Crazycatlady95

Jag har varit hos min mamma i en vecka (men åkte hem igår) pga att det gick lite för snett under helgen. Jag är förkrossad chockad och ledsen över att jag nu fattat hur otroligt mycket mamma dricker egentligen. Hon har druckit 4-5 liter vin över helgen, en massa starköl och Gin. Hon har varit aktiv med sitt drickande varje dag sedan tre år tillbaka... hon har börjat svullna ordentligt och jag minns faktiskt inte ens när jag såg mamma nykter sist. Jag ska ringa hemkommunen imorgon för att försöka få in henne på LVM, snälla har någon erfarenheter av hur man går tillväga?

Verkligen allvarligt med din mamma och helt rätt att göra en anmälan. Du ringer socialförvaltningen och säger att du vill göra en orosanmälan. Ibland behöver du istället ringa kommunen, men sök först efter socialförvaltningen på den orten din mamma bor. Sedan tar en socialsekreterare kontakt med din mamma och i första hand brukar man erbjuda frivillig hjälp. Av vad som framgår i det du skrivit bör man inleda en LVM utredning om din mamma inte samtycker till frivillig vård. Då tar man henne till läkare och ett sk LVM läkarinyg skrivs. Om det blir vård med tvång beror mycket på vad som här framkommer, men av din beskrivning verkar det illa. Ska kanske berätta att jag är anhörig, men har även under många år jobbat som socialsekreterare inom missbruksvården och därmed gjort många LVM utredningar. Du gör det du måste göra även om det känns svårt. Det är ju din mamma det handlar om.

Du har hittat hit och startat en tråd. Bra gjort! Din mamma har sedan flera år tillbaka druckit alkohol på ett destruktivt sätt och nu senast då du var hos henne blev du varse hur illa det verkligen är just nu. Du är oroad och tänker kontakta hennes hemkommun. Du har fått ett fint svar här ovan av gros19 så troligt känner du redan nu att du har mer på fötterna. Jag ville titta in och ge ett extra välkomnande. Det låter klokt att du tar kontakt med kommunen och att du tagit steget att skriva här, kanske lite mer för egen del. Hur ser ditt stöd ut i övrigt, vänner, bekanta, professionellt?

Fortsätt gärna skriva och berätta och läsa här på forumet, det finns även en studie att anmäla sig till www.anhorigstodet.se där du kanske kan finna något som kan passa dig.

Ta hand om dig!

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet