Att aldrig få upprättelse, förlåt, eller en förklaring

Personer som levt i partnerrelation med någon med alkoholproblem och personen som druckit kanske lider av psykisk ohälsa finns det ofta oläkta sår kvar långt efter uppbrottet. Ibland kanske det handlat om fysisk och psykisk misshandel eller så kan det vara ett beroende i sig någon inte tillfrisknat ifrån, kanske aldrig gör.

Ibland kan en anledning att hänga kvar i en destruktiv relation en lång tid vara just en väntan på en förklaring, ursäkter, förlåt, upprättelse kring det en fått utstå. I vissa relationer där det förekommit våld fysisk eller psykiskt våld tillsammans med eller enbart ett alkohol- eller drogberoende som kvarstår finns det gånger då detta aldrig sker. Det kan göra ont och vara svårt att släppa.

Tankar och känslor som kan vara vanliga är bland annat;
”Allt var en illusion från början- inget har egentligen varit sant, så dum jag är”
”Den andra personen var inte den hen utgav sig för att vara”
”Kanske var jag bara ett verktyg för den här personen att använda sen kasta bort”
”Så mycket som jag ställde upp, och fick aldrig ett enda tack.”

Vissa personer kommer aldrig förändras, en tanke att ta med sig om man vill är: hur får den här personen mig att må - som OFTAST - (inte enstaka tillfällen, i början av relationen etc). Många gånger kanske människor ändras samtidigt kommer vissa saker aldrig ändras, personlighetsstörningar så som narcissistisk personlighetsstörning (NPS) är inget som går över eller vissa personer vill helt enkelt inte förändra sig, även om de gör vissa beteendeförändringar kommer det vara samma människa.

Kanske kommer du behöva förhålla dig till att du aldrig kommer få ett tack, ett förlåt eller en förklaring. Det är inte alla som har den kapaciteten att ge det. Kanske får du släppa, berätta för någon annan, bearbeta och ge dig själv förlåtelse och förståelse. Gå vidare med ditt liv.