Sisko

Hej! Jag träffade en man i somras som jag nyligen flyttade ihop med. En helt fantastisk man som har många fina sidor. Men hans drickande bekymrar mig. Jag frågade honom rakt ut en dag om han har problem med alkoholen och han bara tittade sårat på mig som om jag sagt något riktigt elakt. Grejen är den att jag själv aldrig druckit och är kanske heller inte rätt person att döma on någon dricker för mycket eller inte.
Nu när vi bott ihop ett tag märker jag att han dricker ungefär varannan dag. Ibland bara några öl. Ibland öl, vin och några drinkar (sprit blandat med Coca-Cola). Han blir aldrig särskilt berusad, beter sig inte illa på något sätt. Men jag får känslan av att han har ett behov av alkohol. Han början ofta sitt drickande på eftermiddagen. Dricker lite i taget, under flera timmar. Ibland har det hänt att han häller ut första ölen och säger att det smakar illa just den dagen och håller sig till kaffe istället. Så vad säger ni, bor jag ihop med en alkoholist?

Ja tyvärr, är han inte alkoholist så lär han blir det. Att dricka varannan dag är inte okej och inte heller att börja dricka på eftermiddagen. En fråga du bör ställa dig är om du vill ha det så här. Vad är "normalt" att dricka och där tänker vi kanske olika. För min del tycker jag att man dricker inget i veckorna utan i undantags fall och det kan vara kanske om det är fest av något slag dvs huvudsakligen tillsammans med andra. Öl eller vin till maten på fredagen eller lördagen kanske, men även helger utan alkohol ska finnas. Så tycker jag. Att han har allvarligaj problem, vilket även kommer att bli dina problem så småningom, tvivlar jag inte på. Ledsen att behöva säga det. ❤

Vad är en alkoholist? Spelar det någon roll för dig vad han kallas? Det finns nog folk som kan klassas som alkoholister men som inte dricker så ofta, och samtidigt andra som dricker ofta men inte är alkoholister. Du skriver att han inte blir elak, inte berusad men att han dricker ofta. Stör det dig? Är det ett problem för dig? Isåfall får du ju ta ett beslut och antingen säga till honom att dra ner på drickandet, eller så får du lämna honom. Men på beskrivningen jag får från dig, om han nu inte smygdricker, så har jag svårt att se att han skulle vara "alkoholist", men han ligger nog i riskzoonen.

Sisko

Tack för båda era svar!

Ja, vad är en alkoholist egentligen. Jag har alkoholism i släkten, har två morbröder som dött till följd av sitt drickande. Men jag förstår också att det är svårt att definiera vem som har problem eller inte. Framförallt då jag själv är helt nykter och min exman jag levde med i 14 år också var det.

Så det här med alkohol i mitt liv, så här nära är lite nytt för mig. Eftersom nuvarande sambon inte blir elak eller beter sig illa när han dricker så är det inte särskilt jobbigt. Det som oroar mig är hur det påverkar honom rent hälsomässigt, och kommer dricknadet förvärras med åren. Men jag antar att ingen kan svara på det. Den som lever får se helt enkelt.

Jag har inga planer på att lämna min sambo som det är nu. Men skulle drickandet eskalera och det på nåt vis skulle bli ett problem så kommer jag överväga att dra vidare.

Jackieee

Det som slog mig är att dricker han själv? Alltså han dricker, men inte du? Riskzon ja, men kanske inte precis alkoholist - än. Sen beror det ju på hur mycket varje gång. Som flera skriver får du ta ställning till om det stör dig. Han verkar helt klart ha detta som livsstil och trivs han med den så är den ju svår att ändra.

Sisko

Ja, han dricker själv för det mesta. Nu för en stund sen gick han över till grannen och tog en öl med sig. Där blir det säkert några öl till och kanske nån grogg. Igår drack han inget, men i tisdags blev det rätt mycket. Han verkar inte försöka dölja sitt drickande för mig. Jag upplever det dock som att han är något besvärad i och med att jag är helt nykter. Han säger rätt ofta att "hoppas du står ut med en sån som mig".
Han är verkligen en helt fantastisk man på alla sätt. Så jag hoppas att drickandet inte förvärras. Att det inte påverkar honom negativt.

När du skriver rätt mycket, har du koll på ungefär hur mycket det är? Handlar det om 4 öl, 10 öl eller kanske 15 öl? En flaska vin? 5 starka groggar?

Sisko

Jag har inte stenkoll på mängden han dricker. Vissa dagar kanske fem öl (4,7-5,3% om det har betydelse). Andra dagar några öl och en flaska vin. När han dricker groggar så har jag sett att han har i ungefär hälften sprit hälften läsk i ett glas och såna dricker han 2-3 stycken när jag är vaken och jag är rätt säker på att det blir några till när jag gått och lagt mig.

Jag har inte skrivit till dig förut.
Att hålla räkning om hur mycket han dricker kanske inte är så meningsfullt.
Han dricker-mycket och ofta.
Frågeställningen är väl vad det gör med dig?

Hur du mår av det nu och kanske på sikt.
Själv skulle jag (och hade) svårt att umgås och leva nära en person som ofta var onykter när de kanske borde vara nykter.
Det gjorde många saker svåra att genomföra och jag fick en obehagskänsla som växte sig starkare med åren.

Mitt behov att kontrollera och dra ner, åt honom började.
Det gick ju inte direkt bra om man säger så.
Han började smyga istället.

Så kanske om du tittar på dig och ditt liv.
Vill du ha det såhär?
Hur blir det i dig när han dricker.
Har du något annat du kan göra som alternativ till att sitta och se på?

Det var många gånger jag satt och led och såg honom dricka istället för att resa mig upp och göra något meningsfullt för mig själv.

Att älska någon är en stark känsla.
Att byta bort en person som dricker för mycket och som man älskar är också väldigt svårt.
Kanske att hitta strategier i hur du kan förbättra ditt där och då när han väljer att dricka kan vara något.
Inte för att markera eller "sura"
Mer bara för att du känner att han gör sitt val och då gör du ditt.

Jag blev försvagad av de val han gjorde.
Kände mig mindre värd och ensam.
Så kanske inte du känner,men att klappa händerna kanske du inte heller gör?
Lycka till med allt, fortsätt skriva här.
Strategierna brukar klarna allteftersom man växer och får styrkan tillbaka.