Det är första gången som jag skriver i det här forumet. Jag behöver sluta dricka alkohol men det är så svårt..dagar som jag inte dricker alkohol är få...men jag mår så mycket bättre då och kan fokusera på saker och ting. Om jag klarar av att inte gå till systembolaget och inte köpa någon alkohol så brukar det funka ganska bra. Jag behöver verkligen sluta för min hälsa. Så jag undrar om det finns någon här i forumet som har lyckats och hur gjorde du i så fall??

Ha det gott!

Jag slutade helt själv och med hjälp av detta forum. Jag gav mig tusan på att inte dricka, satte ingen speciell tid.

Jag ville få till en förändring i mitt liv.

Mina tips är:
1. Hitta motivationen innan du bestämmer dig helt, att minska är bra, men har du problems så är mitt tips att sluta helt. Att dricka måttligt är få förunnat. Vad gör dig så speciell liksom? (så tänker jag)
2. Bestäm dig för att vara nykter en dag i taget. Pressen och stressen kan bli för stor om man tänker 1,3,6 månader osv. En dag i taget.
3. Skriv i forumet, för mig har det funkat att skriva som i dagboksform. Det handlar nu ofta om annat än A men i början var i princip allt fokus på mående kopplat till A . Dels är det bra för stunden, sedan jättebra att kunna gå tillbaka och kika. Jag gjorde så att varje gång jag kände att jag behövde dricka så gick jag in här. Jag läste, skrev osv.
4. Lyssna på alkispodden, eller läs böcker om det är din grej. Alkispodden är underbar då man får såna aha-upplevelser och även om man inte tror att man hade så stora problem så känner man igen sig i sååååå mycket. Appen "cairy" är också bra samt appen "I am sober" där man räknar dagar.

Lycka till och glöm inte att vi finns alla här för dig! Vi sitter alla i samma sits

Är jag inne på nu, så har ju inte flera års nykterhet att skryta med. Men det känns lätt den här gången.
Precis som Ensam skriver här ovan tror jag också på att hitta motivationen först, och verkligen vilja.
Sen tror jag också mycket på att ställa om hjärnan och aktivt försöka hjärntvätta sig själv att börja tycka att alkohol är gift och inget att längta efter. För mig var boken This naked mind helt avgörande. Läs den.
Sedan tyckte jag även att The Unexpected joy of Being sober var grym.
Och logga in här varje dag och peppa och bli peppad och påminn dig själv om varför du inte ska dricka.
Berätta för folk i ens närhet är också bra. Då är det svårt att gå tillbaka sen.
Lycka till!

Tack Ensam1984 och Knaskatten för era svar! Det kändes så himla skönt!!

Jag tänker att ha motivation är oerhört viktigt..och min motivation är att jag vill verkligen ha tillbaka mitt liv! Jag vill kunna göra saker som jag tycker om, jag vill minnas vad jag har sagt, jag vill inte ha ångest utan jag vill leva! Å jag vet att jag måste sluta även pga min fysiska hälsa! Jag har druckit under ganska många år nu...och fortfarande har jag min familj, mitt jobb kvar men det är ju inte en självklarhet. Jag har några vänner som vet om mitt beroende. Anledningen till att jag började att dricka var att ibland var livet lite tråkigt och då var det gott att tex äta lite ost och dricka lite vin mitt i veckan. Men sedan kom det många dödsfall i min närmaste familj, sjukdomar och mina barn hade det trassligt då var det lätt att använda alkoholen som medicin...för att dämpa ledsenhet och ångest. Nu de senaste åren känner jag absolut ingen glädje med alkoholen möjligtvis om jag blir hembjuden till någon på middag men annars ersätter alkoholen ett tomrum, ensamhet och tristess. När jag läste era inlägg så kände jag mig mer peppad så jag vill fråga lite om de förslag som ni har rekommenderat. Jag är ju inte en stjärna på engelska...laddade ner appen I am Sober..och fyller i den...men kommer till sidan där man ska fylla i något om kostnader...Är det en månadskostnad att ha den?? Och, när det gäller böckerna som är på engelska..finns de på svenska? Om inte är det lätt engelska..jag är inte van att läsa engelsk litteratur...och ska jag läsa tänker jag att det måste vara lättillgängligt annars tröttnar jag.

Ska försöka vara aktiv här..tänker att det är bra:)

Ha det gott!!

Så heter This naked mind på svenska. Författaren är Annie Grace. För mig var den så enormt viktig! Den går helt ut på att programmera om hjärnan, för våra hjärnor har ju lärt sig att alkohol är något härligt, glamouröst och festligt eftersom samhället är uppbyggt så. Det är normalt att dricka och onormalt att låta bli - trots att det är ett gift man dricker, som går en att må dåligt. Så sjukt. Boken ifrågasätter allt sånt och hjälper en att se på allt på ett nytt sätt.
Har inte läst den svenska, så hoppas att översättningen är bra!
??

Tack, nu har jag beställt boken??ser fram emot att läsa den?

Ja, det har blivit så legitimt m alkohol...den finns överallt. När man förstår att man måste sluta med alkoholen (vilket jag gjorde för många år sedan men inte lyckats) inser man att den finns verkligen överallt....på morgon-tv, i annonser på dags- och kvällstidningar, längre öppettider på Systembolaget mm mm.

Söndagar är inte svårt att klara för då är Systembolaget stängt. Nästa utmaning är morgondagen men jag ska klara det??

Tack, nu har jag beställt boken??ser fram emot att läsa den?

Ja, det har blivit så legitimt m alkohol...den finns överallt. När man förstår att man måste sluta med alkoholen (vilket jag gjorde för många år sedan men inte lyckats) inser man att den finns verkligen överallt....på morgon-tv, i annonser på dags- och kvällstidningar, längre öppettider på Systembolaget mm mm.

Söndagar är inte svårt att klara för då är Systembolaget stängt. Nästa utmaning är morgondagen men jag ska klara det??

Västligvind

Hej ❤️

Vad bra att du skriver här. Jag är bara inne på mina 14 dagar så kan nog inte hjälpa dig med just biten att lära sig avstå. Jag håller själv på att lära mig :) Men jag vet att det finns massvis med fina, förstående människor här på forumet som har varit nyktra ett tag och som säkert kan ge råd.

Jag försöker att se det som att jag väljer att vara nykter. Förbud fungerar dåligt på mig. Så då går det lite lättare. Tar en dag i taget och väljer nylterheten varje dag. Någon dag kanske jag inte gör det men då får jag ta det problemet då. Försöker se lätt på det fast det är svårt.

Alkispodden kan jag rekommendera! :)

Allt gott ❤️

Hej!

Tycker att 14 dagar är fantastiskt??
Lycka till??

Vi syns här och allt gott❤️

Välkommen hit :)
Jag har varit nykter 1.5 månad nu. Tyckte första veckorna var svåra men sen blir det lättare o lättare. Handlar som många säger om vanor såklart. En sak som hjälpt mig när jag varit sugen är att tänka ” ok du kommer få dricka men inte just idag” beslutet handlar inte om för alltid utan just nu. Det har lett till att dagarna rullar på för mig :) sen är forumet guld värt o alkispoddeen är oxå jättebra att lyssna på. Kram ?