whiskyochöl

Jag är orolig för att jag anser att min man dricker alldeles för mycket whisky. Hemma kan han styra det någorlunda och håller sig till fredags-söndagskvällar. Nu är vi bortresta i fem veckor och då tycker han att det är helg hela tiden. Jag har inte räknat hans whiskyflaskor, men bedömer att han nog druckit ungefär åtta liter whisky under dessa 4-5 veckor. Tillkommer rätt mycket öl. Han verkar aldrig berusad. Han sköter sig och är mycket noga med att inte dricka när han ska köra bil och sköter arbetet bra. Han är specialiserad på whisky och öl, någon gång en gin och tonic. Vodka och brännvin tar vi varsin nubbe av till påsk, midsommar och kräftskiva, annars står de orörda år efter år. Vi dricker ofta, men inte alltid, ett eller två glas vin till söndagsmiddagen. Så han är mycket måttlig med alkohol för övrigt, det han, som jag bedömer, missbrukar är whisky och i viss mån öl. Han är lustigt nog lika förtjust i mjölk, men inte här utomlands där han tycker att mjölken smakar fel. När vi är hemma vräker han i sig mjölk, utan att bry sig om ifall det räcker till resten av familjen. Så en viss omåttlighet ser jag hos honom. Han är mycket opåverkbar och sköter inte sin hälsa, sitter stilla, äter väldigt lite frukt och grönt, men desto hellre vitt bröd och fläskkött. Jag lever annorlunda men han låter sig inte påverkas. Vi har ett gott öga till varandra i grunden och han är en väldigt trygg, hjälpsam och pålitlig person. I går konfronterade jag honom och då sa han att hemma kan han ju dricka mjölk i stället och för övrigt vill han bedöma sitt drickande själv. Hur ska jag förhålla mig? Hans drickande har aldrig påverkat mig i praktiken men jag tycker väldigt illa om det och är orolig för hans hälsa.

Du är oroad över din mans alkoholvanor. Det är inte så att han vanor går ut över dig i vardagen när det kommer till praktiska saker skriver du samtidigt låter det som att mycket energi går åt till oro och kanske även till viss del irritation då det är något du inte gillar.

Det låter också som du försökt ta detta med honom på lite olika sätt, kanske genom att påverka honom via hur du lever men även att du pratar med honom. Han svarade nu senast att han vill bedöma sitt drickande själv. Det låter som att han kanske innerst inne vet att det är lite mycket och ibland kan ett samtal kanske så några frön även om man inte tror det.

Ansvaret att förändra, om han vill det, ligger ju hos honom, du har försökt påverka nu på olika sätt. Ibland kan det vara att låta det vara ett tag och sedan fundera på ett nästa steg, ta upp det igen senare eller på sikt ställa krav. Det ser såklart olika ut på situation, men även vad du känner och vill.

Jättebra att du hittat hit, förhoppningsvis kan du hitta något som blir hjälpsamt genom att läsa vad andra skriver eller kanske fler svar på ditt inlägg. Det finns även en studie du kan anmäla dig till (om du inte redan sett den) www.anhorigstodet.se.

Ibland kan man behöva skriva flera gånger innan man får svar här. Hoppas du hittar mycket som blir hjälpsamt för dig att komma vidare hur du vill göra.

Igen, varmt välkommen!

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet