Ja så ser mina kvällar ut, jag och min kära portugisiska flaska.
Nu är det det klyshigaste av alla datum, nytt år, 1 januari.
Men varför inte börja idag, det kanske är rätt datum. Alla datum är lika rätta, eller hur? För att förändra?
Mitt förhållande till vin måste förändras, jag vill helst inte göra slut helt men jag tror det är den enda utvägen.
Min motivator, den är nog inte så stark, men jag tänker att den får duga just nu, idag, imorgon. Jag behöver gå ner 10-12 kilo i vikt. För att känna mig fin igen. Det kommer att gå mycket fortare utan alkoholen. Jag kommer att klara av att träna utan alkoholen. Jag kommer att sova bättre utan alkoholen.
Låt mig ha viktnedgången som en bortförklaring till varför jag slutat dricka vin. För att slippa förklara att jag är beroende.
Döm mig inte för att jag är så ytlig. Eller - gör det! Jag tar hellre domen att vara utseendefokuserad än att bli dömd som beroende, som vintant.
Min motivator, den svaga men den som funkar just idag.
Inget vin idag, om det inte blir nåt vin imorgon heller så är det väl början på en vana?
Jag behöver hjälp, så är det. Kan jag hitta den här?

... till det varmaste forumet i universum. Här finns alla typer av vänner samlade, utseendefixerade eller ej, egotrippade eller inte, ytliga eller ej. Alla är dock här av samma orsak - man kämpar MER eller MINDRE mot alkoholen, vinet, ölen och eller spriten.

Här kan du få hjälp med "programmet" och få tips och råd. Du kan deppa ihop och få stöd, du kan peppa andra! Viljan finns dock bara hos dig!

Läs, läs, läs...och skriv förstås! Välkommen Kraaam

Vaknade av klockan kvart i sex som alla andra jobbdagar. Känner mig vintung i huvudet, trots att jag hade en vinfri kväll igår. Konstigt.
En annan tordag, innan mitt beslut, hade vi haft vin till vardagsmaten. Det finns vin hemma, gubben min kommer att vilja ha, han är dessutom ledig imorgon.
Men jag vägde mig i morse, vikten är högre än någonsin, vad bra ?. Jag kommer att dricka vatten till maten, vatten är kalorifritt. Till skillnad mot vin, 90 kalorier i ett glas, 540 i en flaska. Lika mycket som en rejäl frukost.
Dag 2 har precis börjat, efter ikväll har jag facit på om den blev vinfri eller ej

Jag är kvinna, drygt 50, gift och har vuxna barn. Jag har ett bra jobb, bra ekonomi. Mycket litet umgänge, i princip ingen släkt (utom min närmaste familj då). Så vad har jag att klaga på, jag borde väl klara mig själv och må bra, eller hur?!
Min viljestyrka är för svag. Svag i allt jag tar mig för - eller borde ta mig för. Jag borde träna, då mina axlar är ömma. Jag borde äta nyttigare, då jag har gått upp 10 kg det senaste året. Jag borde, jag borde, jag borde....
Jag borde dra ner på mitt vindrickande. Vin funkar som nedvarvning efter en hektisk arbetsdag. Vin funkar när jag samlar kraft för att städa/kratta/skotta snö (ja välj själv). Vin funkar när jag inte kan sova. Vin funkar när vi äter lördagsmiddagen, för att vi ska hitta samtalsämnen vid matbordet. Och jag använder vinet till allt jag beskrivit - och till ännu mer. Jag hittar inget alternativ, jag kan inte bryta mönstret.
Men igår var vinfri. Och i förrgår. Idag är det fredag, kommer jag att hitta något sätt för att få den vinfri?

Bra jobbat Hitofude med dina dagar hittills!
Fredagar vid 17.00 är min bästa (sämsta) stund med vin. Veckan är klar och helgen börjar. Den bästa stunden.
Några glas när jobbet avslutas och så är helgen igång. Även för mig är det tufft. Jag har hittat ett yoga pass som ligger 17.00 på fredagar. Har inte tränat speciellt mkt yoga men tänker att detta ska bli min helgstart framöver.
Vi får tänka på varandra ikväll, vi klara det ?. Kram Pixie

Västligvind

Hej,

Jag brukar alltid boka upp mig med träning eller sånt på helgkvällarna. Inte hela kvällen men em/tidig kväll där från ca 17-20 då brukar suget gå över såhär i början av nykterheten. Det är ett bra sätt att hålla sig borta från lagamat/drickaettglas/nuärdethelg/fredagsmys känslan. Istället kommer man hem trött och full med endorfiner ? Om ni har en partner så får de laga middagen så den är klar när man kommer hem eller köp färdig mat på vägen. Då har ni undvikit en ganska stor fallgrop såhär i början ❤️

Träning, det låter som ett bra råd. Just nu är jag i så dålig form, så det klarar jag inte - promenad som mest. Men träning är ett av mina mål, dit ska jag nå. Snart. Om viljestyrkan är med mig.
Hittills denna fredag har jag tagit en powernap efter jobbet och druckit en stor mugg kaffe. Vin passar inte till maten jag planerat... jo vin passar till allt enligt mig, men gubben min säger öl. Och jag är inte så förtjust i öl.
Det svåra är att det finns vin hemma. Men jag har antagit utmaningen, just nu känner jag att jag klarar det ikväll.
Tack för peppning!

Yoga, kanske ska testa. Jag har aldrig klarat ett pass när jag försökt, för ont i kroppen, ingen balans och så kan jag inte andas, känner mig jättefånig med andningsövningarna ?.
Än går fredagen bra, hur är din? Peppe tillbaka.

Tack, det känns varmt här. Jag har anmält mig till ett program, ska ta mig mod att följa länken redan i helgen. Till det räcker min vilja just nu, får se hur långt viljan bär.

Tycker det känns lite tomt, kom på mig själv att tänka att jag ska ta ett glas vin. Annars känns det ok. Klarar av att avstå. Men som sagt saknad.
Gillar inte heller yoga men ska pröva en ganska lugn och meditativ variant. Hoppas den känns bättre.
Börjar nästa vecka.
Ha en fin kväll ?

Västligvind

Prova på Yinyoga! Det är inte en svår yoga utan mer som avslappning där man ligger flera minuter i enkla positioner. Mer meditativt än träning.
Träning behöver ju inte vara gym eller pass. Det kan vara simning ensam lugnt, ridning, yoga eller kanske att gå med i en promenadgrupp.
Jag själv hatar gym och passträning så jag tränar på annat sätt.

Du kanske kan prova en ny hobby som håller dig sysselsatt? Ett tips är att hålla sig sysselsatt och trött i kropp och knopp. Inte sitta uppe framför tvn (då kanske man blir sugen för man annars kanske tagit ett glas). Om man istället går och lägger sig och läser en bok, spelar mobilspel eller nått bryter man mönstret. De flesta har inte ett inlärt mönster att dricka i sängen :)

Det gäller att bryta de mönstren man haft innan där man druckit. Skitsvårt är det. Men det fungerar. Just nu sitter jah tex i soffan, min man har tagit en öl och tvn är på. Nu kom jag prec hem från min träning så ska ta en dusch och sen gå och lägga mig och läsa.. Annars kommer jag bli sugen. För det är vad jag brukar göra. Ta ett glas vin i soffan en fredag.

Ha en fin kväll! ❤️

Ironiskt, haha...
Jag har en hobby som jag gillar stenhårt och som jag gör typ varje dag. Det ironiska är att jag utövar den hemma och det går alldeles utmärkt att ha ett glas vin bredvid...
Nåja, idag har jag gått med stavar i en dryg timme, tur att vovve var med, annars hade jag nog vänt. Bra med lite solljus, men iiiiisvindar!
Kvällen har spenderats hos svåger/svägerska, jag körde bilen så jag har klarat en till dag utan vin. Dessutom bra mat och motion, ja jag somnar nöjd ikväll.

Hundpromenad kl 8 i morse, på en söndag. Känns bra, vakna tidigt utan huvudvärk, var länge sen.
Igår testade jag kombucha, bra måltidsdryck utan det söta i läsk eller den konstgjorda smaken i smaksatt loka/ramlösa. Först tänkte jag att det är ju jättedyrt med kombucha! Men så tänkte jag - hur dyrt är inte vin då?! Om jag nu ska göra en förändring för hälsans skull, ska det få kosta, bestämde jag mig för.
Apropå dryck, jag får i mig mycket mer vatten om dagarna. Kan det göra att jag känner lite obehag i njurarna? Har det med vinuppehållet att göra?

