Känner du dig ensam?

Då är du inte ensam… Vi är många som kan känna oss ensamma emellanåt. Ibland kan det handla om att man faktiskt har en brist på sociala sammanhang och nära relationer, men upplevelsen av ensamhet kan vara lika drabbande (eller ibland till och med värre) när vi är i sällskap av nära och kära, men inte känner oss sedda, bekräftade eller känner att vi kan vara oss själva. Det kan handla om tidigare erfarenheter eller rädslor som gjort oss övertygade om att vi inte är värda att få vara en del av en gemenskap.

I en livssituation där alkohol tar stor plats kan också ensamhet dyka upp som en följeslagare. För dig som dricker för mycket, som smyger med det och vill hålla sanningen om ditt drickande för dig själv kan ensamheten kännas betungande. Ingen vet hur illa det egentligen är, förutom du. Kanske stannar du hemma för att få dricka som du vill, istället för att följa med vännerna ut eller istället för att åka på utflykt med barnen?

För dig som anhörig kan ensamheten också bli oerhört plågsam. Du kanske håller det som händer inom familjen för dig själv, av respekt för din närstående med problem. Livet med en person med alkoholberoende kan innebära många stunder av ensamhet, när personen väljer alkoholen framför dig och blir frånvarande och annorlunda, även om ni är tillsammans. Att inte alls dela samma problembild kan också kännas ensamt. Du ser att livet skulle bli enklare om din anhörige drack mindre eller inte alls, medan hen tycker att livet skulle bli enklare om du bara slutade tjata om alkoholen. ”Nu är jag själv och känner mig mindre ensam nu än när jag var ihop med mitt ex!” skrev Nordäng67 för ett par år sedan, kanske finns det fler som känner igen sig i det?

Så vad kan man göra, om man känner sig ensam på något sätt, kopplat till alkohol? Ett tips: skriv i forumet om dina känslor, tankar och om hur din situation ser ut! Även om det är anonymt, eller kanske just därför, finns en väldigt fin gemenskap och mycket värme och stöd.
Ett annat tips: testa psykologens råd från boken Att vinna över ensamheten av Anna Bennich. Har du själv några bra tips att dela med dig av? Skriv gärna om det i forumet!

tagg: