl och försökte släta över med att hen berätta och tusen andra bortförklaringar. Jag hör mig själv göra lika dant och föreslå att AA möte i morgon och vara läskigt förstående och omvårdande fast jag egentligen bestämt mig för att dra gränsen och avsluta vår relation efter som det känns som M lever i så grov förnekelse och som lögnerna är så djupt rotade att hen själv tror på dem. Jag känner att jag inte är redo att avsluta samtidigt som jag inte orkar leva i röran, lögnerna, kaoset och vara den omvårdande. När jag skriver det här inser jag att jag gör precis samma sak, förnekar och lindar in mig i lögner för mig själv.

Vi är särbon men så klart har jag en önskan om att vi ska kunna bo ihop och bygga en framtid ihop. M vill likadant men alkoholen är så tärande att jag inte vet hur jag ska ta mig ur situationen. När jag tittar på mig själv utifrån är jag den klassiska medberoende och slåss ständigt med tankar om hur jag ska kunna lämna någon som är sjuk och som jag älskar. Kontra att jag måste ta hand om mig själv för att jag ska klara av mitt liv. Är det någon som känner igen sig? Som har tankar om situationen?

/ Charlie

etanoldrift

De som är beroende blir ofta extremt manipulerande.. De hittar så många knappar att trycka på för att vi ska "ta hand" om dem.. och någonstans finns säkert en rädsla för att bli ensam på riktigt (även om de gärna super ensamma)
Min gubbe har varit extremt duktig på "känslomässig utpressning" för att kunna fortsätta med sitt missbruk.. Han har kunnat vända det till att det delvis är mitt fel.. (han blir ju så ångestfylld, när jag hotar att jag ska lämna honom) att han "måste" döva det med alkohol. I hans fall är det oftast öl och vin, men på senare tid misstänker jag att han börjat köpa sprit för att det är lättare att gömma undan..
Om du orkar, så kräv fullständig nykterhet för att överhuvudtaget talas vid! Ett missbruk fräter så mycket på en relation, så till slut finns ingen kärlek kvar.. bara tonvis med "ångest" för bägge parter..

Jag-Esther

Det jag kan säga att jag känner igen mycket av det du skriver. Detta med att hen dricker, vill vara med dig, men ändå inte vara med dig. Inget finns så starkt som alkoholen för en missbrukare. Det är där de får sin lättnad och tröst, så länge det finns detta beroende ("falska kärlek") så funderar jag på om en ömsesidig djupare intimitet kan uppstå? Jag tänker att man alltid kommer vara nummer två ungefär som om man är med en man som är gift och som inte egentligen är beredd att skilja sig och gå vidare. Kan man tänka sig vara nummer två i någons liv så kan man vara kvar, annars måste man bryta. Om alkoholen nästan tar död på missbrukaren kanske han själv inser det dysfunktionella i den relationen och självmant avslutar detta på egen hand. Det jag själv gjorde var att rigga för ett tillfrisknande för min man för att FÅ honom. Det funkade ju självklart jättedåligt. Tyvärr. Min man har nu lämnat förhållandet efter sex månaders behandlingshem, som urartade med återfall så fort han kom hem igen - och även under de persmisioner han hade. Det började med återkommande periodvis isolering och avvisande, dvs att han vill vara i fred och svarar inte i telefon och blockerade mig överallt och någonslags projicering där han anklagade mig för att vara boven i dramat genom att jag är en onormalt orolig människa, vilket jag inte tror att jag alls är under normala omständigheter. Han anklagade mig även för saker han tidigare bett mig att vara behjälplig med, som att försöka stoppa honom om han skulle komma in i sitt missbruk igen. Det gick alltså inte alls, så nu har jag både blivit lämnad och smutskastad för att jag försökt hjälpa honom vilket han ville men inte vill kännas vid alls nu. I vår relaton har det hela tiden från start (2 år) snurrat kring honom och hans behov i första hand. Det har egentligen varit korta stunder av lycka, då vi umgåtts och han varit någorlunda nykter, men han har alltid fått myror i kroppen och avvikit efter några dagar. Har hela tiden känt att han är "någonannanstans" känslomässigt. Vi har aldrig på allvar kunnat planera för något, den framtid som jag såg framför mig var han aldrig överhuvudtaget med på, säger han nu. Han har om man ska vara riktigt krass nog mest haft mig som en "leksak" eller "gosedjur" eller kanske också "boendestöd och städerska". Det är FRUKTANSVÄRT för jag VET att hans friska jag älskar mig, men missbruksdjävulen gör honom sinnessjuk och tar över allt. Det är som att bli brädad av en hemskt förädisk FEMME FATALE eller liknande. Han väljer alltid henne, dvs alkoholen framför mig. Sorg. Sorg. Sorg. Över att jag inte är värd detta men att jag tillåtit mig utsättas för det istället för att satsa på en man som vill ha mig och som KAN älska. Det kunde aldrig D.

Livetsliv

Jag är sambo med en missbrukare/alkoholist.
Som du vet kan du inte förändra hen om hen inte vill, vill hen förändras måste hen göra det själv, det ligger alltså inte i dina händer. Vad ligger då i dina händer? Jo ditt förhållande till hen. Jag är en av dem som är kvar hos en missbrukare, delvis pga att han visar framsteg även om han haft två perioder av bakslag i vårt förhållande.
Jag får hjälp för mitt medberoende genom samtal både för min sjukskrivning (utmattning m.m sen 3 år ) men nu även från enat min pojkväns behandlare på rådgivningcentrum. För att bli fri från mitt enorma medberoende som jag inte bara haft till min missbrukande kille, som jag tagit ansvar för som om han vore omyndig och mitt barn - utan även mitt medberoende till andra människor jag tagit hand om, utan att ta hand om mig själv, tillslut brinner man upp och det är vad jag gjort, långsamt och smärtsamt.

Vad menas med att hens "psykolog/behandlare" är omöjlig att ha att göra med? Är det så att hen blir lite trampad på tårna, någon som är rak och tydlig med vad missbruk/beroende är? Eller var det någon annan orsak?

Vad kan du nu göra för din del?
Du kan alltid gå på al-anon och träffa andra som befinner/befunnit sig i samma sits som du, i regel behöver du ge det10 gånger för att bli trygg i det och lära känna dig själv, öppna upp dig... Jag blev skärmad o skrämd första gången, men då levde jag i en förälskelsebubbla och hade inte fått uppleva missbrukets baksida nånstans så kunde inte relatera till något. Sen har vi alla upplevt oöika. Endel blir misshandlade både psykiskt och fysiskt, endel sexuellt, endel är så tilltrasslade att det tar åratal att komma på banan igen... Man tar med sig det man kan relatera till och de andra sorterar man bort, man lyssnar och har folk som lyssnar utan att dömma om man vill prata, ingen tvång. Jag upplever en mysig och rogivande stämning på mitt senaste möte, ska nu i helgen gå på ett till, kanske jag öppnar upp mig då, annars är det bara skönt att gå ditt och vara.

Förslaget är att du tar tag i saken för egen del och söker dig till att gå hjälp för ditt medberoende hos er missbruksenhet där du bor. Det ska erbjudas för anhöriga.
Jag får hemläxor lch riktiga tankeställare, jag vet vad jag gör fel och jag måste acceptera jag kommer göra många fel påvägen i mitt tillfrisknande men att hela jag är inte fel, jag sätter gränser. Jag tar ansvar för mitt och låter min alkoholist ta ansvar för sitt. Nu bor vi ihop så vi är inpå varandra jämt, men igenom att schemalägga dagarna nu har vi fått det bättreoch jag är mer tillfreds med att släppa taget på ansvarsbiten och låta min herre sköta det själv, skapa tillit till att han gör det. Nu har det gått så långt att gör han det inte så vet han vart dörren är, och varken alkohol eller knark kommer innanför våra (mina) dörrar igen!

Hoppas du fick någon hjälp annars fråga så svarar jag på det jag kan o vet.