Vardagstristess. Stressigt och krävande jobb. Tidiga morgnar, mörka kvällar.
Ska allt återgå till det normala nu?
Nej bannemej!!! Nu blir det nya rutiner, nya mål, nya jag. I år är det våga-välja-glädje som gäller, jag ska bli mer energirik, göra goda gärningar och samtidigt vara egoist.
Japp, så var det bestämt. Basta!
6 vinfria dagar nu. Om jag inte hade sånt skavsår skulle det bli en stavpromenad också, får köpa plåster imorgon ?.

...jag imorgon. Toppen! Jag har oxå tänkt att "vad dyr Kombucha är...." men precis som du skriver men är inte vin och öl dyrt då?
Jag ska oxå köpa K ni efter din logiska kommentar.
Hoppas det ska gå bra med "veckorna"! Jag har förmånen att vara sjukskriven några veckor och det tänker jag verkligen ta vara på vad gäller att fortsätta låta bli alkohol....Kanske lättare utan krav från jobb tänker jag
...men sen ska jag klara att vara utan även när jag börjar jobba...
Ha en bra vecka! Fortsätt i samma fina anda!

Även jag "firar" en vecka! Bra jobbat av oss. Tycker gårdagen kändes enklare. Ha en fin arbetsvecka!
? Pixie

Jag har anmält mig till att följa programmet som erbjuds här. Tog mig an det som när jag svarar på ett personlighets- eller begåvningstest, det går ju att dra slutsatser för att hitta "rätt" svar.
Men det här ska ju inte göras för någon annans skull utan för min egen! Vad tänker jag med, hur falsk kan en människa (jag) bli?! Ska gå tillbaka och göra om, radera allt jag skrev igår.
Slutsatser? Jag försöker passa in mer än vad jag försöker vara mig själv, vara ärlig. Jag är inte bara beroende av vin, utan även av bekräftelse, få veta att jag är duktig. Min version av sanningen är inte min egen utan den som jag tror andra vill ha. Är jag så svag att jag inte längre finns, utan att dricka vin, utan det mod som alkoholen ger mig? Hur ska jag hjälpa mig själv, jag är helt osynlig, ytlig. Men när jag dricker vin är jag unik, viktig, modig.
Dag 7 idag. Vägde mig i morse, har gått UPP 7 hg trots promenader, begränsat alkoholintag och kaloriintag.
Det där jag skrev igår, våga-välja-glädje, är lite svårare idag. Men jag har gjort en god gärning, hjälpt sophämtaren med att låsa upp och hålla upp dörren när han skulle dra ut den fulla papperstunnan på jobbet idag.

På resande fot idag, i jobbet. Eftersom jag är ganska introvert och ger otroligt mycket energi när jag behöver prestera i sociala sammanhang har jag ätit en sallad på hotellrummet, så brukar mina tjänsteresor se ut.
MEN idag var det en skillnad! Jag valde att köpa en lyxkaffe istället för att gå förbi Systemet. Klapp på axeln till mig. Det här är första tjänsteresan efter mitt vinstopp. Nu har jag dessutom bytt till nattkläder och intagit sängen med datorn i knäet för att göra några sista jobbgrejer innan det är gonatt. Jag vet att jag inte byter tillbaka och går ner i baren, när jag väl har kommit i säng, även om suget skulle slå till. Tur att det sällan finns minibar på svenska hotellrum nu för tiden.
Idag har jag inte gjort någon god gärning. Men jag har varit egoist och bokat ett hotell där jag vet att jag trivs, även om det inte är det som är närmast arbetsstället. Våga-välja-glädje? Jo det jag har gjort idag är jätteroligt, en av de bästa sakerna i mitt jobb. Även om det tar energi från mig så gör jag det gärna - bara jag får vila efteråt.
Idag är dag 8, första situationen som skulle kunnat bli utmanande ochjaghar klarat det!

Var Dag

Härlig läsning - bra jobbat ? dag 8 här också. Våga somna nykter - heja oss ?Och du har gjort en god gärning för dig själv - nog så viktigt!

Trött efter jobbresan, det gick inte längre.
Och jag gillar känslan, läskigt nog.
ETT glas vin till middagen. Men det blev ett till. Nu är det nr 4.
Men jag vägrar ändå att tycka att jag är en dålig och misslyckad människa. Jag är bara alkoholberoende, det definierar mig inte som person.
Nya tag imorgon.